2016-12-13 220 瀏覽
其實今次飯局有點不如預期,原本一行幾位朋友約好一齊試這個蒸鍋,不過因為公司OT最終遲了個幾鐘才到達酒家…貼心的朋友們已經為我留起了食物,不過都已經放涼了。但蒸鍋就有個好處,可以即時加熱返!服務都頗為周到,侍應會親自過來幫手調控蒸煮時間。所以我們與侍應講明想返熱食品,他就幫我們較了時間,一席「快煮蒸鍋餐」就此出現!可能平時都不會有機會這種方式吃蒸鍋吧…翻蒸了一次,原本對於味道不太抱期望,不過卻返而帶來驚喜!幾道海鮮仍然保留鮮味,先吃花甲、馬刀貝、蠔與及龍蝦,貝類翻蒸後仍然彈牙,味道鮮甜;而龍蝦亦不見過老,如果可以即蒸即吃應該會更好味!所以食材應該非常新鮮。蠔size好大隻,啖啖肉,必嚐!而元貝亦上佳,配搭粉絲、蒜同蒸,是最傳統亦是最配合的味道!牛柳粒、蝦丸等等都是水準食物,不過印象深的要數我到達酒樓後才蒸的馬拉糕,鬆軟香口,值得一試!至於蒸鍋的精髓:集蒸華於一身的「蒸粥」,比起其他餐廳的粥來說米飯比較少,看起來稀身似白果糖水,味道是濃厚的,不過可能個人喜歡厚身弼底,好味不過未稱得上最喜歡。但同行的女友人讚不絕口,味道足又唔太飽的粥始終都受女性歡迎吧…總結,服務好、食材新鮮,值得再去!

總結,服務好、食材新鮮,值得再去!
2016-12-06
2016-12-10 3465 瀏覽
同家人慶生, 當然出外食餐飽, 蒸氣石鍋呢幾年大熱, 當然要帶同家人去潮一潮, 食一餐蒸氣石鍋當晚8點15分到達, 前檯告知8點半後入座會便宜一點, 當然係樓下等一等先夠鐘入座, 先選粥底/燉湯及海鮮供廚房準備食材, 粥底選了瑤柱淮山粥, 燉湯三選一, 選了姬崧茸燉螺肉, 個湯好足料好清, 菘茸亦好香. 首先貝殼盛盆, 當中有4-5款, 青口/大蜆/花螺/花甲等, 分量剛剛好每人都有龍蝦開邊每人半隻, 是新鮮啖啖肉, 沒有太多調味, 只有數粒薑蔥已經食到原汁原味乳鴿都是每位半隻, 乳鴿size比較細, 唔算厚肉, 有點油膩, 剩下一半要打包扇貝蒸嘅時間剛剛好, 就算唔落醬油都足夠 石蠔個殼好大, 不過蠔既size不一, 有肥美, 但有一隻偏細, 這一點店員要留意一下, 味道不算太特出鮑魚用了蟲草蒸, 每一隻都好飽滿, 口感彈牙蟶子皇新鮮, 口感又爽, 好厚肉, 連本身毫無味道既粉絲份也吸收了海鮮鮮味和牛片比較厚切, 和牛粒已有黑椒調味, 同樣是蒸2分鐘, 和牛粒未完全熟晒, 較juicy及嫩, 有口感, 和牛片應該過老了, 有點靱,但牛味會比較特出, 和牛片應該一分鐘就食得清遠雞及污糟

脆皮乳鴿
生猛大元貝
扇貝蒸嘅時間剛剛好, 就算唔落醬油都足夠
美國石蠔
石蠔個殼好大
北韓鮮鮑魚
鮑魚用了蟲草蒸, 每一隻都好飽滿, 口感彈牙
蘇格蘭蟶子皇
手切和牛肉/手切和牛粒
清遠雞/污糟雞
清遠雞及污糟雞各點了一份, 其實味道分別不大, 蒸熟的程度剛剛好, 是新鮮雞好嫩滑, 家人都讚好
丸類
手打丸類不敢點太多, 怕吃不消, 嘗試過就好了.
手打牛丸味道感覺似牛肉球, 口感會比較實在.
蝦丸味道會比較出色, 會有新鮮蝦肉混在一起.
鯪魚球味道正常, 但發現有少少肥豬肉混入.
最後當然要點蔬菜消化一下, 超甜粟米非常清甜, 要encore
, 南瓜片及香芋片好淋好粉
還有點了馬拉糕及蔥花卷, 味道是酒樓的點心
食完後, 侍應會拿走蒸隔,一鍋真的是軟綿綿, 白雪雪的粥已經煮好, 完全是吸盡剛才所有食材的精華, 每一啖都是鮮味無比

