2022-11-04 1489 瀏覽
香港甘多間牛牛火鍋店,後悔太遲先認識到牛気🥲當日我地係去荃灣分店佢地餐廳安排座位方面勁好👍🏻二人都會安排坐四人枱完全係坐得好舒服又可以一次過拎好多野食😻我地點左極上和牛+海鮮放題套餐🦐平時d火鍋店只會俾一碟海鮮拼盤吾會係放題型式入邊仲包埋我最中意既墨魚滑🦑和牛質素好高💕💕肥既程求岩岩好每碟黎既質素都一樣水平之前食過d鋪都,第一碟好靚既牛,但下一碟就變好差質素💩我地仲叫左雙拼湯底,分別係壽喜燒同蕃茄湯底佢自取區到有得無限拎既日本雞蛋同壽喜燒係完美既組合🫶🏻🫶🏻🫶🏻出面自取區面積好大,有勁多火鍋配料,熟食,飲品,甜品,雪糕入邊仲有好多係佢地自家出既食物成餐飯係好豐富,😇根本試吾曬甘多美食超滿足(^O^)/
香港甘多間牛牛火鍋店,
後悔太遲先認識到牛気🥲

和牛質素好高💕💕
肥既程求岩岩好
每碟黎既質素都一樣水平
之前食過d鋪都,
第一碟好靚既牛,但下一碟就變好差質素💩
我地仲叫左雙拼湯底,
分別係壽喜燒同蕃茄湯底
佢自取區到有得無限拎既日本雞蛋
同壽喜燒係完美既組合🫶🏻🫶🏻🫶🏻

出面自取區面積好大,
有勁多火鍋配料,熟食,
飲品,甜品,雪糕
入邊仲有好多係佢地自家出既食物
成餐飯係好豐富,😇
根本試吾曬甘多美食
超滿足(^O^)/
2022-11-01
因為之前食過牛氣既東涌分店,非常之好食,念念不忘,所以咁岩去開荃灣,朋友們又想打邊爐,於是就去左牛氣既荃灣分店!發覺大部分既食材都差不多,但我最愛既燒賣係唔同既!呢間係魚肉燒賣🙊另外飲品類別相對少d。而我最關心既,就係日本蛋,同埋大蔥。好彩呢到兩款都有!🥳我地係揀左$279果個餐,牛肉雖然都係標準以上,可以食用既;但對比東涌店,呢間既品質比較參差,有d解凍曬出曬水,有d就正常d;但整體肉質冇咁滑。😕所以,不同店,牛既質素都有所差別,我係比較喜歡東涌店,去開outlet建議一試!🤪

而我最關心既,就係日本蛋,同埋大蔥。好彩呢到兩款都有!🥳

2022-06-19
30 分鐘 (堂食)
2022-05-26 1773 瀏覽
本身book咗商場附近嘅台灣火鍋,但望一望食評好似負評有啲多,於是臨時轉軚,望到呢間牛氣日本火煱。上嚟望一望見到唔係太多人評論呢間,但係餐牌上啲牛肉望落幾新鮮,而且價錢唔算好貴,又可以任食1小時30分鐘,咁就一於去試吓啦。好彩咁啱選擇,啲牛確實同餐牌一樣咁新鮮,食落嘅質感好嫩滑,好爽口,真喺有牛味。入嚟之前會先喺前門選擇餐牌,而我哋就嗌左牛小排海鮮放題,(晚市$318成人一位,小朋友同埋長者就258一位)叫咗鴛鴦鍋嘅蕃茄濃湯同埋麻辣湯。啲麻辣湯夠濃,蕃茄湯就一開始冇咁濃,但因為個餐廳出邊可以俾你夾餸,而去咁啱就有蕃茄,所以就夾咗幾舊擺落去煲,之後可能因為又有唔同餸擺入去所以最後個湯變得濃郁咗。啲海鮮都幾新鮮,食嗰幾隻蝦都好大隻而且個蝦頭冇黑色,幾唔錯,但係啲帶子就麻麻哋啦。總體嚟講都幾好。出面有得夾娃娃菜,生菜,餃子,芝麻丸,花生丸,有日本直送嘅手打烏冬同埋拉麵,滑豆腐,白蘿蔔,芽菜,菇,芝士腸,貢丸等等。而且都有熟食,有咖喱魚蛋,蒸燒賣,炭色流沙包,碗仔翅。另外可以叫職員攞幾款壽司,有蟹柳,玉子,熟蝦,鮑片,鰻魚,八爪魚同加州卷。甜品方面有芝麻同埋花生糯米糍,水晶紅豆餡,泡芙,豆腐花

