2018-03-30 552 瀏覽
芝士黑松露玉子燒💛💛💛非常有驚喜😗😗😗還記得這小店初營業時,人龍總是排得長長的,我們也排了兩次,為了食好野,付出高昂的時間成本也是願意的😆😆現在隔了一段日子重臨,人龍雖不及之前,但仍有一堆捧場客,包括我😛😛品嚐了芝士黑松露味,等開盒子的三分鐘內已教人唾唌三尺,打開後真是不得了🤤🤤🤤煙燻味加上熱呼呼的玉子和香濃的芝士味已混在一起,湧出的黑松露與前兩者又是十分和諧。雖然以玉子來說,$38不便宜,但無論從技術還是味道,都是值得的!😋😋😋。
芝士黑松露玉子燒💛💛💛非常有驚喜😗😗😗
2018-03-29 238 瀏覽
來荃灣掃街,當然要多嚐嚐不同店舖的美食了。走過這家小店,看到門口電視播着飲食節目來這家店的片段,看到片段內玉子燒新鮮出爐的照片,便決定試它一試了。小弟選了一個芝士黑松露煙燻玉子燒。看到侍應收了錢後親自到後面烹製玉子燒,我才驚覺這家店只有一個「侍應」:他就是老闆了。再一看,老闆全神貫注地製作玉子燒,每一個動作都十分仔細,即使途中有其他客人想下單,他也會先處理好手上的工作再回應客人。單是這份細心和認真,已令我萬分期待了。弄好玉子燒,老闆便把一個蓋子蓋在盒子上,細心地告訴小弟和朋友靜候三分鐘再吃。終於三分鐘了,我撕開了蓋子上的貼紙,濃濃的白煙便噴發了出來,而一陣煙燻味也隨之而來(當然,其實煙燻味並不好嗅~)。再打開蓋子,聞到一陣蛋香,我便急不及待開動了。切開玉子燒,夾雜着些許黑色的芝士便蜂擁出來。先嚐一口沒有芝士的玉子燒。玉子煎得很滑,咬下去裏面十分軟綿,有點像在吃空氣的感覺,而且表面光滑得很,一吃進口便滑進去了。除此之外,玉子燒切開時裏面並無蛋汁,證明雞蛋是熟透的,但竟然能夠保持如此滑嫰的口感,是水準之作。(或許這就是煙燻的效果吧)再搭着黑松露芝士吃下去。黑松露的味道十分濃厚,其獨特的味道

再搭着黑松露芝士吃下去。黑松露的味道十分濃厚,其獨特的味道可說是令玉子燒更上一層樓,提升了沒有太多調味的雞蛋的鮮味。可惜芝士雖然份量十足,但味道不夠突出,可說是被黑松露的味道遮蓋了,令這份玉子燒添上了一份遺憾。

P.S. 雖然有點暇疵,不過小弟認為是值得一試的。但假如是趕時間的食客,等候的15分鐘(大概)或許就有點長了。
2018-02-15 211 瀏覽
走過 Citywalk 附近, 原本想找巨型雞蛋三文治, 但不熟路地走來走去, 正在蕩失路, 居然在大廈之間的小巷遇到呢間小店, 走近已經聞到一陣蛋香只有幾款選擇, 不過都幾吸引即刻叫款最基本的原味玉子燒, 始終最簡單就是最見真功夫包裝好精美, 方便客人拎走, 不過可能唔太環保一開盒蓋白烟即時跑出, 所以一定要趁新鮮盡快食先會嘗到真味道蛋汁清香, 煎得軟綿, 加上少少蘿蔔蓉簡直就畫龍點晴; 雖然份量略少, 不過整體香濃, 蛋漿應該比較濃稠, 所以先會咁企身

