2019-04-24 1486 瀏覽
實在不知所謂,同佢經理講個灌湯小籠包點解會咁樣樣佢仲大大聲話佢係咁樣,係包得差啲㗎啦,小籠包裏面冇湯你仲話比人哋聽係包湯,我睇見都唔想食。最重要係個經理問我點解話要換🥴
2019-04-19 912 瀏覽
復活節同兩老去飲茶,老人家都係鐘意飲茶食點心。呢度都係兩老成人幫襯既地方。地方大,唔使點排隊,可能復活節大家都出哂埠今日有少空。-叫左一碟干炒牛河同幾個點心。個牛河勝在係唔油,多手,同冇乜洋蔥吖蔥吖,啱我口味。最好食係叉燒包,新鮮又夠餡。但係今日沙嗲魷魚同粉粿麻麻地,魷魚太唸冇口感,個粉粿就皮太薄又唔實,一夾就爛哂。另外仲有叫牛肉腸、叉燒包、薑汁千層糕,正正常常咁。-其實呢間野唔差既,真係要睇師傅手勢,同你食果日好冇彩。
其實呢間野唔差既,真係要睇師傅手勢,同你食果日好冇彩。
2019-04-19
$100 (早餐)
2019-02-25 1237 瀏覽
今日同媽咪晨早去炮台山站附近攪証件,排隊取籌整完都十一㸃幾,就在附近逛逛有咩食。 經過見到有間外面看起來好似幾好酒樓,媽咪見到即話飲茶好吖。 好在早到一步,竟然仍有早茶優惠。新鮮炸起咸水角,脹卜卜熱辣辣。豆苗餃,皮薄餡足,每粒也有大大蝦仁。潮州粉果,皮也薄,好多沙葛吃出爽脆。雞包仔,唔算甜,也足料。帶子腸粉,用長碟擺放看起來靚,但其實份量少咗好多。 粉皮又薄又滑,可惜帶子份量少到根本找它出來也有難度,感覺好似食淨腸粉。

好在早到一步,竟然仍有早茶優惠。

新鮮炸起咸水角,脹卜卜熱辣辣。

豆苗餃,皮薄餡足,每粒也有大大蝦仁。
潮州粉果,皮也薄,好多沙葛吃出爽脆。
雞包仔,唔算甜,也足料。

2018-12-20 1680 瀏覽
因為有親戚來港一星期,今日特意陪親戚再度飲茶。今天叫了四份點心,上海菜肉包(中點),魚翅鳳眼餃 (特),美極多春魚和一碗鮮蝦球伊麵。上海菜肉包的包很厚,感覺很乾。包的菜肉味道清淡,令乾的菜肉包變得更加乏味。魚翅鳳眼餃的部表面,舖有少量的蟹籽,內有蝦,味道不過不失。美極多春魚,熱辣辣,炸得脆,不過炸粉更為多。配上喼汁,都算是好味。鮮蝦球伊麵,份量很多,配料也合適,伊麵口感很好,感覺不錯。不過湯的㳄過杰,沒有湯的感覺。

魚翅鳳眼餃的部表面,舖有少量的蟹籽,內有蝦,味道不過不失。

2018-12-07
2018-12-20 239 瀏覽
有位特別喜愛香港點心的親戚來港一星期,不喜愛飲茶的我,今天都特意陪君飲茶。由於我不愛飲茶,所以由親戚選擇點心。叫了三份點心,魚肚玉米粥(大點),碧綠帶子腸 (頂點)和百花蒸釀魚肚 (頂點)。因為午巿時段,人流很多,等候點心的時候都較長。先來的是魚肚玉米粥,份量很多,配料也很足夠,可惜太咸。然後再來碧綠帶子腸。腸粉皮有點粉,細細粒的帶子和翠肉瓜的配搭,味道算是不過不失。最後的百花蒸釀魚肚,蝦塊上面舖有蟹籽。個人覺得有點油膩。

