2024-01-22 25 瀏覽
日本人主理🇯🇵以供應日本蠔為主 小店主廚是正宗日本人 也有日本直送刺身、燒物及料理店內名物 鐵盒燒生蠔 是必食推介🌟OooooO🔸鐵盒燒生蠔(6隻) $240店員以鐵盒燒生蠔🦪 這個煮法是廚師特別研發以最佳的溫度及時間燒出又多汁又鮮甜的生蠔生蠔是原隻燒好 店員再即場幫客人開的大大隻生蠔好肥美 🥰🥰推介可以試下加拉克萊特芝士(3pc) $43店員以整餅大芝士即場切到熱熱的蠔上 半溶芝士口感非常好OooooO🔸和牛壽喜燒 $780日本和牛油花分佈均勻 入口即溶💕店員細心地講解 先放少少糖及壽喜燒汁煮滖加入和牛燒十秒左右 添上已打均的日本雞蛋口感更滑如果唔喜歡太甜的壽喜燒汁亦備有昆布湯🌟供客人混入汁中最後是把所有蔬菜、日本豆腐、芋絲蔬菜吸了壽喜燒汁及牛油香味 正😁最後另加了一個稻庭烏冬 好滿足

日本人主理🇯🇵以供應日本蠔為主
小店主廚是正宗日本人 也有日本直送刺身、燒物及料理
店內名物 鐵盒燒生蠔 是必食推介🌟

日本和牛油花分佈均勻 入口即溶💕
店員細心地講解 先放少少糖及壽喜燒汁煮滖
加入和牛燒十秒左右 添上已打均的日本雞蛋口感更滑
如果唔喜歡太甜的壽喜燒汁亦備有昆布湯🌟供客人混入汁中
最後是把所有蔬菜、日本豆腐、芋絲
蔬菜吸了壽喜燒汁及牛油香味 正😁
最後另加了一個稻庭烏冬 好滿足

2024-01-20 30 瀏覽
牡蠣小屋顧名思義係以日本牡蠣為主,餐廳近門口擺放唔同縣市嘅蠔,裏面設有吧枱近距離同師傅互動,亦有香港少有嘅。鐵 盒 燒 生 蠔 +拉 克 萊 特 芝 士 喺座位後邊望住鐵盒燒生蠔,日本人侍應仲會即場開蠔,再用將超大件嘅芝士切出片片,當中3隻蠔上面佈滿熱熔芝士。芝士可以拉絲,香濃不膩,超推介,而原汁原味食蠔都好滋味,蠔肉脹卜卜,肥美鮮甜。牡蠣餃子雞翼係少有嘅配搭,包住蠔肉,蠔肉都唔細,無違和感。 蟹籽三文魚子釜飯 加入蟹籽、三文魚子同紫蘇葉攪拌,最後面層放上啖啖蟹肉同蟹腳,清甜鮮味。食到底仲有少少飯焦添。煙熏鵝肝帆立貝 超大件,2大塊厚切嘅鵝肝同2片鮮甜帆立貝夾雜喺一齊,好似日式巨無霸。加上甜甜燒汁,特別滋味。山芋明太子鐵板燒 先攪拌生蛋,明太子鹹香微辣,表層帶滑溜口感,底部似蛋般凝固。 牛舌(鹽味)、茄子、蘆筍 串燒同樣出色,特別係牛舌燒得香口亦保持嫩滑。

鐵 盒 燒 生 蠔 +拉 克 萊 特 芝 士

喺座位後邊望住鐵盒燒生蠔,日本人侍應仲會即場開蠔,

牡蠣餃子雞翼係少有嘅配搭,包住蠔肉,蠔肉都唔細,無違和感。

Bookmark已久終於去😆特登黎食拉絲生蠔🤤呢間專食日本蠔嘅居酒屋 特別在有多款熟蠔菜式🦪裝修走居酒屋風 有榻榻米坐 我地就坐bar枱觀賞師傳整野食😆🌟🦪鐵盒燒生蠔 半打 ($240) 最期待signature dish🤩一定要加cheeseeee 生蠔肥美飽滿 鮮甜又有海水味! 店員在席前將生蠔放入鐵盒 即場蒸 加埋熱溶芝士 拉哂芝又吸精 超鐘意🤩🥘山芋明太子鐵板燒 ($78)上枱仲熱辣辣! 入面有芝士 明太子 山芋 拌一拌再食 微辣明太子同山芋嘅香甜出奇地幾夾🤣好似食paella咁🦀蟹·三文魚子釜飯 ($280)幾足料 有蟹肉 大量三文魚子 菇菇~蟹肉鮮甜 飯粒軟綿 整體味道略為清淡 調味可以重d都得🍣煙燻鵝肝帆立貝 ($198)兩片鵝肝夾住壽司飯 配埋帆立貝同醬油 味道正常發揮🍢免治雞肉串燒 ($38)成日叫嘅款式😆雞肉棒同蛋黃 點會唔好食🤣有少少鹹🍋The finest Lemon Shochu Soda ($78)🍐Rien Pear Soda ($78)—————————————————📍牡蠣小屋 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓

🌟🦪鐵盒燒生蠔 半打 ($240)

🥘山芋明太子鐵板燒 ($78)

🦀蟹·三文魚子釜飯 ($280)

🍣煙燻鵝肝帆立貝 ($198)
兩片鵝肝夾住壽司飯 配埋帆立貝同醬油 味道正常發揮

🍢免治雞肉串燒 ($38)
成日叫嘅款式😆雞肉棒同蛋黃 點會唔好食🤣有少少鹹

🍐Rien Pear Soda ($78)

—————————————————
📍牡蠣小屋
2024-01-16
  • 拉克萊特芝士
2024-01-18 36 瀏覽
#牡蠣小屋 一間以新鮮日本牡蠣為主打既日式料理店,牡蠣控既朋友一定不能錯過,種類都唔少😊,除了牡蠣以外、都還有其他日式料理,很滿足的一餐啊😌🔹鐵盒燒牛蠔 半打 $240,全部都係大大隻既廣島蠔!用火加熱鐵盒令牡蠣加快熟,牡蠣的浸出既鮮甜味非常漲,最後還會加熱溶芝士放面,好味到不得了😋😋😋🔹小牡蠣 $156 有兩隻,德島蠔,比較爽口,都好 fresh😃🔹牡蠔忌廉意粉 $118,再來一款牡蠣食品,忌廉汁好香滑,蠔加意大利粉好夾好味🤤🔹煙熏鵝肝帆立貝 $198,兩層厚厚既鵝肝夾壽司飯,再係上層加入帆立貝,幾重口感,非常滋味😘😘😘🔹蟹肉三文魚子釜飯 $280,賣相都好吸引、滿滿三文魚子和極多蟹肉配合熱辣辣的釜飯,完美組合😍😍🔹山芋明太子鐵板燒 $78,相當有驚喜的一款小食,明太子既濃度配淡口絕味山芋,格外顯得明太子不會太鹹,口感不錯👍🏻👍🏻牡蠣小屋 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓

牡蠣小屋 (銅鑼灣)
2024-01-17 31 瀏覽
睇IG 無意中發現銅鑼灣竟然有一間專食日本生蠔嘅主題餐廳 牡蠣小屋❣️齋睇相已經覺得勁吸引,所以呢日就同朋友上去朝聖一下啦💖一上到去間餐廳已經見到當眼位放咗好多好冰鎮住嘅海鮮⭐️鐵盒燒生蠔最主要我嚟呢度係要食呢個生蠔🤤生蠔用咗清酒嚟煮,每一隻都勁大隻!生蠔肉脹卜卜肥美又飽滿,海水味濃郁🤓其中三隻加左拉克萊特芝士🧀燒熱咗嘅芝士刮一層落去隻生蠔上面🤩令到生蠔增加咗奶香,更加香口!和牛壽喜燒另外仲嗌咗一盒壽喜燒,店員由頭到尾都幫我哋燒晒,完全唔使自己動手😌和牛肉質軟腍,壽喜燒醬汁鹹甜適中☺️沾買蛋漿一齊食更加滑溜🥰壽喜燒仲包咗雜菜、冬菇、豆腐等等😍蕃茄沙律食完海鮮同埋肉要食返個沙律平衡一下❤️蕃茄非常鮮甜多汁,洋蔥用咗酸酸甜甜嘅醬汁攪拌😋上面仲有大量嘅白飯魚,爽口嘅白飯魚一啲腥味都無😉牡蠣小屋 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓
齋睇相已經覺得勁吸引,所以呢日就同朋友上去朝聖一下啦💖
一上到去間餐廳已經見到當眼位放咗好多好冰鎮住嘅海鮮⭐️

最主要我嚟呢度係要食呢個生蠔🤤

生蠔用咗清酒嚟煮,每一隻都勁大隻!
生蠔肉脹卜卜肥美又飽滿,海水味濃郁🤓

其中三隻加左拉克萊特芝士🧀

燒熱咗嘅芝士刮一層落去隻生蠔上面🤩
令到生蠔增加咗奶香,更加香口!

和牛壽喜燒

和牛肉質軟腍,壽喜燒醬汁鹹甜適中☺️
沾買蛋漿一齊食更加滑溜🥰

壽喜燒仲包咗雜菜、冬菇、豆腐等等😍

蕃茄沙律

食完海鮮同埋肉要食返個沙律平衡一下❤️
蕃茄非常鮮甜多汁,洋蔥用咗酸酸甜甜嘅醬汁攪拌😋
上面仲有大量嘅白飯魚,爽口嘅白飯魚一啲腥味都無😉

牡蠣小屋 (銅鑼灣)
  • 拉克萊特芝士
  • 和牛壽喜燒
有朋友鍾意食蠔,於是一齊去試下呢間位於銅鑼灣嘅牡蠣小屋,想試下個鐵盒燒生蠔,好似幾有趣。 座位方面係類似榻榻米,中間張枱升起少少,對腳可以沉落去嗰隻。 食物方面其實無咩特別,都係一般日式居酒屋料理嘅食物,串燒、燒物、壽司之類。 串燒🌕🌕🌕🌑🌑鹽燒吞拿魚鮫🌕🌕🌕🌕🌑明太子芝士玉子燒🌕🌕🌕🌕🌑蔥花吞拿魚卷🌕🌕🌕🌕🌑鐵盒燒生蠔🌕🌕🌑🌑🌑燒飯糰(明太子)🌕🌕🌕🌑🌑 蔥花吞拿魚卷幾好食。 咁其實個鐵盒燒生蠔除左係用鐵盒燒之外,好似無咩無特別。

串燒🌕🌕🌕🌑🌑
鹽燒吞拿魚鮫🌕🌕🌕🌕🌑
明太子芝士玉子燒🌕🌕🌕🌕🌑
蔥花吞拿魚卷🌕🌕🌕🌕🌑
鐵盒燒生蠔🌕🌕🌑🌑🌑
燒飯糰(明太子)🌕🌕🌕🌑🌑

蔥花吞拿魚卷幾好食。

咁其實個鐵盒燒生蠔除左係用鐵盒燒之外,好似無咩無特別。
鹽燒吞拿魚鮫
明太子芝士玉子燒
蔥花吞拿魚卷
鐵盒燒生蠔
燒飯糰(明太子)
燒飯糰(明太子)
鹽燒吞拿魚鮫
明太子芝士玉子燒
蔥花吞拿魚卷
Bookmark 左呢間小店一段時間,之前亦見到許多人介紹,因為什少過港島區食飯,所以一直都未幫襯;終於尋晚可以一嚐晚餐,朋友們和我都覺得值得推薦😌知道小店的坐位不多,兩日前訂座都竟然訂到夜晚7:00,起初擔心會不會名過其實,所以少左人幫襯🫣 抱著試伏的心態,慶幸喜出望外。個人最推薦明太子玉子燒、月見雞肉棒、泡菜牡蠣鍋、鐵盒燒生蠔。 蠔的size都唔細,味道鮮甜,亦唔會縮水😆整體食物質素不錯,服務也挺好的,服務生都很忙碌,但也有求必應(斟水、影相、跟單、提醒鍋物的火力等等)。最重要是當晚食客不多,沒有限時收檯(本來網上訂座寫用餐時間2小時)大讚👍🏻👍🏻👍🏻 離開時,隔離檯比我地早入座嘅日本人仲繼續叫啤酒同甜品😆我地一行3個女仔食左$1400左右(叫左兩杯飲品)。大家都食得好飽,又可以傾餐飽。價錢話平唔平,又唔算太貴。難得食物有質素,服務又不錯,會推薦一下,亦會再幫襯😁P.S.若果人均消費閒閒地$400 (唔飲野)至$600(叫下酒類飲品)仲要限時,都真係幾趕客🥲 難怪而家香港嘅餐廳晚市咁小人,希望好似牡蠣小屋呢啲小店可以守得住💪🏻

鐵盒燒蠔
  • 明太子芝士玉子燒
  • 牡蠣泡菜鍋
  • 免治雞肉
2023-12-25 48 瀏覽
平安夜🤶要食返個蠔調理下個心情(´▽`)上網睇左好多間 見佢係日式同埋好似唔伏就試試佢🐈因為係食晏仲有下場 淨係叫左個lunch set食🥰揀左佢個蠔set食 入面有四件壽司 🍣件拖羅好正 入口即溶 師傅話由生食起先我主要講下特別嘅 有啲正常發揮就唔特登講🤧第一件生蠔好肥美鮮甜 第三格應該係醃蠔? 🤣幾得意 有啲似食緊金蠔但又唔會太咸第四格雞翼蠔 我一咬係爆汁 成件事幾創新 但個雞皮好難咬 加上我本人唔食皮 個蠔係好食但如果如果單點我就唔會🌝第五格應該係半生熟蠔❤️ 🤣如果無下場 應該會叫半打食😛 麵豉湯正常 總括嚟講可以有下次🤣 推介蠔精試 日本蠔較甜又肥美 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
平安夜🤶要食返個蠔調理下個心情(´▽`)
上網睇左好多間 見佢係日式同埋好似唔伏就試試佢🐈

但如果如果單點我就唔會🌝

第五格應該係半生熟蠔❤️ 🤣如果無下場 應該會叫半打食😛

麵豉湯正常
總括嚟講可以有下次🤣
推介蠔精試 日本蠔較甜又肥美 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-12-22 858 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗銅鑼灣調查呢間日式居酒屋,一出𨋢就見到餐廳,門口放咗唔同產地生蠔,餐廳裝修設計簡約,環境清幽,主打食牡蠣,食材新鮮又高質,仲要即叫即製🦆自家製紫蘇入鴨 $118📸表示個漢堡扒加入免治鴨肉同紫蘇葉,配上柚子胡椒醬🙋🏻‍♂️表示個鴨漢堡扒表面煎到焦脆,鴨肉口感鬆軟,食落香口,加咗紫蘇葉提升味道層次,點上柚子胡椒醬,味道香辣夠惹味🦪鐵盒燒生蠔 $240 (半打)🧀拉克萊特芝士 $43 (3隻)📸表示啲生蠔放入鐵盒度蒸,之後店員會即場開蠔,餓底叫咗半打生蠔,其中有三隻另加芝士,店員會將半溶嘅芝士刮落隻生蠔上面🙋🏻‍♂️表示個蠔食落鮮甜嫩滑,加咗芝士嘅蠔食落多咗份鹹香,餐廳亦提供兩款檸檬醬汁,分別係青唐辛子同赤唐辛子,可以加幾滴用嚟提鮮,青唐辛子汁食落充滿香甜檸檬味,赤唐辛子汁食落個檸檬味帶香辣🦪牡蠣泡菜鍋 $380📸表示個鍋除咗牡蠣同泡菜,仲有菇菌,京蔥同蔬菜做配料,份量多夠晒大鍋🙋🏻‍♂️表示啲蠔肉質肥美,味道鮮甜,個湯吸收咗蠔嘅鮮甜,泡菜嘅香辣,仲有多種配料嘅精華,飲落味道香濃🌈Kugura彩虹魚生飯 $208📸表示個魚生飯用個牛奶樽裝住魚生等配料,放喺木盒上冰鎮住,顏色

自家製紫蘇入鴨
🦆自家製紫蘇入鴨 $118
📸表示個漢堡扒加入免治鴨肉同紫蘇葉,配上柚子胡椒醬
拉克萊特芝士

🦪鐵盒燒生蠔 $240 (半打)
🧀拉克萊特芝士 $43 (3隻)

🦪牡蠣泡菜鍋 $380
🌈Kugura彩虹魚生飯 $208
📸表示個魚生飯用個牛奶樽裝住魚生等配料,放喺木盒上冰鎮住,顏色一層層相當吸引,打卡一流,店員會幫忙將魚生等配料逐樣倒出嚟,鋪喺碗飯上面,賣相好靚
🙋🏻‍♂️表示個魚生飯有大大隻蠔,用橄欖油浸過,食落creamy,有甘香嘅海膽,爆汁嘅三文魚籽同蟹籽,新鮮嘅角切魚生,肥美嘅吞拿魚蓉,濃厚嘅山芋蓉,香滑嘅海藻,配料豐富,食落充滿層次感

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
自家製紫蘇入鴨
拉克萊特芝士
牡蠣泡菜鍋
2023-12-20 50 瀏覽
閒日嘅晚上一間樓上鋪滿座證明香港嘅經濟仲有救我見到都倍感安慰其賁品嚐蠔真係唔只生食仲有好多種方法架今晚一次過試咗幾種包括:刺身飯上面嘅橄欖油漬蠔配上山芋、時令白身魚、海草莖、吞拿魚、海膽同魚子由一個玻璃樽倒出嚟飯面過程賞心悅目之後到鐵盒清蒸嘅蠔嘩!喺日本廣島嚟架!蒸起之後即刻加入大量車輪芝士令蠔有2個層次嘅咸味(海水+芝士)牡蠣泡菜鍋除咗蠔之外仲好蔬菜同菇同樣成功吸左蠔嘅精華除左蠔之外仲有紫蘇入鴨等嘅食物一班朋友齊齊食都幾開心
閒日嘅晚上

仲有好多種方法架
今晚一次過試咗幾種
包括:

刺身飯上面嘅橄欖油漬蠔

配上山芋、時令白身魚、海草莖、吞拿魚、海膽同魚子
由一個玻璃樽倒出嚟飯面
過程賞心悅目

之後到鐵盒清蒸嘅蠔
嘩!喺日本廣島嚟架!
蒸起之後即刻加入大量車輪芝士
令蠔有2個層次嘅咸味(海水+芝士)

牡蠣泡菜鍋除咗蠔之外仲好蔬菜同菇

同樣成功吸左蠔嘅精華

除左蠔之外
仲有紫蘇入鴨等嘅食物

一班朋友齊齊食都幾開心
2023-12-20 47 瀏覽
這是一個月必到一次的店舖,難以忘懷的是鐵盒半熟生蠔及淮山湯蠔鍋,星期五會比較熱鬧嘈吵,平日一至四會比較寧靜。平常都是與有人兩個至三個一同晚餐,作慶祝聚會的地方,特別這兩個月的蠔是非常飽滿,吃過後鮮味無窮,另外串燒我都很推介豚肉蠔串,另外明太子玉子卷都非常好味,每一次必點的就是淮山蠔鍋有很多菜及白蘿蔔紅蘿蔔配以海帶湯底還有六隻飽滿的蠔,新鮮的淮山蓉,如果想飽肚可以另加白飯,麻煩給滿濃濃的鮮豪湯非常好味。
鐵盒生蠔
鐵盒生蠔
2023-12-18 49 瀏覽
🍴銅鑼灣| 日本菜| 牡蠣小屋🍴.🔸蠔蠔蠔🦪🦪🦪🔸鐵盒燒生蠔,店員會幫忙處理,生熟度剛剛好,非常Juice!😍😍🔸燒生蠔可以額外加上芝士,加左會更香口惹味,推薦加一半,試曬2種風味🔸泡菜牡蠣鍋,d蠔質素幾好,唔會因為煮得耐而縮水變蠔豉👍🔸蔬菜清甜加上泡菜嘅辣味,啱晒冬天食🤤🤤🔸kugura彩虹魚生飯,魚生種類應該有接近10款🔸香港好少見魚生飯入面配上山藥泥,成件事好似去咗日本居酒屋咁,好食!🔸總括,菜單好多菜式都關於蠔,所以鍾意食蠔嘅真係值得一去🤤🤤
🍴銅鑼灣| 日本菜| 牡蠣小屋🍴
🔸蠔蠔蠔🦪🦪🦪
🔸泡菜牡蠣鍋,d蠔質素幾好,唔會因為煮得耐而縮水變蠔豉👍
🔸蔬菜清甜加上泡菜嘅辣味,啱晒冬天食🤤🤤
🔸kugura彩虹魚生飯,魚生種類應該有接近10款
  • kagura彩虹魚生飯
2023-12-18 51 瀏覽
🍊 餐廳名稱:牡蠣小屋 (銅鑼灣) 🐝 味道:9/10環境:9/10整體分數:9/10💰人均:$200~400———————————————————今次介紹呢間位於銅鑼灣嘅日本料理居酒屋,其實小編已經嚟過幾次,每次都係滿載而歸咁離開,所以一定要推介俾大家!鐵盒燒生蠔(半打) 💰240呢個係佢哋嘅招牌菜,我每次黎都一定會叫呢個!首先會將新鮮生蠔放喺一個鐵盒入面,再落埋清酒一齊蒸煮至熟透。店員會幫手拆埋啲蠔,然後加多$43就可以有3隻淋上拉克萊特芝士!生蠔本身自帶嘅鹹香味,再加埋芝士令到個口感即時提升咗好多!呢個真係嚟到一定要食!Kugura彩虹魚生飯 💰208師傅會喺吧枱即叫即整,佢哋首先會將魚生飯嘅材料放喺個玻璃樽到,有山藥,海藻,油甘魚,吞拿魚,三文魚子,海膽等等。再放喺啲冰上面俾大家打咗卡先,然之後呢店員就會幫手將啲材料放喺分開上嘅醋飯上面。因為有山藥同海藻嘅關係,食落去個飯會黏稠,但食材嘅鮮味都係十分突出!自家製紫蘇入鴨 💰118將鴨肉整到類似肉餅咁,然之後加入買紫蘇葉。成道菜紫蘇葉既似主角又似配角,唔會搶到個美味,保留到鴨肉嘅香味,配埋佢地附送嘅醬,upgrade晒香味!牡蠣泡
🍊 餐廳名稱:牡蠣小屋 (銅鑼灣) 🐝

鐵盒燒生蠔(半打) 💰240

Kugura彩虹魚生飯 💰208

自家製紫蘇入鴨 💰118

牡蠣泡菜鍋 💰380
非常多料嘅鍋物,淨係蠔都比左6隻咁多!加上大量唔同嘅蔬菜,成個鍋係鮮甜同充滿住泡菜嘅香味。小編兩個人食完全係用左200分嘅力先食得晒。

唔洗多講,食過你就知點解咁高分!

🗺️銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓
🔍#FlavorforToday銅鑼灣
🚆銅鑼灣站C出口,步行約2分鐘
2023-12-17 409 瀏覽
一入餐廳門口,就會見到擺放著是日時令海鮮及各款生蠔,鐘意食海鮮嘅朋友可以向店員查詢是日時令Menu~ ✮鐵盒燒生蠔 必點菜式之一!來自🇯🇵廣島縣嘅生蠔,店員將清酒加入鐵盒和生蠔一齊蒸,清酒嘅香氣滲入蠔肉,肥美飽滿,鮮甜又多汁😋 其中三隻生蠔仲額外加左拉克萊特芝士,店員即場將熱熔芝士加落生蠔,原來芝士嘅咸香味同生蠔係咁夾😍好好食,有驚喜呀!✮自家製紫蘇入鴨 將鴨肉打成類似漢堡扒的形狀,加入軟骨及紫蘇,質感鮮嫩多汁有口感,配上微辣醬汁,味道更豐富呀😋✮牡蠣泡菜鍋滿滿嘅泡菜鍋入面有6隻大大隻牡蠣加上大量蔬菜、菇類及泡菜,味道頗為濃郁,辣得嚟有鮮味,生蠔肥嘟嘟,口感柔軟,啱曬而家呢啲天氣食😋✮kagura彩虹魚生飯 魚生首先會放係透明的瓶子裡,色彩非常豐富,醋飯另上,影完相後就可以將魚生倒出嚟配上醋飯享用😍魚生分別有海膽、三文魚子、魚子、吞拿魚腩蓉、油甘魚、海藻及山芋蓉,食落好鮮甜,口感豐富!✮北海道布甸口感好滑溜,加上焦糖,好食,大滿足😋今次係第三次幫襯,味道keep到~

✮鐵盒燒生蠔

✮自家製紫蘇入鴨

✮牡蠣泡菜鍋

✮kagura彩虹魚生飯

✮北海道布甸
口感好滑溜,加上焦糖,好食,大滿足😋

今次係第三次幫襯,味道keep到~
  • 自家製紫蘇入鴨
  • 北海道布甸
今日嚟到位於銅鑼灣嘅哩間日本生蠔居酒屋。居酒屋用上藍白瓷磚,混合木系設計,提供和式榻榻米座位、吧枱位置及四人座位。餐牌~ 🔥🦪鐵盒燒生蠔 半打 $240鐵盒燒生蠔係餐廳嘅招牌菜式,採用嘅係日本廣島蠔,店員會先俾我哋望吓啲生蠔,之後先拎去燒,燒完之後會幫我哋開埋殼,粒粒都非常飽滿,而且新鮮鮮甜~加多$43可以喺其中三隻生蠔上面加上拉克萊特芝士🧀店員會將燒溶咗嘅芝士直接加上生蠔上面,令生蠔食落去更鹹香~🔥🍲牡蠣泡菜鍋 $380泡菜鍋上面同樣用上大大隻嘅北海道廣島蠔,入面仲有好多唔同嘅蔬菜、泡菜同雜菇,味道酸酸辣辣,非常開胃~🍣Kugura彩虹魚生飯 $208呢個魚生飯好啱打卡📸用玻璃瓶裝住啲魚生,自己倒出嚟放喺啲壽司飯上面,入面有海膽、各種切粒嘅魚生、三文魚籽、蟹籽、拖羅蓉,仲有醃生蠔、山芋蓉同海藻,非常特別~🦆自家製紫蘇入鴨 $118將紫蘇葉混合鴨肉煎香,紫蘇味相當突出。🔥牛脷 $48牛脷係厚切,爽彈惹味。🍮北海道布丁 $48北海道布丁亦係用玻璃瓶裝住,布丁質感幼滑,面層仲有黑糖漿。

餐牌~

🔥🦪鐵盒燒生蠔 半打 $240

🔥🍲牡蠣泡菜鍋 $380

🍣Kugura彩虹魚生飯 $208

🦆自家製紫蘇入鴨 $118
將紫蘇葉混合鴨肉煎香,紫蘇味相當突出。

🔥牛脷 $48
牛脷係厚切,爽彈惹味。

🍮北海道布丁 $48
北海道布丁亦係用玻璃瓶裝住,布丁質感幼滑,面層仲有黑糖漿。