2021-12-30 74 瀏覽
話說我係勁鍾意打邊爐烚吓烚吓 尤其係冬天 一個月平均打三四次今次朋友帶我黎呢間韓式火鍋放題湯底揀咗平時少見嘅韓式雪濃湯白雪雪咁 味道清清地 都幾特別架我地個餐有牛豬海鮮 同多款火鍋配料任食呢度嘅牛肉偏瘦 切得較薄 味道正常豚肉相對較有驚喜 肥瘦適中而且有肉香海鮮有蝦 青口 同魷魚仔 都係正常質素其他火鍋配料選擇都唔少 丸丸 蔬菜 豆製品仲有沙律同壽司 不過我當日就冇食到佢地嘅甜品都幾有誠意 有幾款自家製甜品有豆腐花 木糠布丁 重有frozen yogurt添
話說我係勁鍾意打邊爐烚吓烚吓
佢地嘅甜品都幾有誠意 有幾款自家製甜品
有豆腐花 木糠布丁 重有frozen yogurt添
2021-12-29
2021-12-29 56 瀏覽
放題大家食得多,有埋海鮮同自助吧,有雪糕嘅真係唔太多,有嘅都唔平。今次試呢間,揀最貴嘅都係$26x⋯⋯任飲任食真心飽到計雪糕都食唔落。坐位舒服好坐。人氣夠旺但唔會好逼。服務員態度都好好。食物味道,其實打邊爐唔同叫餸食飯,唔會有咩特別好好味,就是牛有牛味,食材夠新鮮,多選擇就是非常好了。而且唔難搵,易黎。約朋友一齊食下野吹下水,又坐得舒服,就是一間不錯的餐廳了如果每款肉都有埋名牌就更好,因為叫完都唔記得邊款打邊款了😅
坐位舒服好坐。人氣夠旺但唔會好逼。
服務員態度都好好。
如果每款肉都有埋名牌就更好,因為叫完都唔記得邊款打邊款了😅
2021-12-22
午餐
2021-12-28 43 瀏覽
$268 澳洲精選牛板健+海鮮放題一入到去餐廳,就覺得環境好寬敞,而每張餐枱上面都有一個月球燈飾,令人覺得幾浪漫今次就揀咗中等價位的放題套餐,入面有齊哂澳洲牛肉同埋海鮮✨湯底方面,我地揀咗雪濃湯雖然係免費湯底,但係都隱隱約約飲得出有牛肉的味道,唔會太馬虎😝而放題食物嘅款式正常,包括有澳洲精選牛板健、美國極上牛肩肉、黑豚肉、白魷魚同埋蝦味道上,比較突出嘅係澳洲精選牛板健,因為佢食落肉質嫩滑,同埋牛味仲幾重tim 另外,配菜仲可以係出面任揀,款式都係基本放題必有嘅粟米、芝心丸、響鈴等等除咗火鍋外,餐廳仲提供咗各款壽司同埋熟食,例如有炸蝦、薯條同埋餃子熟食入面,我地都一致覺得炸蝦最好味,因為佢嘅外層食落香脆食到最後,就緊係要試下甜品啦😚行到去甜品櫃,就即時見到入面有迷你木糠布甸、迷你提拉米蘇、朱古力蛋糕、慕絲蛋糕等等🍰食完後,覺得甜品嘅質素正常啦😂
$268 澳洲精選牛板健+海鮮放題
今次就揀咗中等價位的放題套餐,入面有齊哂澳洲牛肉同埋海鮮✨

