2019-01-08 1929 瀏覽
一月第一個星期六,友人慶生。大夥兒於尖沙咀Happy Hour後,我們一行四人開始覺得餓,同行友人提議於這家店吃海鮮鍋。原來這個航母海鮮盛宴需要最少四人才能點,裡面已經包括8款時令海鮮,4款蔬菜,我們更可以自選五款配料,看來份量真的不能小覷。航母海鮮盛宴上桌,足有一整桌那麼大,裡面有貝殻類,蟹,蜆跟鮑魚。店員隨即用水煲把我們點的水佬榮辣汁湯底倒進鍋裡,再把蓋子蓋上。等待的過程個人覺得有點久,打開蓋子以後因為還在煮,所以蝦子有點過熟,肉質也不夠新鮮,不過其他的海鮮都是挺鮮美嫩滑的。火鍋配菜份量十足,炸響鈴吸收海鮮湯汁後美味清甜,而且還有一份出前一丁及烏冬奉送,十分有飽足感,今天的慶生宴實在完美。
一月第一個星期六,友人慶生。

五款配菜

醬油碟
2019-01-05
五款配菜
醬油碟
2018-12-25 475 瀏覽
星期五的晚上和幾個朋友一起慶祝生日食晚飯,我們食了海鮮鍋,海鮮鍋內有鮮蝦🦐🦐很多條,有鮑魚有蟹🦀非常大和新鮮,鮑魚和蟹都是根據人頭的數量每人可以食一個,我們在額外叫了蔬菜,牛肉和水餃,每一樣的食材都非常新鮮,我們還點了烏冬非常入味,因為湯底有很多新鮮的海鮮,我們還把湯底飲了不少。點了的菜很快便上枱,不需要等很久,會在去食的餐廳。我們帶了一個蛋糕要額外收切餅費$50(有點貴😂,但是食得開心便值得了🙂)

點了的菜很快便上枱,不需要等很久,會在去食的餐廳。

今次一行四人, 老友聚舊, 終於都有機會嚟幫襯衣間喺佐敦都開咗好幾年嘅火鍋飯店。 滿心期待, 因為從朋友facebook上放嘅相, 都見到呢度嘅火鍋食物, 陣容好勁、好正。近期呢間舖都係做緊一個「航母式軍艦海鮮鍋」。 最平二百幾蚊一位有交易。當中有海鮮亦有配菜。基本上都包你食到飽為止。我今日一坐低, 就掛住飲啤酒、同同朋友傾計, 都冇理到點咗啲咩食。當侍應哥哥捧住一大盆嘢過嚟嘅時候, 我先如夢初醒, 畫面都好吸引㗎!老實講, 睇圖都聞到幾新鮮、幾好味! 真係唔需要咁多介紹。湯底係小辣, 味道算剛剛好 (小小偏鹹)。服務ok, 恰到好處、有禮貌、周到。

肥牛、丸類、 新鮮蝴蝶腩

服務ok, 恰到好處、有禮貌、周到。
2018-12-13
肥牛、丸類、 新鮮蝴蝶腩
2018-11-10 1004 瀏覽
相片看著挺豐富,實則沒什麼食物,海鮮也不太新鮮,蟹超細隻,還有小小霉,蜆好多都唔開,選五款食物,但份量超小,豬皮全是毛,完全食唔落口,雲吞散晒,內有蝦殼,飲品另計,叫了竹蔗茅根水,清都完全沒味,以這個價錢,坊間有更多更好選擇,是我近年來試過最差的火鍋店,完全中伏
2018-11-10
2018-11-10 769 瀏覽
我極之唔recommend去呢間餐廳,除非你可以接受對客人態度差既餐廳。餐廳之前同朋友食過,想再訂位食海鮮鍋。本身今日晚食,但朋友今朝計劃有變,要取消。當佢員工中午後打黎confirm booking既時候,我同打黎既人講:唔好意思今晚黎唔到,麻煩取消booking。 我有禮貌地講既,點知我得到既回應係:喂阿小姐,你唔黎我地一早預左台俾你,你話唔黎早d出聲,預哂台俾你,我要俾其他人訂架,你咁遲講!佢既態度係奇差。完全無諗過餐廳既人咁既態度對客人。我回應返佢:我今朝先知,所以我而家話返你知我地黎唔到。佢竟然答我:小姐,我地廿四小時既個電話,你唔要台早d打黎架。跟住俾我聽到佢離開個電話講緊粗口。我最後唔想同佢再講落去,收左線。本身諗住食物都可以,可以再去,但咁樣既態度令我不得不寫個review。大把客人去到最後一刻先話你知佢黎唔到,甚至直接唔no show,食飯既計劃有變係幾容易發生既事,我自問唔係第一時間打返去,但我好有禮貌講唔好意思,無老鳳既態度,真係無諗過佢地員工咁樣對客人,態度十分差。 離哂譜!以後都唔想再去!

