燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
2024-10-25 571 瀏覽
燒肉屋 (天后清風街)朋友生日,我哋嚟咗食烤肉。✨✨✨蒜蓉牛油烤帆立貝 $158✨✨✨有兩種唔同嘅帆立貝,啱啱好四隻每人每款各一隻,可以拌啲紫菜白飯放喺牛油上面,之後放帆立貝上去燒烤。燒溶咗嘅時候,牛油同埋蒜蓉,會直接溶喺紫菜飯上面。帆立貝新鮮,紫菜飯就有牛油同蒜蓉嘅香味,非常好食。✨✨✨薄切A5宮崎和牛後腰 配 特製月見燒汁 (原價$24) $158✨✨✨和牛需要數10秒嘅時間快速咁樣喺爐上面燒烤,完成咗之後呢就點預先調製好嘅燒汁,有一種和牛壽喜燒嘅感覺!味道非常之新鮮肥美。✨✨✨法國生蠔🦪買一送一 $48 ✨✨✨呢個生蠔有啲creamy嘅感覺,非常之新鮮。✨✨✨A5和牛肉眼蓋及多種稀有部位 寶盒 七折 (原價$643 ) $459 ✨✨✨✨✨✨海中錦鯉梳打 $48✨✨✨呢隻有啲似波子汽水嘅感覺,有種深海嘅半透明藍色,入邊有好多好靚嘅金魚彩色糖,有好飲又好食又好玩。✨✨✨葡萄🍇愛梳打 $48✨✨✨有啲夢幻嘅提子愛梳打,有提子味甜甜地幾好飲。❤️呢一種好似去咗日本旅行嘅燒烤場嘅地方,有少少日系喎,非常適合同閨蜜朋友或者情人一齊嚟一個燒肉談心時間。環境:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
燒肉屋 (天后清風街)

朋友生日,我哋嚟咗食烤肉。

✨✨✨蒜蓉牛油烤帆立貝 $158✨✨✨

蒜蓉牛油烤帆立貝

✨✨✨
薄切A5宮崎和牛後腰 配 特製月見燒汁

✨✨✨法國生蠔🦪買一送一 $48 ✨✨✨
法國生蠔

呢個生蠔有啲creamy嘅感覺,非常之新鮮。

A5和牛肉眼蓋及多種稀有部位 寶盒

✨✨✨海中錦鯉梳打 $48✨✨✨
海中錦鯉梳打

✨✨✨葡萄🍇愛梳打 $48✨✨✨
葡萄梳打

有啲夢幻嘅提子愛梳打,有提子味甜甜地幾好飲。❤️

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

法國生蠔
A5和牛肉眼蓋及多種稀有部位 寶盒
海中錦鯉梳打
葡萄梳打
燒肉屋的裝潢富有日本風味,適合放鬆和聚會的好去處,值得一試。我地試吓法國生蠔 Les Huitres St Martin,好新鮮,買一送一抵食,好大厚肉。薄刧A5宮崎和牛後腰配特製月見燒汁,肉質柔嫩至極,搭配特製的月見燒汁,為牛肉增添了幾分雅致。蒜蓉牛油烤凡立貝,凡立貝在炭火的烘烤下,蒜蓉與牛油的完美融合,職員教我哋將啲牛油蒜蓉汁撈飯一齊食,每一顆貝肉都吸飽了蒜香與牛油的精華,在口中留下持久的回味。超長日式牛仔骨,經過精心醃制,在烤制過程中,外皮變得焦香酥脆,而內部則保持了肉質的多汁與鮮嫩。叫咗兩杯無酒精飲品:海中錦鯉梳打 & 百香果鳳梨梳打。特別鍾意「海中錦鯉梳打」,個名好有意境,藍色飲品入邊放咗錦鯉型嘅軟糖,其色澤如海中的錦鯉一般鮮豔動人,每一口都是清涼與活力的結合。而“百香果鳳梨梳打”則以其熱帶風情吸引著味蕾,百香果的酸甜與鳳梨的香濃相得益彰,好飲又解渴。

