2016-02-07 311 瀏覽
蒸氣石鍋已經HIT左一排,見到好多雜誌報章都有介紹,所以我都唔執輸去試試!!!出面擺放哂唔同既新鮮海鮮,明碼實價,睇岩邊樣叫職員砰就搞掂了!超方便!!!同男友一行兩人,散叫份量會難預算,但又想每樣海鮮食少少,所以選擇了海鮮套餐酒樓有2款海鮮餐提供,$298-398/位,都幾抵食!!職員先放排骨粥落鍋,之後放上海鮮,每次都會較好時間,蓋上蓋等熟,逐樣逐樣海鮮蒸。夠鐘就會過黎夾起D野食俾我地,之後再放另一樣海鮮...先黎個海中蝦,中蝦用竹籤"吉"好哂食起黎好方便!!蝦肉鮮甜爽口,十分新鮮蟲草花蒸雞宜個不得了喇!!!!勁好味!!!雞肉滑嫩,啖啖肉,十分肥美。入口仲有好香既雞油味,但又唔會好油膩,超讚!!而且養顏一流唷!!!!美國石蠔平時生蠔就食得多,薑蔥蒸蠔都係第1次食,很有驚喜!!石蠔份2量十足,一D腥味都無!唔點醬汁已經好鮮甜!日本大元貝元貝面頭鋪上蔥花、蒜茸同粉絲一齊蒸,蒸完一打開蓋,海鮮味濃!雖然元貝好大粒,但時間控制得十分好,蒸得剛剛好,一D都唔靱!!象拔蚌仔入口好鮮甜,食都海水味,肉質彈牙,好正!清蒸新鮮花蛤不得不佩服職員對時間既控制,時間蒸得剛剛好,隻隻花蛤都熟哂開左口!唔會蒸
酒樓有2款海鮮餐提供,$298-398/位,都幾抵食!!
蟲草花蒸雞
美國石蠔
平時生蠔就食得多,薑蔥蒸蠔都係第1次食,很有驚喜!!
石蠔份2量十足,一D腥味都無!唔點醬汁已經好鮮甜!
象拔蚌仔
入口好鮮甜,食都海水味,肉質彈牙,好正!
清蒸新鮮花蛤
唔會蒸得太老,肉質仍然鮮嫩,亦都無縮水
期待萬分既蟲草花蒸鮑魚一D都無令我失望,十分爽口,啖啖肉,口感一流!!
最後一味當然係一早放入鍋既排骨粥...
排骨粥吸收哂所有海鮮嘅鮮味,鮮甜又唔腥!!
食飽飽仲有飯後果送,十分體貼!

2016-02-04
之前見旺角既潮福成日大排長龍,一直都好想試下,今日去開新蒲崗先知原來有分店,而且唔洗排隊,所以就去試啦店內有個海鮮區,menu上既海鮮都係係呢度即叫即捉上來,好新鮮呢~因為第一次食蒸汽鍋,唔識叫幾多先飽,所以叫左一人一個餐,套餐分別有$298/位 同 $398/位,我地睇落覺得後者幾抵食,所以揀左後者首先店員會係個鍋度放米,淮山同瑤柱,最後就有粥品嚐啦野生花竹蝦好大隻啊!時間調較得好好,剛剛熟,彈牙又爽口南非新鮮鮑魚肥美肉厚,口感爽脆彈牙,鮮味十足美國石蠔肥大肉厚漲卜卜,淡淡既海水味,味道鮮甜象拔蚌仔加了薑片提升鮮味,預先切好小件的象拔蚌仔肉質十分爽脆日本大元貝加了少許蒜泥蔥花,粉絲吸收了元貝既精華,好鮮甜,預先剪成小片既裙邊彈牙有嚼勁紐西蘭馬刀貝沒有殼大肉小既情況,每一顆都很厚肉,新鮮味美食完海鮮到蟲草花新鮮雞,雞味唔太濃,但肉質嫩滑雜瓜籃係南瓜,芋頭,粟米最後拿走蒸架,鍋上既瑤柱淮山粥就煮好了!所有海鮮水都落入左呢鍋粥度,雖然煮既時間唔夠,沒有軟滑綿綿既質感,但係有海鮮既咸味同鮮甜,好好味啊最後仲有西瓜做飯後水果

