2023-11-09 26 瀏覽
本人超鍾意食日本嘢,尤其係食蠔😍😍,朋友介紹呢間日本餐廳,話好高質素,梗係要去試吓啦!⭐️和牛卡爾帕喬呢個算係一個沙律,生和牛配上洋蔥🧅同醬料,我本身唔食生和牛,都覺得好食,好fresh🤩🤩⭐️鐵盒燒生蠔(半打) 加芝士現場有師傅即刻燒,即刻開蠔,再即場加啲芝士落去。成個過程,視覺享受好滿足😍望啲芝士不斷加上啲蠔度,非常邪惡!但記得一定要趁熱食,因為啲芝士仲係半溶狀態,好creamy🤤🤤🤤蠔好大隻,半生熟,非常有蠔味😋😋⭐️自家製紫蘇入鴨好特別嘅一道菜,鴨味唔算太濃,口感唔會太實,唔錯👍🏻⭐️石燒北海道北寄貝師傅話北寄貝唔可以燒太耐,喺石燒上燒唔會過咗火,趁熱食,非常爽口同鮮甜😋😋好正!⭐️壽司10貫每一道壽司都好用心,用料上乘👍🏻👍🏻好新鮮,飯亦微暖握得實,擺盤吸睛,值得一叫!⭐️雞肉棒串醬料好香,配上日本生雞蛋,好好食😋😋服務好好,侍應殷勤有禮,好細心,成個環境都感覺以為自己去咗日本食嘢,好滿足嘅一日😍

⭐️和牛卡爾帕喬

⭐️鐵盒燒生蠔(半打) 加芝士

⭐️自家製紫蘇入鴨
好特別嘅一道菜,鴨味唔算太濃,口感唔會太實,唔錯👍🏻

⭐️石燒北海道北寄貝

⭐️壽司10貫

⭐️雞肉棒串
醬料好香,配上日本生雞蛋,好好食😋😋

2023-11-09 564 瀏覽
今日繼續放假,準備新婚嘅我 忙住派帖🤭,今日約咗朋友試新嘢「牡蠣小屋」,超級期待,因為我哋都好鍾意食蠔架🤍,餐廳環境行日系風格,而且有兩張坐得好舒服嘅塌塌米,係一個開放式嘅廚房 唔可以望住廚師烹調 💯-鐵盒燒生蠔生蠔清酒一齊起鐵盒入面烤,清酒香完全滲透入晒d蠔肉,蠔大大隻好肥美,💖每一隻都好飽滿,當中3隻我仲額外加左Raclette芝士,睇住店員手拎住半輪芝士刮落個蠔度,見到就已經心心眼,而食落亦都好驚喜,Raclette芝士嘅咸香味同蠔勁夾,一啲都吾膩,真係好想encore😘-石燒北海道北寄貝冇乜幾何見到甘大隻嘅北寄貝,👍🏻店員用火烤熱左石頭,然後再將北寄貝放上面烤,石頭嘅風味融入左北寄貝入面,北寄貝嘅鮮味加上石頭嘅風味,非常享受。💖-自家製紫蘇合鴨鴨燒得岩岩好,🤍一啲臊味都冇,而且仲有淡淡嘅紫蘇葉清香,紫蘇葉嘅味道更加帶出左鴨肉嘅香味,沾上特調嘅辣辣地嘅醬汁,又係另一種風味好味😛-和牛卡爾帕喬😋和牛切面好靚,脂肪分怖均勻,食落好有牛肉嘅鮮嫩口感同味道,連同洋蔥等配料一齊食,更加有口感💯-我哋叫咗泡菜牡犡鍋佢入邊有好多蔬菜 同埋京蔥,遠遠已經聞到好香濃😍 啲蠔勁大隻 同埋份量都好多㗎
石燒北海道北寄貝
自家製紫蘇合鴨
和牛卡爾帕喬😋
我哋叫咗泡菜牡犡鍋佢入邊有好多蔬菜 同埋京蔥,遠遠已經聞到好香濃😍 啲蠔勁大隻 同埋份量都好多㗎 湯底好濃嘅泡菜味 而且仲有微微嘅辣 非常之開胃💯😋
2023-11-06
  • 牡蠣泡菜鍋
2023-11-07 30 瀏覽
𝔻𝕚𝕘𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕚𝕟𝕥𝕠 𝕥𝕙𝕖 𝕣𝕒𝕨𝕖𝕤𝕥 𝕡𝕒𝕝𝕒𝕥𝕖🫦係香港其實唔多機會食到靚靚高質仲要唔算貴既生蠔🤚🏽,今次係 Kagura 食到大大隻新鮮生蠔完美地 satisfy 左個胃🤣。黎🉐呢間餐廳一定係愛蠔之人~鐵盒燒生蠔呢單野真係唔講得笑🌞。店員先 show 半打原隻未開既生蠔,然後連盒放上爐上燒🔥。按指定時間後,生蠔 ready 就可以開蓋🪖,飽滿得有點過分。蠔既鮮味係完全覆蓋味蕾,唔需要落咩檸檬汁定其他醬汁🏊🏽。其中三隻蠔追加左拉克萊特芝士,將慢慢融化既芝士拉落蠔上😵,咁都得!邪惡得黎點都有少少漏🤏🏽,大家要按能力食呀👽。🦪Can Steamed Oyster | $240 (half dozen)🧀Raclette Cheese | +$43 (for 3 pcs)來個牡蠣泡菜鍋,除左6大隻生蠔🦪同海量泡菜,仲有好多菇🍄同菜🥬。係 gas 爐既威力下,個鍋轉眼間就滾起來☄️。熱泡菜湯咸咸辣辣,絕對會忍唔住飲多幾啖👹,點可以唔追加個日本烏冬撈埋食🎌。🥘Oyster & Kimchi Hotpot | $380🫕Udon | +$48我地另外嗌左幾款吸引既小食🪄。一個係石燒北海道