2024-09-16
  • 超長日式牛仔骨
  • 法國生蠔
  • 海中錦鯉梳打
2024-09-28 1196 瀏覽
前菜+生菜無限添加做到好似韓國燒肉舖前菜有5款之餘仲可以無限添加,正!😍 大推泡菜,好脆,同埋個汁好岩我胃口,甜得嚟有啲辣,唔似平時餐廳食到嗰啲,有用心👍🏻菠蘿配原條橫膈膜 $239橫膈膜成條上好吸睛🤩 橫膈膜既肉質好鮮嫩,好快就會熟(可以自己調校火候+有鉸剪提供,真係好似韓國燒烤咁🙈) 可惜我哋燒耐咗,所以肉有啲韌,但係都無阻我哋品嚐,佢本身應該醃過,所以好入味,唔使點醬汁都夠味👏 菠蘿超級甜,可以解膩,就咁食又得,燒咗佢嚟食仲得😍味覺激賞3味生蠔 $1983款醬都好襯個生蠔,可以突出到生蠔既鮮味。生蠔唔腥,處理得幾好🫰✨4片爽脆白鱔片 $168呢個就係店員推介,佢哋話白鱔係每日師傅新鮮劏,咁梗係要試吓☺️ 有個幸運小插曲,其實我同朋友都冇燒過白鱔,唔識睇究竟點先熟。所以我哋厚面皮係咁問店員啲膳熟未🙈 好彩,店員都好Nice,唔介意我哋係咁問,仲幫我哋燒咗一陣,教我哋點樣睇熟左未🤣 原來白鱔都真係冇咁快熟,要等啲肉變到完全唔透明先得。同埋陳皮就好易熟,所以擺多啲時間燒膳肉就會好啲👍🏻 而白鱔都真係好新鮮!外皮酥脆,膳肉厚身嫩滑同埋唔會有浸泥味 (代表真係燒熟)。記得燒到一半仲可以搽佢哋
前菜+生菜無限添加

菠蘿配原條橫膈膜 $239

味覺激賞3味生蠔 $198

4片爽脆白鱔片 $168

而白鱔都真係好新鮮!外皮酥脆,膳肉厚身嫩滑同埋唔會有浸泥味 (代表真係燒熟)。記得燒到一半仲可以搽佢哋特製嘅鰻魚汁,令到佢哋更加惹味(搽多幾次都冇問題㗎)🤤

士多啤梨乳酸汽水之棉花雲朵(不含酒精) $68
呢個真係打卡飲品,靚到☺️士多啤梨加乳酸絕對冇伏啦,同埋佢唔會好甜,乳酸味又唔會好稀,本身汽水配燒肉啱晒,記得撈勻個底再飲,爽!✨

葡萄愛梳打(不含酒精) $58
一樣,食燒肉一定要飲呀。提子嘅甜味再加梳打嘅清爽感,食燒肉一定要飲呀,飲完透心涼😙

仲有仲有!我見到餐牌佢有一啲燒肉生日蛋糕、花束同埋禮盒可以預訂,好似幾特別,收燒肉花你試過未呢?🤣🤣🤣 有得收花之餘又有得食,另一半一定冇得話你嘥錢啊🤣男朋友見到歡迎認投🙊 有興趣可以一試,然後話返俾我知值唔值得推😆🙈

