2021-12-06 497 瀏覽
朋友生日,蛋糕是必須。由於朋友們都係呢間店嘅忠粉,都試左好多款。個bump一擠係日本清酒,擠入去就會有陣酒味,上面嘅坑紋都非常靚。層次分明,底部是脆脆,但不是好脆那種,但勝在整個蛋糕唔甜唔膩,上面的是cream但不是油膩的感覺。食完都唔會有罪惡感。

2021-12-04 479 瀏覽
我真係好無奈,特登早咁遠嚟到呢度想飲佢拉花,我相信好多人都係俾佢龍貓拉花吸引,杯野係幾好飲,幾濃郁,Keep住落去都OK嘅,但係我覺得你就算係冇拉花你都唔好咁hea,完全搞唔掂😅事原就係我嗌左一杯啦坐低期待緊佢會比龍貓定係熊仔我,等咗5-10分鐘之後杯野出到嚟係咁樣,問咗店員店員話而家冇,咁我就心諗你係冇就轉Menu唔好喺度唔到人啦⋯⋯見到呢個拉花(?)真係唔嬲就怪啦。好失望,完全唔知講咩好….
好失望,完全唔知講咩好….
2021-10-19 720 瀏覽
瓜破菓子店 (葵涌)葵涌葵昌路72-76號活@KCC 4樓409號舖一直聽過瓜破大名~終於有機會坐低即場試 (唔係外賣呀!)😆花HANA 🌺 $44櫻桃酒慕絲、74%朱古力忌廉、雜莓果醬、海棉蛋糕個人認為櫻桃酒味唔重,相比起,朱古力忌廉同雜莓果醬重味好多,更似主角~而且兩者味道互相好夾! 朱古力忌廉好似真係食緊74%半溶朱古力咁濃郁😋雜莓果醬亦唔會過酸過甜~海綿蛋糕,入口非常軟綿綿,回彈性強!🤩呢樣真係完全估唔到!!海綿蛋糕完全無受mousse或忌廉或果jam影響而變濕變扁!又無受雪櫃冷藏的影響而變硬變乾!😍食到最後的蛋糕底,唔知點解食到有少少香蕉蓉的甜味~😳🤔總結:海綿蛋糕好出色,有驚喜!外觀靚!一件有幾種味道層次😋好食!但好細件🙈
瓜破菓子店 (葵涌)
葵涌葵昌路72-76號活@KCC 4樓409號舖

