2022-11-17 327 瀏覽
原來星期一至四嚟到,湯底嘅食材可以任refill真係好正😍我哋揀咗蜂巢豆腐白湯鍋,湯底藥材味唔算好重,入口甘甜,Order呢個湯底,可以refill嘅有台式鴨血和蜂巢豆腐,豆腐充滿彈性,非常吸湯,每啖食落去都咇汁,啖啖都飲到濃郁嘅白湯,好正🥰火鍋材料方面我哋食咗 極品安格斯肥牛(大)、出前一丁和手打雙重芝心丸,肥牛採用牛小排嘅位置,入口香濃牛味、油花四濺,好嫩滑!芝心丸香口彈牙,食嘅時候要小心啲,真係好流心。最尾滾番個出前一丁,吸收湯底精華🥰小食嘅椒鹽九肚魚,即叫即整,上到枱仲係熱騰騰,炸蒜味超香,高質!最後仲有得贈送腐竹雞蛋沙冰添,唔會太甜,好特別!
原來星期一至四嚟到,湯底嘅食材可以任refill真係好正😍

最後仲有得贈送腐竹雞蛋沙冰添,唔會太甜,好特別!
近日天氣開始轉涼,於是就約咗朋友今晚嚟試吓呢間bookmark咗一排嘅火鍋店打邊爐。一入到去,就俾佢嘅古典風裝修吸引住,十分之有古典氣息。由於朋友唔太好食辣,於是我哋就叫咗個鴛鴦湯底:祖傳秘製麻辣鍋拼蜂巢豆腐白湯鍋🍲首先試咗個蜂巢豆腐白湯鍋,湯底本身包咗蜂巢豆腐同埋鴨血,一定要試佢個蜂巢豆腐,吸晒啲湯好好味~加上白湯鍋湯底飲落都好滋潤,可以喺嘢食嚟之前食住豆腐同鴨血加飲住湯先~而麻辣湯底都十分夠味,我覺得淥完嘢唔使點醬食都得~呢度嘅醬料比起一般火鍋店有更多選擇,鍾意點「混醬」都得~呢個即炸響鈴超級脆口!仲配埋甜酸醬可以唔浸湯就咁食,我就鍾意一半點醬就咁食一半浸湯,雙重享受!珊瑚蚌超級新鮮爽口,煮10秒就食得~下次絕對會encore!一上到嚟個賣相已經十分吸引😍牛肉嘅雪花分明,油脂分布平均~個人鍾意放到麻辣湯淥一淥,入口嫩滑得嚟又吸晒麻辣湯嘅香味,又係encore之選!黑豚肉同樣都係油花十分之靚,入口嘅肉味都十足~個人覺得全餐飯最驚艷到我嘅就係呢個餐廳送嘅腐竹雞蛋沙冰!唔單止佢呢個容器嘅設計十分特別,入面嘅腐竹雞蛋沙冰亦都十分之順口同有特色,好似濃縮咗嘅腐竹雞蛋糖水咁,好

一入到去,就俾佢嘅古典風裝修吸引住,十分之有古典氣息。

呢度嘅醬料比起一般火鍋店有更多選擇,鍾意點「混醬」都得~

[即炸3秒響鈴]

[超爽珊瑚蚌]

[極品安格斯肥牛🥩]

[極品黑豚肉🐷]
黑豚肉同樣都係油花十分之靚,入口嘅肉味都十足~

[腐竹雞蛋沙冰🍧]
個人覺得全餐飯最驚艷到我嘅就係呢個餐廳送嘅腐竹雞蛋沙冰!唔單止佢呢個容器嘅設計十分特別,入面嘅腐竹雞蛋沙冰亦都十分之順口同有特色,好似濃縮咗嘅腐竹雞蛋糖水咁,好清新同解渴~

總括而言,呢間係絕對值得encore嘅一間火鍋店!
2022-11-15 192 瀏覽
呢間連鎖火鍋店, 最吸引既係湯底同食材新鮮, 再加少少創意料理,岩哂香港人同旅客。裝修有心思。抵讚唔好之處係地方有點遠, 同多d 人手就好喇( 須知道香港地宜家好難請人)是夜, 點左雙拼湯底 老火湯同鍋巢豆腐白湯原汁原材料煮成既湯底, 加上新鮮既食材。真心開心同享受。牛肉總類多, 點了份牛小排, 物超所值可能係餐廳人多,食物一定新鮮。鮮炸西瓜汁成個西瓜炸左咁, 冇渣,冇加糖。好清甜手打蝦丸水餃拼盤 好有驚喜, 大大粒又好食。 腐竹雞蛋糖水。 好新鮮

