2024-10-25 467 瀏覽
今日大伙兒為同事farewell去咗食日式火鍋放題有安格斯同美國極黑牛油脂牛肉軟嫩質素是標準以上海鮮方面推介海蝦同水魷魚新鮮彈牙好味自助區有醬料吧、火鍋配料、小食、甜品及飲品幾區丸類蔬菜有選擇多較特別的款式有日本小松菜又有牡蠣魚丸私心推介鱈場蟹柳小食區有關東煮、燒賣、魚蛋、炸薯條不得不提係有榴連炸彈外脆內軟榴槤味濃郁好好味甜品有迷你cheesecake、tiramisu大福、豆腐花同自助雪糕機整體環境乾淨舒適食物多選擇非常不錯的用餐體驗
今日大伙兒為同事farewell
去咗食日式火鍋放題
有安格斯同美國極黑牛油脂
牛肉軟嫩質素是標準以上
海鮮方面推介海蝦同水魷魚
新鮮彈牙好味
自助區有醬料吧、火鍋配料、小食、甜品及飲品幾區
丸類蔬菜有選擇多較特別的款式
有日本小松菜又有牡蠣魚丸
私心推介鱈場蟹柳
小食區有關東煮、燒賣、魚蛋、炸薯條
不得不提係有榴連炸彈
外脆內軟榴槤味濃郁好好味

整體環境乾淨舒適
食物多選擇
非常不錯的用餐體驗

2024-10-24 426 瀏覽
牛気這幾年都開了很多分店在不同區域,不過一直沒有刻意安排到這裏來,今晚便提早訂了位到這裏一試。這間已日式火鍋放題為主打的餐廳,位於地鐵站上蓋內,交通非常方便。自取區內有蔬菜、丸類、飲品、沙律和日式小食。LV4 黑安格斯牛+SRF極黑牛海鮮放題$338。包括SRF美國極黑牛、特選牛小排、PRIME美國肩胛肉眼、穀飼牛肩肉、牛骨髓、精選雞腿肉、特選豚肉、日本帆立貝。牛肉方面,當然以黑安格斯牛和SRF極黑牛牛肉味道最為濃郁,不過其他的牛肉,質素都一點不錯。澳洲黑安格斯牛、SRF美國極黑牛點了幾次,已經回本。挪威三文魚刺身,刺身解凍時間剛好,肉質鮮甜。海鮮方面:花膠、青口、大海蝦、墨魚滑中,以花膠和大海蝦最為美味可口,花膠肉質鮮甜,海蝦爽口彈牙,這兩款必點的。麻辣湯的麻辣味道香濃,不過可能濃度太高,覺得有點鹹,加點熱水會更好。

自取區內有蔬菜、丸類、飲品、沙律和日式小食。

LV4 黑安格斯牛+SRF極黑牛海鮮放題$338。

挪威三文魚刺身刺身解凍時間剛好,肉質鮮甜。

牛気不時會推出不同主題,例如「日韓祭」、「泰國祭」等,最近全新主題「和洋祭」,顧名思義主打一系列融合日式與西式風味的美食。自助區有各款調味料、蔬菜及火鍋配料,更增添日式蟹棒冷豆腐、吉列炸蝦、意式蕃茄肉丸、紅酒燉牛肉、關東煮等小食。甜品方面除了軟雪糕外亦有焦糖芝士巴斯克、咖啡拖肥味雪榚、脆皮提拉米蘇大福等。牛気晚市火鍋放題套餐由每位成人$198起分為六個級別,最近凡惠顧Lv5或以上放題套餐,更可免費升級日本九州和牛肩胛肉眼。另外是次主題只要惠顧Lv4或以上放題套餐,即可無限享用焗生蠔,第一期為法式蒜香芝士焗生蠔,其後亦會輪流轉換為美式、意式和日式風味的焗生蠔。我們所選的Lv5「澳洲極上和牛+海鮮放題」每位$438(星期五至日、公眾假期及其前夕每位+$10),可以任飲任食120分鐘,而Lv4或以下則只有90分鐘。挪威三文魚刺身肉質鮮嫩,不過其他壽司質素普通。除了北海道昆布湯、秘傳牛肉清湯、完熟番茄濃湯、黑蒜豬骨湯、日式牛骨濃湯及川椒麻辣湯六款基本湯底之外,更可免費升級至全新北海道蛤蜊魚湯,加入文蛤蛤蜊及豆腐味道清甜。牛肉方面特別推薦澳洲極上和牛,油花細緻均勻,而澳洲穀飼黑安格斯牛、SRF美

