2022-05-18 233 瀏覽
鴛鴦鍋 (冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)$78/位選鴛鴦鍋另加$88豆腐鍋湯底鮮甜,建議可以先飲一碗湯。較適合煮蔬菜類。無老辣香鍋選了小辣,有輕微嘅辣味,after taste 係有d麻辣,十分適合煮肉類。加湯可以選擇自己加旁邊一瓶瓶嘅清湯或叫侍應加原湯。冰淇淋豆腐 $10/粒味道一般,不過佢係特色招牌菜,可以一試。特選牛拼盤五人份 $618可以一次過試到唔同牛嘅部位,但份量較少。比較特別係有黃喉,口感爽滑,但冇乜味道,主要靠湯底。手切封門柳 $388十分推介,份量算多,牛味濃。配合無老鍋嘅湯底和醬料,送飯一流。招牌手工三色滑(台灣直送)$168有手工瑤柱滑、一品蟹滑膏&手工蝦滑最推介係瑤柱滑,比較少見和鮮甜,瑤柱唔韌。然後係蝦滑,也是鮮甜彈牙。一品蟹滑膏較一般,有一些人工嘅味道。綜合餃 $118有燕餃、蛋餃&魚皮餃燕餃較特別,比較彈牙。蛋餃餡料較少。魚皮餃正常。鮮甜蔬菜盤 $108蔬菜新鮮,比較特別係木耳花,木耳十分大塊爽口。爽脆鵝腸 $88大條、爽脆。大約有六條。綜合丸 $128有牛丸、蝦丸、貢丸&花枝丸。每一款都係水準之上。金橘檸檬沙冰酸酸甜甜十分開胃,食到飽肚時作為一個總結十分合適

鴛鴦鍋 (冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)$78/位
選鴛鴦鍋另加$88
豆腐鍋湯底鮮甜,建議可以先飲一碗湯。較適合煮蔬菜類。
加湯可以選擇自己加旁邊一瓶瓶嘅清湯或叫侍應加原湯。

