2008-10-09 9 瀏覽
3/10(五) 4pm慣常地給情侶C先生及K小姐放鴿子.我倆正商議是晚的去向,踱著步到了"甜源居"的門前,正好作其座上客.僅淺嚐了較特別的白芝麻豆花$18."要熱定凍架?""熱呀,吾該!""豆腐花無熱架!""呵!咁要凍囉"以上的對答其實是可以省卻的!白芝麻糊的味道比黑芝麻的遜色,芝麻味不算香,而且甜度似有若無,搭上沒味卻頗滑溜的豆花,水準不太理想!
3/10(五) 4pm

"要熱定凍架?"
"熱呀,吾該!"
"豆腐花無熱架!"
"呵!咁要凍囉"

2008-10-03 24 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 十 個 OK **30-9-2008Tue晚同男友,佢二哥二嫂姪女食完晚飯後,大家都要行行幫助消化,行行吓行到o黎呢o度,男友姪女醒目地搵到間甜品屋,於是我o地放棄食滿記(其實我覺得滿記差o左,都唔係好想食滿記)o黎到,我o地叫o左芒果布甸,白雪公主,唔知咩百寶同芒果河.芒果布甸係男友姪女o既,佢自己食唔晒,男友二哥佢o地都有幫手食.芒果河粉到o黎,女侍應醒目地攞o左5套食具o黎,河粉如我男友所料,用蒟蒻做,有啲椰汁,煙煙韌韌,芒果又係鮮芒果肉,呢個好味.食o左呢個就食白雪公主,原本有山竹,但呢個時間冇,改以海底椰代替,重有洋薏米,椰果,呢個都係有椰汁,但唔濃,海底椰硬o左啲,洋薏米亦係煙煙韌韌.而知咩百寶,啲料同白雪公主差唔多,我冇試到.可能食o左芒果河粉先,然後食o個兩樣就比下去.不過我嫌甜品又唔熱又唔凍,咁樣就唔好味.衛生:有啲小昆蟲飛o黎飛去,甚至飛落甜品o度,我諗佢o地要注意呢點.埋單$102.00
** 此 食 肆 的 第 十 個 OK **

而知咩百寶,啲料同白雪公主差唔多,我冇試到.

衛生:

埋單$102.00
$20 (其他)
  • 芒果河粉
2008-08-21 9 瀏覽
食完晚飯去左行海旁...行到熱辣辣就入左泥呢間野食甜品..見到佢咁FULL都有D期待喇!!叫左杯椰汁沙冰咁既野..唔記得叫咩名!不過椰汁咪好香濃!!我地4個人叫左3份甜品佢都唔多高興喇.跟住叫佢比幾杯水....即時黑面喎!!!雖然佢有比我..不過就黑晒口面囉...同一開始行埋泥落單個樣唔同晒!!!!唔計佢D招呼既都唔錯既....總好過去反滿記等位...
食完晚飯去左行海旁...行到熱辣辣就入左泥呢間野食甜品..
見到佢咁FULL都有D期待喇!!

叫左杯椰汁沙冰咁既野..唔記得叫咩名!不過椰汁咪好香濃!!
我地4個人叫左3份甜品佢都唔多高興喇.

唔計佢D招呼既都唔錯既....
總好過去反滿記等位...
$30 (宵夜)
2008-07-01 17 瀏覽
是西貢街坊的小姑,一向覺得甜源居比大集團moon記好;一直都介紹只懂去西貢就要去moon記的朋友仔改改去這裡試。沒來有大半年了,昨晚戳完墨魚,還帶隊來吃甜品!基於明天是七一假期,人客不少;叫了個至愛的雜果河粉!唉,差左好多!芒果汁底ok的,不過河粉好粗,變了烏冬一樣,雜果河粉由以前吃過的七彩(用生果成份做),現在是普通白色的。時令生果也很酸!最慘是各友人極力推介ma,結果朋友還吃剩呢!下次也不敢向人介紹了。希望其他食物不會吧。

沒來有大半年了,昨晚戳完墨魚,還帶隊來吃甜品

基於明天是七一假期,人客不少;叫了個至愛的雜果河粉!