裝修有心思。抵讚

是夜, 點左雙拼湯底
老火湯同鍋巢豆腐白湯

原汁原材料煮成既湯底, 加上新鮮既食材。真心開心同享受。

牛肉總類多, 點了份牛小排, 物超所值

可能係餐廳人多,食物一定新鮮。

鮮炸西瓜汁

成個西瓜炸左咁, 冇渣,冇加糖。好清甜

手打蝦丸

水餃拼盤
好有驚喜, 大大粒又好食。

腐竹雞蛋糖水。 好新鮮

• 蜂巢豆腐白湯鍋
2022-11-13 197 瀏覽
聽過呢間餐飯好耐喇~ 終於約到朋友一齊嚟試!呢度裝修幾特別 有種古色古香嘅感覺 而且座位都幾舒服 枱同位之間都唔會太迫夾仲有嘅係估唔到呢度啲嘢有得嗌半份!兩個人嚟嘅話就可以叫多啲款色唔洗嘥嘢/食到太飽聽聞呢度湯底出色 果然無錯我地叫咗麻辣同豆腐白湯鴛鴦鍋 湯底好入味 而且好多料每次加湯都唔係好似平時啲舖頭咁清一色加同一隻唔同味嘅湯底 呢度會加返嗰隻湯 咁就唔會越食越淡打邊爐點少得響鈴!呢個響鈴好新鮮好脆 係金黃色唔會太燶 就咁食或者浸落湯都可以呢個安格斯牛好夠肉味 好新鮮 淥一淥唔洗全熟咁食 好正 又唔會太多油脂喎同埋影相好靚呀 啱哂打卡~黑豚肉好食 唔會好重豬味 而且好鬆軟午餐肉就正常啦 好難伏🤣呢度餃子類都出名呀!呢個四寶餃拼盤可以試哂唔同款 有水餃 韭菜餃 雲吞 同魚皮餃全部都好食珊瑚蚌好爽好好食!一定要叫!菜好大碟好新鮮打邊爐咁熱氣梗係要整返枝竹蔗茅根啦呢個好好飲啊 好清甜 清熱又解渴餐廳送嘅甜品超好味!!係腐竹雞蛋糖水沙冰味道好濃又唔甜 好正啊 如果有得比錢嗌大杯啲就好
聽過呢間餐飯好耐喇~ 終於約到朋友一齊嚟試!

聽聞呢度湯底出色 果然無錯
我地叫咗麻辣同豆腐白湯鴛鴦鍋 湯底好入味 而且好多料

打邊爐點少得響鈴!

同埋影相好靚呀 啱哂打卡~

黑豚肉好食 唔會好重豬味 而且好鬆軟
午餐肉就正常啦 好難伏🤣

全部都好食

珊瑚蚌好爽好好食!一定要叫!

菜好大碟好新鮮

打邊爐咁熱氣梗係要整返枝竹蔗茅根啦

呢個好好飲啊 好清甜 清熱又解渴

餐廳送嘅甜品超好味!!係腐竹雞蛋糖水沙冰
味道好濃又唔甜 好正啊 如果有得比錢嗌大杯啲就好

2022-11-13 225 瀏覽
今晚同同事HAPPY HOUR之後過左黎食野呢間位於蘭桂芳上面條街既打邊爐地理位置真係非常好好適合同朋友飲完野或者飲野之前黎食返餐醬料會係坐低後無耐 由店員提供,自助調配今日我地叫左鴛鴦湯(蜂巢豆腐白湯+台式古早沙嗲麻辣鍋)$1️⃣9️⃣8️⃣鴨血任加~真係好開心!竹蔗茅根紅蘿蔔馬啼水$7️⃣8️⃣呢個可以話係必點好降火水土魷魚$3️⃣7️⃣ (半份)脆鯇魚骨腩$8️⃣6️⃣ 皇牌魚皮餃(半份)$4️⃣0️⃣魚皮餃好味 因為數量唔多建議可以叫足一份即炸三秒響鈴卷(半份)$3️⃣5️⃣營養綜合菇 $9️⃣5️⃣如果人多可以叫一大份P.s. 呢間令我最高興莫過於任食既鴨血!辣唔辣都得!必吃!食完可以禮貌地叫店員加😆
今晚同同事HAPPY HOUR之後過左黎食野
呢間位於蘭桂芳上面條街既打邊爐
地理位置真係非常好
好適合同朋友飲完野或者飲野之前黎食返餐

醬料會係坐低後無耐 由店員提供,自助調配

鴨血任加~真係好開心!