冰淇淋豆腐 $10/粒
味道一般,不過佢係特色招牌菜,可以一試。

特選牛拼盤五人份 $618

手切封門柳 $388

招牌手工三色滑(台灣直送)$168
有手工瑤柱滑、一品蟹滑膏&手工蝦滑

綜合餃 $118
有燕餃、蛋餃&魚皮餃
燕餃較特別,比較彈牙。蛋餃餡料較少。魚皮餃正常。

鮮甜蔬菜盤 $108
蔬菜新鮮,比較特別係木耳花,木耳十分大塊爽口。

爽脆鵝腸 $88
大條、爽脆。大約有六條。

綜合丸 $128
有牛丸、蝦丸、貢丸&花枝丸。每一款都係水準之上。

金橘檸檬沙冰
酸酸甜甜十分開胃,食到飽肚時作為一個總結十分合適。

茶:檸檬紅茶

任食: 白飯、鴨血&豆腐

醬料:無老特調醬油、蒜泥水、香油、白醋、香蔥&辣椒

環境:4/5
環境尚算寬躺,當日11:00a.m.到,都有部份空枱。地下乾爽,唔會笠痴痴。

服務:4/5
人手不是很足夠,見到職員都十分忙碌,如果全場滿座,以這個人手,應該應接不暇。但職員都很友善,有求必應,例如加湯、加鴨血和豆腐。

食物:4/5
食物質素不錯,但定價偏貴。私心覺得最好食係無限任加嘅鴨血和豆腐haha。

Revisit: Maybe

• 水蜜桃沙冰
  • 手切封門柳
2022-05-16 308 瀏覽
♨️無老鍋岩岩開嘅時候,曾經試過打好多次電話但係都冇人聽📞但係最近因為疫情嘅關係少咗人堂食,好容易就喺佢嘅網站book到位。趁住平日放半日假順便去食🗓驟眼睇只係坐咗三份一嘅人所以即刻walk in都冇問題🙆🏻‍♀️💭冰淇淋豆腐鍋(每位$78)呢個係無老鍋嘅招牌湯底💁🏻‍♀️湯底十分之濃郁,飲落有一啲藥膳嘅味道👍🏻👍🏻見到入邊都好足料,同埋麵包豆腐同鴨血可以無限添😍個人就唔好鴨血🙈但係麵包豆腐真係好好味😋口感十分之好而且吸左湯底之後食落好juicy😌淨係食豆腐都可以食飽😆冰淇淋豆腐一人一粒,甜甜地,有啲蒸蛋嘅口感都幾滑🍦💭招牌手工三色滑($168)每次食火鍋都必食蝦滑,呢度嘅三色滑除咗蝦滑仲有蟹滑同瑤柱滑🦀瑤柱滑最出色真係啖啖都食到瑤柱絲💯蝦滑都好足料食到好多蝦肉,蟹滑就稍為遜色,唔係好食到蟹味。整體黎講呢度嘅三色滑值得一試👍🏻👍🏻💭脆炸手工韭菜餃($68)韭菜餃食得出係即炸嘅,上嘅時候仲係熱辣辣♨️餡料好足,有好多韭菜同埋蛋絲做餡料😍好脆好juicy,韭菜fans必食‼️😉💭濃香豆皮($68)豆皮比較普通就同腐皮一樣,算係正正常常,個人唔識欣賞😅就唔作評論啦💭綜合餃($118)包括左三款餃:蛋餃

💭冰淇淋豆腐鍋(每位$78)

💭招牌手工三色滑($168)

💭脆炸手工韭菜餃($68)

💭濃香豆皮($68)

💭綜合餃($118)
包括左三款餃:蛋餃、魚皮餃、燕餃🥟質素正常,同超市買到嘅差唔多,略嫌少貴,不過始終出面食呢啲就係會貴啲💸

💭水蜜桃沙冰(免費)
食到咁上下侍應就會上沙冰🤵🏻‍♂️ 食完熱嘢突然間食咁凍嘅嘢,啲牙即刻好痺😂敏感牙齒🦷😖

整體嚟講兩個人食咗六百幾蚊💳價錢都可以接受🤔但係如果大食啲又或者係鍾意食肉嘅朋友就唔止呢個數😆個人認為一試無妨但係而家都有唔少嘅台式火鍋更加抵食😎
2022-05-13 179 瀏覽
呢幾日落大雨外面既天氣濕濕笠笠咁最啱就係打邊爐台灣有名氣火鍋🥘無老鍋口碑一向不錯一入門口就已經感覺到佢哋非常之有禮貌服務好到我真係受寵若驚一坐低店員已經同我地介紹湯底冰淇淋豆腐鍋 + 麻辣香鍋無老既台式麻辣鍋除咗麻辣香之外,仲有陣陣藥材味另外麵包豆腐鍋底亦都非常出色及滋補,食落勁開胃而店員久不久會來詢問是否要追加湯底食材💁🏻‍♀️可免費追加鴨血及凍豆腐,吸湯一流。另外冰淇淋豆腐是由花枝丸及豆腐造成的口感偏向軟滑清香。牛小排肉質腍身無臊味,色澤鮮紅,輕涮幾秒即可食用,肉質嫩滑帶油香。招牌手工三式滑瑤柱滑 - 吃到一絲絲的乾瑤柱的鹹香,味道很有層次蟹滑 - 蟹滑吃到陣陣蟹膏的香氣,口感質感幼滑蝦滑 - 當中貌似平平無奇既蝦滑,其實最彈牙餐廳用餐時間為90分鐘而且店員貫徹台灣一貫的風格,超級友善的態度。吃到最後還有水蜜桃沙冰一解油膩,細心十足
呢幾日落大雨