一直聽過瓜破大名~終於有機會坐低即場試 (唔係外賣呀!)😆

花HANA 🌺 $44
櫻桃酒慕絲、74%朱古力忌廉、雜莓果醬、海棉蛋糕
食到最後的蛋糕底,唔知點解食到有少少香蕉蓉的甜味~😳🤔

總結:
2021-08-26 741 瀏覽
呢間小店走日系風啲蛋糕好靚!唔只有件裝,仲有磅裝好適合做生日蛋糕有得加錢送貨(好似港九新界都送)蛍 Hotaru $50(From官網:半熟芝士蛋糕 x 雜莓果醬 x 北海道中沢忌廉 x 杏仁曲奇撻底)9.5分呢個絕對係我最喜愛芝士蛋糕!佢好濃芝士味,但唔會好膩配埋酸酸甜甜既果醬,令個蛋糕唔會淨係得死甜好多時焗餅都會有較實/較乾身既問題,但佢完全冇事佢超香滑,而且好濕潤!睇官網話係因為用左日本芝士同日本忌廉,分2日焗,所以做到咁既效果我真心勁想入去做,偷佢食譜!因為同平時食既真係有分別!我係一啖又一啖咁食到停唔到口!一 ichi $46(From官網:可可蜜糖 x 法國產黑朱古力牛奶朱古力忌廉 x 焦糖白朱古力忌廉)7分因為我超鍾意朱古力,再加上佢芝士蛋糕咁出色,所以對呢個蛋糕好高期望但可惜食完之後有少少失望呢個蛋糕係幾好味既,但冇好驚豔既感覺朱古力味濃,但蛋糕整體偏甜我唔係好食得出描述入面個三種味道同質感只係食到佢地混合埋一齊個種甜味如果我成功混入間餐廳,我都唔會偷呢個食譜
呢間小店走日系風
啲蛋糕好靚!
唔只有件裝,仲有磅裝
好適合做生日蛋糕
有得加錢送貨(好似港九新界都送)
蛍 Hotaru
蛍 Hotaru $50
9.5分
呢個絕對係我最喜愛芝士蛋糕!
佢好濃芝士味,但唔會好膩
配埋酸酸甜甜既果醬,令個蛋糕唔會淨係得死甜
好多時焗餅都會有較實/較乾身既問題,但佢完全冇事
佢超香滑,而且好濕潤!
我真心勁想入去做,偷佢食譜!因為同平時食既真係有分別!
我係一啖又一啖咁食到停唔到口!
一 ichi
一 ichi $46
7分
但可惜食完之後有少少失望
呢個蛋糕係幾好味既,但冇好驚豔既感覺
朱古力味濃,但蛋糕整體偏甜
我唔係好食得出描述入面個三種味道同質感
只係食到佢地混合埋一齊個種甜味
如果我成功混入間餐廳,我都唔會偷呢個食譜
蛍 Hotaru
一 ichi
1K
2021-08-08 838 瀏覽
成日都好苦惱生日蛋糕食咩好連鎖又好多唔食得 酒店又好遙遠 ig shop又貴到唔係好合理真係揀間黃店 又正常價錢嘅蛋糕 都唔係咁容易千揀萬揀嘅蛋糕桃 momo $318山形縣白桃慕絲 x 伯爵紅茶慕絲 x 山形縣白桃坦白講🤫唔係好食到白桃味伯爵紅茶都唔係好食得出不過蛋糕好有果香味感覺好清新 食落完全唔會膩面頭啲cream好滑 又唔太甜 啖啖都好有層次 overall嚟講 係唔錯嘅有機會去會堂食啊.....如果面頭係白桃🍑而唔係士多啤梨就更加好啦🥺
成日都好苦惱生日蛋糕食咩好

有機會去會堂食

啊.....如果面頭係白桃🍑而唔係士多啤梨就更加好啦🥺
2021-05-01
2021-07-24 760 瀏覽
難得去葵涌做嘢,完成後搵間cafe抖抖,估唔到依家葵芳有個food court,除咗大路少少嘅連鎖店,仲有間叫「瓜破」嘅小店。深啡色木有吧檯位,似足日本咖啡店風格,勾起興趣坐低試試。記得 #瓜破 之前只係網店,朋友有讚過佢哋嘅出品好食,估唔到未食到蛋糕反而去咗cafe先。這裡設有堂食坐位,主要提供甜食和咖啡,本身只係打算飲杯咖啡,但見到有個迷你牛角包套餐,三個迷你牛角包加飲品,當食下午茶。迷你牛角包套餐 $68本身有3款口味,不過抹茶味賣哂,所以要兩個焙茶和一個玄米茶。店員覺將牛角包翻熱再唧入醬,上桌時賣相都精緻,影相出嚟都靚。外皮尚算鬆脆,餡料都食得到茶味,不過嫌甜咗少少,如果可以減少少甜就好,整體可以一試。極上和束焙茶拿鐵選用京都和東產焙茶,茶味和奶味好balance,唔會搶到對方風頭,茶味有回甘,呷一口再嘗一口麵包,享受悠閑感。堂食以外,店內尚有少許現貨蛋糕供應,可以買走返屋企慢慢歎。