瑤柱新鮮淮山粥
首先店員會係個鍋度放米,淮山同瑤柱,最後就有粥品嚐啦
野生花竹蝦
好大隻啊!時間調較得好好,剛剛熟,彈牙又爽口
南非鮮鮑魚
南非新鮮鮑魚
肥美肉厚,口感爽脆彈牙,鮮味十足
美國石蠔
肥大肉厚漲卜卜,淡淡既海水味,味道鮮甜
象拔蚌仔
加了薑片提升鮮味,預先切好小件的象拔蚌仔肉質十分爽脆
紐西蘭馬刀貝
沒有殼大肉小既情況,每一顆都很厚肉,新鮮味美
蟲草花新鮮雞
食完海鮮到蟲草花新鮮雞,雞味唔太濃,但肉質嫩滑
雜瓜籃
雜瓜籃係南瓜,芋頭,粟米
最後仲有西瓜做飯後水果

南非鮮鮑魚
蟲草花新鮮雞
雜瓜籃
2016-02-05 174 瀏覽
潮福蒸氣石鍋,我上次食完次後,一直都念念不忘d海鮮既鮮甜味,無奈屋企真係無個d用具,所以我又黎潮福蒸一蒸,食之餘,真係同塊面做埋蒸氣facial一樣tim。今次同新蒲崗老朋友一齊食,住在越秀既佢行過對面就係餐廳,真方便,而且我既高要求好朋友都讚不絕口,相信會可以做佢飯堂啦。除左加一,有d必收費,包括$12一位茶芥醬油同$10一碟既炸花生。蒜蓉肉蟹蒸糯米飯$198上次試過粥底,但自己唔係好鐘意潮洲粥式既個隻粥,所以今次唔要粥底,要左蒸糯米飯肉蟹原隻上既,啖啖肉,而且糯米飯就好鮮甜,煙煙un un,吸左蟹既精華又有好香既蒜味!南非生猛龍蝦$188有幾款龍蝦選擇,唔識分亦唔識選,所以選了最貴個隻,$188一隻開邊兩份食,厚肉鮮甜彈牙。象拔蚌仔$168半打加左粉絲在底去蒸既,不過粉絲有d硬可能浸得唔夠透,不過終歸都好甜同爽甜!番薯蜆$148一斤超大既蜆,真係好鮮甜海南花螺$128半斤花螺肉唔係好多,本身都唔係成日食,都幾enjoy撩出來個過程,愈食愈多,停唔到口咁,不過我唔鐘意點甜醬,點番豉油襯d。家鄉釀茄子$98原來家鄉意思係釀鯪魚肉,唔錯架,清清地!嘉士伯大樽裝$18.8熱情既店員落力se

蒜蓉肉蟹蒸糯米飯$198

南非生猛龍蝦$188

象拔蚌仔$168半打

番薯蜆$148一斤
超大既蜆,真係好鮮甜

海南花螺$128半斤

家鄉釀茄子$98
原來家鄉意思係釀鯪魚肉,唔錯架,清清地!

嘉士伯大樽裝$18.8

熱情既店員落力sell,都係$18.8一樽,抵,大時大節當然要beer一beer!

價錢都貴架,不過宜家食海鮮差唔多價啦,而且用料鮮,服務好(會幫你蒸同夾),所以物有所值!
2016-02-03
【2015 年 10 月 20 日】最近好興蒸氣鍋,好幾個月前已經與朋友食過喇 !!!我呢隻蝸牛現在至有時間與大家分享打邊爐枱面就有個電磁爐,點解蒸氣石鍋有個草帽 ???這個是蒸氣石鍋專用的雲南草帽蓋,唔以為它好輕,其實它好重的打開草帽蓋是蒸食物的蒸隔,最底層就是石鍋蒸的時候,利用枱下面大大瓶的蒸餾水產生蒸氣蒸食物,就可以保留原汁原味食材的精華亦會滴落最底層的石鍋粥底裡面所以首先要準備好個粥底 ... 放米、南瓜和排骨在石鍋裡面吃完蒸物後,就有海鮮粥食囉 !!!店內有海鮮櫃,可以在呢度揀海鮮第一道蒸物是蝦店員放好蝦後,調校好枱面上的計時器,聽到『嘟嘟』響就食得喇 !!!蒸蜆無加任何調味的海鮮,可以食出海鮮的鮮甜原味我們點了兩款牛肉,分別是薄片的手切肥牛和和粒無任何調味,牛肉味非常濃郁,軟嫩又 juicy 已預先調味的蟲草花蒸雞,味道不太濃又夠入味,雞肉也嫩滑好味簡簡單單的蒜蓉蒸勝瓜經過蒸煮後,特別清甜蒜蓉肉蟹蒸糯米飯我至鍾意食蟹,吸收哂蟹汁的糯米飯鮮香撲鼻最後,就是好期待的粥喇 !!!吸引哂海鮮、牛肉和雞汁精華的粥,真是好鮮味 ... 一定要留肚食它呀 !!!** 以上分享是以我的口味
【2015 年 10 月 20 日】

