2006-12-24 20 瀏覽
今年第一份聖誕禮物。一開...嘩,未聞牛油香,已傳咖啡香:4 MIX 有鮮油、奶油、咖啡同提子乾四隻味,份量、密度相當高- 上層已密質質到個頂壓碎哂。最欣賞的,當然是咖啡味:不甜,醇香,又鬆化;鮮油(壓花的)和奶油(花型的)也鬆化,但前者牛油味見更鮮更濃更鬆軟。三者均擂得足,油份比例也高,所以入口鬆軟,也傳淡淡奇香。唯獨有偶的,是奇脆的提子乾曲奇:提子乾切得碎碎的,跟餅底撈在一起,本屬天作之合;可是,混在油鬆三餅之間,反而變得格格不入。謝謝!
今年第一份聖誕禮物。

謝謝!
2006-12-18 20 瀏覽
知道此餅店在銅鑼灣開了分店便急不及待買了一罐來吃,味道真是一流,牛油味好夠,很香,令你可以不能停口.絕對係好推介.
知道此餅店在銅鑼灣開了分店便急不及待買了一罐來吃,
味道真是一流,牛油味好夠,很香,令你可以不能停口.
絕對係好推介.
2006-12-02 7 瀏覽
係樓下已經聞到好香既曲奇味,買了4mix小罐的,因為8mix全是果仁曲奇,沒有了我喜愛的鬆化牛油及咖啡曲奇。雖然罐仔細細,但排得密密,絕對唔少。另外一隻味是提子燕麥,這是脆的,與入口即溶既牛油及咖啡曲奇乃最佳的配搭。
2006-11-28 15 瀏覽
在水塘有比賽,之前有點時間,來這裡逛幾間店。這裡在舊赤柱廣場,佈置很簡單,只幾張檯及一個雪櫃,但室內就瀰漫著非常香的牛油香味,令人垂涎。曲奇餅即日製造,有大罐及小罐兩種,大罐70蚊,小罐50蚊。但其實就算要小罐的,都密密麻麻的放上2層各20塊的曲奇,要小罐的都很豐富了。在坐巴士時開了來吃,四個款式,但三款味道,分別是牛油、咖啡及提子燕麥。曲奇牛油味極香,吃落口感很鬆脆,小小的一塊,令人不自覺的一塊接一塊的吃。幾款味當中,還是喜歡原味的牛油,始終覺得最正宗的曲奇餅是牛油味的。咖啡味的味道很強烈,基本上一開蓋也只是聞到咖啡味。提子燕麥就最有咬口,有提子粒在其中,亦減少膩的感覺。此時此刻,有杯黑咖啡就真的是無得頂。老闆娘親自講解,態度一等一咁好,令人感覺是一間充滿人情味的曲奇餅小店。喜歡曲奇餅的,值得一試。題外話:除了曲奇餅,這裡還有其他自家製西餅賣,以前吃過芝士蛋糕,都不錯的。是日買了個茶粿來吃,又油又不夠煙韌,唔係太得,都係食番曲奇好過。

喜歡曲奇餅的,值得一試。

2006-11-11 13 瀏覽
原來係西灣河去好方便坐14號巴士一落車一行入去就到樓下auntie仲俾我地食下隻有nuts既不過都係想下原味先買左一盒50蚊的無nuts仲買左兩件馬蹄糕~一件馬豆糕馬蹄糕好清香~馬豆糕就比較失色cookie本來都懷疑驚唔好食係回家的巴士途中一開~哇~~好香呀跟住回到家馬上打開黎食一入口就溶化左喇好好味!!下次一定會再買~!!
原來係西灣河去好方便

係回家的巴士途中一開~哇~~好香呀
跟住回到家馬上打開黎食
一入口就溶化左喇
好好味!!