迷你牛角包套餐 $68

極上和束焙茶拿鐵

堂食以外,店內尚有少許現貨蛋糕供應,可以買走返屋企慢慢歎。
2021-07-24 627 瀏覽
麴醬油日本豆乳慕絲芝麻慕絲抹茶布朗尼見人地話食過後念念不忙,話加埋醬油仲好食,不得了咁話🤣所以即使唔太好芝麻都要試試佢😝首先個豆乳慕絲好濃豆香,好creamy ,好綿滑😌中間有芝麻慕絲,好香濃。底層有抹茶布朗尼,但層brownie比較薄,而且偏濕少少。三樣野加埋好match ,好正🤤而附送既醬油加左落去個味又完全唔一樣,會比醬油搶左個味,令成件cake 偏鹹。所以個人覺得唔加醬油版本係最正的😋

醬油
日本豆乳慕絲
芝麻慕絲
抹茶布朗尼

2021-07-23 438 瀏覽
葵興日式Cafe — 瓜破菓子店🌿一口氣買咗三款蛋糕同朋友開心share,每款甜品都有一個好別緻嘅日文名。🍰「花」賣相最靚,「結」食落最fresh。雖然細細件,但每件甜品嘅層次係豐富嘅。我覺得「花」個朱古力餡味道太甜太搶,蓋過晒櫻桃酒味。「W」個樣都好夏日,食落超creamy,好似食緊New York cheese cake咁🧀,面頭嗰一小瓣甘夏蜜柑就偏酸。🥺 可能我口味比較傳統啲!?都係日式卷蛋比呢類蛋糕啱我心水 🙈.花: (櫻桃酒慕絲+74%朱古力忌廉+海綿蛋糕)結 :(柚子慕絲+咖啡朱古力+榛子蛋糕)W:(甘夏蜜柑+流心芝士 +半熟芝士+高知柚子)
葵興日式Cafe — 瓜破菓子店🌿

花: (櫻桃酒慕絲+74%朱古力忌廉+海綿蛋糕)
結 :(柚子慕絲+咖啡朱古力+榛子蛋糕)
W:(甘夏蜜柑+流心芝士 +半熟芝士+高知柚子)
很𝚘𝚙𝚎𝚗的店面 只有幾個位置~而且都是開放式 路過的人都會看到你用餐的節奏🤣看見買走蛋糕的人比較多呢!抹茶尽し $𝟷𝟸𝟾𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖是蠻滑的面頭的抹茶水饅頭真的抹茶味超濃郁~不過我自己就覺得個蛋糕稍為立口左小小無想像中咁鬆軟~不過呢個價錢真係貴左小小極上宇治抹茶拿鐵 $𝟹𝟾採用丸久小山園的抹茶!入口香濃也夠滑!極上和東焙茶拿鐵 $𝟹𝟾採用京都和東屋焙茶 茶香和回甘也十足~不過就稍為甜左少少🤏🏻
很𝚘𝚙𝚎𝚗的店面 只有幾個位置~
而且都是開放式 路過的人都會看到你用餐的節奏🤣
看見買走蛋糕的人比較多呢!

抹茶尽し $𝟷𝟸𝟾
𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖是蠻滑的
面頭的抹茶水饅頭真的抹茶味超濃郁~
不過我自己就覺得個蛋糕稍為立口左小小
無想像中咁鬆軟~
不過呢個價錢真係貴左小小
抹茶尽し

極上宇治抹茶拿鐵 $𝟹𝟾
採用丸久小山園的抹茶!
入口香濃也夠滑!

