2015-05-24 984 瀏覽
同中學中同喺又一城re-u,行完hollister之後就要搵間野填土~高級商場野食都偏貴,所以最未決定食中式嘅王家沙~王家沙最出名嘅當然係小籠包($32/4)因為我地6個人嚟食,所以要咗每人2件籠包。小籠包真係唔係浪得虛名,餡料好足,包入面嘅湯吸收滿豬肉嘅精華,係口入面爆嗰吓真係好正!!不過真係唔平飽肚野我地叫咗上海粗炒同埋金華火腿炒飯,味道ok但份量真係好少,6個男仔兩三吓手腳就食晒。跟住我地再叫咗椒鹽排骨,幾唔錯,多肉少骨 最後我地嗌叫小窩糖醋肉最高質,送咗啲好似包北京片皮鴨嗰啲麵皮,夾住食一流!
跟住我地再叫咗椒鹽排骨,幾唔錯,多肉少骨

15 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
2015-05-11 767 瀏覽
五一勞動節亞女又要亞媽放假啦!亞仔有節目,就由乖女為兩老安排節目,先吃個晚飯再黎睇場電影!成日都想試吓呢間,因為成日見佢人頭湧湧咁,好啦就呢間,三個人點左八樣野。蒜泥白肉卷  鮮肉小籠包  蒸素餃  酸辣湯  京蔥爆羊肉(配薄餅)  咸肉津白  肉絲兩面黃  棗泥糕蒜泥白肉卷搵吾到蒜泥囉😠無黎聞味!鮮肉小籠包皮吾薄餡吾靚!蒸素餃D菜蒸到黃哂!酸辣湯不辣也不酸!京蔥爆羊肉D京蔥老到呢!羊肉吾覺羊羶味。咸肉津白不如話臭肉津白啦!D咸肉一陣臭味。肉絲兩面黃D面好有咬口~韌,嗰碗肉絲成碗酸辣湯咁大碗😱!棗泥糕超黏口又無棗味!一句講哂:難食!

蒜泥白肉卷搵吾到蒜泥囉😠無黎聞味!
蒜泥白肉卷
鮮肉小籠包皮吾薄餡吾靚!
鮮肉小籠包
蒸素餃D菜蒸到黃哂!
蒸素餃
蒸素餃
酸辣湯不辣也不酸!
酸辣湯
京蔥爆羊肉D京蔥老到呢!羊肉吾覺羊羶味。
京蔥爆羊肉
咸肉津白不如話臭肉津白啦!D咸肉一陣臭味。
咸肉津白
肉絲兩面黃D面好有咬口~韌,嗰碗肉絲成碗酸辣湯咁大碗😱!
肉絲兩面黃
棗泥糕超黏口又無棗味!
棗泥糕
一句講哂:難食!
2015-05-01
10 分鐘 (堂食)
2015-03-31 947 瀏覽
新年同朋友飯聚,樓上西餐排長龍,只呢間唔係太多人就等左一陣。當日的食物質素是正常的,但服務態度難以接受。隔離坐左枱強國人,一直都好安靜咁食飯,唔係冇禮貌嗰種人,佢地埋單,個男經理講左幾錢,個強國人可能聽唔清楚問多次,個經理再講多次幾錢,但d語氣勁掘,黑口黑面,d態度衰到呢...... 之後我同朋友食完主菜,再加單要甜品,等緊之陣,個服務員粒聲唔出就收我地d食具。我朋友同服務員講「我地未食完喎...」,個服務員講「攞過俾你囉!」  咩態度呀??自己唔啱一d唔好意思都冇,仲要加個「囉」字...今時今日咁既服務態度係唔得架

