2019.06.25 😊【大大隻海鮮航空母艦來啦】食在佐敦香港火鍋店開得氾濫之際 想突圍而出食物質素固然重要但來到人人都「相機食先」的時代 綽頭也是成敗關鍵📷星期一的晚上 外面下著大雨最岩來個暖烘烘的火鍋等待的時間 不忘以「調味九宮格」混醬調料款式都算多: 芫荽、香蔥、生蒜、炸蒜、日式芝麻醬、辣椒粒、辣椒油、XO醬及最特別的海南島黃辣椒醬🌶️外表平平的黃辣椒醬 聽友人說一點兒已經非常辣小妹怕怕 還是不要嚐試了嘩!「航空母艦」終於出場了 大家都非常興奮🥳同時店員亦為我們加入餐廳推介的火鍋湯底「水佬榮辣汁湯底-少辣」另有泰式冬陰公湯、海底椰魚湯、蕃茄薯仔湯、四川麻辣湯及清湯選擇看著船內豐富的海鮮 口水已經直流🤭不過這個時候必先要「合體」蓋上造型可愛的蓋子加熱海鮮數分鐘後 白煙及香氣除除在煙囪傳出🚢有如向吃貨們通報「是時候開餐了!」航母海鮮盛宴套餐包括8款時令海鮮、4款蔬菜及自選5款配料當晚供應的海鮮款式就有: 鮑魚、青口、花蟹、蜆、貴妃蚌、扇貝、墨魚仔及蝦果然美食是值得等待的在選擇困難下 先喝上一口湯 微辣鮮甜就以雪白的扇貝及墨魚仔開始吧海蝦非常大隻 每人都可以分到2-3隻🦐無人不愛的鮑魚有
2019.06.25 😊

嘩!「航空母艦」終於出場了 大家都非常興奮🥳
看著船內豐富的海鮮 口水已經直流🤭
不過這個時候必先要「合體」蓋上造型可愛的蓋子加熱海鮮
數分鐘後 白煙及香氣除除在煙囪傳出🚢
有如向吃貨們通報「是時候開餐了!」

航母海鮮盛宴套餐包括8款時令海鮮、4款蔬菜及自選5款配料

另外套餐亦有包括4款蔬菜及自選5款配料:
本來對自選配料不敢抱太大期望 卻有意外驚喜
自選5款配料

新鮮牛仔粒
我們就選擇了: 安格斯特級肥牛、新鮮牛仔粒、一口梅菜豬肉丸、手打蟲草花雞肉丸、炸響鈴卷
安格斯特級肥牛
不得不提及前者安格斯特級肥牛 雪花均衡 牛味香濃 🐂

而小店的一口梅菜豬肉丸及手打蟲草花雞肉丸就夠特別
有種家的感覺
公仔麵
若然意猶未盡 不能錯過以公仔麵吸收湯底精華作個完美結束

航母海鮮盛宴 4位起 限時2個半鐘
Sun-Thur: 每位$238;2130後每位$208
Fri-Sat, Ph: 每位$268;2200後每位$238
*另加一、醬料費每位$18、小食每碟$10

