2024-03-13 38 瀏覽
服務很好,員工也很nice,食物方面也很好食,帶子非常新鮮,可惜我不食牛,轉了菜式,不果那道雞和豬的菜式也出色,餐廳面積不算太大,但是也很舒服的。會再次光顧哦!
放假前一早預約咗呢間食omakase鐵板燒嘅餐廳,今日終於可以打開呢度神秘嘅木門,一嚐法日嘅鐵板料理😋師博準備食材期間,我哋先淺嚐梅酒🍶 入口甜甜哋,夠晒温醇舒服😌🔸煙三文魚包沙律菜 • 配黑醋泡泡🥬前菜沙律已經好驚喜,師傅介紹黑醋已打成泡泡🫧拌沙律菜食,特別之餘更能帶出柔和嘅黑醋味。🔸一口菠蘿Parma Ham小盒子🍍靚到好似藝術品咁嘅前菜,叫人點捨得食呢🤭 超甜菠蘿被Parma Ham包住,估唔到咁夾,食用花放響上面非常精緻🌺🔸香煎東星斑 • 配檸檬泡泡🐟魚皮煎得好香脆,魚肉配檸檬泡泡🫧好夾😋🔸香蒜鮑魚脆多士 • 配竹炭鹽鮑魚新鮮彈牙,蒜味香濃🤤 輕輕沾少少竹炭鹽可作調味。🔸澳洲牛柳🥩牛柳好嫩滑,師傅控制火候啱啱好,加埋蒜片更惹味。旁邊貌似蘑菇嘅係蘿蔔,有心思又可愛🍄🔸日本宮崎豚肉🐷估唔到呢塊宮崎豬咬落咁腍,有驚喜😋🔸鐵板炒飯🍚炒飯粒粒分明夠乾身有蛋香,又有蘿蔔粒嘅爽脆。餐廳環境好輕鬆,食完飯響度飲杯酒,同師傅傾吓偈先知原來師傅有多年五星級酒店經驗,難怪功架十足👏🏻 亦都係貓奴喜歡食鐵板燒嘅原因,可以同師博互動之餘又可以欣賞功架🤭 🐾貓奴足跡🐾🌐 燚 (大埔)📍 大埔翠樂街11號美
🔸煙三文魚包沙律菜 • 配黑醋泡泡🥬
🔸一口菠蘿Parma Ham小盒子🍍
🔸香煎東星斑 • 配檸檬泡泡🐟
魚皮煎得好香脆,魚肉配檸檬泡泡🫧好夾😋

🔸香蒜鮑魚脆多士 • 配竹炭鹽
鮑魚新鮮彈牙,蒜味香濃🤤 輕輕沾少少竹炭鹽可作調味。
🔸澳洲牛柳🥩
🔸日本宮崎豚肉🐷
估唔到呢塊宮崎豬咬落咁腍,有驚喜😋
🔸鐵板炒飯🍚
炒飯粒粒分明夠乾身有蛋香,又有蘿蔔粒嘅爽脆。

🐾貓奴足跡🐾
🌐 燚 (大埔)
📍 大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2024-03-09
午餐
  • 鐵板海鮮兩品
朋友早幾日帶左我去-間私隱度好高、好神秘既餐廳度食左餐好特別既飯;原諒小妹未見過世面既樣子😜因為omakase就食過,但係omakase既鐵板燒小妹都系第一次食咋😂我地食左:👉🏻🌟入門八道菜廚師發辦套餐🌟 $688 pp入面有:✨沙律✨▫️煙三文魚野菜沙律用肥美滑嫩、煙燻味好重既煙三文魚直接卷住d新鮮沙律菜,再配上清香既柚子檸檬泡泡,清新開胃得梨仲好易食❣️✨前菜✨▫️乳酪巴馬火腿用充滿咸香既鮮嫩巴馬火腿包裹住奶香滿滿、芝味十足既乳酪,呢個配搭幾特別;同底層酸酸甜甜、入面有好多菠蘿碎既菠蘿醬汁既味道出奇地夾👍🏻醒神得梨仲感覺好有層次,小妹超中意🫶✨鐵板海鮮兩品✨▫️有黑松露牛油扇貝▫️南非鮑魚蒜蓉多士同好有口感既鮮甜扇貝配搭既黑松露牛油醬真係超級濃郁,直情香到-個點!好似用梨點咩都-定超好食🤣厚肉既南非鮑魚鮮味爆棚,爽脆彈牙;秘製既蒜蓉醬雖然超惹味,但都阻擋唔到佢既鮮味🤟🏻✨鐵板肉類一品✨▫️宮崎豬扒▫️秋田雞扒厚薄適中既宮崎豬扒冇乜肥膏,肉味香濃冇燥味,肉質緊實細緻得梨仲好有彈性!配埋個柚子醬同鹽趜真係食多2舊都仲得🤭肥瘦均勻既秋田雞扒油脂香醇、肉質鮮嫩唔韌柴,多汁得梨又唔會覺得佢好油👍🏻-次過上