當日的食物質素是正常的,但服務態度難以接受。

2015-02-27
25 分鐘 (堂食)
2015-02-21 1209 瀏覽
去完百老匯買音響 便衝向王家沙 趕及 Last Order點了牛展擔擔麵 可以選辣和不辣 選了辣的 食第一啖 差點被花生碎哽死 回過氣來 再接再厲 差點連湯都飲埋 花生碎連湯一齊飲 好味還點了一份雪菜毛豆百頁 喜歡豆干口感的朋友 可以試試 而毛豆真系要這樣大口大口食先過癮 唔太鹹 好味
去完百老匯買音響 便衝向王家沙 趕及 Last Order

雪菜毛豆百頁
牛展擔擔麵
2015-02-13
10 分鐘 (堂食)
雪菜毛豆百頁
牛展擔擔麵
2014-12-30 1335 瀏覽
今日放假, 係九龍塘學完車, 可以慢慢係九龍塘搵間餐廳食飯, 慢慢坐低等上堂SCHOOL FOOD SIMPLYLIFE 果D 就一大班人先好食, 所以揀左呢間可以叫個麵, 又可以坐得耐坐得舒服的王家沙4點多這個時間唔洗排隊, 可以直入, 客人也不多,環境好舒服驚喜地價錢不貴, 以麵來說入場費30多已有, 在這商場中實屬便宜今次揀左紅燒大排膽膽麵(唔辣) $68(連加一), 湯底出奇地好飲, 麵條入味, 花生肉碎也夠料, 唯紅燒大排特色不足, 口感似普通焗豬扒飯上的豬扒, 但味道一流, 份量十足, 要讚, 侍應不斷REFILL 茶, 茶的溫度也適中掌握得好好, 容易入口. 會再光顧
所以揀左呢間可以叫個麵, 又可以坐得耐坐得舒服的王家沙

紅燒大排膽膽麵(唔辣)

