2020-02-05 47 瀏覽
I went there with my Dad after work today. What’s a surprising surprise. You can express yr political feelings here freely.You can decorate a card for HomeKong🇭🇰 Starter comes with the fired chicken ball 🍗 very yummy 😋 you can eat with the salad sauce Beef 🥩 mouth-watering , bake it on a stoneSeems like this, my Dad love it so much蟹子玉子燒 ~ not very sweet, the taste is nice About $300 for two which is acceptable

2020-02-05 28 瀏覽
成日聽朋友講屯門有間幾高質既炻板燒,今日放工一於同距一齊去食。屯門西鐵站,落車行5分鐘就到啦!黎到呢度緊係要叫翻個和牛食下啦!同朋友夾每人百幾蚊就食到和牛啦!跟餐有埋湯同飲品,加多15蚊重可以轉埋稻庭烏冬!炻其實一種介於陶器同瓷器之間既一種陶瓷製品,用黎燒肉,真係夠曬原汁原味!點燒都可以保留到和牛既肉汁!鰻魚蟹子丼味道好夾啊,鰻魚多汁彈牙,蟹子又新鮮,卜卜脆。蟹子椒鹽炸軟殼蟹好吸引啊!唔知點解呢間餐廳就係好有親切感~

點燒都可以保留到和牛既肉汁!

鰻魚蟹子丼味道好夾啊,鰻魚多汁彈牙,蟹子又新鮮,卜卜脆。

蟹子椒鹽炸軟殼蟹好吸引啊!

唔知點解呢間餐廳就係好有親切感~

2020-02-01 90 瀏覽
天寒地凍唔想煮飯,就去咗屋企附近搵食,因為少響屋企附近食嘢,所以入到嚟先知無揀錯。兩個人叫咗兩個主食,小食好吸引,又叫咗兩個,最後係好飽收場。我叫咗個咖哩吉列蝦丼($68),吉列蝦好juicy,咖哩一入口有少少嗆喉,但唔辣, 越食越想食,而且食物夠新鮮熱辣保持到溫度。屋企人叫咗個肥牛烏冬 ($62),佢話肥牛真係夠曬肥,而且份量多到好似食極都食唔完,佢食咗半碗之後覺得啲肥牛好似冇少過咁😂。我地都加咗$10,有嘢飲同埋糖心蛋。小食真係好吸引,先係上咗個椒鹽蟹子軟殼蟹 ($78),估唔到咁大隻,仲好多肉,而且有膏添!連蟹腳都有肉,加咗椒鹽夠曬惹味。另一個小食就係鹽燒三文魚腩邊 ($68), 好香口好脆,而且好肥美,成口都係油,天氣凍食油膩嘢感覺最正🤭!全部食物都新鮮熱辣,價錢合理,份量充足,良心小店👍!

