玉庭

Jade Pavilion
2023-03-22 493 瀏覽
Omakase風潮近年已走至不同的菜系,價錢亦是豐儉由人。玉庭行政總廚「尤忠東師傳」以其巧妙的手藝糅合矜貴的食材,創作出這獨特的8道菜廚師發辦套餐,為客人帶出嶄新而美味的佳餚;每位HKD888(兩位起),推廣期由即日至5月31日止。首先上場的第一味是開胃菜,仙氣飄飄、雲霧繚繞,形如一朵盛開的百合花,以鮮淮山作葉,爽甜的百合作瓣、清甜的火龍果作實,再加上酸甜的梅子番茄及柚子汁,不同層次的甜及酸在口中散開,清新開胃。千層糯米豬~驟看似是常見的乳豬件,原來層次非常豐富,面頭塗了惹味的黑松露醬;中間釀入乳豬醬、糯米、瑤柱及香濃的櫻花蝦;伴以芥末醬及香脆的荷葉片,豐腴香脆、口感獨特,記得要趁熱食呀!海參花膠湯~再來是湯品,兩大主角的體積一點也不小;絕不欺場,海參肥厚、肉質軟糯,花膠腍滑有彈性,皮薄的灌湯餃內有鮮蝦、粒粒海參及豬肉,湯底濃甜滋潤。尤師傅精挑細選肥大肉厚的波士頓龍蝦,以羊肚菌混合蛋白及忌廉一同蒸煮,做成香濃嫩滑的蒸蛋;鮮甜的龍蝦和菇香十足的羊肚菌為蛋白注入滋味,而蛋白又令龍蝦啖起來加添嫩滑,實在令人回味。豐腴肥美的銀鱈魚細嫩滑溜,經熱烘過的大葱及菠蘿既可增香又能解膩,起菜前注酒,令魚

Omakase風潮近年已走至不同的菜系,價錢亦是豐儉由人。
千層糯米豬~
海參花膠湯~
豐腴肥美的銀鱈魚細嫩滑溜,經熱烘過的大葱及菠蘿既可增香又能解膩,起菜前注酒,令魚肉增添一層炭火香,進一步提升食味。

享用時可加入大廚特調的醬汁,口感和滋味會更好。
斑斕咖喱雞~
靈感來自蘇菜中的乞兒雞,但以牛油皮代替泥土做成外殼,中間包裹着帶微辣的咖喱雞,而加入斑斕葉更有效增添咖喱的香味;食用時可用那小小的木槌子將皮輕輕敲碎,增添食趣。
芝士蟹肉焗飯~
啖啖鮮味的蟹肉加上濃香的芝士,鮮味倍翻,飯粒夠乾身、粒粒分明;以薄脆盛載;惹味、鮮甜、酥脆共冶一爐!
以日本南瓜做成香濃軟滑的奶凍,綴以晶瑩剔透的雪燕及以桂花和椰汁製成的鴛鴦球,口感獨特兼過癮,再加一片食用金箔突顯高貴。
用料上乘,每道菜的烹調及造型均落足功夫,明顯看出尤師傅用了不少心思在這八道菜上,值得用心好好品嚐!

玉庭
地址: 沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓
電話: 26943939
2023-03-10
  • 中式廚師發辦
2023-03-21 2337 瀏覽
時代的進步令我們一班饞嘴的人更有口福,以往廚師發辦都只限於日本菜,來到今時今日連中菜亦推出了廚師發辦,對於中國胃朋友來說絕對是天大的喜訊。這夜來到沙田帝都酒店的玉庭,品嚐由行政總廚尤忠東師傅精心設計8道菜的廚師發辦*嚐藝粵饌*,尤師傅堅持親自挑選時令矜貴的食材入饌,更配合上不同的烹調方式來演繹各道菜式,確令我們非常期待驚喜的來臨。見微知著餐前的小食一點也不馬虎,有爽脆開胃的蕎頭和香口的沙葛燒鴨,即時把胃口打開來迎接8道豐富的美饌。打頭陣的首道前菜騰雲駕霧仙氣地上檯,師傅用上了爽身甜美生長期長的九年百合、新鮮紅肉火龍果、染上桃紅色的火龍果鮮淮山及梅子番茄,配襯酸香的柚子汁來炮製成這道菜,將各式各食材一起品嚐酸爽清香真的太可口了。接下來是糯米櫻花蝦千層豬,金黃酥脆的乳豬配以糯米、瑤柱及櫻花蝦作餡,底層夾上荷葉包徒添豐富層次感,集香脆惹味於一身的千層豬絕對是道精彩的菜式。來到湯水環節我們各得到一大盅花膠海參灌湯餃,打開盅蓋熱騰騰的湯頭味道濃厚香甜,內裡有一整條煨至入味的爽滑海參、滋潤養顏花膠筒及足料的海參蝦餃,燉湯真的份量十足可幸這夜有車爸爸幫口,否則回家不知要做多少運動才能贖罪。緊接著出場