2014-12-30
紅燒大排膽膽麵(唔辣)
2014-11-01 1859 瀏覽
當你想在又一城5點幾食dinner,其實沒有太多選擇~ 因為schoolfood幾乎任何時間也有人排隊,exp要給你unexpected的experience所以暫停營業,而平時等位等到嘔嘅黃家沙出奇地無人,我就毫不猶疑衝了進去~ 實在沒想到,這裡四周一個人也沒有,我和my boy坐在6人的沙發,相當舒適~ 這杯凍的清潤柑桔蜜,來的時候沒有半粒冰,老實說我沒有叫侍應替我走冰吧? 溫度令整杯柑桔蜜變得奇怪,而且話甜又唔係好甜。馬拉盞通菜方面其實沒有太馬拉盞,即係味道不算太惹味,但份量與價錢成正比,而且上碟熱騰騰,即使只是賣相平平,我認為還是可以接受~這客家鄉炒年糕真的出乎意料咁好食,香蒽成了整道菜的靈魂,每一口也散發著淡淡的蒽香,年糕沒有一舊是生的,每一舊都是炒得熟透~ 上海的味道多數濃味,所以啲豉油嘅味道非常濃厚~ 肉絲的份量也足夠,因為我不喜歡太多肉,所以整份年糕讓人欲罷不能~然後,我點了個時令菜,就是蟹肉小籠包,上枱的時候還是熱騰騰呢~咬開後,小籠包的包皮不太厚,但也不是薄得湯也滲出來,包有足夠的空間讓肉汁釋放,蟹肉的味道慢慢揮發出來,整個包包都好好吃~ 而且十月吃蟹肉讓人有秋天的
清潤柑桔蜜(凍)
馬拉盞通菜
家鄉炒年糕
咬開後,小籠包的包皮不太厚,但也不是薄得湯也滲出來,包有足夠的空間讓肉汁釋放,蟹肉的味道慢慢揮發出來,整個包包都好好吃~ 而且十月吃蟹肉讓人有秋天的感覺呢~
這個雲吞雞,姍姍來遲,因為我們2個人吃不到一窩,所以叫了一盅而已。 上湯很甜,而且內裡真的有一塊雞肉在內,小棠菜也是必備吧~
只是我略嫌另一主角雲吞不好吃,皮太硬,沒有如平常的上海店般,有種雲吞皮裙散下來的感覺,而且很多時雲吞都是菜肉,這裡卻得少少肉,弄得精緻,但卻有點到喉唔到肺的感覺~
總括而言,如果我有很多時間,可以慢慢坐,這裡的環境真的很舒適,不過由於我下午茶時間進去,店方要我6時交枱~ 唉呀~ 浪費~
2014-10-18
馬拉盞通菜
家鄉炒年糕
2014-10-12 47 瀏覽
王家沙這個名字, 算起來, 也認識了很長的時間了, 跟文迪也曾經在這裡吃過不少遍. 近日收到公關朋友的邀請, 前來這邊試菜, 既然這裡是我倆喜歡的店子, 當然欣然答允.招牌蟹粉小籠包 $52: 8.5分, 王家沙的小籠包一向很有水準, 見近日開始是吃蟹粉的好時間, 那當然要來一客招牌蟹粉小籠包, 一客有4隻, 賣價是$52, 很合理的價錢. 小籠包的皮夠薄身, 夾起不會穿底, 入面的湯汁不少, 蟹粉味道鮮甜, 跟肉餡的比例是剛剛好, 作為招牌, 實是令人滿意的.原盅雲吞雞 $50: 8.5分, 我愛喝湯, 當然要來一客湯, 原盅雲吞雞會是個好選擇. 湯是相當清甜, 還帶點金華火腿的鹹香, 很動人. 配上雲吞及雞肉同吃, 不錯.清炒河蝦仁 $108: 8分, 主菜方面, 先來的是清炒河蝦仁, 用上的蝦仁, 質感爽口, 味道鮮甜, 簡單的去清炒, 不會太油, 點少少醋來吃, 美味.魚湯蒜子翡翠苗 $78: 8分, 當然不能不吃點菜吧, 就在總廚推介的那一項中揀選了魚湯蒜子翡翠苗, 用上了相當靚的翡翠苗, 入口無渣, 配上蒜子同吃, 就能夠提升了味道. 至於底下的魚湯味道清甜, 喜歡的話,
魚湯蒜子翡翠苗 $78: 8分, 當然不能不吃點菜吧, 就在總廚推介的那一項中揀選了魚湯蒜子翡翠苗, 用上了相當靚的翡翠苗, 入口無渣, 配上蒜子同吃, 就能夠提升了味道. 至於底下的魚湯味道清甜, 喜歡的話, 當作湯去喝也無不可.
王家沙甜秶飯 $26: 8.5分, 澱粉質的選擇也有不少, 如炒飯或者各式麵食, 不過是晚我的心水還是甜的王家沙甜秶飯, 甜度合宜, 不會太濕, 油條是幾脆身的, 愛吃甜的我們, 當然喜歡.
薑汁鴛鴦湯丸 $28: 7.5分, 最後也來了客薑汁鴛鴦湯丸, 兩粒湯丸分別是豆沙及芝麻味, 質感對辦, 是幾煙韌的, 入面的餡料, 我就比較喜歡香濃的芝麻味, 加上底下的薑汁同吃, 很討好.
整體來講, 王家沙的菜式還是相當有水準的, 如招牌蟹粉小籠包, 原盅雲吞雞, 松子桂魚以及王家沙甜秶飯皆是值得推介的項目. 加上這裡環境舒適, 價位合宜, 實是這個商場內的經濟之選.
用餐優惠
試食活動
2014-08-14 2161 瀏覽
又一城看似人多, 但總比不上尖沙咀, 銅鑼灣等其他旅遊熱點那些商場, 可能就因此, 等候的時間也不太久. 三絲粉皮只找到青瓜絲、雞絲, 及粉皮, 若粉皮不算是一絲, 好像找不到有第三絲. 口感真的是比不上涼拌, 因粉皮是暖的, 但勝在粉皮也滑溜.紅燒大排湯麵豬扒表面很腍, 看似肥膩度大減, 因應已浸了很久, 豬扒口感又比較靭, 沒香味因而味道稍遜.湯底味道啖, 因而止帶不起這麵的鮮及滑.杭式蔥油拌麵香濃味美,不失香口之餘, 令人尋味再三, 既爽又帶有蔥的清香, 麵很滑, 簡單裡有著精彩. 若是可保持我吃這天的水準, 真是要推介推介.蘇式鮮肉小龍包小龍包肉汁不多, 不飽滿, 買相不討好. 吃下亦不滿足魚湯蒜子菜心苗菜心倒也翠綠鮮嫩