我地都加咗$10,有嘢飲同埋糖心蛋。

全部食物都新鮮熱辣,價錢合理,份量充足,良心小店👍!
  • 鹽燒三文魚腩邊
  • 椒鹽蟹子軟殼蟹
2020-01-30 1350 瀏覽
今日同女友人黎左屯門食野,我地之前已經係附近食過d地鋪餐廳架啦, 我發覺其實屯門市呢個地方都好多好野食,但都係日本野居多.. 咁岩我又想食燒肉但又唔想食d燒肉放題咁貴。 後黎就比我發現比間火石板燒, 我見佢門口d餐牌好似幾吸引價位又平易近人. 我就二話不說捉埋女友人入去醫肚啦..我地分別叫左板燒牛小排同吉列牛小排... 佢兩個set都跟白飯,麵屎湯同飲品都好豐富。女友人個set就加錢轉左稻庭烏冬..前菜我地都加左個蟹籽沙律.. 味道方面個吉列牛小排就事先炸到脆皮半生熟咁.. 我地就自己係個火石板上燒兩燒就可以放落口.. 我想講吉列左既牛小排比普通牛小排係爽d既, 但肉味就普通牛小排比較濃烈.. 各有特別之處同樣好新鮮好有咬口.. 個蟹籽沙律好fresh好開胃的說,一貫和風料理既口味..我地兩口子食兩個set再加個沙律就岩岩好咁飽住走...
, 我發覺其實屯門市呢個地方都好多好野食
,但都係日本野居多
.. 咁岩我又想食燒肉但又唔想食d燒肉放題咁貴
。 後黎就比我發現比間火石板燒
, 我見佢門口d餐牌好似幾吸引價位又平易近人
. 我就二話不說捉埋女友人入去醫肚啦
..我地分別叫左板燒牛小排同吉列牛小排
... 佢兩個set都跟白飯,麵屎湯同飲品
都好豐富。女友人個set就加錢轉左稻庭烏冬
..前菜我地都加左個蟹籽沙律
.. 味道方面個吉列牛小排就事先炸到脆皮半生熟咁
.. 我地就自己係個火石板上燒兩燒就可以放落口
.. 各有特別之處
同樣好新鮮好有咬口
.. 個蟹籽沙律好fresh好開胃的說,一貫和風料理既口味
..我地兩口子食兩個set再加個沙律就岩岩好咁飽住走
...
火石燒牛小排
吉列牛小排
蟹籽沙律
火石燒牛小排
吉列牛小排
2020-01-29 89 瀏覽
呢間小店座位唔多,夜晚未夠七點已經坐爆曬~我哋叫咗兩個板燒餐,非常豐富!一個餐除咗有15塊牛肉之外,仲跟埋白飯,麵豉湯同埋凍熱飲品,叫兩個餐仲可以送多一款肉,一定夠晒飽啦。我哋試咗一個吉列牛板腱同埋一個牛小排,每人送咗5塊封門柳。啲肉齊哂就可以開始放上板上面燒啦,首先用肥膏搽少少油係個板上面~吉列牛板腱較少油脂,食落肉味會濃啲,但係口感就會有少少硬。而牛小排明顯油脂比較多,入口會較重油香,非常滿足!封門柳係牛橫膈膜下面的一條柳,每隻牛得一條所以特別矜貴,而肉味比起牛板腱同牛小排都比較濃!入口軟林林,值得一試~每款肉都冇落調味料,燒好之後點少少豉油會更加好味!我個餐加左$15轉稻庭烏冬,好味道~我地仲叫咗啲小食,有蟹籽沙律,糖心蛋同埋日式炒雜菜,水準都唔錯!

我哋試咗一個吉列牛板腱同埋一個牛小排,每人送咗5塊封門柳。

吉列牛板腱較少油脂,食落肉味會濃啲,但係口感就會有少少硬。
而牛小排明顯油脂比較多,入口會較重油香,非常滿足!
每款肉都冇落調味料,燒好之後點少少豉油會更加好味!
我個餐加左$15轉稻庭烏冬,好味道~

2020-01-23 91 瀏覽
次次孤獨食都諗住快快食,食個麵又好,食個丼飯都好,最梗要快。今日我黎到炻板燒心情靚,慢慢食,見到掛上好靚既咭,仲可以自己寫字字。好,睇下有咩好食先。全日板燒,日本和牛,跟餐有飯、麵豉湯同飲品。和牛好靚,花紋整齊,脂肪比例足夠。熱左個板,燒舊脂肪岀岀油先。黎啦,開始燒和牛,放上去吱吱聲香味湧岀黎。和牛食落柔軟,咬落脂肪肉質勻稱,軟綿綿既口感,好治癒!麵豉湯夠熱,中規中矩啦。燒到熱辣辣,飲杯凍檸水,爽一爽先!