結論
🫰店員好友善,有咩直接問就得
🫰食物質素唔錯🤤
呢個份量夠一個細食+一個中間大食嘅人😂

好味度:8/10
回頭度:8/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:燒肉屋
餐廳地址:天后清風街10號清風大廈地舖
營業時間:星期一至日 12:00-15:30 & 17:30-23:00
  • 爽脆白鱔片
2024-09-27 1105 瀏覽
已經好耐冇過嚟清風街啦,一路都知道清風街好多正餐廳,今日同朋友喺附近經過見到呢一間燒肉店,喺門口已經聞到陣陣燒肉嘅香氣,就俾佢吸引咗入去試一試。餐廳有個午市商務二人餐$399好抵食喎,就一於揀呢個。包沙律、兩個定食燒肉同埋飲品、甜品。坐低冇店員就為我哋送上前菜同埋湯。前菜都有三款非常之吸引,有自家製海帶、韓式泡菜同埋麻油芽菜。八爪魚柚子醋沙律八爪魚肉煙靭爽口,而且帶有海水鹹香,爽脆嘅沙律菜,口感極佳。而且柚子醋沙律汁清新,食起嚟更加之開胃。定食嘅話,我揀咗個角切魚生飯。因為諗住夏天天氣咁熱,食個凍既魚生飯,會更加消暑。而且又有燒肉所以唔想食啲咁熱嘅嘢。呢個角切魚生飯,你睇吓裝得幾滿!材料好豐富喎,有玉子燒、八爪魚粒、三文魚粒同青瓜粒,仲有一大堆蟹籽鋪喺上面。我最鍾意撈埋少少Wasabi一齊食,食起嚟更加刺激。最鍾意佢啲蟹籽爽脆爆汁,食起來更添鮮味。另外個主食叫咗呢個果汁雞肉雞肉已經預先精心醃製好。果汁醃製雞肉更加入味,而且肉質經過果酸嘅醃製後,更加之嫩滑。套餐內嘅超長牛仔骨上枱已經好吸睛,擺盤用心,個牛仔骨長過我哋嘅手臂。呢個燒肉嘅樓非常夠火,燒起肉上嚟更加快熟,啱晒我呢一個心急人!燒

餐廳有個午市商務二人餐

坐低冇店員就為我哋送上前菜同埋湯。

八爪魚柚子醋沙律

定食嘅話,我揀咗個角切魚生飯。

呢個角切魚生飯,你睇吓裝得幾滿!

另外個主食叫咗呢個果汁雞肉

套餐內嘅超長牛仔骨
上枱已經好吸睛,擺盤用心,個牛仔骨長過我哋嘅手臂。

燒過既肉更惹味,牛仔骨肉質軟滑,油脂重,好味道,加埋套餐入邊嘅紫菜飯,真係好好下飯成碗食晒。

午餐可以坐低同朋友慢慢傾偈食,享受過程。餐廳抽風設備做得好,食完都唔會有陣味。
2024-09-26
2024-09-25 352 瀏覽
韓日式燒肉屋北角清風街各國各族食肆林立,路過10號見個舖面裝飾好有日韓風,走入去試吓燒肉正唔正?!🥩🥩🔥🔥店舖陳設韓日交雜,燈光幾柔和,服務員招呼周到兼態度親和體貼!很具韓日精神!🤗😄🥩四味五花豖肉。$188賣相吸睛👁️👁️四味紛陳→a蔥蒜、b黑椒鹽、c韓式醬汁、d果味醬汁不同醬料醃肉使燒過嘅腩肉帶出不同味道👅,原來食燒肉可以咁有配套!尤其果味🍏🍎腩肉、燒出金黃色澤,入口肥瘦交集,甘香鬆脆兼有陣陣清新生果餘味!🍎🍏😄😄🐮原條厚切👅牛舌 $289牛舌好grant原條肥大豐厚,慢火烤兩面卜卜酥脆,內面肉質嫩滑,點些匹配醬料,口感甚佳!不過建議各位可以用剪刀✂️cut薄少少🤏咁食落更加滋味!😄🪿時令海膽(原價$396)特價$ 198原來海膽真係咁鮮味香口,足以媲美鵝肝醬。用塊紫菜捲起來吃,軟硬兼施,感覺很特別。😄🥤士多啤梨乳酸汽水+棉花雲朵 $ 68鮮果味+酸甜味配上軟綿花糖,令飲品層次豐富。而且賣相精緻,尤其朵朵雲彩☁️,很有心思!🥤海中錦鯉梳打 $ 48賣相蠻靚,有種希臘地中海風味,錦鯉蒟蒻煙韌好好𡁻!飲啖梳打心曠神怡!兩款飲料都不含酒精,唔洗怕紅都面曬!點解話服務員💁‍♀️夠體貼?因為食剩咗啲牛

