2018-09-23 94 瀏覽
每逢星期四,也是超忙的。上完大早班,便匆匆趕去做運動,然後吃點東西,就馬不停蹄的趕去上課。所謂的這點東西,其實已包括了午餐和晚餐。因此,我通常都會在車站附近找一些飽肚又大份的東西。我對於車仔麵,有一種情意結。尤其在米線、薯粉當道的年代,車仔麵店買少見少。難得遇上了,自然而然的登門拜會。甫進店內,發現店舖非常闊落、裝修完善、光線充足,完全沒有一般車仔麵檔的地踎氣息。下午茶時段,小貓三數隻,職員和食客比例近乎一比一,大部分食客也可獨坐四人桌。桌面上備有菜單及筆,讓客人填寫。我點了三餸車仔麵($28)和熱檸水($5),整個下午茶盛惠33大洋。三餸車仔麵中,我點了豬軟骨、豬皮和蘿蔔,米粉底,配辣汁中辣。豬軟骨份量太少,只有兩小塊。味道是茄汁焗豆的茄汁味,非常怪異;加上口感偏硬,軟骨部分未有充分煮透,十分難吃。豬皮相較之下,顯得十分正常,但還是偏硬,未能完成地吸收湯汁。兼且,豬皮的豬毛頗多,即使炸開了,還是吃的出來。蘿蔔亦同樣面對煮得不夠的問題,加上蘿蔔本身質素欠佳,極為多渣,唯一可取的是份量夠多。湯底偏淡,辣汁只是帶有橙色油份的汁料。整碗麵來計,份量充足,但味道奇差,決不再吃。

2018-09-20
2018-09-20 70 瀏覽
食早餐唔知去邊好,周圍行下,發現到呢間幾平又食車仔麵既,咁啱我最近鍾意左食麵,所以就行左入黎!佢嘅選擇都好多,我自己填張紙👇🏻👇🏻👇🏻我叫左公仔麵,配沙嗲牛肉,煎蛋同腸仔,本身諗住叫河粉,但係因為叫既餸比較適合食公仔麵🤣🤣結果要左腩汁,同埋佢送野飲,加錢有凍飲!係超級奇怪的組合,因為沙嗲牛肉已經有汁,再配腩汁,唔知係咩味呢🤣🤣其實都唔算好貴,睇吓味道如何!黎到見到好大碗,用食拉麵既碗,份量正常!腸仔鹹咗小小,沙嗲牛肉味好重,同時食到腩汁味🤣杯嘢飲都正常!整體, $30早餐來講其實抵食👍🏻👍🏻

佢嘅選擇都好多,我自己填張紙👇🏻👇🏻👇🏻

其實都唔算好貴,睇吓味道如何!

杯嘢飲都正常!整體, $30早餐來講其實抵食👍🏻👍🏻
2018-08-31 78 瀏覽
我份人好真,一定好讚有彈,呢間車仔麵我食過一次,其實覺得都唔錯,裝修又有心思,專誠去幫襯多一次,結果。。。。讚左佢先,啲菜圃唔係好辣,幾好味仲係任筆,呢個要讚既。兩碗野唔洗我講,自己睇,除左匙羹咖哩汁外,基本水一樣。油菜個腩汁蘇到想嘔重點講當日,我喺門口見到poster有個雜麵,我唔想諗,想問個姐姐點叫,佢好似聽唔明我講中文咁,我老婆最後問佢有無menu, 佢先行去攞,乜有menu唔係比客睇,成疊放喺度做咩?好,我算,麵到,每樣兩舊,仲要成班阿姐喺度打牙較,有人叫都聽唔到;突然,有一個開電視,J2台,剛好出現6六合彩攪珠結果,有個大叫,呀!都叫你跟我買4號啦!嗌亂叫大約10分鐘,有人熄返個電視。哦…原來個電視係比員工睇六合彩既。野食垃圾,服務奇差,臨走埋單個阿姐連多謝都無句,我講過我喺地下執到錢,我都唔會再幫襯,完。

讚左佢先,啲菜圃唔係好辣,幾好味仲係任筆,呢個要讚既。

兩碗野唔洗我講,自己睇,除左匙羹咖哩汁外,基本水一樣。

油菜個腩汁蘇到想嘔

哦…原來個電視係比員工睇六合彩既。
2018-08-21
2018-08-30 30 瀏覽
因為有啲趕時間, 每次趕時間我都諗起食粉麵車仔麵係我經常食嘅,因為真係快靚正!呢間車仔麵轉左手之後第一次去,裝修同之前嘅鋪頭差唔多,我叫咗豬腸,蘿蔔同埋牛筋。一想到你個碗好大,可能因為碗大,落咗好多湯,搞到成碗野冇味,我最後要問佢攞咗碟牛腩汁豬腸都夠入味,蘿蔔都夠清甜不過牛筋腩就碎濕濕,冇乜趙口!雖然加咗腩汁但個湯都唔夠味,好在枱面有個辣菜脯搭返夠個味今次我飲凍奶茶,買單$52....不過旺角區租金貴,都同食物質素成正比!
因為有啲趕時間, 每次趕時間我都諗起食粉麵
車仔麵係我經常食嘅,因為真係快靚正!