好,睇下有咩好食先。

全日板燒,日本和牛,跟餐有飯、麵豉湯同飲品。

和牛好靚,花紋整齊,脂肪比例足夠。

熱左個板,燒舊脂肪岀岀油先。

黎啦,開始燒和牛,放上去吱吱聲香味湧岀黎。
和牛食落柔軟,咬落脂肪肉質勻稱,軟綿綿既口感,好治癒!

麵豉湯夠熱,中規中矩啦。

燒到熱辣辣,飲杯凍檸水,爽一爽先!
2020-01-23 69 瀏覽
男朋友來了香港玩,順道慶祝農曆新年,當然要帶他四處覓食,有次在新墟街市買菜時看到這間餐廳,便有帶他去吃飯的念頭😄我們一行二人 八時正到埗,遇上飯市全院滿座,不過,侍應很快便安便我們「搭枱」。雖然位置有點小,但勝在夠快!我們點了二份全日餐:1. 小牛排(10片)148HKD2. 封門柳(10片)188HKD全日餐包飯、湯、冷熱飲,點可口可樂的話,是給罐裝的!!!十分抵,最抵的是,如果點兩份10片裝的全日餐,還免費加送炸雞 / 燒三文魚腩邊 / 追加封門柳,我便點了炸雞!炸雞:很有技巧地炸到雞塊剛剛熟透,非常嫩滑多汁,雖然是送的,卻給了很多塊小牛排:油脂分布平均、充足,即使煮到完全熟透,亦不會覺得韌,反而十分香口嫩滑封門柳:油脂分布比小牛排低,較meaty,但令人最意外的是,封門柳肉味香濃,嗜牛者絕對可以一試!點了10片,卻給了12片,賺了!賺了!

我們點了二份全日餐:
1. 小牛排(10片)148HKD
2. 封門柳(10片)188HKD

炸雞

小牛排:

封門柳:

2020-01-20 684 瀏覽
其實出面有好多食石板燒牛既地方,佢地既賣點多數都係大件夾抵食,幾十蚊有大舊肉。但屯門依間黃店唔同,佢係賣靚牛。今日我早收工就早去,差唔多6點就開餐,做左佢第一枱客。本身想試下佢個鰻魚飯,但諗諗下佢招牌菜係石板燒,唔試又好傻,所以我同我朋友都揀左石板燒。我自己就揀左牛小排,另外店員就推介左封門柳,佢話出面好少有得食,叫我地試下,咁我地就叫左。封門柳其實係牛橫隔膜肌肉,每隻牛都係得一舊,唔怪得話出面少有。上菜既時候,店員話深色既係封門柳,淺色既係牛小排,影左幾張相之後就拿拿臨開始燒。十幾蚊一小片既牛肉真係唔同,唔係要令你飽,係要令你食品質。封門柳食入口,肉味極濃,油花少,鐘意有口感既就要叫下。依塊肉我個人認為每邊燒五六秒就夠,熟度岩岩好,唔會太老。另外既牛小排都唔可以睇少,見到佢油脂都幾豐富,所以每邊我煎左兩秒左右,將佢既油花煎香佢就夠。一放入口就未個即溶,但都十分幾嫩口。依個套餐仲有鹽燒三文魚腩邊送,佢都燒得唔錯,燒到個魚香好出。想試燒靚肉既就應該來依到啦!支持下黃店!

