2006-02-01 18 瀏覽
今日行完山就同三個朋友去食甜品,都冇諗住去邊間,咁見到甜源居既廣告四維都係,又搵名食家做宣傳,應該可以一試.我地去到時人唔多,都係得三,四檯客,咁我地睇menu啦, 真係眼花撩亂,好似好多野食咁,我地落order,叫左個姐姐幾次,佢都唔理我地,手都舉理佢先行過黎,落緊單時,我地仲諗緊,佢就話:諗完未呀?咁你慢慢諗下先啦!點解服務性行業可以講d咁既野既?唉,算啦,我地又唔係去乜野高級餐廳,都預左冇服務可言.而亦漸多客人入黎.我地叫左芝麻豆腐花,石榴西米露,燕窩牛奶布甸及黑馬王子.先黎個芝麻豆腐花,不過佢地攪錯左,只係俾左碗芝麻糊我地,咁我地就同佢地講係要芝麻豆腐花,佢地只係用一個碗仔另上一小碗豆花俾我地,而我地4個都試過個碗所謂既豆腐花,只係一d水加鷹粟粉,完全食唔到豆腐花,好彩佢唔係溝埋芝麻糊一齊上,如果唔係芝麻糊都食唔落.其實個陣都已經好多人,但係得一個態度唔好既姐姐落單,其他人係唔會幫手,我地得個等字,而我既牛奶布甸就等左好耐都未有,又唔洗燉,應該只係係雪櫃攞出黎都要咁耐?結果我既布甸黎喇,我都唔知食緊d乜,布甸唔似布甸,所以真係冇comment!我地食完之後,都一致決定唔會有下次
我地食完之後,都一致決定唔會有下次.野又唔係好食,又唔係平,服務就更加....
(非會員)
某日同朋友行完山,落西貢食飯,之後想食糖水,但又唔甘心去滿記, 因為又唔係特別好食, 出面又周街都有‧之後見到甜源居個招牌, 諗住去try 下law...點知~~~~我到去到個時about 十點, 搵左好耐先搵到, 去到個時一個人都無, 連staff都無. 之後坐低左無耐先有人俾meun 我地law...好快有一班為數成十多人既自由行到達...d staff即刻當我地透明..全力招侍佢地law...我地叫野食佢地都唔理..最後我地等到班自由行叫曬野食先有人理!!!!我地叫左一個芒果河粉, 杏仁糊, 芒果布甸, 熱西米布甸當中無一樣野特別好食...個河粉最有特色...但just有芒果味...其他唔可以話好食...poor...咁辛苦搵到入去..受d咁poor 既態度..食品質素又唔係好好..唉...

我地叫左一個芒果河粉, 杏仁糊, 芒果布甸, 熱西米布甸

食完飯,想去滿記食糖水,但出面都有,又非特別好食;行經滿記附近有甜源居廣告,又話有食神介紹,試一試啦。但位置真係好入,一行人由漁市場果邊行,當時成一點,黑媽媽一個人都冇,驚餐死,但行到去果度,又唔想返轉頭去滿記,唯有再行…一去到,人少,但真係難怪咁少人,不過環境尚算舒服。連menu有d飲食男女報導,係威係勢,係咁e食個涷白芝麻糊,因為未試過。但食左幾口食到酸味,以為涷食係咁,又未食過白芝麻糊,心想算啦。但又驚會肚痛,就問下店員。揚手好耐都冇人理,著便服、同人傾梗計既老闆娘就有少少唔耐煩咁行埋問乜事。講完後佢好似唔信咁,話未check唔知,但都換個黑芝麻過我(講真一碗咁既野有幾貴)。黑芝麻糊味道平平,唔係太甜,亦冇芝麻香。朋友食mango pudding,話mango好酸。雜誌上話佢用料上乘,不時不食,唔…另一位食合桃糊,亦係無甚特別,不過比起以上提到既兩款,佢算幸運。老遠入到去,卻不外如是,夜麻麻行入去好似探險咁,但搵唔到寶藏…換句話說,失望。後話:走時行另一邊,諗住冇咁黑,點知行左好耐好耐,好耐好耐…先至去番大街某個carpark架車度…真係…好慘!我地入返有人既地方既landmar

後話:走時行另一邊,諗住冇咁黑,點知行左好耐好耐,好耐好耐…先至去番大街某個carpark架車度…真係…好慘!我地入返有人既地方既landmark係滿記…好諷刺。而西貢既landmark除左海鮮,山長水遠入去食糖水既landmark都係滿記。
2006-01-04 11 瀏覽
本人對以上食評非常之有同感!幾年前已開始幫襯,個多月前亦到新鋪食過,坦白講,食品質素明顯地愈來愈差,搬到新鋪後,就更覺難吃。至於服務態度方面,本人就無咩特別負面批評,因為除了落單同埋單,都無咩服務可言。其實,滿記的甜品一向都不算特別好吃,只算普通,但可接受;而發記的甜品,大部份都可以用好吃來形容,最起碼人地真材實科;可惜的是,甜源居的食品與難吃的水平愈來愈接近。發記同甜源居都有「榴槤飄香」這道甜品,售價差不多,但味道、口感及用料就差天共地。打個比喻,前者的好像「100%純鮮搾橙汁」,而後者的就像溝了「水及有添加」的果汁。一向有看「飲食男女」的朋友都會記得,該雜誌都不只一次介紹過甜源居祖藉上海的老闆娘,她如何如何用心造甜品及面對滿記的競爭,但看看她鋪頭現在的出品,又點可以同人競爭呢?
本人對以上食評非常之有同感!