湯底方面,我地揀咗雪濃湯

熟食入面,我地都一致覺得炸蝦最好味,因為佢嘅外層食落香脆
食到最後,就緊係要試下甜品啦😚

食完後,覺得甜品嘅質素正常啦😂
2021-12-26 612 瀏覽
呢間牛知己位於元朗,係一間韓式火鍋嘅店舖,店面環境都好寬鬆舒適😙坐著感覺都唔錯,有D似韓風以木格調為主🤔有別的風味!.店舖分時段優惠🤔,我就選擇咗中午時段食90分鐘火鍋放題。.這一款澳洲精選牛板鍵+海鮮火鍋放題$268有60種火鍋配料前菜、蔬菜、炸物、汽水、啤酒、果汁、甜品及乳酪!.火鍋湯底選擇雪濃湯牛骨湯,佢嘅湯底十分之雪白🤔,味道相當之香濃😙帶點牛骨味十分之濃郁,配料滾熟之後都唔需要點其他醬汁都好好味😋!.肉類放題呢幾款澳洲精選牛板健,係用咗不同部位,而佢嘅牛肉都好有質素🤔肉質都好新鮮,我試咗幾款不同部位嘅牛肉,同埋D豚肉!.美國極上牛肩肉/美國特產牛肉美國穀飼lberico 100%黑豚肉/嚴選豚五花/特選豚肉,尤其是我最鍾意食牛板健肉質味道濃厚😙,滾得內咗都唔會好韌!.呢款無激素雞翼望著冇乜特別🤔,食到入口肉質嫰滑雞味都好鮮😙,比起有激素雞翼好食好多😋!.海鮮放題原隻白魷魚圓碌碌又白白口感煙韌🤔,十分之有咬口,蟹粉墨魚滑味道都唔錯,食到入口好有咬口又彈牙😋紐西蘭半殼青口,食到入口味道鮮味😋肉質都好嫩口,大虎蝦十分之新鮮😙,食到入口爽口又彈牙,蝦味都好重😋!.

店舖分時段優惠🤔,我就選擇咗中午時段食90分鐘火鍋放題
這一款澳洲精選牛板鍵+海鮮火鍋放題$268
有60種火鍋配料
前菜、蔬菜、炸物、汽水、啤酒、果汁、甜品及乳酪!

肉類放題
美國極上牛肩肉/美國特產牛肉
美國穀飼lberico 100%黑豚肉/

海鮮放題
2021-12-23
2021-12-24 56 瀏覽
終於有小小凍既感覺❄️去左屋企樓下一間新開出的火鍋店元朗的韓國菜火鍋-牛知已📍元朗安寧路38號世宙商場地下26-27號舖在港鐵朗屏站E 出口,往世宙行大約5-8分鐘,在朗晴邨旁。90分鐘火鍋放題,我們揀選了$268的澳洲精選牛板健+海鮮放題套餐,自在形式用Pad落單肉類:📌 澳洲精選牛板健(送一板)📌美國極上牛肩肉(送一板)📌美國特產牛肉(送一板)📌美國穀飼黑豚肉(送一板)📌特選豚肉(可任叫)📌嚴選豚五花(可任叫)📌無激素雞翼(可任叫)📌精選雞腿肉(可任叫)海鮮:📌原隻白魷魚🦑📌蟹子墨魚滑📌紐西蘭青口📌大虎蝦飲品有很多選擇。蔬菜選擇也很多,很驚訝有蟲草花提供,亦都有鮮魚片提供。除了打邊爐,也少量壽司提供,滿足不同口味火鍋店送的三板雪花牛肉,肥瘦均勻,入口即溶,牛肉味濃郁至於可無限追加的牛肉,質素稍為遜色,較為肥美,口感細膩店內提供的壽司,質素當然不及壽司店,但亦是意外的驚喜,款式雖然不多,但是作為前才已經很足夠臨走前必食乳酪雪糕,消膩大滿足😋😋😋乳酪味非常濃厚,雪糕口感OK,完美結束一餐
終於有小小凍既感覺❄️
去左屋企樓下一間新開出的火鍋

元朗的韓國菜火鍋-牛知已

📍元朗安寧路38號世宙商場地下26-27號舖
在港鐵朗屏站E 出口,往世宙行大約5-8分鐘,在朗晴邨旁。

肉類:
📌 澳洲精選牛板健(送一板)
📌美國極上牛肩肉(送一板)
📌美國特產牛肉(送一板)
📌美國穀飼黑豚肉(送一板)
📌特選豚肉(可任叫)
📌嚴選豚五花(可任叫)
📌無激素雞翼(可任叫)
📌精選雞腿肉(可任叫)

