2021-09-12 278 瀏覽
因為有朋友仔住呢頭附近,有一次佢話帶我去食台灣甜品,於是就黎左呢一間甜圓坊,亦成為左我成日帶朋友去的一間甜品鋪。我每一次黎都係叫嫩仙芋奶凍,其實就即係綜合芋圓,入面有地瓜圓,芋圓,西米,珍珠,紅豆,仙草,薏米等等唔同的材料,但係就冇奶凍,所以大家唔好叫錯啦。而份量都幾大碗下。情侶可以選擇兩個一食一碗。之前黎的時候,都有食過呢一度的刨冰,亦都係非常推薦。因為好有個種台灣風味,脆脆的碎冰加上香甜的煉奶,100%還原到台灣傳統冰個種味道。希望下次黎可以試下熱食。

希望下次黎可以試下熱食。

刨冰
刨冰
2021-09-07 263 瀏覽
位於深水埗的甜圓坊,一直都係我私藏的翻兜食店。價錢大眾化,食到嘔都唔駛一百蚊一位出門口,而且質素高!試問邊度搵呢?一行四人三女一男去午餐,點左手工滷肉飯x2,油蔥拌麵x2,雙拼蛋餅,鹹酥雞。滷肉飯: 五花腩是精髓,肥瘦各半,食起來黏嘴而唔太油膩。配菜青瓜帶酸味,正好解除油膩感,散叫多一碟青瓜都唔錯。8/10油蔥拌麵: 份量夠,乾蔥味唔算好突出。6/10鹹酥雞: 份量夠,雞肉炸完都好嫩,可惜粉漿稍厚。6/10蛋餅: 台灣味道!肉鬆同芝士味道夾,蛋餅厚薄適中。8/10餐後甜品時間,強烈推介招牌綜合芋香剉冰!$38可以有一大碗冰,物超所值!紅豆,薏米,小丸子,地瓜圓,芋圓,芋頭,珍珠,西米。樣樣都係澱粉質,但係樣樣都好出色。芋頭非常腍,粉圓口感好好,加埋煉奶冰,實在透心涼!搵唔到扣分的理由。10/10

油蔥拌麵: 份量夠,乾蔥味唔算好突出。6/10

鹹酥雞: 份量夠,雞肉炸完都好嫩,可惜粉漿稍厚。6/10

蛋餅: 台灣味道!肉鬆同芝士味道夾,蛋餅厚薄適中。8/10

2021-09-06
  • 手工滷肉飯
個日關門前45分鐘去到,啲姐姐係咁話: 我哋準時就要走架啦,起碼提左四至五次,聽起黎好似唔想接我哋呢枱咁。我哋坐都未坐低食,而且我哋都冇打算久留,都係諗住食完個糖水就起身,可以唔洗咁多番提醒。最後我哋都係關門前走左。呢度原來有最低消費,好似每人二十蚊,我哋叫左招牌綜合芋香挫冰、嫩仙芋奶凍同埋原味蛋餅。其實兩個甜品啲料差唔多,分別在於有冰同冇冰。料都幾豐富,有芋圓、小丸子、西米、紅豆、薏米同珍珠,挫冰會有芋頭肉添。佢啲冰係好大粒嘅冰黎,對於我呢啲牙齒敏感嘅人黎講不了,食左一啖就冇食,但個一啖都感覺唔到啲咩味,好似就咁含左啖冰入口咁。佢個仙草凍有俾個淡奶仔你去自己決定加唔加,咁梗係加左好食啲啦。佢啲芋圓同丸子類都好煙韌,但又唔會話要花好長時間去咬。整體佢嘅甜品都唔會好甜,料多到可以食飽肚,同人share實冇死。佢個咸點蛋餅好香煎蛋味,仲食到蛋黃嘅香。個皮就有啲厚但料就有啲單薄,同出面台灣餐廳個啲冇得比,不過呢個價錢都抵嘅,喺出面一定唔會用呢個價錢食到。
招牌綜合芋香挫冰

原味蛋餅
2021-07-03
$25 (宵夜)
2021-07-16 335 瀏覽
「甜圓坊」——————————————————位於深水埗基隆街205號地下——————————————————今次嚟到呢一間餐廳 只係食咗一個刨冰正宗的刨冰, 加咗超多煉奶紅豆、薏米、珍珠、芋圓、蕃薯圓、綠豆蓉等,芋頭!!!!!食落去有冰涼嘅口感 而且又唔同配料一齊配搭 食落去好滋味❤️分量兩個人食啱啱好 👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻不過要同時間競賽😄😄😄😄😄😄因為天氣熱 佢好快溶就會變咗一攤水🤣🤣🤣🤣
「甜圓坊」