🫕Udon | +$48

我地另外嗌左幾款吸引既小食🪄。一個係石燒北海道北寄貝,師傅係石頭上🪨燒北寄貝,香噴噴得黎見到北寄貝慢慢變形好趣緻🫣,一啖接一啖 yumyum👅。

🐚Stone Grilled Sakhalin Surf Clam | $240

另一個係和牛卡爾帕喬🐮,係靚和牛包著生洋蔥食。和牛唔會太薄🥩,有咬口之餘亦都好鮮,同洋蔥🧅真係幾夾。

🐃Japanese Beef Carpaccio | $148

最後就係自家製紫蘇合鴨🌿,鴨既咸香好惹味,配一個少少辣既醬🌶️,唔該俾個飯我🙋🏽‍♂️。

🦆Duck Meat Minced Burger with Perilla | $118

食日本料理點少得杯日本酒🍹~我地揀左沖繩青檸燒酒梳打,oh my 竟然有6粒小青檸🙉,仲要已經戳左8成入曬味。店員係我地面前打開燒酎冰🧊,直接倒入杯裡,見識少🤫真係第一次見!隨住燒酎冰慢慢融化,酒味慢慢出⛄️,同青檸真係 perfect match📣!

🍋Okinawa Lime Shochu Soda | $78

欣賞店員既細心同主動🤲🏽,無論係燒生蠔/北寄貝,定係調教火鍋溫度同湯既量,都充滿耐性,亦都會問客人既 preference🧏🏽‍♀️。
一家人同哥哥慶生,啲生蠔唔新鮮,4個人食4個都話難食,直頭食到苦,但係又收我咁貴,咁我就扔左7百幾蚊落海,熟蠔同刺身係正常發揮,但燒野都係好一般,似係低一個檔次既餐廳,燒得唔好之餘啲食材本身就唔新鮮,啲菜都係有渣,串大蔥無甜味,係無味,個免治棒醬太多,令到嗰個蛋醬根本食唔到味唔好話襯,似係比人睇多啲,個鴨話係廚師推介但我真心唔覺得好食又無貌相,普通肉餅咁,我只係覺得唔值得洗咁多錢喺呢度,超失望,連合格都做唔到,實話實說,今次係我第一次寫食評,竟然失望到要寫一寫
2023-11-04
✨鐵盒燒生蠔 💰240(半打) /💫評分: 7.9/10📝大隻鮮甜同新鮮‼️一個鐵盒用清酒燒,燒完仍然保持水份,入口飽滿,店員會燒完再上碟,唔洗加任何調味已經好食,要趁熱食,! 其中3隻加咗拉克萊特芝士(+💰43),芝士好濃郁✨真蠔(北海道) 💰88 /隻💫評分: 8/10📝生蠔時令有2隻款,可以揀creamy/海水味濃郁嘅,真蠔呢款係creamy嘅,好滑溜!✨明太子芝士玉子燒💰108💫評分: 7.9/10📝好軟綿,蛋香味重,好多明太子醬同明太子,芝士仲好拉絲,面頭仲配蔥花!✨鯖魚箱押壽司 💰108💫評分: 7.4/10📝第一次食,係將浸泡過醋嘅鯖魚重覆堆,之後鋪咗個透明嘅昆布,啲飯壓實之餘仲好大嚿,好飽肚!✨和生卡爾帕喬💰148💫評分: 7.8/10📝意大利菜嘅薄切生牛肉(Carpaccio) ,薄切嘅和牛包住生洋蔥同蔥食,都幾開胃嘅starter✨北海道海膽釜飯💰380💫評分: 7.2/10📝大概等咗30分鐘,慢慢煮好似煲仔飯,裏面加左本菇、金菇同櫻花蝦,煮好之後,店員會將三文魚籽、海膽同紫蘇葉碎逐一加入,再攪拌好,個飯份量都好足,大概裝到~4碗,同做到飯焦效果牡蠣小屋𝕂𝕒𝕘𝕦𝕣𝕒📍

