2022-06-17 3746 瀏覽
爸爸係一個非常傳統嘅人,生冷野唔多食,最鍾意就係中菜!有朋友去過澐話佢中菜高質,又難得有釀焗蟹蓋,一於就book去同爸爸慶生~ 因為我遲左book所以窗口位冇哂,中菜廳空間感十足,落地大玻璃設計令中菜廳好光猛,而且裝潢同擺設好有氣質,枱與枱之間相隔得遠而且環境寧靜,坐離窗口一兩排都唔會太差~ Service認真一流,侍應貼心有禮貌,最surprise係見到侍應係set檯時出動蒸氣燙斗燙直檯布,非常認真!Order左四款點心,全部都非常高質,爸媽都讚口不絕。唔好見個焗菠蘿叉燒包個樣普普通通,皮超脆,個包超軟,而且叉燒餡料熱焫焫,係我食過嘅Top 3!黑魚籽金巢香酥帶子芋角有着燒賣嘅外貌,酥脆嘅口感,香口而不油膩,必試!香焗鮑魚叉燒撻嘅鮑魚有啜口,叉燒餡料配曲奇撻皮超正!澐裳金箔鮮蝦餃皇一籠有四粒,加金箔豪氣十足,個皮再薄就Perfecto~杏汁白肺湯絕對係功夫之作,奶白嘅湯熬左好耐,遠處就聞到好香嘅杏仁味,豬肺好嫩滑,好味又養顏。金湯海明珠係令人驚艷勁一道菜,鮮燈色幼滑而清甜嘅南瓜蓉下蘊藏左嫩滑嘅蒸水蛋,加埋面頭隻又大又爽嘅蝦,有視覺同味覺嘅衝擊,好後悔抱住試吓嘅心態淨係order咗兩人

焗菠蘿叉燒包

黑魚籽金巢香酥帶子芋角

香焗鮑魚叉燒撻嘅鮑魚有啜口,叉燒餡料配曲奇撻皮超正!
香焗鮑魚叉燒撻

杏汁白肺湯

金湯海明珠係令人驚艷勁一道菜,鮮燈色幼滑而清甜嘅南瓜蓉下蘊藏左嫩滑嘅蒸水蛋,加埋面頭隻又大又爽嘅蝦,有視覺同味覺嘅衝擊,好後悔抱住試吓嘅心態淨係order咗兩人份,下次要一人一份先得!
金湯海明珠

招牌蜜汁叉燒皇超有誠意咁用個裝住熱炭嘅爐端上,侍應生淋蜜汁果刻除左有治癒嘅炸一聲之外,輕煙飄起並為你帶來陣陣炭香,期待感迅速攀升!食落去好爽口彈牙,蜜味十足,非常唔錯!
招牌蜜汁叉燒皇

重頭戲金牌釀焗蟹蓋果然冇令我地失望!呢一道菜唔多中菜館有而就算有都唔一定好食,但澐嘅金牌釀焗蟹蓋真係星級,焗得勁香脆嘅面下蟹肉一疏疏,真材實料,餡料極creamy,一人一隻非常滿足!
金牌釀焗蟹蓋

好唔少人推介蝦乾啫啫芥蘭煲所以都試吓,蝦乾超多但口味偏重,相對其他菜式有d失色。

原本諗住叫多個餸食食吓又幾飽所以直接落甜品,簡直又一星級嘅highlight!

紫澐夢境真係甜品如其名,係一片仙氣中華麗登場,擺盤精美,排場十足,仲好貼心咁幫忙安排左早前預訂嘅生日牌,打卡一流,爸爸都連Wow左幾下!最令人驚喜嘅係味道超乎想像地好,尤其是個紫薯雪糕,第一次食加左薑嘅紫薯雪糕,世一!
紫澐夢境