挪威三文魚刺身肉質鮮嫩,不過其他壽司質素普通。
牛肉方面特別推薦澳洲極上和牛,油花細緻均勻,而澳洲穀飼黑安格斯牛、SRF美國極黑牛、特選牛小排、牛骨髓、日本赤雞雞爽肉等質素亦令人滿意。
海鮮除了日本帆立貝、大海蝦、青口等之外竟有原隻鮑魚,更有挪威三文魚刺身任食,以放題水準而言稱得上鮮美。
2024-10-16 528 瀏覽
每逢想去打邊爐都一定會諗起呢間日式火鍋除左環境企理 仲好多地區都有分店見到佢最近推出和洋祭 可以免費升級湯底北海道蛤蜊魚湯 真係幾鮮甜又唔會腥我地揀左Lv4既套餐 有埋海鮮任食依家做緊優惠 $298/120分鐘肉類就有有5款牛肉、雞肉同豚肉芝士焗生蠔都可以無限追加推薦澳洲穀飼黑安格斯牛真係好重牛味但肉質又唔會好韌記得加埋蛋漿 入口更滑更濃味出面自助區亦都有好多選擇除咗有多款熱盤同餐前小食 仲有其他火鍋配料最欣賞係佢選用本地農耕菜 特別鮮甜另外甜品、飲品同埋雪糕都係任拎 好豐富㗎
每逢想去打邊爐都一定會諗起呢間日式火鍋

記得加埋蛋漿 入口更滑更濃味

出面自助區亦都有好多選擇
除咗有多款熱盤同餐前小食 仲有其他火鍋配料
最欣賞係佢選用本地農耕菜 特別鮮甜
另外甜品、飲品同埋雪糕都係任拎 好豐富㗎
2024-10-10 561 瀏覽
突然間想去打嗰邊爐.....這種天氣就最適合吃火鍋.....結果選擇了荃灣牛気.....呢間牛氣係如心廣場長期都好多人排隊.....呢度嘅環境好....光猛乾淨..食物好.....食物又出得快.....同朋友邊食邊傾就最好啦.......這次點了Level 4套餐.......當中包括了澳洲穀飼黑安格斯牛 + SRF 美國極黑牛放題....還有海鮮放題....回本選擇蠻多.....再加上「和洋祭」.......相當豐富......牛肩脊質素幾高.......... 雞肉也好食....自助區已經有好選擇...芝心丸..獅子狗...鯪魚丸...蔬菜....娃娃菜.......冬菇....又有菜又有好多丸飲品任食任飲.....還有關東煮熟食選擇...雪耳木瓜糖水....幾清潤.....最鍾意食海蝦....保持到水準.....整體都滿意!!
2024-10-09 528 瀏覽
😌放工食好西 去荃灣牛気食Lv4 澳洲穀飼黑安格斯牛 + SRF 美國極黑牛放題 + 海鮮放題 成人$348宜家做緊和洋祭🧀可以無限追加法式蒜香芝士焗生蠔🦪蒜蓉芝香真係強勁🍲涮涮鍋湯底6揀1🌿北海道産昆布🐮秘傳牛肉清湯🍅完熟番茄濃湯🐷黑蒜豚骨湯🐂日式牛骨濃湯(微辛)🌶️川椒麻辣湯(辛辣)揀2款湯底(鴛鴦鍋) +$10另壽喜燒湯底有3款🥘風味沙嗲湯🌙月見壽喜湯☁️元祖棉花糖壽喜湯朋友秒揀咗黑蒜豚骨湯 奶白骨膠原色湯底中有原舊豬骨 滾起上嚟黑蒜味撲鼻🧄🥩肉類🐮澳洲毅飼黑安格斯牛🐮SRF美國極黑牛🐮特選牛小排 🐮PRIE美國肩胛肉眼🐮穀飼牛肩肉🐔精送雞腿肉 🐷特選豚肉 我較鍾意食SRF美國極黑牛 油脂分泌平均入口即溶🥩而朋友鍾意澳洲毅飼黑安格斯牛味重 口感較咀嚼感🦀海鮮🐚日本帆立貝🐟挪威三文魚刺身 🪼花膠🦐大海蝦🦑墨魚滑🐠脆鯛魚片 🦐海蝦真大隻 帆立貝新鮮絲絲分明 花膠打邊爐最特別 夠爽口彈牙又滋補
1956 瀏覽