2006-01-02 31 瀏覽
等我講返句公道話。住係西貢廿幾年,見住滿記同甜源居先後開張。不嬲甜源居都好少人去,諗住都係因為滿記出名的關係。但一試過甜源居,周算想食甜品,我都唔會再去,真係一定無下次。價錢貴不在話下,食物質素及員工態度真的很差。d野真係好難食。依家仲搬到咁入,周圍黑蚊蚊,乜都睇唔到,我諗真係好難維持,希望佢地會改善下。
等我講返句公道話。
2005-11-17 25 瀏覽
呢間野,真係垃圾都不如!成班朋友去食,有個唔知係咪老闆娘既女人,態度差到不得了,我地叫兩客炸雪糕,嘩,不得了囉,好似要我地求佢幫我地整咁,佢一聽到炸雪糕,d 態度幾差呀:「o拿你地係咪要,要我就開爐整呀下…」跟住又侮氣地自言自語:「我一個人點又整呢d 整果d,仲要我炸雪糕!」跟住佢囉楊枝甘露黎,地方淺窄,咁佢響我朋友肩頭遞入黎,朋友唔為意,少少撞到佢,佢就大大聲聲同我朋友講:「嘩,你因住我同你(用楊枝甘露)沖涼呀下!」對唔住都冇句!我食果個黑白芝麻糊係冇味既,炸雪糕難食到不得了,個皮係"lum" 既,仲要係古怪既吉列皮,我地真係好嬲,好大聲話:「嘩,乜咁難食!」(求既野都咁難食!?)食到一肚火,我寧願去返滿記
呢間野,真係垃圾都不如!
食到一肚火,我寧願去返滿記
2005-10-31 3 瀏覽
我食左芒果河粉!!!有少少驚喜啦!! 因為個河粉既關係!!! 男友食個個黑馬王子, d staff 話好出名喎, 咪試下囉... 一般啫,間間都有得食個隻,只不過佢地加左d魔芋啫喱落去,咪叫特別d囉...都係果句...一般啦...

都係果句...

一般啦...
2005-10-23 10 瀏覽
上星期一心跟男朋友去西貢行下, 當然要試這裡的甜品: 一句到底"難食". 真的非常失望. 一試當然係彩虹xxx 由一條條不同生果製成的蒟蒻.五種顏色, 一種味道. 可取的只有清清地的蘋果汁底.失望!男朋友食生楂金露(類似名稱), 食到一半己經放棄.唔甘心食埋酒壤丸子, 算有返d安慰!其餘的食物可能不錯吧! 因見到很多名星介紹, 但個人認為專程去就無謂. 車費都蝕哂!!!

一試當然係彩虹xxx 由一條條不同生果製成的蒟蒻.
五種顏色, 一種味道. 可取的只有清清地的蘋果汁底.
失望!

男朋友食生楂金露(類似名稱), 食到一半己經放棄.

唔甘心食埋酒壤丸子, 算有返d安慰!

2005-10-22 26 瀏覽
昨晚一行四人飯後專誠到此店,叫了:—白雪公主—八寶??—芒果豆花—合桃糊豆花有下列評語:—賣相不討好—豆花甜度欠佳—合桃糊相對超市買開水的還差—服務須改善(食品放下便算,溝通方法欠佳
昨晚一行四人飯後專誠到此店,叫了:
—白雪公主
—八寶??
—芒果豆花
—合桃糊豆花

有下列評語:
—賣相不討好
—豆花甜度欠佳
—合桃糊相對超市買開水的還差
—服務須改善(食品放下便算,溝通方法欠佳
2005-10-12 10 瀏覽
由滿記開的手造甜品開到周街都係,駛唔駛特登入西頁滿記? 問心果句, 好好食咩=.=一行7人BBQ 後黎到呢度爽下,叫左個榴槤pancake share食,有三件大大件, 咁多個人都夠分...haha...不過...個皮都有d硬, 唔係perfect~我同女友share食左兩樣:1) 楊枝甘露- 用左山楂汁做, 無咁濟, 柚子粒粒又大又多汁, 好快就KO左, 正!2) 彩虹仙子- 好似食河粉咁, 用筷子食, 河粉有奇異果味, 芒果味, etc...湯汁係奇異果...可以當lunch食...朋友們另外食左芒果河粉, 白雪公主(Apple味), 大家都話讚!但價錢偏貴...
由滿記開的手造甜品開到周街都係,
駛唔駛特登入西頁滿記?
問心果句, 好好食咩=.=