竹蔗茅根紅蘿蔔馬啼水$7️⃣8️⃣
呢個可以話係必點
好降火

水土魷魚$3️⃣7️⃣ (半份)

脆鯇魚骨腩$8️⃣6️⃣

如果人多可以叫一大份

• 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 魚皮餃
2022-11-10 227 瀏覽
同朋友行完街一行三人想傾下計就揀左打邊爐🔥個朋友就介紹火鍋撚🤭坐得好舒服🫶🏻⭐️台式古早沙爹麻辣鴛鴦鍋💲1️⃣9️⃣8️⃣緊係揀有辣有唔辣🌶️🌶️個鍋仲可以無限加鴨血同豆腐🤤🤤⭐️娃娃菜(一份)💲4️⃣9️⃣一份都幾多‼️夠晒一日菜量⭐️即炸三秒響鈴(半份)💲3️⃣5️⃣即炸既真係好新鮮😍配埋麻辣湯無得頂⭐️魚皮餃(半份)💲4️⃣0️⃣⭐️手打靚蝦滑(半份)💲5️⃣5️⃣入面有好多蝦🦐🦐🦐架!同埋都幾大份⭐️鮮腐竹(半份)💲2️⃣4️⃣⭐️水土魷魚(半份)💲3️⃣7️⃣⭐️營養綜合菇💲9️⃣5️⃣呢個姑有5種 係超新鮮好味🫶🏻⭐️脆鯇骨腩(半份)💲8️⃣6️⃣半份都好多 而且真心好脆呢💥💥⭐️即劏魚咀(一份)💲3️⃣9️⃣⭐️竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水💲7️⃣8️⃣正呀😋下次再黎🫶🏻
同朋友行完街一行三人想傾下計

⭐️即劏魚咀(一份)💲3️⃣9️⃣

⭐️竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水💲7️⃣8️⃣
正呀😋下次再黎🫶🏻
2022-11-08 199 瀏覽
中環📍食過番尋味嘅古風系邊爐😋好耐冇更新啦!隔咗咁耐終於有搵到推介嘅餐廳🤟🏻 早排心郁郁想食邊爐 見好多人都大推呢間嘅酸菜白肉鍋 就過咗嚟食✨一品酸菜白肉鍋 $148 必試👍🏻果然名不虛傳 湯頭非常之濃郁 所有配菜都非常入味 滿滿嘅酸菜 粉條同白肉 酸菜嘅酸味同其他火鍋配料出奇地夾 尤其是係浸響鈴落去食 不得了!黑松露墨魚滑 $64 半份黑松露味都幾濃 質感彈牙 本分來講都幾抵食即炸3秒響鈴卷 $35 半份👍🏻果然係王牌 炸得夠脆 浸落個湯度鎖住晒啲湯汁 正🤤極品安格斯肥牛 $193就咁睇相都知啲肉有幾靚 好耐未試過見到咁靚嘅油花🫣果然一分錢一分貨極品黑豚肉 $120出乎意料地黑豚肉都好好食 正常豬肉一般來講都會質感比較鞋 但係佢哋嘅豬肉鮮嫩 有啲意外手打雙重芝心丸 $49 半份因為見佢有個牌寫住小心爆漿 特登吉開咗佢嚟食🤣 出邊應該係墨魚丸 配入面嘅芝心餡料 味道唔錯竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 $78 一渣打邊爐當然要清下熱 一渣份量都幾多下 我哋兩個人可以分到一人四五杯臨尾總送咗個腐竹蛋糖水沙冰俾我哋食 非常清新同埋好味too! 會想再encore火鍋撚 (雲咸街) (中環)地址:中環雲
中環📍食過番尋味嘅古風系邊爐😋