出面有得夾娃娃菜,生菜,餃子,芝麻丸,花生丸,有日本直送嘅手打烏冬同埋拉麵,滑豆腐,白蘿蔔,芽菜,菇,芝士腸,貢丸等等。而且都有熟食,有咖喱魚蛋,蒸燒賣,炭色流沙包,碗仔翅。另外可以叫職員攞幾款壽司,有蟹柳,玉子,熟蝦,鮑片,鰻魚,八爪魚同加州卷。甜品方面有芝麻同埋花生糯米糍,水晶紅豆餡,泡芙,豆腐花。
特別稱讚佢哋嘅手打烏冬,佢哋真係用麵粉嚟整,而且口感煙靭,所以最好最後先食,因為個湯會變得好渴撻撻。豆腐花都好好食,豆味濃郁,比得上專賣豆腐花嘅甜品店。但係其他甜品就一般,咖喱魚蛋就麻麻哋,但係個流沙包都幾好食,壽司淨係嗌咗一件玉子,個蛋都甜嘅,都唔錯。

餐廳環境方面,內部光猛,冇昏暗暗嘅感覺,而且好闊落,空氣都好流通,冇令人覺得唔舒服。

服務員態度良好,友善。帶我哋入嚟嘅女職員笑容滿面,當我哋同職員講要加料,佢哋都好快手過嚟回應我哋同埋好快手攞過嚟。有時佢哋會自己過嚟問我哋有冇咩需要,同埋收取我哋唔要嘅碟,最後買單嘅時候個男職員同我哋傾吓計,所以我哋食呢一餐都食得幾開心👍🏻

因為本身自己都係鍾意食啲好嘢,對食物嘅品質有高要求,所以呢間真喺唔錯,值得大家去試一試。本來都見到冇乜人對呢間火鍋作出食評,以為應該麻麻哋,但係佢超乎我想像,D嘢真係幾正,所以特登寫呢個食評話俾大家聽其實呢間火鍋店雖然冇乜人寫食評,但真係唔係想像中咁差,反而係幾好。下次我哋會再去幫襯!
2022-05-25
  • 手打烏冬
  • 豆腐花
2022-03-28 1777 瀏覽
由於疫情原固,有很多打邊爐食店都關門,好在牛氣夠義氣,開門營業。大約12:30分到,人不算多,被安排入坐大枱,空間闊落,入座後到自助區找食,除咗打邊爐食品,有提供不少熟食,包括咖喱牛腩,碗仔翅,糖水等,實在比預期好,選擇豐富,食物質素都到位,碗仔翅足料,雪耳糖水亦一樣,每一匙舀起都足料。火煱區的食物也很足,最愛獨立包裝湯丸,加入糖水中一齊食,好滿足,另外餃子亦有不同款式。而主角-黑牛也沒有另食客失望,不肥,有肉味又有咬口!推介!
2022-03-27
用餐優惠
優惠券
相信疫情咁嚴重大家都好少出街食飯了 而打邊爐放題呢啲就更加冇得同frd enjoy😮‍💨不過都想推薦比大家 呢間牛氣係我個人覺得性價比最好嘅牛肉日式放題店!🥩嚴選美國牛肩肉放題💰198由於我地唔食和牛同其他海鮮 就食左呢個淨係得牛 豚肉同埋雞腿肉嘅套餐 呢度嘅湯底選擇來講就同其他放題店有好大分別 除左典型嘅番茄 昆布 麻辣 仲有獨特嘅黑蒜豬骨湯 博多辛口地獄湯同埋韓式泡菜!感覺好似食緊日式拉麵咁🤣+$10仲可以可以雙拼添~肉來講呢度每一碟牛 豚肉一塊都超大塊 而且唔會全部都係「雪花」!肉質非常緊實 淥一淥就見到一塊冇乜肥肉嘅大片肉😍特別推薦呢度嘅豚肉 大塊得來又薄 完全唔會覺得筋同肥肉太多!鍾意壽喜燒食法嘅出面仲可以攞日本雞蛋 自己打散之後點來食👍🏻出面嘅自取食品來講 蔬菜有好多 我最鍾意嘅金菇 冬瓜 娃娃菜等等都有!仲有好多烏冬 拉麵 同埋丸類 好特別係佢仲有麻吉燒同其他台灣丸 麻吉燒好似湯圓咁嘅內餡 但係落入鹹嘅火鍋湯入面都係咁好味~其他甜品同熟食係我覺得呢度嘅加分之處!熟食呢度定期都會有黑金流沙包 燒賣 碗仔翅 西米露 雲耳湯 粟米肉羹等等~仲有機會有葡撻添 另外就仲有壽司同沙律

🥩嚴選美國牛肩肉放題
💰198

甜品就仲有豆腐花 真係一個木桶入面自己but🤣仲有好多日式甜品例如羊羹 大福 朱古力撻等等!飲品都有好多汽水同解熱嘅嘢飲選擇 最期待嘅就係雪糕都有兩部軟雪糕機分別唔同味道 仲有棉花糖機添😍

整體來講因為呢度食物選擇真係好多 而且除左打邊爐仲有好多甜品 所以非常推介大家去試下!等疫情好D個陣約埋朋友一齊去啦!