🍲涮涮鍋湯底6揀1
🌿北海道産昆布
🐮秘傳牛肉清湯
🍅完熟番茄濃湯
🐷黑蒜豚骨湯
🐂日式牛骨濃湯(微辛)
🌶️川椒麻辣湯(辛辣)
揀2款湯底(鴛鴦鍋) +$10

🦑墨魚滑
🐠脆鯛魚片

🦐海蝦真大隻 帆立貝新鮮絲絲分明
花膠打邊爐最特別 夠爽口彈牙又滋補
早前,天氣持續酷熱,也有一段時間沒有到處蹓躂,更沒有前往荃灣西覓食同放狗…… 最近得悉《牛気》推出「和洋祭」主題,突然心癢癢想試試!  於是,便來到位於荃灣如心廣場的《牛気》。   午市時段,選擇也不少,這次我們點選了Level 4套餐,當中包括了澳洲穀飼黑安格斯牛 + SRF 美國極黑牛放題,還有海鮮放題,回本選擇蠻多,再加上「和洋祭」,相當豐富! 湯底方面,我們擇選了全新推出的湯底 —「北海道蛤蜊魚湯」,濃郁的魚湯,搭配蛤蜊,鮮甜美味,帶來滿滿海洋氣息。作為牛魔王,當然要盡情享用牛放題,而我還是第一次品嚐SRF 美國極黑牛,這款牛可算同時具備日本和牛的油花口感、以及美國安格斯牛的香濃肉味,入口鬆軟,並散出濃厚的牛肉香氣,絕對是混種牛中的極品。海鮮放題方面,有日本帆立貝、補身花膠、大海蝦、魷魚及青口等,款款新鮮味美,尤其大海蝦,爽口彈牙,十分鮮味。當中,絕對不能錯過法式蒜香芝士焗生蠔,大隻又甜美,蒜蓉搭配濃香芝味,口感 Creamy,相當味美。還有肥美的挪威三文魚刺身,絕對是我的最愛!「和洋祭」期間,自助區內提供了多款美食,包括:紅酒燉牛肉、意式番茄肉丸、吉列炸蝦、磨菇忌廉湯、炸薯條
於是,便來到位於荃灣如心廣場的《牛気》。
還有肥美的挪威三文魚刺身,絕對是我的最愛!
「和洋祭」期間,自助區內提供了多款美食,包括:紅酒燉牛肉、意式番茄肉丸、吉列炸蝦、磨菇忌廉湯、炸薯條、蘋果迷你脆脆撻、日式蟹棒冷豆腐、焦糖芝士巴斯克、馬卡龍、迷你雜錦脆皮泡芙、提拉米蘇大福...... 等。