安格斯特級肥牛
公仔麵
  • 炸響鈴卷
2019-06-17 1539 瀏覽
早前小學考試週展開前,兩口子決意多爭取時間拍拖食飯;久聞水佬榮大名,本週中與友人們一同去滾,發現$238/位起的航母海鮮盛宴真的震撼又抵食,值得推介給海鮮迷+牛魔們!香港有兩間 水佬榮,我們去的是佐敦分店,由西鐵柯士甸站過去相當方便。航母海鮮盛宴週日至四$238/位,週五六假期及前夕$268/位,另收$18/位醬料費以及$10小食(六位或以下一份),收費合理。場內飲品也便宜,整 jar 洛神花茶$48,散點可樂也不過$14罐。起初我們是被海鮮吸引過來,但原來除了每日8款時令海鮮 +4款蔬菜,還有五款自選配料。這晚有不少牛魔在場,就點了安格斯特級肥牛、新鮮牛仔粒、新鮮滑牛、牛根丸以及炸響鈴卷。之後還有每位出前一丁或烏冬半份,我們五人索性送夠三包丁麵,好豐富!又來看看航母海鮮陣容,當晚最驚喜是有紅花蟹!雖然個子不太大,但蟹肉非常鮮又甜!另上的蟶子也是大家的至愛,由於輕灼數秒就可食用,所以不放湯中同煮;此外鍋中還有 鮑魚、小墨魚、沙白蜆、扇貝、青口、鮮蝦,真的令海鮮迷食指大動!除了以上海鮮,鍋中也有西芹、粟米、津白和蘿蔔等蔬菜,除了對身體有益又健康,也令湯底更加清甜美味~對了, 六選一(水
除了以上海鮮,鍋中也有西芹、粟米、津白和蘿蔔等蔬菜,除了對身體有益又健康,也令湯底更加清甜美味~對了, 六選一(水佬榮辣汁湯底、泰式冬蔭功湯底、海底椰魚湯底、番茄湯底、四川麻辣湯底、清湯湯底)湯底也已包括在費用內了!
雖然心中很想點辣湯,但為了怕辣的食友、為了週日的領詩,這晚還是忍一忍,改選清甜又健康的番茄湯底~職員在鍋中注入湯底後,就會蓋上「船頂」,整架「航空母艦」當堂活靈活現;而在湯滾後,蒸氣還會沿煙囱散出,十分有趣!
場面既震撼又有趣,兩口子也決定來張合照留念,然後就開動了:海鮮不宜久煮,必需先吃,不過一旦動手也懶得再拍其他了,所以我們就專心 enjoy 了~並不是每款海鮮都是頂呱呱質素,但整體也算不俗,牛肉也滿有肉香及脂香,好好吃,以這價位我們認為是超值了!
如果是夜鬼,9:30pm後入場還會再便宜一些,此外每天海鮮內容都會有點不同。寫著寫著,又心思思再約辣友們再去吃多次辣湯底航母,來試試辣湯撈丁的滋味了!
2019-05-29
2019-06-15 100 瀏覽
三十度氣溫去打邊邊,熱底朋友話會吃不消,不過我想講,大部份香港人早己習慣一年四季吃火鍋,如我,這個星期便去「滾」了兩遍。其中一次,到訪佐敦的水佬榮,全場爆滿,包括廳房。五人前來,為的是傳說中既海鮮航空母艦,係Fb睇朋友既相已覺得幾吸引。          點了餐,來到打邊爐的指定動作,混醬!豉油、生蒜,是我的選擇,簡單不過。愛辣的朋友,不妨試試其海南辣椒醬,據聞不俗,而且在坊間火鍋店較為罕見。巨型的航空母艦送上,海蝦、扇貝、鮑魚、花蟹、青口等八款海鮮,以及土款蔬菜,內容很豐富,其盛器也真是一艘航母,還印上了店子的名字,專門訂造的。大家影完相,店員便將湯注入鍋內。由於席上有朋友吃不了辣,我們選上了蕃茄湯。蓋上航空母艦蓋,耐心等候約十五分鐘...湯底滾起,可以起動!由海蝦開始,新鮮爽彈。蟶子不會韌等似吃橡皮膠。用上花蟹,更令我意想不到。各式菜蔬索了海鮮及湯底的精華,絕不是配角,唔可以錯過。粟米也是超級甜美。除了這艘航母,套餐可再額外揀選五款配料,好划算。牛魔王上身既我們,滑牛、安格斯牛、牛肉粒,以致牛丸都要齊,是夜像與牛有仇。各款牛都幾好,尤以安格斯最討我歡心,看其雪花分佈,大定或許已

其中一次,到訪佐敦的水佬榮,全場爆滿,包括廳房。

點了餐,來到打邊爐的指定動作,混醬!

蓋上航空母艦蓋,耐心等候約十五分鐘...
除了這艘航母,套餐可再額外揀選五款配料,好划算。牛魔王上身既我們,滑牛、安格斯牛、牛肉粒,以致牛丸都要齊,是夜像與牛有仇。各款牛都幾好,尤以安格斯最討我歡心,看其雪花分佈,大定或許已明白一二。
牛肉以外,響聆大概是火鍋的必備配料。輕輕拖三秒,微脆而又吸湯既味道,誰會不愛?
套餐仲跟上出前一丁,打邊邊認真一流,如果是辣湯底,更滋味。
火鍋,可樂是少不了,枝裝固然仲好。