最近好興蒸氣鍋,好幾個月前已經與朋友食過喇 !!!

我呢隻蝸牛現在至有時間與大家分享

打邊爐枱面就有個電磁爐,點解蒸氣石鍋有個草帽 ???
這個是蒸氣石鍋專用的雲南草帽蓋,唔以為它好輕,其實它好重的

打開草帽蓋是蒸食物的蒸隔,最底層就是石鍋

食材的精華亦會滴落最底層的石鍋粥底裡面

所以首先要準備好個粥底 ... 放米、南瓜和排骨在石鍋裡面

吃完蒸物後,就有海鮮粥食囉 !!!
店內有海鮮櫃,可以在呢度揀海鮮
第一道蒸物是蝦

蒸蜆

無加任何調味的海鮮,可以食出海鮮的鮮甜原味
我們點了兩款牛肉,分別是薄片的手切肥牛和和粒

無任何調味,牛肉味非常濃郁,軟嫩又 juicy
已預先調味的蟲草花蒸雞,味道不太濃又夠入味,雞肉也嫩滑好味
簡簡單單的蒜蓉蒸勝瓜經過蒸煮後,特別清甜
蒜蓉肉蟹蒸糯米飯

我至鍾意食蟹,吸收哂蟹汁的糯米飯鮮香撲鼻
最後,就是好期待的粥喇 !!!

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

2015-10-20
  • 蟲草花蒸雞
  • 蒜蓉蒸勝瓜
  • 蒜蓉肉蟹蒸糯米飯
2016-02-05 271 瀏覽
7點半到, 要等左成40分鐘先有位, 越等越覺得餓, 一定要大吃一餐啦, 有散叫有套餐, 我發現套餐抵食好多, 就選個A餐啦!!個蓋成個屋頂咁, 未食就以賣相黎計都加左吾少分啦!!侍應首先將珍珠米放落石鍋肉, 連同粟米同肉碎, 食到尾會變成粥!!蝦未放入煱係活生生, 保證新鮮!! 蝦用白灼方法 原汁原味的保持了蝦的鲜嫩口感,蘸上鼓油,滋味十足!象拔蚌肉質多汁鮮甜口感爽脆有嚼勁, 就算吾點醬都已經好夠味!!大連鮮鮑魚, 口感豐富,鮮甜多汁,肉質厚實,充滿嘴嚼彈牙的口感鮮甜大元貝,加上蒜蓉及粉絲以增加口感層次;而粉絲也吸收了海鮮的甜味精華,鮮味無比。美國石蠔, 體形大肉質肥美,口感Creamy,鮮甜可口花蛤的鲜嫩,配上XO醬,口感嫩滑,咸中帶甜,入口之後,叫人流連忘返!!食到尾, 一粒粒珍珠米已經變成粥啦, 粥底綿綿,因為經過海鮮蒸過, 粥滲出淡淡的鮮甜味,而粟米瘦肉添加咬口, 今餐大滿足, 不枉我等左咁奈~!!
有散叫有套餐, 我發現套餐抵食好多, 就選個A餐啦!!
個蓋成個屋頂咁, 未食就以賣相黎計都加左吾少分啦!!
美國石蠔, 體形大肉質肥美,口感Creamy,鮮甜可口
2016-01-30
40 分鐘 (堂食)
2016-02-03 116 瀏覽
今晚天氣祇有九度, 我們為食四人組都不約而同吵看吃蒸氣火煱,於是我們跑到新蒲崗最近的潮福海鮮嘆海鮮!我們四人叫了兩個海鮮餐,才298元一位!首先來的是有半隻手掌大的扇貝,蒸了五分鍾, 扇貝又大又鮮甜,口感一流!再來是大大隻鮮蝦,真的生蝦咁甜,在煱中跳吓跳吓,入口果然很爽口,家明很快吃光光了!再來鮑魚真的漲卜卜,又大又清,很清甜!象拔蚌也很光鮮,也很鮮甜,正!我最後的生蠔真的很大隻,蠔汁在嘴中滿溢,我一人吃了2隻真滿足!我們叫了鮮菜籃和鮮瓜籃,我最後choose 粟米和南瓜,清篜又別有風格!蟲草蒸雞,雞很滑,真的不錯!最後我們多叫了一個蒜蓉蒸勝瓜,這一個是必点的蔬菜,我覺得蒜蓉把勝瓜的香味也帶來!蒸氣海鮮火煱真的牽引了另一種熱潮!