桂香水中花又一星級之作,豆腐做嘅水中花刀功精細,配桂花清香嘅微貼糖水,賞心悅目之餘又超refresh,超鍾意!
桂香水中花

黑白芝麻卷擺盤都非常精美,一人一件唔錯~

呢一餐生日飯真係星級享受,由頭Wow到落尾,爸爸返到屋企都仲讚緊,Happy Happy~

(P.S. 原本HSBC credit card 有八五折,都係埋單先知,全單平咗$3xx,折左每位$5xx,呢個最後驚喜都唔錯!)
2022-06-12
用餐優惠
信用卡優惠
焗菠蘿叉燒包
香焗鮑魚叉燒撻
杏汁白肺湯
金湯海明珠
2022-06-16 863 瀏覽
重開食評,腦海裡馬上浮現了澐Nuva,雖然那不是近期的光顧,但Nuva是我去年6月一次偶然的光顧後就喜歡上的中菜館,後與不下十數親朋前往,也是從沒聽過負評的,靜待這家2021年新發現的我最喜愛中菜館的摘星之日!落地玻璃外的海景,如天色好的話可以看到日落美景。為何對Nuva評價那樣高?要評好壞,不外乎三個因素──食物、環境和服務。食物方面,Nuva不論是午市飲茶還是晚飯,水準同樣高。當然,不可能每道菜都有驚人的味美,惟點心、菜餚皆普遍有高水準。環境方面,作為一位有少許要求的女性,個人從來重視環境多於食物,沒有好的環境難以有好心情去享受美食,而這家餐廳正合乎要求。從Nuva網頁得知餐廳的設計出自兩位藝術大師之手,欲將行雲流水的意境走進客人的用餐體驗。說實的,凡人如我,甚麼大師設計與我何干?惟重要的是我欣賞那種看得出的講究,也欣賞餐廳各處的美感,置身於舒適優雅的用餐環境感到既滿足又愉快。這裡連餐具都很美,看得出處處皆心思,而且枱椅間的距離應比不少酒店級中菜廳更具空間感,在疫情下可以吃得開心又放心!一大幅美輪美奐的地氈服務方面好得沒話說,多次光顧,遇上的都是熱心、殷勤、有禮的。此外,這裡有地利
落地玻璃外的海景,如天色好的話可以看到日落美景。

一大幅美輪美奐的地氈

此外,這裡有地利優勢,在港實在難有機會駕較長途的車程,還可以大部份時間馳騁於高速公路上,因此位於赤鱲角的Nuva正合心意。當然,其位置也可能是令部份人卻步的原因,雖然餐廳正正位於亞博館站樓上,惟車資的確較為高昂。

這篇食評是記第五波疫情前的最後一次晚市光顧,已經是2021年12月尾,知道餐廳於停業重開後轉了新菜譜,相信菜式不盡相同。
鹽燒鮮鮑魚,不論午市還是晚市都是當然之選。每隻已切開數片,方便分享,蒜香惹味,鮑魚不會過韌。
侍應生當晚推介的海鮮──扇貝,食材上乘,惟稍嫌油膩。
釀焗蟹蓋,足料多蟹肉,而且不會過份creamy,能嚐到蟹肉的鮮味。
另一必點之選──紅燒牛肋骨,份量多,建議四人或以上共嚐,腍滑入味,連在旁的伴菜也不馬虎,是溫熱鮮甜的。
咕嚕肉──外觀就是美食藝術,皮脆但偏硬。
脆皮三黃雞,溫熱、皮脆肉嫩,與合桃的甜香很配合。
珍珠賽螃蟹──令人驚艷的菜式!菜牌上未有標註廚師推薦,但這是我吃過最美味的賽螃蟹,看得出的師傅功架,一排排整齊的,香滑卻一點也不油膩。
雞樅菌撈麵──相較其它食物較為普通,有菇菌香。
黯然銷魂飯──叉燒是這裡的招牌,在另一次光顧中點過,惟個人更喜歡點黯然銷魂飯多於淨叉燒,因為蛋香滿溢的煎蛋和飽滿的飯粒皆出色,那樣一碗就嚐到三種美味了!
甜品了,簡直是藝術盛宴,近年不論哪國菜式都喜歡"玩乾冰",取其豐富的視覺效果。這裡的桂花水中香和紫澐夢境都是煙霧瀰漫的打卡呃like好選擇!
美成這個樣子的芝麻卷真是顛覆了我對傳統菲林芝麻卷的印象,第一次點時還在猶豫上桌的是甚麼來的。

後來疫情嚴峻,乖乖留家避疫,整理相片為寫食評作準備時發現一月至四月中只在外頭吃了兩次飯。現快要回歸正常生活,嚐嚐Nuva新餐牌是on list的,希望能保持一貫的好印象。
  • 紅燒牛肋骨
  • 賽螃蟹
  • 鹽燒鮮鮑魚
2022-06-15 639 瀏覽
澐的裝修很優雅,疫情初期首次到訪,被枱上的大盤鮮花所吸引,招呼亦很熱情殷勤,有米芝蓮食肆的感覺, 現在疫情後期,重開後就如枱上的鮮花,感覺很不一樣。 於手機下載亞洲博覽館apps,加入會員後埋單即時可享8折, 另送三款迎新禮品,其中一份便是澐的冰鎮鮑魚。 朋友全部點了右手邊的食物。 先來小食, 牛展入味有肉汁,皮蛋如伴少許砂糖更佳,叉燒不是不好吃只是不夠好吃。 瑤柱湯夠熱也很甜, 雞肉夠滑。 蝦是普通蝦這個菜沒有什麼驚喜。 我不喜歡吃雞胸肉,因為比較又乾又唔滑, 這個菜做得不難吃。 加入瑤柱醬 後特別好吃。甜品是普通的一碗綠豆沙所以沒有拍照 ,不過入口有陳皮味,味道又提升了。