海鮮:
📌原隻白魷魚🦑
📌蟹子墨魚滑
📌紐西蘭青口
📌大虎蝦

除了打邊爐,也少量壽司提供,滿足不同口味

火鍋店送的三板雪花牛肉,肥瘦均勻,入口即溶,牛肉味濃郁
至於可無限追加的牛肉,質素稍為遜色,較為肥美,口感細膩

2021-12-24 43 瀏覽
天氣突然轉涼令人好想食打邊爐,諗起呢間平日夜晚應該唔駛等位,揀咗每人$268嘅餐,簡單的點了九州豚骨湯!! 澳洲牛板健同埋美國黑豚肉嘅質素非常唔錯,尤其是牛板健唔太肥又有牛味,全晚不斷encore呢兩款肉已經好滿足!! 海鮮有魷魚、青口、大虎蝦、帶子,最推介大虎蝦夠晒大隻肉質彈牙,又好快熟可以快啲食得!! 😊其實出面都幾多嘢食,有熟食如吉列蝦、薯條、餃子等等,仲有少量壽司,最好係有得食乳酪雪糕,朱古力同原味任揀!! 然後蔬菜丸類都有我鍾意食嘅皇帝菜、冬菇、粟米、山根、響鈴等等!! 呢餐好滿足,食完成個人暖晒啦!!

呢餐好滿足,食完成個人暖晒啦!!

2021-12-22 94 瀏覽
約左人係朗屏站呢邊食lunch,見天氣涼左咁多,朋友提議去打邊爐,都好喎,近近地就食牛知己啦。揀左最經濟嘅澳洲牛+海鮮放題,$268/位,午市減$50,價錢大眾化啦。差不多兩點先黎到,店員提醒截單時間係15:00,但落場就係16:00,除左肉同海鮮,其他都係自助區到拎,咁早啲落定想食嘅野先。飲品去雪櫃自取,有汽水,啤酒,罐裝茶等,仲有熱水機同茶包,想飲唔凍嘅罐裝飲品都可以同店員講。湯底有幾款選擇,我地揀左唔使加錢嘅昆布湯,個鍋入面好多海帶呀~先送上頭盤海鮮,呢幾樣都可以無限添加的,蝦好爽好鮮味喎,青口同墨魚仔都好食。左邊係牛肉,右邊就係豬肉,店員無講係邊一款牛/豬肉,不過兩款質素都唔錯,嫩滑無渣。追加的牛,我估呢碟係牛肩肉?都好有牛肉味,好味好味。另一款應該係美國牛肉?呢碟就肥少少,食落都好嫩滑唔差呀。牛肉一淥就熟,密密食好滿足。豬肉片都好滑,唔比牛差喎,兩種肉都好食。仲叫左墨魚滑同午餐肉,其實午餐肉打邊爐都幾好食,呢幾片都係厚切幾正,無咁易散。自助區有菜,丸,腸仔,雜菇等,食左咁多肉就攞一盤菜食下先,菜有皇帝菜,羽衣甘藍,娃娃菜同唐生菜,先攞堆羽衣甘藍,呢隻菜吸左牛油特別好味。食飽飽

追加的牛,我估呢碟係牛肩肉?都好有牛肉味,好味好味。
另一款應該係美國牛肉?呢碟就肥少少,食落都好嫩滑唔差呀。
牛肉一淥就熟,密密食好滿足。
豬肉片都好滑,唔比牛差喎,兩種肉都好食。
食飽飽就唔少得食埋甜品,午市有雪糕機同豆腐花,雪糕有乳酪味同朱古力味,個朱古力超濃郁,乳酪味酸酸地都好食,個肚仲食得落就梗係要食晒兩款味啦。