但屯門依間黃店唔同,佢係賣靚牛。

想試燒靚肉既就應該來依到啦!
支持下黃店!
2020-01-19 70 瀏覽
作為一隻屯門牛,新墟應該無乜人唔識但原來屯門都有石燒牛,仲要係黃店。入面吊飾佈置已經係一張張訴求卡。我兩個人叫左日本和牛同牛小排,再送封門柳咁就可以試哂三種牛。 兩個人食2百幾一個人性價比極高。另外加左隻溏心蛋💕牛既質素並非最頂級,但絕對唔係cheap野!服務員介紹完點樣燒之後,我地就開始自己動手玩😂我個人比較鍾意食juicy啲,5成就夠。由於個火比較細,所以都好易控制牛既生熟。每種牛燒完都有不同既口感同味道,我個人認為醬汁都可以慳返。不過如果有海鹽,我覺得會比醬汁調味更好👍🏻至於溏心蛋,係正常嘅,一定唔及牛出色😆碗白飯有紫菜脆脆,米就食得出係日本米!餐飲仲叫左一杯勁大杯嘅檸檬茶!總括黎講,如果你真係好肚餓咁就唔好試,又或者你肯定自己無耐性都唔好試,又或者你趕時間都千祈要三思,因為燒一舊再食一啖飯時間會比較耐,我呢餐飯都要食左個幾鐘,然後好滿足好開心咁走💜😂
作為一隻屯門牛,新墟應該無乜人唔識
但原來屯門都有石燒牛,仲要係黃店。
入面吊飾佈置已經係一張張訴求卡。

我兩個人叫左日本和牛同牛小排,再送封門柳
咁就可以試哂三種牛。 兩個人食2百幾一個人
性價比極高。
另外加左隻溏心蛋💕
牛既質素並非最頂級,但絕對唔係cheap野!
服務員介紹完點樣燒之後,我地就開始自己動手玩😂
至於溏心蛋,係正常嘅,一定唔及牛出色😆
碗白飯有紫菜脆脆,米就食得出係日本米!
餐飲仲叫左一杯勁大杯嘅檸檬茶!
日本和牛+封門柳
小牛排
溏心蛋
20 分鐘 (堂食)
日本和牛+封門柳
小牛排
  • 日本和牛
2020-01-17 689 瀏覽
今日喺新墟街市對面發現咗呢間炻板燒,見價錢咁平就食到日式炻板燒牛肉,一於試試。餐廳麻雀雖小,五臟俱全,而且晚飯時間是滿座的。壁畫很有日本風情,門口掛了很多打氣字句,為香港加油。炻板燒的牛肉有四款, 我們選了牛小排10片,套餐$148, 包括了白飯、麵豉湯和凍熱飲品,可以加$8 配溏心蛋。還有一個日式丼飯,鰻魚拼吉列豬扒丼$88。可以加$10 配冷熱飲品和溏心蛋,或$18 配冷熱飲品、麵豉湯和糖心蛋。估唔到食物上得超快, 牛小排好新鮮,脂肪紋理均勻,肉質鮮紅,十片放得靚靚的。 配有牛肉汁,白飯灑上飯素,裡面的芝麻和紫菜,令白飯吃起上來十分香口。有一小片牛脂肪在,先在石板上燒溶, 職員會協助你燒一下,把牛脂肪鋪滿石板上,才自己開始燒肉。喜歡石板燒可以自己控制火候,愛吃生一點的,就早點夾起牛小排來吃,裏面超juicy, 肉質非常嫩滑,而且牛肉味很香!愛吃熟一點的,就燒長一點時間,令牛小排表面有金黃色,開始有一點乾身的感覺,吃下非常香口,很惹味,配白飯吃一流!還點了一個鰻魚吉列豬扒丼,加配了麵豉湯、熱檸茶和糖心蛋。豬扒是完整一塊,外層炸得非常香脆,夠乾身,不油膩。裡面豬扒肉很爽口,沒有骨也沒有