一入門口就已經感覺到佢哋非常之有禮貌
服務好到我真係受寵若驚

一坐低店員已經同我地介紹湯底

冰淇淋豆腐鍋 + 麻辣香鍋

無老既台式麻辣鍋除咗麻辣香之外,仲有陣陣藥材味
另外麵包豆腐鍋底亦都非常出色及滋補,食落勁開胃

另外冰淇淋豆腐是由花枝丸及豆腐造成的
口感偏向軟滑清香。

牛小排

招牌手工三式滑
瑤柱滑 - 吃到一絲絲的乾瑤柱的鹹香,味道很有層次
蟹滑 - 蟹滑吃到陣陣蟹膏的香氣,口感質感幼滑
蝦滑 - 當中貌似平平無奇既蝦滑,其實最彈牙

餐廳用餐時間為90分鐘
而且店員貫徹台灣一貫的風格,超級友善的態度。

吃到最後還有水蜜桃沙冰一解油膩,細心十足
2022-05-10 205 瀏覽
某日有人打比我呢個邊爐鐵粉,話要請我去打邊爐。 一聽到係無老鍋好興奮! 幾年前去台灣食過後就無再食~因為我係下午茶時段去,所以當日人唔多~基本個湯底已好夠味~但身痕的我都係鍾意拎d調味料除咗貴少少外~食物質素無投訴我覺得全餐飯,最好食係豆腐及鴨血~兩邊唔同的湯底有有兩款口味,由於無限追加,我食咗3round~其實牛都好味,但略略切得厚咗些少~薄身d 口感更好!太厚煮熟有Fd實~貢丸 就貢丸囉😂但又真係幾彈~
幾年前去台灣食過後就無再食~

因為我係下午茶時段去,所以當日人唔多~

基本個湯底已好夠味~但身痕的我都係鍾意拎d調味料
除咗貴少少外~食物質素無投訴

貢丸 就貢丸囉😂但又真係幾彈~
2022-05-07 2565 瀏覽
我本身好喜歡食麻辣鴨血,喜歡佢香、麻又嫩滑,之前飛台灣去旅行一定會去食台灣火鍋,食足鴨血過癮,但疫情關係,無得✈️,但好彩無老鍋開到黎香港可以解癮。香港無老鍋同台灣一樣,鴨血同凍豆腐都係無限添加,正呀,啱晒我😋😋 鴨血好滑、又夠晒入味,蜂巢豆腐更加正,吸晒啲味,食到停唔到口。今次試咗以下幾款:🔸鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)有得揀通常都會揀鴛鴦鍋底,因為貪心想試唔同口味,無老辣香鍋其實只係微辣,夠香,少少麻,但唔會辣到要飲水果啲,啱晒唔食得辣既朋友仔,另外個冰淇淋豆腐鍋都好入味,有少少藥材味,配埋由魚漿打造既豆腐超級夾。🔸牛小排拼去骨雞髀肉牛小排係正常肉味濃,淥一淥就食得。反而雞髀肉有驚喜,出奇地好好食,好滑,放耐咗都唔嚡口,又無骨啖啖肉,好正。🔸日本黑豚手工丸因為手工做,所以食落係軟淋的,食落肉味濃郁,有肉汁。🔸招牌冰鎮烏梅汁呢個好飲,比平時港式酸梅湯好飲,無咗果陣煙熏味,而且酸酸地幾開胃,可以解打邊爐的油膩感。🔸鴨血及豆腐無限添加既鴨血及豆腐、超級好食,鴨血滑及入味,豆腐索晒啲湯汁好正,而且真係90分鐘內無限添加,成日會問你加唔加,食到我都要叫停,因為食唔到就唔想浪費。總結:除咗
今次試咗以下幾款:
🔸鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)