好味好味,冬天打邊爐特別滿足。
2021-12-20
2021-12-20 39 瀏覽
元朗好多美食,天寒地凍,真係好想打邊爐,暖一下❤️上OpenRice 搵,見到呢間韓式打邊爐,好奇下,同朋友去食。去到,覺得門面好幾靚,店舖裡面都好大,座位好闊落,坐得好舒服我平日7點鐘到,人唔算多,我地walk in 即刻有位😚火鍋放題,揀左一個餐,就可以出去拎配料。有部分肉類海鮮可以用枱上既機order幾方便。第一轉肉同海鮮職員直接幫手order埋肉類好新鮮,肥瘦適中,好有牛味👍🏻海鮮算新鮮。出面有不同丸類,菜類,麵任拎。仲有少少熟食,糖水,沙律,甜品任食。仲有飲品任飲,好豐富。雖然名字上叫韓式放題,但實際上同一般火鍋都差唔多。整體配料算新鮮,價錢合理。最好既係坐得舒服,大家傾計都傾得好開心。不過,始終係限時放題,所以,食得有啲趕,但呢個價錢,地點算係合理
元朗好多美食,天寒地凍,真係好想打邊爐,暖一下❤️

我平日7點鐘到,人唔算多,我地walk in 即刻有位😚

幾方便。第一轉肉同海鮮職員直接幫手order埋

肉類好新鮮,肥瘦適中,好有牛味👍🏻海鮮算新鮮。

💖冬天梗係要食火鍋🍲,今晚黎元朗呢間店食火鍋放題,任食任飲各種肉類、熟悉、甜品、飲品等,晚市價錢大人$188至$388。1⃣️90分鐘火鍋放題🍲 $268/位💖我地要左$268嘅放題套餐,係澳洲精選牛板健🐂同海鮮🦐放題。可以任飲任食肉、海鮮同60種配料。有6款湯底,我地揀咗昆布清湯,清香得黎有好多昆布。✅肉類💖可以任食8種牛🐂、豬🐷同雞🐔肉,一入座會上3碟牛同1碟豬,之後加肉就自己係ipad落單,上得好快 (1-2分鐘即刻有!)。牛肉推薦澳洲精選牛板健,肉質嫩滑,肥瘦相間,我鐘意配牛肉汁或者麻醬食。豬肉推薦美國穀飼Iberico 100%黑豚肉,油脂味香,令肉質更嫩。✅海鮮💖一開始會上4隻原隻白魷魚🦑、大虎蝦🦐同紐西蘭半殼青口🐚,之後同樣係ipad加單。白魷魚Q彈,大虎蝦肉肥厚。青口大隻新鮮,幾抵食,推薦encore。✅蔬菜、丸、火鍋配料💖有好多款菜🥬、菇🍄、肉丸🍡等,仲有年糕、魚板、響鈴等,可以食韓式🇰🇷火鍋!粟米幾清甜,食啲菜balance番啲肉都好😌。✅炸物、熟食💖有公仔麵🍜、壽司🍣、炸蝦🍤、炸餃子🥟、炒飯🍚等。推薦炸蝦,表皮香脆,入面彈牙熱辣辣🔥。✅甜品💖有乳酪雪糕🍦、糖水、蛋糕🍰

1⃣️90分鐘火鍋放題🍲 $268/位

✅肉類

✅海鮮

✅蔬菜、丸、火鍋配料

✅炸物、熟食

甜品
💖有乳酪雪糕🍦、糖水、蛋糕🍰、布甸杯🍮等,蛋糕同布甸都係一口size,唔驚食太飽。推薦乳酪雪糕,有乳酪同朱古力味,可以自己加各種朱古力🍫同軟糖🍬toppings。糖水都唔錯,今晚嘅係薏米雪耳糖水,暖笠笠♨️又健康。

✅飲品
💖有好多款罐裝飲品🥤同自己加嘅果汁🍹。

💖食得好飽🤰🏻,呢度嘅食物同飲品選擇幾多,同屋企人、朋友或者自己黎食都啱,午市可以平$50更抵。呢度最好一點就係上菜好快,唔使驚坐喺度等!
2021-12-18 45 瀏覽
天寒地凍最適宜打邊爐,元朗牛知己是一個很好的選擇 。交通方便,朗屏站e出口直行不需五分鐘就到。 餐廳座位寬敞,環境乾淨。打邊爐主要食牛為主,有幾個套餐選擇,我哋選擇中價位$268任食90分鐘放題,澳洲精選牛板腱及海鮮放題,有牛板腱、牛肩肉、黑豚肉、豚五花、無激素雞翼、雞腿肉;海鮮有三款,白魷、魚青口、大虎蝦,相當吸引。火鍋湯底有六款,我們選了雪濃湯及沙嗲湯底,一清一濃。 另設有自助形式,醬料有十幾多款任君選擇,還有蔬菜類、丸類、熟食區、甜品區、壽司區、飲品區……食物種類多不勝數,應有盡有。 我們品嚐所有所有肉類,確實很嫩口,很鮮甜,雖然海鮮款式不多,但食肉類已經很飽肚,很滿足,會推介給朋友。