✨鐵盒燒生蠔 💰240(半打) /

✨北海道海膽釜飯💰380
💫評分: 7.2/10
📝大概等咗30分鐘,慢慢煮好似煲仔飯,

牡蠣小屋𝕂𝕒𝕘𝕦𝕣𝕒
📍銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓
(銅鑼灣🚇C出口行2分鐘就到)

💫評分: 8/10
💬鍾意食蠔嘅朋友可以一試,仲可以叫小食串燒同壽司刺身食,始終呢度主打食蠔,當然係蠔最出色,上次仲坐咗喺日本榻榻米,自成一角幾開心,呢間嘢記住要book枱,店員都好nice,希望下次有機會試吓生蠔涮涮鍋🦪🥳

❣️再訪?🅈🄴🅂,如果想食日本蠔!

#牡蠣小屋 #kagura #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港美食 #串燒 #居酒屋 #followforfollow #foodieblog #instadaily #hkfoodblog #foodiehk #居酒屋🏮 #居酒屋メニュー #居酒屋料理 #日本菜 #日本料理 #牡蠣 #日本生蠔 #生蠔 #日本蠔 #蠔 #oyster #oysterhk #oysterhongkong #🦪 #foodiehk #hkfoodie #日本料理店
2023-10-15 56 瀏覽
🤑價錢約 $200-400🪑可以事先book 位 有d tatami 枱/高枱 仲播住日本節目 好似去左日本gum 🇯🇵一入門口已經見到好多唔同品種ge牡蠣 Ⓙ 鐵盒燒生蠔🦪 ($240 半打)每隻都脹卜卜 好肥美 😋 唔落任何調味都好好味 好fresh 可以見到廚師即場燒生蠔 Ⓙ 彩虹魚生飯 🌈 $208擺盤好特別 放係個玻璃樽道 食果陣就可以倒出個碗道食材料都好豐富 有各種刺身(魚籽、吞拿魚等), 生蠔, 海膽同山芋蓉 Ⓙ 免治雞肉 $38肉質嫩滑 沾埋個雞蛋汁口感就更豐富

🤑價錢約 $200-400

🪑可以事先book 位 有d tatami 枱/高枱
仲播住日本節目 好似去左日本gum 🇯🇵
一入門口已經見到好多唔同品種ge牡蠣

Ⓙ 鐵盒燒生蠔🦪 ($240 半打)