下次一定會再買~!!
2006-11-07 4 瀏覽
如題。試過其new york cheesecake, 不漏, 很香濃的芝士味。特地來吃就誇d, 行開銅鑼灣的話都值得去銅鑼灣分店買來吃。不過茶粿就窄窄地喇。始終老闆娘較拿手整西式糕點。
如題。

不過茶粿就窄窄地喇。始終老闆娘較拿手整西式糕點。
2006-11-05 6 瀏覽
男友daddy在赤柱工作,買了一盒8mix的給我。一打開,cookie擠得滿滿的,好香。再試試,塊塊都有好多nuts。一款有橙皮的,沒有苦澀味,倒有清新的橙香味。好正~~得知是一位叫Jenny的aunt親手做的,真的很有homemade feel。塊塊的形狀不會一模一樣,仲很鬆脆添。記住唔好留太耐,要儘快食,始終homemade的沒有防腐的。
男友daddy在赤柱工作,買了一盒8mix的給我。

2006-09-02 7 瀏覽
Jenny Bakery 响銅鑼灣銅鑼廣場開了分店, 因為唔使山長水遠去Stanley 買, 所以我今天就買了一盒7 Mix同一盒Pineapple tart.哇! 一食我就好感動! 好媽咪feel 的Cookies! D餅唔太甜, 但又充滿我最鍾意的nuts! 好好味呀! 再食pineapple tart 不得了! 個酥皮餅未入口都知道鬆化無比, 波籮餡好大件好新鮮!我好開心我可以食到Jenny 誠意之作! 好坦白講, 買時真係有D肉痛同懷疑, 但當我一打開盒Pineapple tart我就知我的疑慮多餘!仲有我想讚無論Jenny 同响銅鑼廣場的同事都好親切有禮。

仲有我想讚無論Jenny 同响銅鑼廣場的同事都好親切有禮。
2006-07-12 18 瀏覽
好耐之前同女朋友去赤柱, 冇意中經過呢間野一經過已經覺得d餅好香啦! 之後我地又同時醒起飲食男女介紹過呢間野~~個次我地就買左一盒4 mix cookie食, 勁香.. 好好食, 都算好多呀. 50$ 來講我覺得ok!之後我有朋友再去買左盒7mix來食, 但係感覺上冇4mix 咁香咁好食, 可能我地口味唔同啦~ 因為朋友話7mix好過4mix, 可能因為佢鐘意食杏仁呢間野除左去赤柱先食到之外, 重可以叫佢攞來causeway bay個到比貨你, 當然唔可以訂太多啦..留返佢地個網頁比你地reference吓.. 唔係賣廣告, 因為我覺得真係好食~http://jennybakery.smugmug.com
好耐之前同女朋友去赤柱, 冇意中經過呢間野

2006-05-13 6 瀏覽
之前睇飲食男女介紹過,覺得好吸引,咁0岩有同學入赤柱玩,搭單幫手買cookies分7mix同4mix兩種7mix即係7種唔同味既果仁cookiessmall:70medium:110large:1704mix就係4種唔同味既牛油cookiessmall:50medium:75large:100今次我買左7mix既細size雖然細size,但其實都好多,全罐鋪得密密麻麻cookies真材實料,每塊曲奇都都好多nuts好重牛油味之餘重好香好脆不過我同學買左4mix,佢話牛油曲奇更正,下次齋買牛油曲奇先特別一提,d曲奇罐好靚,cover全部都係熊仔,好似美國牌子haxxods咁~呢到重有得買鳳梨卷$58,杏仁片$70同埋榴槤蛋糕等等特登入黎買就唔駛,不過入開赤柱可以順手買黎試下~

cookies分7mix同4mix兩種

small:50
medium:75
large:100

今次我買左7mix既細size
雖然細size,但其實都好多,全罐鋪得密密麻麻
cookies真材實料,每塊曲奇都都好多nuts
好重牛油味之餘重好香好脆

呢到重有得買鳳梨卷$58,杏仁片$70同埋榴槤蛋糕等等

特登入黎買就唔駛,不過入開赤柱可以順手買黎試下~