只有幾款選擇, 不過都幾吸引

即刻叫款最基本的原味玉子燒, 始終最簡單就是最見真功夫

包裝好精美, 方便客人拎走, 不過可能唔太環保

• 原味玉子燒
2018-02-13 154 瀏覽
食完午飯,行行吓,見到呢間玉子燒嘅鋪頭。初頭以為燒咩呢?後來先知,玉子燒即係好厚好厚嘅蛋卷,裏面仲可以加餸。呢間鋪頭用嘅係日本🇯🇵玉子。天氣凍凍地,食番件確實又幾正,拎住佢個陣,暖暖地又香!加埋杯熱咖啡☕️仲爽!
櫻花蝦玉子燒
櫻花蝦玉子燒
2018-02-11 126 瀏覽
據本人所知的玉子燒,日本家庭料理,特別之處為把蛋捲成多層,形成豐富口感,內裡成半熟狀態,軟熟而不失口感,光是想起來口水已經流出來了。原味永遠最能品嚐出店鋪的水準,原味才是王道,所以我當然選擇原味。 等了大約5分鐘左右,期待已久的玉子燒終於登場了,但在此時,店員提醒要多焗2分鐘。2分鐘後,把上蓋掀起一陣煙煄炸彈把香氣炸入我的鼻腔,每吃一口蛋捲都充滿煙煄的香味,雖然口感並沒有日式玉子燒的口感,可能是因為並不是由多層構成,也不是捲積而成,,但其蛋味與煙煄味已成一種特別濃厚的味道。如果說日式玉子燒是清甜可口,那這裡的煙煄玉子燒就是濃烈的炸彈。雖然就個人而言比較喜歡傳統日式玉子燒,但這港式煙煄玉子燒也不失為一佳品,要是本人之前沒有於日本居酒屋品嚐過傳統日子燒,此美食絕對是第一蛋類料理。 另外,嚐試了朋友的櫻花蝦玉子燒,雖然味道被蝦味奪走了一大半,煙煄與蛋味已所剩無己,但如果喜歡吃蝦的朋友,也不失為一佳品。

2分鐘後,把上蓋掀起一陣煙煄炸彈把香氣炸
2018-02-11
5 分鐘 (外賣自取)
2018-02-03 37 瀏覽
黎到荃灣一於試吓呢間人氣超爆燈嘅玉子,可能期望太高啦,食落口我唔覺得好特別。蛋味係夠香嘅,但係材料佢哋都落得比較小,所以整體來講我覺得食得最多嘅都係蛋蛋蛋同蛋。不過企喺佢哋鋪頭出面望入去,見佢哋攞住枝管,係唔同嘅盒上面插入去,然之後放d煙又真係幾特別嘅,呢種煮法真係未見過。但如果你山長水遠轉成走入嚟食,我又覺得唔值得。因為你都可以係屋企瘋狂打幾廿隻雞蛋然之後自己慢慢煎。因為我覺得佢個口感唔算好好😅

2017-10-22 479 瀏覽
16-10-2017 (Mon)晏晝同老公離開荃灣廣場,行到沙咀道記起呢間玉子燒開o左門,於是走o黎買,o黎到,睇見有8種口味,原味都要$30.00,最貴o既係$38.00芝士黑松露同鰻魚玉子燒,.除o左味道外,重可以揀凍/熱,同老公商量完,決定要$32.00o既蘋果(凍),同$38.00芝士黑松露(熱),點知個女仔話只有黑糖係凍,其他都係熱.咁個牌點解會咁寫?咁唯有全部都係熱啦.佢重話要等10分鐘.好彩隔離有間樂生園,我又咁o岩好熱氣,就入去坐低食碗熱龜苓膏清熱,食完都夠時間,11分鐘喇,行返去睇,見到裡面有個盒裝住一件o野,等多1分鐘,個女仔叫我o既No.,終於有喇,佢先俾一盒我,話o衣o家食得,後面o個盒就焗多一分鐘至食.啊.我o地企o係佢店外食,嗅到煙燻味,要即刻食o個個係蘋果,睇見係一層層,內裡o既係蘋果粒,蘋果仍有啲脆同甜甜地.玉子滑.食完呢個就食芝士黑松露,有好多黑松露,食落,芝士拉起o左絲,兩種鹹香o既o野混合埋一齊,味道好夠.不過佢仍然有好多水流出o黎.而老公就話,佢o地應該要雪定啲玉子.其他:其實佢o地俾o個支膠叉仔,只可以cut開玉子,要叉起o黎食就好難, 食得都

蘋果玉子
蘋果仍有啲脆同甜甜地.玉子滑.

食完呢個就食芝士黑松露,有好多黑松露,
芝士黑松露
芝士黑松露

而老公就話,佢o地應該要雪定啲玉子.

