2024-08-15
生記滷水見門口大大隻米芝蓮、大量明星光顧的相片和報紙報道,就入咗去試下。入面有大約有十個堂食位置。但絕大部份人都買外賣加料,外賣keep住賣過不停,生意十分好。滷水獅頭鵝(例牌)$168白飯$15老細免費送湯(苦瓜黃豆湯)例牌唔細,用豆腐墊底,吸曬滷水汁🫶🏻鵝in general 唔算肥,有一部分鵝片都冇肥膏,肉嘅部分幾多👍🏻 配有一碗酸醋汁,夠酸,不用點太多已經十分夠味👌🏻滷水加鵝油撈飯一流。兩人share,分量岩岩好🙆🏻♀️結論小編覺得啖啖肉食得幾滿足,有湯水潤下,老細都主動建議我哋食滷水鵝例牌,亦好風趣有人情味。至於屬米芝蓮,小編則覺得有點太誇張。如果經過可以一試~PS 由細到大都聽對中醫來説是「發/毒」物,不過上網搜尋原來鵝「適宜身體虛弱.氣血不足,營養不良之人食用。補虛益氣,暖胃生津。」、「無病無痛者,吃鵝不妨,身有疾特別是有皮膚病或傷口者,不宜吃鵝」。所以適量食鵝(於肉類中含較多好的油脂-不飽和脂肪)是有益的🫰🏻
滷水獅頭鵝(例牌)$168
白飯$15
老細免費送湯(苦瓜黃豆湯)
滷水加鵝油撈飯一流。
兩人share,分量岩岩好🙆🏻♀️
結論