整頓飯侍應不停照顧, 由落海鮮, 調教時間, 換碟, 分海鮮等等, 家人都很滿意. 這次已經是第二次光臨了

2016-12-08
慶祝紀念
生日
美國石蠔
蘇格蘭蟶子皇
手切和牛肉/手切和牛粒
清遠雞/污糟雞
2016-12-08 271 瀏覽
夜晚8:00嚟到,因為book咗枱,所以唔洗等就上到去,不過可能係平日關係,就咁walk-in都會有位,上到去都仲有少少空位一行5人叫咗呢個任飲任食海鮮餐,先嚟每個人都有3樣嘢送:乳鴿:個面嘅皮好脆,啲肉都好滑,就算之後掛住食海鮮涼咗再食,個味道依舊好回味貝殼盤:有花甲、馬刀貝,馬刀貝係絕對一定要試,好大隻,入口亦都好解甜,另外入口亦感受到鮮味,very gd龍蝦:比我哋預期大隻,同埋佢哋set嘅時間啱啱好,蒸好啲肉仲好嫰口,好爽燉湯:3款入面揀咗姬崧茸燉響螺,足料,味道夠,同埋好夠熱,好好飲,攪到飲咗一半先記得影相>.<另外自選海鮮揀咗呢4款:北寄貝:佢連埋粉絲一齊蒸,粉絲短時間都好入味,個北寄貝size好大,推介大家一啖食晒落口,會好感受到解味,好正! 桶蠔:就咁睇相應該都覺得吸引喇,size方面又嚟一個king size大元貝:同北寄貝一樣粉絲好入味,個元貝蒸嘅時間亦啱啱好,就算唔係好似平時酒樓食嗰啲咁多蒜油,但少少蒜亦已經夠晒味,當然仲有新鮮嘅味道喇龍躉件:首先怕好多骨同腥,不過今次呢個魚係多肉少骨,易入口,同埋食埋完全無腥味,單呢兩嗽條件已經夠我食多咗幾件其後

一行5人叫咗呢個任飲任食海鮮餐,先嚟每個人都有3樣嘢送:
另外自選海鮮揀咗呢4款:
其後任食仲有好多嘢揀,首推和牛同埋牛柳粒,兩個都好有牛味,蒸和牛第一次試,初初好怕佢淡味,唔似打邊爐咁有湯底搭夠,不過潮福啲和牛好靚,好鮮紅,蒸完鎖死晒牛肉味道晌度,入口有牛味,亦無overcook

佢每樣嘢我同埋啲朋友差唔多樣樣都有叫,朋友認為蝦丸好爽,其他幾樣丸都夠味

馬拉松即蒸完即食好好味,個荷葉飯份量唔係好大,但亦有平時荷葉飯味道

至於飲品有竹庶水,仲有朝口叫,任飲……

以上講嘅樣樣都好吸引,之不過最後個粥先係精髓所在,大家一定要留肚食,差唔多有晒你剛才吃過嘅嘢嘅味道晌到,有海鮮味,亦有肉味,建議大家唔好唔食個粥,會後悔呀……

最終幾位用餐人勁滿意呢一餐,樣樣嘢都好好食好吸引,又食到好飽滿,十分滿足,一定會再encore!!!!
題外話/補充資料: 呢到嘅員工好盡心幫大家放嘢食落去蒸同較啱時間,務*將食物整到最好食,服務值得一讚!
2016-12-06
2016-12-07 2334 瀏覽
天氣開始寒寒地,搞到呢幾朝返工嗰陣,個腦係咁諗住要食熱辣辣嘅嘢!咁啱琴晚去開西灣河等友人們放工兼搵食,見到原來嗰頭都有潮福,早幾個月我先响旺角店食得好滿足,所以二話不說,就拉大隊衝去食!同旺角店一樣價位,都係有自選海鮮同任食嘅食物,兼任飲。講到任飲,同行中有兩位友人係酒鬼,所以一坐低就即刻叫咗兩支朝日啤一啤,話雪得夠晒凍,好正!但咁凍就咪搞我啦,我都係好似上次咁,叫返盅燉湯暖暖胃先。今次我唔係飲唐排湯,而係試咗特別啲嘅松茸螺湯,個湯齋聞已經好香螺味同菇味,飲落仲好甜,好多料!友人仲爭啲就食晒啲料,俾我勸止咗!因爲重頭戲即將嚟~~個鍋滾起咗啦!同上次一樣,粥底都係要返瑤柱淮山,侍應好快手幫我地蒸完自選嘅海鮮,全部都好新鮮,貝類中,我地一致通過最正最甜嘅第一名係馬刀貝,佢仲係最大粒添!第二名嘅北寄貝都唔錯!呢兩款係就咁食都夠咸鮮,至於其他嘅龍蝦帶子桶蠔魚呀,其實都好好味,只不過就咁清蒸就淡咗啲,要加啲豉油吊吊味!雖然自選海鮮得一輪,唔係任食,但一輪已經好夠皮,因爲呢班食肉獸要開始食肉!我地真係閒閒地就食咗三四轉和牛片,和牛粒,豬頸肉,雞肉,豬肉釀豆卜釀菇,仲點咗好多手打丸,蝦丸鲮魚丸牛丸,