希望其他食物不會吧。
$30 (其他)
2008-03-02 14 瀏覽
在西貢食晚飯,之後想食返碗糖水,這裡除了滿記外,就只想起這一間。很久沒有來了,原來搬了位置,這裡比較清靜、也比較大間;因剛食完晚飯不久,唔想食些太飽的糖水,最後選擇了比較潤一點的、川貝雪耳燉木瓜和石榴飄香生果。川貝雪耳燉木瓜- 木瓜燉得好淋、味道幾好,川貝和雪耳也幾好味,唔會太甜又夠熱,清清潤潤正合我今次的目的。石榴飄香生果- 味道唔算好配合,好像各有各的感覺,唔多喜歡。今次食的糖水,唔算出色,下次試試其它先。
今次食的糖水,唔算出色,下次試試其它先。
2008-02-18 9 瀏覽
每一次都係夜晚食!白雪公主: 好味,唔太甜誠意推介:雙皮奶----只有堂食,超正!金莎寶藏------焦糖超正.....一定要試ar....不過頗貴.....炸雪糕--$42得兩、三粒(Ok 大粒ge)P.S 情侶可食完dinner後,到這裏食糖水。當然食完糖水後,可到海旁散下步,談下心^^D相太大...post 唔到>3<
每一次都係夜晚食!
白雪公主: 好味,唔太甜
誠意推介:
雙皮奶----只有堂食,超正!
金莎寶藏------焦糖超正.....一定要試ar....
不過頗貴.....
炸雪糕--$42得兩、三粒(Ok 大粒ge)

D相太大...post 唔到>3<
(非會員)
2008-02-10 7 瀏覽
上次食過芒果河粉好好味的,今天再食已經覺得普通,無咩特別,值得讚的是芒果幾甜.
2007-12-24 2 瀏覽
服務真的一般到一般. 食物方面都是一般. 如果入西貢食甜品我會選擇滿記.

2007-11-07 6 瀏覽
果晚無左果后山竹,變了海底椰所以無叫喇..本身未試過出面食山竹既甜品, 好似好有創意最後叫左芒果河粉...好正...哈...仲有bancake 都係芒果..因為榴槤無喇..店員解釋山竹同榴槤係因為季節性喎.....咁呢個冬天咪唔使叫..???
果晚無左果后山竹,變了海底椰
所以無叫喇..本身未試過出面食山竹既甜品, 好似好有創意

2007-10-30 7 瀏覽
吃完午餐, 行一輪之後, 來了這裡吃甜品. 未搬鋪之前, 從未來過這裡, 現在的新鋪, 都要找一陣先來到.三點幾, 人客不太多. 揀了一輪, 都係要了幾個掛頭牌的甜品.白雪公主: 5分, 見到有糊塗個好朋友, 馬上要一個. 副題係解毒情深, 店方聲稱有解毒, 去濕, 利尿的功效. 是日沒有了果后山竹, 變了海底椰, 加上洋意米同清心丸. 食落口係好大陳椰汁味, 感覺上係太濃了, 而且太甜, 杰杰的, 係幾難入口.楊枝甘露: 7分, 副題係全港冠軍, 講緊係陳年的雜誌選舉. 這裡的芒果不夠甜, 好在未算酸的, 加上楊桃同沙田柚絲, 都幾解渴的. 不過跟其他對手去比就不算很出色, 更加談不上冠軍的水平.金沙寶藏: 6分, 見有個西米布甸的甜品, 再加碼. 點知原來係凍食的, 真係想唔要. 面頭實在太多脆卜卜的法式焦糖, 實實的, 口感一般, 又過甜. 底下的西米布甸就一般, 始終喜歡熱食的, 凍的西米布甸沒有了那份飄香的感覺.水準一般, 真的有點失望.

