最近發現旺角間郵局隔離嘅廣華街新開左間”甜水”, 舖名取廣東話拼音幾得意, menu糖水款式傳統之中睇得出好多創新變化👍.🥄金銀燉鮮奶金銀蛋莧菜就有聽過jei~ 店家自創嘅燉鮮奶係咩黎gei?? 表面都係滑滑燉奶, 原來𢳂落去有流心嘅蛋黃呢, 好有驚喜整體口感超smooth, 推介!🥄桃膠椰汁雪燕高纖又好味嘅平民燕窩-桃膠椰汁雪燕好足料呀, 幾乎每一羹都𢳂到粒粒桃膠之外仲食到粒粒雪燕, 個人覺得抵食n勁啱女仔😍, 因為佢一啲都唔heavy仲要勁有益👍.🥄食完買埋外賣同屋企人開心再share🤣•

食完買埋外賣同屋企人開心再share🤣

2022-03-28
2022-03-27 44 瀏覽
不論男或女,要keep住靚就要好好保養,對嗎? 對於護品我就一竅不通,但對於養生食品就有少少研究啦!久唔久都會和女性朋友去糖水舖食糖水,因為大家都方向一致,就是要常常滋潤一下,今日就來到這間聽嗰店名就知會令人心甜的糖水舖。開放式的門口,門面整齊企整。內設有七張兩人枱,地方不算好大,但感覺舒適。牆上貼了幾款糖水相片,睇落好吸引。再細閱餐牌,有七個系列,分別是經典甜水、腐竹甜水、兩溝甜水、芋圓甜水、桃膠甜水、桑寄生甜水和燉奶甜水。我一見到餐牌上的「養顏」兩個字就不用多想,必定要碗桃膠甜水。在三款中點了一碗木瓜雪耳桃膠($37),再加埋雪燕(+$7),夠晒滋潤未? 而友人就揀了推薦之選中的薑汁燉奶($32)。其實兩款是女士們恩物,我們當然要分享啦!***************************熱木瓜雪耳桃膠雪燕($44)用料十足,內有不少桃膠和雪燕,還有數件雪耳和木瓜,好豐富。桃膠亮晶晶,雪燕就白雪雪,味道屬清淡,口感軟滑中帶爽脆,再加埋爽滑的雪耳,三者都是平民養顏食物,滋補養生,正! 呷一口糖水,入口暖笠笠,清甜滋潤,甜度合宜,喝後又溫暖又順喉,真係想來多碗,哈!*********
***************************
***************************
薑汁燉奶
白雪雪的薑汁燉奶($32)極之滑溜,奶味香濃,亦嚐到薑的辛辣,兩者味道好平均,沒有搶風頭,甜度亦適中,好好味。如果我的皮膚跟它一樣咁白咁滑就好,不過…我相信吃完都會滑白咗,哈!
由內至外的保養其實好重要,所以每次吃糖水我都會選揀有益養生系列來吃,希望keep 得好,常提醒自己「唔保好易老」,姊妹們加油。
2022-03-26
薑汁燉奶
前排新開店既時候食過一次,甜品好味又唔貴,經開附近,見唔洗等位又忍唔住入去😂見到期間限定既新野,即刻試試~❤️牛奶四重奏 超滑滑好香牛奶味既燉奶+桃膠+雪燕+芋圓,好香奶味多重口味又唔會太甜,中係好中意好好味!! 呢個季節限定既甜品可以長期供應就好啦🧡朋友就叫左個芋圓椰汁雪燕,三色芋圓非常煙韌,煮得夠軟身但又好有咬口,椰汁味好重,仲有大量雪燕非常足料Overall食過2次都好滿意,最中意係鋪頭好乾淨,簡單木裝修坐得又舒服,應該會成為食完又食既口袋甜品店😎

見到期間限定既新野,即刻試試~

2022-03-26 19 瀏覽
我的女朋友和我自己都很喜歡吃養生糖水,尤其中式糖水的更得我哋心,上次去旺角廣華街的出名槍街位置見到新開了一間「甜水」鋪,門外見到招牌介紹糖水好吸引, 加上店員介紹下我哋便入去幫襯,這小店以綠色💚和白色🤍顏色為主打,環境不大但好企理。始創金銀燉鮮奶我喜歡呢款皇牌燉奶有濃厚奶香,外層蛋黃醬,又滑又好味!桃膠桂圓杞子 超級推介呢款桃膠系列,內有紅棗、桂圓、杞子,滋補養顏!甜水🍮旺角廣華街13號廣輝大廈地下2號舖

始創金銀燉鮮奶
我喜歡呢款皇牌燉奶有濃厚奶香,外層蛋黃醬,又滑又好味!