緊接著出場是龍蝦羊肚菌蒸蛋白,肥美的波士頓龍蝦配以羊肚菌、蛋白及忌廉製成的蒸蛋,賣相美侖美奐引人入勝。

爽口的波士頓龍蝦肉質多細嫩味道鮮甜,下層的蒸蛋白配搭了菌香十足的羊肚菌汁,蛋白入口滑溜勝雪味道鮮香無比超好吃喔。

然後再來是鐵板銀鱈魚配胡椒汁,銀鱈魚放在熱辣辣的鐵板上出場,然後傾入黃酒再點火燃燒好看之餘亦令菜式增添酒香。

吃前再加入師傅特製胡椒汁滋滋作響的聲音很好聽。

銀鱈魚油潤嫩滑是想像到的口感和味道,加上用熱辣辣的鐵板上香氣更盛,墊底索盡魚油的京蔥頓時成為亮點,加上酸甜的菠蘿更能有解膩之作用。

來到第六道菜甫上檯大家也被它可愛的賣相吸引著!這個小可愛原來是用了牛油皮作外層的迷你叫化雞,服務員奉上小錘仔給我們自己親手扑開這可愛的小雞玩味十足。

破開香脆的外殼內裡藏著的是斑蘭咖喱雞肉,幽幽的咖喱香氣配上清香的斑蘭味道這個組合頗為可口,而且很創新挺有新鮮感十分讚啊。

來到單尾給尤師傅殺了我們一個措手不及,送上賣相極像墨西哥粟Taco般精緻的芝士蟹肉飯。

脆皮以芝士製作成薄脆盛載著爽口的飯粒,配上鮮甜的蟹肉成件事香脆可口一點膩感也沒有好味道。

最後當然有甜品作尾!這個絕對不是普通的芒果布甸其實它是南瓜奶凍布甸來的,還配上雪燕和一粒綴以金箔的鴛鴦珠珠,看上去貴氣十足非常有派頭耶。

這粒鴛鴦珠珠其實是用上桂花和椰汁來炮製,吃下香香爽爽的挺有口感,至於南瓜布甸的質感介乎布甸與果凍之間,軟滑之中帶點Q彈而且有濃郁的南瓜香甜味,吃下是非常真實的味喜歡南瓜的朋友一定愛吃它。

這夜我們真的吃出了很多驚喜!如果大家有特別需求或喜好可於訂座時向餐廳說明尤師傅便會為您度身訂造菜單,這個廚師發辦*嚐藝粵饌*菜單由即日起至5月31日,星期一至日6:00pm~10:00pm供應,收費為原價$1188/位、現優惠價$888/位 (兩位起、另加一服務費)。
2023-03-10
2023-03-06 726 瀏覽
與久違的長輩們聚餐,一圍12人,叫左8度菜,含片皮鴨兩食。因為長輩細路都有,所以事先訂好左餸,準備好D。全晚人人大讚,所以平時只看唔寫既我,都一定要寫寫食評呀選了脆皮千層糯米豬,一d都唔肥膩,豬皮超級脆卜卜,好特別,好好吃,一口一件剛剛好。姬松茸元貝螺頭燉原隻花膠筒湯好鮮,個個長輩都讚好,夠潤又足料。桃酥汁撈脆蝦球,蝦球夠大個,好彈口,有少少沙律醬小朋友好鐘意食。魚湯鮮蜆浸菠菜苗,湯清多蜆,材料比足。片皮鴨燒得好靚,皮好脆,一件肉一塊皮咁包住,好正,又係一款長輩又啱,細路仔又啱既選擇。全晚人人不斷讚D餸好食😋所以一定會再去!長輩影相功夫一般,下次去要自己親自操刀,影返靚相。

魚湯鮮蜆浸菠菜苗,湯清多蜆,材料比足。
脆皮千層糯米豬
片皮鴨
叁筍白玉耳炒玉帶桂花蚌
蝦籽海參扣天白花菇
  • 脆皮千層糯米豬
  • 幻彩片皮鴨 配 意大利黑醋黃芥末醬(兩食)
琴日,食完隔離間優質日本半自助晚餐,今晚同埋家姐過嚟食中菜。先叫咗餐前小碟,上次食鵝肝醬窩貼蝦多士已經覺得好好食😋,維持水準👍🏼。今次試吓川味萵筍海蜇手撕雞,其實一啲都唔辣,雞肉鮮嫩、多多海蜇,味道不錯,但係鍾意食辣嘅朋友就唔好期望咁多啦。😂家姐鐘意食北京片皮鴨,叫咗一隻兩食。第一次見片得咁有層次嘅鴨。😊我唔鍾意食厚厚肥羔嘅片皮鴨,呢隻啱晒我口味。嗰生菜包鴨鬆唔會好油,肉質都仲係好嫩,味道非常okay.之後再叫多個金蒜椒鹽白飯魚,薄薄一層炸粉,外脆內軟,重點啲白飯魚係大大條嘅。😋最後食埋個好有口感嘅荷葉飯,我一向都唔係好食飯,今晚竟然食完又食。😂家姐話啲飯粒瘦瘦長長,好似印度米。我鐘意佢煙煙韌韌,好有口感。😋😋講真冇折都幾貴,我哋係會員今餐有八折,折實連加一人均三百幾。咁嘅食物質素,加上環境同服務都唔錯,值得推介。