餐廳麻雀雖小,五臟俱全,而且晚飯時間是滿座的。

壁畫很有日本風情,門口掛了很多打氣字句,為香港加油。

還點了一個鰻魚吉列豬扒丼,加配了麵豉湯、熱檸茶和糖心蛋。

豬扒是完整一塊,外層炸得非常香脆,夠乾身,不油膩。裡面豬扒肉很爽口,沒有骨也沒有脂肪,肉質新鮮。

鰻魚份量也不算少,上面灑了芝麻和紫菜,還有燒汁,很香口,配飯一流。

溏心蛋,蛋黃慢慢流瀉出來,見到都想即刻食咗佢!蛋黃夠香,蛋白又滑,不會煮得太老,炻板燒套餐加$8就有,或丼飯加$10都有飲品和溏心蛋,價錢夠親民了。

二人晚餐,埋單加一$279, 食得很滿足呢!
2020-01-16
2020-01-16 95 瀏覽
早排食完石燒牛,食過翻尋味~所以同朋友特登同圍搵下仲有無其他石燒牛食,結果搵到呢間離屋企唔算太遠既小店,就去試試啦~雖然鋪頭細細,但係都幾多唔同選擇,又有鰻魚飯,唔同既丼飯,同埋我最想食既石燒牛。另外仲有玉子燒,天婦羅等等既小食。我地叫左一份10片封門柳,一份10片牛小排,追加左一份封門柳,另外加左一個芝士玉子燒。上牛肉個陣,店員都有細心幫我地用一舊牛既脂肪整一整個石先,等我地容易啲燒。牛小板比較淺色,油花比較多同均勻,啖啖都食到牛油既香味,同埋口感都好好!封門柳比較深色,聽聞每隻牛得一條,比較珍貴,而且肉味好濃郁。食落去唔會因為佢油花少要鞋口,反而仲好軟嫩!兩款牛肉質素都唔錯,唔會食到痴牙,而且有好香既肉味,食得好滿足!!每個石燒牛都跟左麵豉湯,白飯同冷熱飲品。加15蚊可以轉稻庭烏冬,朋友就加左錢轉烏冬,我就照跟左白飯。我食左一啖,佢既烏冬都唔錯,幾彈牙。另外佢比既燒肉醬唔係好甜個種燒汁,而係蒜蓉味既,我覺得呢點幾好,因為唔係個個都鐘意甜既燒汁,蒜蓉味既話相對應該比較多人接受,而且又好送飯。芝士玉子燒甜甜地,雖然似係小朋友食既野,但係我其實好鐘意芝士加蛋呢個配搭,平時食三文治仲會叫芝

芝士玉子燒甜甜地,雖然似係小朋友食既野,但係我其實好鐘意芝士加蛋呢個配搭,平時食三文治仲會叫芝蛋治添!玉子都幾鬆軟,而且都食到芝士既香味,唔錯!

加油
2020-01-16
  • 芝士玉子燒
  • 封門柳
2020-01-09 103 瀏覽
山長水遠入屯門,皆因聽朋友講有間高質石燒牛店,仲要超黃,點都要捧下場。一入店內已見天花板掛滿文宣心意咭,餐牌亦有連豬插圖。心意卡可隨意取用,亦備有水筆書寫。叫得炻板燒,筆者自然試試它的燒牛。叫了和牛和吉列牛板腱套餐,各10件;點兩個套餐餐廳額外有食物送,我們選了封門柳。食物上桌時賣相吸引。每碟牛都跟了一小粒牛脂作牛油使用,減少陶板痴底的情況,同時令牛肉更具牛香。日本和牛套餐 (7/10): 和牛很腍,豐富的油脂令它有入口即融的感覺。封門柳 (8/10): 肉質同樣十分嫩滑,比起和牛油脂較少,感覺更健康。吉列牛板腱 (9/10): 吉列炸漿炸得剛好,不會過油;牛肉的油脂分佈平均,筆者和男友都最欣賞這個。餐飲點了最基本的凍檸茶和熱檸水,檸檬無苦澀味,不用加糖都可接受。食完即刻推介給屯門區的朋友~