桃膠桂圓杞子
超級推介呢款桃膠系列,內有紅棗、桂圓、杞子,滋補養顏!

甜水🍮

2022-03-26 25 瀏覽
❄️生活需要一點甜🍯季節限定嘅牛奶四重奏($48)真係超足料😍桃膠雪燕燉奶再加埋芋圓簡直就係大滿足💓食完一碗真係好飽肚🤣另外始創金銀燉鮮奶($35)都好正㗎,係呢間店獨創嘅甜水,燉鮮奶又滑又有蛋香!上面加咗流心蛋黃,呢個天氣凍食就啱啦😆但如果想蛋香奶香濃味啲嘅話就揀熱食啦~.Tim Seoi was famous for their milk custard. The Milk Quartet ($48) has included chewy taro ball and the milky pudding. Golden Milk Custard ($35) was their signature, with egg yolk in the middle. Try their hot sweet potato and ginger soup ($32) with taro ball too💓
❄️
2022-03-25 23 瀏覽
🥣甜水🥣📍甜水 @timseoi旺角廣華街新開左一間糖水鋪 佢地主打中式糖水 有燉奶、桃膠、經典紅豆綠豆沙等 價錢唔貴 依家凍凍地既天氣食反一碗糖水真系好滋潤😍芋圓椰汁雪燕芋圓好咬口彈牙 好大粒煙韌 雪燕既份量超級多 絕對真材實料 啖啖都可以食到一絲絲雪燕 😍椰汁十分香濃 唔會太甜 滋補養顏🥰食晒成碗都唔會膩!始創金銀燉鮮奶我叫左碗凍既 店主話係餐廳自創產品 誠意推介!店員話橙色嗰粒點係係流心雞蛋 再加上燉鮮奶 口感好滑嫩 個味道似雙皮奶🤣 蛋香味香濃 香甜可口 除咗呢款之外 亦都有蓮子、薑汁、合桃、冰花燉奶等選擇👍🏻好滿足🥰
🥣甜水🥣

📍甜水 @timseoi

芋圓椰汁雪燕

始創金銀燉鮮奶
我叫左碗凍既 店主話係餐廳自創產品 誠意推介!
2022-03-25
5 分鐘 (外賣自取)
2022-03-24 21 瀏覽
旺角糖水店🌈美顏推介💃🏼吃著糖水也能美顏,女士最喜歡!小店自創的燉奶系列,相當創新。🥳《始創金銀燉鮮奶》$35金銀燉鮮奶,原來是流心蛋配搭燉鮮奶,很特別,創新,且味道也很好吃!滑滑的!蛋香!👍🏻此外,美顏系列桃膠也很正!🌈《木瓜雪耳桃膠》$37香甜、潤喉、營養價值豐富的桃膠,骨膠原好足呀!好吃!👍🏻總結:美顏、創新,好味的糖水店。🔥下次想試試椰汁桃膠雪燕,十分吸引!😍😍😍
旺角糖水店🌈

美顏推介💃🏼吃著糖水也能美顏,女士最喜歡!

小店自創的燉奶系列,相當創新。🥳
《始創金銀燉鮮奶》$35

此外,美顏系列桃膠也很正!🌈
《木瓜雪耳桃膠》$37
香甜、潤喉、營養價值豐富的桃膠,骨膠原好足呀!好吃!👍🏻

總結:美顏、創新,好味的糖水店。🔥

下次想試試椰汁桃膠雪燕,十分吸引!😍😍😍
2022-03-23 22 瀏覽
疫情間好耐無出過街啦,停左夜市真係好耐無食過糖水tim…難得今日出開黎市區「透下氣」,想食埋糖水先返屋企,行行下見到呢一間糖水舖 - 甜水,由幾個後生仔睇舖,佢地好好禮貌,環境整潔,就支持一下佢地。我同朋友分別叫左1. 桃膠椰汁雪燕 $38 - 足料👍🏻👍🏻2. 芝麻糊燉奶 $35 - 好有芝麻糊味👍🏻價錢上中規中矩,食物質素唔錯👌🏻呢條街有唔少糖水舖,但呢一間嘅食物性價比都唔差,都見有好多人堂食同買外賣,大家都可以支持一下疫市仲開舖嘅佢地😊