朋友全部點了右手邊的食物。
瑤柱湯夠熱也很甜, 雞肉夠滑。
蝦是普通蝦這個菜沒有什麼驚喜。
我不喜歡吃雞胸肉,因為比較又乾又唔滑, 這個菜做得不難吃。
加入瑤柱醬 後特別好吃。

2022-06-14
2022-05-07 759 瀏覽
停業重開後第一次光顧,午市套餐更新了所以又試試,先來 一個指定點心小食拼盤,蝦餃燒賣蘿蔔絲酥餅也很好吃,灌湯餃清甜, 瑤柱湯濃郁, 琵琶鴨比煎雞好吃,露筍蝦及煎鱸魚也很出色。 年輕侍應比年長的服務好。
2022-05-07
去左勁遠既亞博!就係為左依間高度評價嘅中菜, 行premium 路線, 仲被譽為將會擇米芝蓮星!不過之後自費再去質素同服務都唔及第一次去, 距離擇星仲有好大段距離~ 除非住離島/揸車, 如果唔係唔洗特登去咁遠食 🤣🦁 環境|望海 好彩會見到飛機!不過有阻擋 所以影相唔算靚. 反而室內既artwork更值得影, 拎左獲餐飲空間金獎!🦁 第一次食|晚市|小菜全部都幾好食 特別係個蟹蓋, 鮑魚同金錢雞// 金牌焗釀蟹蓋|海鹽燒鮮鮑魚 招牌蜜汁叉燒皇 |金湯海明珠 鳳肝蜜汁金錢雞 |趣脆咕嚕肉 紅燒牛肋骨肉 |當紅脆皮三黃雞 🦁 第二次食|午市|點心景色比晚市靚, 但食物質素完全冇得比~點心賣相比較精緻, 但味道都係點心工場味, 唯獨灌湯餃好少少, 第2次去服務都嘛嘛地🦁 質素最穩定既甜品桂香水中花 ($58)|紫澐夢境 ($78)兩個都岩打卡同好食~

🦁 第一次食|晚市|小菜
全部都幾好食 特別係個蟹蓋, 鮑魚同金錢雞
金牌焗釀蟹蓋|海鹽燒鮮鮑魚
招牌蜜汁叉燒皇 |金湯海明珠
鳳肝蜜汁金錢雞 |趣脆咕嚕肉
紅燒牛肋骨肉 |當紅脆皮三黃雞

🦁 第二次食|午市|點心

🦁 質素最穩定既甜品
桂香水中花 ($58)|紫澐夢境 ($78)
兩個都岩打卡同好食~
2022-04-22 599 瀏覽
之前去開亞洲博覽館AWE做野,開完會就已經午餐時間,見到呢間高級fine dining中菜館就想去試下。入到去見到180度既海景,視野好廣闊,枱同枱之間好闊落,啲擺設同餐具都係高級、貴氣,整體感覺都好舒服。入坐後侍應會先倒温水落去客人面前既玻璃杯,入面放左一次性壓縮毛巾,當吸夠水就可以用黎擦手。澐裳金箔鮮蝦餃皇($68),好精緻有食用金箔係粒蝦餃面,皮夠薄咬落去係彈牙既蝦肉餡。滿園花菊脆春卷($60),呢個一上枱有驚喜,賣相好精緻,無諗到個春卷係甘用功夫既造型,真係成朵花甘,炸到好香脆,但偏淡。蝦乾啫啫芥蘭煲($168),爽脆芥蘭配上大大粒蝦乾同少少辣既醬汁,好惹味!個人最鍾意係秘製XO醬炒蘿蔔糕,而家好似新menu無左,但我覺得好好味,蘿蔔糕既每面都煎到焦香,咬落食到一條條好香既蘿蔔絲同臘味,唔會太削同淋,希望會再出返!澐·NUVA而家暫停營業左一段時間,希望之後有機會再食返。

澐·NUVA而家暫停營業左一段時間,希望之後有機會再食返。
XO醬炒蘿蔔糕
2022-02-23 583 瀏覽
今日朋友帶左我去機場附近食中菜,呢間餐廳叫澐,係機場博覽館2樓,最方便係搭機鐵直接過黎,平時如果揸車人士就只可以泊車係附近停車場了,不過可能因為而家限聚令關係,所以在場人員都比我地直接泊車係博物覽館外。可能因為係食飯時間,所以餐廳幾乎滿座,不過好彩等一陣都可以安排到望海座位,而且2個人可以坐到一張平時可以容納6-8人既枱呢,坐得非常寛鬆舒服。餐廳有高級既設計感,牆上都放了一些畫作,感覺幾有藝術感,而菜式既名稱都一樣好特別,今次點了滿園花菊脆春卷、蝦乾啫啫芥蘭煲、黯然銷魂飯和菜遠清湯牛腩稻庭烏冬。滿園花菊脆春卷($60/3件)開頭聽到菊花春卷,仲以為有菊花饀,原來只係外型炸得像菊花的春卷,春卷入面有蝦滑,食落很香脆,感覺如果加點酸甜汁就會變成錦鹵雲吞的味道了。蝦乾啫啫芥蘭煲($168)用砂鍋上碟,所以可以一直保持熱度,一上枱已經聞到香噴噴,蝦乾好大隻,而且數量不少,最欣賞係餐廳用唔到芥蘭苗,所以只有芥蘭芯,而且屬於一口size,不會食得狼狽,配埋蒜片及燒過的蒜頭,食落非常香口,冬天食暖笠笠,適合重口味人士。黯然銷魂飯($68/位)聽說叉燒是這裏的招牌菜,但因為不想吃太多肉,所以點了這個黯