高朋滿座,是有原因的。
2019-06-09 683 瀏覽
說起澳門台山水佬榮,必定聯想起卜卜蜆。記得幾年前卜卜蜆才剛剛盛行,大家都過大海一嚐水佬榮的卜卜蜆,現在水佬榮都已經來到香港了。想吃卜卜蜆,不用特意遷就時間,想去就去吧! 澳門台山水佬榮在佐敦及銅鑼灣都有分店,跟朋友相約在佐敦店,雖說卜卜蜆是水佬榮的鎮店之寶,但這次想嚐嚐他們的航母海鮮盛宴。卜卜蜆就等待下次吧! 航母海鮮盛宴最少以四位起計算,相信沒有人會自己一個來吃吧~價錢大概是每位$208-268(因入座時間、日子而異),限時2小時30分鐘,另外再收服務費及醬料費。這次星期三,每人不用$300!見我們人齊了,店員把航空母艦放到我們面前,巨大的程度真是震撼呢!一大盤放滿8款時令海鮮、4款蔬菜、還可以另外自選5款配料。 店員默默離開好讓我們可以拍照拍個夠,仔細看看海鮮分別有鮑魚、紅花蟹、蟶子、鮮蝦、扇貝、青口、小墨魚、沙白蜆。只是這樣看已經相當期待了! 煲上的蔬菜有西芹、粟米、津白和蘿蔔,還有另外的配料,我們選了四款牛肉和響鈴。拍照過後,加入湯底,這次我們選了蕃茄濃湯,再加上大蓋子,靜候滾起!蓋子符合主題,是一個停機坪,從側邊是一個航空母艦無誤! 等候大概15分鐘,拿開蓋子可以吃用了!蕃茄

蓋子符合主題,是一個停機坪,從側邊是一個航空母艦無誤!

等候大概15分鐘,拿開蓋子可以吃用了!蕃茄的顏色更加濃郁,不會蓋過海鮮的鮮味,吃到蔬菜的部分還有蕃茄的味道呢!對於喜歡吃海鮮的我,這航母深得我的喜歡!不但足料,每件海鮮也是啖啖肉的滋味,尤其是鮮蝦和紅花蟹,相當的難得呢!

喜愛海鮮之人,來水佬榮試試這個航母套餐吧!
2019-06-07 124 瀏覽
今晚食海鮮餐,食之前睇網上啲相覺得幾震撼,一於黎試下探個究竟👆🏻醬料 $18位👆🏻小食 $10好細兜嘅醬料碟上👆🏻嗌左呢個航母海鮮 $238位,再加一湯底揀左招牌辣汁湯底微辣,最後試落發現偏辣,怕辣嘅要留意下。順帶一提,呢個航母只供4位或以上,如果3個黎,都要俾返4位價錢隻航母一上枱又真係幾靚,好呃like8款海鮮,整體okay,但對一啲 海鮮有啲失望扇貝:大大粒唔錯嘅青口:正常鮑魚:好彩店員提醒,及時夾上黎食,彈牙八爪魚:好細隻,冇乜鮮味蟹:有啲肥有啲瘦,參差左啲沙白,細粒但份量多,有鮮味、冇沙蝦:彈牙大隻蟶子:唔洗淥咁耐,爽口蔬菜就有娃娃菜、車厘茄、粟米、蘿蔔,吸收埋啲湯汁精華火鍋配料揀左安格斯肥牛(最好食嘅)、牛仔粒(好多肥膏,咬落一口油)、豚肉片(又係肥膏多過肉)、蟲草花雞肉丸(幾特別嘅組合,雞肉口感就實啲)、鮮牛肉(用粉醃到冇哂牛肉味)個航母餐另外會跟每人半個烏冬因爲嗰日有個屋企人呢個月份生日,可以送刺身,幾好食(唔記得問下係咩魚lol)啤酒 $20。竹蔗水 $48雪米糍,送嘅

👆🏻醬料 $18位

👆🏻小食 $10
好細兜嘅醬料碟上

👆🏻嗌左呢個航母海鮮 $238位,再加一

隻航母一上枱又真係幾靚,好呃like

8款海鮮,整體okay,但對一啲 海鮮有啲失望
扇貝:大大粒唔錯嘅
青口:正常
鮑魚:好彩店員提醒,及時夾上黎食,彈牙
八爪魚:好細隻,冇乜鮮味
蟹:有啲肥有啲瘦,參差左啲
沙白,細粒但份量多,有鮮味、冇沙
蝦:彈牙大隻
蟶子:唔洗淥咁耐,爽口

蔬菜就有娃娃菜、車厘茄、粟米、蘿蔔,吸收埋啲湯汁精華

個航母餐另外會跟每人半個烏冬

啤酒 $20。竹蔗水 $48

雪米糍,送嘅

2019-06-05 86 瀏覽
有時人好奇怪,天氣越熱,越想打邊爐,當然要揀間冷氣充分架啦!好多朋友都推介水佬榮,話海鮮航母十分震憾,前晚去左一試水準唔錯,同埋真係抵食! 包8款海鮮+5款自選配料的海鮮航母收費$238位,醬料另計,不過$18/位豪俾佢啦!湯底就包在每位收費,又可以揀多款靚牛,份量並唔少,最後加上每位半份出前一丁/烏丁,非常飽足!當然海鮮先係重點,當晚有鮑魚!帶子!八爪魚!紅蟹!海蝦!仲有青口、蜆同大量蔬菜,搞到個湯又鮮又甜, 鍾意食辣又可以自己加D辣醬,好正!識食既,個丁麵同烏冬當然留到最後先煮,吸引哂日月精華,咁先係極品~留意週末好似會貴少少,不過都係$300有找,今時今日來講好抵食,講起都想再去呀!