其他:
其實佢o地俾o個支膠叉仔,只可以cut開玉子,要叉起o黎食就好難, 食得都幾狼狽.
2017-10-16
13 分鐘 (堂食)
$35 (其他)
2017-10-21 76 瀏覽
這個煙燻玉子玩味十足,亦有很多味道選擇!有原味、櫻花蝦、紫菜明太子、蔥味、芝士黑松露、蘋果、紫薯,凍黑糖味,還標榜是日本雞蛋使用店!我今日就是了原味的,沒有什麼特別,但最貼心的便是汁醬都是分開上,但比起其他玉子店,這間實在沒有太大特別。
這個煙燻玉子玩味十足,亦有很多味道選擇!

2017-10-02
2017-10-16 813 瀏覽
話說我十年都唔去一次荃灣,適逢朋友新居在荃灣就趁機掃街。呢間玉子燒我好想食好耐,因為佢價錢平仲要口味多,真係好難得。左思右想後我分別叫左紫薯,蟹籽同紅豆年糕味,落 oder 後佢就立刻整,雖然店鋪細但好有feel !整好佢就用個精美紙盒包住,上面仲有 logo~原來呢個logo係用來封住D煙,等佢可以焗一焗製造smoky味道.紅豆年糕味意想不到地好味,開頭以為會太甜唔夾,但玉子本身少少甜所以加埋甜的紅豆就好似食緊甜品咁,年糕就豐富口感。期待已久的紫薯反而無特別,就係中間一堆紫薯蓉,無辦法紫薯本身沒有太濃味,加埋純粹蛋味的玉子味道就會偏淡,不過唔難食的。至於紫菜明太子就係三者之冠,明太子鮮味十足,補充曬玉子不足的鹹味,任何野加紫菜都唔會失手,所以整體組合而言,呢個最正!最近我又去多次,今次限定味道有鰻魚同埋咖哩薯仔,兩個都好正!鰻魚味好濃,玉子索曬D味,所以好惹味,不過對於比較清淡派的我來說就重口味D,鐘意鰻魚的朋友真係要試!至於咖哩薯仔真係無敵,因為佢係日本咖哩,所以會有甜甜地的味道,薯仔夠"淋"入口即溶,同埋玉子一齊食原來都好夾~~上次我買唔到黑糖,今次終於成功.唯一凍食的黑糖就真係
紫薯
紅豆年糕
紫薯
鰻魚
咖哩薯仔
上次我買唔到黑糖,今次終於成功.唯一凍食的黑糖就真係甜品咁樣,面頭黑糖完美滲入玉子,又唔會太甜,不過口感就粗糙左D~今次因為即場食,所以煙燻的味道非常突出,整體混合和效果好特別~~~
黑糖
10 分鐘 (堂食)
紅豆年糕
鰻魚
黑糖
2017-10-14 87 瀏覽
紫菜明太子玉子燒 ($36)-用煙燻過既玉子燒,多左份木香。表面帶點濕潤,仲有d蛋汁,真係嫩蛋黎🐣。內裏既明太子落得一d都唔孤寒,真係啖啖都食到明太子,相反紫菜味就唔係好出喇。略嫌份量偏細,要食兩舊先過到口癮。-邊個同GM都係玉子控,就快d去試喇!其實佢仲有好多款,有熱同凍揀,但係個人認為熱食好味d,juicy d 。不過等候時間有少少長,建議買完可以係附近行下,掃住其他街邊小食先😋-好味指數:8/10

紫菜明太子玉子燒 ($36)
好味指數:8/10
外賣自取
2017-10-10 75 瀏覽
這間我想幫襯很耐了的日式燒玉子蛋店「煙燻玉子燒」。「燒燻玉子燒」其實只是一間外賣店,沒有座位,分別有鹹和甜兩種不同食法的玉子燒可以選擇。我今次試了原味的玉子燒,玉子燒即買即煎,所以都要等上十分鍾左右, 煎成後再將 玉子燒 入盒, 後用一條大喉管,而外墳盒子就開了一個大孔,經這孔注入經核桃木燃燒起的煙, 即成煙燻玉子燒 ; 焗三分鐘, 讓煙燻木香入侵玉子燒, 打開盒蓋以後玉子燒便可食了,記住要熱食啊
2017-10-03
2017-08-21 108 瀏覽
其實"煙燻玉子燒"既凍食的黑糖玉子燒比較特別,令我好奇,決定一試STAFF一早準備好玉子燒在雪櫃, 之後有ORDER就黑糖粉燒溶最後打煙燻入個盒,焗佢2分鐘就食得啦個鋪面其實好細,一連有幾日小食店巧合經過先會食可能自己期望有D高有D失望睇落去都幾吸引~但真係好甜個口感麻麻地,唔係我杯茶我個朋友試少少就SAY NO可能我揀錯口味...都係食番咸既會好D包裝好精美~佢既煙燻好勁,但我唔太中意唔識欣賞~
最後打煙燻入個盒,焗佢2分鐘就食得啦