鵝肝醬窩貼蝦多士

川味萵筍海蜇手撕雞

北京片皮鴨
鴨鬆生菜包(片皮鴨二食)

金蒜椒鹽白飯魚

鵝肝醬窩貼蝦多士
川味萵筍海蜇手撕雞
北京片皮鴨
鴨鬆生菜包(片皮鴨二食)
金蒜椒鹽白飯魚
古法鮑粒鵝香荷葉絲苗
1月12日試呢一間點心,有一段時間冇嚟沙田唔太認得位置喺商場裏面行嚟行去兜圈先去到,千萬不要跟指示牌行喺商場度遊花園先至去到,喺金舖外出咗中空花園望對而就係啦整體我都好滿意,在酒店內所以價錢略貴,但都值得嘅,味道賣相都有8-9分埋單590幾蚊3大銀行信用卡有9折。最普通係腸粉,皮薄蝦大韭王幾多的,但啲韭黃冇味嘅,可能使得過份乾淨同埋啲韭黃係比較冧,。蟹肉絲酥餅,好食鬆化食落去唔油口,滿滿嘅蟹肉。黑松露包好鬆軟聞落去有淡淡嘅黑松露味,但唔會搶咗啲菇味,唔鍾意食黑松露嘅人都可以試 。蝦餃皮薄餡多,蝦大粒,不過啲蝦就冇乜蝦肉香味略淡嘅,味唔重,感覺味精少,口感好食的皮係彈牙嘅~雞扎普普通通,冇一層肥油,不過不失,算好食,但不是極好食。鮑魚酥好食,鹹甜感覺好好,個皮脆係甜嘅,而裏面嘅餡係帶子蝦面頭係鮑魚,鹹甜相好得意啲味道,美中不足係鮑魚係罐頭鮑魚當然係會用罐頭但就冇驚喜,鮑魚就係賣相靚囉。南瓜個甜品就好好食,用返佢嘅南瓜蓉加忌廉做番嘅布丁,食到忌廉同埋南瓜嘅香味唔會互搶同唔會過甜。

