2023-12-26 184 瀏覽
年頭黎食過晚餐,今日咁岩係屯門諗住返黎encore,點知見到餐牌轉晒,原來老闆話轉左型做冰室,開7:00am-7:00pm,老闆好熱情,所以我地都入左去試下🍜沙嗲牛肉轉辛辣麵好小有餐廳有得轉辛辣麵,麵質好有口感,正,包牛乳炒蛋多士&熱飲,多士烤得好好味,重點個炒蛋,又滑又真係有牛乳味🍜常餐 雞翼公仔麵味道都不錯,價錢都抵食係咁日式風格既餐廳食到港式既食物都幾得意,都見到好多街坊帶埋狗狗黎,每次黎都覺得老闆同店員功nice,笑容100分,性價比高👍🏻👍🏻

🍜沙嗲牛肉轉辛辣麵

🍜常餐 雞翼公仔麵
味道都不錯,價錢都抵食
2023-12-24 79 瀏覽
幫襯開既居酒屋轉型做左冰室,質素正常發揮,常餐炒滑蛋多士都好味,性價比高,勝在份量多,最正有街泊,坐出面位可以睇到車唔怕抄牌,店員好好傾,最中意去啲有人情味既茶記,食都食得開心啲,呢到仲好歡迎帶埋寵物一齊添,祝福老闆生意興隆!🥳
朋友一叫,就去試咗呢間滿滿日式氣息既小店。一入去就有種悠閒既感覺,好舒服。等我地食隻麵同串燒,讓我俾個試食報告你哋知!先講拉麵,湯底香濃,啖啖豬骨味,好夠火候,蜆仔鮮甜得嚟又肥美,簡直係👍!再加埋含羞荏苒既溫泉蛋,流心得嚟又唔腥,呢個搭配,正到爆燈!講到串燒,就更加過癮。牛肉嫩滑多汁,火雞腎口感得嚟又唔韌,啖啖肉香,一啖牛、一啖腎、再來一條台灣腸,簡直係滋味三重奏。仲有嗰陣微微嘅蝦油味,令我食完都仲掛住嗰個味,真係飄香四溢。飲品都冇令我失望,波子汽水爽口清新,白桃味甜甜地,好適合點綴呢個食味之旅。總括黎講,今次嘅食評之旅真係賞心又悅目,飽腹之餘,更加飽咗雙眼同味蕾,下次有空,我一定要再嚟試埋其他款!🍜🍢🍵
2023-11-21 109 瀏覽
屯門出咗名多好嘢食,經開虹橋就被佢亮麗既外表吸引到,係普通住宅地方,竟然隱藏咗呢一間居酒屋lunch去食,都幾多人食,而且見店員同客人都有講有笑,相信呢度都好受街坊歡迎!我叫左一個黑蒜拉麵,味道偏港式口味,最期待既糖心蛋,最開始佢漏左比我,再補返比我既時候,竟然係熟蛋 ,我係有少少失望另外見平時OpenRice 大家都係點串燒比較多,所以都叫左幾串,打算歎一歎味道都唔錯,但有d失望小插曲,黎左兩串太燶,太多客人店員分身唔到,又要樓面又要廚房,而且佢價錢都唔平,希望可以改善一下

2023-05-06 444 瀏覽
2023.5.5<<朋友請>>朋友出差來到屯門,當然要讓這大鄉里試一試,屯門虹橋的隱世食店。店內2女子默默的精心煮理巧手的美食1。和風牛肉溫泉蛋烏冬$88適中的溫泉蛋•溫柔的牛肉配上胡麻醬撈烏冬2。蒜蓉燒茄子$38均勻的蒜蓉舖在茄子上,美味3。清酒煮蜆$78最喜歡這蜆,很有滿足感4。蒜蓉牛油燒元貝$58×2清新的元貝,加上牛油蒜蓉更特顯鮮味重點黎啦!要我們好好的聊下去,必須有5。一番搾500ml $78×26。鹽燒翠玉瓜$24豬頸肉卷車厘茄$36日本厚切牛舌心$62鹽燒一口牛$40火雞腎$24×2雞皮$14×2晚上7點食到10點,傾餐飽+食到飽,朋友話一定會再黎。
2023.5.5<<朋友請>>
1。和風牛肉溫泉蛋烏冬$88
適中的溫泉蛋•溫柔的牛肉配上胡麻醬撈烏冬

