2009-07-20 14 瀏覽
今日冇同小豬出黎食野,俾細佬call左黎佢學校o個邊既甜品堂食tea平時不嬲都會4處食,都信得過朋友既推介同細佬嗌左心太軟同埋creme brulee呢d好多地方都有serve啦,都係d好大路既choice先講心太軟唔係太硬,同埋輕輕一拮就見到有汁但係....d汁有dd太杰整體黎講我係滿意的味道真係唔錯creme brulee佢個size一個snack plate咁既size (我地食formal用黎放nuts既plate)味道好香,滑道都夠,係個焦糖有dd硬(可能係因為我地顧住影相冇立即食吧)我會再番黎的,講水準真係唔錯可能係因為岩岩開,一定要再俾d時間既=]

平時不嬲都會4處食,都信得過朋友既推介
同細佬嗌左心太軟同埋creme brulee
呢d好多地方都有serve啦,都係d好大路既choice

先講心太軟
唔係太硬,同埋輕輕一拮就見到有汁
但係....d汁有dd太杰
整體黎講我係滿意的
味道真係唔錯

creme brulee

我會再番黎的,講水準真係唔錯
可能係因為岩岩開,一定要再俾d時間既=]

2009-07-17
2009-07-17 33 瀏覽
近期周圍去,試試唔同既野食之前試左好多野都唔得閒向大家介紹今次好高興為大家分享一間唔錯既甜品店咁岩佢又叫甜品堂, 我有問過有冇咖啡奶茶賣佢地就同我講,甜品店當然係賣甜品而沒有以上既野賣哦...... 咁算喇,我就睇睇MENU, 大部份係西式甜品再睇下牆上既黑板, D名幾吸引wo咁就叫左佢地既招牌芝士餅,芒果王國同埋心太軟試一試招牌芝士餅的確唔錯 聽講佢係9成都係芝士做唔怪得知咁有濃郁既芝士味喇!切開食下, 入面既手指餅浸滿好香既咖啡味,i like it其實佢既擺設都唔錯呀, 我欣賞D朱古力醬連成一點點既小雨點芒果王國泥喇, 賣相都係唔錯聽聞布甸唔夠滑,咁次就幫你地試真De唔係呀,都幾滑呀,係米有改善?旁邊既芒果粒都好甜呀, 不過我覺得甜唔甜係要睇時候既總算唔錯既, 下次睇下會唔會帶埋其他朋友試一試,再比評價先
近期周圍去,試試唔同既野食
之前試左好多野都唔得閒向大家介紹
今次好高興為大家分享一間唔錯既甜品
咁岩佢又叫甜品堂, 我有問過有冇咖啡奶茶賣
佢地就同我講,甜品店當然係賣甜品而沒有以上既野賣
再睇下牆上既黑板, D名幾吸引wo
咁就叫左佢地既招牌芝士餅,芒果王國同埋心太軟
試一試
招牌芝士餅的確唔錯
聽講佢係9成都係芝士做
唔怪得知咁有濃郁既芝士味喇!

其實佢既擺設都唔錯呀, 我欣賞D朱古力醬連成一點點既小雨點
芒果王國泥喇, 賣相都係唔錯
聽聞布甸唔夠滑,咁次就幫你地試真D
e唔係呀,都幾滑呀,係米有改善?
旁邊既芒果粒都好甜呀, 不過我覺得甜唔甜係要睇時候既
總算唔錯既, 下次睇下會唔會帶埋其他朋友試一試,再比評價先