Ⓙ 彩虹魚生飯 🌈 $208
擺盤好特別 放係個玻璃樽道 食果陣就可以倒出個碗道食

Ⓙ 免治雞肉 $38
肉質嫩滑 沾埋個雞蛋汁口感就更豐富
2023-10-13 58 瀏覽
呢間由日本人主理主打食蠔既牡蠣小屋KAGURA,主打來自兵庫,北海道既生蠔,無論係裝修上或者係菜式方面,都充滿日本風情,就連員工溝通都用日文,好似置身係日本咁樣,一解思鄉之愁。和牛卡爾帕喬 $148用上日本和牛切成薄片,鋪係洋蔥上面,味道十分清新。和牛既口感嫩滑,油脂分佈平均,香氣十足。鐵盒燒生蠔 $240/6pcs + 拉克萊特芝士 $43/3pcs6隻大大隻既日本生蠔會放係鐵盒入面燒,鐵盒入面會加入清酒,等生蠔可以吸收清酒既香氣。店員係等差唔多燒完既時候會係你面前開生蠔,一打開個鐵盒既時候清酒香味非常濃,已經忍唔住即刻食。蠔身十分飽滿,都幾大隻,帶有微微既海水味,少少creamy,好好食。另外我地三隻蠔會係上面加埋即燒拉克萊特芝士,芝士香味濃但係又唔會搶左生蠔既鮮味,味道十分之夾。北海道海膽釜飯 $380上枱既時候店員會問需唔需要加紫蘇,之後會係面前加入海膽同三文魚子,再混埋一齊。釜飯係用高湯黎煮,加埋菇同蝦,啖啖都十分鮮味,食到最底仲有少少脆口既飯焦,非常惹味。

和牛卡爾帕喬 $148

北海道海膽釜飯 $380
我以為自己去左福岡系島市呀!!呢間專門食蠔既日式居酒屋真心超推介!!在銅鑼灣既牡蠣小屋, 人氣超強,一入門口就見到好多新鮮既海鮮食材~另一邊又排滿晒日本酒,令人食慾大增!日式居酒屋風格好溫馨舒服,仲有tatami區添!今次我地點了人氣推介:    鐵盒燒生蠔 $240鐵盒放入生蠔和清酒, 燒15分鐘,一打開鐵蓋, 帶有清酒香味!職員再即席開生蠔~~ 隻隻都好大隻好飽滿~~我地有加點拉克萊特芝士 ($43) ,拉絲感滿滿的芝士放到肥美的蠔上!超 級 好 食 ! ! !建議先吃芝士蠔, 不然芝士涼了就會失色!明太子芝士玉子燒 $108玉子燒好大一份, 蛋又香又滑,配合明太子、芝士, 一切開仲有少少流心,好好食!!鹽燒吞拿魚鲛 $188魚鲛位其實好多肉、油脂,最岩就係鹽燒, 原汁原味, 爆香口感!另外, 我地仲點了 牛舌 、 雞脾 、 雞蛋豬肉 串燒 ($38-$48)牛舌、雞脾 好食, 正常發揮!個人覺得  雞蛋豬肉 串燒最正,佢係豬肉再包住流心蛋再去烤,一啖有齊肉汁同蛋汁, 超yummy, 一試難忘!!最後, 必不可少的暖笠笠日式釜飯!北海道海膽釜飯 $380由於係即叫即製, 需時大約3
我以為自己去左福岡系島市呀!!
呢間專門食蠔既日式居酒屋真心超推介!!

在銅鑼灣既牡蠣小屋, 人氣超強,
一入門口就見到好多新鮮既海鮮食材~
另一邊又排滿晒日本酒,
令人食慾大增!
日式居酒屋風格好溫馨舒服,
仲有tatami區添!

今次我地點了人氣推介:    鐵盒燒生蠔 $240
鐵盒放入生蠔和清酒, 燒15分鐘,
一打開鐵蓋, 帶有清酒香味!
職員再即席開生蠔~~ 隻隻都好大隻好飽滿~~
我地有加點拉克萊特芝士 ($43) ,
拉絲感滿滿的芝士放到肥美的蠔上!
超 級 好 食 ! ! !
建議先吃芝士蠔, 不然芝士涼了就會失色!

明太子芝士玉子燒 $108
玉子燒好大一份, 蛋又香又滑,
配合明太子、芝士, 一切開仲有少少流心,
好好食!!
鹽燒吞拿魚鲛
鹽燒吞拿魚鲛 $188
魚鲛位其實好多肉、油脂,
最岩就係鹽燒, 原汁原味, 爆香口感!
串燒
牛舌、雞脾 好食, 正常發揮!
個人覺得  雞蛋豬肉 串燒最正,
佢係豬肉再包住流心蛋再去烤,
一啖有齊肉汁同蛋汁, 超yummy, 一試難忘!!
北海道海膽釜飯
最後, 必不可少的暖笠笠日式釜飯!
北海道海膽釜飯 $380
由於係即叫即製, 需時大約30分鐘,
建議早一點下單~
釜飯內有好多配料, 如櫻花蝦、本菇等,
焗一焗, 再加入海膽、三文魚子及紫蘇葉,
攪拌再食, 真的大滿足!