我地食左:👉🏻

▫️南非鮑魚蒜蓉多士

✨鐵板肉類一品✨

▫️宮崎豬扒
▫️秋田雞扒

-次過上哂2碟香噴噴、唔同款又切好哂既肉肉真係好正,大啖啤酒大啖肉真係超級爽🥳

✨炒飯✨

金黃色既炒飯粒粒分明,夠哂乾爽;入面配料有雞蛋、蘿蔔同蔥花,味道1 d都唔寡。

✨湯✨

系偏甜口既味噌湯,味道濃厚又暖身,入面舊豆腐仲要雕埋花咁,睇落好矜貴🤟🏻

甜品

今餐上枱既每-道菜都擺盤精美,配搭用心,望到都已經超有食慾,食得出既用料新鮮,可見餐廳對食材品質都有番咁上下既要求😍又係超令人滿意既-餐呢❣️

🔥燚

📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2024-03-05 30 瀏覽
全實木閘門,私隱度極高。餐桌擺盤有心思打卡一流,仲可以坐喺吧枱度睇廚師即席烹調。民宅質素,不過不失,可以一試。八道菜廚師發辦套餐 🥢煙三文魚沙律伴碟有柚子泡泡,酸酸甜甜開胃菜🥢前菜火腿乳酪芝士菠蘿汁,鹹甜得宜。賣相不錯,🥢鐵板海鮮兩品鮑魚多士、鱔、龍蝦半邊。魚肉實淨,多士脆口,龍蝦新鮮。🥢鐵板肉類一品秋田雞扒同宮崎牛扒,肉質鮮嫩。牛扒五成熟唔會太韌。伴碟有烤蒜片,蘑菇嘅製作亦非常用心。🥢炒飯材料豐富仲加咗隻蛋,飽肚之選。🥢湯麵豉湯,仲用咗之前鐵板燒嘅龍蝦頭嚟煮,湯咪好濃!豆腐仲切開可以開花。𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜 🍴ITSUMEI燚📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號——————————————————

八道菜廚師發辦套餐
🥢煙三文魚沙律
伴碟有柚子泡泡,酸酸甜甜開胃菜
🥢前菜
火腿乳酪芝士菠蘿汁,鹹甜得宜。賣相不錯,
🥢鐵板海鮮兩品
鮑魚多士、鱔、龍蝦半邊。魚肉實淨,多士脆口,龍蝦新鮮。
🥢鐵板肉類一品
🥢炒飯
材料豐富仲加咗隻蛋,飽肚之選。
🥢湯