埋單590幾蚊3大銀行信用卡有9折。
雞扎普普通通,冇一層肥油,不過不失,算好食,但不是極好食。

今次係第二次用「賞你住」優惠到玉庭晚飯,上一次係食套餐,今次係用Dining Credit,可以試小菜。上次經驗都覺得唔錯,今次可以試吓想食嘅小菜更覺得值得讚,所以寫下呢次食評。冰鎮鮮鳳梨脆皮咕嚕肉 - 差唔多枱枱都會order,上枱時有乾冰做出仙氣效果,打卡就必然啦,大人細路都好似睇表演咁。味道方面一流,好脆好好味,老人家冇牙都食到。滷水獅頭鵝片拼盤 - 都係好味,滷水豆腐好滑,鵝肉又唔會好肥,味道又唔會好鹹。金牌脆皮炸子雞 - 皮脆肉滑荔芋鴛鴦鴨煲 - 有驚喜,芋頭夠腍,鮮鴨同臘鴨都啖啖肉,有芋香又滑,臘鴨都唔會死鹹。古法鮑粒鵝香荷葉絲苗 - 份量足夠,好香好好味每味菜式都好出色,家人都食到😋😋😋👍🏻
金牌脆皮炸子雞 - 皮脆肉滑
古法鮑粒鵝香荷葉絲苗 - 份量足夠,好香好好味
每味菜式都好出色,家人都食到😋😋😋👍🏻
冰鎮鮮鳳梨脆皮咕嚕肉
滷水獅頭鵝片拼盤
金牌脆皮炸子雞(半隻)
荔芋炆鴛鴦鴨煲
2023-01-07
冰鎮鮮鳳梨脆皮咕嚕肉
滷水獅頭鵝片拼盤
金牌脆皮炸子雞(半隻)
荔芋炆鴛鴦鴨煲
古法鮑粒鵝香荷葉絲苗
秋意盎然, 是吃蟹的好時候~  知道沙田帝都酒店玉庭有 8道菜的滋味「蟹」逅盛饌, 作為蟹迷就不能錯過.  頭盤有小籠包、蟹棒及北寄貝.  蟹粉灌湯小籠包, 以傳統手藝製作外皮及鮮肉餡,認真皮薄餡靚, 因為添了鹹鮮味十足的蟹黃油, 一咬下, 肉汁縈繞口腔, 鮮肉餡夠鬆軟, 而且溫度剛剛好.  桃酥珍寶蟹棒,  以為沒甚麼特別, 但咬下一刻, 就明白為何成為碟中一員. 那酥脆與蟹捧的鮮甜, 就如一唱一和般併出美妙佳音.  芥末小耳北寄貝帶著微辣, 將北寄貝的鮮也提昇了~  一碗燉製的溫熱湯羹正中下懷, 芙蓉鱈場蟹肉金菇燴雪燕, 香氣誘人, 雪燕滋陰, 蟹肉肉質細嫩, 每匙都是滿滿的梳梳蟹肉、雪燕, 好滿足! 喜歡這種濃郁而不膩的味道.   加拿大珍寶蟹兩食 -   口感滑溜的羊肚菌蛋白蒸蟹鉗, 馥郁菇菌鮮香搶先玫佔嗅覺! 蟹鉗鮮甜不難剝.  第二食為砂鍋薑蔥粉絲焗蟹, 好震撼! 蟹蓋大過手掌, 蟹膏香甜, 將蟹件加入乾蔥薑片一同爆炒,肉厚肥美, 鮮甜惹味. 大家都知粉絲的吸力很強, 充滿蟹鮮香, 又不會軟至糊口.  金蒜椒鹽沙巴軟殼蟹 酥脆,不油膩  粉漿夠薄, 灑上椒鹽及蒜粒後. 少少
第二食為砂鍋薑蔥粉絲焗, 好震撼! 蟹蓋大過手掌, 蟹膏香甜, 將蟹件加入乾蔥薑片一同爆炒,肉厚肥美, 鮮甜惹味. 大家都知粉絲的吸力很強, 充滿蟹鮮香, 又不會軟至糊口.
金蒜椒鹽沙巴軟殼蟹 酥脆,不油膩  粉漿夠薄, 灑上椒鹽及蒜粒後. 少少辣, 好正! 有蟹膏!!
吃完以上惹味菜, 緩緩地平靜味蕾, 來一客花菇冬筍田園蔬.
雖然已經好飽, 但始終都要些少飯氣落肚. 南瓜帶子蟹油炒絲苗很香, 飯粒乾爽.
蟹始終是寒涼, 甜品飲薑茶是常見的. 玉庭的自家薑茶三色芋, 薑味十足! 再配大受歡的芋圓, 若果煙韌些會更好.   十分喜歡乾清棗皇糕 , 甜度及軟度剛剛好.
題外話/補充資料: 滋味「蟹」逅盛饌 推廣期:即日起至 2022 年 11 月 30 日 供應時間:星期一至五 12nn-3pm, 6pm-10pm 星期六至日及公眾假期 10am-4pm, 6pm-10pm 優惠價:HK$888/位 (另收加一服務費)(兩位起) 原價HK$1,188/位
2022-10-19
  • 蟹粉灌湯小籠包
  • 桃酥珍寶蟹棒
  • 芙蓉鱈場蟹肉金菇燴雪燕
  • 羊肚菌蛋白蒸蟹鉗
  • 砂鍋薑蔥粉絲焗蟹
  • 金蒜椒鹽沙巴軟殼蟹
2022-10-26 733 瀏覽
秋風送爽,去到帝都酒店中菜廳玉庭,來個滋味「蟹」逅盛饌,可以一次過品嚐多款鮮美蟹香菜式,蟹迷感到好滿足呀!套餐中選用世界各地多款豐腴肥美的時令蟹種,前菜拼盤是鮮香滿溢的蟹粉灌湯小籠包、桃酥珍寶蟹棒及芥末小耳北寄貝。 蟹粉灌湯小籠包皮薄肉鮮甜,我最喜歡先輕咬一口,直接喝下那蟹黃油及清甜湯汁,然後才吃小籠包,鹹鮮味十足,令人回味。第二道菜已經是極度吸引的芙蓉鱈場蟹肉金菇燴雪燕,滋陰養顏,無人不愛,鱈場蟹肉肉質細嫩,雪燕滑溜,材量份量十足,味道鮮甜濃郁,女士們大愛;吃過這碗海皇羹後,我已經飽了一半了呢﹗  主菜是加拿大珍寶蟹兩食 – 羊肚菌蛋白蒸蟹鉗、砂鍋薑蔥粉絲焗蟹 砂鍋薑蔥粉絲焗蟹相當吸眼球,將肥美的加拿大珍寶蟹蟹件加入乾蔥薑片一同爆炒,並用砂鍋上,勁有鑊氣,更有粉絲吸收炒蟹醬汁精華,非常惹味。 面對著誘人的蟹肉,戴手套食就最滋味啦,啖啖肥厚蟹肉,鮮甜幼嫩,令人回味。羊肚菌蛋白蒸蟹鉗,蛋白好滑溜,散發陣陣馥郁菇菌鮮香,加入蟹鉗後更令鮮味昇華,總覺得吃完皮膚會更滑溜似的。鮮甜過後,再來惹味香口的金蒜椒鹽沙巴軟殼蟹,炸得酥脆金黃,再灑上椒鹽及蒜粒,沒有多餘的粉漿,口感一流,好惹味鹹香!南瓜帶