三絲粉皮
口感真的是比不上涼拌, 因粉皮是暖的, 但勝在粉皮也滑溜.
三絲粉皮
紅燒大排湯麵
湯底味道啖, 因而止帶不起這麵的鮮及滑.
紅燒大排湯麵
杭式蔥油拌麵
若是可保持我吃這天的水準, 真是要推介推介.
蘇式鮮肉小龍包
小龍包肉汁不多, 不飽滿, 買相不討好. 吃下亦不滿足
蘇式鮮肉小龍包
魚湯蒜子菜心苗
菜心倒也翠綠鮮嫩
魚湯蒜子菜心苗
2014-07-19
15 分鐘 (堂食)
2014-08-14 1606 瀏覽
是日有智囊團會議, 週六中午十二時半來到王家沙, 幸好友人先來取位子, 在此謝過.此店的格局是開放式的, 感覺不會太焗促, 既適合三五知己, 也適合一大夥人.不是十分肚餓, 點選了鮮菜肉小籠包(HK$32), 鮮肉鍋貼(HK$32), 醬燒排骨年糕(HK$62).不消一會侍應送上鮮菜肉小籠包, 感覺中規中矩.皮不算厚, 肉不算特別鮮, 整體一點也不差, 一般吧!再來的鮮肉鍋貼, 皮則好像厚了一點, 即使煎過也不特別香口, 感覺普通.原來好戲在後頭, 醬燒排骨年糕才是亮點. 分量不少, 試一口, 年糕煙韌, 很有咬口, 醬汁也很香濃入味, 鹹鹹甜甜的, 很美味. 附上的排骨也吸收了醬汁的精華, 加上一點也不鞋, 不錯.加油! Mission possible!

加油! Mission possible!