滿園花菊脆春卷($60/3件)
滿園花菊脆春卷

蝦乾啫啫芥蘭煲($168)
蝦乾啫啫芥蘭煲

黯然銷魂飯($68/位)
聽說叉燒是這裏的招牌菜,但因為不想吃太多肉,所以點了這個黯然銷魂飯,碗內有兩大塊厚切叉燒,肉質軟淋,不過蜜汁只薄薄掛在叉燒表面,所以感覺像食厚切豚肉多,比較健康,不太合我的口味,另外配了一隻煎蛋及兩條菜心,感覺營養幾均衡,而我最欣賞這個飯的靈魂豉油汁,感覺不像平日食的甜豉油,應該是有特別調製的,拌飯吃一流,但略嫌一碗白飯的量較少。
黯然銷魂飯

菜遠清湯牛腩稻庭烏冬($68/位)
可能因為先吃了較重口味的叉燒飯,所以感覺這個清湯牛腩到庭烏冬的味道較淡,熱到庭烏冬業主得比較軟爛,失去了應有的彈性,外表看來像河粉多個烏冬,牛腩質感亦都較為結實,不好咬,所以不太合我心水。
菜遠清湯牛腩稻庭烏冬

總括而言,餐廳的環境舒適,食物種類選擇多,一些特色食品賣相美觀,味道不錯,值得一試。
2022-02-15
5 分鐘 (堂食)
2021-12-05 1512 瀏覽
第二次過嚟呢度食嘢,只因上次嚟見到個「大閘蟹餐」好吸引,所以當晚己經立即訂枱,訂好兩位「大閘蟹餐」,一直期待咗2個星期,終於可以食到啦頭盤係「子姜皮蛋」個皮蛋係好香好濃嘅流心皮蛋,子姜好好味,同皮蛋好夾第二道上嘅係「蟹粉焗蟹腳」呢個真係冇得頂大愛之一,每位一條,真係忍唔住想再食多啲呢個「上湯蟹粉小籠包」個湯好鮮味,帶出小籠包內的鮮、甜話就話係「小籠包」不過分量一D都唔細,有正常2粒-3粒,分量十足之後有隻大約5量左右的公蟹再黎一個「云腿豆苗」呢2片云腿先係重點,入口「甜、香、味燶」不過一D都唔鹹!正再黎一個「糯米飯讓雞髀」正😄食埋個糖水真係覺得好幸福

頭盤係「子姜皮蛋」
個皮蛋係好香好濃嘅流心皮蛋,子姜好好味,同皮蛋好夾
第二道上嘅係「蟹粉焗蟹腳」呢個真係冇得頂
大愛之一,每位一條,真係忍唔住想再食多啲

呢個「上湯蟹粉小籠包」個湯好鮮味,帶出小籠包內的鮮、甜
之後有隻大約5量左右的公蟹

再黎一個「糯米飯讓雞髀」
正😄
食埋個糖水真係覺得好幸福
  • 雲腿豆苗
2021-11-07 1559 瀏覽
同家人第一次嚟博覽館嘅澐飲茶,一入去已經被落地大玻璃嘅海景吸引到,好彩訂位時已講希望安排窗口位,未食野前淨睇海景都已經餵飽眼睛😆蘿蔔絲酥餅 $60好耐無食過咁易咬開嘅蘿蔔絲酥餅,而且好足料,入面充滿蘿蔔絲,食極都有!黑魚籽金巢香酥帶子芋角 $60賣相好靚!芋角上面擺放帶子,加上黑魚籽整體更香。芋蓉滑溜,帶子爽口,外層脆卜卜,口感層次一流!澐裳金箔鮮蝦餃皇(四件) $68因為有五個人,所以再額外加左粒蝦餃。皮薄啖啖蝦,唔錯!鮮肉乾蒸燒賣 $68依張相表達唔到佢有幾大粒,好足料!竹炭金葩流沙包 $60成功流沙👌🏻☺️鮮肉小籠包 $60好夠湯汁,皮又薄,可以再encore👌🏻滿園花菊脆春卷 $60賣相好可愛,必點!炸得好脆而且無油味,一個人食兩舊都唔膩!鳳肝蜜汁金錢雞(一件) $48招牌點心之一,由上而下係青瓜、金錢雞、蜜肝、叉燒、雲型饅頭。一口氣咬落去首先會食到蜜糖味,之後蜜肝味開始跑出,最後由饅頭吸收曬所有油膩,做到平衡。但如果唔鐘意食肝臟嘅朋友,個人唔太建議試~酸薑皮蛋拌青瓜 $68係糖心皮蛋!!!好好食!!鮮百合杞子浸時蔬 $138因為同場有老人家,所以叫廚房幫助煮淋啲菜,而佢地真係煮