肥美海膽
果味豖肉燒出金黃色澤
前菜:藕片、蘿蔔、泡菜、芽菜、海帶
肥厚原條牛舌
士多啤梨🍓乳酸汽水+綿花雲朵

韓日式燒肉屋

🥩四味五花豖肉。$188

🐮原條厚切👅牛舌 $289

🪿時令海膽(原價$396)
特價$ 198
原來海膽真係咁鮮味香口,足以媲美鵝肝醬。
用塊紫菜捲起來吃,軟硬兼施,感覺很特別。😄

🥤士多啤梨乳酸汽水+棉花雲朵 $ 68

🥤海中錦鯉梳打 $ 48
兩款飲料都不含酒精,唔洗怕紅都面曬!

點解話服務員💁‍♀️夠體貼?因為食剩咗啲牛舌👅想打包,服務員問用啲西生菜🥬墊住個底然後擺上牛舌好不好?
今時今日燒肉屋嘅服務態度真係1流啊!👍👍👍
果味豖肉燒出金黃色澤
前菜:藕片、蘿蔔、泡菜、芽菜、海帶
肥厚原條牛舌
士多啤梨🍓乳酸汽水+綿花雲朵
食烤肉,還有肉捲成的玫瑰花🌹想浪漫一下,快點帶愛吃肉的女友過來嘗嘗鮮吧!🐮A5宮崎和牛,牛肉口感有被驚艷到,喜歡這種沒有調味過的肉😙純粹吃牛肉的口感和肉味已經好贊,新鮮之余,能吃到濃濃牛肉香。牛舌,牛舌細嫩多汁,慢燒的做法🤓更可以吃到爽滑的肉質。豬頸肉🐷可以慢慢烤到金黃色,外層微帶焦香,點上五香粉🥬包上生菜一起吃,肉汁豐富,口感滿足。士多啤梨乳酸,🍓酸甜的士多啤梨果香四溢,而且有棉花糖整嘅雲朵☁️勁靚。