🔸牛小排拼去骨雞髀肉

🔸日本黑豚手工丸
因為手工做,所以食落係軟淋的,食落肉味濃郁,有肉汁。

🔸招牌冰鎮烏梅汁

🔸鴨血及豆腐

總結:除咗鴨血美味外,其他單點的火鍋料都好okay, 而且服務非常好,鴨血及豆腐會不斷主動問你加唔加,同埋主動提醒你要加凍豆腐,唔可以擺室溫太耐,呢啲細微位值得加讚。
  • 牛小排拼去骨雞髀肉
2022-05-05 4518 瀏覽
無老鍋係台灣一直都好受歡迎,小弟我都係捧場客之一,去年12月無老鍋終於都登陸咗香港銅鑼灣V Point喇,想嚟食記得要先訂位呀。疫情期間,店員會非常細心地喺食客面前,消毒每個按鈕,令你食得更放心。每張枱嘅兩邊都有USB 充電位,絕對又係加分位。▪️鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)麵包豆腐香白湯鍋係用咗雞骨、豬大骨、洋蔥、青蔥、薑等食材,隨鍋附上每人一粒冰淇淋豆腐,豆腐係加咗啲魚漿同花枝漿而製成,魚味香濃,食落口感綿密又軟嫩,口感特別。店員建議落鍋之後唔好攪避免碰撞,大約煮10分鐘就可以享用。😋無老辣香鍋辣香醇厚,風味獨特,仲加入咗中藥香辛料,同樣係用咗雞骨、豬大骨、洋蔥、青蔥、蒜頭、薑等食材熬製而成,如麻辣味唔夠,仲可以要求店員加麻辣原湯㗎。鴨血同豆腐係可以無限Refill,啱晒鍾意食鴨血同豆腐嘅我。▪️排骨酥 $68平時我食排骨酥都係夜市即炸起嗰啲,呢度嘅排骨酥係台灣直送嚟,放湯煮我都係第一次,原來煮都好食喎,仲帶少少甜味。▪️上選牛小排 $368牛小排嘅油脂分部得好平均,牛味香濃,食完會一塊接一塊。▪️老油條 $68每次食台式火鍋,老油條我都會必點,老油條係台灣直送㗎,放入麻辣湯可以索晒

每張枱嘅兩邊都有USB 充電位,絕對又係加分位。

▪️鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)

▪️排骨酥 $68

▪️上選牛小排 $368
牛小排嘅油脂分部得好平均,牛味香濃,食完會一塊接一塊。

▪️老油條 $68
每次食台式火鍋,老油條我都會必點,
老油條係台灣直送㗎,放入麻辣湯可以索晒麻辣嘅湯汁。

▪️蜂蜜檸檬愛玉 $58
飲品好大杯,都有700ml,味道酸酸甜甜,飲後特別開胃。
蜂蜜檸檬愛玉

▪️水蜜桃沙冰
食完火鍋,店員會送上水蜜桃沙冰,蜜桃味都幾香,夠晒解渴,鍾意飲嘅話仲可以免費幫你refill㗎。
水蜜桃沙冰

香港店嘅裝潢都大致上同台灣差唔多,食物質素高,用餐環境舒適,服務仲好好添。
蜂蜜檸檬愛玉
2022-05-04 242 瀏覽
老實講,CP值唔高,之前講到一定要book/ 排勁耐… 可能因為疫情,所以 walk in 都得啲員工好明顯係被訓練到好似台灣咁,但其實佢地都假假地…好似背對白咁。一坐底就揀湯底,都未有時間比我消化,個職員就話「小朋友先做選擇,大人就全部都要」然後就係我面前select左鴛鴦鍋,勁無奈,因為鴛鴦鍋係要另外再加$88。叫左冰淇淋豆腐,牛肉set,響零,餃類,同滑類。味道同台灣嘅一模一樣,而且鴨血同豆腐都係無限加,如果想過下台灣癮,可以去一轉,但價錢係同台灣一樣,但唔係台幣,係港紙囉600幾蚊一個人,其實可以去食更好味嘅私房菜。

600幾蚊一個人,其實可以去食更好味嘅私房菜。
蝦滑墨魚滑瑤柱滑
2022-04-17
蝦滑墨魚滑瑤柱滑
  • 招牌手工三色滑
  • 冰淇淋豆腐
2022-05-01 167 瀏覽
湯底其乎一樣,鴨血,豆腐份量多叫左一碟牛小排,牛柏葉,三色滑,豆皮。適合四人共享。因為兩人吃就吃不完。雖然用餐時間90 分鐘。但接近60 分鐘職員會準備免費沙冰和幫你埋單⋯⋯這一方面始終不及台灣無老鍋。人均消費$500