蘿蔔絲酥餅 $60

黑魚籽金巢香酥帶子芋角 $60

澐裳金箔鮮蝦餃皇(四件) $68
澐裳金箔鮮蝦餃皇(四件)

因為有五個人,所以再額外加左粒蝦餃。皮薄啖啖蝦,唔錯!

鮮肉乾蒸燒賣 $68
鮮肉乾蒸燒賣

依張相表達唔到佢有幾大粒,好足料!

竹炭金葩流沙包 $60
竹炭金葩流沙包

成功流沙👌🏻☺️

鮮肉小籠包 $60
鮮肉小籠包

好夠湯汁,皮又薄,可以再encore👌🏻

滿園花菊脆春卷 $60
滿園花菊脆春卷

賣相好可愛,必點!炸得好脆而且無油味,一個人食兩舊都唔膩!

鳳肝蜜汁金錢雞(一件) $48
鳳肝蜜汁金錢雞(一件)

但如果唔鐘意食肝臟嘅朋友,個人唔太建議試~

酸薑皮蛋拌青瓜 $68
酸薑皮蛋拌青瓜

係糖心皮蛋!!!好好食!!

鮮百合杞子浸時蔬 $138
鮮百合杞子浸時蔬

因為同場有老人家,所以叫廚房幫助煮淋啲菜,而佢地真係煮得好淋好入味,好食!

香煎馬蹄糕 $48
香煎馬蹄糕

屋企人最愛嘅馬蹄糕,最近越黎越少機會食到,好味!

服務好、環境好、價錢合理、食物味道又好,實在無唔再嚟食嘅理由!
黑魚籽金巢香酥帶子芋角
澐裳金箔鮮蝦餃皇(四件)
鮮肉乾蒸燒賣
竹炭金葩流沙包
滿園花菊脆春卷
鳳肝蜜汁金錢雞(一件)
酸薑皮蛋拌青瓜
鮮百合杞子浸時蔬
香煎馬蹄糕
2021-11-04 938 瀏覽
久聞博覽館有新餐廳,今日終於有機會試!Nuva地方裝修典雅,不會太金璧輝煌,坐得舒服,服務殷勤。食物方面很有水準,點心、叉燒、咕噜肉,糯米雞腿及甜品都好味,賣相更見心思,不停相機先食。以後去博覽館睇演唱會有好選擇。
2021-11-03
  • 紫澐夢境
  • 趣脆咕嚕肉
  • 招牌蜜汁叉燒皇
  • 蝦乾啫啫芥蘭煲
2021-10-25 1076 瀏覽
我必須要向大家介紹以下落嚟這一間餐廳的食品,地點有點遠但係地方環境非常之清靜,裝修絕對係頂級。每一道菜都都用了不少心機來製造。所以絕對要推介所有人必須來試一試。頂級師傅炮製,製作非常複雜,總之都係果句味道非常好👍🏻
2021-10-25
2021-10-04 1648 瀏覽
揀左呢間中菜同兩位10月之星嘅家人慶祝生日,環境唔錯,免費泊車,訂位時俾埋車牌,不過落車就要上兩層行番去博覽館站出閘嗰邊至係餐廳嘅位置,如果搭機場快線會覺得行少好多,出閘再上個扶手電梯就係。.全場檯唔多,坐得舒服唔逼。我諗大家都明依家坐得唔逼又冇分兩輪甚至三輪嘅餐廳係幾咁難搵,去d一級戰區酒店食個過千嘅buffet都夠膽死分上下兩輪啦,唉。.訂左6:30pm,但奇怪嘅係準時入到去發現全場都已經坐好晒仲有d客已經食緊,貌似我6點25分到卻係全晚最遲嚟嘅客。於是乎:.鳳肝蜜汁金錢雞➡️賣晒化皮乳豬件➡️賣晒唯有叫支酒定下驚先我求其叫嘅,我唔識酒嘅,即場開個wine dictionary 出嚟睇到好似唔錯咁就嗌。但係我覺得呢度d酒好抵飲,個mark up比市區餐廳平三分一左右。.前菜叫左鮑魚,一人一舊。嫩,唔un,冇「銀」胃。我唔食蒜頭所以倒晒d蒜頭俾屋企人,不過屋企人話蒜頭好正,鮑魚仲正。再嚟係蟹蓋,啖啖蟹肉,一梳一梳咁好分明,唔會有醬呀cream呀嗰d嘮到一pat一pat咁,從肉質同紋路中蟹肉貌似、我希望、我覺得、我願意相信應該係自己拆嘅唔係罐頭嘅蟹肉。不過有dd洋蔥而我又唯一一個唔食洋蔥咁
鳳肝蜜汁金錢雞➡️賣晒
化皮乳豬件➡️賣晒
唯有叫支酒定下驚先