極品安格斯肥牛 $193

極品黑豚肉 $120

手打雙重芝心丸 $49 半份

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 $78 一渣

火鍋撚 (雲咸街) (中環)
地址:中環雲咸街46-48號雲明行3樓

2022-11-07 194 瀏覽
呢間火鍋店真係我食過咁多間最足料既一間,大家真係必去湯底勁平,但係足料過一大把比佢貴既火鍋店多款醬料媽媽滋補老火湯鍋豬展同雞肉簡直放題咁,食極都有仲要唔係味精湯,就咁飲都已超正特別一提既係我留意到佢唔同湯底加湯既時候都會用返唔同既湯咁就唔會溝淡晒認真夠誠意火鍋撚御用手切肥牛(大)牛味十分濃,而且口感軟熟,一D都唔韌,仲有淡淡牛脂香四寶餃餃拼盤、鴛鴦雙蚌(珊瑚蚌拼桂花蚌)鴛鴦雙蚌(珊瑚蚌拼桂花蚌)珊瑚蚌口感又爽又滑桂花蚌勁鮮甜,食完之後會有回甘四寶餃餃拼盤幾款餃D皮都做得好薄,餡料又足又靚蝦碌又大又爽口魚皮餃鮮味十足
呢間火鍋店真係我食過咁多間最足料既一間,大家真係必去
湯底勁平,但係足料過一大把比佢貴既火鍋
多款醬料
媽媽滋補老火湯鍋

豬展同雞肉簡直放題咁,食極都有
仲要唔係味精湯,就咁飲都已超正
特別一提既係我留意到佢唔同湯底加湯既時候都會用返唔同既湯
咁就唔會溝淡晒
認真夠誠意
火鍋撚御用手切肥牛(大)

牛味十分濃,而且口感軟熟,一D都唔韌,仲有淡淡牛脂香
四寶餃餃拼盤、鴛鴦雙蚌(珊瑚蚌拼桂花蚌)

鴛鴦雙蚌(珊瑚蚌拼桂花蚌)
珊瑚蚌

口感又爽又滑

桂花蚌

勁鮮甜,食完之後會有回甘
四寶餃餃拼盤
幾款餃D皮都做得好薄,餡料又足又靚
蝦碌又大又爽口
魚皮餃鮮味十足
2022-11-05 121 瀏覽
最近凍凍地又撞正堂食解禁打完個邊爐再落返去飲野岩岩好秋風起真係最岩打邊爐聽人話火鍋撚好食終於都有機會黎試下好有代入感既餐廳,周圍都會見到秦始皇既裝飾首先,真係好想讚下個湯底🌟🌟🌟🌟🌟真材實料野黎,叫左個麻辣湯底中辣同埋見好多人推介既一品酸菜白肉鍋真心正,個麻辣湯底入面完全唔係化學元素表既味道,仲有個湯底入面有勁多料,有蜂巢豆腐,鴨血,唔係得一兩舊係有好多舊。個一品酸菜白肉鍋仲顛,勁多酸菜,又有好多口肉,蕃茄,重點係竟然有薯粉係埋裏面🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤最後依個腐竹雞蛋糖水沙冰真係無敵,完全無伏,岩唒做飯後甜品
最近凍凍地
又撞正堂食解禁
打完個邊爐再落返去飲野岩岩好
秋風起真係最岩打邊爐
聽人話火鍋撚好食
終於都有機會黎試下

好有代入感既餐廳,周圍都會見到秦始皇既裝飾

首先,真係好想讚下個湯底
🌟🌟🌟🌟🌟
真材實料野黎,
叫左個麻辣湯底中辣同埋見好多人推介既一品酸菜白肉鍋
🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