——————————————————

位於深水埗基隆街205號地下

——————————————————

今次嚟到呢一間餐廳 只係食咗一個刨冰
正宗的刨冰, 加咗超多煉奶
紅豆、薏米、珍珠、芋圓、蕃薯圓、綠豆蓉等,芋頭!!!!!
分量兩個人食啱啱好 👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻
不過要同時間競賽😄😄😄😄😄😄
因為天氣熱 佢好快溶就會變咗一攤水🤣🤣🤣🤣
2021-06-06 746 瀏覽
呢個鹽酥雞簡直係超晒水準,每次嚟到都一定會食。價錢又唔貴。今次仲嗌左個迷你冰唔好以為迷你冰呢三隻字就好細碗,分量都足夠兩個人分享。兩個人嗌咗一個鹽酥雞同埋迷你冰都好足夠由於太肚餓所以個冰嚟到嘅時候唔記得影相綜合冰嘅配料十分豐富,有我最鍾意嘅芋丸同珍珠,印象中好似有差唔多五種配料,而且同面頭嘅煉奶好夾,食到一半啲冰會溶,溝埋啲煉奶好似飲緊台式飲品咁。綜合來講呢間野真係比起出邊啲台灣嘢食抵好多,態度又好好
呢個鹽酥雞簡直係超晒水準,每次嚟到都一定會食。價錢又唔貴。
今次仲嗌左個迷你冰
唔好以為迷你冰呢三隻字就好細碗,分量都足夠兩個人分享。
兩個人嗌咗一個鹽酥雞同埋迷你冰都好足夠
由於太肚餓所以個冰嚟到嘅時候唔記得影相

綜合來講呢間野真係比起出邊啲台灣嘢食抵好多,態度又好好
鹽酥雞
2021-06-05
鹽酥雞
2021-03-20 894 瀏覽
ssp文青咖啡特別多今日食一些不一樣的食台灣菜滷肉飯:$35(3/5)份量看起來很小但吃起來卻好大份可能關飯吸收了滷肉汁的關係吧胡椒味過重有點蓋過了滷肉的味道排骨飯:$45 (3/5)整塊排骨佔滿飯碗完全使人無從下吃搞到我叫店員俾多個碗仔我放agian胡椒味過重蓋過了好多味道好處就是能掩藏血腥味壞處就是太搶了蛋餅:$35(2/5)皮比較厚和台灣的很不一樣最失望的是醬油膏份量很少可能自身期望太高畢竟太想念蛋餅了可惜啊啊⋯總結:感覺不太台灣的台灣菜。不是我的菜
ssp文青咖啡特別多
今日食一些不一樣的
食台灣菜

滷肉飯:$35(3/5)
份量看起來很小
但吃起來卻好大份
可能關飯吸收了滷肉汁的關係吧
胡椒味過重
有點蓋過了滷肉的味道

排骨飯:$45 (3/5)
整塊排骨佔滿飯碗
完全使人無從下吃
搞到我叫店員俾多個碗仔我放
agian
胡椒味過重
蓋過了好多味道
好處就是能掩藏血腥味
壞處就是太搶了