蟹粉灌湯小籠包

芙蓉鱈場蟹肉金菇燴雪燕

砂鍋薑蔥粉絲焗蟹

羊肚菌蛋白蒸蟹鉗

金蒜椒鹽沙巴軟殼蟹

南瓜帶子蟹油炒絲苗,飯粒乾爽分明;另有花菇冬筍田園蔬。
南瓜帶子蟹油炒絲苗
花菇冬筍田園蔬

甜品則有自家薑茶三色芋圓及乾清棗皇糕,圓滿這場滋味「蟹」逅盛饌。
自家薑茶三色芋圓及乾清棗皇糕
2022-10-19
5 分鐘 (堂食)
芙蓉鱈場蟹肉金菇燴雪燕
羊肚菌蛋白蒸蟹鉗
2022-09-21 1026 瀏覽
📯入住酒店期間可用$800餐飲消費額,我們選了中餐廳「玉庭」吃晚飯🔰炸子雞(半隻)$198,完全符合好吃的要求,皮脆肉嫩滑。吃時,喜歡在雞肉位置點上適量的淮鹽,這就是提味的精粹🔰滷水鵝片拼盤$368,鵝片薄切,肉質算嫩,但亮點在於腩肉,既不嚡且入口嫩而滑,很好吃🔰楊枝甘露拼藍莓軟糕$68,前者的食材份量很多,芒果粒甜,柚子肉飽滿不澀,整碗不太甜,羹羹滿足;後者兩層軟糕味道酸酸甜甜,質感幼滑,不錯最後結帳,茶芥連加一總數約$840,只需補$40,實在太好🥳。即時回房休息,不需舟車勞頓,又是一大寫意事😁

炸子雞

滷水鵝片拼盤

楊枝甘露拼藍莓軟糕

2022-09-19
炸子雞
滷水鵝片拼盤
楊枝甘露拼藍莓軟糕
2022-07-23 1838 瀏覽
#chuchuinshatin —Menu of the day ☁️🥢藥膳花雕醉雞窩片皮鴨(二食)波士頓龍蝦豉油皇龍鬚炒麵仲叫左啲點心🧆不過無影相😣—同屋企人黎食lunch🤭除左叫點心仲叫左啲餸😍🥢片皮鴨2食全隻都係$488🤭幾抵份量都幾夠我地食 皮肉比例50/50 唔會太肥🫶🏻2食包生菜🥬鴨肉加左好多蔬菜粒😍夾埋好juicy藥膳醉雞鍋係職員推介😙話係得獎菜式🏆又真係好好味🤭啲雞勁入味💯💯龍蝦🦞就加左啲啲芝士汁係面頭唔會太濃味蓋過龍蝦肉味❣️❣️豉油皇炒麵就比較遜色😣呢啲都係茶餐廳食好食啲🙈🙈—家姐們係咁話啲腸粉好食😣🥹🥹但我無食到😣😣太可惜但總括啲菜式都好食🤭推介大家家庭聚會黎trytry😍💯—💰hkd $2,xxx with 10% service charge (6ppls🫶🏻)📍 Jade Pavilion 1/F, Royal Park Hotel, 8 Pak Hok Ting Street, Sha Tin.🌈🥨welcome to follow my foodie @eating.chuchu
#chuchuinshatin