今晚真係好滿意,
食物質素高, 環境舒服,
服務又好好, 會留意我地需要再適時換碟,
下次一定要再來~!!
2023-10-05
鹽燒吞拿魚鲛
串燒
2023-10-08 835 瀏覽
生蠔一向是我杯茶,尤其秋冬季節,正值時令。好友知我心意,相約到銅鑼灣牡蠣小屋晚餐,擺明以蠔為主打,真是未出發,先興奮!餐廳環境舒適,氣氛温馨,有面向師傅的吧枱,也有自成一角的和式座位,及其他座位,各適其式。進門口已看到很多大大隻的生蠔, 日本直送,好新鮮,好吸引!除了主打的牡蠣, 這裡還供應其他美食,包括串燒、刺身、壽司、 及居酒屋的小食。兩種吃蠔的食法各有特色。日本生牡蠣山芋鍋 $550湯底以昆布加日本時令蔬菜:白蘿蔔、紅蘿蔔、大蔥 和金菇。店員來到餐桌旁,幫忙煮好湯底。先下昆布再加蔬菜, 蔬菜吸收了昆布的精華,沒有肉已經很清甜,再加上山芋蓉,口感綿密 。選用大大隻的刺身級生蠔,由於是刺身級,灼至半生熟已可吃,鮮甜嫩滑,再加上山芋蓉, Creamy又肥美。鐵盒燒生蠔($240/半打)鐵盒燒生蠔是招牌菜,將廣島蠔連殼放入鐵盒中,倒入清酒燒,由店員開殼,蠔身飽滿,鮮嫩又啖啖肉,海水味很濃郁,正。加拉克萊芝士($43)拉克萊芝士是餐廳推介,店員將Raclette Cheese 加熱至融化,再刮出來讓芝士流到3隻生蠔上,產生拉絲效果。3隻沒有加芝士的原汁原味。3隻加了的,芝士香濃軟滑卻沒蓋過

進門口已看到很多大大隻的生蠔, 日本直送,好新鮮,好吸引!

除了主打的牡蠣, 這裡還供應其他美食,包括串燒、刺身壽司、 及居酒屋的小食。

兩種吃蠔的食法各有特色。

日本生牡蠣山芋鍋 $550
湯底以昆布加日本時令蔬菜:白蘿蔔、紅蘿蔔、大蔥 和金菇。

鐵盒燒生蠔($240/半打)

加拉克萊芝士($43)
拉克萊芝士是餐廳推介,店員將Raclette Cheese 加熱至融化,再刮出來讓芝士流到3隻生蠔上,產生拉絲效果。3隻沒有加芝士的原汁原味。3隻加了的,芝士香濃軟滑卻沒蓋過蠔的鮮味,兩樣都好好味,十分驚喜。