我最後唔想同佢再講落去,收左線。

2018-09-18 1685 瀏覽
水佬榮係香港都開左一段時間,已經想試好耐了。今晚終於有呢個機會了。今次都係5人行,望落去個煲真係好似好多野食,好多海鮮。不過唔知係我地大食得制,定係真係份量唔算大,食完呢set野都唔太夠飽不過我地都無刻意加餸,試過一次就算了。我地揀左水佬榮辣汁湯底微辣,個湯底愈食愈辣,愈食愈過隱。食左先記得自己唔記得影低叫左咩餸 總括黎講,海鮮係好身鮮,湯底都好過癮,唔食得辣既微辣都真係唔好叫,因為會愈食愈辣,另外食物既份量就淨左小小,大食既人一定要加餸。地方環境都好舒適,冷氣都好夠

不過我地都無刻意加餸,試過一次就算了。

我地揀左水佬榮辣汁湯底微辣,個湯底愈食愈辣,愈食愈過隱。

食左先記得自己唔記得影低叫左咩餸

2018-09-18
2018-08-30 1666 瀏覽
有三個邊爐怪話要試昵個海鮮鍋,我一於奉陪到底🤪嘩,觀其佢嘅鋪排實在睇到嘩嘩聲😱真係好呃Like架👍🏻😁然後待應安排要滾十五分鐘先可以食,不過我地覺得耐左小小,因為D帶子同青口熟左小小😅如果唔係呢就perfect 🤪不過滾咁耐,隻蟹仍然好好味😁👍🏻鮑魚同蝦都好鮮甜,而且都唔細隻㗎另外推介個冰火魷魚好正,前菜食住先👍🏻總括嚟講啲海鮮都係好新鮮只係啲服務比較急趕,不過咁嘅價錢食到D咁嘅質素海鮮,服務差D,都算啦🙈
有三個邊爐怪話要試昵個海鮮鍋,
我一於奉陪到底🤪
嘩,觀其佢嘅鋪排實在睇到嘩嘩聲😱
真係好呃Like架👍🏻😁
如果唔係呢就perfect 🤪
不過滾咁耐,隻蟹仍然好好味😁👍🏻
鮑魚同蝦都好鮮甜,而且都唔細隻㗎

另外推介個冰火魷魚好正,前菜食住先👍🏻
總括嚟講啲海鮮都係好新鮮
2018-08-16
2018-08-18 1027 瀏覽
今次同舊同事farewell聚會,有同事提議呢間,其實我之前都聽日呢間野既名,只不過係好似岩多d人食,所以遲遲未試。我地一共10人,訂位已經講明食海鮮鍋。呢個海鮮鍋係一個套餐,除左本身個鍋底有好幾種海鮮(蝦、鮑魚、蟶子、蜆、蟹、青口、扇具、魷魚),材料太多,唔知有冇打漏。另外好似包5款自選配料(丸類同蔬菜)。坐低左店員會問要咩辣道,因為有朋友唔食得太辣,我地揀左微辣。個鍋一來到係無湯既,之後姐姐就拎左壺湯加入去。可能太大鍋既關係,要等差不多15分鐘先滾起。之後姐姐就過黎幫我拎開個蓋,咁就可以食喇。首先我地落左蟶子,店家建議10秒就夠。之後陸續食其實海鮮,湯底鮮甜,我覺得唔使點醬油都夠味。其他食材,牛、丸類、菜都係正常啦,無乜特別,始終佢係主打海鮮。今次唔錯呀,味道好,材料新鮮,服務又貼心,有下次!