我們四人叫了兩個海鮮餐,才298元一位!

再來鮑魚真的漲卜卜,又大又清,很清甜!
象拔蚌也很光鮮,也很鮮甜,正!
蟲草蒸雞,雞很滑,真的不錯!
蒸氣海鮮火煱真的牽引了另一種熱潮!
2016-02-01
1 分鐘 (堂食)
2016-02-02 117 瀏覽
天氣繼續咁凍,經過開新蒲崗見到潮福就入去試試,上網睇依度既蒸海鮮食到街知巷聞! 一入到嚟就係酒樓格局,每台都會有頂草帽既物體係台中央。餐牌選擇眾多,店員通常都會請你出去自設迷你海鮮檔度揀海鮮。 睇完一輪真係有些花多眼亂,最後一行三人叫左五種海鮮同半份粥底。點解要用草帽既物體嚟蒸蓋? 據介紹依種蒸法係由杭州帶嚟香港,由於特別既蒸蓋藏有細小空隙排出蒸氣,以致例汗水唔會流番食物上,確保食物鮮味得以保存。依度夠細心既地方係店員會幫你上食物同計時,唔使下下自己睇住要蒸幾耐先熟。先嚟每人一隻既日本大元貝皇,大大隻,厚實既元貝肉上配有吸收哂精華既蒜蓉粉絲,一咬落口濃郁既鮮味簡直係味蕾上爆發! 肉質新鮮無腥味,最正既係元貝殼上仲有豐富既上湯連肉汁,口感夠哂濕潤! 之後嚟既係花蛞皇,雖然一斤望落去好似好少,但每人都食到7-8粒。每粒都開哂殼,可見自設迷你海鮮檔可保證海鮮既新鮮度。每粒花蛞既肉質肥美,咬落去質地既鮮又甜,係屋企自己蒸真係好難有咁既效果。 再嚟係半斤既海南花螺,唔使吩咐店員已自動準備左長竹籤。由於時間蒸得剛剛好,螺肉容易脫殼得嚟口感夠扎實,食落無沙,可見準備食材時

再嚟係半斤既海南花螺,唔使吩咐店員已自動準備左長竹籤。由於時間蒸得剛剛好,螺肉容易脫殼得嚟口感夠扎實,食落無沙,可見準備食材時有沖洗乾淨,配埋係醬吧自製既混醬,簡直能勾出清澈香甜既鮮味。

之後嚟既有南非鮑魚同象牙蚌仔。 鮑魚口感爽滑,肉質彈牙易咬,配上蟲草花透出淡淡清香;