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴ITSUMEI燚📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號
——————————————————
2024-03-05
2024-03-02 1052 瀏覽
早幾日放假去佐大埔這間隱密性很高嘅鐵板燒食lunch,,大木門要撳鐘仔先有人出來開門好神秘呀😅呢度主打親民Omakase鐵板燒, 上網訂位仲有優惠!我哋揀咗八道菜廚師發板套餐>包括沙律、前菜、鐵板海鮮、肉類、湯及炒飯!🥗沙律用煙三文魚捲住,賣相好靚,配上酸甜既泡泡檸檬柚子汁,非常開胃!🥢前菜乳酪Parma ham配上芝士及自製菠蘿汁咸甜咸甜好特別!加上紫色食用花好靚,,襯托得像藝術品一樣頭盤海鮮🍴黑松露扇貝及蒜香鮑魚多士扇貝加佐牛油同黑松露汁味好鮮甜,,碟旁有分子料理>柚子檸檬泡泡,將海鮮沾落去一齊食,即時提升鮮味!🍴鮑魚厚肉大隻,非常好彈牙有咬勁,,,加上秘製蒜蓉醬更惹味,,再配埋脆卜卜多士!味道好鮮口感爽脆好有層次😋 🍴澳洲牛肉 ,,肉味香濃,肉質鬆軟,不會韌連埋炸脆蒜片一齊食,好有層次,好正😋🍴日本宮崎豬肉眼扒豬扒實肉彈牙又多汁彈嫩柔滑配上鹽麴口感味覺雙重享受加上柚子醬汁肥美而不膩!🥢 炒飯炒至金黃色,粒粒分明,口感豐富👍配埋熱辣辣慨面豉湯好溫暖😋🍻喺咁chill嘅環境之下我倆當然叫返杯啤酒好好享這餐美食,,,好滿足!

頭盤海鮮

🍴日本宮崎豬肉眼扒

🍻喺咁chill嘅環境之下
我倆當然叫返杯啤酒好好享這餐美食,,,好滿足!

2024-02-25
  • 沙律
  • 鐵板海鮮兩品
  • 前菜
  • 宮崎縣厚切黑豚扒
  • 鐵板肉類一品
2024-02-29 36 瀏覽
今次同朋友慶祝生日去到呢間大埔嘅鐵板燒燚,網上睇到評論都唔錯,仲見到唔少明星都有推介呢間餐廳今次即刻去試吓👍 今次就叫咗佢哋嘅入門8道菜廚師發辦套餐$688前菜係乳酪西班牙火腿配鮮菠蘿蓉乳酪順滑奶香嘅味道配搭上西班牙火腿嘅鹹香同菠蘿蓉嘅水果鮮甜味道層次十足而且在前菜10分開胃👍法式蒜香巴黎多士配日式清酒煮鮑魚鮑魚經過日本清酒浸煮之後非常入味加上煙靭嘅口感體驗一流👍加上充滿油脂香味嘅鵝肝配搭牛油蒜香嘅香脆多士超級邪惡香口,配搭埋清酒鮑魚帶嚟到一絲解膩嘅甜香🥰鐵板燒澳洲牛牛肉味非常濃郁而且鮮嫩,脂肪分布適中整體配合喺前邊幾道菜上嚟令到成個套餐唔會太油膩非常有心思配搭加上旁伴碟有竹炭同葉蒜片可供配搭食用,變化十足😍甜品吉士紅豆雪梨花雪梨經過紅酒浸煮同冰凍之後,紅酒嘅香味完全解放出嚟有超濃郁嘅酒香味再配搭上清新嘅雪梨🤤

前菜係乳酪西班牙火腿配鮮菠蘿蓉

法式蒜香巴黎多士配日式清酒煮鮑魚

鐵板燒澳洲牛

甜品吉士紅豆雪梨花
2024-02-27 60 瀏覽
今日入到 大埔呢間 傳說「隱世鐵板燒」絕對可型容為 “大隱隱於市 小隱隱於野 “ 低調中見高手試一個 「入門八道菜套餐」名字叫入門 ,但絕對不入門 ,精湛廚藝先來一杯冰凍麒麟生啤,來開始一個美麗美妙既美食之旅煙三文魚沙律-名字平平無奇,內裡見真章一場煙霧離漫既開幕、大廚特別強調那一祼鮮龍珠果,一口咬落去酸酸甜甜,真的開了胃口 可以好好品嘗每一道菜下面配襯的牛油果醬 廚師加以調制 ,帶有顆粒狀 沒有一般牛油果那仲 草青糊糊的口感 很青爽十分討好 ,黑醋泡泡都是點精之作 配煙三文魚 酸度剛好 調和(特別一提 開場那些 煙霧令到蔬菜也帶了 蘋果木煙燻味 很新的體驗 很特別但很夾)乳酪巴馬火腿擺盤美麗如畫,以食用鮮花點綴配襯巴馬火腿 整體配搭和諧 火腿不會太鹹 味道剛好 特別一提 底部的柚子蓉 微酸 十分清新開胃蒜蓉牛油帶子+黑松露鮑魚多士到重頭戲之一 海鮮上場蒜蓉牛油香草汁 做得好香 三個味到配得剛剛好 提鮮有加黑松露很香 鮑魚夾多士 一軟一脆 完美組合黑醋泡泡 又同沙律不同 點上小小更滋味澳洲鐵板香煎牛柳另一個重頭好戲,外香 內軟 火喉時間天衣無縫絕對係五星級 扒房水準配上香脆蒜片加黑炭鹽