水準一般, 真的有點失望.
(非會員)
2007-10-15 10 瀏覽
2007年10月14日不是第一次光顧甜源居..卻越來越失望:-<白雪公主>今晚沒有山竹,改左海底椰,沒有山竹的白雪公主味道變得平平無奇(約HK$28)<香蕉船>只有2個雪榚球,而且只有紅豆一種味道(理由只因剛開了一桶紅豆雪榚),不准轉味(HK$38)<黑馬王子>海底椰+生果西米露,名字特別,味道平平無奇(HK$26)還有是服務態度奇差,我們一行8人,店員趁我們其中一位朋友走開時,問都唔問,就拿走椅子比其他客人,當我朋友回來後,便站著等椅子,再三催促才拿回椅子來,而且態度表現不耐煩,這是甚麼待客之道呀?**做響左個名,食品質素及服務質素便下降,價錢卻貴了**
2007年10月14日
不是第一次光顧甜源居..卻越來越失望:-

**做響左個名,食品質素及服務質素便下降,價錢卻貴了**
2007-10-06 14 瀏覽
一篇遺忘已久嘅食評,時間番返去今年八月盛夏嘅一晚,我地一行四人响西貢市集食完泰國嘢之後,當中有人要求食甜品,其餘嘅人和議,於是乎阿地膽madam帶咗我地嚟呢處。據madam講,呢度嘅西米布丁同「甘潮」有得揮。我就緊係樂於試吓底蘊啦!席上除咗呢款甜品之外,仲有另一款好似河粉嘅物體吸引我嘅注意。先講布丁,面層鋪咗一層凝結咗嘅糖漿,硬硬地,要咬,响食甜品嚟講其實係一個敗筆,因為一個全西餐,响食主菜嘅時候已經用咗唔少牙力去嘴嚼食物,到食甜品嘅時候又點會有牙力去咬甜品呢?呢個布丁本體有啲凍,基於個人喜好關係,我認為熱嘅西米布丁會稍勝一籌。整體嚟講,呢個布丁比「甘潮」嘅遜色咗少少。至於類似河粉嘅甜品,其實係芒果、蒟蒻(河粉)、西米等材料撈成,創意十足,但效果我就唔係咁欣賞。價錢方面,由於過咗太耐,已經唔係記得咁清楚,大約一款唔會過四十蚊左右。

2007-09-11 13 瀏覽
去襯西貢都會黎食糖水, 次次都食芒果河粉, 芒果汁底加蒟蒻用既河粉, 再加上用快子食, 又好食又過癮! 因為次次都食芒果河粉, 今次終於轉口味試下佢個海底椰(唔記得叫咩名了...)唔錯, 椰汁底加海底椰, 椰果, jelly...口感不錯! 有一點要小心, d阿姐好矇矇下! 我之前order左個榴槤pancake take out! 佢夠膽死比左芒果pancake比我! 芒果pancake係黃色, 榴槤pancake係綠色!!! 咁都錯! 火到我ar!

2007-09-10 9 瀏覽
某日閒遊西貢舊墟發現呢間甜品見到門口咁多人同明星相, 知道呢間野有D料同朋友坐低, 見到D 甜品好特別西貢大行用榴槤做主題超級連鎖店用芒果做主題甜源居就用山竹做主題(白雪公主)但我比芒果河粉吸引左, 河粉係蒟蒻做的, 仲要俾筷子你, 幾得意朋友叫白雪公主, 但果日冇山竹-_- 變左海底椰第二次一班人去, 叫了好多唔同野, 我朋友點返有山竹既白雪公主, 其實冇乜唔同, 山竹同海底椰之分別only我order左個花雕乜乜米露, 像飲黃酒!! 好特別
某日閒遊西貢舊墟發現呢間甜品

見到門口咁多人同明星相, 知道呢間野有D料

同朋友坐低, 見到D 甜品好特別

西貢大行用榴槤做主題

超級連鎖店用芒果做主題

甜源居就用山竹做主題(白雪公主)

朋友叫白雪公主, 但果日冇山竹-_- 變左海底椰

我order左個花雕乜乜米露, 像飲黃酒!! 好特別
2007-07-08 20 瀏覽
去完全記食海鮮,友人話想食甜品,就陪佢去咗“甜源居”食。只係叫咗個彩虹仙子,自己試咗少少,好好味,出面d甜品舖好難食得到。下次我就想試吓白芝蔴糊,希望都係咁好食啦。
去完全記食海鮮,友人話想食甜品,就陪佢去咗“甜源居”食。

下次我就想試吓白芝蔴糊,希望都係咁好食啦。