鰤魚刺身$198
鰤魚色澤鮮紅,厚切的刺身入口即化,非常鮮甜, 口感嫩滑。

牛胸腹肉(鹽味) $48
肉質厚實, 牛味濃郁帶油脂香。

牛舌(鹽味) $48~
燒得金黃色的牛舌烟烟韌韌,羶香滋味。

蘆荀$28
青嫩的蘆筍加上木魚碎,原本清淡的蔬菜立即提鮮了。

以牡蠣為主打的晚餐,生蠔大而肥美,超滿足!
  • 日本生牡蠣山蓉鍋
最近好沉迷日本居酒屋的氛圍,總是適合與姊妹的邊聊邊喝。這次恰巧選了牡蠣做為主題的餐廳,有刺生亦有熱食的食法,總能選到對自己口味的選擇!毫不猶豫先選了半打的鐵盒燒生蠔,上枱熱騰騰的,每顆生蠔都長得脹卜卜。貓舌頭的要小心入口,因為蠔汁滿溢,用清酒蒸煮後有淡淡的酒香,顯得味道更鮮甜!重要的是熟度剛好,不會難嚼,輕易解決半打🫢像我們一樣三心兩意的,半打的份量剛好能留下一半肚量再戰其他🫣平時常見的都是名古屋雞翼,呢度竟然用蠔做內餡,點可以唔叫返碟牡蠣手羽先試試🤤咬落口先係脆香的雞皮,然後是充滿蠔汁的一口,大滿足!估唔到原來雞同蠔可以係好朋友,竟然融合有加乘的效果😯而且都蠻考功夫的,要把一大隻蠔填塞雞翼內,經過烹調後仍然是完整的圓滾滾形狀!塞滿一肚子蠔後,又怎可以放過串燒。雞蛋豬肉串,聽落好普通,但入口好驚喜😂是用豚肉包起一整顆半熟蛋配以日式調味燒汁,咬爆蛋的同時,豚肉被蛋汁包圍,是香濃又滑溜的口感☺️喜歡溏心蛋的不能不吃至於免治雞棒是居酒屋必點選項,但做法各有小小分別。我個人喜好的是最忌打得太軟腍,加上雞軟骨可增加口感,但又不能梗牙😂這串不錯,調味配以蛋黃及醬汁總不會錯。不過,燒既過程既然已有掃醬

塞滿一肚子蠔後,又怎可以放過串燒。
雞蛋豬肉串,聽落好普通,但入口好驚喜😂

至於免治雞棒是居酒屋必點選項,但做法各有小小分別。我個人喜好的是最忌打得太軟腍,加上雞軟骨可增加口感,但又不能梗牙😂這串不錯,調味配以蛋黃及醬汁總不會錯。不過,燒既過程既然已有掃醬,旁邊的沾醬能少點醬油更能突顯蛋香

而明太子則是我每次私心必點的送酒配菜,一定好食🤭

埋單兩位計埋酒水加一,共約500

甜點及辣酒螺則是師傅贈送的,因為當晚有師傅的朋友在,氣氛好高漲,怕打擾到我們。
但反而這樣,我們覺得更有日本當地在居酒屋的氣氛,師傅很熱情,能打成一片,與客人碰杯,一起大笑聊天,這個晚上很有去了日本一趟的感覺。

生日
  • 牡蠣餃子雞翼
  • 雞蛋豬肉
在附近上班,收工跟男友一起來吃飯,一進餐廳被安排了坐在吧枱位置,近距離觀賞廚師的工作,讓人彷彿置身於日本的餐廳環境。他們的特色料理,每一道菜都充滿著日本的風味和精緻。首先是北海道海膽釜飯。可以看着明火燒一邊聞着香味實在太正~ 這釜飯以新鮮的北海道海膽為主角,搭配著糯米飯和三文魚籽和香草。每一口都散發出海鮮的鮮甜味道,而海膽更是帶來了豐富的濃郁口感。釜飯的糯米飯煮得剛剛好,每一粒飯都煙韌有嚼勁😋😋接著是和牛卡爾帕喬,頂級和牛刺身切成薄片。牛肉的質地非常嫩滑,入口即化。配着大量洋蔥和香蔥,沒有太大羶味,卻散發著濃郁的牛肉香氣😍😍鐵盒燒生蠔半打,3隻搭配拉克漿特艺士。生蠔肥美鮮嫩多汁,即場加入的拉克漿特艺士帶來鮮甜風味。最後,串燒選了免治雞肉、雞軟骨、雞翼、雞腎和牛舌。每一款都以日本特色的調味料烹調,味道豐富。免治雞肉入口鮮嫩多汁,醬汁的風味完美融合其中。雞軟骨和雞翼經過燒烤,皮脆肉嫩。雞腎和牛舌則以鹽味調味,帶來了濃郁的肉味和咀嚼的樂趣~~