但總括啲菜式都好食🤭推介大家家庭聚會黎trytry😍💯

📍 Jade Pavilion
2022-07-23
  • 藥膳花雕醉雞窩
母親節又適逢Restaurant Week緊係帶媽媽去食下好西啦之前帶過佢去嘉麟樓同香宮咁就諗住同佢試吓其他嘩點知中咗個大大大大伏最慘仲要係母親節!!!!!大家食到靜哂…………………….一去到環境已經係唔似酒店中菜廳連我媽媽都覺得好似普通酒樓都算啦如果好食有乜所謂個餐牌呢就寫得好華麗嚟到就完全唔係嗰回事第一道菜係的骰到一個點蟲草花XO醬海蜇我完全淨係食到麻油味根本係同燒臘舖食到嗰啲海蜇一樣桂花話梅小紅茄得兩粒喎!!!!一啖都食晒啦最差就係呢個砵酒藍妹鵝肝凍好癲係我哋上菜嘅時候以為食咗甜品先!因為一食落去根本就係藍莓糕嘅味咩酒咩鵝肝我完全咩都食唔到淨係食到藍莓嗰浸甜味食完真係一頭都係問號❓第二度菜就係竹笙花膠海王燴雪燕普通到唔普通冇乜味㗎要係咁落胡椒粉囉好似去飲嗰啲仲好食啲再嚟嘅係櫻海老法邊豆炒帶子珊瑚蚌呢個就炒得幾好食嘅但係海老呢其實係大型蝦嚟櫻花蝦就櫻花蝦個名又真係好勁揪我真係以為有蝦🙄🙄🙄🙄我可唔可以去消費者委員會度投訴佢?再嚟呢 就係黑魚子香芒六頭虎蝦皇呢個就幾好食嘅炸得香口,虎蝦亦都好大隻!賣相就核突咗啲但係嗰pat魚子就加唔加都得啦🤷🏻‍♀️再嚟嘅係 蠔皇六頭湯鮑魚拼天白香菇無
母親節又適逢Restaurant Week
緊係帶媽媽去食下好西啦
之前帶過佢去嘉麟樓同香宮
咁就諗住同佢試吓其他
嘩點知中咗個大大大大伏

最慘仲要係母親節!!!!!
大家食到靜哂…………………….

一去到環境已經係唔似酒店中菜廳

蟲草花XO醬海蜇
我完全淨係食到麻油味
根本係同燒臘舖食到嗰啲海蜇一樣

桂花話梅小紅茄
得兩粒喎!!!!
一啖都食晒啦

其實係大型蝦嚟
櫻花蝦就櫻花蝦
個名又真係好勁揪
我真係以為有蝦🙄🙄🙄🙄
我可唔可以去消費者委員會度投訴佢?
黑魚子香芒六頭虎蝦王

再嚟呢 就係黑魚子香芒六頭虎蝦皇
呢個就幾好食嘅
炸得香口,虎蝦亦都好大隻!
賣相就核突咗啲

係大家食到連影相都費事

食完之後
班男人都覺得有啲空虛嘅感覺
後來我哋先發覺
原來個Menu係冇肉…………….

我承認呢個係我哋蠢咗
但係無肉呢家野
就好似母親節侮辱啲母親一樣…..

一年一次嘅母親節
就咁樣比呢一間酒店 破壞咗
因為真係比一般嘅酒樓仲更加難食

環境一般,同普通酒樓差唔多嘅格局
性價比低,我哋六個人同埋都食咗$3600
食一圍都係呢個價錢

服務差,去得酒樓中菜廳食,就一定係食完一道菜先上另一道菜
呢度唔係㗎

慶祝紀念
母親節
櫻海老髮辮豆炒帶子珊瑚蚌
2022-01-25 1819 瀏覽
事緣男友想食旺角帝京軒,但BOOK唔到。所以就BOOK左屋企附近既同一集團既玉庭。可能疫情既關係,就算星期日都冇乜人。 唔知大家有冇留意,呢間酒樓既茶壺較小,好似一人份量咁,好快就要加水。雖然冇乜人,但上菜都要等15分鐘左右,可能即立即整,所以啲食物都保持到好既温度服務態度唔錯,叫甜品個陣,個侍應仲問係咪有個叉燒酥未到。 估唔到我哋未催,佢已經咁上心幫我哋追單整體用餐體驗不錯,我哋要人叫左4碟點心加一個麵,大概 $5XX~唔算貴。 混醬車仔白腸粉男友媽媽揀既點心,估唔到一碟平平無奇的白腸粉,口感非常滑溜同軟糯。我特別鍾意佢個豉油,配埋酒樓既辣椒醬,非常好味,至於個甜醬同麻醬就普普通通。非常驚喜既一個點心蟹籽黑毛豬燒賣皇個蝦大大粒,幾新鮮。豬肉冇乜肥肉,我幾鍾意。外觀都幾精美,不過夾起上黎啲皮好黐。 可以一叫  !黑鑽松露野菌炆伊麵聞同食落去都好有松露味,配埋酒樓既辣椒醬就好惹味啦。抺茶香芒卷呢個真係好失望!糯米皮同抺茶粉唔夾,裏面個舊黃色布甸隻味好似楊枝甘露,芒果就普通,食落去不倫不類。
可能疫情既關係,就算星期日都冇乜人。