最後的百花蒸釀魚肚,蝦塊上面舖有蟹籽。個人覺得有點油膩。
2018-12-03
15 分鐘 (堂食)
2018-11-16 1532 瀏覽
今天三人的午餐叫了一碟福建炒米和幾個點心 - 排骨陳村粉、鳳爪、义燒包和鹹水角。這裡的點心是即叫即蒸 ,需時15 分鐘,所以上桌的時候是比較熱!豉汁蒸鳳爪味道不錯而且軟和淋。排骨陳村粉比較乾但頗為軟滑,可能排骨是用了鬆肉粉!本來以為福建炒米會好像有汁的福建炒飯,濕濕地,但當它上桌的時候才知是乾炒的,配料卻頗為豐富,內裏有蝦粒、雞粒、蛋絲、西芹絲、炸菜絲、蘿蔔絲,但味道卻嫌淡了一些!總括而言,今天的點心比較美味!炒米雖稍為遜色,但我們對這午餐已非常滿意!
豉汁蒸鳳爪味道不錯而且軟和淋。
排骨陳村粉比較乾但頗為軟滑,可能排骨是用了鬆肉粉!
2018-11-13
1 分鐘 (外賣送餐)
午餐
2018-07-08 2960 瀏覽
印象中午市時段有嚟過飲茶,晚市時段較少機會嚟,今晚返完教會,同囝囝及弟兄姊妹即興約食晚飯聚吓食物選擇都多,自問有時會遇到選擇困難時候,都喺留比姊妹們落單海皇燉冬瓜盅主要材料有冬瓜,蟹柳,蝦,雞件等天氣炎熱,冬瓜有消暑作用,配上其他食材,當下巳有種消暑解悶氣嘅感覺鮮菌北菇燒豆腐中規中矩 不過不失彩虹咕噜肉甜甜哋唔覺酸,送飯一流!如份量多啲會更理想薑蔥花膠牛柳牛柳嫩而唸身,小朋友食都唔會覺得靱待應服務態度親切有禮,環境寛躺舒適。

海皇燉冬瓜盅

主要材料有冬瓜,蟹柳,蝦,雞件等

鮮菌北菇燒豆腐

中規中矩 不過不失
彩虹咕噜肉

甜甜哋唔覺酸,送飯一流!如份量多啲會更理想
薑蔥花膠牛柳

牛柳嫩而唸身,小朋友食都唔會覺得靱

待應服務態度親切有禮,環境寛躺舒適。
2018-07-07
2018-05-08 2351 瀏覽
呢間酒樓午市晚飯我都食過,算係唔錯,酒樓點心對我黎講間間都差不多,因為飲茶既時間會坐得較耐,反而重點係坐得舒唔舒適,咁百匯軒都算係唔錯,座位都寬敞舒適,茶市點心絕對ok而晚市餸菜都相當唔錯,價錢也很大眾化至於服務方面唔要求高既都算係咁架啦,呢間又唔係酒店式高級酒家,難道一般酒樓要有酒店式服務嗎!整體食物質素,環境地方,服務態度都算好好好ok啦晚市有套餐,餸菜好味,價錢合理感覺晚市無論食物,侍應服務比午市更優越
而晚市餸菜都相當唔錯,價錢也很大眾化

整體食物質素,環境地方,服務態度都算好好好ok啦

晚市有套餐,餸菜好味,價錢合理

感覺晚市無論食物,侍應服務比午市更優越

2017-09-27 4458 瀏覽
啲賣相超唔得,其實已經要求不高,但係咪可能整得似樣啲?呢碟菜,好似一碟垃圾咁!The presentation of the dish is really not ok. Actually I already don’t have much expectation on this restaurant, can they do something to make some improvement?Ps 呢碟菜係原裝,無人掂過!
Ps 呢碟菜係原裝,無人掂過!
2017-07-29 3194 瀏覽
粉絲蝦煲同其他特價菜都好味 $50-60~~~豆腐ah金銀旦莧菜ah德國咸豬手都好好好好好惹味!!!!! 炒飯都吾錯!!不過甘啱有人食煙臭到死。。。。。Anyway it is still a very good choice for family gathering or normal dinner~
  • 粉絲蝦煲
Cantonese restaurants serving Dim sums are all over the place in Hong Kong that the quality of the food varies from very delicate (and costly) to mediocre or even poor (yet still very costly). This place that we went to offered quality dim sums, we ordered fried fish cakes (煎魚餅),  chicken congee (皮蛋雞粥), fish noodles (斑片拉麵), pork and rice noodles(排骨陳村粉), cow stomach with black pepper (黑椒金錢肚), fried spring row with shrimp (in the picture) and tofu dessert (in the picture). Among them, spring rows and congee were the best.