我同朋友分別叫左
1. 桃膠椰汁雪燕 $38 - 足料👍🏻👍🏻
2. 芝麻糊燉奶 $35 - 好有芝麻糊味👍🏻
價錢上中規中矩,食物質素唔錯👌🏻

芝麻糊燉奶
2022-03-19
  • 桃膠椰汁雪燕
2022-03-23 15 瀏覽
位於旺角/油麻地既新甜品小店,睇個名已經夠創意,主打中式糖水之餘仲創作左幾款新式甜品,懷舊得黎都有新花款!店入面以呢啲小木櫈為主,環境光猛始創金銀燉鮮奶一睇Menu已經比呢個店家自創甜品吸引到,原來係燉奶入面加上流心蛋黃,一上枱個樣已經好吸引😍燉奶食落去口感幼滑,奶味濃郁,撈埋留心蛋黃食就多一份蛋香,兩樣嘢配合估唔到又幾夾,好特別🤤桃膠椰汁雪燕桃膠同雪燕兩款配料出左排毒美顏,加入去椰汁之後每啖食落去都有唔同口感,份量仲一啲都唔吝嗇!椰汁香濃,同燉鮮奶相比我覺得冇咁甜,啱晒唔嗜甜人士,又有營養又好味🙆🏻‍♀️店員態度好友善,Menu仲有其他傳統中式甜品,價錢都好相宜,期待下次再試吓其他item!

店入面以呢啲小木櫈為主,環境光猛

外賣自取
1K
2022-03-22 25 瀏覽
諗住買晚餐外賣返屋企,大胃之母話已經煮咗飯,咁⋯都出到嚟咯,今晚加餸食糖水先雖然夜晚落街食糖水好有feel,但疫情就冇辦法啦,外賣慰勞大胃之母都好呀呢間主打中式糖水,好多款式都好似好特別、好補咁燉奶好似好普通咁,但呢個唔係一般嘅燉奶,而係獨創嘅金銀燉奶,勺勺吓,會見到黃色嘅蛋黃,又綿又甜,成碗燉奶好有奶香,好特別買畀大胃之母梗係要夠補,桃膠椰汁雪燕就夠晒好,養顏可以抵消來自晚餐脂肪嘅罪疚感呢碗椰香四溢,每一羹都有滿滿嘅雪燕桃膠份量幾多,作為飯後甜品好滿足

呢間主打中式糖水,好多款式都好似好特別、好補咁

桃膠椰汁雪燕

呢碗椰香四溢,每一羹都有滿滿嘅雪燕

桃膠份量幾多,作為飯後甜品好滿足
2022-03-22
2 分鐘 (外賣自取)
桃膠椰汁雪燕
廣華街有個別名叫槍街除咗多槍 仲有幾間糖水舖係左右✨見到有間新開嘅糖水舖 有好多中式滋補糖食有我鍾意嘅芋圓 而且價錢唔貴😆🌟牛奶四重奏 $48超級美顏滋補嘅一款糖水❤️季節限定✨有芋圓、桃膠、雪燕、燉奶燉奶係滑嘟嘟奶凍質地 濃濃奶香味😋差唔多全部都係對皮膚好嘅營養品😍有雪燕都只係呢個價錢!!!份量好多!!!CP值超高 食完呢碗已經飽咗~桃膠桂圓杞子 $35糖水煲得好夠火喉 好香紅棗桂圓味 好滋補桃膠得幾小舊 係燉奶對比下有點遜色🤭如果桃膠份量多少少就會更滿足楊枝甘露 $31好足料‼️滿滿嘅西米同芒果肉好似用咗低糖配方🤔 唔會太甜唔易膩重奶味 鍾意多奶嘅會好鍾意❤️😚📍甜水旺角廣華街13號廣輝大廈地下2號舖
廣華街有個別名叫槍街
除咗多槍 仲有幾間糖水舖係左右✨
見到有間新開嘅糖水舖 有好多中式滋補糖食
有我鍾意嘅芋圓 而且價錢唔貴😆