象牙蚌雖然唔係好大隻,不過因為新鮮,所以一樣爽甜。

當大家食到叫哂好飽既時候, 原來全晚最精彩既部分而家先出現。 粥底經過兩個鐘左右熬煮, 已經煲到棉爛, 再吸收哂五種海鮮既精話, 真係一粒鹽都唔使落都鮮味無窮。當然可以灑幾粒大頭冲菜粒,有助將海鮮粥味升華。
埋單每人約$400,咁既價錢如果去海鮮檔連料加工都未必可以食到依度既質量,下次想食海鮮時又多一個選擇啦!
  • 日本大元貝皇
  • 象牙蚌仔
2016-02-02 84 瀏覽
今晚又去了潮福吃蒸鍋。之前到西灣河潮福吃過一次,念念不忘。今晚又再到新蒲岡分店,一行四人,原想跟上次一樣要四人餐,但這分店只提供二人餐,一款$298,而另一款$398,最後叫了兩個$298餐。跟西灣河一樣,餐館放着各款海鮮,任君選擇。先來的是花甲,蒸了數分鐘,剛剛好,花甲口全打開,肉質鮮美,一點也不老不靱,殼裡有些湯汁喝進口實在鮮美異常。再來是扇貝,每隻到用葱蒜粉絲醃好,蒸數分鐘後,貝肉鮮甜彈牙,而蒜蓉粉絲吸收了扇貝的鮮味,比貝肉更好吃。再來是蝦,我們$298餐是用海蝦,而$398餐則是用九節蝦。海蝦味道也不錯,大大隻,每人分得2隻。蝦肉鮮甜彈牙,好好味。還有石蠔,象拔蚌和鮑魚仔,部長說今天象拔蚌比較細隻,所以每人有兩隻。酒家果然不欺場,因為size小自動加多一隻,值得一讚。海鮮過後還有蒸雞和蒸蔬菜。我們怕不夠,又加了蒸勝瓜和馬拉糕。馬拉糕是部長推介的,見每枱都有點。是原個籠上,推介食品果然不錯,軟熟得來又不會過甜。最後期待己久的粥出場了,是晚選擇了南瓜排骨粥。果然不負眾望,粥底吸收了眾海鮮的精華,鮮味得不能形容。先每人分一碗原味,之後再加進葱,芫荽和葱菜,葱菜咸香更把粥底的鮮味帶起,
跟西灣河一樣,餐館放着各款海鮮,任君選擇。
最後期待己久的粥出場了,是晚選擇了南瓜排骨粥。果然不負眾望,粥底吸收了眾海鮮的精華,鮮味得不能形容。先每人分一碗原味,之後再加進葱,芫荽和葱菜,葱菜咸香更把粥底的鮮味帶起,每人再分多一碗,吃完很滿足呀。
南瓜排骨粥
潮福在尖沙咀也有分店。跟朋友約好過年後就去尖沙咀店試一試,吃開年飯。

南瓜排骨粥
去過藍田潮福分店,很滿意,尤其是服侍非常周到又快,所以食回頭草,但去另一間分店。我發覺潮福分店質素不統一,食物,服務同裝修質素都不同等級的。。。。這間潮福的的女侍應態度不佳,對待客人就像對跳蚤市場清貨大減價的時候師奶店主逼路過行人買野。。。而且偶爾比句說話你聽,串你買不貴,消費不夠多,甚至誤導了我們以為粥底是免費的。粥不貴(80HKD),但壞態度不能當粥食。坐得系舒服,營業到凌晨三點。食物當然不差啦,這裡的蕃薯蜆又平又靚,新鮮肥美,甚至有點花香(不知怎樣形容),真的很不錯。至於水蟹見到似乎沒有肉,其他海鮮見到都ok。藍田分店我覺得很好,至於這間吃到令我有點心情不佳。職員改變態度的話會好很多。