今次唔錯呀,味道好,材料新鮮,服務又貼心,有下次!

2018-07-23 4123 瀏覽
平時向互聯網見就見得多啦,今次終於都輪到我嚟試下 我哋一行四人book咗八點鐘, 到達嘅時候七點半餐廳入面暫時還未有人, 店員安排我哋坐響卡位, 卡位闊落又舒適。 當日係星期六所以$268一位, 限時兩個半鐘頭, 套餐包括有八款時令海鮮 + 5款自選配料 + 另加四款蔬菜 + 湯底 ( 湯底有幾款選擇 ) 我們點了喇沙湯底。飲品要自己另外加錢, 我哋點了檸檬薏米水,竹蔗水 & 鮮橙汁。 檸檬薏米水味道清香,竹蔗水唔算太甜, 橙汁是鮮榨的夠新鮮!又到選擇醬料嘅時間, 打邊爐我最鍾意就係呢一part大大盤海鮮上枱感覺好澎湃, 真係嘩一聲啊! 呢個時候當然要相機食先! 海鮮盤入面有青口,帶子,海蝦,蜆,花蟹,八爪魚,貴妃蚌,鮑魚, 仲有好多配菜響入面! 海鮮夠新鮮,加埋喇沙湯底嘅味道辣辣地好惹味!食完海鮮之後仲可以繼續打邊爐, 我哋點了安格斯特級肥牛,韮菜餃,黑豚肉,梅菜豬肉丸, 蝴蝶腩, 還有打邊爐點少得炸響鈴! 安格斯特級肥牛有少少根, 呢樣就係美中不足嘅地方, 蝴蝶腩有少少似牛腩, 肉質肥美! 其他食材都唔錯, 只是響鈴唔夠脆!最後還有兩個邪惡的出前一丁公仔麵, 放落湯底加埋麻油醬,
平時向互聯網見就見得多啦,今次終於都輪到我嚟試下

又到選擇醬料嘅時間, 打邊爐我最鍾意就係呢一part

最後還有兩個邪惡的出前一丁公仔麵, 放落湯底加埋麻油醬, 只可以講不得了!

總括嚟講餐廳舒適,店員服務亦不錯, 我們四個人大概埋單一千五百多元, 價錢適中! 整體上嚟講都好滿意! 下次有機會我會再來!
2018-07-21
2018-07-17 1201 瀏覽
朋友生日,本身諗住食韓國燒烤但係喉嚨有啲痛所以去咗打邊爐,聽朋友介紹水佬榮航空母艦海鮮火鍋,諗住可以食飯打卡影相夠唒靚,所以就去咗呢間度慶祝生日。一上到去有卡位,坐落都舒服不過冷氣有啲熱。有八款指定海鮮,另外在有五款配料。盤海鮮一上到黎我哋嘩嘩聲,因為實在好大,好多海鮮,但望落去唔太新鮮, 因為全部都唔郁,死左店員好有耐性咁介紹邊度開始食起,但始終講得太快,我哋唔係好記得我哋先食咗花甲同帶子,Size略為細咗啲,另外鮑魚都係好細隻,海蝦食落去*梅梅地*,其他海鮮都係唔新鮮。全晚最好食竟然係個公仔麵同埋芋頭真係好失望連埋嘢飲每人埋單$33x..呢個價錢我相信出便可以食得更好。

一上到去有卡位,坐落都舒服不過冷氣有啲熱。

有八款指定海鮮,另外在有五款配料。

全晚最好食竟然係個公仔麵同埋芋頭

真係好失望
連埋嘢飲每人埋單$33x..

呢個價錢我相信出便可以食得更好。

2018-07-15 592 瀏覽
完全被賣相呃咗!睇相以為好澎湃,現場睇非常失望。海鮮又唔新鮮、蝦仲要係霉嘅!其實諗深一層,啲海鮮咁煑法一定唔好食,事關要全部熟晒先可以開始食,食完一款、第二款已經過熟、最後一款就已經熟到不行!其他配料得五款、份量少到冇人有!周末價每人盛惠$268、醬料$18/位、茶錢$10、再加一,埋單三百幾!絕對冇下次!