牛舌,牛舌細嫩多汁,慢燒的做法🤓更可以吃到爽滑的肉質。

2024-11-03 145 瀏覽
我終於吃到有名的燒肉屋,我久聞燒肉屋的大名,但因為很少去天后,所以一直沒吃過。這次決定農曆生日前夕來一趟天后燒肉之夜,吃過後,終於明白為甚麼燒肉屋這麼紅了,燒肉屋經常推陳出新,用餐環境棒,服務貼心周到,燒肉屋果然厲害。在滿滿肉品包圍中,燒肉屋的前菜顯得特別清新爽口,泡菜可算是我的心頭好,重複加點了好幾次,爽口的泡菜嚐起來微辣微酸,使人食慾大增,真的是越吃越涮嘴。牛舌煮得軟腍,簡直是水準高超,調味更是無可挑剔。前菜當中朋友最愛的就是海帶,海帶酸酸甜甜蠻開胃,甜甜的醃蘿蔔、爽脆的荳芽拿來伴著肉片吃,用來轉換口味時挺不賴,前菜有五款,不知道會不會定期更換,下次再來燒肉屋又會吃到甚麼前菜?味覺激賞3味法國生蠔分別有三種口味,雞尾酒醬、酸汁啫喱及泰式醬,遠從法國到來的生蠔,賦予泰式醬馬上變了泰式風味,泰式醬法國生蠔帶點酸辣香料香味,清新無比,又能提鮮,法國生蠔一口可吃,幸福感滿滿。法國生蠔還有雞尾酒醬點綴,雞尾酒醬法國生蠔相當肥美,朋友滑溜的一口下肚,雞尾酒醬提襯法國生蠔的海味,十分過癮。酸汁啫喱法國生蠔擁有絲滑的質感,嘴中盡是法國生蠔的甜鮮,酸汁啫喱帶些酸度,亦襯托出法國生蠔的鮮度。芝味滑豆腐
芝味滑豆腐鍋會連著火爐一起送來,石鍋滋滋作響真興奮,滑豆腐搭配芝士非常加分,芝士可以拉出長長的拉絲,好不邪惡,豆腐保有豆香,同時滲入濃厚的芝士芝味,豆腐香滑細緻,淋上特製醬汁,有畫龍點睛之效果,芝味香滑豆腐抿在嘴裡,香氣飽滿。
香蔥薄切長牛舌帶有彈性的咬勁,不會過於難嚼,經過爐火燒烤濃郁的肉香釋出,再加上豐沛的油脂,每一口香蔥薄切長牛舌都充斥牛肉的鮮美風味,香蔥包覆其中,佐以清新的生菜,大口塞入嘴巴,感受牛舌柔嫩與菜蔬天然原味,若是重口味的則可添加燒肉汁或韓式辣醬品嚐。
市面上真的不多燒肉店供應白鱔片,燒肉屋嚴選爽脆白鱔片、自家配方鰻魚汁,爽脆白鱔片處理不錯,沒有刺先加分,魚皮香脆,與魚肉楚河漢界的分明,魚肉細緻,彈勁十足,自家配方鰻魚汁鹹甜香醇,無敵下飯,而且爽脆白鱔片還富有啖啖的燒烤香味,教人愛不釋口。
海中錦鯉梳打是燒肉屋的招牌飲料,以藍柑橘為基底,並注入梳打,尤如海洋,梳打裡面的金魚橡皮糖是朋友的最愛,金魚橡皮糖挺好咀嚼,滿足貪吃的嘴,海中錦鯉梳打不會太甜,蠻順口的。
葡萄愛梳打紫紅色漸層,又帶些許氣泡,還有以葡萄汁製成的造型冰塊,梳打與葡萄冰塊完美融合,葡萄愛梳打美翻了,底層的葡萄果醬喝的時候要攪拌一下,濃濃的水果甜酸風會更好喝。
2024-11-01 110 瀏覽
今日接奴才爸收工,路過清風街見到有間燒肉好似唔錯,一於入去食吓晚飯試吓😊坐低冇耐餐廳就提供五款前菜,全部都係餐廳精心製作,特別係泡菜,差唔多食完店員就會幫手添加🤤見餐廳做緊推廣,三款口味嘅生蠔一共六隻都係唔使$200,見咁耐冇食生蠔一於叫份試吓🤭生蠔鮮甜爽脆,而且仲有三款唔同口味,夠晒特別爽脆白鱔白鱔夠晒彈牙爽脆,而且附上嘅鰻魚醬仲係大廚特製,夠晒誠意😉香蔥薄切長牛舌果然係長牛舌,比起一般見到嘅較長,而且牛舌包裹住香蔥燒,零舍好味😋芝味滑豆腐鍋豆腐鍋選用石鍋上枱,仲會用個Gas爐㷫住等芝士燒溶啲,而且啲豆腐果然好滑😊最後叫咗兩杯特飲水之棉花雲朵夠晒特別,用粉紅色嘅棉花糖做裝飾又靚又夠晒甜,用嚟打卡一流😍葡萄愛梳打上邊嘅冰,仲要係用葡萄汁製成嘅果汁冰🍇🤑 人均消費:~$460🤩 推薦指數:7 / 10📍 餐廳資料:燒肉屋 (清風街) (天后)天后清風街10號清風大廈地舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodiel

爽脆白鱔
白鱔夠晒彈牙爽脆,而且附上嘅鰻魚醬仲係大廚特製,夠晒誠意😉

香蔥薄切長牛舌

芝味滑豆腐鍋

最後叫咗兩杯特飲

葡萄愛梳打上邊嘅冰,仲要係用葡萄汁製成嘅果汁冰🍇

🤑 人均消費:~$460
🤩 推薦指數:7 / 10
📍 餐廳資料:燒肉屋 (清風街) (天后)
天后清風街10號清風大廈地舖

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #燒肉 #燒肉屋 #天后美食 #清風街
2024-11-01 102 瀏覽
同朋友聚會 呢間似日式mix韓式的食物~### 芝味滑豆腐鍋 ($138)這道鍋物的豆腐非常滑嫩,搭配濃郁的豆瓣醬 有芝士撈埋一齊食 都幾新的配搭 好岩減脂做主餐!### 爽脆白鱔片 ($168)白鱔片搭配的浦燒醬汁 個汁係精華 醬汁的微甜與鹹味相輔相成,落左好多去燒### 味覺激賞3味生蠔 ($198,原價$396)三種口味:雞尾酒醬,酸汁啫哩,泰式醬這道生蠔套餐包含三種不同口味,每一種都呈現出獨特的風味。鮮美的生蠔配上不同的調味料,從酸到辣 讓味蕾感受到不同的口感### 香蔥薄切長牛舌 ($199)牛舌的切工非常薄切 香蔥的香氣完美地融合在牛舌上,呢款最好食最推薦### 士多啤梨乳酸汽水の棉花雲朵 ($68)這款飲品岩打卡,口感清新 上面係棉花糖黎### 百香果菠蘿梳打 ($58)這款飲品則是解渴清爽的選擇,百香果的酸甜與菠蘿的香氣完美結合,十分消暑。燒肉屋 (清風街) (天后)天后清風街10號清風大廈地舖
同朋友聚會 呢間似日式mix韓式的食物~

### 芝味滑豆腐鍋 ($138)

### 爽脆白鱔片 ($168)

### 味覺激賞3味生蠔 ($198,原價$396)
三種口味:雞尾酒醬,酸汁啫哩,泰式醬

### 香蔥薄切長牛舌 ($199)

### 士多啤梨乳酸汽水の棉花雲朵 ($68)
這款飲品岩打卡,口感清新 上面係棉花糖黎

### 百香果菠蘿梳打 ($58)

燒肉屋 (清風街) (天后)
2024-11-01 129 瀏覽
今次約了朋友到天后食燒肉,朋友介紹呢間隱世燒肉店很不錯當然要試試。前菜是餐廳老闆自家製作的,所以味道特別好食, 有蘿蔔、海帶、厚牛舌、芽菜、泡菜,而我最愛就係泡菜和芽菜,少少辣又開胃,岩晒香港人口味蒜蓉牛油烤帆立貝 $158帆立貝大大隻的,上面已經放了牛油和蒜蓉,店員提醒每邊燒2-3分鐘便可以,記得要放埋D飯上去吸收精華薄切A5宮崎和牛後腰 配 特製月見燒汁 $158A5和牛既脂肪分佈得好靚,每邊只需燒10多秒便可,不用燒太耐而特製月見燒汁上面仲有一隻雞蛋,攪拌後可以令成個醬勁好食呢個醬汁與A5和牛真係好夾,令到舊肉食完都唔覺好膩法國生蠔 (買一送一) $48生蠔好新鮮,食完想再encoreA5和牛肉眼蓋及多種稀有部位寶盒 $459 賣相好特別的一道菜,入面有姆款唔同稀有部位既肉,其中我最鐘意就係牛肉眼蓋。肉質嫩滑,又多汁,配上燒肉醬食更好食海中錦鯉梳打 $48藍色的汽水像處身於水中,入面有金魚糖,令到成杯飲品超特別,打卡一流,好欣賞餐廳既創意士多啤梨乳酸汽水之棉花雲朵 $68呢個飲品一上檯我地已經即刻拎手機出來打卡,粉紅色真係好靚士多啤梨加乳酸味道好夾,上面既粉紅色綿花糖真係令到成