極上和東焙茶拿鐵 $𝟹𝟾
採用京都和東屋焙茶 茶香和回甘也十足~
不過就稍為甜左少少🤏🏻
抹茶尽し
2021-02-28 1112 瀏覽
桃 momo🍑🎂 $298靚靚蛋糕 應到新年都應到情人節❤️蛋糕分咗好幾層🍰 面頭有心形🍓同白朱古力 然後主要由白桃慕絲 、伯爵茶慕絲、白桃粒加忌廉同蛋糕組成😋白桃嘅果香同伯爵茶茶香好夾🤟🏻兩種味道都出到 食落都好有層次而白朱古力都出奇地香甜好味 唔係嗰啲寫字牌 最後都冇人食嗰種😀總結 成個蛋糕睇得又食得 唔會太甜太漏 做飯後甜品啱曬🥰成家人一齊食 好快ko咗個蛋糕😛
桃 momo🍑🎂 $298
靚靚蛋糕 應到新年都應到情人節❤️
總結 成個蛋糕睇得又食得 唔會太甜太漏 做飯後甜品啱曬🥰
成家人一齊食 好快ko咗個蛋糕😛
呢間係難得可以即日買birthday cake 嘅實體良心小店!💛🤪店舖位於葵興KCC,蛋糕款式走簡單日系風🇯🇵,口感輕盈鬆軟👻:-1️⃣「雅 miyabi🍓($348)」-♦️ NAKAZAWA北海道中沢忌廉 x 福岡甜王草莓蛋糕 x 士多啤梨朱古力脆脆x 雜莓醬♦️Size: 15cm(w) x 5cm(h)北海道忌廉香滑輕盈!蛋糕鬆軟、輕盈、濕潤,帶自然士多啤梨香甜味🍰,啖啖都好幸福🥰,唯一可惜嘅係福岡草莓大粒但有d酸🥲🍓,btw 佢個蛋糕盒內藏冰袋好貼心❤️~The strawberry cake “miyabi” is so good! It is moist, fluffy and spongy. The Japanese cream is so light and creamy, but a fly in the ointment was that the strawberries are sour.
1️⃣「雅 miyabi🍓($348)」
♦️Size: 15cm(w) x 5cm(h)

雅 miyabi
雅 miyabi
2021-01-24 2239 瀏覽
自從訂過兩次瓜破蛋糕後,決定要揾日過來堂吃下午茶,身為一位綠茶控,怎能按得住呢⋯⋯於是決定相約”綠茶皇后” 陪伴一起吃個夠。平日非繁忙時段,相當清靜。Bar 枱分為兩面,一面對著㕑子,另一面望著電梯人來人往。還有室外位置選擇,但如要室外位置,當作外賣計,因為地方是公家之用,但秋涼時分的話,又別有風味。由於當日氣溫下降,決定坐在對著店員的Bar 枱位置,筆者與”綠茶皇后”都是目標一致,一坐低已選定心水食品。我們下單後,便看見店員即時為我們開始製作⋯⋯抹茶尽$128~(如選擇凍飲加$8)這個套餐包括:抹茶蛋糕配黑糖漿、兩塊綠茶曲奇配有一小匙綠茶粉,相信那綠茶粉可以灑在飲品及蛋糕上調節味道,套餐還包一杯熱飲。綠茶Latte ~配綠茶蛋糕,當然襯 green tea Latte 是絕配,所以我們兩位都選了Green Tea Latte ,單看這個拉花已賞心悅目,貌似一隻綠色龍貓,趣致可愛。這裡的綠茶很有質素,雖然我們顧著拍照已放涼了,但奶味仍然香濃嫰滑,綠茶味也很回甘,筆者大愛。店員很細心,知道我們是綠茶控,另一杯Green Tea Latte 拉出來是另一個圖案,兩杯也很美。蛋糕的分量,可供

於是決定相約”綠茶皇后” 陪伴一起吃個夠。

平日非繁忙時段,相當清靜。

Bar 枱分為兩面,一面對著㕑子,另一面望著電梯人來人往。

我們下單後,便看見店員即時為我們開始製作⋯⋯

抹茶尽$128~(如選擇凍飲加$8)
這個套餐包括:

綠茶Latte ~

蛋糕的分量,可供二至四人,由於限聚令,只得二人,每人吃半個蛋糕,真心滿足。

這個套餐擺位很美,木盤上斜角放著兩塊”V” 型的竹葉,葉上除了放上綠茶蛋糕、曲奇、飲品、黑糖漿和綠茶粉,明顯地食店花過不少心思,將這個套餐的食物擺放得很精緻。

綠茶蛋糕的餅底,由於時間關係,食店會預先準備好,但下單後,店員開始為蛋糕裝飾,吱上Cream,之後放上一粒粒的原味寒天和綠茶寒天(即是日本大菜糕)、還有粒粒紅豆、柚子乾、最後灑上點點金薄⋯⋯
外貌已很吸引,店員很細心,已將蛋糕切了四件,蛋糕内除了有基本的綠茶流心,啖啖回甘外,更有粒粒柚子肉,層次分明,唔算太甜,筆者大樂。

綠茶牛角包🥐$12/件~
意猶未盡,還點了兩個迷你綠茶牛角包。
每件都會加熱後才唧上綠茶醬,但由於醬是現成,所以頗甜,但也吃得出細心製作。

• 抹茶尽し
2021-01-21 1134 瀏覽
依家係一間係8年前創立既網店,係2年前係葵涌KCC轉型實體店嘅甜品Cafe。係網店已經累積左一班熟客,所以開設實體店初期已經有唔少到訪,不過仍然以預訂單為主要方向。店名「瓜破」係取自大阪一個小社區,二字特別、又帶和風味道,秉持樂於分享既理念,希望可以成為蛋糕甜點店以外,一間注重分享同溝通既「和Cafe」。雪櫃會睇到當日供應既多款件裝洋菓子同原個蛋糕,每日新鮮製作,件裝蛋糕約9,不定時轉口味,賣相精緻,定價$42-48。蛋糕取名有和風感覺,好似「結」、「禪」、「麥」等。-☕⃣ 極上和束焙茶拿鐵 💰38(👅: 7.5/10)會點呢個因為係網上見過有龍貓既拉花,不過店員話無得自己要求,姐係要睇佢地心情,當日就唔夠好彩所以無龍貓拉花。店內有三種latte,個人最鍾意焙茶latte,本身唔太飲咖啡不過呢個可以接受。拉花好細緻,飲落唔會太甜,用京都和束焙茶整,飲到茶香味同小小回甘,而且飲到黑芝麻香,黑糖蜜個味就無咁出。試過哂3款覺得焙茶>抹茶>玄米茶,建議飲前撈下個底先,D茶粉會沉哂落去。-☕⃣ 極上宇治抹茶拿鐵 💰38(👅: 7/10)用丸久小山園宇治抹茶整,抹茶味重,唔會被奶搶過,

☕⃣ 極上和束焙茶拿鐵 💰38(👅: 7.5/10)
極上和束焙茶拿鐵

☕⃣ 極上宇治抹茶拿鐵 💰38(👅: 7/10)
極上宇治抹茶拿鐵

用丸久小山園宇治抹茶整,抹茶味重,唔會被奶搶過,同樣有黑芝麻同黑糖蜜,令杯latte唔會得抹茶味。
🍠⃣ 抺茶可頌💰12(👅: 7/10)
抺茶可頌

可頌姐係牛角包,同樣有3款口味(焙茶、抹茶、玄米茶),點左抹茶試。
小小既牛角包夾著各款茶醬,大細唔會話食落好濟,好似煉奶既濃厚質感,牛角包算酥脆,有牛油香味,有溫度,味道唔錯,不過抹茶稍嫌有D甜,唔係苦澀帶回甘個種。
🍠⃣ B💰46(👅: 7.5/10)
B

店員推介如果想有甜有酸可以試呢個B。
上面係柚子忌廉,中間係玄米茶慕絲,下面有層榛子脆脆,再加餅底,有4重口感。食到小小酸既味,係新鮮柚子皮同柚子cream既味道,味道唔太甜,配上清淡芳香既玄米,有酸有濃有淡。榛子脆脆有脆口既口感,有層次感。
🍠⃣ 麥 Mugi💰48(👅: 7/10)
麥 Mugi