2023-10-03 37 瀏覽
我好鍾意食蠔🦪比起生蠔我更喜歡唔同烹調方式嘅熟蠔,因為可以食到蠔嘅鮮味之餘亦食到唔同味道層次😆😆以產地嚟講,我就偏好日本蠔,因為零舍肥嘟嘟脹卜卜,口感好正😚😚係銅鑼灣嘅牡蠣小屋主打鐵盒燒生蠔🔥蠔鍋🥘同其他以日本蠔烹調嘅料理,bookmark咗好耐今次終於有機會嚟到🤩店內走日式居酒屋風格,有啲榻榻米座位。除咗一系列蠔料理之外,仲有唔少串燒,好適合同朋友嚟飲吓sake食吓嘢🍶和牛卡爾帕喬比起其他地方食過嘅牛肉carpacio,呢度嘅牛肉油脂分佈更靚👍🏻👍🏻牛肉非常軟滑,加上洋蔥同蔥粒好香口開胃😙鐵盒燒生蠔、拉克萊特芝士招牌作點都要試吓😛用原隻生蠔連殼即場係鐵盒入面燒熟,職員再開蠔殼同挑起蠔肉,淨係睇呢個過程都覺得吸引🥰🥰熱辣辣嘅燒蠔飽滿肥美juicy,口感正😋就咁食可以食到少許海水味,或者落小小檸檬汁更香。想特別啲可以加埋芝士😈即席會將原條燒熱嘅芝士好似瀑布般淋啲芝士落嚟,視覺效果一流。芝士味好香濃🧀不過一定要趁熱食呀唔係會凝固。牡蠣餃子雞翼將雞翼起骨再釀入原隻蠔肉,好花功夫🫶🏼彈牙嘅雞肉加上蠔味濃郁又超飽滿嘅蠔肉,估唔到又夾到😽😽牡蠣豬肉另一款以蠔肉入饌嘅菜式,燒得香口嘅豬肉包住蠔肉,口

和牛卡爾帕喬

鐵盒燒生蠔、拉克萊特芝士

牡蠣餃子雞翼

牡蠣豬肉
另一款以蠔肉入饌嘅菜式,燒得香口嘅豬肉包住蠔肉,口感都幾好😗

牛舌
有一定厚度,咬落爽彈多汁💦

北海道海膽釜飯
釜飯熱辣辣,本身已經加入本菇,隨後再鋪上大量三文魚子、海膽、紫蘇葉碎撈勻😍😍軟熟嘅飯粒加上鮮甜三文魚子、creamy甘香海膽同帶有獨特香味嘅紫蘇葉,味道好豐富。味道略淡,調味可以再重啲😗份量頗多,兩個人share每人都食到3-4碗,好飽足🤰🏻

人均消費:$580
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-09-25
  • 牡蠣豬肉
2023-10-03 34 瀏覽
🇭🇰KAGURA 牡蠣小屋 |Oyster 🦪📍10/F, The L Square , 459-461 Lockhart Road, Causeway Bay🌊Hokkaido Sea Urchin Kama-meshi is a must-try dish. Served in a traditional iron pot, this flavorful rice dish is topped with fresh and creamy sea urchin from Hokkaido. The sea urchin adds a rich and briny taste to the already aromatic rice.🦪For cheese lovers, the Can Steamed Oyster with Raclette Cheese is a perfect choice. The oysters are delicately steamed and served in a can, topped with melted raclette cheese. Th
🇭🇰KAGURA 牡蠣小屋 |Oyster 🦪

🦪For cheese lovers, the Can Steamed Oyster with Raclette Cheese is a perfect choice. The oysters are delicately steamed and served in a can, topped with melted raclette cheese. The combination of the smoky oysters and the creamy cheese creates a delectable and indulgent experience.

🥩If you're in the mood for some high-quality beef, the Japanese Beef Carpaccio is a must-order. Made with tender and thinly sliced Japanese beef, this dish is served with a drizzle of tangy sauce!

🦑The squid is grilled to perfection, resulting in a smoky and tender texture. The natural sweetness of the squid shines through, making every bite delightful.