個鋪面其實好細,一連有幾日小食店
巧合經過先會食
可能自己期望有D高
有D失望

睇落去都幾吸引~
但真係好甜
個口感麻麻地,唔係我杯茶
我個朋友試少少就SAY NO
可能我揀錯口味...
都係食番咸既會好D

包裝好精美~
佢既煙燻好勁,但我唔太中意
唔識欣賞~

2017-08-05
5 分鐘 (外賣自取)
2017-08-13 93 瀏覽
日本菜內,我就特別鍾愛玉子,對玉子係種情意結。久聞這間玉子燒,終於等待了一個適當的肚餓時機去品嚐。與友人分享櫻花蝦玉子燒,需要等候6至8分鐘,在盛夏的下午,在街中呆等確實是苦事。這所玉子燒表示選用正宗日本雞蛋,雖然我的舌頭不太能分辨,但見到客人絡繹不絕,應該有信心保證。好不容易才接過熱騰騰的玉子燒,店員提醒將要等待多3分鐘才可以開蓋進食。此時友人與我已經汗流夾背,打開蓋的一剎那真的有點驚喜,有股煙飄出來,感覺蠻特別。切開玉子燒有少許蛋汁流出,櫻花蝦都挺香挺多的,玉子入口滑嫩,味道咸甜得宜,蠻推薦的,不過比較建議在冬天再試,夏天真的愈吃愈熱。另外配上的蘿蔔蓉蠻清新的,色裝都很討喜。

2017-08-12
10 分鐘 (外賣自取)
2017-08-05 100 瀏覽
行開去荃灣,醒起朋友曾經提過有間玉子燒幾好食,就行去試下,去到冇咩人排緊,咁就試下。見原味好似太普通,咁就點個黑松露芝士 $38。由於即叫即整,都等左差唔多八分鐘。拎到手要等多三分鐘先有得食。開盒都聞到幾香黑松露味,黑松露同芝士份量都多,玉子口感都幾好,唔會好散,整體唔錯。

外賣自取
荃灣不論由路德圍開始,直到沙咀道附近都有大大小小的隱世特色食店。應朋友的喜好下,今日就到了鱟地坊這個小區域去試試不同種類的美食。在Openrice內看到不少對這玉子燒優劣的食評,但自己都喜好傳統日本特色的玉子燒下,都希望可以一嘗其滋味呢﹗雖然煙燻玉子燒這店在鱟地坊內佔用空間不多,但店舖已經將整個菜單以實物模型的玉子燒設於門口,讓大家可以預先看看實物製作出來的效果。當中有咸有甜的味道,而且種類都有不多,應該都可以滿足不同喜好人士的需要。而小弟就較為喜歡咸的配料,讓偏甜的玉子燒可以與咸的配料形成對比的口感。 所以就點了櫻花蝦玉子燒及紫菜明太子玉子燒。隔了5分鐘後,玉子燒就已經準備好了。店員在呈上玉子燒時解釋現時的玉子燒正在煙燻當中,需要等候2分鐘才可開蓋進食。(原來煙燻的意思就在這裡... 感覺就好像輕輕的焗製一樣)2分鐘後,開蓋了﹗玉子燒煮得非常的厚身,而且感覺店員們都已經非常熟練而令尺寸﹑大小﹑熟透度都剛剛好。進餐的時候亦不忘要欣賞一下他們的優點:1) 食用的叉原來同時間於另一邊可作刀去切開玉子燒,方便與朋友分享;2) 配料十足,而且感覺煮的時候是一層層的煮,所以櫻花蝦都好﹑紫菜都好,

隔了5分鐘後,玉子燒就已經準備好了。
進餐的時候亦不忘要欣賞一下他們的優點:
2) 配料十足,而且感覺煮的時候是一層層的煮,所以櫻花蝦都好﹑紫菜都好,都是均勻的位於玉子燒內;

兩款的玉子燒因為咸食的關係,與稍甜的玉子搭配起來很有對比感,而足料的蝦及明太子亦令味道增加了不少﹗
2017-07-13
8 分鐘 (外賣自取)