題外話/補充資料: 侍應勤力添茶, 值得一讚!
2014-08-02
$69.3 (午餐)
  • 醬燒排骨年糕
兩個月之前,才去完旺角新世紀廣場的王家沙,該店的美食,環境,服務等,良好記憶仍在腦海中;上星期六,到又一城商場同加菲貓影完相,找地方晚膳,八月花要等位,轉往附近的王家沙,那時還未到六點鐘,仍有大量座位空置,一步入門口,女侍應即晦氣地說:『兩個人就坐兩人枱啦!』明白她想預留更多空位給稍後的晚飯人潮,但我們根本沒有企圖要霸佔四人枱,駛唔駛咁無禮貌呢?就是這碗八寶冬瓜粒湯,令我再次親身體驗到,此店侍應之服務態度是何等差劣;事緣在落單前,我們在看餐單的湯羹種類(詳見下圖),2214並無註明是以每位計,估計其分量理應不會太少,所以才點了此湯;但上枱時份量確是一位的,碗仔細細(可見上圖),我有點詫異地望著碗湯,還未開口,那女侍應即急不及待,搶著開聲呼喝:『乜唔係你叫嘅咩?』嘩!呢啲係乜嘢態度?後來我再心想,她出口那麼快,相信同類事件也不是首次發生,極可能是此店在印製餐單時,刻意使出的伎倆,2214特別不註明以每位計,看起來價錢相對又平,請君入甕下單,埋單前,看顧客食物記錄,才見到以每位計來顯示!
鮮肉生煎包
豆沙窩餅
闊佬炒飯
八寶冬瓜粒湯
題外話/補充資料: 不是為了那區區數十元而生氣,是覺得自己身為顧客,沒有犯錯鬧事,去食餐飯,做消費者,都要咁受氣;回家再翻閱此店在openrice的食評,其實已累積了很多食家,都不約而同地批評這裡的侍應服務差,態度惡劣近乎趕客。想食王家沙,要去第二間,咪再嚟呢間!
2014-08-02
上次黎都有好幾年喇 ﹗咁多間分店一直覺得最好食只得又一城依間乍 ﹗今日個 lunch 好早呢,十二點幾唔洗排隊真好 ﹗必食即蒸小籠包,好期待呀 ﹗點完菜即刻預備定醋開餐,正呀 ﹗朋友仔好快就要去日本工作,順道結埋婚入埋席,真係一條龍 ﹗今餐我請客當 farewell 啦 ﹗兩個人叫左五味菜,差不多啦,我已經好忍手架喇 ﹗咁耐無黎好多野想食啊 ﹗酸辣湯一碗,非常足料又豐富,味道一流 ﹗酸味夠而帶微辣,好開胃噃 ﹗顏色帶光澤,晶瑩剔透又吸引,聞落仲好香添 ﹗食落味道同溫度都好溫和,少左份澎湃感覺,似係一早煲好倒出黎,無即造有鑊氣既冶味 ﹗韮王炒鱔糊,韮王味道超級嗆呀 ﹗好勁呀 ﹗朋友仔鍾意韮王所以覺得好香,但我受唔到陣草青味架 ﹗成碟都食唔到囉 ﹗免強夾左幾條鱔絲試試,還可以啦 ﹗味道夠,但肉質不爽不彈 ﹗三鮮炒年糕,其實我唔多想叫依個架,但朋友仔好想食年糕,咁無所謂啦 ﹗因為年糕好飽肚架,食到最後始終都食剩依碟囉。有蝦、有菜、有肉,其實味道唔錯,我都有食過晒架,蝦爽肉嫩,一試無妨。東坡肉,燉得不肥不膩,唔好比佢既外表呃到呀 ﹗豬皮同肥膏程啫喱狀,入口即溶,豬肉燉得超級入味,同紅燒五花腩差不多,質地非常軟棉鬆化,連肉撈汁送飯超爽 ﹗一舊起碼送一大碗飯,不過係淨食其實好滯架 ﹗蟹粉小籠包,終於到主角出場喇 ﹗必須要趁熱食呀 ﹗薄薄的包皮注滿香濃湯汁,輕輕放係黑醋上數秒,等佢微微降溫就即刻成粒啪入口 ﹗大滿足啊 ﹗湯汁蟹粉同豬肉係口腔內打滾而溶為一體 ﹗甘香非常,完全唔捨得落肚呀 ﹗味道留係味蕾久久不散 ﹗一隻未食完,隻手已經夾緊第二舊喇,起碼食兩三籠先可以滿足到啊 ﹗酸辣湯一碗、韮王炒鱔糊、三鮮炒年糕、東坡肉、蟹粉小籠包 ﹗其實全部都高水準,最衰係我唔食韮王啫 ﹗

韮王炒鱔糊,
三鮮炒年糕
東坡肉
蟹粉小籠包
2014-02-14
東坡肉
蟹粉小籠包
2014-06-20 1361 瀏覽
今天在 王家沙 吃晚飯, 叫了一碗擔擔面 和 一客蔥油餅, 擔擔面還可以, 但蔥油餅 名符其實, 太油, 令到我吃完 全身不舒服。 餐廳很繁忙, 8 時許全店滿座。 希望王家沙 九龍塘 分店可改善食物水準。