呢間車仔麵轉左手之後第一次去,裝修同之前嘅鋪頭差唔多,

我叫咗豬腸,蘿蔔同埋牛筋。

豬腸都夠入味,蘿蔔都夠清甜
不過牛筋腩就碎濕濕,冇乜趙口!

雖然加咗腩汁但個湯都唔夠味,好在枱面有個辣菜脯搭返夠個味

2018-07-31 41 瀏覽
提到香港特色食物,大家一定會諗起燒賣、魚蛋、雞蛋仔、叉燒包......,而作為正餐嘅代表,一定係車仔麵吧!今日經過太子見到尼間車仔麵店,大大間幾企理,裝修富有香港特色,就入去試試吧!坐位闊落,不會出現背對背情況,加上樓底高,有空間感,環境舒適,店內插畫亦很有特色有成48種餸10種麵選擇,梗有幾款啱食掛仲有碟頭飯同小食選擇,都幾多種類我叫左個三餸配米粉小辣加腩汁,咖哩魚蛋有香味但唔夠辣,豬腸洗得乾淨但一般入味,通菜分量亦算多,湯亦幾夠味,整體來說滿意吧!飲埋支低糖五花茶,滿足

有成48種餸10種麵選擇,梗有幾款啱食掛

仲有碟頭飯同小食選擇,都幾多種類

飲埋支低糖五花茶,滿足

2018-06-25 66 瀏覽
我好喜歡食車仔麵,之前見門面咁誇張,都唔夠入去試,以為會好貴今日經家人介紹話ok,就去左試下,4人3個車仔麵,1個飯。大家都覺得味道ok,份量都可以,價錢亦唔算貴。特別一提,魷魚可以濃味啲,啲蘿蔔有絲,可以煮(林)啲,牛筋味都唔夠濃。環境較寬敞,比舊式個啲舒服好多。
環境較寬敞,比舊式個啲舒服好多。
雞翼蛋飯
2018-06-24
2018-05-21 59 瀏覽
店名以車仔麵命名,點餐當然離不開車仔麵。下午茶時段$28三餸不連飲品,算便宜吧。店家頗細心,安排了一只小碗放骨頭,抵讚。食物方面,我選了至愛的紅薯粉,配上豬手、牛筋及蘿白,再來過腩汁底。食物很快來到,先來一口熱湯。。。油很多,味道是以味精作主而非牛骨,麻麻地~紅薯粉是滑身的,沒有煮過淋。豬手炆得不夠時間,軟骨地方仍是硬硬的~牛筋夠淋,OK~蘿白很甜,不錯。整體來說係不過不失,不用排隊才進來一試。整條街食肆林立,要站穩一席位看來還要多下一點心機。

2018-05-17
2018-05-17 56 瀏覽
經過旺角,諗住搵間餐廳求求其其快快脆食個午餐,入左呢間車仔面。餐廳嘅牆畫係帶有啲懷舊香港嘅畫風。有一邊牆寫住12大推介。呢間車仔面普遍嚟講都唔算平,叫個3餸面就已經42蚊了。餸菜同面底選擇都算幾多。老公叫左豬大腸,牛腩,蟹籽丸配油面加腩汁。豬大腸好多肥膏,咬落口一口油膩感覺; 牛腩冇嘜味,而且又鞋口; 蟹籽丸自然係唔會有咩特別。我叫左豬軟骨,海鮮卷配薯粉加腩汁。 豬軟骨亦都係比較多肥膏;可能海鮮卷炸過關係,整到成碗湯都好多油。我地2個明明加腩汁,湯望落仲係好淺色,食落去好淡口,冇咩味。