2。蒜蓉燒茄子$38
均勻的蒜蓉舖在茄子上,美味

3。清酒煮蜆$78
最喜歡這蜆,很有滿足感

4。蒜蓉牛油燒元貝$58×2
清新的元貝,加上牛油蒜蓉更特顯鮮味

重點黎啦!要我們好好的聊下去,必須有
5。一番搾500ml $78×2
6。鹽燒翠玉瓜$24
豬頸肉卷車厘茄$36
日本厚切牛舌心$62
鹽燒一口牛$40
火雞腎$24×2
雞皮$14×2
晚上7點食到10點,傾餐飽+食到飽,朋友話一定會再黎。

2023-04-30 265 瀏覽
我又同細表弟搵串燒食了,今次來到屯門的留白居酒屋品嘗一下。✡️ 炸魚手指 ~ 沾沙律醬食炸魚夠香口。✡️ 醬燒五花腩 ~ 五花腩加了醬汁一起燒, 油花爆發後五花腩入口又香又嫩。✡️ 醬燒鮑魚 ~ 鮑魚燒過後,鮮味突出,肉質鮮嫩彈牙。✡️ 松葉蟹甲羅燒 ~ 蟹殼裡滿滿的蟹膏,烤過後香氣不斷湧出,有松葉蟹的鮮味,濃濃的蟹膏香令人非常回味。✡️ 流心蛋芝士啡菇 ~ 一切下去蛋汁流出,啡菇沾著芝士和蛋汁口感多汁味道豐富。✡️ 蒜蓉燒茄子 ~ 茄子燒得剛好軟淋,加上蒜蓉香口惹味。✡️ 串燒拼盤 ~ 眼花撩亂唔知叫咩好,呢個拼盤絕對幫到你, 脆肉瓜厚切入口鮮甜, 免治雞肉棒幼嫩滋味,大蔥燒雞肉大蔥甘甜雞肉嫩滑可口。✡️ 日式蜆湯烏冬 ~ 蜆肉大隻鮮甜美味烏冬彈牙。🍹 白桃果汁 ~ 微甜內有白桃果肉。🍺 一番搾 500ml ~ 啤酒配串燒一流。
我又同細表弟搵串燒食了,今次來到屯門的留白居酒屋品嘗一下。