一入店內已見天花板掛滿文宣心意咭,餐牌亦有連豬插圖。

心意卡可隨意取用,亦備有水筆書寫。

食物上桌時賣相吸引。

食完即刻推介給屯門區的朋友~
  • 吉列牛板腱
2020-01-09 118 瀏覽
入到屯門睇完戲,搵下附近有冇黃店。發現有間好吸引嘅石燒牛肉,就不如一試啦!鋪內掛滿打氣卡牌,餐牌亦有心思整理過,值得一讚!!板燒一開始有牛脂開爐,避免牛肉痴底, 未燒之前經已充滿牛香味。叫咗兩個set,第一個係日本和牛板燒套餐跟飯包味噌湯。和牛油脂足夠,肉質軟淋,值得一試。味噌湯夠味,海帶蔥花配合得好,白飯上既飯素好嘢味。最抵讚嘅係點牛肉嘅醬汁,芝麻香加埋日式醬油令牛肉有不同嘅層次。第二個set係吉列牛板鍵套餐,唔鍾意太過油膩嘅朋友可以試吓呢個,相比之下呢塊就油脂較少亦較平均。鍾意一口牛嘅朋友絕對係你嘅首選,有炸粉嘅外層,亦令石燒牛增加不同既層次。本人十分推薦呢隻!食完咁多肉嘅晚上就以一杯清淡嘅凍檸茶作結。特別想稱讚店員嘅服務態度,雖然店內比較繁忙,但依然照顧各個食客嘅需要,如果有機會再入呢區都會再次幫襯!
  • 吉列牛板鍵套餐
2020-01-07 75 瀏覽
💛每日一間屯門黃店「#炻板燒」✨🐮吉列牛板腱$158(10片/Set)🐮牛小排$148(10片/Set)🆓食兩款燒肉set可以免費追加封門柳🥩每set都配白飯🍚麵鼓湯🥃同一杯野飲🥤店員會好貼心幫你開爐,然後用啲肥肉幫你煎一煎個面先,之後就可以開始啦!店內都吾會好大陣燒肉味,佢重有好多丼可以食~我自己就最中意封門柳,佢入口即融!脂肪分布得好平均,之後就係牛小排,呢款都好juicy有口感,反而吉列牛板腱我就一般我覺得外圍既吉列粉可以再厚啲,不過我男朋友反而最中意係呢個😝 麵鼓湯都有好多料係入面又吾會太過味精太感,易入口~重配埋日本飯就是有感覺~店內貼滿抗爭poster🥺仲要狂loop抗爭歌👍🏻呢開餐廳必須火!🔥
💛每日一間屯門黃店「#炻板燒」✨

🐮吉列牛板腱$158(10片/Set)
🐮牛小排$148(10片/Set)
🆓食兩款燒肉set可以免費追加封門柳🥩

每set都配白飯🍚麵鼓湯🥃同一杯野飲🥤

2020-01-07 86 瀏覽
近年流行一人一爐日式烤肉店, 原來在我朋友屋企附近都開了一間, 一定要去試一試啦。這日來到餐廳的時候已經大概三點,但仍然有三至四枱食客,生意不錯!一踏入餐廳已經被濃濃的燒肉香味吸引著, 因為極度肚餓的關係,我跟同事兩個人很快便各點了一個板燒日本和牛套餐和蟹天丼套餐。 不消一會,店員很快便先送上板燒和牛套餐,聽完店員細心講解後,我跟朋友急不及待把烤肉放在燒爐上,和牛的脂肪分佈平均, 吃上去的口感非常不錯, 加上自家醬汁配白飯吃,非常滿足,白飯一口接著一口,而套餐的麵豉湯亦不太鹹,很好喝。午餐還送個雞軟骨,本身覺得和牛套餐偏小但連小食便剛好。蟹天丼的質素也非常值得一讚,軟殼蟹天婦羅炸得剛剛好, 新鮮熱辣非常好吃,配上松葉蟹及天婦羅蝦, 整個丼的質素很高, 套餐並包有一隻糖心蛋, 加入天丼吃好正。兩個人都吃得非常滿足!店員又非常細心有禮貌,雖然是小店但都充滿誠意。

店員又非常細心有禮貌,雖然是小店但都充滿誠意。
2020-01-02