餐廳嘅牆畫係帶有啲懷舊香港嘅畫風。有一邊牆寫住12大推介。

2018-05-09 57 瀏覽
從來沒寫過食評,但真的太忿怒,不寫不可。食過幾次,覺得一般啦,尋晚再食,卻發生了令人失望的事情。我叫左個三餸車仔麵,要中辣。等左2個字,碗麵送上。呢間店既沙嗲醬係放係個湯匙到,等客人自己撈落個湯到的。我將d醬撈散左係個湯到,發現裏面有隻大蚊,咁我即刻叫個侍應換左佢。跟住,不消30秒,碗麵再送上(我心諗咁快?),個侍應同我講已經換左啦。我望下碗野,d沙嗲醬係撈散左係d湯到(同我叫佢攞走果碗,已經撈云左既麵一樣)我望下隔離枱,新鮮送上的車仔麵,果堆沙嗲醬都係係個湯匙到俾個客自己撈落湯到的。我有合理的推斷,間野根本無換過一碗新既麵俾我,如果有,一碗新整的麵應該係將沙嗲醬放係湯匙到的,相信間野只係求其整走左隻蚊就原碗麵俾返我。我覺得失望,這裏是香港,作為客人的我,感覺受騙。我食左2啖,無食啦,有d反胃,埋單走左。埋單果陣我同個收銀員投訴,我懷疑佢地間店無換到碗麵,個收銀員竟然向我提議我應該order另一款式的車仔麵,例如將麵改米粉,那就能確保㕑房一定會整一碗新的麵俾我。我永不會再光顧這店。
從來沒寫過食評,但真的太忿怒,不寫不可。
食過幾次,覺得一般啦,尋晚再食,卻發生了令人失望的事情。

2018-04-23 44 瀏覽
在沒有太多客情况下入座,店員只顧閒聊,不大願意招呼。因忘了帶紙巾又見鄰枱都有紙巾盒供應,便要求也要一盒,誰料她眼尾一望便粗聲喝道「自己攞!」我頓時有貼錢買難受感覺。雖然食物ok,但這次是我人生中第一次在openrice的劣評
2018-04-14 55 瀏覽
正如標題所講一樣,upgrade咗一般傳統車仔面嘅格調。雖然舖頭門面裝傷企理光猛,乾淨整齊。但係食物價錢偏貴又唔及傳統嘅風味,整體比較偏淡。餸菜份量少另外加錢飲品,熱鴛鴦麻麻地廁所非常惡劣

但係食物價錢偏貴又唔及傳統嘅風味,整體比較偏淡。餸菜份量少

另外加錢飲品,熱鴛鴦麻麻地

廁所非常惡劣
2018-04-13
下午茶
2018-04-08 41 瀏覽
依家既食車仔麵舖又點會得車仔麵,不過食飯就未必個個飽,不過新年期間,間間都加服務費,閒閒地都加十幾蚊一個餐,呢間加5蚊一個餐就唔埋入左先算。不過估唔到汁燒雞扒同焗豬既味道都可以。

2018-02-19
2018-03-09 53 瀏覽
平日晚上放工一個人,想輕食,以便早點回家休息。來到平日回家也會路經的始創中心,發現對面街有檔車仔麵,突然想起兒時最愛的車仔麵,好像食自助餐般,選取自己喜愛的食物,並全放進自己的碟中,有一份滿足感。這裡的裝潢設計有特式,掛上舊香港的照片,十大名物的橫額,給你有六七十年代舊香港的氣息。雖然裝修好,但食物始終是一間食店最重要的元素,就來說說看。今次只是簡單地叫了牛筋韮菜餃響玲米線,說真,沒什麼好說,沒有任何驚喜,韮菜餃是合格的,但牛筋有毛,不夠清潔,米線不彈牙,煮太夠?四十幾一碗麵,感覺不值。只來了一次,相信各有改善空間。期望下一次有更好的經驗。

只來了一次,相信各有改善空間。期望下一次有更好的經驗。
2018-02-28 37 瀏覽
放工黎到太子 諗住是但搵間野食就算心諗 車仔麵實冇死 應該唔會難食得去邊見呢間個樣咁靚就入左去叫左個豬手 蠔油冬菇 豬軟骨 烏冬 清湯底再加7蚊熱華田好快就上枱個碗係好大 但d份量真係勁少得半個烏冬 2舊豬軟骨加2舊豬手同2粒冬菇個湯㡳👎🏻👎🏻勁咸勁重味精 好難食烏冬 還可以冇過淋蠔油冬菇👎🏻👎🏻蠔油同冬菇d味係分開 蠔油還蠔油 冬菇還冬菇 好唔掂豬軟骨👎🏻👎🏻勁咸好重味精豬手👎🏻👎🏻少少肉都冇 又係重味精華田 正常味$49食呢餐 一d都唔抵一定冇下次
放工黎到太子 諗住是但搵間野食就算
豬手👎🏻👎🏻少少肉都冇 又係重味精

華田 正常味

$49食呢餐 一d都唔抵
一定冇下次
貢丸有霉味未煮熟, 墨丸硬,湯底冇味, 粗麵硬, 極度難食。 兩個人食90蚊, 不如你畀返錢我, 我畀番碗麵你, 車仔麵屋企自己都煮到, 真心唔明點解可以整到咁差。 唔會再去第二次。完。
2018-02-20