餐廳很繁忙, 8 時許全店滿座。

希望王家沙 九龍塘 分店可改善食物水準。
2014-06-14 1605 瀏覽
平時都好少去下邊果幾層食野,今日就黎試一下啦!午餐時間等左2分鐘佢地要執枱!上海野好似都幾吸引!叫左個闊佬炒飯, 紅油抄手, 蘇式鮮肉小籠包, 同埋馬拉盞通菜!小弟真係唔係好知原來闊佬炒飯係瑤柱蛋白炒飯都幾大碟架播,我地2個人都實夠食!佢炒得顆粒分明,唔會太濕或太乾,蛋白好大舊,其他餸就比較少!馬拉盞通菜係女朋友至愛!好爽,D馬拉盞係下面葉ge部分,好大碟!紅油抄手有6隻,都好足料,點埋個醬好好味,略嫌佢唔係太夠辣!小籠包算係比較失望ge一樣.個皮比較厚,尤其係底ge部分,料都ok ge!但係覺得皮對於口感好重要,希望可以改善下!下次唔要小籠包試其他啦!
平時都好少去下邊果幾層食野,今日就黎試一下啦!
午餐時間等左2分鐘佢地要執枱!
上海野好似都幾吸引!
小弟真係唔係好知原來闊佬炒飯係瑤柱蛋白炒飯
都幾大碟架播,我地2個人都實夠食!
馬拉盞通菜係女朋友至愛!
好爽,D馬拉盞係下面葉ge部分,好大碟!
小籠包算係比較失望ge一樣.
個皮比較厚,尤其係底ge部分,料都ok ge!
但係覺得皮對於口感好重要,希望可以改善下!
下次唔要小籠包試其他啦!
2014-06-13
2 分鐘 (堂食)
2014-05-08 1486 瀏覽
頌揚小組雖然在名義上已經結束了, 但我還是每個星期繼續出代禱事項, 大家繼續在禱告內互相紀念. 就趁小吉還未出生, 再次約出來重聚吧. 地點選了王家沙, 晚市當然爆滿, 還好拿到最後一張大檯, 是幾舒適的位置.蘇式鮮肉小籠包 $32: 7分, 來到這裡, 當然要吃小籠包, 其實這裡有好幾款選擇,是晚的選擇是蘇式鮮肉小籠包. 夾起不會穿底, 皮不算幾薄, 入面的肉餡夠鮮味, 但湯汁就不太多, 不過還是合格有餘的.大家傾傾講講, 真是愉快的一晚.

大家傾傾講講, 真是愉快的一晚.
2014-03-14 1667 瀏覽
上月到過旺角王家沙食. 味道好,保持上上水率. 13MAR女友想試試就到九龍塘王家沙試試. 點知..由於女友早到,所以等左幾耐都唔記得. 我點左小籠包,餚肉,蒜泥白肉扎,糖醋排骨和兩個麵.蒜泥白肉扎算是好味,可以接受, 兩個麵的麵質,已經唔算好,但亦可接受小籠包算是上海最穩陣的美食, 做的唔差, 尚可的.糖醋排骨都是上海名菜, 基本上好難整得難食.點知來到色水已經暗淡, 像屎一樣的顏色.咬落去, 柴/硬到.....連糖醋微酸帶甜的味道都做唔到...我好辛苦先吃了一舊. 之後叫做食哂其他的食物, 剩番糖醋排骨. 再望兩眼, 點解可以做到咁差.和旺角鋪的相差咁遠的....誠然很喜愛吃王家沙,它的名字就是好味.但九龍塘又一城店就一定唔可以食...
上月到過旺角王家沙食. 味道好,保持上上水率.
13MAR女友想試試就到九龍塘王家沙試試. 點知..
由於女友早到,所以等左幾耐都唔記得.
我點左小籠包,餚肉,蒜泥白肉扎,糖醋排骨和兩個麵.
小籠包算是上海最穩陣的美食, 做的唔差, 尚可的.
糖醋排骨都是上海名菜, 基本上好難整得難食.
連糖醋微酸帶甜的味道都做唔到...我好辛苦先吃了一舊.

但九龍塘又一城店就一定唔可以食...
2014-03-13
5 分鐘 (堂食)