2019-06-03
2019-05-31 1343 瀏覽
前晚我們一行五人到了澳門台山水佬榮火鍋專家吃期待已久的航母海鮮盛宴,為何期待您們自己看成隻深水炸彈般,還要全是我最愛吃的海鮮呀看見也想吃吧! 但原來佐敦區有兩個佐敦中心!豬豬的我往了寶靈街那面,大家記得在佐敦道與上海街交界那邊喔! 甫坐下先來混個醬$18/位、小食$10/份,而航母海鮮盛宴星期日至四承為$238/位(四位起)、其它日子加多$30/位,平日連加一共約$290/位吃足2.5小時!  一上檯大家也嘩然真的一隻航空母艦般震撼!內在8款時令海鮮、4款蔬菜,另可選5款配料好大陣仗啊~   海鮮分別有鮑魚、小墨魚、沙白蜆、扇貝、青口、鮮蝦、紅花蟹及蟶子看上去很新鮮,另外還有大量的西芹、粟米、津白和蘿蔔真的很合我吃啊。  蟶子因為太快熟的關係所以留待湯滾起後才灼來品嚐!! 另外5款配料好友選上四款牛肉、響鈴和送的出前一丁,聽聞牛肉水準不賴呢!!  有四款湯底可選有朋友吃不到辣所以選了番茄湯底,看見濃濃的茄湯傾進航空母艦心中期待不已,但先要蓋上船頂待海鮮熟後才可享用唷!  大家看這隻水佬榮號是否很可愛呢?  約15分鐘後我們便可以大快朵頤喇!餐廳堅持

蟶子因為太快熟的關係所以留待湯滾起後才灼來品嚐!!

大家看這隻水佬榮號是否很可愛呢?

約15分鐘後我們便可以大快朵頤喇!餐廳堅持湯底不加味精喝下確是鮮味!!

最驚喜是有個子不少的紅花蟹新鮮甜美又肉嫩,另外蝦肉亦十分爽脆鮮甜,而我更愛那些索盡鮮味的蔬菜尤其是粟米又香又甜,最後大家滿足得連公仔麵也要放棄呢!這價位能吃上那麼多海鮮認真抵食,如果宵夜時段(21:30後)來吃更抵因為還要平多$30/位呢!!
2019-05-29
昨天同朋友一齊食晚飯火鍋,因為有朋友生日,佢送左魚刺身俾我地,我地見到個海鮮鍋已經好開心,仲要每人一隻龍蝦,新鮮甜美,俾埋剪刀你剪海鮮,個火鍋味道幾好,好好食! 我地另外叫左竹蔗水同薏米水,推薦薏米水,有少少檸檬味,而且唔甜,五人食,每人大約三百三一位,可以食到咁多海鮮,仲要d硯冇沙,都幾好!D員工周不時走來幫我地倒海鮮殼個環境就唔大,不過以食物為主,一班朋友傾下計OK,可以坐兩個半小時,夠時間食另外提提大家,d海鮮煮熟曬先好食。
D員工周不時走來幫我地倒海鮮殼
另外提提大家,d海鮮煮熟曬先好食。
2019-05-01 281 瀏覽
白衫傳菜大姐由叫啤酒時已經態度似月經到!點左火鍋料同湯底!上湯底叫佢放近女士果面個爐又西面!上左湯底接近1小時!追問落單女經理、女經理問白衫姐姐先至知漏單!!最尾埋單走人男經理大聲提醒有9蚊未找!真係真心多謝佢!求其酒樓食餐飯!啲姐姐態度好都一百幾十貼士唔小得!如果咁嘅態度都比貼士真傻了!唔係食佢公司推介隻海鮮船就咁西面!下次搵鬼嚟食!
2019-04-30
1 分鐘 (堂食)
2019-04-30 177 瀏覽
一行四人食晚飯,見網上評價頗高就決定一試,點知真係好失望!點了一個航空母艦,有8款海鮮加5款配料,湯底揀左小辣招牌湯底,海鮮無咩特別,係個扇貝比較大隻,其他配料都好麻麻!最重點係成間野好污糟,一路食一路有d不知名嘅昆蟲飛嚟飛去,食食下仲發現枱面有曱甴,即刻唔想食!再之後發現喺堆蜆殻到都有隻浸死左嘅曱甴,我唯有安慰自己慶幸佢係全屍啦個呀姐知道你好似影左張曱甴相就扮晒野話有客等緊叫你交枱,即刻執野想毀屍滅跡!奉勸大家真係唔好去!真係會食到你痾!
一行四人食晚飯,見網上評價頗高就決定一試,點知真係好失望!