🐟Grilled Cod Fish Saikyo-yaki is a classic Japanese dish that never disappoints. The cod fish is marinated in a sweet and savory miso glaze, then grilled to perfection. The result is a delicate and flaky fish with a burst of umami flavors.
1K
2023-09-28 35 瀏覽
銅鑼灣駱克道L.Square,有一間以蠔為主題的餐廳,其中蠔的款式邊採用了長崎、岩手、兵庫、北海道、廣島、熊本等,真係你講得出都差唔多有齊!他們裝修設計採用溫暖木系,再以黑色支架襯托,其手開放式設計,客人可以選擇坐梳化卡位,或坐上吧枱,欣賞廚師的精湛廚藝。汁煮花螺汁煮花螺中用上了醬油、蒜末、辣椒等秘制醬汁燉煮,令其味道更鮮美,帶有濃郁的蒜香和微辣的口感,口感煙韌有嚼勁,真是一道不錯的開胃前菜。明太子芝士玉子燒玉子燒非常厚身,輕輕切開即流出芝香的蛋汁,更帶上明太子、芝士的微辣鮮味,順滑口感,令人愛上。鐵盒燒生蠔(3隻原味、3隻拉克萊特芝士)先把肥葵肉厚的生蠔放進鐵盒中,加入了清酒燒熟,一打開鐵蓋,即時散發出香濃味道,隨後店員更即席打開生蠔,那鮮嫩飽滿的肉質,帶有陣陣海洋鮮味。在生蠔中我再加上拉克萊特芝士在其中,店員再在飽滿的生蠔上加上芝士,那溶化性軟芝士,營造出濃郁的奶香味道,芝士的滋味與生蠔的鮮甜相互融合,帶給另一種濃厚而豐富的口感,非常滋味。上 刺身拼盤(2人份)當中先有吞拿魚、北海道帆立貝、甜蝦及3款日本直送鮮魚(平靜魚、深海池魚、油甘魚),每款刺身都色澤富光澤,吞拿魚口感軟嫩鮮甜

汁煮花螺

明太子芝士玉子燒

鐵盒燒生蠔(3隻原味、3隻拉克萊特芝士)

刺身拼盤(2人份)
當中先有吞拿魚、北海道帆立貝、甜蝦及3款日本直送鮮魚(平靜魚、深海池魚、油甘魚),每款刺身都色澤富光澤,吞拿魚口感軟嫩鮮甜、帆立貝清甜爽口、深海池魚細緻爽口,從軟嫩到脆爽,從鮮甜到濃郁。

北海道海膽釜飯
一打開蓋已聞到陣陣釜飯香,而他們更即場加入了綿密軟滑北海道海膽、鮮甜飽滿三文魚魚籽,結合米飯,完全吸收了海膽的風味,散發出豐富的海鮮香氣,且米飯帶有微微的黏稠感,口感豐富且味道濃郁。

2023-09-28 33 瀏覽
去完旅行返來都係咁掛住食蠔😆哩晚約朋友去咗銅鑼灣🦪牡蠣小屋 dinner🦪餐廳主打日本蠔,提供多款蠔菜式🦪環境除了吧枱位置,仲有榻榻米座位,充滿日系氣氛👘🔸️和牛卡爾帕喬和牛半熟狀態入口軟綿綿🦬中間夾著洋蔥絲,味道酸酸清甜又醒胃🔸️鐵盒燒生蠔(半打)侍應將原隻生蠔燒🔥之後即時拆開,已聞到好濃蠔味🦪隻隻都脹卜卜另外如喜歡芝士既朋友,可加錢加個🧀拉克萊特芝士🧀即時在我地面前加芝士落3隻蠔上面,另外3隻是原味的,倆款味道各有特色👍🔸️牡蠣餃子雞翼哩款夠特別係雞翼裡釀入蠔,口感好有層次,夠哂惹味🤤🔸️牡蠣豬肉另一款用鹽味煮豬肉包住隻蠔串燒,入口好香口😋🔸️北海道海膽釜飯一開蓋已經芬芳撲鼻😁獨特紫蘇葉香氣,侍應將海膽及三文魚籽加入攪伴,非常足料,入口好香又美味😋🔸️免治雞肉串餐廳自家製雞肉,配上月見醬汁很美味🔸️牛舌厚切牛舌好爽彈整體餐廳食物高質,各侍應都親切友善,值得再來👍

🔸️和牛卡爾帕喬
和牛半熟狀態入口軟綿綿🦬中間夾著洋蔥絲,味道酸酸清甜又醒胃

🔸️鐵盒燒生蠔(半打)

🔸️牡蠣餃子雞翼
哩款夠特別係雞翼裡釀入蠔,口感好有層次,夠哂惹味🤤

🔸️牡蠣豬肉
另一款用鹽味煮豬肉包住隻蠔串燒,入口好香口😋

🔸️北海道海膽釜飯

🔸️免治雞肉串
餐廳自家製雞肉,配上月見醬汁很美味

🔸️牛舌
厚切牛舌好爽彈

整體餐廳食物高質,各侍應都親切友善,值得再來👍
2023-09-26
  • 和牛卡爾帕喬