雖然自選海鮮得一輪,唔係任食,但一輪已經好夠皮,因爲呢班食肉獸要開始食肉!我地真係閒閒地就食咗三四轉和牛片,和牛粒,豬頸肉,雞肉,豬肉釀豆卜釀菇,仲點咗好多手打丸,蝦丸鲮魚丸牛丸,全部彈牙,最特別嘅係梅菜豬肉丸,友人話食到會彈嘅梅菜肉餅咁,感覺好搞笑!

咁食肉之餘都食咗兩轉菜同瓜嘅,當中大推蒸勝瓜,點蒸都好juicy!

上次飽到粥都食唔晒,有咗經驗,今次留肚食到兩碗!!!煮咗兩粒鐘,啲粥煮到豆漿咁綿,又有晒咁多食物嘅精華,好複雜嘅味道,但簡單嚟講,咪係:太太太太好味!!!!

而今次最大surprise,係我地食得晒啲粥之餘,仲食到馬拉糕!!嘩!!馬拉糕本身都唔會難食得去邊,而即蒸嘅,真係唔同啲架!有呢個甜品收尾,呢一餐,大家都超級滿足!食到暖晒,頂住冷風返屋企都好幸福
  • 馬刀貝
  • 馬拉糕
2016-12-07 177 瀏覽
想喪食海鮮又食得原汁原味當然要揀蒸氣鍋啦,潮福我都第一次試,新推任飲任食,但肚皮有限,其實同套餐份量都相差無幾。首先每位送半隻乳鴿,半邊龍蝦,貝殼類盛合同燉湯。燉湯夠足料,味道香純。貝殼類包括花甲,蜆同馬刀貝,非常鮮甜肥美,無沙,馬刀貝最為厚肉。龍蝦有膏,肉質紋理清晰,爽口彈牙。自選4款海鮮揀左北寄貝,桶蠔,元貝同龍躉片,推介北寄貝同桶蠔,味道鮮甜,蠔夠大隻又厚肉。肥牛可以任叫! 夠哂原汁原味,比火鍋煮得更juicy。個人最期待既馬拉糕! 新鮮蒸出最正! 不過已經好飽食唔到第2舊......蒸氣鍋精髓粥底,就算幾飽都要食埋 !! 好綿,淡淡海鮮精華,又帶魚香肉香,食淡粥都咁多層次,神奇每人埋單3百幾蚊,仲有朝日啤酒,竹庶水,汽水任飲,值回票價,下次要再幫襯。
燉湯夠足料,味道香純。
龍蝦有膏,肉質紋理清晰,爽口彈牙。
肥牛可以任叫! 夠哂原汁原味,比火鍋煮得更juicy。
2016-12-06 1227 瀏覽
星期一永遠都是拖著疲憊的身軀而渡日,本日又到晚餐時分不知道是否連家庭主婦也覺累?是夜我的母親大人不想在家煮飯的關係,我們便走到熟悉的地方-西灣河。西灣河如果你想找到街頭小食你可以到太安樓、甜品區可以到明記糖水,但如果想吃中菜又可以選擇那一間酒樓呢? 位置於西灣河文誤中心附近,途徑潮福蒸氣石窩店;蒸氣的東西是近期火熱的主題,一來走進健康,二來又有新鮮感。適逢母親大人還未品嚐過「蒸氣」的利害,便揀選為今晚的嚮宴。 別以為星期一人流會寥寥可數,不知道是否任點任食的關係;人數相當多而且適合一家大細前來。有卡位及圓檯之分;原個石窩呈現眼前,店員細心地將窩內蒸出的水份倒走,可以令到整個粥底更為鮮味。 逢星期一至五黃金時段為$338/位,星期五、六、日更要$388/位;如果八點半過後星期一至五$298/位,星期五、六、日更要$348/位。如果小朋友140cm以下則免費(不包海鮮)。但如果八時十五分結帳則人頭計九折。 其實我不是第一次吃蒸氣石窩,不知道是否已進入寒冷的季節?酒樓卻有燉湯給予客人品嚐,可以有三款選擇,每位客人有一款選擇相堂不錯。每位客人更有脆皮乳鴿、貝殼盛盆及生猛龍蝦敬送。任食任飲的關係

