2004-08-14 20 瀏覽
早上來食及第粥,細碗(實質上與普通店舖的粥一樣份量)的價錢為$16,粥底及豬潤味道真的一流。最難得的是,這裡的侍應(阿姐)之服務態度好好,很友善。另外,惠顧當日(約早上8時多)已有一對日本遊客帶同3個子女專程到這裡食粥,生記的魅力果然厲害。

2004-08-06 8 瀏覽
生記的名氣相當大,已有幾十年史,附近作的人都喜歡食這裹的粥作早餐或下午茶。有大、小碗之分,小的份量也不輕,單拼小的22 元,非繁忙時間減三元,以一般粥品店的艇仔粥都索價十多元,以貨論價實屬相當抵食了。前些時晚上八時左右去到,居然還有鮮鲩魚腩粥,以往多次去也早賣光了,試過後果然名不虛傳,非常新鲜肥美,份量十足,粥底又靚,店很細心,姜豉油以小碗上,又另備骨碟給客人吐魚骨,是各食家有機會必定要一吃再吃的粥店。

2004-08-05 4 瀏覽
港島至正既粥舖,我會首選呢間接(kln我會去旺角街市頂妹記或者佐敦(以前華盛頓戲院附近)(竟然唔記得名tim),呢間d粥好滑,夠大碗,豉油點魚腩/骨~~~~~~~~正,
2004-08-05 6 瀏覽
魚腩瘦肉弱是我的至愛,d魚腩又滑又鮮甜,點薑蔥鼓油食,好似食緊蒸魚一樣。用d鼓油撈粥好好味。我個人不喜歡吃魚骨粥。d牛丸都好好食,很爽。
我個人不喜歡吃魚骨粥。
d牛丸都好好食,很爽。
(非會員)
粥,真係唔係人人鍾意食(我老婆第一個舉手..)想試生記好耐o架啦! 係我髮型師阿Sa介紹我去. 佢話間o野舊時係大牌檔,後來先上舖.昨晚七點幾去, 坐低叫o左碗豬潤魚腩雞粥先收到一碗薑蔥豉油, 然後大大碗粥慢慢送上雞, 醉得好好味.. 魚, 又滑又新鮮..豬潤, 亦好香滑..粥, 都好鮮甜但係..但係...但係....但係.....但係......有問題!!... 粥, 無理由咁鮮甜o架?!係...... 有...... 師...... 父!!!!食到收尾, 開始好鬼口渴. 但係都食晒如果第日落少o的味精可能會再去
粥,真係唔係人人鍾意食(我老婆第一個舉手..)

昨晚七點幾去, 坐低叫o左碗豬潤魚腩雞粥

先收到一碗薑蔥豉油, 然後大大碗粥慢慢送上

雞, 醉得好好味..
魚, 又滑又新鮮..
豬潤, 亦好香滑..
粥, 都好鮮甜
但係..
但係...
但係....
但係.....
但係......
有問題!!... 粥, 無理由咁鮮甜o架?!
係...... 有...... 師...... 父!!!!