最後依個腐竹雞蛋糖水沙冰真係無敵,完全無伏,岩唒做飯後甜品
2022-11-04 92 瀏覽
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥我同朋友都係一個火鍋撚,機緣巧合之下,見到有間餐廳竟然叫火鍋撚,咁火鍋撚當然會一會火鍋撚啦🤗🤗🤗🤗🤗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️坐低後餐廳職員好快已經過嚟同我哋講解落單程序,同埋向我哋介紹醬汁. 我就覺得XO醬非常出色,一定要試.而湯底方面,我哋揀咗鴛鴦鍋,分別係祖傳秘製麻辣鍋 中辣/一品酸菜白肉鍋HKD190(鴛鴦鍋+$30).麻辣鍋非常出色,配得上中辣依個名字,而且湯底材料正宗,真材實料,並非化學元素湯底. 而酸菜白肉鍋就更加出色,湯底入面有紅薯粉肉片大量酸菜,係唔食辣朋友嘅首選. 味道方面唔會太酸,食咗一啖會有繼續想食下一啖嘅慾望🥰極品安格斯肥牛 (小) HK$ 193 可選一份或半份肥牛選料上乘,入口軟滑,肥瘦均勻,有牛味.新鮮白鱔片HK$ 68(半份)鱔片新鮮肥美,師父刀功精細,食落絕對唔會有骨.牛骨髓HK$ 44(半份)/鮮牛黃喉(限量) HK$63 半份牛骨髓非常滑口好味,黃喉爽脆,唔係好多餐廳都有得食😋😋😋老油條HK$ 29(半份)近期打邊爐大愛,新鮮脆口,放落湯底入面幾十秒,吸收晒所有精華,冇得頂🤭五色丸丸拼盆HK$ 76(半份)四寶
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

極品安格斯肥牛 (小) HK$ 193 可選一份或半份

肥牛選料上乘,入口軟滑,肥瘦均勻,有牛味.

新鮮白鱔片HK$ 68(半份)

鱔片新鮮肥美,師父刀功精細,食落絕對唔會有骨.

牛骨髓非常滑口好味,黃喉爽脆,唔係好多餐廳都有得食😋😋😋

老油條HK$ 29(半份)

五色丸丸拼盆HK$ 76(半份)
四寶餃餃拼盆HK$58(半份)
非常欣賞餐廳提供拼盆可供選擇,一次過可以滿足晒所有願望,丸丸拼盆,全部都係手打肉丸,粒粒彈牙.
餃餃餡料豐富大大粒,而且夠晒味,完全唔需要點豉油.

手打靚蝦滑HK$ 55(半份)
蝦滑彈牙新鮮,又足料,真係有蝦肉混合埋一齊,一d都唔Hea

另外,我哋都有叫咗啲打邊爐例牌💡
金針菇HK$ 29(半份)
本地生菜HK$ 30(半份)
紅薯寬粉HK$ 42(只有一份)

蔬菜新鮮,而且份量都好多👅

腐竹雞蛋糖水沙冰 (杯)HK$ 38
非常特別,有濃郁嘅腐竹糖水味,而且沙冰幼滑🥰🙃🥰🙃🥰🙃

金桔檸檬蜜(杯)HK$ 32
金桔檸檬絕對有驚喜,餐廳選用祖傳鹹柑桔真材實料,火鍋降火首選🫡

最後食飽買單時,餐廳近奉送上腐竹蛋糖水沙冰作總結,個沙冰真係好好飲,令我依依不捨好想快啲再嚟打邊爐😳😳😳😳😳

味道 Taste:5/5
  • 極品安格斯肥牛
  • 鴛鴦湯底
  • 牛骨髓
2022-11-03 130 瀏覽
呢間火鍋店都已經出晒夠足料架啦,今日終於有機會黎食佢,果然不負我所望湯底以呢類型火鍋店黎講真係唔貴媽媽滋補老火湯鍋勁有驚喜既一個湯底!因為佢既足料程度真伙遠超我所想豬展雞肉夾極都仲有,甚至我食到尾都仲可以食緊D湯料仲要一上台已經聞到勁香老火湯味,仲要咁香之餘佢真係唔係用味精飲落去係完全唔會飲味精湯果種口渴既感覺真係超足料,直頭有家既味道火鍋撚御用手切肥牛(大)淨係擺盤已經好賞心悅目食落更加係一大享受牛味好香好濃郁而且脂肪唔會過多,食落好清爽鴛鴦雙蚌(珊瑚蚌拼桂花蚌)兩種蚌都各有特色珊瑚蚌就比較爽口同索到湯汁桂花蚌就相對鮮甜D四寶餃餃拚盤呢到既四寶餃以眾多火鍋店黎講都可以話係高質佢既蝦肉隻隻都勁大隻,而且爽口又鮮甜極品安格斯肥牛(小)比起手切牛,呢個既油脂更加豐富但因為佢分布平均,所以即使係咁都唔會有油膩感腐竹沙冰好有特色既一道甜品豆香味勁濃,而且口感清爽,打完邊爐食真係完美
2020 瀏覽
湯底以呢類型火鍋店黎講真係唔貴