其實我不是第一次吃蒸氣石窩,不知道是否已進入寒冷的季節?酒樓卻有燉湯給予客人品嚐,可以有三款選擇,每位客人有一款選擇相堂不錯。每位客人更有脆皮乳鴿、貝殼盛盆及生猛龍蝦敬送。任食任飲的關係,種類都相當多,有大支裝嘉士伯、朝日、各式汽水、竹蔗水及韓式飲品等。估不到酒樓都走韓風入手韓式飲料,我也不會吝嗇點了兩罐。而媽媽喜歡竹蔗水不甜亦能潤喉生津。

西洋菜生魚燉陳腎

首先到來的西洋菜生魚燉陳腎,原盅燉製而且西洋菜有下火的作用,燉得不會過老而且味道相當滋潤。內含陳腎不會太韌,加入了生魚的關係滑溜無比。

老黃瓜燉唐排

我的最愛黃瓜系列,瘦肉經過燉製後相當嫩淋而且份量頗多。混合了黃瓜後,鮮甜無比有益得好像有家的感覺一樣似的。

脆皮乳鴿

以為敬送都是普通貨色,但有少許驚喜。炸至皮脆肉嫩的乳鴿,不需要任何醬汁而大為入味。肉質不俗,而且啖啖肉不會太過油膩,可算是做得不錯。

貝殼盛盆

終於來到蒸出海鮮的鮮味,原盆貝殼經過數分鐘後熟透。貝殼每人有四件左右,沒有任何沙粒,蒸出味道沒有任何醬汁也很滋味。

生猛龍蝦

原隻龍蝦開邊,相比貝殼類的時間比較長。輕輕一拉開,龍蝦肉爆出沒有半點抗拒的理由。蝦肉肥美得很,原汁原味教我如何不喜歡它呢?

生猛大元貝

粉絲蒸元貝是我的最愛之物,蒜蓉添加了海鮮大為入味。原粒的大元貝不會過火,吸收到蒜蓉香氣更為惹味。

北韓鮮鮑魚

原隻鮮鮑魚相當吸晴,有蟲草花的關係極之養生。鮑魚蒸得恰到好處,不會太韌而且帶有鮮味,唯獨加入了少許薑片小妹不太喜歡。

北海道北寄貝

原條北寄貝相當細滑配合粉絲,簡直是我的最愛之物,不需要用文彩再說吧!