蒜蓉牛油烤帆立貝 $158

薄切A5宮崎和牛後腰 配 特製月見燒汁 $158
而特製月見燒汁上面仲有一隻雞蛋,攪拌後可以令成個醬勁好食
呢個醬汁與A5和牛真係好夾,令到舊肉食完都唔覺好膩

法國生蠔 (買一送一) $48
生蠔好新鮮,食完想再encore

A5和牛肉眼蓋及多種稀有部位寶盒 $459

海中錦鯉梳打 $48

士多啤梨乳酸汽水之棉花雲朵 $68
呢個飲品一上檯我地已經即刻拎手機出來打卡,粉紅色真係好靚
士多啤梨加乳酸味道好夾,上面既粉紅色綿花糖真係令到成杯飲品更特別

燒肉屋 (清風街)
天后清風街10號清風大廈地舖
🔥豚鳥放題 $198/位 (星期一至四價錢)-果汁黑豚-果汁五花-黑椒鹽五花-豬頸肉-雞軟骨串-摩薩醬汁雞肉-雞翼-前菜🥤百香果荔枝梳打 $58🍹葡萄梳打 $58🔸發現咗一間抵食燒肉放題,等我同大家分享下呢個超級抵食嘅優惠啦😍🥩$198就可以食足75分鐘,仲要係多款豚鳥任你揀,真係抵到爆😱🔸首先有果汁黑豚同果汁五花,咁啱啱好可以比較下兩種果汁醃製嘅分別。黑豚肉質鮮嫩,果汁五花就肥瘦適中,兩款都係燒肉嘅王牌之選🐷🔸但五花嚟講,我更推介黑椒鹽五花,香口又好味,而豬肉類仲有口感好正嘅豬頸肉揀。講開又講,呢度仲有雞軟骨串同摩薩醬汁雞肉,尤其後者真心出色,雞肉控一定唔可以錯過🍗🍺🔸最後梗係唔少得雞翼啦,不過雞翼不嬲都難燒,大家要比啲耐性👅💦食完之後仲有雪糕送😁
🔥豚鳥放題 $198/位 (星期一至四價錢)
-果汁黑豚
-前菜

🥤百香果荔枝梳打 $58
🍹葡萄梳打 $58

2024-10-31 93 瀏覽
天后呢啲橫街小巷嘅小店非常之值得探店!每一間都好有特色!間間都想試!今日有機會試咗呢間日式燒肉店,店內環境真係非常日式,包括衛生情況,以為自己去咗日本😅😅一到店見到餐牌有個鳥豚75分鐘放題,只係$198🤭🤭忍唔住同朋友試咗。燒肉放題仲包括無限refill 嘅前菜,特色飲品一杯,仲有一個飯後甜品😍😍個人認為係好抵食!先講肉類本身幾有質素嘅,尤其鍾意食佢個五花肉,肉味香濃,燒出嚟爽口彈牙,鮮嫩多汁。佢個鹽燒雞翼都好好食,調味得恰到好處。佢啲特色飲品都非常之講究,除咗賣相一流之外味道都係👍🏻👍🏻個人認為與其去一啲連鎖燒肉店不如試吓特色小店,真係別有一番風味!
佢個鹽燒雞翼都好好食,調味得恰到好處。
佢啲特色飲品都非常之講究,除咗賣相一流之外味道都係👍🏻👍🏻
住喺天后嘅朋友,推介咗我一間燒肉店,叫燒肉屋,佢話呢間舖頭好受歡迎,勁多唔同嘅遊客會去食,佢問我有冇試過,仲要話好推介,之後主動訂位約食飯。望一望啲相以為係日本燒肉,但係出奇地又會有韓國嘅前菜,既然價錢唔貴就試吓啦。叫點前菜,幾個人簡單叫少少海鮮,再加佢肉肉寶盒,飲杯特別嘅飲品,咁就一餐。蒜蓉牛油烤凡立貝,上菜嗰刻的確幾搞笑,中間送一個韓式嘅紫菜飯,當然燒呢個技巧實在冇乜難度,質素也屬於正常水平,但咁嘅配搭真係第一次見。薄切宮崎和牛後配特製月見燒汁,個樣非常靚,完全係打卡必吃。生蠔有買一送一,法國Les Huitre,唔係好大隻嘅品種,買一送一就直刻叫,唔會有投訴嘅價錢同品質。寶盒入面有A5和牛肉眼蓋係主打及多種稀有部位,$459嘅價錢還可以吧,當然和牛肉眼蓋係最出色,稀有得來非常好吃。燒了一個晚上,加兩杯特飲,大家談天說地,簡單的在小店的氣氛吃得像在異國般的晚上。