先來一杯冰凍麒麟生啤,來開始一個美麗美妙既美食之旅

煙三文魚沙律

煙三文魚沙律-名字平平無奇,內裡見真章
令到蔬菜也帶了 蘋果木煙燻味 很新的體驗 很特別但很夾)

特別一提 底部的柚子蓉 微酸 十分清新開胃

到重頭戲之一 海鮮上場
蒜蓉牛油香草汁 做得好香 三個味到配得剛剛好 提鮮有加
黑松露很香 鮑魚夾多士 一軟一脆 完美組合

黑醋泡泡
又同沙律不同 點上小小更滋味

澳洲鐵板香煎牛柳
另一個重頭好戲,外香 內軟 火喉時間天衣無縫
絕對係五星級 扒房水準
配上香脆蒜片加黑炭鹽 再錦上添花 又加分

麵豉湯

今次器皿 加上豆腐開花盡顯刀工

又是加分之作
鵝肝粒粒炒飯

鵝肝粒粒炒飯
簡單盡在不簡單, 粒粒分明
刻意做到微微焦香 又是喜上喜

曲終 人未散 最後一道 甜品

超心機之作 ,沒有紅酒過度釀制 苦澀味 也無梨肉溶爛感 只有適度時間 才能做出這道菜的好
添花位 帶一點 話梅香 「絕」
煙三文魚沙律
紅酒釀雪梨
古樸木門後充滿神秘感的世界🧙‍♀️🧙‍♂️要進入餐廳請先按木門上門鐘🔔等待店員黎開門🚪好啦,唔再保持神秘😎依到係一間食法日𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧既鐵板燒🍴一打開門就見到可以近距離睇住師傅準備既𝐁𝐚𝐫枱🔥~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪️煙燻三文魚沙律煙三文魚🐟包住蝦肉 • 牛油果沙律🥑表面係黑醋泡泡,配(紅)車厘茄 • (橙)龍珠果🧡❤️.▪招牌酥皮芝士龍蝦新推出招牌菜🆕西式酥皮✨日式醬汁(餡料層)蝦頭膏炒既龍蝦肉 • 拉絲芝士🧀以龍蝦殼🦞 • 食用花 • 玫瑰花花瓣點綴🌹.▪鵝肝多士法包🥖 & 鵝肝中間加左𝟐種減低油膩感既醬汁(鮮菠蘿蓉🍍 • 檸檬蛋白𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞)旁邊有少少黑醋可點🤎.▪️海膽炒飯粒粒分明幾香口。配料雞蛋 • 甘筍 • 蔥…🥄炒既過程中,師傅仲會用炒飯砌出心心圖案💘.▪甜品擺盤好靚,靚靚們應該會幾鍾意🤪師傅用紅酒雪梨🍐砌左朵玫瑰花🌹,再加左金箔點綴。底加左吉士醬 • 紅豆蓉🫘旁邊係脆脆外皮炸芋頭雪糕糯米糍🍨.多種酒類可揀 : 日本清酒🍶 • 紅/白酒🥂🍷 • 威士忌🥃 • 生啤🍻....~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
古樸木門後充滿神秘感的世界🧙‍♀️🧙‍♂️
要進入餐廳請先按木門上門鐘🔔
等待店員黎開門🚪
好啦,唔再保持神秘😎
依到係一間食法日𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧既鐵板燒🍴
一打開門就見到可以近距離睇住師傅準備既𝐁𝐚𝐫枱🔥