蟲草鮑魚 68HKD

蕃薯蜆(上面) 118HKD大約8個

坐得系舒服,營業到凌晨三點。

內籠很乾淨新穎

海鮮吧,靚仔朋友與蟹調情

d蝦比較細同乾。藍田分店好很多

淮山粥

花椒油味道很好,又比較特別,在自助吧有此調味選擇是個驚喜

北京餃子 80HKD
2016-01-22
蕃薯蜆(上面) 118HKD大約8個
d蝦比較細同乾。藍田分店好很多
花椒油味道很好,又比較特別,在自助吧有此調味選擇是個驚喜
  • 蕃薯"虫見”
2015-09-25 2168 瀏覽
話說我上個月見到朋友在網上PO了自己食蒸氣石鍋的相,成功引左我去試了~~~上次食完覺得很好味,結果我也PO了食蒸氣石鍋的相,又成功引左我班同學話要一齊試~~~~發現剛好有做團購,還要主打海鮮呢!!第一時間跟同學們講,因此又立刻組成"為食團"覓食去 我們1行8人,結果買了兩張團購的4人海鮮套餐($980, 原價$1280),已包括了以下品種:海中蝦8隻鮑魚4隻鑽石硯1斤蟹 1斤蠔 4隻元貝 4隻而由於套餐已有海鮮,我們另外多加了一些其他菜式,以及最重要的粥底。蟲草花蒸雞1隻 $288雞肉醃得不太夠味,要點自己配的調味醬雞肉醃後加了很多生粉及油,所以蒸完依然很滑,但有些人會認為入口會太黏了麵醬五花腩肉蒸豆角 $80這個有點中伏了.......我以為五花腩是一層層 肥瘦相間 切薄片那種,原來是腩肉條,而且腩肉的份量比想像中要少,大家最初還以為是只叫了蒸豆角 味道還是不錯的是次因為頭段還未蒸海鮮,先蒸雞及腩肉豆角,中途姐姐發現粥底太杰,就來變飯,所以姐姐中途加了一點水及後陸續開始蒸海鮮,有很多海鮮汁都經蒸架小孔滴落粥底,所以整鍋粥就變得很鮮甜了~~~ 終於等到廚房準好海鮮了~~~~先來是
話說我上個月見到朋友在網上PO了自己食蒸氣石鍋的相,
成功引左我去試了~~~
上次食完覺得很好味,結果我也PO了食蒸氣石鍋的相,
又成功引左我班同學話要一齊試~~~~
發現剛好有做團購,還要主打海鮮呢!!
第一時間跟同學們講,因此又立刻組成"為食團"覓食去

海中蝦8隻
鮑魚4隻
鑽石硯1斤
蟹 1斤
蠔 4隻
元貝 4隻

蟲草花蒸雞1隻 $288
蟲草花蒸雞1隻
雞肉醃得不太夠味,要點自己配的調味醬
雞肉醃後加了很多生粉及油,所以蒸完依然很滑,
但有些人會認為入口會太黏了

麵醬五花腩肉蒸豆角 $80
這個有點中伏了.......
我以為五花腩是一層層 肥瘦相間 切薄片那種,
原來是腩肉條,而且腩肉的份量比想像中要少,
大家最初還以為是只叫了蒸豆角

味道還是不錯的

是次因為頭段還未蒸海鮮,先蒸雞及腩肉豆角,
中途姐姐發現粥底太杰,就來變飯,
所以姐姐中途加了一點水
及後陸續開始蒸海鮮,有很多海鮮汁都經蒸架小孔滴落粥底,
所以整鍋粥就變得很鮮甜了~~~

終於等到廚房準好海鮮了~~~~
先來是滿滿的一盆扇貝 (2份,共8隻)

用了蒜蓉,少量葱調味
貝肉 已事先開了一半,使貝肉能快熟一點,
下面加了粉絲墊底
蓋籐蓋後,蒸幾分鐘[每款菜式按食材不同,蒸煮時間也各有不同]
一開蓋大家都立刻"嘩~~~"一聲
大家都急不及待每人夾一隻,立刻趁熱享用
因蒸籠SIZE 有限,有些扇貝要叠高擺放
可能因擺放位置不同,有些扇貝好像over-cooked了一點,但依然很鮮味
我那隻蒸很剛剛好,非常鮮甜
口感依然彈牙,SIZE沒有縮細很多

接着就是團購海鮮餐
海鮮餐(4人份)
因我們買了2張團購,這盆只是其中1張的4人份,我們有2盤的~
端上來是,我們又是"嘩~~~"
這次的海鮮有些是我上次自己沒試過的,如:海蝦、鮑魚、生蠔、蟹
其實扇貝也是海鮮餐之一,只是扇貝要平放,所以先蒸吧~
所以這次也有很多新驚喜