2021-12-01
10 分鐘 (堂食)
2021-12-17 58 瀏覽
星期六做完運動,最好就梗係食午餐放題啦,最好有雪糕任食,同埋飲品任飲咁就完美。牛知己真係不二之選。我哋兩人用電腦點咗午餐套餐之後,就當然去攞飲品,同埋雪糕喇,仲有香脆炸薯條等等。而我們點嘅炸雞烏冬同埋肥牛冷麵,好快趣咁就放咗喺枱面。炸雞香脆,微辣味道唔錯,烏冬彈牙雖然比不上手打烏冬但也中規中矩。肥牛亦都有一般水準。至於冷面就真係唔係好得,最後都食淨咗好多,好彩有自助吧補番數。至於任飲嘅飲品琳瑯滿目。雪糕亦都有好多裝飾品同埋薄脆可以加上去。這半自助餐午真係一個唔錯嘅選擇。
炸雞烏冬
炸雞烏冬
自助吧飲品食品
  • 自助吧
2021-12-16 55 瀏覽
天氣開始凍番最啱就係打邊爐!今次黎到元朗呢間火鍋放題,我哋揀左$268嘅澳洲精選牛板健同海鮮放題套餐!因為有小小喉嚨痛所以就要左個清清地嘅雪濃湯!一入座就會上牛肉同海鮮,食完唔夠就之自己係ipad落單~牛板鍵肉質嫩滑,肥瘦相間,唔錯!自己麻麻地豬肉所以就冇試,見朋友都有keep住食,相信都幾好!海鮮自己就比較喜歡虎蝦,大隻爽脆彈牙,魷魚同青口就正正常常啦!除咗ipad點嘅嘢食出面仲有好多配菜,小食, 甜甜,飲品等等可以自己拎!小食就最鍾意佢個瑞士雞翼,👍🏻忍唔住口食咗幾隻!最尾食到甜品實在太飽,所以淨係食咗個豆腐花! 佢其實有好多一口size嘅小甜品,但實在太飽唯有下次再過嚟食先試啦!

一入座就會上牛肉同海鮮,食完唔夠就之自己係ipad落單~

小食就最鍾意佢個瑞士雞翼,👍🏻忍唔住口食咗幾隻!

2021-12-15 55 瀏覽
係元朗的牛知己用268蚊就可以食到豐富的任食火鍋, 我叫的價位屬於中間,對我來講已經好夠食。睇睇已經包齊以下材料:澳洲精選牛板腱美國極上牛肩肉美國特產牛肉美國穀飼Iberico 100%黑豚肉特選豚肉嚴選豚五花無激素雞翼精選雞腿肉原隻白魷魚紐西蘭半殼青口大虎蝦飲品甜品都有好幾款選擇, 外邊仲有雪櫃裝蔬菜和丸類。呢到亦可自行調味, 拌一個自己喜歡的口味去配食物, 呢到最特別係有牛汁和芝麻醬,我用來點牛食幾正。我地食左兩轉牛已經好飽, 牛和豬的質素唔錯值得再來。

睇睇已經包齊以下材料:

精選雞腿肉
原隻白魷魚
紐西蘭半殼青口
大虎蝦

飲品甜品都有好幾款選擇, 外邊仲有雪櫃裝蔬菜和丸類。

我地食左兩轉牛已經好飽, 牛和豬的質素唔錯值得再來。
2021-12-13 701 瀏覽
今次介紹嘅係元朗世宙商場地下既「牛知己」。主打韓式火鍋放題,價位由$188至$388(加一),食勻各款牛,豬,海鮮,仲有60款嘅火鍋配料😘作為屯門人,想打邊爐又吾想出去港島區,呢間係個吾錯嘅選擇😎.小編揀咗最俱人氣之選嘅「澳洲精選牛板腱+海鮮」放題!$268主攻澳洲牛板健,七款牛同海鮮~.【湯底】湯底有六種,其中雪濃湯同昆布清湯係免費鍋底,其餘都只係加$10~$20。雖然昆布清湯係免費湯底,但用料好充足,呢點令我幾surprise😆裡面有勁多昆布,厚實滑溜又帶點爽脆~.【牛肉】有澳洲牛板腱,美國極上牛肩肉同美國特產牛肉,食識一定係牛板腱同極上牛肩肉👍牛板腱油花豐富,肉質嫩滑又帶點Q彈。而牛肩肉口感紮實帶嚼勁【豚肉。雞肉】有美國穀飼Iberico 100%黑豚肉,特選豚肉,豚五花,無激素雞翼同雞腿肉。其中最推薦黑豚肉,超薄而吾會有過多脂肪,係鍋中涮幾秒,入口軟嫩嫩的.【海鮮】海鮮有原隻魷魚,紐西蘭半殼青口同大虎蝦,大虎蝦最值得一讚,夠大隻又厚肉😂.【火鍋配料。小食。熟食】係自助區有蔬菜,丸類,粉麵等配料,比較特別嘅有年糕,長洲大魚蛋,羽衣甘藍,仲有韓式炸餃子,薯條,吉列炸蝦,糖水,壽司🥳

【湯底】

【牛肉】

【豚肉。雞肉】

【海鮮】

火鍋配料。小食。熟食】
係自助區有蔬菜,丸類,粉麵等配料,比較特別嘅有年糕,長洲大魚蛋,羽衣甘藍,仲有韓式炸餃子,薯條,吉列炸蝦,糖水壽司🥳 熟食有韓式炒飯,韓式年糕,泡菜同涼拌菜

【飲品。雪糕。甜品
飲品種類吾算多,但有齊啤酒,汽水,茶類等。甜品有豆腐花,迷你布丁,迷你cheese cake,朱古力cake。而雪糕係DIY雪糕,有乳酪同朱古力味,兩種味都吾錯,可以加D朱古力脆脆,彩色豆添😎
2021-12-09 89 瀏覽
冬天真係日日都想去打邊爐, 比呢間牛知己既裝修吸引左!望下個MENU, 見到一個服務員好快手好NICE, 介紹完一輪叫我地如要追加就係IPAD 度禁, 入面亦可以加購叫一D特別食物例如韓牛.出面仲有自助BAR, 剩係食配料+甜品+飲品 都飽左一半! 主角來了!!!!!! 所有野望落去都係十分新鮮!!! 蝦同埋白魷魚超大隻 , 好爽好鮮甜!牛肩肉最岩我口味, 牛味重又有口感! 雞肉好滑吾係雪左好耐個D感覺!餐廳上肉上得好快, 雖然得90分鐘, 但我地2個密密食都可以翻飛左好多次牛板健+牛肩! 超滿足!總括黎講, 比起個D出名日式火鍋店只準食一款牛黎講…”牛知己”真係好抵食!
冬天真係日日都想去打邊爐,
比呢間牛知己既裝修吸引左!

望下個MENU,
見到一個[人氣之選}餐, 任食牛板健+牛肩+黑豚+5花+雞仲要有埋虎蝦都只係兩百幾蚊??!!

平日7點30入座都FULL左一半, 坐坐下8點左右已經FULL哂, 服務員好快手好NICE, 介紹完一輪叫我地如要追加就係IPAD 度禁, 入面亦可以加購叫一D特別食物例如韓牛.

出面仲有自助BAR, 剩係食配料+甜品+飲品 都飽左一半!

主角來了!!!!!!
所有野望落去都係十分新鮮!!!
蝦同埋白魷魚超大隻 , 好爽好鮮甜!

牛肩肉最岩我口味, 牛味重又有口感!

雞肉好滑吾係雪左好耐個D感覺!

2021-12-08