爽脆豬頸肉

來到任食任點的系列,爽脆豬頸肉切至條身不會太乾身,以為沒有加任何腌料會比較乏味;但其實反而吸引海鮮的精華大為入味。

手打梅菜豬肉丸

平常豬肉丸吃得多,反而加入梅菜比較少有。梅菜的咸香帶給豬肉的惹味。

手剁鮮蝦丸

蝦丸帶有蝦的滑溜,而且每位都圓圓的;手剁的關係彈牙而且有鮮蝦香。

雜菜籃

吃得太多肉及海鮮也要單點一盆雜菜籃,娃娃菜是我的最愛之選。不過我感覺到菜稍為蒸出過火,有點過淋身這個要注意。

馬拉糕

每次吃蒸氣石窩,我都會點下馬拉糕。馬拉糕蒸出鬆軟而且帶有蛋香,是我最愛的點心之一。

荷葉飯

荷葉飯以為非常巨大,但卻細小得很。細細口的荷葉飯蒸出細膩,不會太過油膩。

瑤柱鮮淮山粥

終於來到本日重點環節,將所有精華滲透在粥底內。瑤柱與鮮淮入味無比,粥帶有棉棉的真的要添食多一碗吧。

最後還有西瓜拼盆作結,甜甜地完全劃上完全的句號。其實東區不只是小食、米線、車仔麵等,近年更引入一些新派食肆也需要棒場一番。

2016-12-05
  • 生猛大元貝
  • 馬拉糕
  • 瑤柱鮮淮山粥
2016-12-02 265 瀏覽
有時食海鮮唔一定要去布袋澳或者係西貢嘅,食海鮮最緊要係要食到佢嘅鮮味用蒸氣蒸熟啲海鮮就保持原汁原味!由於朋友遲到我哋先叫一個馬拉糕蒸住邊食邊等,即叫即蒸嘅馬拉糕非常鬆軟,甜度適中鍋底下邊有米鮮排骨日本南瓜水份就全靠蒸氣火鍋上的海鮮流落來的海鮮汁蒸氣放題上有幾個錢財首先有個燉湯非常足料又滑雞金華火腿等等即叫即炸乳鴿,上到枱熱辣辣皮脆肉嫩鴿味特濃蒸鮮鮑魚上面有蟲草花薑蔥帶出鮑魚迪士尼,由於蒸嘅時間啱啱好,食到原汁原味鮮美好出蒸原隻鮮魷,好爽口,一定要連埋啲粉絲食因為粉絲吸哂鮮味清蒸聖子王隻隻聖旨到好似手掌咁大只食落好爽口,好鮮味清蒸牛柳粒,肉汁所晒係牛柳粒中間當你咬落去嘅時候肉汁後係你個口腔內爆出最後就要食個粥底鮮味無窮夾雜着不同海鮮嘅鮮味

蒸氣放題上有幾個錢財首先有個燉湯非常足料又滑雞金華火腿等等
即叫即炸乳鴿,上到枱熱辣辣皮脆肉嫩鴿味特濃
蒸原隻鮮魷,好爽口,一定要連埋啲粉絲食因為粉絲吸哂鮮味
清蒸聖子王隻隻聖旨到好似手掌咁大只食落好爽口,好鮮味
最後就要食個粥底鮮味無窮夾雜着不同海鮮嘅鮮味
2016-11-30 214 瀏覽
潮福蒸氣石鍋,都幾多分店,嚟到港島都有蒸完都有待應比我地,新鮮。燉湯真材實料,有螺嫁。飲品有竹蔗水常見,有蘆薈汁少見龍蝦蟶子超大隻,好彈牙。手切和牛肉同清遠雞都好正好嫩粟米甜,蒸耐d仲甜,好好人。粥底甜,有哂精華
潮福蒸氣石鍋,都幾多分店,嚟到港島都有

蒸完都有待應比我地
龍蝦蟶子超大隻,好彈牙。手切和牛肉同清遠雞都好正好嫩
粟米甜,蒸耐d仲甜,好好人。粥底甜,有哂精華
2016-11-28 227 瀏覽
蒸氣火鍋聽就聽得多,食就第一次。朋友推介潮福蒸氣石鍋,就即管去試下。地方乾淨企理,唔似出面酒樓咁嘈。員工好好服務態度,每一次蒸完都有員工分菜,完全唔洗自己郁手,值得一讚。燉湯唔似外面既例湯,真材實料。飲品任飲多選擇,有竹蔗水、啤酒、汽水、蘆薈汁等。員工推介蟶子超大隻,海鮮夠新鮮。最欣賞佢既手切和牛肉,薄薄地夠嫩口。粟米超甜,encore左2次!粥底鮮甜,雖然好飽,依然清哂!
員工推介蟶子超大隻,海鮮夠新鮮。
2016-11-28 227 瀏覽
蒸氣火鍋食得多,用藤做既蓋別有一番風味。一開始醬料區已經好多選擇,有10多款俾你揀。最鐘意食佢既XO醬加蔥,好味。開始先黎西洋菜生魚燉湯,看似簡單,飲落鮮甜。再黎既乳鵨,皮脆肉。海鮮方面有蜆類、龍蝦、鮑魚、蟶子、美國桶蠔、扇貝,樣樣新鮮。鮑魚好好味,最特別係佢加上左蟲草花,又夠嫩口鮮甜。任食方面選擇不太多但勝在質素搭夠,和牛粒加左黑椒,正!最驚喜連荷葉飯同馬拉糕都有,可encore! 我地選擇左新鮮排骨粥底,排骨略淡,醃咸d更好!
2016-11-27 859 瀏覽
同左舊同事去左西灣河潮福食蒸海鮮鍋,天氣剛剛凍起來!!也令今次蒸海鮮更有睇頭!食完一定暖粒粒喔。 潮福原來都有有小菜食wo~~但今晚食左蒸海鮮先啦!下次再約食小菜。去到先知原來有套餐食!更加抵食啦。仲可以任飲任加某d item~例如牛肉片,丸類,菜類。所以我地都無慮即決簡左食套餐。 餐跟左個燉湯!我就選擇左老黄瓜燉唐排!成盅上~沒有味精!飲落好滋潤。令到胃部得到窩心體貼既感覺。貝殼盛盆~有花嫘,鑽可蜆,花甲,白蜆。全部都好新鮮,一d沙都無!肉質肥大而鮮甜,唔使加任何汁醬鮮食出原味!超爽。 生猛大元貝~果然係大元貝!!不單單大咁簡單而且仲好厚身!蒸完既大元貝~柔軟多汁天甘香!底下既粉絲吸受了鮮味!粉絲蒸到濕濕潤潤!好味呢。 美國桶蠔,美國蠔出名大隻~蒸完之後都無乜點縮水!蠔既内層堅甘香重蠔香!韻味留在口腔中持久不散。非常得喔! 大連鮑魚~較為細隻左少少!可能我貪心了。。。hehe!! 但係好煙韌~加左d蟲草菇,葱,薑片!食落另有一番風味~都係新鮮貨色。手切牛肉片~細細塊!輕輕蒸一蒸轉色就食得,感覺油脂豐富!肉質充滿彈性!入口牛香陣陣。配埋d葱花卷住食!人生一大樂事。 仲有個馬拉糕一定要睇