食到收尾, 開始好鬼口渴. 但係都食晒

如果第日落少o的味精可能會再去
(非會員)
2004-07-05 12 瀏覽
佢既清湯牛腩湯底清,基本上同九記既o架喱牛腩都咁好食.但當諗起九記既態度,梗係去生記啦!
2004-06-15 6 瀏覽
想食啖好粥,係要去遠小小。好到點,唔洗我多講。我專程又過海又咩咁去就知。
想食啖好粥,係要去遠小小。
好到點,唔洗我多講。我專程又過海又咩咁去就知。
2004-06-12 10 瀏覽
它比咱家煲的, 仍未有那種綿質, 可能是用的米不同, 但無可否認, 是粥鮮料多, 我點的是魚片粥($22), 魚片多得有點不合比例! 順路的話下回要試過菱魚球粥. 看看那些粥會否給菱魚球奄沒了.
2004-05-14 10 瀏覽
我對粥的認識不深,只係相對比較欣賞羅富記,亦真係覺得生記魚球好粉,同場的粥怪朋友亦有同感。而羅富記的粥底確係比佢“結”喎。
而羅富記的粥底確係比佢“結”喎。
2004-05-14 14 瀏覽
偶今早見工前,到了生記吃過早餐,點了菱魚球鯇魚片粥,粥是很軟熟,亦有米香,魚片很鮮、甜的連豉油也不用醮,菱魚球水準亦沒有偏差,那種鮮而又帶小許腥的味道依然,滑得來帶點實淨,亦吃不到粉、霉的感覺。老實說,在香港好的粥店,吃到的多是這種綿而軟熟的粥,這種閣下稱為稀的生滾粥,要花很多時間,才煲的出這種綿、滑口感。
2004-05-13 10 瀏覽
初次寫食評,各方為食鬼多多指教見呢度講到生記咁得,就同同事去試試,結果真係有d失望。粥底好稀,魚球亦混入好多粉喎,正式粉雷雷魚球。另外米粉唔熱,唯一可取既只係油菜,唔會再去loo,都係羅富記得!
初次寫食評,各方為食鬼多多指教
2004-05-09 7 瀏覽
偶曾在上環工作過一段日子,生記是偶最愛的店之一,午餐時,如無特別節目都會到這裡用餐,無他,因為他們的粥麵實在一流。來生記的話,一定要選對時間,太早的話人多迫死,太晚的話熱門的食物(尤其是陵魚球)會售清,偶認為12點前及3:30-4:30左右比較好,人不多,坐的比較舒服,人多要等位時偶會選擇到樓上坐,快快吃完快快閃~這裡的食物大部份都吃過了,偶最欣賞的要算是清湯蘿蔔牛腩及陵魚球,湯聽說是用了大量牛骨煲的,喝的到有牛味,作為湯蘿蔔牛腩湯底,真的不錯,不過當喝完整碗湯口,很口乾的說,想是加了其他調味料或味精吧。蘿蔔是偶最愛的食物,真的是無蘿不歡,這裡的蘿蔔不是特別出色,有時甚至會煮的過淋,可是配上牛腩及清湯,風味確是一絕。牛腩是偶吃過最好的了(可能大家吃過更好的,但偶見識少,請不要笑偶~),很淋、牛肉味亦足!陵魚球是自製的,並且即叫即漉(所以點陵魚球預左要等5-10分鐘),自問對陵魚球沒甚研究,但吃的出有魚味,小小小小腥,級數比市面的要高幾班。老實說生記的粥遠較麵出名,最多人選的粥相信是及第粥,感覺上是很綿,豬雜很夠味,偶每次吃都會加豬心,愛吃內臟的朋友不可不試;豉油與景記一樣,是另上的。可
可惜偶每次吃粥都會漉襯舌頭,吃到一半是舌頭已開始麻木了,真的很不爽...所以每次來這裡都是吃麵的多。
2004-05-01 4 瀏覽
今日專程由中環行去上環生記食粥, 去到5:30, 伙計話6:30 關門, 粥同河粉都無(係唔係表示佢地唔賣隔夜?)點都好, 唯有叫個魚旦米, 除左米粉, 有3 片魚片, 4粒魚旦, 魚片同魚旦係唔同味的, 總之就無魚味, 魚片較鹹, 食左半片都唔想食, 而米粉不提也罷, 一路食巳覺有味精, 雖然唔係貴($ 17), 但不如食錦記好過, 起碼平好多呀! 總結: 睇我都無勇氣試埋佢地粥啦!
總結: 睇我都無勇氣試埋佢地粥啦!
2004-04-26 6 瀏覽
上個禮拜六,我同男朋友、Mummy去香港島o個邊探我姑姐,佢就帶o左我o地去上環食粥...我姑姐o係上環返工,佢話呢間粥店相當出名,成日都要等位!我o地叫o左兩碗魚球雞粥、一碗雞粥、一碗魚球魚腩粥、兩碟油炸鬼,同埋兩碟炒米粉...我覺得個粥底好好味,d鯪魚球同d雞都好正,尤其是d雞,好似醉雞咁,一流!!!我最鍾意o既係碟米粉,炒得好好食,零舍不同^^^^仲有呀,我男朋友仔平時係唔鍾意食粥o既,但係今次連佢都話好好味,咁就知道o呢間o野有幾正啦!!!
我最鍾意o既係碟米粉,炒得好好食,零舍不同^^^^
2004-04-14 15 瀏覽
日日都西式早餐,今朝粥癮起,加上早左起身,所以來這裡食番碗魚腩粥。八點未夠,都已有幾個客人在食粥,看樣子都是附近的街坊多。朝早不想啃骨,就叫了碗啖啖肉的魚腩粥。可惜這裡的油炸鬼是別處交來,不新鮮味道當然差好遠。例牌是附送一小碟豉油熟油及蔥絲和薑絲點魚腩,不能吃生的,唯有叫廚房大哥唔好淥咁熟,早餐食粥亦要了較稀的。晨咁早當然不能要求有新鮮魚腩,但都算係好鮮甜,粥底綿滑,沒有味精,仍舊有水準。埋單25蚊,雖然有點貴,但吃得飽飽的去開工又真係幾好。
埋單25蚊,雖然有點貴,但吃得飽飽的去開工又真係幾好。