2023-11-07
今日同事Farewell,係百合苑商場呢間日式餐廳食飯,餐廳已黑色調為主,裏面放滿日式裝飾品,我哋被安排坐喺吧枱位置,望住一排酒櫃食嘢,感覺好Chill!🐖北海道千歳う未豚豚五花好正豚五花,豚五花燒到到香脆一口一件滋味無窮,睇落去會以為好乾,但入邊非常juicy,落去唔會有豬嘅臭味,同埋新鮮從化一齊食,即刻增加就蔥香味。⚫️⚪️法國鵝肝魚子醬多士,黑白二食。黑色係放蟹子,鵝肝醬,多士;白色的係放左魚子醬,蘋果,鵝肝醬,多士。⚫️黑色的鵝肝係煎過嘅,食落去味道比較香,配上鮮味爽脆嘅蟹子,味道比較咸鮮香濃。⚪️白色的鵝肝沒有任何烹調過,食落去感覺比較幼滑,再加上酸酸甜甜蘋果片和鹹香魚子醬'味道較多層次較豐富。🥘明太子大阪燒,加左超多超多明太子嘅大阪燒,食落去辣辣地,咸咸香香好開胃好好味😋大阪燒入邊嘅蔬菜🥬非常新鮮,大大塊夠飽又抵食!🦐牛油蝦膏汁煎虎蝦,啖啖肉彈牙虎蝦,蝦膏鮮甜又濃郁,用咗超多牛油又去煎,每一口蝦肉都充滿牛油味,擠啲檸檬汁落去食,鮮味更突出。
好正豚五花,豚五花燒到到香脆一口一件滋味無窮,睇落去會以為好乾,但入邊非常juicy,落去唔會有豬嘅臭味,同埋新鮮從化一齊食,即刻增加就蔥香味。 ⚫️⚪️法國鵝肝魚子醬多士,黑白二食。黑色
係放蟹子,鵝肝醬,多士;白色的係放左魚子醬,蘋果,鵝肝醬,多士。⚫️黑色的鵝肝係煎過嘅,食落去味道比較香,配上鮮味爽脆嘅蟹子,味道比較咸鮮香濃。⚪️白色的鵝肝沒有任何烹調過,食落去感覺比較幼滑,再加上酸酸甜甜蘋果片和鹹香魚子醬'味道較多層次較豐富。 🥘明太子大阪燒,加左超多超多明太子嘅大阪燒,食落去辣辣地,咸咸香香好開胃好好味😋大阪燒入邊嘅蔬菜🥬非常新鮮,大大塊夠飽又抵食!