湯底其乎一樣,鴨血,豆腐份量多
叫左一碟牛小排,牛柏葉,三色滑,豆皮。
適合四人共享。因為兩人吃就吃不完。
人均消費$500
2022-05-01
慶祝紀念
生日
2022-04-29 154 瀏覽
天氣熱辣辣,最好不過就係嘆住冷氣再品嘗美食,呢日就同朋友嚟到銅鑼灣呢間無老鍋,一於涼住冷氣打邊爐▶️冰淇淋豆腐鍋 + 無老辣香鍋 (鴛鴦鍋) - 用上大量優質食材做出鮮味湯底,滿滿嘅麵包豆腐及鴨血,仲可以無限添加。隨鍋附上每位一粒冰淇淋豆腐,豆腐加上魚漿及花枝漿製成,口感綿密▶️手切封門柳 - 厚薄適中,牛味濃郁,味道鮮甜▶️排骨酥 - 台灣直送,香脆可口,淥一淥才食酥脆依然▶️豬骨濃汁貢丸 - 豬骨味濃,食落爽口彈牙▶️水蜜桃沙冰 - 食到尾聲店員免費奉上,沙冰加上蜜桃香味,清新自然,有助消滯,店員話會不定期轉換口味總結:食物質素好,環境格局亦覺寬敞,打邊爐最適合不過,而店員服務態度亦非常好

▶️手切封門柳 - 厚薄適中,牛味濃郁,味道鮮甜

▶️排骨酥 - 台灣直送,香脆可口,淥一淥才食酥脆依然

▶️豬骨濃汁貢丸 - 豬骨味濃,食落爽口彈牙

午餐
  • 冰淇淋豆腐
2022-04-18 192 瀏覽
之前去台灣食過無老鍋,味道係唔錯,香港開分店,當然要一試,對比起佢嘅麻辣湯底,我比較喜歡佢嘅白湯,配埋冰淇淋豆腐同埋油條真係好好食,當然同台灣一樣佢地嘅普通豆腐同鴨血係可以無限refill,肉類ok,當然未至於好驚艷,佢地嘅手工滑類係幾值得推介,特別係蟹肉同埋瑤柱呢兩款,蔬菜正常同台灣店一樣都會送上冰沙去清味蕾,呢個我覺得係唔錯嘅一個甜品,係仲未可以去台灣嘅日子,掛住台灣火鍋呢度都係一個唔錯選擇。
之前去台灣食過無老鍋,味道係唔錯,香港開分店,當然要一試,
當然同台灣一樣佢地嘅普通豆腐同鴨血係可以無限refill,

肉類ok,當然未至於好驚艷,
佢地嘅手工滑類係幾值得推介,特別係蟹肉同埋瑤柱呢兩款,
蔬菜正常

2022-04-18 392 瀏覽
疫情之前基本上一年都會去兩三次台灣,無老鍋都係年年都會去嘅必食餐廳。但係一個疫情搞到兩三年都冇得飛,心血來潮好想食,唯有特登去呢間過江龍度朝拜一番。今日雖然係復活節長假期星期日,我哋晏晝喺冇book枱嘅情況下大概3點鐘去到,發現原來都有幾張吉枱,咁順理成章諗都唔諗就入去啦。入到去先坐低店員就拎部iPad過嚟介紹湯底,有辣有唔辣,鴛鴦鍋嘅話另+$88,既然係黎朝拜就梗係揀個鴛鴦鍋懷念一下啦!跟住就奉上熱茶一壺,清香解膩。食物方面當然唔少得嘅就係無限任食嘅鴨血同豆腐啦!豆腐就同台灣食嘅一樣,但係鴨血呢就嫌冇台灣食咁新鮮好味…冰淇淋豆腐每台跟人頭送上,依然都係食落有雲呢拿甜香,同台灣嘅係冇分別😋牛肉方面點左個拼盤,有牛肩脊,黃喉,封門柳,同埋牛小排,最好食嘅個人認為係牛肩脊,因為脂肪均勻之餘又有牛味👍另外點左手打拼盤,當中有蟹滑、蝦滑同埋瑤柱滑。見其他食評都推介蟹滑,但係個人覺得最好食嘅係瑤柱滑!入邊淡淡瑤柱,好香好食。其餘配料餃啊豆皮嗰啲呀,都係正常發揮。食到尾聲時,侍應送上水蜜桃沙冰,清一清個口再食過😝可能因為今日都唔算多人,加豆腐鴨血沖茶全部服務都好到位。冇咩挑剔可言👍除咗價錢……埋單
疫情之前基本上一年都會去兩三次台灣,
無老鍋都係年年都會去嘅必食餐廳。