▪️煙燻三文魚沙律
煙三文魚🐟包住蝦肉 • 牛油果沙律🥑
表面係黑醋泡泡,配(紅)車厘茄 • (橙)龍珠果🧡❤️

▪招牌酥皮芝士龍蝦
新推出招牌菜🆕
西式酥皮✨日式醬汁
(餡料層)蝦頭膏炒既龍蝦肉 • 拉絲芝士🧀
以龍蝦殼🦞 • 食用花 • 玫瑰花花瓣點綴🌹

▪鵝肝多士
旁邊有少少黑醋可點🤎

▪️海膽炒飯
粒粒分明幾香口。配料雞蛋 • 甘筍 • 蔥…🥄
炒既過程中,師傅仲會用炒飯砌出心心圖案💘

甜品
擺盤好靚,靚靚們應該會幾鍾意🤪
旁邊係脆脆外皮炸芋頭雪糕糯米糍🍨

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
2024-02-20 30 瀏覽
呢間餐廳位於大埔,門口好隱閉,門面有個大木門,要禁鐘入去,入到去好似去左另一個世界咁,入面有少量座位所以食呢間餐廳記得要預先預位,佢地呢度入面既位置有可以睇到廚師煮食物既鐵板燒位BAR台,同埋下面既梳化位,我地坐左梳化位叫左一個二人餐由廚師發辦,入面有好岩打卡既三文魚沙律配用汽泡打成既醋醬汁,泡泡係醋汁既擺盤同食法真係好特別,之後就係一份黑松露魚子醬配帆立貝,黑魚子醬配帆立貝既海鮮口感真係合唔到既夾,仲有主食就係澳洲既牛扒,廚師用鐵板燒煮法加入薄荷醬汁,牛扒既味道同芥末好JUICY,另外,一款係東星斑肉,朋友食左都話好嫩滑,我地仲叫左兩杯啤酒配埋海鮮真係好完滿。
大埔法日鐵板燒餐廳,位置較隱蔽、店面古樸木門極具粗獷質感,有一雙金色水水靴為標誌。師傅們幾nice好好傾Teppanyaki Lunch Omakase入門八道菜廚師發辦套餐Salad▪︎沙律> 煙三文魚沙律伴碟有份子料理影子的泡沫醬汁、唔錯的開頭Appetizer▪︎前菜> 乳酪Parma Ham拌入菠蘿汁酸爽醒胃Seafood Teppanyaki▪︎鐵板海鮮兩品> 黑松露扇貝配孔雀鮑魚,彈牙爽脆充滿松露香氣Meat Teppanyaki▪︎鐵板肉類一品> 5成熟澳洲牛肉,口感柔軟,亦有我最鍾意嘅脆炸蒜片,佐牛肉食一流Dessert▪︎甜品 > 紅豆吐司,紅豆大粒粉糯亦甜、整體味道okayKirin▪︎麒麟