潮福原來都有有小菜食wo~~但今晚食左蒸海鮮先啦
!下次再約食小菜。去到先知原來有套餐食!更加抵食啦
 大連鮑魚~較為細隻左少少!可能我貪心了
 仲有個馬拉糕一定要睇一睇~蒸完好香,甘甘甜甜。入口好軟熟。海綿一樣呢。
 食到飽一飽仲有個粥~剛才d海鮮精華已滲透哂落呢鍋粥到啦!!鍋粥滾到好綿密!夠哂味呢
2016-11-23 206 瀏覽
今天小敏生日,她說要吃蒸氣海鮮,今次我帶她到西湾河任点任食,讓她吃過痛快呀!首先我們自選4款海鮮,小敏選了北韓鮮鲍魚,又大隻,伴着草蟲蒸像滋味!生猛海中蝦色澤鮮明,也很新鮮爽口!蘇格蘭蟶子皇大大隻,很鮮甜美味!生猛大元貝伴着粉絲,原汁原味,口感一流!生猛龍蝦加上大蜆吃過番尋味,脆皮乳鴿外脆內軟停不了口!其餘任食的款式也很多,有豬頸肉,手切和牛,梅菜豬肉丸也很有特色!不得不提是馬拉糕和葱花卷是自家制,很軟也很有口感,真的吃過番尋味,我們兩個大隻妹真的很滿足!
生猛海中蝦色澤鮮明,也很新鮮爽口!

蘇格蘭蟶子皇大大隻,很鮮甜美味!
生猛大元貝伴着粉絲,原汁原味,口感一流!

生猛龍蝦加上大蜆吃過番尋味,脆皮乳鴿外脆內軟停不了口!