但係一個疫情搞到兩三年都冇得飛,
心血來潮好想食,
唯有特登去呢間過江龍度朝拜一番。

今日雖然係復活節長假期星期日,
我哋晏晝喺冇book枱嘅情況下大概3點鐘去到,
發現原來都有幾張吉枱,
咁順理成章諗都唔諗就入去啦。

入到去先坐低店員就拎部iPad過嚟介紹湯底,
有辣有唔辣,鴛鴦鍋嘅話另+$88,
既然係黎朝拜就梗係揀個鴛鴦鍋懷念一下啦!

跟住就奉上熱茶一壺,清香解膩。

食物方面當然唔少得嘅就係無限任食嘅鴨血同豆腐啦!
豆腐就同台灣食嘅一樣,
但係鴨血呢就嫌冇台灣食咁新鮮好味…

冰淇淋豆腐每台跟人頭送上,
依然都係食落有雲呢拿甜香,
同台灣嘅係冇分別😋

牛肉方面點左個拼盤,
有牛肩脊,黃喉,封門柳,同埋牛小排,
最好食嘅個人認為係牛肩脊,
因為脂肪均勻之餘又有牛味👍

另外點左手打拼盤,
當中有蟹滑、蝦滑同埋瑤柱滑。
見其他食評都推介蟹滑,
但係個人覺得最好食嘅係瑤柱滑!
入邊淡淡瑤柱,好香好食。

其餘配料餃啊豆皮嗰啲呀,
都係正常發揮。

食到尾聲時,
侍應送上水蜜桃沙冰,
清一清個口再食過😝

可能因為今日都唔算多人,
加豆腐鴨血沖茶全部服務都好到位。
冇咩挑剔可言👍
除咗價錢……

埋單計落人均消費$600,
你可能會話用呢個錢絕對可以食得更好,
甚至去食omakase lunch都得。
但係如果你用思念台灣嘅心,
去光顧呢間餐廳,
咁樣個價錢都係值得嘅😉

牛肉拼盤
手打拼盤
2022-04-12 164 瀏覽
🥢手切牛頸脊🌟($428*)🤍油花平均、牛味頗濃 🤍每片都是牛肉的油脂香又不失嚼勁🤍份量最適合3人食用🥢牛骨濃汁牛丸✨($58*)🤍牛骨汁香味濃🤍咬落去既爽脆又juicy🤍食落又有啲似食緊貢丸咁 因為食到香菇🥢一品蟹滑膏(台灣直送)🌟($118*)🤍蟹滑入面包裹住很多蟹膏🤍材料很新鮮 蟹滑食落有適中的結實度🤍係好有誠意嘅滑🤍私心最愛還是干貝滑🥢濃香豆皮(台灣直送)✨($68*)🤍食台式火鍋必點老油條或豆皮🤍放鍋底5分鐘後吃就把湯汁都吸收掉的豆皮🥢高麗菜($68*)🤍唯一失色的一道🤍高麗菜有些苦澀味道🤍比不上台灣高麗菜的鮮、爽、甜🥤蘋果醋梳打🌟($58*)🥤蜂蜜檸檬愛玉🌟($58*)🤍每款都是超大杯的700ml容量🤍私心推薦這兩款飲料🤍蘋果醋梳打 酸酸甜甜的解膩開胃🤍檸檬愛玉就跟台灣的很像很好喝*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*每次返台灣 都一定會食一餐無老鍋養生湯底 無論係淨飲/撈湯飯食都好食仲有任添任食嘅麵包豆腐同鴨血浸哂湯汁的口感和味道都令人難忘香港開左無老鍋一開始超難先book到又因為疫情無左晚市一延再延終於有機會再食返佢熟悉嘅台
🥢手切牛頸脊🌟($428*)
🤍油花平均、牛味頗濃
🤍每片都是牛肉的油脂香又不失嚼勁
🤍份量最適合3人食用