蛋餅:$35(2/5)
皮比較厚
和台灣的很不一樣
最失望的是
醬油膏份量很少
可能自身期望太高
畢竟太想念蛋餅了
可惜啊啊⋯

總結:感覺不太台灣的台灣菜。不是我的菜
2021-03-14 602 瀏覽
係深水步經過見到呢間甜品舖,本身冇諗住食,但望完menu見到有芋圓同其他小食,就比佢吸引左😂😂______________________________🍡嫩鮮芋奶凍 $25 + $3 煉奶真係好少見咁平既芋圓,有仙草凍、芋圓、地瓜圓、珍珠、湯丸、紅豆、綠豆仁、薏仁、西米咁多配料。芋圓同地瓜圓個味唔算好濃,但好煙韌😝同埋都幾多下🤩珍珠同湯丸正常發揮,原本以為豆類會太多,但食食下發現所有野既比例啱啱好😳食到尾每樣都仲有係度,唔會有一個配料特別快食完👍🏻仲要唔細碗,真係好抵食😋加煉奶只係我中意食煉奶同偏甜😂😂普通人就咁淨叫已經夠👍🏻😂另外仲可以+$5加芋頭.🐔鹽酥雞 $30佢地係即叫即炸🤩一上到枱熱辣辣🔥香噴噴🤤份量都比想像中😚多食完甜野再食咸野係咁loop是常識吧😝有啲鹽酥雞會太咸,但依個唔會👍🏻👍🏻食到好香椒鹽味,但到最後一舊都唔會覺得太咸😋加分加分。而且肉質都幾嫩,炸粉唔會太厚👍🏻
🍡嫩鮮芋奶凍 $25 + $3 煉奶
🐔鹽酥雞 $30
🐔鹽酥雞
🍡嫩鮮芋奶凍 (+ $3 煉奶)
題外話/補充資料: 服務好好,4-5點去加上落毛毛雨唔多人,個姐姐幾nice,上鹽酥雞果陣有叫小心熱😘
2021-03-04
🐔鹽酥雞
🍡嫩鮮芋奶凍 (+ $3 煉奶)
  • 🍡嫩鮮芋奶凍 $25 + $3 煉奶
  • 🐔鹽酥雞 $30
2021-02-28 585 瀏覽
高CP值×勁足料‼️>招牌綜合芋香剉冰 (二人份) $35超大兜 價錢仲超平 超抵食 ❗芋圓 地瓜圓 小丸子 西米 珍珠 紅豆 綠豆仁 薏仁 芋頭🤤佢D芋圓味道較淡 地瓜圓就幾好食!地瓜圓夠煙韌 味道夠出 👍🏼芋頭都好好味 好軟好滑!💯剉冰加左黃糖同練奶 夠哂味!-我地仲另外加左仙草凍(+$6) 同芋圓(+$5)真係比好多料‼️好抵食😍•鹽酥雞 $30鹽酥雞係一定要叫!!!! 炸得非常脆口 咬落係有聲嗰種 仲要隔咗一陣先食都係咁脆😻而且肉質非常嫩滑仲有肉汁--📍甜圓坊深水埗基隆街205號地下
高CP值×勁足料‼️>
招牌綜合芋香剉冰 (二人份) $35
超大兜 價錢仲超平 超抵食 ❗
佢D芋圓味道較淡 地瓜圓就幾好食!
地瓜圓夠煙韌 味道夠出 👍🏼
芋頭都好好味 好軟好滑!💯
剉冰加左黃糖同練奶 夠哂味!
我地仲另外加左仙草凍(+$6) 同芋圓(+$5)
真係比好多料‼️好抵食😍
•鹽酥雞 $30
-📍甜圓坊
深水埗基隆街205號地下
2021-01-31 547 瀏覽
深水埗呢間舖的台式芋圓冰勁抵食,超大份,兩個人可能都食唔晒。配料有紅豆,薏仁,芋圓,珍珠,豆蓉,番薯丸,芋頭,配上甜甜的煉奶,真係滿足得來又透心涼。每樣配料都好多,d丸子又好Q彈,好似去咗台灣咁。鹽酥雞又係勁抵食,分量超多,仲要熱辣辣即叫即炸,外皮香脆,雞肉嫩滑,都係必食。另外,仲加咗個蛋餅,但味道就冇咩特別,可以唔使試。食完真係飽到上心口,而且價錢仲要好抵,平靚正之選。座位都算多,去嗰日都唔使等,上菜速度極快。
另外,仲加咗個蛋餅,但味道就冇咩特別,可以唔使試。
食完真係飽到上心口,而且價錢仲要好抵,平靚正之選。
座位都算多,去嗰日都唔使等,上菜速度極快。
2020-11-23
2021-01-07 469 瀏覽
呢間店係我每次去深水埗必去食冰嘅地方正宗的台冰,淋上練奶配上紅豆、薏米、珍珠、芋圓、蕃薯圓、豆蓉等,我仲會額外加一份芋頭!大滿足!每一款丸子都十分Q彈芋圓可以食得出芋頭香蕃薯丸亦都食得出蕃薯味唔似出面啲芋圓煙韌但除左甜味乜都冇!認真!堅好食!唯一缺點係食到尾個人好凍😂鬼叫我食冰咩!仲有,一間店食物平靚正,低消都好合理只係每人廿蚊!邊度搵啊咁抵食另外,鹽酥雞即叫即炸又係每次黎都會叫嘅香脆好食!皮蛋豆腐就...成盒百福豆腐倒出黎俾你囉冇乜誠意😂😂視覺效果都幾震撼驚訝佢嘅毫不掩飾🙊
呢間店係我每次去深水埗必去食冰嘅地方
正宗的台冰,淋上練奶
大滿足!

每一款丸子都十分Q彈
芋圓可以食得出芋頭香
蕃薯丸亦都食得出蕃薯味
唔似出面啲芋圓煙韌但除左甜味乜都冇!
認真!堅好食!
唯一缺點係食到尾個人好凍😂鬼叫我食冰咩

另外,鹽酥雞即叫即炸
又係每次黎都會叫嘅

2020-12-23
下午茶
  • 招牌迷你剉冰
2021-01-02 328 瀏覽
一直都食開深水埗另外一間好出名嘅芋圓今次終於特登走去食甜圓坊想試吓新野見到原來佢啲鹹食都幾平幾抵不過今次係衝着佢啲甜品而嚟🤪當日係大約下午茶時間去見到大部份人都係食糖水.招牌迷你挫冰 $26.叫咗個迷你挫冰 係一人份量賣相好吸引咩配料都有齊 加上份量都好充足珍珠 芋圓 丸子都好煙銀 好有咬口佢落咗啲煉奶喺面增加左佢嘅甜度但係整體唔會過甜食到底都有味冰粒唔會好粗大 成個冰我都好滿意👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻⭐️多謝你睇到最尾🧚🏼‍♀️希望大家可以關注我嘅ac咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
一直都食開深水埗另外一間好出名嘅芋圓