2016-11-22
1 分鐘 (堂食)
2016-11-17 1174 瀏覽
秋風起,又是時候去吃火鍋。近年,身邊不少好姊妹都投入了蒸氣海鮮的懷抱,貪其味道清鮮,且油分較少,適合愛追求健康的朋友。早前瀏覽網站時,發現《潮福蒸氣石鍋》推出咗個任揀任食任飲海鮮餐,見個定價唔算貴,以星期一至四為例,晚上 5:30pm - 8:30pm 前入座的話,成人收費只是 $338 (另收醬油、花生 $15 及加一服務費)。雖然自選海鮮方面,每檯只限四款,但一個價錢,就已經包埋粥底、燉湯、乳鴿、貝殻盛盆同生猛龍蝦,而且還有其他任飲任食項目,價錢都算合理,所以就決定拉埋老公去試試。選了最近我家的西灣河店,可能這天是閒日,再加上我倆到達時,只是晚上 6 點,所以店內食客不多。先隨意選個卡位坐下,再分工合作,由老公發辦揀粥底、燉湯和海鮮;而我就趁空檔一於先點飲品及「混醬」。任飲的項目有大支裝嘉士伯、朝日啤酒、五款韓式飲品、五款汽水和自家炮製的竹蔗水。另外醬料自助吧就有豉油、甜醬、XO 醬、麻醬、大頭菜、潮州辣醬、芫茜、香蔥、辣椒粒、炸蒜及生蒜等供應,客人可以因應自己的喜好,自由組合。點完餐後,店員先為我倆每人送上一盅燉湯,滋潤燉湯原本可三選一,不過店員話這晚廚房只有西洋菜生魚燉陳腎及老
西洋菜生魚燉陳腎
老黃瓜燉唐排
點完餐後,店員先為我倆每人送上一盅燉湯,滋潤燉湯原本可三選一,不過店員話這晚廚房只有西洋菜生魚燉陳腎老黃瓜燉唐排兩款供應。西洋菜同陳腎永遠都是最佳拍檔,陳腎的甘氣帶出湯的鮮和濃;而西洋菜則滋潤清熱,是養顏的最佳湯水。至於老黃瓜湯亦真材實料,加上唐排吊味,入口味濃卻清熱。
每人半隻的脆皮乳鴿,外皮金黃乾爽,一咬,鴿肉鬆而酥香,再咬,入口軟嫩多汁,而且嗒落更帶點野味香,母須蘸淮鹽吃,已經十分滋味。
輪到吃蒸海鮮,見員工預先喺石鍋入面放進剛才我倆所選的排骨粥材料,包括珍珠米、排骨、南瓜及滾水,再於上面放上蒸盤,接著替我們蒸煮龍蝦。用上薑蔥蒸煮的龍蝦,不但肉色雪白、而且鮮甜味非常突出,肉質爽口彈牙,口感一流!
接著的貝殼盛盆,分量十足,而且種類不少,有大蜆、胭脂蚌、青口、東風螺等。蜆隻外形巨大、而且肉厚煙韌;胭脂蚌清甜帶爽;青口外殼雖然比較厚和硬,但入面的青口肉味道鮮甜,食完這道貝殼盛盆已令人半飽。
之後是輪到吃四款自選海鮮,本來點了生猛大元貝、北韓象抜蚌、蘇格蘭蟶子皇及北韓鮮鮑魚,豈料店員稱象抜蚌、蟶子、中蝦已經全部售罄,但其實當時場內食客不多,而且時間尚早,售罄之說,確實令人有點難以接受,幸好員工服務態度良好,所以也不打算深究,改點了元貝、鮑魚和北寄貝三款。先介紹打孖上的生猛大元貝,厚厚的元貝,從中間切開一半蒸熟,肉質嫩滑,味道鮮美,加上伴吃的粉絲,惹味非常。
北韓鮮鮑魚,鮑魚 Size 不大,端上來時已經鎅曬花,而頂頭就放咗薑、蔥及蟲草花。蒸熟後馬上一試,鮑魚味道果然甘香突出,食落不但爽口鮮甜、而且肉質具嚼勁,加上沒放進太多調味,所以不會搶去鮑魚的鮮美。
至於壓軸的一款海鮮北海道北寄貝,體積約拳頭大小,入口不但彈嫩甜香,而且肉脆中又帶著些微嚼勁,十分美味。
手切和牛
手切和牛粒
來到任食品種方面,食物一共有二十款,包括雞肉、牛肉、丸類、瓜菜和糕點等。老公愛吃肉,所以一口氣選了四款,先吃的手切和牛,味道雖然有點寡,而且肉質偏嚡,幸好切得夠薄;反而手切和牛粒,食落煙韌有咬口,而且肉味濃香,加上面頭的黑胡椒碎,非常惹味。
爽脆豬頸肉
蟲草花清遠雞
至於另外兩款就揀咗爽脆豬頸肉同蟲草花清遠雞,前者豬頸肉脂肪分布均勻,嘗起來感覺脆脆的,很有彈性;而後者清遠雞,油脂少,蒸煮後雞肉入口嫩滑不韌,而且吃時更可以感受到蟲草花的清幽。
是時候,來一些蔬菜清清腸胃,雜菜籃中的娃娃菜,菜質非常鮮嫩、菜心清甜可口、芥蘭碧綠爽脆;而香芋件亦蒸得夠粉腍,吃起來既香軟又滋味。至於我個人獨享的馬拉糕,入口香軟鬆化,甜度剛好,若不是要留肚吃排骨粥,一定會再 encore 多件。
來到最尾,當然要食番一直煲緊的新鮮排骨粥,嘗一口,粥底非常綿身,而且由於吸收了剛才蒸煮食物滴下的精華,所以吃起來有海鮮味之餘又帶點甜。餐後店方送上一大碟西瓜作飯後水果,入口味道爽甜,為完美一餐作結。
2016-11-16
2016-11-15 381 瀏覽
好耐冇食過蒸氣火鍋,所以就搵埋啲朋友一齊食呢度有個任飲任食套餐,有湯,有海鮮,有火鍋料,甜品,飲品,好抵食湯揀左西洋菜生魚燉陳腎原盅燉出黎,真係超足料,淨係食湯渣都已經好滿足湯煲到好入味,湯既份量相當多,飲極都仲有蟶子蟶子好爽口,下面仲有啲粉絲蒜香味十足,唔點其他醬汁都好鮮味飽魚飽魚寫住話由北韓黎!?好有趣,北韓有呢啲海鮮架!?北韓黎既鮑魚味道較啖,鮮味亦是普通但口感就係爽口既龍蝦龍蝦好大隻,蒸完之後啲肉好輕易就拆到出黎成條肉,啖啖肉,肉質鮮嫩爽口而膏又多又鮮甜手切和牛粒可以任食,和牛粒一啖一粒,幾有咬口,入面仲有啲黑椒味不過可以唔洗蒸太耐,同要趁熱食,咁先至腍身同食到佢既肉味南瓜,香芋,粟米呢幾樣都係我鐘意食既火鍋料粟米甜而多汁南瓜就好腍,又少少甜味香芋就比較乾身馬拉糕超鬆軟,味道微甜,仲要放入個鍋度蒸熱辣辣咁食,超正!最後食粥已經好飽,但所有精華落哂去個粥度,飽都要食新鮮排骨粥粥底超綿超順口,味道極鮮甜,有哂海鮮同肉類既精華加上排骨煮左咁耐,好入味,好腍滑但太飽,只係食到一碗有啲可惜
好耐冇食過蒸氣火鍋,所以就搵埋啲朋友一齊食