🥢牛骨濃汁牛丸✨($58*)
🤍牛骨汁香味濃
🤍咬落去既爽脆又juicy
🤍食落又有啲似食緊貢丸咁 因為食到香菇

🥢一品蟹滑膏(台灣直送)🌟($118*)
🤍蟹滑入面包裹住很多蟹膏
🤍材料很新鮮 蟹滑食落有適中的結實度
🤍係好有誠意嘅滑
🤍私心最愛還是干貝滑

🥢濃香豆皮(台灣直送)✨($68*)
🤍食台式火鍋必點老油條或豆皮
🤍放鍋底5分鐘後吃就把湯汁都吸收掉的豆皮

🥢高麗菜($68*)
🤍唯一失色的一道
🤍高麗菜有些苦澀味道
🤍比不上台灣高麗菜的鮮、爽、甜

🥤蘋果醋梳打🌟($58*)
🥤蜂蜜檸檬愛玉🌟($58*)
🤍每款都是超大杯的700ml容量

又因為疫情無左晚市
一延再延終於有機會再食返佢
熟悉嘅台灣味 一解思鄉愁 好滿足
2022-04-08 135 瀏覽
去台灣旅行必食的人氣火鍋店舊年之前要book一個月先去到😂.台灣未食過 香港first try🤓未講嘢食之前 先讚下service 真係唔錯 雖然未去到海底撈咁誇張😂但成餐飯都食得好舒服🥰.佢哋嘅湯底真係幾正 好少食火鍋會好欣賞佢嘅湯底😳「麵包豆腐白湯鍋」飲落好暖胃 有啲藥膳滋補嘅感覺❤️推介大家點埋個冰淇淋豆腐!$10粒 用咗花枝漿同豆腐整成 口感真係好似食緊雪糕咁軟滑💖我覺得仲有啲creamy🤩另外推薦招牌手工三色滑$168瑤柱滑同蟹膏滑都好鮮甜!出邊好少有 真係值得一試😚蝦滑見到好多隻蝦喺入面 口感爽彈 真材實料✨蔬菜類都好新鮮 平均都係$68份 (偏貴)上選牛小排 $368 牛肉食得出好新鮮!花紋好靚 油脂分布均勻 二至三人份量.Ps. 每人最低消費$250 鴨血同麵包豆腐任食!店員會主動過嚟添🤓琴日食👆🏻埋單$1000連加一 好耐冇食過咁貴嘅火鍋😂但好食嘅 同埋食材都真係新鮮☺️~

去台灣旅行必食的人氣火鍋
舊年之前要book一個月先去到😂
佢哋嘅湯底真係幾正 好少食火鍋會好欣賞佢嘅湯底😳

另外推薦招牌手工三色滑$168
蔬菜類都好新鮮 平均都係$68份 (偏貴)