希望大家可以關注我嘅ac
咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
招牌迷你挫冰
  • 招牌綜合挫冰
呢間成日都會幫襯,台式嘢來講都好抵食同埋味道好正宗😛今次就略略咁介紹吓呢幾款我最推薦嘅食物啦❣️嫩仙芋奶凍🍧超級推薦呢一款甜品👍🏻👍🏻👍🏻超足料又抵食!三色芋圓好煙韌有紅豆蓉、珍珠、小丸子、薏米、綠豆蓉、西米等❤️仲配埋個奶仔,次次都必食😍鹽酥雞🐥即叫即炸,皮脆肉嫩!而且份量好多,真係食極都唔停!豬扒滷肉飯🍛豬扒好大塊好足料!揸得好香脆,而且夠晒大碗仲配埋一隻滷水蛋,呢個價錢好抵食!

呢間成日都會幫襯,台式嘢來講都好抵食
同埋味道好正宗😛
今次就略略咁介紹吓呢幾款我最推薦嘅食物啦❣️

嫩仙芋奶凍🍧
超級推薦呢一款甜品👍🏻👍🏻👍🏻
超足料又抵食!三色芋圓好煙韌
有紅豆蓉、珍珠、小丸子、薏米、綠豆蓉、西米等❤️
仲配埋個奶仔,次次都必食😍

鹽酥雞🐥
即叫即炸,皮脆肉嫩!
而且份量好多,真係食極都唔停!

豬扒滷肉飯🍛
豬扒好大塊好足料!
揸得好香脆,而且夠晒大碗
仲配埋一隻滷水蛋,呢個價錢好抵食!
  • 嫩仙芋奶凍
  • 鹹酥雞
  • 珍珠奶茶
2020-12-08 413 瀏覽
平時去開嘅台式餐廳價錢都唔平 平均都要40蚊一個蛋餅叫埋個飯 同埋一杯奶茶一個人都已經要過百終於比我搵到一間抵食既台式餐廳了!一份蛋餅先30蚊 而且味道都唔錯甜品上亦都好多選擇天氣凍左就叫左一碗燒仙草入面有好多料 兩個人食都覺得好飽阿haha!!
平時去開嘅台式餐廳
價錢都唔平 平均都要40蚊一個蛋餅
叫埋個飯 同埋一杯奶茶
一個人都已經要過百

終於比我搵到一間抵食既台式餐廳了!
一份蛋餅先30蚊 而且味道都唔錯
甜品上亦都好多選擇
天氣凍左就叫左一碗燒仙草
入面有好多料 兩個人食都覺得好飽阿haha!!
2020-11-29 425 瀏覽
食完晚飯要食番碗糖水做總結先叫完滿。呢間糖水鋪絕對稱得上性價比高。⭕嫰鮮芋奶凍配料好豐富有芋圓 、地瓜圓🍠、湯圓、珍珠、紅豆、綠豆仁、西米同埋薏仁。芋圓有淡淡既芋香但略嫌唔夠煙韌。地瓜圓同湯圓口感好Q彈👍。仙草滑溜,食落有濃濃既黑糖味但唔會過甜。另跟咖啡奶,落埋更加香滑。⭕招牌迷你剉冰剉冰加左煉奶,配料都係一樣,甜甜地透心涼。店鋪簡潔舒適,店員係台灣口音既姐姐🤷‍♀️,好有親切感。但位置就唔算方便,都幾隔涉。

⭕嫰鮮芋奶凍

⭕招牌迷你剉冰
剉冰加左煉奶,配料都係一樣,甜甜地透心涼。

2020-11-28 304 瀏覽
早幾日經過深水埗,見有台式野食,正適合我一解單思台灣之苦。入去坐低,我立即order左芝士蛋餅、鹹酥雞及芋泥奶露(唔記得影相)。食物好快就上枱,鹹酥雞雞皮好脆,內裡亦好多汁,味道足夠唔會太咸,正!芝士蛋餅都唔錯,蛋餅皮唔係軟皮個種,而係脆既,所以食落香口d。而杯野飲芋頭味好夠,芋泥都綿,鐘意芋頭既要試下。
早幾日經過深水埗,見有台式野食,正適合我一解單思台灣之苦。

2020-11-21