Teppanyaki Lunch Omakase
入門八道菜廚師發辦套餐

Salad▪︎沙律

> 煙三文魚沙律伴碟有份子料理影子的泡沫醬汁、唔錯的開頭

Appetizer▪︎前菜

> 乳酪Parma Ham拌入菠蘿汁酸爽醒胃

Seafood Teppanyaki▪︎鐵板海鮮兩品

> 黑松露扇貝配孔雀鮑魚,彈牙爽脆充滿松露香氣

Meat Teppanyaki▪︎鐵板肉類一品

Dessert▪︎甜品

> 紅豆吐司,紅豆大粒粉糯亦甜、整體味道okay

Kirin▪︎麒麟

慶祝紀念
團年飯
2024-02-16 31 瀏覽
上次同朋友經過呢間黑色木門既餐廳,就約好左一定要黎試呢間鐵板燒😍 我地各自叫左個入門八道菜廚師發辦套餐,包左沙律、前菜、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、甜品.⭐️沙律:心思之作,煙三文魚配柚子味泡泡,幾特別~ .⭐️生蠔:海水味唔濃,口感creamy!.⭐️前菜:ham包住超甜蜜瓜🤤🤤.⭐️海鮮:鮮魚煎得香脆,鮑魚多士超惹味、帆立貝新鮮厚肉.⭐️鐵板肉類試左兩款,牛肉同雞肉,,牛煎到五成熟,口感岩岩好,雞扒煎到皮脆肉嫩,唔錯👍🏻👍🏻 .⭐️蛋炒飯:最顯師傅功,炒到粒粒分明🙈 .⭐️麵豉湯:超足料,0味精味,暫時係飲過最好飲既麵豉湯.⭐️甜品:煎餅包紅豆奶黃餡,捲成花形,打卡一流☺️.⭐️啤酒:大大杯,夠曬盡興🍻🍻
⭐️沙律:心思之作,煙三文魚配柚子味泡泡,幾特別~
⭐️生蠔:海水味唔濃,口感creamy!
⭐️前菜:ham包住超甜蜜瓜🤤🤤
⭐️海鮮:鮮魚煎得香脆,鮑魚多士超惹味、帆立貝新鮮厚肉
⭐️蛋炒飯:最顯師傅功,炒到粒粒分明🙈
⭐️麵豉湯:超足料,0味精味,暫時係飲過最好飲既麵豉湯
⭐️甜品:煎餅包紅豆奶黃餡,捲成花形,打卡一流☺️
⭐️啤酒:大大杯,夠曬盡興🍻🍻
2024-02-11 41 瀏覽
👨‍🍳午市套餐$688 x2沙律🥗+前菜+鐵板海鮮兩品+鐵板肉類一品+🍚炒飯+🫕湯+甜品🥞🥗煙三文魚沙律好特別擺盤☺️ 一大片煙三文魚包住啲沙律菜,側邊有黑醋泡泡點住食,超特別✨🐷菠蘿巴馬火腿 火腿包住菠蘿上面配住cream cheese再點埋柚子醬超好清新😍😍配搭超正❣️好有心機!鮑魚蒜香多士帆立貝真心呢個超好食🤤🤤多士係鐵板上烘得超脆加埋鮑魚 口感超豐富😍😍鮑魚好彈牙‼️‼️側邊仲有柚子味泡泡同竹炭 可以自行點住食~帆立貝都唔錯👍👍🐷秋田豬 、🐥宮崎雞 見住大廚好用心甘慢慢煎,仲要擺盆勁靚😍有櫻桃蘿蔔雕刻造型成個蘑菇🍄真係超可愛☺️我覺得雞扒比豬扒更加出色😳😳煎得岩岩好之餘仲好嫩口‼️‼️點住菜汁食超正😍❣️❣️豬扒其實都唔錯 質感都唔會好鞋同乾身👍🍚海膽炒飯鐵板燒個靈魂一定係炒飯‼️‼️珍珠米炒得粒粒分明,啲炒飯材料都豐富,可以🆗🫕豬肉球味噌湯超中意佢既味噌湯😍😍煮得好好‼️豬肉球都係好有心機👏👏🥞吉士紅豆🫘班戟佢即場整班戟好有𝐅𝐞𝐞𝐥😳😳好少鐵板燒係食班戟‼️見到隔離台係慶生 師傅即場張2塊班戟疊上成為一個蛋糕插上蠟燭都幾得意,仲播埋生日歌,好有氣氛~❣️ 入面係吉士同紅豆,吉士唔會好甜,同班戟好夾😳☺️👏
👨‍🍳午市套餐$688 x2

🥗煙三文魚沙律

🐷菠蘿巴馬火腿

鮑魚蒜香多士帆立貝

🐷秋田豬 、🐥宮崎雞
見住大廚好用心甘慢慢煎,仲要擺盆勁靚😍有櫻桃蘿蔔
雕刻造型成個蘑菇🍄真係超可愛☺️

🍚海膽炒飯

🫕豬肉球味噌湯
超中意佢既味噌湯😍😍煮得好好‼️豬肉球都係好有心機👏👏

🥞吉士紅豆🫘班戟
佢即場整班戟好有𝐅𝐞𝐞𝐥😳😳好少鐵板燒係食班戟‼️見到隔離台係慶生 師傅即場張2塊班戟疊上成為一個蛋糕插上蠟燭都幾得意,仲播埋生日歌,好有氣氛~❣️ 入面係吉士同紅豆,吉士唔會好甜,同班戟好夾😳☺️👏好味👍👍🍺麒麟生啤 $88
飲住啤酒嘆住鐵板燒好正❣️❣️👏👏超𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥👏

• 蒜香鮑魚多士
2024-02-08 34 瀏覽
近太和附近這間鐵板燒有一道大木門,看落神秘且私隱度高,裡面還有吧台能欣賞大廚烹調食物 ,適合情侶及三五知己到訪 。這次試了入門八道菜廚師發辦套餐 。煙三文魚沙律🌟前菜伴碟很精美,煙三文魚捲着新鮮的沙律菜,旁邊的泡沫是沙律醋 。乳酪parma ham 菠蘿汁🌟Parma ham包著新鮮菠蘿,還有配上乳酪芝士中和了鹹味,清新又特別 。黑松露扇貝🌟扇貝稔身爽口,黑松露味濃厚,烹調時間控制得啱啱好 。南非孔雀鮑魚🌟鮑魚口感好彈牙,加上大量煎過的蒜蓉好香惹味 。東星斑🌟好厚嘅東星斑,肉質好結實,食落去啖啖肉,加埋魚油好好味 。日本厚切黑豚扒 🌟所有肉類都是由日本直送,黑豚扒的油脂分布均勻,食落好軟腍 。旁邊的生果蔬菜汁甜甜地,有柚子的清新感,配上黑豚扒完全不會膩,十分夾 。日本雞排🌟雞排全熟但仍鎖住好多肉汁,超juicy!配上店舖秘方熟蔬菜汁,味道甜甜地好好味!鵝肝炒飯🌟親眼望住店員加大大舊鵝肝一齊炒,加埋雜菜充滿口感又美味 。紅豆吉士可麗餅🌟最後的甜品卷成一朵花好靚,口感柔軟中帶點煙韌,加上紅豆與吉士,滿足又甜入心 。

煙三文魚沙律🌟

乳酪parma ham 菠蘿汁🌟

黑松露扇貝🌟
扇貝稔身爽口,黑松露味濃厚,烹調時間控制得啱啱好 。

南非孔雀鮑魚🌟
鮑魚口感好彈牙,加上大量煎過的蒜蓉好香惹味 。

東星斑🌟
好厚嘅東星斑,肉質好結實,食落去啖啖肉,加埋魚油好好味 。

日本厚切黑豚扒 🌟

日本雞排🌟

鵝肝炒飯🌟
親眼望住店員加大大舊鵝肝一齊炒,加埋雜菜充滿口感又美味 。

紅豆吉士可麗餅🌟
2024-02-07 59 瀏覽
新的一年,周日和老公在大埔逛街,想吃餐好的午餐,就來了燚吃鐵板燒 Omakase 。外面是全實木閘門,私隱度高,裡面光線柔和有情調。餐牌看到三款套餐,有入門八道菜廚師發辦套餐$ 688,極品十道菜廚師發辦套餐 $1088,和珍稀十道菜廚師發辦套餐 $1388。選了入門八道菜廚師發辦套餐$ 688,包括沙律,前菜,鐵板海鮮兩品,鐵板肉類一品,湯,甜品。三文魚沙律~以挪威三文魚、捲著沙律菜,伴以菠蘿、龍珠果,配黑醋味泡泡,醒胃組合。法國生蠔~大隻肥美,有海水味。生啤~喝日本品牌的生啤。式鵝肝凍~配了菠蘿和菠蘿汁,再鋪上檸檬味的忌廉,鵝肝香味提升而不會膩。牛油黑松露扇貝~扇貝加了牛油黑松露,更香更滑。法式蒜香鮑魚多士~鮑魚加了大撮蒜香,柚子味泡泡清新酸甜,再配點竹炭鹽,味道豐富。秋田縣雞扒~宮崎縣厚切黑豚扒~綴以切成趣緻磨菇形的櫻桃蘿白!雞扒配菜汁,黑豚扒配蒜香牛油汁和菠蘿汁,增添美味。手工黑豚肉麵鼓湯~顏色呈紅色,因湯底以豬骨熬製,加入白麵鼓,海帶和豬骨都很入味。炒飯~以日本珍珠米、蘭王蛋、蒜蓉和甘荀炒飯。師傳以純熟的手法,令米飯在鐵板上跳動,粒粒分明。材料雖然簡單,但炒得香,沒有肉都很美