🌟牛奶四重奏 $48
超級美顏滋補嘅一款糖水❤️
季節限定✨有芋圓、桃膠、雪燕、燉奶
燉奶係滑嘟嘟奶凍質地 濃濃奶香味😋
差唔多全部都係對皮膚好嘅營養品😍
有雪燕都只係呢個價錢!!!份量好多!!!
CP值超高 食完呢碗已經飽咗~

桃膠桂圓杞子 $35

好似用咗低糖配方🤔 唔會太甜唔易膩
重奶味 鍾意多奶嘅會好鍾意❤️😚

📍甜水
旺角廣華街13號廣輝大廈地下2號舖
自從無晚市堂食後已經好少「食完飯去食碗糖水」,依間小店新開張主打中式甜品,去開旺角油麻地食午飯的話可以支持一下~〔推介!〕❝始創金銀燉鮮奶❞ ($35)部份西式甜品係屋企自家製會有種「比出面更啱口味」嘅成功感,但係屋企真係十分之難去複製外面食到嘅燉奶質感同味道。比起軟身流質type,依到嘅燉奶更偏向於「實的的」type,口感嫩滑﹑奶味重,而菜式名稱裡面嘅「金銀」原來係指流心蛋黃!係以蛋白製成嘅燉奶入面食到蛋黃味道,非常特別。〔推介!〕❝桃膠椰汁雪燕❞ ($38)聽個名都知道係行養生路線。用料份量大方,啖啖到食到桃膠同雪燕,唔會只係得椰汁無配料。椰汁味唔算重,清清地特別解渴。雪燕細滑,桃膠清香而有些微嚼勁。聽聞桃膠滋陰養顏補腦護膚乜都得,女士們必嗌之選~𓂃𓈒 𓂂𓏸 甜水 𓏸𓂂 𓈒𓂃 旺角廣華街13號廣輝大廈地下2號舖港鐵油麻地站A2出口,步行約7分鐘抵達每日營業 14:00 - 00:00𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃店鋪鋪面大概可以容許10人左右。主打中式甜品嘅鋪頭係想像中比較舊式,但依到鋪面設計感滿滿,以綠色裝飾﹑灰色牆身及深木色系用具為主,無門設計令春天到訪時更見通爽,陽光仲可以

〔推介!〕❝始創金銀燉鮮奶❞ ($35)

〔推介!〕❝桃膠椰汁雪燕❞ ($38)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 甜水 𓏸𓂂 𓈒𓂃
港鐵油麻地站A2出口,步行約7分鐘抵達
每日營業 14:00 - 00:00

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
店鋪鋪面大概可以容許10人左右。主打中式甜品嘅鋪頭係想像中比較舊式,但依到鋪面設計感滿滿,以綠色裝飾﹑灰色牆身及深木色系用具為主,無門設計令春天到訪時更見通爽,陽光仲可以盡情灑入黎~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 休閒用餐
2022-03-20 810 瀏覽
「傳統中式糖水舖」通常係傳統節日嘅應節美食❤️好似係「元宵佳節」人人都會想食番碗暖心暖胃嘅糖水🔥 呢啲就係中國人傳統嘅儀式感吧😍香港嘅糖水舖其實都有好多好嘅選擇❤今次試咗呢間除咗🈶️經典糖水同埋可以兩溝嘅紅豆沙、綠豆沙、合桃糊、芝麻糊等等之外🍮佢哋嘅👑「燉奶甜水」系列❤同埋👑「桃膠甜水」系列都係真材實料🧑‍🍳而且仲非常之出色添👍👍🔥始創金銀燉鮮奶 $35.🍮中式糖水當中「燉鮮奶」系列係我其中一個好喜歡嘅糖水😋我鍾意佢濃耶又滑嘅蛋香味道❤️呢個佢地自創「始創金銀燉鮮奶」糖水嘅特別之處喺佢哋係燉鮮奶上面加咗「流心蛋黃」🍳甜度唔會太甜而且甜度啱啱好👍你可以選擇凍食或者熱食😍係中式嘅糖水嘅選擇❤️我自己就偏愛熱食🔥因為我覺得熱食嘅味道會比較真實啲😋🔥桃膠椰汁雪燕 $38.🍮之前都試過整桃膠糖水,知道步驟比較多😛所以我個人覺得呢個桃膠椰汁雪燕真係超抵食👍佢哋嘅桃膠同雪燕份量仲非常之多😋桃膠軟身得黎🈶️咬口❤️一絲絲嘅雪燕加埋香濃嘅椰汁🥥愛美嘅女孩子必選餐顏系列呀🍮🚩甜水 ..📍旺角廣華街13號廣輝大廈地下2號舖