📌 牛気 (如心廣場) (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓104號舖
2021-12-01
5 分鐘 (堂食)
2022-01-02 1274 瀏覽
牛氣 如心廣場星期六日晏晝想打邊爐,就揀咗荃灣如心廣場嘅牛氣。入門級都只係168一位,任食!🤣🤣肉類可以揀豬肉、牛肉同雞,我就淨係試咗豬同牛!牛都幾靚,油脂分佈得幾好!豬肉味道都好重!😜😜任選方面有唔同種類嘅丸同埋菜,仲有自家製豆腐花🤣呢個價錢嚟講都算唔錯😋
牛氣 如心廣場

2021-12-06 1146 瀏覽
上個月食過一次,今日放大假,又再試吓,仲有優惠,午市90分鐘放題每位可減$40,長者/小童優惠少少。我們選擇了昆布湯底,今次二人好似食咗五六碟牛,估唔到有竹桶豆腐花食,好滑好好味,茶葉蛋好入味、咖哩牛腩紅蘿白薯仔加飯,咖哩汁好正,又有碗仔翅,木耳麻辣燒買,炸蝦春卷,各樣都有質素有水準,應熱的熱,應脆的脆,沙律雖然普通,蕃茄口,粟米粒,菠蘿粒,蕃薯仔,生菜,但乾淨衛生,各樣都是我的至愛,加千島醬伴食,Yummy! 蔬菜方面,有我們喜歡的秋葵、福崗雞蛋、黑芝麻湯圓今次無,只有花生湯圓,仲有好滑豆腐火鍋。最後,食翻杯朱古力抹茶扭紋雪糕。大飽口福,好滿足呢!
沙律
竹筒豆腐花
泰式小春卷
茶葉蛋、木耳麻辣燒賣、咖哩牛腩飯
2021-10-18 1317 瀏覽
第一次食尖沙咀覺得好味之後第二第三次去東涌食都覺得好正 第四次在荃灣食真係搞不掂 d野食好唔新鮮 好頹 尖沙咀同東涌嘅刺身都好食 荃灣係唔好食的 以後都唔會再去荃灣分店😖
2021-09-30 888 瀏覽
Since it was my birthday week and I wanted to have hotpot, I chose this restaurant as they will have a free wagyu birthday cake for you if your birthday is within 1 week. (you can choose birthday celebration on openrice booking but you will also need to phone them at least 1 day in advance to confirm the "cake")The setting is pretty standard. You choose the meal and soup you want. Besides the meat, there was plenty of food to choose from. Everything was covered and best of all there was unlimite

The setting is pretty standard. You choose the meal and soup you want. Besides the meat, there was plenty of food to choose from. Everything was covered and best of all there was unlimited coffee as well.

The wagyu cake looked pretty and also the meat was slightly more tender than the ones we refilled. The staff greeted me happy birthday and also chose a nice time to serve it(when we were waiting for the beef to be refilled) so our table won't be too full.  The refill of the beef was also very quick.
Wagyu Birthday Cake
Quite a nice place to fit in for birthday week if you enjoy hotpot.
2021-09-30
Wagyu Birthday Cake
2021-08-05 1270 瀏覽
今日兩個人去咗食午巿90分鐘,人均156一位,因為佢無咩其他特別吸引嘅食物,所以我地都係主力食牛,前半部分上食物嘅速度都正常,但5知係咪我地叫得太多次,到最後果半個鐘,佢有明顯控制上食物速度,要我地再5追問先比我地,大概等咗10分鐘先上比我地,我5知佢係5記得,定特登,但整體感覺都算合理
2021-08-01 969 瀏覽
久違了的牛氣,之前經常幫襯旺角雅蘭分點。今次,點了$308餐,牛肉、雞肉尚可,豬肉一般,蝦是新鮮彈牙的,其他配料也尚算新鮮。服務態度係ok嘅,只係唔夠人手。侍應們就忙到飛起🤪,加湯都要等8分鐘。訂咗枱,所以不用等候。然而,未入座,在門口點餐已起錶計時,晚餐90分鐘,實在好趕,攞咗雪糕,吃第一口,就被提醒夠鐘了夠鐘了⏰。若可加錢買時間,會好一點。希望遲啲考慮推出120分鐘嘅餐單,貴一點也沒問題,希望多一個選擇。