三文魚沙律~
法國生蠔~
大隻肥美,有海水味。
生啤~
喝日本品牌的生啤。

式鵝肝凍~
牛油黑松露扇貝~
扇貝加了牛油黑松露,更香更滑。
法式蒜香鮑魚多士~
秋田縣雞扒~
宮崎縣厚切黑豚扒~
綴以切成趣緻磨菇形的櫻桃蘿白!
雞扒配菜汁,黑豚扒配蒜香牛油汁和菠蘿汁,增添美味。
手工黑豚肉麵鼓湯~

炒飯~
以日本珍珠米、蘭王蛋、蒜蓉和甘荀炒飯。師傳以純熟的手法,令米飯在鐵板上跳動,粒粒分明。材料雖然簡單,但炒得香,沒有肉都很美味。
看擺盤屬於法日 Fusion。
午餐
2024-02-04 65 瀏覽
燚 ITSUMÉI — 法日fusion鐵板燒 🇫🇷🇯🇵餐廳採預約制,因為要為客人準備最新鮮的食材。環境唔算好大間,位置有限,可以近距離見到廚師烹調,佢地亦可以清晰見到食客進食狀況,準確掌握每一道菜的準備時間,令我地個口都無停過。😋*入門八道菜廚師發辦套餐x2*Daily Salad – 煙三文魚配黑醋汁🥗泡沫汁(Sauce Mousseuse)法式~料理經常會見到,令擺盤望上去更精緻之餘,再配上新鮮新律菜加煙三文魚,口感豐富、充滿煙三文魚的鹹鮮味。Appetizer – 法國生蠔🦪、巴馬火腿配沖繩菠蘿🍍生蠔入口無好強海水味,每隻都好飽滿,鹹鮮又清甜爽口~新鮮沖繩菠蘿配上鹹香巴馬火腿,菠蘿汁的甜味中和了火腿的鹹香。Seafood Teppanyaki (2 Types) – 同女朋友都鍾意食扇貝,所以大家都揀了扇貝,各自再選配一款海鮮1.南非孔雀鮑魚南非鮑魚爽口,加上牛油蒜蓉無得輸啦!😂2.黑松露扇貝扇貝常見係配牛油蒜蓉,呢到轉成西餐代表食材黑松露,香氣加上扇貝鮮甜,口感一流。3.東星斑🐟平時食中餐多數係原條蒸,但原來用煎會令皮有嚼勁口感,魚肉更嫩滑。Meat Teppanyaki (
燚 ITSUMÉI — 法日fusion鐵板燒 🇫🇷🇯🇵

餐廳採預約制,因為要為客人準備最新鮮的食材。

*入門八道菜廚師發辦套餐x2*

Daily Salad – 煙三文魚配黑醋汁🥗

Appetizer – 法國生蠔🦪、巴馬火腿配沖繩菠蘿🍍
生蠔入口無好強海水味,每隻都好飽滿,鹹鮮又清甜爽口~

1.南非孔雀鮑魚
南非鮑魚爽口,加上牛油蒜蓉無得輸啦!😂

2.黑松露扇貝

3.東星斑🐟

Meat Teppanyaki (1 Type)
1.宮崎縣厚切黑豚扒🥩配蔬果汁
肉質鬆軟,咬落去唔會韌,配上用新鮮蔬菜、水果打成醬汁,入口清爽唔會蓋過🐷肉的鮮甜。

2.澳洲牛柳🐄
睇相都知,表面煎到金黃焦香,中間係令人食指大動的粉紅色。櫻桃蘿蔔菇菇🍄配菜超可愛~~

Fried Rice & Soup
炒飯+麵豉湯,食到呢到基本上都已經係超飽超滿足!

鐵板燒炒飯充滿牛油香味,粒粒乾爽,展現到廚師功力~