海鹽燒鮮鮑魚

再嚟係蟹蓋,啖啖蟹肉,一梳一梳咁好分明,唔會有醬呀cream呀嗰d嘮到一pat一pat咁,從肉質同紋路中蟹肉貌似、我希望、我覺得、我願意相信應該係自己拆嘅唔係罐頭嘅蟹肉。不過有dd洋蔥而我又唯一一個唔食洋蔥咁要自己撩走,所以冇人理我全檯人都好enjoy。
金牌釀焗蟹蓋

好食不過都係/米就係咕嚕肉嗰d囉,咁舊肉又真係炸得好脆好好味嘅,肉質lum滑,冇肥肉需要咬番出嚟。侍應都會溫馨提示襯熱食,我諗佢都係見到檯客有老人家影相要影10分鐘都唔俾人食所以非常好心咁暗示下襯熱食至好食咁。下面個碟係舊冰,受歡迎嘅竟然係肉下面d蕎頭同酸薑。
趣脆咕嚕肉

琵琶豆腐,豆腐係清,不過都好惹味。最難得冇蔥冇蒜冇洋蔥冇我唔食嘅嘢,雖然係豆腐但係唔會lum bat bat。我地全家都唔鍾意清淡亦都唔鍾意出街食飯叫一碟清嘅青菜😂,呢個豆腐全晚最清㗎喇。
松茸翡翠琵琶煎豆腐

牛肋肉好好食,lum得嚟入味有嚼勁但係唔係un咬唔開個隻,係炆到入晒味但係唔會梅梅嗰種口感。前面d雜菌襯埋個汁好惹味,個汁有d紅黃椒同埋sun dried tomato。(我唔係扮嘢但係我真心唔知究竟係點叫,太陽底下曬乾嘅番茄?番茄乾?咁上下)
紅燒牛肋骨肉

呢個蟹肉伊麵老人家好喜歡,我覺得冇餸。雖然都係好食嘅,但係我會寧願點海鮮泡飯或者炒牛河。
鴻圖蟹肉燴伊麵

甜品點左兩客「紫澐夢境」同一個焗西米布甸,壽包係餐廳送嘅,甜品上面嘅生日朱古力牌係之前同佢講好嘅。個夢境裡面係有一個栗子creme brulee同埋一舊紫薯薑雪糕,雪糕特別,creme brulee我覺得太淡,無論甜味同埋個brulee嘅濃郁度都好麻麻,不過人人都話要健康健康我諗呢個唔好食嘅甜品應該係大眾口味呱,我就唔得喇。西米布甸就非常好食,壽包就咁細個都居然有一粒仔蛋黃,驚喜左。

download awe app 有優惠,去到先問下經理侍應。全場侍應好多好殷勤又好幫手,提我地襯熱食,又會提我地影全家福順便幫手揸機;冇嘢做嘅侍應行過會自己睇你有咩需要。服務俾個讚佢。
瑕疵梗有,例如我去之前响官網好仔細咁睇過一次個餐牌,發現自己想食嘅嘢冇嘢需要預訂所以就冇訂,咁我冇心理準備6點幾去到有兩三樣嘢會賣晒。限量發售嘅嘢其實都可以之前俾個客知道嘅。不過真心無咩所謂啦,去多次囉唯有,咁下次識得留定d嘢。
同埋有興趣真係book張窗口檯早d去睇埋日落,應該好正。我就係傻仔左諗到book窗口檯但係忘記左日落呢回事,搞到去到天都7成黑坐多10分鐘個窗馬上倒影番餐廳內部。
2021-10-03
松茸翡翠琵琶煎豆腐
2021-10-03 1029 瀏覽
屋企人生日,上網搵到呢間食中菜既餐廳,食完有驚喜一入餐廳已經覺得好舒服,地方闊落,加上設計令整體感和好柔和。坐低之後職員會拎酒精同你消毒雙手,仲有壓縮毛巾可以清潔,感覺好乾淨同周到!叫左個鮑魚做前菜,平時食開蒸鮑魚,呢個鮑魚脆脆地,入口鬆化,好有新鮮感。雖然好多炸蒜,但食唔唔會味重過咸,食到鮑魚鮮味。個鮑魚仲已經切開做3件,方便進食,好細心!呢個蟹蓋我個人十分鍾意!擺碟上已經成個蟹既外型覺得好靚。食落口真係啖啖蟹肉,裡面有好多洋蔥,充滿洋蔥既甜味,仲有蟹肉食鮮甜味呢個湯飯都好正。個湯好濃,聽職員講好似加左啲魚去煮個湯底,所以湯既味道好豐富。如果拉麵係呢個應該都好正而且佢仲有脆米,加埋落湯飯到食可以食到唔同既口感趣脆咕嚕肉冰鎮上場,每舊咕嚕肉都大舊,而且比汁包住,好吸引!脆都真係脆既,不過就略嚴個粉漿厚左啲啲,如果薄啲就更好啦~脆皮三黃雞,即係炸子雞,味道都唔錯既,不過我呢個鍾意食雞胸既,就覺得個雞胸唔夠滑。擺碟仲有幾粒核桃,甜甜地帶有白芝麻,好食如果核桃多啲就好啦🤤由於唔夠肚叫唔到叉燒例牌,所以叫左一碗飯試一試。叉燒夠淋但唔會肥,肥瘦適中,不過我嚴佢唔夠燶邊。另外可能4個人share一
屋企人生日,上網搵到呢間食中菜既餐廳,食完有驚喜