特別推薦選擇多多的關東煮、日式蟹棒冷豆腐,及吉列炸蝦,尤其吉列炸蝦可蘸一點黑松露醬,個人覺得,比搭配炸薯條更滋味。
自助區內還有不少火鍋配料選擇,絕對可令食客吃到飽呢!
咖啡味太苦?添加香甜的拖肥,搭配出味美的咖啡拖肥味雪糕,雪糕質感細滑,令人回味!
2024-09-14 599 瀏覽
牛氣打邊爐我個人認為是保正之選,每次食口味都一樣,不會太差又不會太好,價錢又唔貴,同朋友邊食邊傾就最好啦。湯底我就最鍾意叫壽喜燒湯底,湯底味道甜甜地,同牛肉好夾,自助區有大蔥拎,放埋入湯底就令湯底更入味牛肉方面就睇你食咩套餐,普通套餐已經好多選擇,自助區已經有好選擇,又有菜又有好多丸飲品任飲。
飲品任飲。
2024-08-06
2024-07-26 996 瀏覽
開頭幾碟的肉是不錯的但之後的肉和海鮮非常差差到係覺得仲差過街市普通嘢係外表上都係ok嘅雖然同第一次嗰啲都係爭好遠但個味道上真係好差啲小食又麻麻服務態度有一個待應ok但其他都唔係幾好以後絕對唔會食呢間連鎖店
開頭幾碟的肉是不錯的
服務態度有一個待應ok
但其他都唔係幾好
以後絕對唔會食呢間連鎖店
2024-07-06 1156 瀏覽
今次係第二次嚟,呢度嘅環境好、食物好、食物又出得快、服務員態度又好。做會員仲有得送一客日本和牛牛肩。除了牛肉出色,其他食物亦非常好,我自己就最鍾意食海蝦,下次一定會再嚟!
2024-07-06
10 分鐘 (堂食)
2024-06-23 1099 瀏覽
難得老公放假, 突然間想去打嗰邊爐, 結果選擇了荃灣牛気。 點了個麻辣湯底, 雖然唔夠麻, 起碼90 分鐘內個湯仍然夠辣, 食物唔需要點醬汁仍然夠味。 牛肩脊質素幾高, 雞肉也好食, 豬肉片可能比較難控制, 還是可以。 環境舒服唔侷促, 職員態度亦十分有禮。 蔬菜選擇亦很健康, 有南瓜, 淮山, 萵筍, 仲有蟲草花。 選擇不多, 但亦足夠。 還有關東煮熟食選擇。 我最愛的魚皮亦十分爽脆, 還試了炸榴槤波波! 雖然坊間有很多類似嘅打邊爐店舖, 我還是喜愛牛気!
2024-06-08 940 瀏覽
今天訂了位在牛氣吃晚飯到達預訂時間時 因上手客人尚未離開Joanne便抱歉說會給我們一張大枱及主動送上movenpick雪糕作為禮物👍🏻態度很好 食物質素也很好
今天訂了位在牛氣吃晚飯
2024-06-08
10 分鐘 (堂食)
2024-04-13 1053 瀏覽
嬲到我第一次寫食評 第一次食放題係食唔飽 真係垃圾嚟 冇一樣嘢係好食 士多啤梨味雪糕係藥水味 大家想試伏可以去試試 牛無牛味 豬無豬味 雞一咬就散 失敗中既失敗 最後想是但搵啲嘢塞爆自己個肚 但發覺冇一樣嘢係可取劣劣劣劣劣 貼錢買難受 唯一可取之處係個熱朱古力濕紙巾都無張..this is the first time to write a review for the OpenRice. This is unacceptable for the restaurant that everything is rubbish
2024-04-10
2024-02-18 1743 瀏覽
今個冬天好像特別冷,這種天氣就最適合吃火鍋!荃灣有不少吃火鍋的地方,最後選了這間日式火鍋吃個飽 (晚市)澳洲穀飼黑安格牛 + SRF 美國極黑牛放題 $328/位(星期五、六、日及公眾假期每位 +$10)鴛鴦鍋 — 月見壽喜燒 + 牛骨濃湯(各 +$10)這店的肉類選擇不少,我們就選了中價位的澳洲穀飼黑安格牛及SRF 美國極黑牛組合,除了這兩款牛肉外,還可以吃特選牛小排、PRIME 美國肩胛肉眼、穀飼牛肩肉、特選豚肉、精選鷄腿肉跟爽脆水魷等,種類實在不少~ 先說火鍋用湯底,店家有6款可選,也可以選鴛鴦湯底多試不同口味!本想一試棉花糖月見壽喜燒湯底,可惜店員說棉花糖機壞了這款不能吃就退而求其次點來沒棉花糖的版本,另外選了牛骨濃湯!前者令肉加添香甜的味道變得更好吃,相比起來牛骨濃湯就比較普通沒有什麼特色了肉類的質素其實蠻高,油脂分布得不錯的,個人最愛SRF美國極黑牛,愛其肉質鮮嫩又有咬口,帶油脂香又不會太膩!穀飼黑安格牛就比較扎實油脂不會太多但牛味濃郁;想吃腍滑質感的可以吃特選牛小排跟Prime美國肩胛肉!牛肉以外的肉類也是同樣出色,一般不愛在火鍋店吃豚肉片的我竟然很喜歡店家的,只有鮮甜肉
(星期五、六、日及公眾假期每位 +$10)
鴛鴦鍋 — 月見壽喜燒 + 牛骨濃湯(各 +$10)

