2021-03-19
帝都酒店嘅玉庭幫襯過好幾次,質素非常不錯。然後最近有個住沙田嘅朋友,約我食涮涮鍋,地點係玉庭。我心諗,玉庭係中菜廳,點解會有呢個咁得意安排,原來玉庭而家出埋日本涮涮鍋。來到餐廳二樓,坐得好舒適,感覺都不錯。 先來的精緻刺身拼盤甜蝦、赤貝、帶子、魷魚、法國蠔,全部都好靚好正,特別係赤貝同蠔,好新鮮,絕對唔係普通貨色。你可以叫個全牛拼盤 ,個拼盤靚到不得了,佐賀A5和牛(120克)、九洲A5和牛(120克)同澳洲M7和牛肉眼(120克)及美國安格斯牛小排(120克),當中最好食係日本嗰兩種,佐賀油份最強,九洲和牛肉味就勁濃。另外兩個朋友點了全日鮮的海鮮餐,波士頓龍蝦2隻、南非孔雀鮑魚4隻、大蜆8隻及北海道帶子8件,個海鮮餐好得,最正係隻孔雀鮑魚,爽甜彈牙!野菜拼盤一客係全晚最好最精采,我自己鍾意食菜多過牛肉同海鮮,因為菜種類繁多,有娃娃菜、小棠菜、番茄、青菊、南瓜、蕃薯、小青椒、秋葵、京葱、大根、冬菇、杏鮑菇、金針菇,就咁食菜都食到飽,最重要係質素好正,全部都好似Donki買番黎個隻日本質素。湯底有好多選擇,普通的有壽喜燒湯,利尻昆布湯,辣味噌豚骨湯等等,不過我地四個人選了番茄鮮蝦濃湯同北
湯底有好多選擇,普通的有壽喜燒湯,利尻昆布湯,辣味噌豚骨湯等等,不過我地四個人選了番茄鮮蝦濃湯同北海道3.6牛乳蟹湯,兩個湯都好好飲,個人愛蟹湯多一啲。
最後我選了日本清酒久美の浦-純米吟釀送下打邊爐,味道似哈密瓜般的吟釀果香,好甜好香,喜歡到自己喺屋企訂左一支大嘅嚟飲。
值得一提:我覺得玉庭員工嘅服務態度同表現都好好,非常專業周到,比起好多五星級酒店嘅員工更加殷勤有禮,令顧客有賓至如歸嘅感覺。