🔥始創金銀燉鮮奶 $35

🔥桃膠椰汁雪燕 $38

🚩甜水
📍旺角廣華街13號廣輝大廈地下2號舖
外賣自取
  • 桃膠椰汁雪燕
  • 始創金銀燉鮮奶
最近天氣開始步入春天的季節,一時潮濕悶熱一時又變得大風涼快,這個時候就更加要滋補養生,吃點養生的甜品也是不錯的選擇最近看到不少朋友分享旺角一間新開張不久的中式糖水店,就來這裡吃點甜點滋潤一下 始創金銀燉鮮奶 $35店家主打燉奶及桃膠所很製作的甜品,定必要來吃signature food試試看~看到這個始創金銀燉鮮奶,名字非常有趣,聽說這個是店家的創作甜品,店員說這個是內藏流心蛋黃的一個燉奶!鮮奶奶味更濃郁,入口順滑溜像豆腐花一樣,甜度也很好,最有趣的是當看到蛋黃汁從中間滲出來的一刻,香濃的蛋黃汁拌著燉奶吃又有另一番風味,蛋香十足但味道不會互搶反而是更特別更好吃,有點同時間吃燉奶和燉蛋一樣~ 加上我點的是熱食,味道會突出!實在要一讚店家的心思!大推這款~桃膠椰汁雪燕 $38另一款主打系列,我就選了桃膠椰汁雪燕,同樣是熱食,店員一端上檯就散發出清幽的椰子香氣,味道比燉鮮奶淡口沒那麼甜,不太嗜甜的可以選擇這款!滿碗的雪燕跟桃膠,沒想到用料如龍充足,店家非常佛心~ 一絲絲的雪燕,口感細滑帶彈性,滑捋捋的外觀有點像燕窩;桃膠質感偏向爽滑Q彈,不像其他店的煮得溶溶爛爛的,口感很好有𡁻頭兩款其實都是

始創金銀燉鮮奶 $35

桃膠椰汁雪燕 $38
兩款其實都是純天然植物纖維食品,所以吃素的朋友也可以放心食用~ 而且這兩款都是對女士很好的平價保養品,排毒養顏又滋補!

店家的裝潢也同樣以舊式香港為題,連招牌以「tim2 seoi2 」的粵拼吸引顧客,充滿懷舊感,鋪面簡潔,座位不擠迫
這店以中式糖水作招徠,除了燉奶跟桃膠系列外,還有一系列的經典口味,喜歡中式糖水的朋友絕對不能錯過~ 在等待的過程中發現有很喜歡的桑寄生茶,未吃完這碗之前已經要計劃下次要來買一碗試試
2022-03-15
5 分鐘 (堂食)
2022-03-18 17 瀏覽
港式糖水舖愈來愈少,整得好食的就更加少見,今次揾到間新嘅糖水舖係旺角。多款不同燉奶、桃膠等等健康養生嘅中式甜品選擇😚由於嗰日都幾熱,我哋就揀咗一碗凍嘅大良燉奶和一碗凍嘅木瓜雪耳桃膠!食落口非常涼爽,木瓜非常清甜,而且份量都好多,加埋雪耳爽口嘅口感,非常豐富!而且桃膠對女仔食都好補身,仲可以養顏,非常適合食嘅中式糖水!凍嘅燉奶亦都非常之香滑,喺行完山之後食返碗凍嘅蛋奶就非常降溫😍😍糖水店嘅座位坐得非常舒服,可以同朋友喺附近食完掃街小食之後再嚟食碗糖水傾吓計!

• 大良燉奶