湯揀左西洋菜生魚燉陳腎

原盅燉出黎,真係超足料,淨係食湯渣都已經好滿足
湯煲到好入味,湯既份量相當多,飲極都仲有

蟶子
蟶子好爽口,下面仲有啲粉絲
蒜香味十足,唔點其他醬汁都好鮮味

飽魚
飽魚寫住話由北韓黎!?好有趣,北韓有呢啲海鮮架!?

北韓黎既鮑魚味道較啖,鮮味亦是普通
但口感就係爽口既

龍蝦
龍蝦好大隻,蒸完之後啲肉好輕易就拆到出黎

成條肉,啖啖肉,肉質鮮嫩爽口
而膏又多又鮮甜

手切和牛粒
可以任食,和牛粒一啖一粒,幾有咬口,入面仲有啲黑椒味

不過可以唔洗蒸太耐,同要趁熱食,咁先至腍身同食到佢既肉味

南瓜,香芋,粟米
呢幾樣都係我鐘意食既火鍋

粟米甜而多汁

南瓜就好腍,又少少甜味

香芋就比較乾身

馬拉糕
超鬆軟,味道微甜,仲要放入個鍋度蒸熱辣辣咁食,超正!

最後食粥已經好飽,但所有精華落哂去個粥度,飽都要食

新鮮排骨粥
粥底超綿超順口,味道極鮮甜,有哂海鮮同肉類既精華

加上排骨煮左咁耐,好入味,好腍滑
但太飽,只係食到一碗有啲可惜
2016-09-01 2867 瀏覽
尋晚朋友帶咗我去呢間餐廳到食蒸氣火鍋,d嘢食都唔錯。我地揀咗任食,價錢已經包咗每人4款海鮮、一盅湯、半隻乳鴿,同飲品任飲包括Asahi/竹蔗芽根水等等。不過佢張點餐紙寫得好混亂,搞到我地要係咁問侍應即係每人有d咩。送嘅海鮮方面,美國桶蠔(每人一隻)、鮑魚、大元貝都好鮮好好食,但係個日本蚌就爭d......後來侍應話我地知,其實叫蝦都好好食。送嘅乳鴿都好好食,食完想再食......呢到d蟹好多膏,而且蒸完好甜,任叫嘅食物方面,和牛粒同雞係最好食,牛肉都好食但有時肥有時瘦,質素無牛粒咁穩定。呢到有專人為大家蒸食物,同埋佢地會同你吹下水講下笑,都食得幾開心。不過因為每次只蒸一種食物,感覺上食得好慢同好難叫到好多轉,慢慢食下食下又好快飽,所以下次會試下散叫。
尋晚朋友帶咗我去呢間餐廳到食蒸氣火鍋,d嘢食都唔錯。

送嘅乳鴿都好好食,食完想再食......

呢到d蟹好多膏,而且蒸完好甜,

2016-08-31
  • 美國石蠔