上面係麥茶水饅頭,中間係朱古力蛋糕同朱古力脆脆,再加麥茶慕絲,有mascarpone cheese,忌廉係用NAKAZAWA北海道中沢,會比B甜,個人鍾意唔止得甜,鍾意B多啲。

🌟蛋糕同可頌質數都可以,但未到驚喜,如果住附近或者經過都可以一試,latte好彩會有龍貓拉花。除左蛋糕,店內仲有賣其他手作產品好似曲奇。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $96 (服務費: NA)
2020-10-17
極上宇治抹茶拿鐵
抺茶可頌
B
麥 Mugi
2K
2021-01-01 1219 瀏覽
Happy New Year!我們今日到了 葵涌-KCC 去懲罰黃店 💛 瓜破菓子店 ~Menu ~氣泡美式咖啡 : 就是以 Iced Americano 為藍本 , 然後打入氣泡 , 味道有啡味之餘又多了一份清爽感覺 , 就是爽 ~為甚麽把石頭放在碟上? 甚具 "禪" 意~ 這外表樸實卻有溫柔的內心,的確名字稱為 "禪 Zen",它是一道甜點心 ~禪 : 外表是白味噌雲呢嗱慕絲 , 內層是白朱古力焦糖忌廉及榛子脆脆, 軟滑的口感中帶點咬口,而味道更是妙不可言,既有香甜亦夾雜着點點鹹味,溫和醇厚 , 妙哉 ~本篇完 ~
Happy New Year!
我們今日到了 葵涌-KCC 去懲罰黃店 💛 瓜破菓子店 ~
Menu ~
為甚麽把石頭放在碟上? 甚具 "禪" 意~

本篇完 ~
2020-11-26 669 瀏覽
早前一直都有留意這店,記憶中他們的清酒蛋糕已被吸引,可惜每次都沒有機會試⋯⋯原來那清酒蛋糕已沒有再做了,可惜。疫情後,聚會少了,所以訂蛋糕的次數也少了,11月終於有機會切蛋糕,於是決定預先訂。上網安排,經轉數後,whats app 確實,門市自取還有九五折優惠,相當方便。唔想走出地鐵站的話,也有地鐵外送費另加$22,但筆者見一出地鐵站便可,所以選擇95折較實際。地鐵E出口直達。直接行入天橋,落雨也不怕,葵興KCC這個商場也算是相當方便。到達商場,上一層便見到這店舖,由於當日上午11時許,還沒有堂食顧客,但外賣預訂蛋糕,店員已經開始逐一作安排。看來都有一定粉絲支持。堂食分別有兩張長枱,每邊有5個座位。日式風格,感覺舒適。下次打算再約朋友下午茶一下。除了蛋糕外,還有日本食品級的消毒酒精售賣。蛋糕包括件裝和生日蛋糕,每個都精美別緻。由於栗子是壽星女的最愛,又符合季節性,相信是個不錯的選擇。栗 KURI ~$331 原價是$348, 由於外賣自取,$331。Cream 打得相當軟滑,值得一讚,內裡的栗子蓉筆者覺得頗甜,但壽星女很喜歡。整體來說:訂購流程及whats app店員的回覆感覺良好,一

原來那清酒蛋糕已沒有再做了,可惜。

地鐵E出口直達。

看來都有一定粉絲支持。

堂食分別有兩張長枱,每邊有5個座位。
日式風格,感覺舒適。
下次打算再約朋友下午茶一下。

除了蛋糕外,還有日本食品級的消毒酒精售賣。

蛋糕包括件裝和生日蛋糕,每個都精美別緻。

由於栗子是壽星女的最愛,又符合季節性,相信是個不錯的選擇。

栗 KURI ~$331
原價是$348, 由於外賣自取,$331。

整體來說:
訂購流程及whats app店員的回覆感覺良好,一讚。
另外去到店作提取,備有黑色雪袋,預先包裝好蛋糕,方便攜帶,在細節位做得相當唔錯。
大家都喜歡這蛋糕,所以相信下次會再試其他。