✡️ 炸魚手指 ~ 沾沙律醬食炸魚夠香口。

✡️ 醬燒鮑魚 ~ 鮑魚燒過後,鮮味突出,肉質鮮嫩彈牙。

✡️ 蒜蓉燒茄子 ~ 茄子燒得剛好軟淋,加上蒜蓉香口惹味。

✡️ 日式蜆湯烏冬 ~ 蜆肉大隻鮮甜美味烏冬彈牙。

🍹 白桃果汁 ~ 微甜內有白桃果肉。

🍺 一番搾 500ml ~ 啤酒配串燒一流。
相約住屯門好朋友出動搵食,選了一間頗用心又有意思的日式居酒屋🍶居酒屋門外已好有日式感覺,放了一架奶油色系單車,門匾白紙黑字的寫了特別的店名,還有一張長枱可以戶外用膳感受街頭的感覺,下次再來希望有幸可以坐到。店內都是日式佈置,雖然座位不多,大慨十幾個位,但很喜歡有兩排高凳的bar 枱,跟朋友可以排排坐,輕輕鬆鬆傾計。▪️吉列炸蝦🍤 炸物炸得薄薄的一層,內裡鬆軟,配以沙律 醬,一點都不會感覺油膩。▪️串燒拼盤🍢 居酒屋梗係要叫串燒,飲下🍻慢慢食下串 燒傾計,叫併盤就最好唔洗諗食咩,款款都 好香口。▪️留白海鮮炒飯🍚▪️醬燒鮑魚 估唔到居酒屋整鮑魚都很棒,天彈牙又有醬 汁煮,食一粒都唔唔夠喉要再叫🤤▪️清酒煮蜆🍲 粒粒蜆都大又新鮮,跟朋友一樣忍不住連清 酒汁都清了🤭▪️魷魚一夜干🐙 呢款配🍺一流,每次都是必叫之選。▪️一番柞🍻 整體感覺很滿意,跟朋友放工後傾計好地方,坐得舒適,食物都很滿意,價錢抵食。值得一提是店內見只有2位女子負責打理,處理食物和招呼客人都很用心,約定下個月再來支持小店,再試更多美食🫶🏻✿ ✿

▪️吉列炸蝦🍤
炸物炸得薄薄的一層,內裡鬆軟,配以沙律
醬,一點都不會感覺油膩。

▪️串燒拼盤🍢
居酒屋梗係要叫串燒,飲下🍻慢慢食下串
燒傾計,叫併盤就最好唔洗諗食咩,款款都
好香口。

▪️留白海鮮炒飯🍚

▪️醬燒鮑魚
估唔到居酒屋整鮑魚都很棒,天彈牙又有醬
汁煮,食一粒都唔唔夠喉要再叫🤤

▪️清酒煮蜆🍲
粒粒蜆都大又新鮮,跟朋友一樣忍不住連清
酒汁都清了🤭

▪️魷魚一夜干🐙
呢款配🍺一流,每次都是必叫之選。

▪️一番柞🍻

✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿
▫️ 留白居酒屋 (屯門)
📍 屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖

一番柞🍻
醬燒鮑魚
串燒拼盤🍢
魷魚一夜干🐙
屯門既呢一帶都比較多野食 今次就揀咗呢間居酒屋🏮店舖細細 但就充滿日式風格 門口既招牌令我印象最深刻不過走個陣落好大雨 所以就影唔到🥲除咗餐牌上見到既野之外 仲可以留意一下店舖有咩當日推介例如海鮮類呢啲 都會因應返當日來貨 所以會有唔同嫁😜➷🪐 三色炸物拼盤呢個炸物拼盤有炸雞 墨魚咀同魚手指🤤份量夠2-3人食 樣樣都係岩我地口味既野 無理由唔叫既🤭炸物熱辣辣香脆係最重要既😋雞肉既嫩滑 墨魚咀個種煙韌🐙再加埋魚手指既滋味簡單而又惹味既拼盤就誕生 配埋啤酒就prefect🍻§🪐 雞皮🪐 日本走地雞脖子肉🪐 免治雞肉棒🪐 豬頸肉串🪐 鹽燒翠肉瓜🪐 牛油燒烤菇🪐 日本厚切牛舌芯黎到居酒屋點都要食串燒🏮多多少少都要食啲先過癮🤤串燒上控制火喉係要有返啲技巧🤣例如焦香呀 味道調教🧂見店員一個人處理咁多order既串燒都無問題👍🏼肉類同牛舌都唔會燒到嚡熠熠😌仲帶點焦香蔬菜類都唔會燒到乾身🥒入口仲有好多水份😋雞皮外層夠脆口 可以再耐多少少 會更加脆卜卜🐓§🪐 燒貴妃蚌由於佢地真係小店 所以每日入既貨都未必會一樣我地當日就揀咗貴妃蚌😍海鮮既鮮甜融入口中 亦都無泥無沙 非常新鮮👍🏼用黎配搭既蒜蓉無疑係絕配🤤
屯門既呢一帶都比較多野食 今次就揀咗呢間居酒屋🏮