一行7人BBQ 後黎到呢度爽下,
叫左個榴槤pancake share食,
有三件大大件, 咁多個人都夠分...haha...
不過...個皮都有d硬, 唔係perfect~

我同女友share食左兩樣:

但價錢偏貴...
2005-10-12 33 瀏覽
和女友食完飯.行行吓見到棵樹下有個廣告牌寫住.私房甜品,沿住指示揾到海邊的甜源居.(都幾遠)不過就冇碼頭嗰邊咁嘈吵,環境較為幽靜.如果有枱係海邊食甜品就無敵浪漫了.第一次嚟見到一些新甜品名字.攪到樣樣都想試,最後揀咗楊枝甘露和魔芋沙冰.楊枝甘露ok甜度適中料都幾豐富.最鍾意一粒粒圓型(是西米嗎?)比一般的不同是咬落較大粒和硬DD.同埋爆開時好得意.但奇怪拿來時明顯唔夠凍.魔芋沙冰夠大杯打破一貫甜品唔夠喉的份量定律.上層冰沙下層甜滑,椰子味很香濃.魔芋反而平淡一些.地方環境另人舒服.<br />我不會將X記和甜源居比較.因為喜歡排隊襯熱鬧的人.不會喜歡發掘和嚐試自己欣想的食物.<br />最後建議店員如遇到像我們第一次到來.樣樣想試冇乜方向時,可略為解釋就更完美了.
知佢搬,尋晚專登去試過,比以前更有進步!我地一行五人試三樣野:1)彩虹仙子:類似甜心河粉,用一條條魔芋絲做,河「滑」湯底「甜」,湯底應該用啤梨汁做,解喝好飲!2)炸雪糕球:我係外國唐人餐廳成日食到甜品,反而第一次係香港食。雪糕球好大個,皮炸得幾香,最惹味係佢皮同雪糕之間有芋蓉,而且雪糕就用紅荳雪糕,好食!唯一要彈係雪糕已經熔好多!3)生果皇后:其實係生果西米撈,不過生果幾多,西米夠大粒,唔算太甜,偏向清新…滿記已經因為擴張過度,依家已經質素大跌…
知佢搬,尋晚專登去試過,比以前更有進步!

我地一行五人試三樣野:

滿記已經因為擴張過度,依家已經質素大跌…
2005-08-09 25 瀏覽
嘩! 我仲以為佢o地摺o左添! 乜係海鮮街盡頭呀? 下次我會去尋寶先!上次我同d 朋友, 去食發記jar! 唔係話佢唔好, 不過我始終都係甜源居o既FANS!YEAH

YEAH
2005-08-08 12 瀏覽
每次去西貢食甜品,我一定要去滿記旁的甜源居。上個月去的時候發現他們結業了,即時石化!後來在雜誌看到原來他搬家了,趁weekend立即入西貢!甜源居的新店很僻,在海鮮街的盡頭。相信是原本滿記旁的位置加租吧!千辛萬苦,山長水遠入來當然要食他們的招牌甜品—芒果甜心撈河和白雪公主。水準依然,河粉口感一流,非巿內別店所賣的。據老闆娘說,他們所採用的野生魔芋粉是最好的等級,百來元一斤的,不是可以用大菜糕替代的。一整碗河粉放在濃郁的芒果汁中,再加上接近一整個芒果的果肉,份量十足,齒頰留香。白雪公主用山竹,薏米,彈牙的魔芋粒及脫脂奶造,不太甜,有香濃的奶味,山竹獨特的清香酸甜,混為一體,非常好味!加上薏米有排毒養顏的功效,食得更開心!當滿記可以在巿區內食到,下次入西貢可以試試甜源居。

當滿記可以在巿區內食到,下次入西貢可以試試甜源居。
2005-04-27 9 瀏覽
有一次同o左女朋友同佢family 去o左西貢食海鮮, 食飽之後諗住去食糖水, 見到西貢糖水一哥"滿記"爆o左, 咁之後就去o左o係滿記隔離o個間甜源居度試下啦. 估唔到甜源居o既甜品令到我地難以忘記, 仲好鬼回味添....果間鋪頭o既特色甜品有芒果河粉, 如果未試過都唔知原來呢一種甜河粉係咁好食o既,而且份量仲好足夠. 先先食o左個河粉再飲埋o的芒果"湯底"就真係極之飽啦, 河粉唔單止煙"un", 而且好有口感.真係好味!另外, 不得不提o既有炸雪糕, 外暖內凍. o的炸皮好香.雪糕好軟. 好好食! 值得一試.到依家我女朋友都成日叫我同佢去多一次, 大家不妨都去試下.

到依家我女朋友都成日叫我同佢去多一次, 大家不妨都去試下.