芝士餅
芝士餅2
芝士餅
芝士餅2
2009-07-15 14 瀏覽
千萬不要誤會這個是英文食評,小弟英語拙劣,只是以一個在英語中常用的詞組,來形容及概括對這店子的感覺。甫坐下,也先觀賞一下這兒的裝潢,其主題是班房,所有餐桌均是中學用的書枱,而且在牆壁也掛上黑板作裝飾,寫上甜品的名稱作餐牌之用,確實是有點想頭,但看看食物質素才真。看過餐牌後,大家最後決定點近期大興的花冰,點了巧克力味,另外也點了數款中西式的甜品,分別有北海道牛奶燉蛋白、朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕、西多士麵包布甸伴雲呢拿雪糕及焗蘋果金寶伴雲呢拿雪糕。坐了十分鐘左右,也有得吃了,但是就直至現在,也是連杯水都沒有給我們,要三吹四請先肯俾,我想眾所也周知,食甜品,水是必要的,所以理應是自動波的,似乎服務有待改善。也談回食物,先來的是北海道牛奶燉蛋白,說真的,我真的不知道其用料是否北海道的3.6牛奶,但根據我喝3.6牛奶的經驗,此牛奶燉蛋白的奶香真的有點不足,而且蛋白香同樣的有點不足,有點兩頭唔到岸的感覺,可幸的是蛋白也算挺滑,但跟澳牛比還是有幾條街的距離。再來的是巧克力花冰,花冰來的時候好像已經有點崩塌之勢,這已經要扣一點分了,而花冰,也只是以花冰機刨出來,說真的是沒有什麼功夫的,其關鍵在於巧克力

再來的是巧克力花冰,花冰來的時候好像已經有點崩塌之勢,這已經要扣一點分了,而花冰,也只是以花冰機刨出來,說真的是沒有什麼功夫的,其關鍵在於巧克力冰預先製作的巧夫,今回吃到的巧克力花冰,不是沒有巧克力味,而是比想像中薄很多,跟我在糖百府吃到的,形成落差,怪不得糖百府越來越多分店了。

跟着來的是滿懷期望的朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕,雲呢拿雪糕也沒有什麼好評的了,也是牛奶公司的質素,始終要用HD的,也要在酒店內的甜品才會那麼認真,而心太軟看起來也對版,但是以匙羹破開後,巧克力漿是幾乎沒有流動過的,很明顯的是焗過了火,跟店家反映了,而店家也坦承火候難以拿掐,而且焗爐有限,同時焗多個甜品確有難處,也着實理解,也希望店家會對症下藥吧,說回心太軟,除了火侯是過了一點之外,其實也沒什麼大問題,朱古力蛋糕有巧克力及蛋糕香,只不過是乾了一點,而巧克力漿也挺有朱古力味的,還可以說是合格的心太軟。

再來的也是要焗的甜品,乃西多士麵包布甸伴雲呢拿雪糕,雪糕也不用再談了,面頭的西多士不夠蛋香,但煎至微焦的也算不錯,另外底下的麵包布甸也就焗得剛剛好,夠熱而內部仍保持濕潤,有點蛋香及麵包香,不錯。

最後來的也是要焗的甜品,乃焗蘋果金寶伴雲呢拿雪糕,雪糕同樣也是不用多談了,而蘋果金寶,其實乃Apple Crumble,切開一看,也是很多蘋果,非常足料,可是稍嫌有點過乾,蘋果的漿不夠,而且外層的餅碎咬下也是過乾,也是焗得過久了吧?所以咬起來真的是很易碎哂,而其牛油酥香也是不足,可能是取健康捨味道之故吧,總括來說,絕對是有進步空間。