好喜歡呢種咁地道既居酒屋 帶俾人既感覺好暖心🥰
過黎嘆杯啤酒🍻食吓野 都係一件好放鬆既事🤭

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2023-04-07
5 分鐘 (堂食)
燒貴妃蚌
蜆肉湯烏冬
2023-04-06 112 瀏覽
今日老公帶我食好西❤️‍🔥去完日本無耐又掛著鄉下了🥹所以嚟食下串燒當自己去旅行🧳行到身水身汗💦老公一坐低即刻叫杯麒麟飲🍺飲得酒點可以冇啲串燒送下酒🥰我哋叫咗翠玉瓜➕菇➕腸仔➕雞頸肉➕免治雞肉➕豚肉車厘茄‼️不得不說佢燒得真係幾好因為啲菇/瓜一啲都唔會乾爭爭💁然後啲肉全部都有滿滿的肉汁😊而且燒得啱啱好啲肉都非常之嫩❤️免治雞肉要加埋溫泉蛋一齊食味道非常之夾‼️我哋仲叫咗隻燒扇貝🥰啖啖都是滿滿嘅蒜蓉味👍除咗串燒我哋仲叫咗個主食share😍啲峴大大粒咬落去有多汁無沙‼️烏冬都有淡淡的鮮味😍最後我哋叫多條燒魚‼️好香而且條魚冇乜骨啱晒我呢啲平時唔識食魚嘅朋友仔🤪除咗有啲香草🌿仲有啲柚子鹽喺隔離😋如果覺得唔夠味嘅可以加少少食😍火候都係一如既往咁控制得非常之好冇甩皮甩骨😙

我哋仲叫咗隻燒扇貝🥰啖啖都是滿滿嘅蒜蓉味👍

2023-04-04
2023-04-05 64 瀏覽
今日路過虹橋附近,見到一間門面都幾日本風既餐廳,叫留白,跟住見到門外有三五成群係度食啤酒串燒。即刻燃燒了我的日本魂,同埋屯門真係無咩地方可以個感覺似居酒屋,見到呢度咁熱鬧即刻入去試試。居酒屋一定係要叫返杯酒先叫其他,即刻叫杯麒麟爽下先,見到店員慢慢倒酒跟住成泡都係一個享受。有酒點可以無下酒菜,見到附近d 人不停咁order 串燒燒物。我都即刻叫返幾串旁下身,當然係要叫我最愛的燒鳥!呢度燒鳥種類其實都好豐富,連雞屁股都有。我就即刻order左 雞頸肉,雞肉棒,雞pat pat,加上台灣場and燒菇瓜,整多條魚加多個烏冬我諗應該夠食啦!串燒上黎,就有撲鼻而黎既日本燒烤味道,唔係大陸燒烤個款。係炭燒個種香味,撒上點點七味粉,將串燒昇華左一個地步。 雞頸肉嫩而不老,咬落去個種彈牙完全燒到剛剛好,雞肉棒配上大蔥月見汁,豐富左雞肉棒既層次!再加上一啤酒完美配搭,gur到一個點。跟住燒烤攻略完就要食個烏冬同燒魚。個烏冬既峴大大粒咬落去有多汁,峴汁係你個口爆出黎,配上烏冬,簡直停不了咁不停索烏冬,加上烤魚落埋香草,不禁令人覺得係日西風情.