開蓋後,大家依然都係嘩嘩聲,我想隔離枱應該會嫌我們大驚小怪

姐姐教我們先吃蝦,然後再食蠔....
不過我們也沒有太大理會,大家按自己的喜好開動

我自己先夾了一些鑽石蜆,十分鮮甜
不過也是要快手夾來吃,否則置於蒸架太久,蜆肉會縮小變韌

接着便試蠔了~~~~
薑葱蒸蠔
薑葱蒸蠔
多肥美漲卜卜~~~而且十分鮮嫰多汁
可惜海鮮餐每人只能分得1隻
上次以為把蠔拿來蒸會浪費了隻蠔,
沒想過原來蒸蠔會這麼鮮味,下次一定要再叫這個

蟲草花蒸鮑魚
鮑魚上鎅了花,方便鮑魚盡快蒸熟,
所以既能蒸熟,又不會過老~~
只是蟲草花好像跟鮑魚口感不太夾,兩樣都是爽口的食材呢
或許直接清蒸更好

今次是愛膏的人有福了
因為海蝦及蟹都有膏呢~~~
食過這麼多的海鮮,總要食返一些蔬菜平衡返
選了蒸勝瓜及蒸茄子,都是以蒜蓉蒸
勝瓜應該真是我個人的必點推介
蒸過後的勝瓜中間軟冧冧,像海棉一樣,把蒜蓉的香味的吸收到

茄子則是今次初試,結果有些失望
可能是因為沒有蒸透吧,茄子不怎麼入味,口感也不太好
蒸雙瓜:蒜茸蒸勝瓜+蒜茸蒸茄瓜
把雙瓜及馬拉糕都消滅後,
接着便是是晚精華所在的---南瓜排骨粥
南瓜排瓜粥底(中)
南瓜已經全部融化在綿綿的粥底內,
加上粥底也"接收"了不少海鮮精華,
整鍋粥都鮮甜無比,加埋葱花,大頭菜,實在太滿足了

最後來把當晚的各款美食來個大合照
用餐優惠
團購
  • 馬拉糕
  • 蒜蓉蒸扇貝
  • 薑葱蒸蠔
2015-09-12 1953 瀏覽
第一次去食蒸氣火鍋,之前有朋友去過其他分店試過唔錯,所以都去試試。去到有侍應招呼,問飲咩茶。同行朋友剛剛坐低話等等先,點知另一個女侍應態度很差又串咁講左句:咁都要叫嫁。呢度都幾得意,可以自己出去揀海鮮。朋友未到,打算等埋先一齊叫海鮮,但不停有人同你講,快D揀,D野好快冇。OK,出去睇下囉。出到去睇,其實睇落好一般但出得黎食野都冇所謂啦,乜都試下,等到朋友黎齊,就一齊出去揀,揀左唔係好多,因為感覺上唔抵食,首先出去揀左鑽石蜆(128/斤),蟶子皇(48/隻),個侍應不停推薦我地食個海中蝦(28/兩),佢話可以要12兩,有11隻蝦,我計一計條數,11隻蝦要三百幾蚊,仲要係好普通既海中蝦,唔係呀?!之後又不停介紹所謂即劏唔知咩魚,老實講,我都見佢放左係度好耐,真係冇乜興趣食。而且聽到有人問可唔可以唔要成舊又唔得,得四個人實在食唔哂。點知個女侍應又不停SELL個海中蝦,又話好甜好鮮。即係佢不停SELL令我感到有程種會中伏感覺。所以都係算了。番到座位,仲不停止咁SELL,仲意圖幫我地做決定落個海中蝦,爭D中左佢招。之後再點龍蝦,開張優惠(98/隻)叫左兩隻。蟲草花蒸新鮮雞(148/半隻),蒜蓉蒸
之後再點龍蝦,開張優惠(98/隻)叫左兩隻。蟲草花蒸新鮮雞(148/半隻),蒜蓉蒸茄子(78/例)、同排骨粥底(100/中)。
點完菜,有個自助醬油吧,有唔同醬料,但其實食得蒸海鮮,個人認為醬料不太有作用。因為毯點想食鮮味。