貴妃海鮮湯泡飯

而且佢仲有脆米,加埋落湯飯到食可以食到唔同既口感

當紅脆皮三黃雞

如果核桃多啲就好啦🤤

黯然銷魂飯

由於唔夠肚叫唔到叉燒例牌,所以叫左一碗飯試一試。叉燒夠淋但唔會肥,肥瘦適中,不過我嚴佢唔夠燶邊。另外可能4個人share一碗太少試唔真,未感受到網上大讚叉燒超大驚喜,下次可能要叫例牌,希望試真啲
蛋就流心,撈飯正。

米皇金腿浸菜遠

菜心掛住個上湯味道幾好,不過跟前面比較既就顯得佢普通左啲🙈🙈

紫澐夢境

屋企人叫個紫澐夢境。原來個焦糖布甸裡面有栗子,偷左一啖,感覺幾特別

桂香水中花

好精美既甜品,其實佢係將豆腐切到一朵花咁,水有少少薑味同桂花,顯刀工既一道甜品

黑白芝麻卷

芝麻卷有黑白兩色混合,視覺上會比傳統淨黑色既更吸引。味覺上滑就夠滑,不過我覺得芝麻香更濃會更好。上面有塊焦糖幾好食

另外都想讚職員細心,會留意住你既情況,幫你收拾,加茶。特別係服務員amy,佢會介紹比較熱門既菜比我地考慮,上菜仲細心介紹點食法,提點我地先試左個味先再決定落唔落醬汁加味等等。今次既晚飯十分滿意,無論係環境,食物質素,抑或員工既服務都非常好。期待下一次再光顧,希望可以坐到窗邊位感受另一個景觀

2021-10-01
貴妃海鮮湯泡飯
當紅脆皮三黃雞
米皇金腿浸菜遠
黑白芝麻卷
2021-09-23 716 瀏覽
之前聽見好多kol 介紹呢間,當然要試下啦。呢度環境非常優美,望住個飛機景外脆內軟,非常彈牙,食到鮑魚本身嘅味道,一隻鮑魚佢幫你切左三片,令你唔會食得好狼狽內餡好彈牙,但感覺無咩特別呢個係佢地個招牌,叉燒一舊切到好似舊豬排咁,非常大份,入口鬆軟唔會好硬又唔會好乾,蜜汁剛剛好,外面燒到有點蕉香味,如果配埋飯應該好正外表好精緻,酥皮好脆,一咬落口唔會即刻散開,蘿蔔絲好香甜又飽滿,十分好味望落好靚,但感覺無咩個人之處帶子佢用左兩種方法去烹調,炸及煎,食落其實差唔多,但用呢兩種方法整其實好浪費食材本身,即使你選料再上盛都好,蘆筍唔會好老,呢個菜最驚嘆係佢下面嘅蝦餅,非常脆,再吸收曬干貝同蘆筍嘅甜味及XO 醬,佢係成碟菜嘅精髓。不過,呢個菜要$3xx, 就有d 唔值好滑同好香濃嘅牛乳味,個炸鱈魚乾好脆,又有魚嘅鮮味,整體唔錯牛肋骨好大條,d 肉好似牛腩咁淋,入口即溶仲好有牛味,如果鍾意食牛嘅人可以一試個窩好熱,炒到d 菜同埋蝦乾好香口,但個人覺得味道一般,唔係唔好味,但感覺無咩特別炒飯粒粒分明,但有少少嘅鹹香味,味道唔錯,但個人覺得有d 油好貼題嘅甜品,個焦糖布甸中間有栗子蓉,個人覺得唔係好夾,