2021-07-30
早2個月去staycation食過旺角店牛氣一直對 日式火鍋 放題 念念不忘今次經過荃灣分店忍唔住encore不過就無再揀貴餐平平地嗰款有雞牛豬就ok.安排一張附近無人嘅卡位呢度全部bb椅都唔係highchair一張放喺椅上嗰隻加上我地喺卡位,其實完全無得綁好在阿仔呢日無周圍扭咋……不過近窗邊俾佢望街望車又坐得定d.我地揀左178一位嘅嚴選美國牛肩肉放題牛豬雞都可以任叫估唔到就算係最平餐啲肉質素都相當唔錯﹗平時少食牛嘅我地都前後叫4碟雞肉仲相當滑.自助吧都有好多嘢食但唔夠旺角店豐富甜品飲品都有好多選擇仲可以自己整棉花糖呢個價錢同質素值得ENCORE
早2個月去staycation
平平地嗰款有雞牛豬就ok
安排一張附近無人嘅卡位
呢度全部bb椅都唔係highchair
一張放喺椅上嗰隻
加上我地喺卡位,其實完全無得綁
好在阿仔呢日無周圍扭咋……
不過近窗邊俾佢望街望車又坐得定d

甜品飲品都有好多選擇
仲可以自己整棉花糖
呢個價錢同質素值得ENCORE

2021-05-12 1351 瀏覽
$248+10% service charge,時限90分鐘(即係1.5小時),極上牛小排放題,包括咗任叫牛肩肉,豚肉,雞腿肉,蟹子墨魚骨,另外出面枱面上有多種腸丸類,瓜類,菜類,有少量水果,雪櫃內罐裝飲品任攞,盒裝豆腐花,細件類蛋糕,日式和菓子,朱古力和抹茶味軟雪糕,自己搞棉花糖,上F.B.專頁讚Like再送多一盒movenpick雪糕。理論上夠曬食物,實際上在放題枱上掃咗半個圈,兼食完原本的牛肉,已經夠曬鐘,並不能多一轉,所以90分鐘係唔夠用,食物質素比較一般,下次都係要叫平啲嗰款package。

極上牛小排
2021-05-05
極上牛小排
2021-04-28 3951 瀏覽
今日發左癲 竟然食牛氣最貴個款火鍋好小食日式火鍋食咁貴 但我見到佢個松葉蟹腳就心心眼一於就試一試啦, 之前在家火鍋係CITYSUXXX買D蟹腳仔都幾百蚊今次食呢個餐 $388+10%=426.8per head叫左5碟牛 都係好靚既再三文魚刺身 估佢唔到 又幾好食喎蝦滑 就一般啦 但係都幾好食青口 我就覺得麻麻地 無咩味 但老公話唔差虎蝦 好好食! 好大隻 肉質爽又唔痴殼蟹腳 見佢黎第一盤時 都開心 但估唔到黎第二盤仲開心係幾隻蟹腳痴埋 估唔到第三盤 更開心 仲大隻 連埋蟹柑隻隻都好大隻 好抵食帶子 普通急凍味道 唔差 亦說不上好花膠 幾好 比想像中好食 滾耐左 仲膠膠地 好好食螺 一般廣島蠔 比想像中好食 個樣平平無期 但無咩點縮心之餘仲要好飽滿第二盤第三盤甜品 都幾多大架 brownie cheesecake jelly 和果子之類但呢2款比較小見 所以試下 browine似蛋糕 唔甜既下面係紅豆沙團子 幾好食抹茶雪糕 勁好食呀 好香抹茶味 仲要勁冰凍 食到牙震
今日發左癲 竟然食牛氣最貴個款火鍋

抹茶雪糕 勁好食呀 好香抹茶味
仲要勁冰凍 食到牙震
2021-04-27
2021-04-16 1295 瀏覽
預先在OpenRice 訂座,去到不用等👍🏻。入座前店員已叫我們選擇款色及湯底,我們選了「牛小排放題」包括:🐮極上美國牛小排 🐮嚴選美國牛肩肉🐷特選豚肉🐥精選雞腿肉🐙蟹子墨魚滑🍅 蕃茄湯底🍲好彩點了牛小排放題,薄切一淥即食,不停追加😆,反而牛肩肉切得好大塊,有啲靭,沒有追加😕。 墨魚滑好爽好正👍🏻其他的食物,例如: 牛丸、魚蛋、午餐肉、龍蝦丸、🍅🥬🍦🥤都可以出去任攞。90分鐘任食放題,有啲急趕,本身唔太喜歡限時限刻咁食飯,幸好,食尾圍,結帳後,服務員也讓我們繼續坐🛋

🐮極上美國牛小排
🐮嚴選美國牛肩肉