吃過多道甜品後,感覺是有點So So,味道其實是掙扎於二和三之間,所以若要學發記或滿記般衝出一條血路,there is still a big room for improvement in both service and food,keep going!
裝潢的主題是班房,確實是有點想頭
牆壁也掛上黑板作裝飾
北海道牛奶燉蛋白的奶香真的有點不足
不錯的西多士麵包布甸伴雲呢拿雪糕
崩塌中的巧克力花冰
焗蘋果金寶伴雲呢拿雪糕,其外層的餅碎過乾
很多蘋果,非常足料,但也有點過乾
又一心太硬
2009-06-20
$35 (宵夜)
裝潢的主題是班房,確實是有點想頭
牆壁也掛上黑板作裝飾
不錯的西多士麵包布甸伴雲呢拿雪糕
(非會員)
2009-07-07 7 瀏覽
之前睇左雜誌加上朋友介紹, 所以就去左泥試下入到門口就有人招呼我地, 加上親切的笑容, 令我更期待一陣既美食我叫左個APPLE CRUMBLE 同埋榴槤雪花冰係等15分鐘期間, 店員有同我地傾計, 重幾開心添15分鐘後, 首先出泥既係榴槤冰,一睇"嘩"...... 好大碟呀!!!濃郁既榴槤香加上適量既彩虹配料同埋甜甜既焦糖醬, 好味到暈接住泥就係APPLE CRUMBLE , 一上枱即聞到好香既牛油味,裝飾又擺得好敲一敲個面, 脆BOBO, 好FUNNY 加上入面既蘋果大大粒, 再配上下面既牛油批底, PERFECT MATCH今次真係收獲大又滿足, 食得出有心機下次會再去嫁
之前睇左雜誌加上朋友介紹, 所以就去左泥試下
我叫左個APPLE CRUMBLE 同埋榴槤雪花冰
係等15分鐘期間, 店員有同我地傾計, 重幾開心添

濃郁既榴槤香加上適量既彩虹配料同埋甜甜既焦糖醬, 好味到暈

敲一敲個面, 脆BOBO, 好FUNNY

今次真係收獲大又滿足, 食得出有心機
下次會再去嫁
又多配料又多醬
Apple Crumble
  • 榴槤雪花冰
2009-07-05 6 瀏覽
屋企附近新開左一間新o既甜品店, 店外仲貼左張綿花冰o既相, 當然要一試啦!兩個人叫左一個$28o既綠茶綿花冰配練奶同荔枝水晶珠 (原先想叫芒果冰, 不過已經賣晒!), 等左一陣就有得食, 但一睇到碟冰個樣就已經超級失望! 一來都幾細碟, 二來啲冰疊埋一舊好鬼實, 用羹都叉唔開, 完全唔稱得上係綿花冰!!!! 但個冰都叫有綠茶味, 不過質感似食綠茶雪糕, 而且佢好慳, 比好少練奶同水晶珠, 唉!
2009-07-03
2009-07-04 5 瀏覽
六月二十五日.熱傾完上半場,意尤未盡拉隊來試新店。查過地址,原來是位在路過數十回都未中標的串燒店對面,是高街凌晨最旺的地段。搶眼的大黑版是這裡賣點,但寫滿甜品名同價錢的大黑板,是叫人哭笑不得的反面教材,打穩陣波要了朱古力拼盤同綿冰,Apple Crumble。綿冰先來,是榴槤味的綿冰,冷氣下吃起來幾消暑的,格式化的綿而有極濃榴槤香,伴有甜到死的煉奶及黑糖味寒天,配搭、口味同旺角一帶無乜分別,而堂食價會貴上一點點,當交冷氣費。朱古力拼盤應該是好穩打穩紮的選擇,但「理論」也有難以成立的時候,比較對辦的是朱古力奶凍,奶滑又唔覺下了好重的魚膠,熱的朱古力蛋糕切開已覺唔多對路,吃起來很「實淨」亦欠香濃可可味道,最難搞是朱古力雪糕,放在熱朱古力則,未待入口已溶了大半。Apple Crumble即焗,要等上十五分鐘,起初對蛋撻Size的批是很有期待的,奈何出到來皮底欠牛油亦乏香金黃色澤,反而蘋果餡不太濕軟,最後得出結果是「金蘋蛻殼」...食物質素平平,亦吃不出是有心機的出品,步出門後,笑言未必會再來,但無後悔來過,試過也是個比較與經歷。
六月二十五日.熱