媽媽滋補老火湯鍋
勁有驚喜既一個湯底!
因為佢既足料程度真伙遠超我所想

豬展雞肉夾極都仲有,甚至我食到尾都仲可以食緊D湯料
飲落去係完全唔會飲味精湯果種口渴既感覺
真係超足料,直頭有家既味道
火鍋撚御用手切肥牛(大)
淨係擺盤已經好賞心悅目
食落更加係一大享受
牛味好香好濃郁
而且脂肪唔會過多,食落好清爽
鴛鴦雙蚌(珊瑚蚌拼桂花蚌)

兩種蚌都各有特色
珊瑚蚌就比較爽口同索到湯汁
桂花蚌就相對鮮甜D

四寶餃餃拚盤
呢到既四寶餃以眾多火鍋店黎講都可以話係高質
佢既蝦肉隻隻都勁大隻,而且爽口又鮮甜
極品安格斯肥牛(小)
比起手切牛,呢個既油脂更加豐富
但因為佢分布平均,所以即使係咁都唔會有油膩感
腐竹沙冰
好有特色既一道甜品
豆香味勁濃,而且口感清爽,打完邊爐食真係完美
2022-11-02 60 瀏覽
火鍋撚 (雲咸街) Hot Pot Land (Wyndham Street)原來係中環雲咸街開左火鍋撚,見天氣涼涼地就去左打邊爐喇!一坐低無耐,野食都未揀好,就會有侍應送上一大盤配料上枱比我地自制醬料,服務速度夠快,值得一讚!祖傳秘製麻辣鍋 $160 因為平時唔係食開好辣,所以叫左小辣ge祖傳秘製麻辣鍋,一上枱都未開爐已經聞到好大陣麻辣味,不過食落都OK,夠香濃惹味。火鍋撚御用手切肥牛(小)$275打邊爐又點少得肥牛呢! 今次試左御用手切肥牛,牛味重得泥,脂肪分佈均勻,爽口有即溶嘅感覺。鴛鴦雙蚌 $ 145聽到個名已經好期待,雙蚌係珊瑚蚌拼桂花蚌,淥完一入口勁彈牙,夠新鮮,口感極好!!日本特級帆立貝 $97特級帆立貝勁大隻,鮮甜爽口。黑松露墨魚滑 $ 64黑松露墨魚滑有好重ge黑松露味之餘,仲keep到墨魚味,魚滑都好彈牙。炸枝竹 $24炸枝竹很脆很有咬口。本地生菜 $30 娃娃菜 $30菜方面叫左兩款,生菜同娃娃菜,菜嘅份量真係唔話得,係”超多”,仲好新鮮!竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水(渣)$ 78野飲方面就要左個竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水,同樣地係好足料,好好飲!腐竹豆腐糖水沙冰最後餐廳仲送左

原來係中環雲咸街開左火鍋撚,見天氣涼涼地就去左打邊爐喇!

祖傳秘製麻辣鍋 $160

火鍋撚御用手切肥牛(小)$275

鴛鴦雙蚌 $ 145

日本特級帆立貝 $97

特級帆立貝勁大隻,鮮甜爽口。

黑松露墨魚滑 $ 64

炸枝竹 $24
炸枝竹很脆很有咬口。

本地生菜 $30 娃娃菜 $30

竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水(渣)$ 78

腐竹豆腐糖水沙冰

最後餐廳仲送左杯腐竹雞蛋糖水沙冰,真係突破思像原來糖水都可以整成沙冰,仲用左隻古代皇帝飲酒ge杯裝,好睇又好飲。
2022-10-28 63 瀏覽
火鍋撚既湯底好正, 冇味精 (起碼我食完唔口渴)~~ 食材好新鮮,  好多人光顧~裝潢:  行古典中國風~  幾有特色~  埋單時會收到每人一份既腐竹雞蛋糖水沙冰~ 真係飲到腐竹雞蛋糖水係入面~~貪心既我地點左蜂巢豆腐白湯鍋 拼媽媽滋潤老火鍋 $190蜂巢豆腐白湯鍋: 入面有蜂巢豆腐加鴨血,聽介紹仲加左雞湯、豬骨湯及鮮果湯. 未打邊爐前先飲左碗湯先~ 湯底比較滑~媽媽滋潤老火鍋: 我飲左兩碗同食左D湯料~因為好正, 有雞殼, 木瓜, 粟米, 海底椰. 用真材實料打邊爐既食物比較原汁原味, 唔會食極都同一隻味~加上有好多種醬料 (腐乳, 麻醬, XO 醬)每次隻肉點唔同既醬又有新口味~ 搞到今餐食左勁多TIM~ 極品安格斯牛 (小)$193極品黑豚肉 $120四寶餃拼盆 $58蟹籽手打丸 $49 半份稻庭烏冬 $42五彩鮮蔬籃 $95