燒深海泥鯭
麒麟啤
蒜蓉燒扇貝
  • 雞頸肉串
2023-03-21 88 瀏覽
虹橋真係好多美食小店, 呢間串燒小店。我每次經過都聞到香噴噴嘅串燒味,門口總是坐左三五知己、飲酒🍻談歡! 今日終於同老公有時間一齊坐低食個lunch 呢個卡位好有feel ,是個打卡位📸️櫻花蝦醬油味真拉面🍜$78+唐陽炸雞🍗 櫻花蝦醬油拉麵充滿濃郁既海鮮風味,拉面的麵條則是粗身,口感彈牙有嚼勁。搭配了海苔、蔥花、半熟糖心蛋等配料,讓這款拉麵更加豐富美味。唐陽炸雞即叫即炸,炸雞的口感酥脆,外皮炸至金黃色,內裡則是鮮嫩多汁,配上蛋黃醬,好好食😋老公叫左自選3款串燒配搭拉麵$108火雞腎、 免治雞飲棒、一口牛我同老公最鍾意❤️免治雞肉棒、表面烤到微焦,裏面肉汁鮮嫩,啖啖肉,送酒一流整體來講,環境食物都很不錯
今日終於同老公有時間一齊坐低食個lunch
呢個卡位好有feel ,是個打卡位📸️

櫻花蝦醬油味真拉面🍜$78+唐陽炸雞🍗

老公叫左自選3款串燒配搭拉麵$108
火雞腎、 免治雞飲棒、一口牛

整體來講,環境食物都很不錯

2023-03-20 51 瀏覽
星期日時我朋友介紹來到屯門有間高質留白居酒屋🏮,假日來到,食客都比較多,如果平日來可能更寫意。店鋪雖少但富有日本🇯🇵氣息,我坐下聽著日本歌曲,品嚐食物又好味😋蜆肉豬骨湯拉麵🍜湯底是自家熬製,食得出冇味精又香濃,蜆肉更是大大粒,鮮甜可口!櫻花炸虎蝦拉麵🍜好喜歡豐富的櫻花蝦都蓋滿了拉麵🍜上,虎蝦大粒肉嫩多汁!小食的唐揚炸雞🍗外脆內軟炸得剛好,美味小食!👍留白居酒屋 🏮 屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖

蜆肉豬骨湯拉麵🍜

櫻花炸虎蝦拉麵🍜
好喜歡豐富的櫻花蝦都蓋滿了拉麵🍜上,虎蝦大粒肉嫩多汁!

小食的唐揚炸雞🍗
外脆內軟炸得剛好,美味小食!👍

留白居酒屋 🏮
屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖
今日同朋友黎咗屯門紅橋個頭覓食, 我地兩個都比 既門面吸引咗一齊望過去, 我地仲話係咪去咗日本😂店內有一排吧枱座位同一張二人枱, 而店外有一張四人枱同兩張二人枱, 我地八點去到得返店外張二人枱, 雖然唔洗等位, 但上菜就等左好耐🍢串燒台灣腸 ($24)火雞腎 ($24)牛肋條串 ($38)雞皮 ($14)串燒價錢唔算貴, 上碟擺盆加哂分, 即點即燒加埋佢既味粉, 正👍🏼, 不過其中牛肋條比較失色, 有啲韌🥤可樂 ($18) 🍺 ($58)食串燒點可以唔啤啤佢, 可惜朋友要揸車所以揀咗可樂🐟🐙🐔三色炸物拼盤 ($98)份量比較大, 如果多啲人share好啲😂 炸魚手指最驚喜, 外脆內軟, 墨魚咀都好好食, 炸雞就一般無乜特別蒜蓉牛油燒元貝x2隻 ($116)元貝唔算好新鮮, 但佢個蒜蓉牛油醬好香好好味, 如果撈白飯應該會好滿足🫣🤭清酒煮蜆 ($唔記得🫣)啲蜆好大隻 超鮮甜 一粒沙都無!真係好推介大家一定要點!留白海鮮炒飯 ($98)有鑊氣, 飯炒得粒粒分明, 味道不過不失, $98黎講有啲略貴
今日同朋友黎咗屯門紅橋個頭覓食, 我地兩個都比 [留白居酒屋] 既門面吸引咗一齊望過去, 我地仲話係咪去咗日本😂

🍢串燒
台灣腸 ($24)
火雞腎 ($24)
牛肋條串 ($38)
雞皮 ($14)

🥤可樂 ($18) 🍺 ($58)

食串燒點可以唔啤啤佢, 可惜朋友要揸車所以揀咗可樂

🐟🐙🐔三色炸物拼盤 ($98)

蒜蓉牛油燒元貝x2隻 ($116)

清酒煮蜆 ($唔記得🫣)

啲蜆好大隻 超鮮甜 一粒沙都無!真係好推介大家一定要點!