海鮮鍋
火鍋配料
2018-05-26 795 瀏覽
1)服務態度差。2)book7點,朋友早到20分鐘,問可否先上去坐,得回覆話要開始計時。3)入座後不斷追我們落單,不斷提醒9點半交枱。4)食物唔值咁嘅價錢。全部海鮮都係搵笨。比呢個價錢食d咁嘅野,唔值。5)汽水唔凍。6)冷氣不足。一邊食一邊出汗。打邊爐一邊食一邊出汗,是十分痛苦事情。7)9點已經開始cut單同叫我們埋單。我好少寫食評,仲要openrice要寫足200字先可以評分。請各位想去試的食友三思,本人及朋友唔會再幫襯。
1)服務態度差。
3)入座後不斷追我們落單,不斷提醒9點半交枱。
5)汽水唔凍。
7)9點已經開始cut單同叫我們埋單。
2018-05-19
慶祝紀念
生日
2018-05-17 746 瀏覽
同屋企人食飯, 諗唔到食咩, 而我地又最愛打邊邊, 就揀左間海鮮火鍋💟一家人6個人要滿足晒咁多人真係一 D 都唔易, 一大煲海鮮火鍋就岩晒。而呢間火鍋最少要4個人先可以 Book 到, 去到上菜個一刻我就明白啦!一大煲航空母艦, 真係嚇左我地一跳😝😝唔單止味道好香, 而且仲非常足料。每樣海鮮每人都會有一件, 所以大家唔洗爭😋而我地選擇左微辣湯底海鮮吸收了微辣嘅湯底, 非常野味。而海鮮都好新鮮, 特別係蟹, 非常解甜。另外我地都叫左牛肉拼盤, 魚皮同丸。都係普通野, 不過個魚皮係即食蒜香魚皮, 夠晒香口啊所以一大班人, 岩晒係呢度聚腳啊!

一大煲航空母艦, 真係嚇左我地一跳😝😝
唔單止味道好香, 而且仲非常足料。

所以一大班人, 岩晒係呢度聚腳啊!
2018-05-09
5 分鐘 (堂食)
2018-05-12 690 瀏覽
講咗好耐終於可以去到食呢個航母海鮮盛宴🐙🦐🦀🐚呢個最唔好的地方係要最少4個人食,身邊好多朋友都唔食海鮮😭今日搵到人同我食la😍會有8款海鮮,不過唔可以選擇,我食有鮑魚、蟹蝦、八爪魚、蜆肉、扇貝、青口、帶子🐙對於好中意食海鮮既我真係天堂,其實完全可以唔使加$18要醬料😁就甘食就食到好鮮🦑但切忌海鮮一定要快啲食晒,如果唔係就唔會太熟唔好食🐢所以唔可以慢慢咁食🙇🏻‍♀️除咗海鮮仲有可以揀四種配料,如果你4個人食就4種,5個人食就5種,仲有麵😎一開始都驚會唔夠飽但食落發現食唔晒,所以記得唔好一開始就叫其他嘢食食晒先好叫👀
講咗好耐終於可以去到食呢個航母海鮮盛宴🐙🦐🦀🐚
2018-05-02 701 瀏覽
睇到唔少網紅介紹就同朋友黎試下估唔到真係有圖有真相好大盤 真係無改錯名 名符其實 航母size四人份量但應該7個人食都夠食可能我地四個女仔細食啦鮑魚 蟹 貴妃蚌 元貝 人頭一人一隻仲有大量青口 魷魚 花蛤 蝦 菜 蘿蔔全部海鮮都勁鮮甜仲有5款自選火鍋料揀左黑豚肉 炸魚皮 蝴蝶腩 牛仔粒 同 響玲炸魚皮超好食 一拎出黎仲熱 應該係即炸既黑豚肉同牛仔粒 好鬆軟 好入味蝴蝶腩真係第一次見 幾特別超級滿足 個個都食到勁飽下次一定要再encore!!!
睇到唔少網紅介紹

航母海鮮餐

黑豚肉同牛仔粒 好鬆軟 好入味
蝴蝶腩真係第一次見 幾特別
超級滿足 個個都食到勁飽
下次一定要再encore!!!
航母海鮮餐