傾完上半場,意尤未盡拉隊來試新店。

只有奶凍好吃。
變形金剛版G10同兩位表演鵝蛋形雪糕的餘興節目,更叫人回心微笑。
令人討厭的黑板。
2009-06-26 3 瀏覽
在openrice看到這特式小店的食評,而它,竟在我家附近.於是,立刻來試了這幾天真的熱透,期待一試它們的雪花冰配料方面我則選了紅豆30元的雪花冰來說,我覺得能在份量方面多一點就更好了.難得和老友來到這裏,我們便多點一份試試其他的.店長推介我們試試雪糕西多士焗布甸.一聽到西多士便覺得很特別和吸引布甸焗得很香,甜咁剛剛好,不會過份的甜.西多士配合雪糕也是另一番食法炎炎夏日來這裏甜一甜,嘆一嘆一樂也~

於是,立刻來試了

這幾天真的熱透,期待一試它們的雪花冰

配料方面我則選了紅豆

30元的雪花冰來說,我覺得能在份量方面多一點就更好了.

難得和老友來到這裏,我們便多點一份試試其他的.

店長推介我們試試雪糕西多士焗布甸.

一聽到西多士便覺得很特別和吸引

布甸焗得很香,甜咁剛剛好,不會過份的甜.

西多士配合雪糕也是另一番食法

炎炎夏日

來這裏甜一甜,嘆一嘆

一樂也~
$50 (宵夜)
早幾日係open rice 睇倒西環有新甜品店開張,,見佢得得意意,就好想去試下喇classroom concept 既裝修幾討好,,岩哂d 等放榜好耐無番學校既人去懷緬下 -v-'' 芒果王國新鮮芒果+ 芒果雪糕+芒果布丁雪糕無咩特別,, 布丁唔夠滑 ( 都係媽媽整既好食 XD ) 心太軟雖然我超鐘意食朱古力,, 但總係對心太軟呢個cake 無咩好感...不過睇倒之前d 食評同相又心郁郁 想試下,,重朱古力味, 但流心有d "杰" 唔似之前見倒friend 食果d咁流...有進步既空間!其實係想去試雪花冰既, 得番DURIAN 味 --> 梗係唔食喇隔離食焦糖燉蛋 好似唔錯咁,,會再去試下!!
早幾日係open rice 睇倒西環有新甜品店開張,,
見佢得得意意,就好想去試下喇

classroom concept 既裝修幾討好,,
岩哂d 等放榜好耐無番學校既人去懷緬下 -v-''
新鮮芒果+ 芒果雪糕+芒果布丁
心太軟
不過睇倒之前d 食評同相又心郁郁 想試下,,
有進步既空間!
隔離食焦糖燉蛋 好似唔錯咁,,
會再去試下!!

心太軟
2009-06-24
2009-06-21 2 瀏覽
心太軟配雲呢拿雪糕 -- 雪糕ok 滑, 心太軟都做到流心, 不過外皮未夠鬆化, 朱古力味濃咗啲, 有少少苦, 有待改進.... 西多士麫包布丁配雲呢拿雪糕 -- 西多士加雪糕食, 有冰火效果, 麫包布丁都ok.... 比同區甜品店開得夜, 宵夜後都有得食甜品......

比同區甜品店開得夜, 宵夜後都有得食甜品......
2009-06-21
$30 (其他)
(非會員)
2009-06-18 12 瀏覽
果日同女朋友打完波,食過飯行開西環見到有間新開O既甜品鋪,見口淡淡就走入去試下。雖然Menu上甜品款式唔算多,但係都好多都好得意。竟然見到有我最鐘意O既"心太軟",幾大都order試下啦。最終仲叫多杯火龍果汁添。等O左三、四個字左右,"心太軟"終於到啦。個心太軟一上檯就聞到濃濃O既朱古力香味,一切開D朱古力仲好似湧出O黎O甘,鬆軟O既蛋糕加上微溫O既朱古力,真係唔係度度有得食。我最唔明係呢DO甘花時間心機O既O野先賣二十幾蚊,賺得幾多呀?趁未加價一定要再O黎多轉!