薄切宮崎和牛後配特製月見燒汁,個樣非常靚,完全係打卡必吃。

2024-10-23 106 瀏覽
初嘗<<燒肉屋>>!!即刻愛左3人食左1300左右價錢都算合理, 甚至唔錯~因為呢個價錢唔係食緊普遍既烤肉而係試左好幾款特別部位真心正第一次食我地保守地試左套餐~首推係厚切牛舌粒!!呢款粒粒厚切個口感又爽真係好正~仲有款荔枝牛肩胛串串係新Style~~~中間夾住粒荔枝原來會咁清甜不過呢款超易燒焦, 記得翻面勤力D仲有份薄切A5宮崎和牛又係正到!!又肥又香牛味, 大愛阿~~個人已經bookmark左翻撻呢間店!!
初嘗<<燒肉屋>>!!即刻愛左
3人食左1300左右
價錢都算合理, 甚至唔錯~
因為呢個價錢唔係食緊普遍既烤肉
而係試左好幾款特別部位真心正
第一次食我地保守地試左套餐~
首推係厚切牛舌粒!!
呢款粒粒厚切個口感又爽
真係好正~
仲有款荔枝牛肩胛串串係新Style~~~
中間夾住粒荔枝原來會咁清甜
不過呢款超易燒焦, 記得翻面勤力D
仲有份薄切A5宮崎和牛又係正到!!
又肥又香牛味, 大愛阿~~
個人已經bookmark左翻撻呢間店!!
  • 荔枝牛肩胛串串
  • 厚切牛舌粒
2024-10-22 151 瀏覽
最近去咗一間位於天后嘅日式燒肉居酒屋,餐廳裝潢充滿濃厚嘅日式風情,燈光柔和,木質傢俱,營造出一個舒適而溫馨嘅環境。。**味覺激賞3味生蠔**:- **令和之怪物**:生蠔鮮美,配上獨特嘅醬汁,帶有濃郁嘅海洋氣息。- **西班牙生蠔**:生蠔肉質飽滿,搭配清新的酸汁,酸甜適中。- **法國生蠔**:生蠔質地細膩,配上香草醬汁,味道層次豐富。**葡萄梳打**:葡萄味清新香甜,梳打水嘅氣泡感令飲品更加爽口。**百香果菠梳打**:百香果嘅酸甜搭配菠蘿嘅香氣,豐富多層次。**芝士滑豆腐鍋**:豆腐嫩滑,搭配香濃嘅芝士,每一口都充滿濃郁嘅奶香味,口感細膩。**爽脆燒白鱔(配浦燒醬汁)**:白鱔燒得外皮香脆,內裏肉質鮮嫩多汁,配上浦燒醬汁,鹹甜適中,味道非常豐富。**香蔥薄切長牛舌燒**:牛舌切得薄而均勻,燒烤後依然保持嫩滑多汁,香蔥嘅味道滲入每一片牛舌中,令人回味無窮**流心熔岩蛋三文魚飯**:三文魚鮮嫩,流心蛋嘅黃澄澄液體流出,與米飯和三文魚完美結合,口感豐富,令人欲罷不能。

**味覺激賞3味生蠔**: