🦪呢間餐蠔屋真係食過會返尋味🤤除咗新鮮嘅生蠔仲有最出名嘅蒸廣島蠔真係大大隻勁吸引♡山芋明太子鐵板燒加咗山芋嘅明太子真係幾好食成個口感好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 有明太子既粒粒口感♡鐵盒燒生蠔💰$𝟮𝟰𝟬/𝟲隻超肥美既日本蠔😍隔住鐵盒用清油燒仲有兩款日式𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲檸檬汁🍋同埋辣汁🌶️比你配燒蠔黎食隻隻都大大隻勁飽滿🦪♡和牛卡爾帕喬 $𝟭𝟰𝟴下面係洋蔥配住和牛中和咗和牛嘅油膩感食落去兩樣食物都好夾♡白姜醋鯖魚昆布壽司 $𝟵𝟴一款好清新嘅壽司加埋醋鯖魚同埋昆布原來口感好好仲要加埋白薑醋真係好開胃♡滿滿魚生壽司卷分別係鋪滿咗唔同既魚生油甘魚三文魚等等嘅刺身下面鋪住壽司飯食落去好滿足好多魚生嘅口感♡炸吉列豚肉份量十足仲要係即炸即整所以口感係超脆豚肉係半肥瘦嘅口感口感好正
🦪呢間餐蠔屋真係食過會返尋味🤤

份量十足仲要係即炸即整
所以口感係超脆
豚肉係半肥瘦嘅口感口感好正
2024-08-12 236 瀏覽
難得老闆放大假終於可以休息下,星期五晚放工約左朋友去左呢間位於銅鑼灣L Square既牡蠣小屋食返餐好既慶祝下🌟螢光魷魚沖漬 ($48)前菜我地叫左螢光魷魚沖漬,飽滿多膏,口感鮮嫩,鮮甜且有海水味🌟和牛卡爾帕喬 ($148)手切和牛片上面淋上橄欖油同意大利黑醋,連埋下面既洋蔥同上面既蔥花一齊食,味道酸酸清甜又醒胃🌟鐵盒燒生蠔 ($240)加拉克萊特芝士 ($43/3隻)幾乎每枱都必點既鐵盒燒生蠔,店員即席燒到剛剛熟,蠔身肥美多汁,另外我地加錢試多一個口味,店員拎住一大舊熱溶左既拉克萊特芝士,淋上三隻熟蠔上面,一次過試哂兩個口味,正呀🤤🌟山芋明太子鐵板燒 ($78)店員推介我地試下呢款山芋明太子鐵板燒,燒熱左既鐵板上有口感煙韌既八爪魚粒,淮山的清甜味配上明太子的鹹香味,拌勻蛋黃一齊食,口感層次非常豐富🌟白薑醋鯖魚昆布卷 ($98)食完濃味既山芋明太子鐵板燒之後,店員送上呢碟白薑醋鯖魚昆布卷,用昆布包住酸薑、蔥同醋鯖魚,口感清新又開胃🌟美國安格斯牛扒 ($198)燒物方面我地揀左網燒安格斯牛扒,牛扒燒至五成熟,粉嫩既牛肉依然保持到juicy既口感,配上自製既牛扒汁,別有一番風味🌟串燒雞腎

🌟螢光魷魚沖漬 ($48)

🌟和牛卡爾帕喬 ($148)

🌟鐵盒燒生蠔 ($240)
加拉克萊特芝士 ($43/3隻)

🌟山芋明太子鐵板燒 ($78)

🌟白薑醋鯖魚昆布卷 ($98)

🌟美國安格斯牛扒 ($198)

🌟串燒
雞腎 ($38)
日本雞翼 ($38)
牡犡五花肉卷 ($38)
牡犡雞翼 ($68)

串燒方面我就揀左兩款同蠔有關既串燒,包括牡犡五花肉卷同牡犡雞翼,其他餐廳比較少見,將蠔肉釀入雞翼又幾好食

2024-08-04 285 瀏覽
牡蠣小屋位於銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓,日式居酒屋嘅裝修風格,還有榻榻米,好似置身於日本。今日約咗想要食蠔嘅朋友嚟咗呢間,兩人點咗:鐵盒燒生蠔半打,三個加咗拉克萊特芝士,呢個真係耐唔耐就想食,芝士蠔控真係走唔到!山芋明太子鐵板燒,山芋泥滑溜滑溜噶口感加上邊邊噶焦香,口感特別!和牛卡爾帕喬,薄薄噶和牛片,配上生洋蔥,生和牛嘅軟綿加上洋蔥嘅爽脆清甜,簡直係味蕾噶享受!喜歡食生牛肉噶朋友可以試下,幾特別!白薑醋鲭魚昆布,第2次食,今次噶蔥味香濃,加上酸薑,整體都係清爽開胃!特上刺身拼盤(2人份),多款刺身,每件刺身都係厚切,每啖都好鮮甜可口,海膽都超正!今日呢一餐,食到兩條友滿載而歸

今日約咗想要食蠔嘅朋友嚟咗呢間,兩人點咗:

今日呢一餐,食到兩條友滿載而歸
2024-06-27
  • 山芋明太子鐵板燒
  • 白姜醋鯖魚昆布卷
  • 特上刺身拼盤
  • 鐵盒燒生蠔(半打)
  • 拉克萊特芝士
2024-08-02 312 瀏覽
🦪牡蠣小屋 KAGURA氣氛好熱鬧,晚上經常爆滿,當中不乏日本客人。日文牡蠣即是蠔🦪,亦是這裡的招牌菜,大部分客人都會點。🦪鐵盒燒生蠔 半打生蠔放在鐵盒內燒,生蠔好飽滿肥美,其中3隻加了熱溶 🧀拉克萊特芝士,非常香口。🥰 山芋明太子鐵板燒 呢個菜式第一次食,好有驚喜,原來淮山同明太子好夾,加埋蔥花,好香。🐟白薑醋青魚昆布卷昆布包住蔥,薑,紫蘇葉及青魚,幾特別。🥩 和牛卡爾帕喬和牛伴洋蔥絲,加上酸汁,清新冷盤。🍣滿滿海鮮寿司紫菜飯卷上鋪滿魚生角切,堆成小山,後豐富。🍗 牡蠣餃子雞翼 無骨雞翼包住蠔燒,燒到勁香脆,一咬爆汁juicy。🐟 銀雪魚西京燒最愛的菜式,呢度做得好好,燒到皮脆肉嫰。

日文牡蠣即是蠔🦪,亦是這裡的招牌菜,大部分客人都會點。

🦪鐵盒燒生蠔 半打

🥰 山芋明太子鐵板燒

🐟白薑醋青魚昆布卷

昆布包住蔥,薑,紫蘇葉及青魚,幾特別。

🥩 和牛卡爾帕喬

和牛伴洋蔥絲,加上酸汁,清新冷盤。

🍣滿滿海鮮寿司

紫菜飯卷上鋪滿魚生角切,堆成小山,後豐富。

🍗 牡蠣餃子雞翼

無骨雞翼包住蠔燒,燒到勁香脆,一咬爆汁juicy。

🐟 銀雪魚西京燒

最愛的菜式,呢度做得好好,燒到皮脆肉嫰。

2024-07-30
2024-07-31 261 瀏覽
今日黎到呢間由日本人主理嘅日式居酒屋朝聖, 話明” 牡蠣小屋”, 生蠔就一定係佢嘅主打菜啦! 鐵盒燒生蠔 $240生蠔即叫即整, 其中3隻仲加咗拉克萊特芝士 (+$43)! 燒蠔size好大, 仲夠晒肥美! 有芝士🧀嘅生蠔, 味道香濃,食落係另一種滋味, 仲唔會覺得漏! 山芋明太子鐵板燒 $78先攪拌中間嘅蛋黃﹑山芋及明太子醬, 口感似”牛肉他他” 但又會帶有鐵板無香, 幾特別, 好有鹹香味!白姜醋鯖魚昆布 $98以昆布﹑紫蘇葉﹑鯖魚、日式酸姜及青蔥所製成,食落姜味同蔥味較出和牛卡爾帕喬 $148面頭鋪滿薄切和牛, 底層則係滿滿嘅生洋蔥! 和牛帶有豐富油香味,配上生洋蔥都幾清新! 滿滿海鮮壽司 $228由兩層紫菜卷堆積而成, 上面再鋪滿時令新鮮魚生粒同三文魚籽, 真係吸睛得黎又好食!壽司5貫 $138內有吞拿魚、火炙左口魚、白身魚壽司等,當中火炙左口魚最為出色, 新鮮美味, 仲帶有陣陣火炙香!

鐵盒燒生蠔 $240

山芋明太子鐵板燒 $78

白姜醋鯖魚昆布 $98

和牛卡爾帕喬 $148

滿滿海鮮壽司 $228

壽司5貫 $138
2024-07-30 604 瀏覽
今日帶母親大人嚟食蠔啲😋😋!呢間樓上嘅牡蠣小屋唔只有蠔食🦪~仲有啲串燒同小食之類🍡~我哋前菜叫咗兩款~一個係螢光魷魚沖漬🦑,有少少酒味嘅漬物🍶,螢光魷魚好肥美~另一個前菜係母親大人想試嘅安康魚肝🐟~魚肝食落好滑溜,加埋酸酸地嘅汁,唔會覺得膩~然後叫咗個沙律🥗,佢嘅醬汁都係酸酸地,好開胃~加埋不同嘅海鮮🍣,同埋鮮甜嘅三文魚籽,多種味道嘅口裏面爆發!嚟牡蠣小屋唔可以錯過嘅,當然係佢哋嘅鐵盒燒生蠔🔥!燒到僅熟嘅蠔,仲好肥美好軟熟~而另外加錢可以加拉克萊特芝士🧀~睇住店員配你淋啲熱融嘅芝士落去,見到都流口水🤤🤤~另外點咗呢個鐵板燒🍳,明太子加埋山芋~煎到個底有點焦香~而呢個和牛卡爾帕喬係上面好多葱,下面再有好多洋葱🧅~加埋少少酸酸地嘅汁,食落有肉味又香🐮~呢個菜式上檯好靚,入面肉酸薑同葱連埋醋鯖魚🍙~不過個人唔太食得辣,所以拎返啲酸薑出嚟就好好多~而燒物方面,叫咗原隻魷魚筒🦑~佢燒得外面有少少香,但啲肉唔會變老變韌~另外仲叫必點嘅牛脷👅,有啲彈牙又夠香~而呢度食牡蠣,有唔少串燒都有牡蠣🍢~呢個就係用五花肉卷住牡蠣,五花肉香脆🐷,而牡蠣就好鹹鮮味~呢度店面雖然唔大,但裝修好有特式~有一邊bar檯
今日帶母親大人嚟食蠔啲😋😋!
呢間樓上嘅牡蠣小屋唔只有蠔食🦪~
仲有啲串燒同小食之類🍡~
我哋前菜叫咗兩款~
一個係螢光魷魚沖漬🦑,有少少酒味嘅漬物🍶,螢光魷魚好肥美~
螢光魷魚沖漬
另一個前菜係母親大人想試嘅安康魚肝🐟~
魚肝食落好滑溜,加埋酸酸地嘅汁,唔會覺得膩~
安康魚肝
然後叫咗個沙律🥗,佢嘅醬汁都係酸酸地,好開胃~
海鮮沙律
嚟牡蠣小屋唔可以錯過嘅,當然係佢哋嘅鐵盒燒生蠔🔥!
燒到僅熟嘅蠔,仲好肥美好軟熟~
鐵盒燒生蠔(半打)
而另外加錢可以加拉克萊特芝士🧀~
睇住店員配你淋啲熱融嘅芝士落去,見到都流口水🤤🤤~
拉克萊特芝士
另外點咗呢個鐵板燒🍳,明太子加埋山芋~
山芋明太子鐵板燒
煎到個底有點焦香~
山芋明太子鐵板燒
而呢個和牛卡爾帕喬係上面好多葱,下面再有好多洋葱🧅~
加埋少少酸酸地嘅汁,食落有肉味又香🐮~
和牛卡爾帕喬
呢個菜式上檯好靚,入面肉酸薑同葱連埋醋鯖魚🍙~
不過個人唔太食得辣,所以拎返啲酸薑出嚟就好好多~
白薑醋鯖魚昆布卷
而燒物方面,叫咗原隻魷魚筒🦑~
佢燒得外面有少少香,但啲肉唔會變老變韌~
燒原隻魷魚筒
另外仲叫必點嘅牛脷👅,有啲彈牙又夠香~
而呢度食牡蠣,有唔少串燒都有牡蠣🍢~
呢個就係用五花肉卷住牡蠣,五花肉香脆🐷,而牡蠣就好鹹鮮味~
牛脷 & 牡蠣五花肉卷
呢度店面雖然唔大,但裝修好有特式~
有一邊bar檯位仲可以見到師傅準食物🔪~
而且店員全部都好有禮貌,令人覺得係備受重視嘅貴賓一樣呢👸~
不過呢度好受歡迎,唔book位就未必有得食啦~
枝豆
1979 瀏覽
2018 瀏覽
2055 瀏覽
2024-07-26
螢光魷魚沖漬
安康魚肝
海鮮沙律
鐵盒燒生蠔(半打)
拉克萊特芝士
白薑醋鯖魚昆布卷
燒原隻魷魚筒
牛脷 & 牡蠣五花肉卷
枝豆
  • 鐵盒燒生蠔
  • 牛脷
2024-07-28 208 瀏覽
餐廳氣氛超好,好適合放工同三五知己聚會!🦪鐵盒燒生蠔 半打即叫即蒸!生蠔好肥美,隻隻脹卜卜,好飽滿。味道鮮甜!必吃之選!🧀拉克萊特芝士(3個)有三隻加了拉克萊特芝士,芝士融化後帶少少chewy 同鹹香,意想不到同蒸蠔係咁夾!🥘山芋明太子鐵板燒明太子份量都幾多,加上山芋獨特嘅口感,係一道好創新嘅料理!🐮和牛卡爾帕喬生和牛片配上洋蒽、欖欖油、鹽、醋等調味~牛肉片十分鮮嫩!🐟白姜醋鯖魚昆布卷醋鯖魚配上白姜,姜味很特出!🥘牡蠣泡菜鍋牡蠣小屋當然要再點多些牡蠣菜式~呢個牡蠣泡菜鍋有六隻大蠔、泡菜、各種蔬菜~一路煮一路吃,可以保持到熱度👍🏼而且加了泡菜令到個鍋好惹味😋🐮牛舌(鹽味)牛舌燒得剛好,肉質q彈~可以配上檸檬汁🍹KAGURA Lemon Soda好refreshing 嘅lemon soda, 酸度很可以😆微甜!

餐廳氣氛超好,好適合放工同三五知己聚會!

🦪鐵盒燒生蠔 半打

🧀拉克萊特芝士(3個)

🥘山芋明太子鐵板燒
明太子份量都幾多,加上山芋獨特嘅口感,係一道好創新嘅料理!

🐮和牛卡爾帕喬
生和牛片配上洋蒽、欖欖油、鹽、醋等調味~牛肉片十分鮮嫩!

🐟白姜醋鯖魚昆布卷
醋鯖魚配上白姜,姜味很特出!

🥘牡蠣泡菜鍋

🐮牛舌(鹽味)
牛舌燒得剛好,肉質q彈~可以配上檸檬汁

🍹KAGURA Lemon Soda
  • 鐵盒燒生蠔 半打
  • 牡蠣泡菜鍋
  • 串燒
2024-07-27 186 瀏覽
呢排都好忙,同女朋友好耐冇見,今晚終於見到面梗係要同佢食好嘢啦。知你鍾意食蠔,所以今晚帶佢去食全蠔宴。首先我哋叫咗個鐵盒蒸蠔,佢啲蠔隻隻都好大隻,原汁原味咁樣蒸,所以一打開嘅時候超香海水味,嗰陣鮮甜嘅味道真係好吸引。最重要係佢每一隻蠔都脹卜卜,完全唔縮水,真係每一啖都滿足。除咗食原味之外,我哋仲試埋芝士味。雖然平時我唔係好鍾意食芝士,但係呢一款芝士鹹香味同啲蠔真係出奇地夾,口感同味道都豐富左,但係我建議三隻就夠。因為佢真係好足料超多芝士,食得多都好膩。你好,我哋叫咗明太子鐵板燒,一上嚟個樣有一隻流心蛋。攪勻咗之後發現入邊除咗明太子之外仲有八爪魚,即是令到成個口感冇咁單調。不過我哋都覺得呢一個要有個飯餸會好啲。另外呢個昆布酸薑鯖魚卷都好特別,平時出邊普通嘅只係用紫菜,但呢度係用咗新鮮嘅昆布,口感好柔軟。而佢中間除咗酸薑之外,仲放咗蔥同埋一片香葉,所有嘢加埋就會有一浸花香味,而且會越嚼越出,呢個都幾特別。然後我哋叫咗燒白鱔,平時通常都係蒲燒,我哋今次揀咗鹽燒,鹽燒感覺上冇咁膩,而且更加多地食到魚本身嘅味道。加埋佢將個魚皮都燒到脆卜卜,簡直冇得彈。另外我哋仲叫咗兩隻吉列炸蠔,佢呢兩隻吉列炸蠔

最重要係佢每一隻蠔都脹卜卜,完全唔縮水,真係每一啖都滿足。

你好,我哋叫咗明太子鐵板燒,一上嚟個樣有一隻流心蛋。

另外我哋仲叫咗兩隻吉列炸蠔,佢呢兩隻吉列炸蠔都好大隻,個吉列炸粉都好鬆軟,唔會令人食完覺得好熱氣嘅感覺。

而且佢仲跟咗兩款醬俾你揀分別係沙律醬同埋燒汁,如果鍾意Fresh嘅感覺好建議用沙律醬,酸酸甜甜,再加埋檸檬汁成件事冇咁膩。

再嚟話明全蠔宴,梗係繼續都係蠔。平時明太子釀雞翼就食得多。生蠔釀雞翼都係第一次。佢將原粒生蠔釀咗入去雞翼入面,若咬咬落去比平時多咗鮮甜嘅味道,真係第一次食,不過可能因為要遷就雞翼嘅關係略嫌生蠔有少少老。

最後我哋除咗叫咗一串雞肝之外,仲有五花腩生蠔卷,相比起雞翼生蠔呢個變花腩生蠔卷仲更加鮮味出,唔會有過老嘅情況,都真係值得一試架。

最後仲有一個和牛卡爾柏橋,就咁睇個名,完全唔知道咩嚟,所以我哋就揀咗嚟試。原來係和牛刺身。佢加咗蔥同埋洋蔥喺底,所有嘢夾埋一齊食成件事好fresh,完全唔會膩。
2024-07-24
2024-07-27 180 瀏覽
喺香港食鐵盒燒生蠔首選一定係<牡蠣小屋>,其實我幫襯過一次,深深俾個D肥嘟嘟既牡蠣吸引左☺️ 餐廳好日系feel, 其他食物又好食,地點非常方便🫶🏻🌟和牛卡爾帕喬睇住師傅親手切和牛已經賞心悅目,配埋葱花,洋蔥,黑醋,黑椒等調味,非常好食😍🌟山芋明太子鐵板燒鐵板上枱熱辣辣,山芋好香,連蛋黃汁一齊食,配搭得好好🫶🏻🌟白薑醋鯖魚昆布卷好多枱都有點,口感爽脆,酸酸地好清新🥰🌟鐵盒燒生蠔主角出場😍😍大size生蠔加清酒用鐵盒燒,香氣撲鼻,煮既時間一流,每隻都脹卜卜🤩🤩 食材質素絕對高,肉眼都見到,其中3隻加左烤過拉克萊特芝士,非常美味🤤 唔加芝士,可以加檸檬汁,辣汁,味菜食,風味十足,不過,我最鐘意原味,鮮味十足😎🌟燒花魚一夜干,魚肉肉汁保持到,加少少檸檬汁好好食,如果覺得味道太濃,加少少蘿蔔蓉,口感更好😃🌟海鮮沙律魚生多到不得了,菜新鮮,沙律汁夠,CP值超高✅🌟特大吉列蠔真係好耐未食過咁正既吉列蠔,大隻好肉,皮脆又薄,仲配左2種醬汁,一種係日式吉列豬扒醬,另一種係他他醬,極之出色😊<牡蠣小屋>出品,必屬佳品,我相信餐廳已經儲左一班熟客,當然包括我啦。每樣食物都相當出色,用餐體驗一流,日藉員工極推

🌟和牛卡爾帕喬

🌟山芋明太子鐵板燒
鐵板上枱熱辣辣,山芋好香,連蛋黃汁一齊食,配搭得好好🫶🏻

🌟白薑醋鯖魚昆布卷
好多枱都有點,口感爽脆,酸酸地好清新🥰

🌟鐵盒燒生蠔

🌟燒花魚

🌟海鮮沙律
魚生多到不得了,菜新鮮,沙律汁夠,CP值超高✅

🌟特大吉列蠔

<牡蠣小屋>出品,必屬佳品,我相信餐廳已經儲左一班熟客,當然包括我啦。每樣食物都相當出色,用餐體驗一流,日藉員工極推薦我地試粟子Mont Blanc,可惜太飽啦,約定下次再黎食🫶🏻

2024-07-24
  • 山芋明太子鐵板燒
  • 鐵盒燒生蠔
  • 特大吉列蠔
再訪銅鑼灣牡蠣小屋KAGURA,精緻牡蠣料理加上傳統居酒屋菜式,高質素令人不斷回訪!店內有開放式counter位睇住師傅處理海鮮,仲有和式座敷位置,充滿日式氛圍🇯🇵 🔸鐵盒燒生蠔店員將生蠔放入鐵盒,倒入清酒開始調理,燒完即席開蠔,熱騰騰蒸氣散發酒香😍生蠔肥美飽滿,清甜新鮮;今次仲加左拉克萊特芝士,燒至半融後再刮落生蠔,芝士鹹香完全將生蠔鮮味大大提升🤤🔸和牛卡爾柏喬一片片和牛薄片油花佈滿均勻,入口脂香豐富,配上大量蔥粒、洋蔥、胡椒同酸醋汁,入口完全冇膩感,非常開胃!🔸蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉估唔到一個經典辣椒意粉Pepperoncino都會咁有驚喜🥰意粉煮至al dente油香四溢,再加入醃製過既牡蠣同彈牙八爪魚粒,微微辣勁加上海鮮鮮味令人食唔停口♥️🔸山芋明太子鐵板燒山芋蓉本身口感綿密,加入明太子造成鐵板燒,上面再鋪滿生蛋黃、蔥粒及紫菜,黏黏口感同濃郁明太子好惹味,送啤酒一流!🔸白薑醋鯖魚昆布將大塊鯖魚、香蔥同白薑用昆布包成卷狀,喺香港比較少見到既配搭:鯖魚經醃製過後魚香濃郁,配搭白薑清新味道非常平衡,值得一試🔸免治雞肉(醬燒)居酒屋必點免治雞肉棒!雞肉棒加入軟骨口感層次豐富,加上附送既蛋

🔸鐵盒燒生蠔

🔸和牛卡爾柏喬

🔸蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉

🔸山芋明太子鐵板燒

🔸白薑醋鯖魚昆布
🔸免治雞肉(醬燒)
居酒屋必點免治雞肉棒!雞肉棒加入軟骨口感層次豐富,加上附送既蛋黃醬汁,味道濃郁
2024-07-21 186 瀏覽
「牡蠣小屋」位於銅鑼灣The L Square」是一家以日式料理和生鮮蠔為特色的餐廳。首先點了 特上刺身盛合二人包含有北海道海膽、牡丹海老、吞拿魚刺身、帶子等多款新鮮刺身,每口都是鮮甜爆汁。Signature鐵盒燒生蠔半打+拉克萊特芝士:新鮮的生蠔搭配濃郁的拉克萊特芝士,在熱鐵盒中燒烤,帶來獨特的蒸烤風味,生蠔的鮮甜與芝士的香濃完美結合,讓人一再想品嚐。和牛卡爾帕喬:和牛半熟狀態入口軟綿綿,中間夾著洋蔥絲,口味酸甜夾雜,口感十分新奇。山芋明太子鐵板燒:明太子的咸香與山芋的黏稠完美結合,口感豐富。姜蔥醋鯖魚卷:鯖魚捲入口鮮嫩,搭配姜蔥醋的酸甜風味,清爽開胃,是一道開胃小菜。

首先點了 特上刺身盛合二人

Signature鐵盒燒生蠔半打+拉克萊特芝士:

和牛卡爾帕喬:

山芋明太子鐵板燒:
明太子的咸香與山芋的黏稠完美結合,口感豐富。

姜蔥醋鯖魚卷:
上次經過見到呢棟樓超多餐廳今次過黎尋寶啦睇網上評價不錯果然名不虛傳當日唔少食客都係日本人相當有去旅行時嘅feel.餐牌好豐富應有盡有黎呢度當然唔少得試下個生蠔🦪✨鐵盒燒生蠔 半打 $240✨拉克萊特芝士 3個 $43用鐵盒裝住燒好有儀式感~ 即開即食味道包新鮮👅三隻原味三隻加上芝士超級creamy呀!.✨山芋明太子鐵板燒 $78款式好特別!有啲杰身嘅液體狀 明太子香味好出 必試🫶🏻.✨鹽燒吞拿魚鮫 $188✨燒原隻魷魚筒 $108✨和牛卡爾帕喬 $148✨5件拼盤壽司 $138✨梅酒加冰 $68✨自家製布丁 $38自家製黑糖布丁甜而不膩 甜度剛剛好裝入小小牛奶樽裡面特別可愛❤️
上次經過見到呢棟樓超多餐廳今次過黎尋寶啦
睇網上評價不錯果然名不虛傳
當日唔少食客都係日本人相當有去旅行時嘅feel
餐牌好豐富應有盡有黎呢度當然唔少得試下個生蠔🦪
✨鐵盒燒生蠔 半打 $240
✨拉克萊特芝士 3個 $43
用鐵盒裝住燒好有儀式感~
即開即食味道包新鮮👅
三隻原味三隻加上芝士超級creamy呀!
✨山芋明太子鐵板燒 $78
✨梅酒加冰 $68
✨自家製布丁 $38
自家製黑糖布丁甜而不膩 甜度剛剛好
裝入小小牛奶樽裡面特別可愛❤️

最近去咗間位於銅鑼灣主打食蠔、日本人主理嘅日式居酒屋,食物除咗拎到我個人食物美味度評分榜5**質素外,日本人嘅服務態度同質素真係無可挑剔!最近餐廳做緊周年慶,期間老闆捧住一盤細細杯嘅清酒,為客人逐一奉上,連同7月生日嘅客人,喺老闆擊鼓後一齊大叫happy birthday!又好玩,又有儀式感!成間餐廳嘅開心氛圍,加上當晚多酌幾杯,真係好易令人愛上呢度!✔️鐵盒燒生蠔(半打)$240/拉克萊特芝士(3個)$43居酒屋嘅招牌鐵盒燒生蠔,選用肥美多汁嘅生蠔,目測隻隻飽滿鮮嫩,煮熟後保留了原汁原味,一口下去蠔汁四濺!特意點選了三隻蠔加上拉克萊特芝士,燒過嘅芝士在半溶狀態下,明顯見到拉絲,香氣滿滿,入口即溶!✔️山芋明太子鐵板燒$78將山芋製成芋泥,口感綿密充滿黏性,加上濃郁嘅明太子醬,整道菜式味道豐富,鐵板燒做法亦令菜式增加香氣!✔️和牛卡爾帕喬$148一片片原片生和牛肉,無論肉質、色澤、牛脂都好優質,上面鋪上大量蔥粒、灑滿胡椒粒、鹽、醋汁調味,和牛下面係洋蔥條,提升清新感覺。✔️白姜醋鯖魚昆布$98主要用鯖魚、白薑、香蔥、昆布製成嘅卷物,白姜嘅酸甜味較為突出,感覺清爽。✔️ 雞柳梅$38/牛舌(鹽味)

✔️鐵盒燒生蠔(半打)$240/拉克萊特芝士(3個)$43

✔️山芋明太子鐵板燒$78

✔️和牛卡爾帕喬$148

✔️白姜醋鯖魚昆布$98

✔️ 雞柳梅$38/牛舌(鹽味)$48/茄子$28/蘆筍$28
餐廳嘅串燒做得好唔錯,點咗四串串燒,基本上串燒嘅調味都非常豐富,好適合送酒!自己尤其鍾意牛舌和茄子,牛舌塗上口味濃郁嘅醬汁和撒上胡椒粒,質感結實爽口。茄子切成細件,同樣均勻地塗滿厚厚一層日式醬汁,多汁爽口,令人愛不釋手!

✔️自家製梅酒 $78
來居酒屋食飯,同朋友暢所欲言,有佳餚點會少得美酒?職員推介餐廳自家製梅酒,一飲簡直就大愛,甜中帶微酸,充滿梅子天然香氣,夏天必飲!

✔️梨園RIEN PEAR SHOCHU$68
呢隻梨子燒酒,都好有驚喜!酒體輕盈,果味清新,而且酒度溫和,都好適合女孩子飲!

✔️Sakura Ale$88
一杯酒唔足以應付一餐悠長嘅晚餐,見到Menu推介呢隻櫻花味手工啤酒,味道幾特別,一飲落口感覺到微微嘅櫻花香氣,然後又感受到另一個甘甘澀澀嘅味道層次。

✔️HOME MADE LEMON SHOCHU SODA$78
呢杯自家製嘅檸檬味燒酒梳打,酒度溫和,有汽解渴!

✔️迷你枝豆(贈送)
枝豆係後來餐廳贈送的,上面灑了幼鹽,送酒佳品。
2024-07-12 138 瀏覽
一入到去餐廳就見到好多生蠔🦪、蟹➕魚,而且有大枱,非常適合約埋一大班朋友餐聚燻製塩枝豆枝豆熱辣辣,面層有幼鹽,食落香口多汁鐵盒燒生蠔叫咗半打燒生蠔,其中3️⃣隻加芝士🧀,燒完即刻加上香濃嘅芝士,燒蠔又大隻又肥美,配上濃郁嘅芝士,食落滋味滿滿山芋明太子鐵板燒中間嘅蛋黃撈埋山芋➕明太子一齊食,美味可口白姜醋鯖魚昆布外層用紫蘇葉包住鯖魚、生薑及青蔥,食落以薑味為主和牛卡爾帕喬薄切和牛配上胡椒、醬汁➕翠綠色嘅青蔥一齊食,口感香嫩壽司揀咗10貫壽司,🈶牡丹蝦、吞拿魚、帶子、火炙左口魚、魷魚、白身魚等等,我就比較鍾意食帶子及左口魚KAGURA Lemon Soda檸檬🍋梳打飲落好清新,味道比較酸Calpis Soda乳酸梳打唔會太甜,幾好飲夾餅紅豆抹茶雪糕揀咗抹茶味雪糕,配上紅豆🫘及香脆嘅夾餅,非常美味北海道布丁呢個好好味😋布丁口感十分香甜滑溜

燻製塩枝豆
枝豆熱辣辣,面層有幼鹽,食落香口多汁

鐵盒燒生蠔

山芋明太子鐵板燒
中間嘅蛋黃撈埋山芋➕明太子一齊食,美味可口

白姜醋鯖魚昆布
外層用紫蘇葉包住鯖魚、生薑及青蔥,食落以薑味為主

和牛卡爾帕喬
薄切和牛配上胡椒、醬汁➕翠綠色嘅青蔥一齊食,口感香嫩

壽司

KAGURA Lemon Soda
檸檬🍋梳打飲落好清新,味道比較酸

Calpis Soda
乳酸梳打唔會太甜,幾好飲

夾餅紅豆抹茶雪糕
揀咗抹茶味雪糕,配上紅豆🫘及香脆嘅夾餅,非常美味

北海道布丁
呢個好好味😋布丁口感十分香甜滑溜
🦪鐵盒燒生蠔 半打$240拉克萊特芝士(3個)$43今次試下加埋熱熔芝士係生蠔度,勁有驚喜‼️‼️‼️超邪惡,芝士勁夾生蠔🤤🤤🤤必食必叫🔥🔥🙏生蠔隻隻都係大大粒,超鮮甜👏🤤必吃✨🐮和牛卡爾帕喬$148和牛上有醋、黑胡椒同香蔥,下層有大量洋蔥🧅平時唔係洋蔥既我超怕,但完全無唸到日本洋蔥係甜洋蔥又清爽,夾埋一齊食超有層次感!好有驚喜👏👏😋🍣白姜醋鯖魚昆布壽司$98好爽脆既壽司✨✨鯖魚一啲都唔腥,同白姜好夾😍😍唔好睇佢平平無奇,食落真係好有驚喜💖👍推!🦀蟹肉羹烏冬 $128超強烏冬‼️‼️湯底有蛋花、烏冬勁掛汁好食😍蟹肉份量🆗兩個人share食好夠食 👏山芋明太子鐵板燒$78好少日式餐廳有得食呢個,山芋配埋明太子咸咸地再加埋蛋黃同章魚🐙,口感幾特別,睇落小小碟 但會好滯🍣10件拼盤壽司 $268左口魚、真鯛、魷魚、鯖魚、深海潮魚、帶子、炙燒左口邊、鯛魚、牡丹蝦、拖羅🐟🐟件件都好鮮甜,食得出壽司師傅心機~~一啲都唔腥🤩😍每件都有特色👍🦪牡蠔豬肉$38外層燒到好脆,味道岩岩好唔會好咸😋幾得意既配搭!🍮自家製布丁 $38一定要食返甜品埋尾,必食‼️‼️超滑,唔會好甜😍😍~~👍
🦪鐵盒燒生蠔 半打$240
拉克萊特芝士(3個)$43

🐮和牛卡爾帕喬$148

🍣白姜醋鯖魚昆布壽司$98

🦀蟹肉羹烏冬 $128

山芋明太子鐵板燒$78

🍣10件拼盤壽司 $268

🦪牡蠔豬肉$38
外層燒到好脆,味道岩岩好唔會好咸😋幾得意既配搭!

🍮自家製布丁 $38
一定要食返甜品埋尾,必食‼️‼️超滑,唔會好甜😍😍~~👍
  • 鐵盒燒生蠔 半打
  • 拉克萊特芝士