非常驚喜既一個點心

蟹籽黑毛豬燒賣皇
蟹籽黑毛豬燒賣皇

黑鑽松露野菌炆伊麵
聞同食落去都好有松露味,配埋酒樓既辣椒醬就好惹味啦。

抺茶香芒卷
抹茶香芒卷
題外話/補充資料: 叉燒酥冇影相,熱辣辣,味道就正常啦
2022-01-23
黑鑽松露野菌炆伊麵
  • 黑鑽松露黑菌炆伊麵 , 蟹籽黑毛豬燒賣皇
2021-11-13 1682 瀏覽
諗住比多次機會佢,啱啱今日又去個酒店度飲茶,點解啲點心可以越轉越差,款式又唔多,佢嘅大部分點心已經唔好食,款式又唔係多,唔該就唔好成日轉款,留返啲好食嘅點心,好過每月喺度轉款,但係又整得唔好食,嘅點心全部都係包或者糕,完全唔掂,佢哋嘅點心師傅除咗麵包同糕之外,冇其他點心識得整,點心完全冇選擇,超過2/3都係糕同包:燕麥糕,蘿蔔糕, 蒸饅頭,馬拉糕,千層糕,麻蓉包,小籠包,叉燒包,小米糕,皮蛋酥,蔥油餅, 棗皇糕...

1963 瀏覽
2021-11-11 2214 瀏覽
近月食了幾個大閘蟹餐,令我食到捧住個肚又食得最開心,必選是玉庭呢個滋味蟹宴,套餐先以蟹粉灌湯小籠包打頭陣,除了大閘蟹是主角外,還有飽魚、海參、雪燕、金箔蟹粉、松葉蟹、松茸等矜貴食材入饌,絕非單一大閘蟹宴那麽簡單,而且份量足,好飽又好味。庭薈:蟹粉灌湯小籠包、芥末水蓮海蜇及七味松葉蟹棒蟹粉灌湯小籠包打頭陣,皮薄餡滿包裹著鮮味的蟹粉,入口時那澎湃的蟹黃油香湧進口腔內;芥末水蓮海蜇爽口又有芥末香都幾惹味呀!還有七味松葉蟹棒,只是簡單的以七味粉作調味,松葉蟹肉入口即溶,絕對是人間美味。太極蟹粉竹笙花膠燴雪燕內裡包括了矜貴的花膠、雪燕及竹笙等,超多的蟹粉,加上營養滿分的雪燕,讓乾燥的秋日增添滋潤食療功效。清蒸江蘇大閘蟹(每位雄蟹兩隻/每隻約四兩)蟹饌重點來了,就是讓人食指大動的清蒸江蘇大閘蟹,保留最鮮的原始色、香、味。大閘蟹肉豐膏肥,黃滿油多,入口醇香回甘,吃罷讓人意猶未盡。金箔蟹粉珍寶蝦球窩巴盞大大隻的珍寶蝦用熱油泡熟後,與蟹粉同炒,最後放上金箔,味道香濃美味,蝦肉爽爽口彈牙。蟹粉松茸海参豆腐加入了松茸、海参及蟹粉,令豆腐也變得更矝貴,入口滑溜,富有蟹鮮味,口感好豐富。銀湖蟹肉炒絲苗蟹肉要炒到
庭薈:蟹粉灌湯小籠包、芥末水蓮海蜇及七味松葉蟹棒
太極蟹粉竹笙花膠燴雪燕

清蒸江蘇大閘蟹(每位雄蟹兩隻/每隻約四兩)
金箔蟹粉珍寶蝦球窩巴盞
蟹粉松茸海参豆腐
銀湖蟹肉炒絲苗
蟹肉要炒到有鮮味,炒飯又要炒得夠乾身,製作過程較為複雜,但要做得好果真不易,但這個銀湖蟹肉炒絲苗,足料又滋味,每粒米飯都好鮮甜,就算幾飽都要食呀!
薑母甜酒釀丸子及蘭香霓裳千層糕
前者帶著淡淡薑母味的小圓子,與酒釀同煮,吃大閘蟹後來喝一口,暖身又暖心;後者入口軟糯有班蘭的香味,好好味。
玉庭滋味蟹宴
地址:香港沙田白鶴汀街8號
電話:(852)26012111
價錢:每位$688 (兩位起)
供應期:即日至2021年11月30日
另收茶芥、餐前小食及加一服務费(以原便計算)
2021-10-25
  • 銀湖蟹肉炒絲苗
  • 金箔蟹粉珍寶蝦球窩巴盞
  • 蟹粉灌湯小籠包、芥末水蓮海蜇及七味松葉蟹棒
2021-10-29 1407 瀏覽
中國四大名著大家聽得多,但將故事變成桌上美饌又真係好有創意。沙田帝都酒店玉庭中菜廳,近日就以吳承恩的西遊記作主題,炮製出「西遊尋鮮宴」。這幾年玉庭的位置是搬了又搬,由地下搬上二樓 ,又曾遷入「City Art」原址,家陣又落返地下舊位,上網都未必趕得及更新,所以大家要注意。近日玉庭又攪攪新意,推出「西遊尋鮮宴」,顧名思義,當然以西遊記的故事人物作藍本,炮製出與別不同的風味,每位都不過是$每位688(另收茶芥餐前小食及加一服務費),而推廣期至11月30日。唐僧素三弄荔枝山藥素菩提Chilled Chinese Wild Yam with Lychee唐三藏是僧人,第一道當然是素菜。以小棠菜精心切割成一朶花,再放上晶瑩剔透的荔枝山藥球。羊肚鮮菌素袈裟Deep-fried Morel and Bamboo Pith with Mango Salad唐太宗御賜袈裟,今日以羊肚菌隱喻,尤其是蘸上炸漿後更神似。胡麻豆腐素千頁Chilled Sliced Bean Curd with Roasted Sesame Sauce豆腐質地嫩滑細緻,但薄片而不破穿,盡見功力,澆上胡麻醬更添芳香。騰雲駕霧美猴