唔係影左好多相,鑽石蜆味道幾甜。每人都有約5隻。
蟶子皇味道都幾鮮甜。
龍蝦,肉質都算彈牙,不錯。
蟲草花蒸新鮮雞,D雞蒸得幾滑,唔錯。
蒜蓉蒸茄子係唯一重點用到個醬料的一味。唔錯。
排骨粥,頭先海鮮的精華入埋粥底入面,味道OK,但比想像中冇咁鮮甜。
整體上都OK,係服務有待改善。
2015-09-10
2015-08-25 2110 瀏覽
上次十幾個朋友在尖咀蒸氣石鍋店晚餐.由於人多坐大枱, 與蒸氣石鍋有一定距離.今日到新蒲崗工廠開倉掃貨, 順道在此晚餐.又發現有這家蒸氣石鍋店, 加上無需等位,一行4人當然馬上入座.下單後, 先去自助醬料吧調配醬料.職員先在石鍋底放了珍珠米, 豬肉, 南瓜,其他食物很呈上, 放於枱邊的架.紐西蘭鑽石蜆首先來個清淡的食材, 原汁原味.鑽石蜆打開口了, 每人分到5-6隻,蜆肉鮮甜爽口.原來鑽石蜆是起角呢!紐西蘭蟶子皇(蒜蓉)每人1件蟶子肉已預先起出, 放於粉絲上, 再配蒜蓉.蟶子肉真係幾甜,但下方的粉絲味道不夠,另加自己的醬料吧!生猛龍蝦對半開, 上枱時, 龍蝦腳還會動呢!蒸熟後, 起出龍蝦肉.啖啖肉, 即使没有蒜蓉, 也很鮮甜.蟲草花蒸新鮮雞雞件己醃好, 連同蟲草花蒸約9分鐘.雞肉落左好粉, 好滑,蟲草花有清淡蛋白味 小發現: 有雞膶呀!蒜蓉蒸勝瓜鋪得好靚, 清清地的蔬菜原籠蒸馬拉糕上次食過, 今次要食多次.新鮮排骨粥-細粥底棉, 滑,珍珠米更是煙韌QQ, 要慢慢細嚐.是今晚的澱粉質.4人共HKD 1020每人只需HKD 255.今次坐卡座, 大家距離尖尖蓋很近,但蒸氣&熱水從尖尖蓋底部噴
上次十幾個朋友在尖咀蒸氣石鍋店晚餐.
由於人多坐大枱, 與蒸氣石鍋有一定距離.
今日到新蒲崗工廠開倉掃貨, 順道在此晚餐.
又發現有這家蒸氣石鍋店, 加上無需等位,
一行4人當然馬上入座.
下單後, 先去自助醬料吧調配醬料.
石鍋放了珍珠米 豬肉 南瓜
職員先在石鍋底放了珍珠米, 豬肉, 南瓜,
其他食物很呈上, 放於枱邊的架.
紐西蘭鑽石蜆
首先來個清淡的食材, 原汁原味.
鑽石蜆打開口了, 每人分到5-6隻,
蜆肉鮮甜爽口.
原來鑽石蜆是起角呢!
蟶子皇
紐西蘭蟶子皇(蒜蓉)
每人1件
蟶子肉已預先起出, 放於粉絲上, 再配蒜蓉.
蟶子肉真係幾甜,
但下方的粉絲味道不夠,
另加自己的醬料吧!
生猛龍蝦
對半開, 上枱時, 龍蝦腳還會動呢!
蒸熟後, 起出龍蝦肉.
啖啖肉, 即使没有蒜蓉, 也很鮮甜.
蟲草花蒸新鮮雞
雞件己醃好, 連同蟲草花蒸約9分鐘.
雞肉落左好粉, 好滑,
蟲草花
蟲草花有清淡蛋白味
雞膶
雞膶
小發現: 有雞膶呀!
蒜蓉蒸勝瓜
鋪得好靚, 清清地的蔬菜
原籠蒸馬拉糕
上次食過, 今次要食多次.
新鮮排骨粥-細
新鮮排骨粥
新鮮排骨粥
新鮮排骨粥-細
粥底棉, 滑,
珍珠米更是煙韌QQ, 要慢慢細嚐.
是今晚的澱粉質.
4人共HKD 1020
每人只需HKD 255.
今次坐卡座, 大家距離尖尖蓋很近,
但蒸氣&熱水從尖尖蓋底部噴出,
碗碟很燙手呢!
2015-08-24