澐裳金箔鮮蝦餃皇

內餡好彈牙,但感覺無咩特別

鮮肉小籠包

望落好靚,但感覺無咩個人之處
XO醬金銀帶子

珍珠賽螃蟹

紅燒牛肋骨肉

砂窩櫻花蝦蛋白帶子炒絲苗

紫澐夢境

好貼題嘅甜品,個焦糖布甸中間有栗子蓉,個人覺得唔係好夾,焦糖面有點燶味,可以接受,雪糕好特別,係紫薯加點薑味,口味好獨特,幽香嘅紫薯味甜甜地,回甘係少少嘅薑味,幾好味,生果好好味,上面有舊紫色係咩味嘅麵包。呢個甜品唔理味道,就咁見到個效果都值回票價
成餐飯好滿意,服務周到,飲完一啖水,就有服務員幫你添水
2021-09-07
  • 招牌叉燒
2021-09-22 473 瀏覽
點解唔係好想寫佢食評?一陣寫紅左佢我就好難再book到位🤔(自私食係列)首先我要定義一下餐廳嘅收費!服務+環境+食物賣相+味道=收費「服務」我覺得這裏的侍應服務夠勤力、又醒目。其實餐廳夠人手不代表好服務!這裡的服務員會觀察客人的需要、係你未出聲之前就已經會為你準備好你想要嘅服務、醒目👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻「環境」簡潔、其實成個環境十分舒適、空間度十足👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻「食物賣相」簡潔、正常中餐應有賣相、沒太大驚喜。👍🏻👍🏻「味道」由頭盤到到甜品、味蕾都充滿驚喜、再加上餐廳經理對葡萄酒有深度的認識、不同的 wine pairing。更加為我們的粵菜加入新體驗。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻「價錢」其實好抵、有少少覺得佢其實想做間出名嘅餐廳多過想賺錢。其實佢平均一碟野都係百幾二百蚊、一啲都唔貴、一個套餐$300起。抵到爛。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻到介紹今日食左乜!「清酒法國凍鵝肝、金牌燒鵝皇、櫻花蝦腐皮扎蹄」鵝肝+清酒、減少平時食Foie gras的油膩感覺、同時提升鵝肝香味。金牌燒鵝王、食嘅時候塊皮脆卜卜👍🏻。腐皮扎蹄、食出舊香港味道。「叉燒」夠熱、厚切、肉質鮮嫩有咬口。我建議用刀叉嚟食。「松茸雪耳燉鵝肉

首先我要定義一下餐廳嘅收費!
服務+環境+食物賣相+味道=收費

「服務」

「環境」
簡潔、其實成個環境十分舒適、空間度十足👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

「食物賣相」
簡潔、正常中餐應有賣相、沒太大驚喜。👍🏻👍🏻

「味道」

「價錢」

到介紹今日食左乜!
清酒法國凍鵝肝、金牌燒鴨、櫻花蝦腐皮卷

「清酒法國凍鵝肝、金牌燒鵝皇、櫻花蝦腐皮扎蹄」
叉燒

「叉燒」夠熱、厚切、肉質鮮嫩有咬口。我建議用刀叉嚟食。
松茸雪耳燉鵝肉

「松茸雪耳燉鵝肉」
好香松茸味、湯好味0味精、它不需要味精、因為松茸已經好香、如果可以的話飲幾碗都得!

頭抽香煎大紅花蝦
隻蝦好厚肉、而且彈牙、但如果比多少少汁會更加開心🥳
水晶粉蒸元貝

蒸元貝
水晶粉吸收原貝精華、而且有咬口同平時用粉線蒸完全另一番風味、元貝夠新鮮彈牙。

翡翠園隻南非鮑魚扣鵝掌
翡翠、就係菜、我覺得十分突出、令到原本好膩嘅鮑魚起左中和嘅作用、食出菜嘅鮮味。另外鮑魚和鵝掌炆得好林、連我假牙啊媽都話咬到、好味!
芹菜泡椒鵝珍配水晶

芹菜泡椒鵝珍配水晶粉
味覺衝擊、泡椒香辣刺激、鵝珍爽口!
椰汁淮山燉桃膠伴棗皇糕

椰汁淮山燉桃膠配棗皇糕
我好鍾意個糖水、唔太甜好香、口感好豐富、必食。棗皇糕十分彈牙有水準。

芝麻卷

芝麻卷沒有太大驚喜、其實已經係中上水準
但因為我食開深水埗某間糕點店的芝麻糕、我嘅評價對佢不公平。

總結、其實我覺得這個餐廳真係想挑戰米芝連、賺錢次要、趁佢未太多人識、快啲黎食。

2021-09-22
清酒法國凍鵝肝、金牌燒鴨、櫻花蝦腐皮卷