(另收茶芥餐前小食及加一服務費),而推廣期至11月30日。
唐僧素三弄

荔枝山藥素菩提

唐三藏是僧人,第一道當然是素菜。
以小棠菜精心切割成一朶花,再放上晶瑩剔透的荔枝山藥球。
羊肚鮮菌素袈裟

唐太宗御賜袈裟,今日以羊肚菌隱喻,尤其是蘸上炸漿後更神似。
胡麻豆腐素千頁

騰雲駕霧美猴王

Iced Crispy Monkey Head Mushrooms with Honey Peach in Sweet and Sour Sauce

不論是吳承恩的西遊記,抑或是鳥山明的龍珠,花菓山美猴王孫悟空都是駕馭觔斗雲翱翔天際。
今次以咕嚕肉伴以煙霧效果,實在非常吸睛,咕嚕肉好乾身,沒多餘醬汁,外層微脆,油溫控制準繩,真是既美觀又可口,最攪笑是一條黃色酥條來代表孫悟空的金剛棒。
沙河鮮蚌花膠酥皮湯

Baked Fish Maw and Clams in Fish Broth with Puff Pastry

材料實在多得驚人,原隻象拔蚌仔、花膠、帶子、藍貝、珊瑚蚌及海蝦,已經佔了大半個盅,加上半邊酥皮,相信好多人飲完食埋湯料已經半飽,沙僧的盤踞地流沙河相信都無咁多海鮮,而且湯中加入白胡椒來代表流沙,滲透的辛香,隱隱帶來了西域風情的氛圍。
玉龍踏雪千里行

Sauteed Half Boston Lobster on Steamed Egg White with Mentaiko Mayonnaise

玉龍是指唐僧的座騎,是否四碲踏雪我不知,但以蛋白配上褪殼龍蝦鉗,來作暗喻,又的確令人遐思,龍蝦鉗啖啖肉,最啱懶人,而蛋白嫩滑又沾上了龍蝦汁,更覺美味。
火焰滷燉牛魔王

Double-braised Beef Rib with Sichuan Spicy Sauce

誰人不知牛魔王跟火焰山的故事?

今次就讓大家狠狠地把火焰山撲熄了吧!
澆上玫瑰露酒的滷牛肉,一點火,酒香四溢,火光熊熊,令人食指大動,再蘸點一下麻辣醬汁,惹味到一個點,如果可以再加杯啤酒就真是人間美味。
王母蟠桃香煎松茸灌湯包

Pan-fried Longevity Bun filled with Matsutake Mushrooms and Pork

引得孫悟空大嚼的王母蟠桃當然吸引,此刻換上了松茸灌湯餡料當然同樣令人期待,只可惜精華所在的湯汁都給包皮吸收了,結果是包皮比餡料更可口。
天蓬火腿金華酥

Puff pastries with Chinese Ham

豬八戒本身就是「天蓬元帥」,用上金華火腿代表真是最適合不過,雖然賣相平實,但食落酥化,更有陣陣咸香,不錯。
燕窩霓裳香芒撈

Sweetened Mango Sago with Chilled Pandan Leave Rolls and Bird's Nest

天蓬元帥最愛的是霓裳仙子,兩種甜品代表,正好是一個完美的結局,燕窩養顏,對女士極好,而香芒撈更是芳香馥郁,令人回味。

雖然玉庭搬了幾次位,但無損其食物質素,反而有越戰越勇的感覺,同集團帝京酒店曾經引入張愛玲小說的概念,而今次則是「西遊記」,未知下部獲得青睞的又是那一部小說呢?