2022-03-30 159 瀏覽
✨鴛鴦鍋冰淇淋豆腐白湯鍋 白湯鍋 好足料 味道香濃 惹味 另外跟左每人一粒冰淇淋豆腐冰淇淋豆腐 係用魚漿 花枝漿 豆腐製成口感鬆軟 軟綿綿 類似好鬆好空氣嘅魚腐無老辣香鍋 白湯底 再加中藥香辛料 麻香十足 辣勁唔強 幾溫和 食完都唔會覺得燥 兩款湯底都有鴨血同麵包豆腐食完係可以無限添加 店員會不時攞住一小鍋幫客人添加鴨血 冇怪味 質感滑溜 口感係偏爽身麵包豆腐 有好多氣孔 索湯一流 惹味✨手切封門柳封門柳 切得有啲厚度呢個部位 油脂比較少 肉質會比較結實 幾有咬口有肉味 但未算好濃肉汁幾豐富 整體可以✨綜合丸分別有四種丸 手工蝦丸 手工花枝丸牛骨濃汁牛丸 豬骨濃汁貢丸四款丸都唔錯 當中個人最鐘意嘅係蝦丸同牛丸手工蝦丸蝦丸 鮮味 除咗蝦膠之外仲混左蝦肉口感豐富 爽口彈牙手工花枝丸花枝丸 中間會食到少少花枝粒鮮味 口感彈牙 牛骨濃汁牛丸牛丸 牛味幾香濃 肉汁豐富 口感爽彈豬骨濃汁貢丸貢丸 鮮味 有肉汁 口感爽彈✨珊瑚蚌 珊瑚蚌 新鮮 爽脆份量偏少 有部份有啲細嚿 如果可以大嚿啲就更好✨濃香豆皮 Menu寫住係台灣直送豆皮 好大塊 豆味幾香食落就係似包住雞扎嘅腐皮味索左啲湯之後 好惹味 值得
✨鴛鴦鍋

服務唔錯 店員親切有禮
價錢少貴 但而家冇得去旅行
過下癮 食左當去左 嘴巴去旅行先
2022-03-25 253 瀏覽
果然期望愈大 失望愈大🤦‍♀️🤦‍♀️今日食完之後,我再翻看了Open Rice 的食評,覺得無老鍋名過其實了…..😢論價錢:🤑無老鍋鍋底按人頭收費,單鍋$78,鴛鴦鍋(每桌)另加$88(未計加1)設人均最低消費$250打開餐牌,要達到$250的低消很容易,因為標價相當離地:如果想食肉,最低消費是牛舌$(108)(講緊超市賣$30)其他牛都接近$300起跳,以我今日吃的小羔羊($188)為例,雖是滑,但欠缺質感,比平時街市$40磅的質量還差。餐廳標榜台灣直送,於是4塊豆皮(即鮮炸支竹),盛惠$68。我明白要收加工費,至少我和友人都認為非常不值!論食品質量:🥘以往都食過相似價位的火鍋,食品質量都會有驚喜。但無老鍋的食品相當平平無奇!!先說湯底,美人鍋只品嚐到一股奶白和肉骨味(類似海底撈肉骨湯包)裡面雖然放了不少食材和藥材,但並沒有從湯底中品嚐出來,食材和湯底未有好好融合,倒是嚐到一口濃濃的味精味。麻辣湯底開始時既不麻也不辣,味道同美人鍋分別也不大,沒有辣椒香,又是一口濃濃的味精味。由於價錢不化算,我們精挑幾項食物試試,真心沒有哪款是覺得可推介的,要評的話,頂多是「唔難食」。特別要提的是蟹滑,
果然期望愈大 失望愈大🤦‍♀️🤦‍♀️

論價錢:🤑
設人均最低消費$250

論食品質量:🥘
由於價錢不化算,我們精挑幾項食物試試,真心沒有哪款是覺得可推介的,要評的話,頂多是「唔難食」。特別要提的是蟹滑,質感偏實,非平日爽滑口感,沒有鮮蟹味,也沒有死蟹味,反倒少少似豬肉味(急凍櫃買的那種)。

無老鍋就真的不推薦😣😣
食物沒有對得住個價錢,也沒有對得住名氣。如果大家真想湊湊名氣試下,建議叫單鍋就可以,辣鍋真的會令喜歡辣的人士失望。

✅唯一值得稱讚的是環境和服務,衛生企理,職員講解詳盡!