It is a decent place for dim sum all in all, reasonably priced for food of such standards. Their dinner deals are even more appealing.
Tofu dessert(即撞豆腐花)
Fried spring rolls with shrimp(炸米卷)
2017-07-23
  • Spring rolls
2017-07-13 1781 瀏覽
波士頓龍蝦份量足,餐牌寫有一隻,用芝士醬汁調味,好彩芝士味不濃,否則蓋過龍蝦味,烏冬反而少d,是普通貨不彈牙,不過$98,是超值。魚肉鮮味,有杞子和我喜歡的多葱加上醃料,連只吃飯也和味。雞絲海蜇過鹹又不夠凍薑汁糕胭韌不太甜,但薑味不及以前曾來吃過的重。綠茶連煎堆色澤怪怪,沒有綠茶味。其餘點心如叉燒包、腸粉、芒果布丁等不過不失這間酒家人手不足,落點心和沖茶加水要東張西望又舉手等等才有伙記來,下次會再來飲茶,因價錢唔貴,最重要是近行動不方便的大姊夫家。
龍蝦烏冬

魚肉鮮味,有杞子和我喜歡的多葱加上醃料,連只吃飯也和味。
龍躉蒸飯

雞絲海蜇過鹹又不夠凍

薑汁糕胭韌不太甜,但薑味不及以前曾來吃過的重。

綠茶連煎堆色澤怪怪,沒有綠茶味。

其餘點心如叉燒包、腸粉、芒果布丁等不過不失

2017-07-12
  • 龍躉蒸飯
2017-07-11 1491 瀏覽
百滙軒在香港有幾間分店,炮台山呢間我剛去了午飯,覺得佢嘅孖寶套餐唔錯。酒樓,當然會有各類傳統點心,任君選擇。由於鄰近地鐵站,附近有商業大廈,又有大型屋苑住宅,所以人流好旺。lunch都幾火爆,如果驚無位,最好都打定電話預訂,免等位之苦。。講下食物先,選擇左$168套餐,含有龍蝦伊面同菜苗,用168元既價錢,已經有海鮮、有面底、有菜,營養照顧周到。份量方面,龍蝦多肉,有驚喜。份量可以 share 燒乳鴿都做得唔錯,咬下咬下,骨脆肉嫩。

酒樓,當然會有各類傳統點心,任君選擇。

份量方面,龍蝦多肉,有驚喜。份量可以 share

燒乳鴿都做得唔錯,咬下咬下,骨脆肉嫩。

2017-02-06 2257 瀏覽
Despite a reservation, I still had to wait. Reason given by receptionist was that here are guys who have $3k tables and they need to be served first. Worst service ever from a receptionist!

2016-11-27 2779 瀏覽
同朋友行完街即興過黎飲茶,一入門口reception已經好晦氣,寫完紙隊比我地話“入去啦”到帶位果個仲更加不知所謂,佢首先帶我地去張4人枱,然後佢話呢張大枱兩個人唔坐得。跟住帶我地去門口張一半入左牆,得一張櫈既位叫我地坐,點坐呀,人地推門入黎絕對撞到我膊頭。咁我成餐茶咪一有人開門咪起身??跟住佢又帶我地行去大廳,我好火滾,佢再大聲強調啲4人枱兩個人唔坐得咯。我丟低張點心紙同賣單卡轉身同朋友走。部長呢個時候走出黎話個帶位做乜人地入到黎有位唔比人坐。果位呀姐仲大大聲話咁坐啦。你地冇野呀??你覺得咁既態度過呼呼喝喝,我仲要幫襯你?唔好唔幫我登!!我覺得呢件事係應該比所有potential customer知道。我想話我平時係附近返工,萬一下次我帶左我啲客同老闆黎飲茶咪死!!!!呢間野既老細,如果你睇到而又注重自己盤生意既,唔該換左果兩個金髮聲大夾惡當客係仇人既女侍應。食客係黎食野係黎享受唔係事必要受氣既。

我丟低張點心紙同賣單卡轉身同朋友走。
部長呢個時候走出黎話個帶位做乜人地入到黎有位唔比人坐。

果位呀姐仲大大聲話咁坐啦。

你地冇野呀??你覺得咁既態度過呼呼喝喝,我仲要幫襯你?

食客係黎食野係黎享受唔係事必要受氣既。

2016-11-27
下午茶