肉類的質素其實蠻高,油脂分布得不錯的,個人最愛SRF美國極黑牛,愛其肉質鮮嫩又有咬口,帶油脂香又不會太膩!穀飼黑安格牛就比較扎實油脂不會太多但牛味濃郁;想吃腍滑質感的可以吃特選牛小排跟Prime美國肩胛肉!牛肉以外的肉類也是同樣出色,一般不愛在火鍋店吃豚肉片的我竟然很喜歡店家的,只有鮮甜肉味沒有豬羶味!男友就最愛吃羊肉,因為肉味超濃郁,完全吃不停口呢~
與其他日式涮涮鍋放題餐廳差不多,外場還有不少美食跟甜點讓客人按喜好拿取,除一般常見的熟食外更鮮有地供應關東煮!蔬菜類也有驚喜,只因店內設有「本地水耕菜專區」,保證新鮮!麵食類也有好推薦啊~ 店家的拉麵跟烏冬是新鮮手製的,口感跟平常吃到的有很大分別也更好吃!大推!
放題又怎會少得吃甜品?自助雪糕機當然有配備;不過還是推薦大家吃麻吉燒!跟湯圓完全無分別的樣子跟內餡放在鍋內煮熟,台灣人對此比較熟悉但香港就比較少接觸,可以一試~
店家位置非常便捷,距離荃灣西站不過十分鐘內的步程,門面及店內的裝潢走現代化和式設計,座位寬闊檯面夠大可以多放美食!食物質素挺高,惟價錢來說並非便宜,可說是在區內屬於中至高定位;加上荃灣區實在有大大小小和不同類別的火鍋店,港式、台式跟日式也有,選擇多自然客源也會被分薄,所以到店內餐的客人不算多,就看當刻想吃甚麼了
2023-12-26
2024-02-12 1148 瀏覽
跟舊同學聚會選擇在此間放題店吃午餐,訂了位二點去到還要等位,等了大約15分鐘便有一位全程黑口黑面的四眼姐姐批准入座,去食日式涮涮鍋竟然可以冇芝麻醬真係第一次見,四個人去食第一次上枱只有豬、牛各一小碟,立刻再落柯打等了20分鐘都未有肉再上枱,要三吹四請再有肉配給俾你,出面蔬菜俾人攞完也不會主動補給,只有叫你埋單就最主動,鍋內的湯底差不多乾灑都不會主動幫你加湯,舉手叫人就一味叫你等等,服務態度真係不知所謂.
2024-02-08