2009-06-06
$20 (宵夜)
2009-06-13 39 瀏覽
心血來潮和朋友仔由堅道行去西環,估唔到行行下,發現第三街新開咗間甜品舖~~而且好似係開張頭幾日~見間嘢門口都貼滿甜品相,係外面猶豫之際,侍應哥哥拎咗張menu俾我地睇,我好奇問佢相中嘅甜品係咩,佢重好好咁介紹咗俾我地知~~叫台式雪花冰~好奇+為食嘅我地,雖然飽飽地.....但見侍應哥哥幾好人咁,加上未食過嘅甜品~我地就入面去了~用學生枱做枱,果然係切合咗classroom嘅英文名,但位置就唔太多...另外,有塊board寫了部分人氣之選 (朋友仔吐嘈,話都係剛開幾日,咁快有人氣之選!?)下午剛食了心太軟...所以就無揀了...最後我地決定order雪糕西多士布甸、綠茶台式雪花冰~~首先上場嘅係綠茶台式雪花冰~~外形都幾得意,一層層咁,可以選放咩醬及配料,我地就揀了朱古力醬及蘆薈~~食落都有綠茶味,蘆薈都唔錯,不過雪花冰好快溶....要食得勁快先得,但都係留咗一灘「綠水」係o個碟度....食冰期間,要整大約15min嘅雪糕西多士布甸都出現了,西多士唔太熱,都ok嘅,o個布甸就好熱辣辣,食得好開心~~ 至於雪糕,朋友仔話,應該係牛奶公司嘅...咁就無咩特別啦,小店都應該唔會用haagen-

至於雪糕,朋友仔話,應該係牛奶公司嘅...咁就無咩特別啦,小店都應該唔會用haagen-dazs吧~~

食嘢時,發現有不少人經過時,都會留意下間店,可能係o個頭無咩甜品啦,所以大家都好好奇~望下望下~我地都估,以後大學生+街坊都多咗個好去處,而且間嘢成1點先關門(唔記得星期幾重會成2點先close),o岩晒d夜遊人士~~我地都多咗個好去處~希望間嘢繼續努力啦~下次試o下心太軟先~~~

p.s. 如果門口或者入面d相片旁邊,可以寫埋甜品個名,應該會更方便呢~唔駛客人估估下~
綠茶台式雪花冰
雪糕西多士布甸
2009-06-06
$35 (宵夜)
綠茶台式雪花冰
雪糕西多士布甸
  • 雪花冰、雪糕西多士布甸
2009-06-08 18 瀏覽
一直見到佢裝修, 在上星期五終於開業佢既裝修係一大賣點, 座椅及枱係學校常用果種, 加埋一塊大黑板, 還有個格仔寫值日生, 加上一個掛牆的高清電視(播高清翡翠台), 如果唔係寫了甜品的名稱同價錢, 真係以為自己返左學校.上星期五入去, 人山人海, 可能係因為開張第一日, 叫左個芒果王國, 味道一般, 不過不失, 不過花奶的份量剛剛好.昨天再去多次, 今次冇咁多人, 叫左個朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕, 可能待應哥哥驚我等得耐唔高興(其實我預左的, 而且好樂意), 斟左杯暖水給我在等, 期間都同我講整緊, 窩心非常(其實杯水有另一個用途, 因為心太軟的朱古力正常會濃少少, 故此吃完喝一口水可以中和一下.等了十分鐘上枱了, 個心太軟熱度剛剛好, 朱古力的味道不太淡也不太濃, 正合小弟口味, 搭配雲呢拿雪糕, 添上朱古力漿, 一絕也.埋單$28, 我住佢樓上, 下次挑戰第二樣.
一直見到佢裝修, 在上星期五終於開業

埋單$28, 我住佢樓上, 下次挑戰第二樣.
2009-06-05
$28 (其他)