奉勸大家真係唔好去!真係會食到你痾!
2019-04-17 278 瀏覽
今日是朋友生日會去了一間澳門出名的海鮮火鍋,因為香港也開了一間分店所以今日特地來試吓是否真的好好味,首先選擇了湯底我們選擇了麻辣湯底,再選擇火鍋配料只可以選擇5款是免費,選擇多過5款以上就要另外計錢的,我叫了支竹、萵筍,肥牛、豆腐、烏冬,原來個火鍋是一個大大個船鍋,所有海鮮都在個火鍋裡面,裡面有鮑魚、花甲、蝦、扇貝、蟹、八爪魚、沙白...等等。然後再加麻辣湯底去煮熟海鮮,但係我覺得麻辣未唔係好夠味同海鮮唔係好夾,但海鮮唔夠新鮮,肉質唔夠彈牙,冇咩海鮮味,我覺得最好食是個肥牛,肉質好柔軟好重牛肉味。
2019-04-02
2019-04-06 393 瀏覽
同一個阿姐幫我地落單,埋單時好堅持我地有叫蟹,旨意收多$1200!餐牌圖文不符!消費$700幾仲要返屋企煮公仔麵!第一次來都係最後一次!氣到想報警!!!!!!!!!!!!!!!!
氣到想報警!!!!!!!!!!!!!!!!
2019-04-03 316 瀏覽
之前見到佢個名幾有趣,叫水佬榮,同埋見佢係食海鮮火鍋,所以都心思思想試下。今次一班朋友打邊爐終於可以試下。我地叫左個母艦海鮮拼盤,size好大隻,加埋佢個蓋,真係成隻空航母艦咁樣,小朋友見到一定會好開心。一打開,外貌就幾好,不過味道就普普通通啦。帶子算新鮮同大隻,蝦都爽口新鮮既,魷魚同鮑魚無咩味,蜆就太細隻,蟹又無咩肉,聖子有沙,青口都還可以唔腥既。整體黎講普普通通,無咩野好突出好好食,但係埋單都400幾每位,幾貴,可一不可再。

2019-04-02 272 瀏覽
身為海鮮控既我專程為咗“航母海鮮盛宴”而黎。亦即係火鍋🍲叫航母只因佢個鍋大,係一個大長鍋。長鍋中堆滿新鮮海鮮,唔同既貝殼類(花甲、鮑魚、蜆、貴妃蚌)蝦🦐、蟹、墨魚仔 等海鮮 (見圖),除此之外仲有幾款蔬菜係底。另外仲包幾款配料打邊爐,我地揀左牛肉、牛肉粒蝴蝶腩、餃子etc加入辣汁一滾,海鮮就食得。辣汁唔太辣所以辣得唔夠過癮但同海鮮係幾夾既。海鮮方面按人頭比,我地四個人,四隻蟹當中有一隻係唔新鮮。蝦都有部分唔太新鮮,小小霉。有d失望!同埋由於一煲過嘅關係,越食啲海鮮會越老。而其他配料肉類餃子正正常常啦。-但留意飲料偏貴而分量不多,所以好易會叫幾次野飲。我地只係額外加左薯粉。埋單每位都要三百幾。-整體來講除咗成個鍋上枱嗰陣好有震撼感之外其實我覺得食正常打邊爐會仲好食。

加入辣汁一滾,海鮮就食得。
蝦都有部分唔太新鮮,小小霉。有d失望!

2019-03-30 178 瀏覽
海鮮不是很新鮮,特別是虾、蟹及蜆牛肉性格比低。椰子魚湯底完全冇魚味冇椰子味,食完海鮮,湯底本應該很鮮甜,但是完全冇海鮮甜味侍應態度不佳。不會再光顧,完全唔推薦朋友。
海鮮不是很新鮮,特別是虾、蟹及蜆

侍應態度不佳。不會再光顧,完全唔推薦朋友。