貪心既我地點左蜂巢豆腐白湯鍋 拼媽媽滋潤老火鍋 $190

媽媽滋潤老火鍋: 我飲左兩碗同食左D湯料~
因為好正, 有雞殼, 木瓜, 粟米, 海底椰.

用真材實料打邊爐既食物比較原汁原味, 唔會食極都同一隻味~

加上有好多種醬料 (腐乳, 麻醬, XO 醬)
每次隻肉點唔同既醬又有新口味~ 搞到今餐食左勁多TIM~

極品安格斯牛 (小)$193

極品黑豚肉 $120

四寶餃拼盆 $58

蟹籽手打丸 $49 半份

稻庭烏冬 $42

五彩鮮蔬籃 $95
2022-10-26 3037 瀏覽
每次約友人出街打邊爐,我都會想起火鍋燃,一來價錢實惠,二來質素不俗。一品酸菜白肉鍋$148~有大量的酸菜,蕃茄,白肉和薯粉,最鐘意個湯底,酸酸的十分開胃,好正!五色丸丸拼盤$128~有蟹籽手打蝦丸,手打雙重芝心丸,流心鹹蛋黄豬肉丸,海味花枝丸和香菇貢丸。丸類口感爽彈,豬肉丸內有流心鹹蛋黄超美味,芝心丸內有雙重芝士極品安格斯肥牛(小)$193~肥牛口感軟腍,脂肪比例平均,牛味香濃,入口即化,好好味!涮羊肉片$112~肉質鮮嫩, 沒有羊羶味但肉味香甜。鮮甜桂花蚌$109~肉質爽脆彈牙,十分鮮甜。新鮮魚卜(半份)$46~魚卜十分新鮮,口感爽彈,正!即炸三秒響鈴卷(半份)$35~豆味香濃,鬆脆,蘸酸甜汁很滋味,放湯索滿湯汁,軟腍中帶煙韌,也十分美味。皇帝菜$30~新鮮爽口。柑桔檸檬蜜(渣)冷$78~充滿柑桔的香甜味,冰冰涼涼,酸酸甜甜,十分解湯。甜十分腐竹雞蛋糖水(送)~最後食埋腐竹蛋糖水,冰涼少甜,超正。

一品酸菜白肉鍋$148~
極品安格斯肥牛(小)$193~
肥牛口感軟腍,脂肪比例平均,牛味香濃,入口即化,好好味!
涮羊肉片$112~肉質鮮嫩, 沒有羊羶味但肉味香甜。
鮮甜桂花蚌$109~肉質爽脆彈牙,十分鮮甜。
新鮮魚卜(半份)$46~
魚卜十分新鮮,口感爽彈,正!
即炸三秒響鈴卷(半份)$35~
豆味香濃,鬆脆,蘸酸甜汁很滋味,放湯索滿湯汁
,軟腍中帶煙韌,也十分美味。
皇帝菜$30~新鮮爽口。
甜十分
腐竹雞蛋糖水(送)~最後食埋腐竹蛋糖水,冰涼少甜,超正。
  • 即炸三秒響鈴卷
  • 一品酸菜白肉鍋
  • 極品安格斯肥牛 (小)
火鍋撚係一間單點嘅火鍋店!首先,如果係麻辣湯底,鴨血同冰豆腐係可以免費任fill,唔係好多火鍋店都可以咁,要大讚!!!另外,d 牛肉超高質,一分錢一分貨,見到啲雪花已經流晒口水,食得啲咁高質嘅牛肉,餐廳都好細心有塊牌仔,建議大家灼幾多秒!食完呢餐咁高質嘅邊爐,好滿足!