留白海鮮炒飯 ($98)

2023-03-09 545 瀏覽
星期日入屯門,順便約咗家姐食晚飯。其實屯門區都有很多不錯餐廳。今次嚟到青翠徑,搵到呢間「留白屋酒屋」。門面已經滿有日本風味,門口有一張4人座位。入內長長的走廊,左邊一排共十個吧枱坐位,再最入面是一張二人矮枱。牆身貼了不少經典日本漫畫海布。整體感覺乾淨企理舒服。食物方面有串燒、丼飯、拉麵、炸物及各款日式料理等。居酒屋當然吾少得有酒精飲料供應,亦有特色飲品及汽水。先選了多款串燒,特別推介《日本走地雞脖子肉》($26),記得要試,首先雞脖子肉不是太多地方有供應,而且肉質特別滑嫩,而又帶爽口感覺,特別又好味。《鹽燒一口牛》($40),切成方粒,入口表面帶鹽香,牛肉爽口彈牙有肉香,非常高質素。其他《牛油雞比菇》($22)、《鹽燒翠肉瓜》($24)亦不錯。《三色炸物拼盤》($98)唐揚墨魚嘴3粒、唐揚炸雞3塊、炸魚手指4條。三款都好好味,魚手指魚味十足;墨魚嘴好特別,咬落肉爽惹味;炸雞有調味,炸至表面金黃薄脆,入面仍肉嫰多汁,十分出色。《醬燒五花腩丼》($78)五花腩連有豬皮,燒至微乾身,咬落煙靱,加上薄切所以入口一點都不覺肥。飯粒比較有咬口,粒粒分明。再加入醬汁、紫菜絲及蔥花,香而不膩。《魷魚一

串燒

《三色炸物拼盤》($98)

三色炸物拼盤

《醬燒五花腩丼》($78)

醬燒五花腩丼

《魷魚一夜干》($108)
呢個製作特別需時,魷魚燒烤得很均勻,剛剛不會太焦,切成小片並配有七味粉,佐酒小食首選。

魷魚一夜干

第二日要返工,所以今晚不飲酒。選了兩杯特色手調飲品。大大杯,認真抵飲。
《蜂蜜柚子茶》($29) ,柚子茶香濃。
《雜莓奇異果茶》($30),奇異果茶微帶酸及草莓香氣。

2023-03-05
醬燒五花腩丼
魷魚一夜干
2023-03-08 60 瀏覽
行過屯門既留白居酒屋,好有日本風味,今次決定試下!櫻花蝦油味真拉麵櫻花蝦好足料,而且味道濃郁,岩曬中意蝦既朋友。另外湯底係類似黑蒜油味,非常香~日式蜆配豬骨湯拉麵蜆肉夠多夠大粒,有蔥花吊味鮮味十足,加埋偏粗既拉麵同配料,食落好滿足。串燒係即叫即燒架,今次叫左豬頸肉﹑免治雞肉棒﹑一口牛同雞頸肉。各有各特色,個人中意免治雞肉棒,依落啖啖肉咬到雞軟骨,口感好豐富。而雞頸肉就真係第一次食,食落偏爽口,加埋燒汁既甜味幾香口。最後叫左杯波子汽水送串燒,真係童年回憶返曬來啊!
行過屯門既留白居酒屋,好有日本風味,今次決定試下!

櫻花蝦油味真拉麵

日式蜆配豬骨湯拉麵

最後叫左杯波子汽水送串燒,真係童年回憶返曬來啊!