餐廳: 百樂潮州酒樓
資訊:

2019-12-06 2189 瀏覽
一來,每人一杯功夫茶,醒下胃當然叫潮州嘢食啦,首先來一個,掌翼鵝片,略嫌鵝片肥肉多了一點芋茸酥帶子幾特別,入邊有濃郁的竽茸,好食,杏汁豬肺湯,感覺不夠濃郁味道。差了一點香煎蠔仔烙,蠔仔都幾腥味⋯⋯方魚炒芥蘭,普普通通啦甜品鴛鴦水晶包,蒸得不夠淋。總括似酒樓普普通通。
一來,每人一杯功夫茶,醒下胃
芋茸酥帶子幾特別,入邊有濃郁的竽茸,
好食,杏汁豬肺湯,感覺不夠濃郁味道。差了一點
香煎蠔仔烙,蠔仔都幾腥味⋯⋯
方魚炒芥蘭,普普通通啦
甜品鴛鴦水晶包,蒸得不夠淋。總括似酒樓普普通通。
2019-11-24 1984 瀏覽
星期六響屋企清潔完, 去街食飯, 呢個套餐係旺角分店獨有,因為前個星期去九龍站嗰間分店都冇, 我哋揀咗粟米魚肚羹、鹵鵝肉同埋四個小菜,之後加個魚蛋粉,因為我哋有五個人, 原來佢哋做緊推廣,過咗600蚊有抽獎, 我哋嘅代表抽到香酥鴨, 之後即刻食埋, 朋友話,上一次佢哋去,抽到水晶包, 星期六嚟講個場得十張枱, 都算有少少靜, 我覺得佢個魚蛋粉冇以前咁好食, 我地點咗苦瓜排骨煲,都可以嘅,唔係好鹹,有啲蝦米,所以好鮮甜, 粟米羹同個鹵肉都好好味
2019-10-11 1968 瀏覽
今日屋企人生日,搵左最就腳嘅旺角食飯。隔離北京樓全場滿座,呢間一半都冇,可能因為價錢偏貴,好彩平日夜晚有套餐,可以揀前菜、湯、小菜。我哋揀咗滷水鵝肉、胡椒豬肚湯、蠔餅、椒鹽白飯魚、蒸烏頭。其中椒鹽白飯魚最搶手,炸得幾香脆,蒸烏頭有泥味,不推薦。因為吉枱比較多,所以夥計人手充裕,服務不錯。佢哋應該大部份都係潮州人,有聽到佢哋講潮州話,如果同鄉黎食可能感覺親切,可惜我唔係。順帶一提係個洗手間非常遠,係用商場公共洗手間,如果有老人家話小朋友,可能要注意。
今日屋企人生日,搵左最就腳嘅旺角食飯。

2019-09-20
2019-06-01 4038 瀏覽
約咗親人一起去moko食潮州菜我哋6點鐘左右入席 不是太多人也不用等位一坐低就有功夫茶飲我哋揀咗套餐 當晚做緊優惠價$508 就可以食一款滷水 加一煲湯 同两款小菜首先嚟到嘅係胡椒豬肚湯嗚 真係好好味 因為我真係好中意飲胡椒豬肚湯 佢做到好夠辣 好過癮 仲加埋啲鹹菜味 真係冇得彈鹵水鵝好大隻!好肥美好多肉!三個人食完全食唔晒 清湯牛腩上菜點火 滾下滾下嘅牛腩牛腩唔會太肥 又唔會韌 蘿蔔好爽口 好味檸檬蒸烏頭因為我唔太好酸酸地嘅小菜 所以正係可以講好酸 好大條 我地再另外仲叫咗糖醋麵一上枱係一塊煎麵 再上了一壺醋同糖你可以按自己嘅喜好 加適當嘅份量其實三個人可以唔使再額外叫一個麵因為其實個套餐已經食唔晒我哋買單共$765除開每人$250左右但其實伯樂潮州的小菜是有質素的所以很滿意今晚的晚餐
約咗親人一起去moko食潮州菜

滷水鵝肉
鑊仔清湯牛腩
乾蒸糖醋麵
2019-04-22 2522 瀏覽
餐廳内有充足人手但服務態度好差,是茶餐廳水準,求求其其,愛理不理。食物好咸好重味,口到苦埋,價錢唔平,不值。食完埋單多謝都冇句。可能人工低冇心機做啦。絕不推薦給任何人
2019-04-20 2697 瀏覽
和夠朋友共聚,我們點了一個六人午市商務套餐,食物十分豐富,吃過之後,我覺得這店的點心尚算好吃,但小菜和炒河粉就不好吃了。套餐的點心包括海皇餃、糯米卷、薑蔥牛柏葉、百花蝦球浸魚肚、XO醬蒸鳳爪和水餃皇。各款點心的味道不錯,特別是有蝦作材料的點心,因為蝦肉彈牙,所以特別美味。除點心以外,還有滷水拼盤、鹹菜豬肚湯、欖菜肉碎四季豆、蝦醬唐生菜煲、菠蘿生炒骨和沙茶牛肉炒河粉。其中以蝦醬唐生菜最好吃,滷水拼盤、鹹菜豬肚湯和欖菜肉碎四季豆不過不失。至於菠蘿生炒骨,可以說並不合格。因為生炒骨的粉團厚,而且不脆。沙茶牛肉炒河粉,沙茶香味不足,牛肉沒有味道,而且獻汁太多,不好吃。這酒樓的環境和點心不錯,其他食物則有改進空間。
酒樓的環境和點心不錯,其他食物則有改進空間。

2019-03-06 2818 瀏覽
4/3 晚上大約八點半去到位於新世紀廣場的百樂潮州酒樓食晚飯!當晚人流不是10分多,大概有十幾台,幫埋我叫了一個498套餐,有一個湯有一客鹵味,兩個小菜!湯方面我選了鹹菜豬肚湯,味道不過不失因為略為比較清,但豬肚爽口!胡椒味不太出!鹵味方面,選了豬腳筋,入口即溶,大量骨膠原,正!底部有滷水豆腐!10分入味! 小菜方面選了椒鹽白飯魚白飯魚非常大條份量非常多熱辣辣非常脆口,一流正!因為我見每一台大概都有叫椒鹽白飯魚!令一個小菜選了鵝肝蒸蛋白!未到正常酒樓的貨色!送飯一流!因為本人對鵝肝不太不太喜歡!所以味道和蛋白不太相襯!但未至於唔好食!最後食潮州嘢一定要叫糖醋麵!表面非常乾脆,底層鬆!加上醋和和糖!未到簡直就是兒時的味道!值得一試!服務態度,店員可能因為是老夥計,所以說話上比較粗鄙,但是本人也不是斯文,hahah , 所以我覺得10分正常!而且他們趕收工所以大概到了10點左右已經叫我們買埋單! 總括而言這間潮州酒樓值得一試我一定會再嚟!

總括而言這間潮州酒樓值得一試我一定會再嚟!
2019-03-04
1 分鐘 (堂食)
  • 乾煎糖醋麵
  • 胡椒咸菜豬肚湯
  • 糖醋麵
2019-01-27 5152 瀏覽
朋友結婚黎呢度宴請親朋~朋友係潮州人, 所以揀呢度方便親戚~平時我對結婚飲宴既菜式都冇乜好感, 不過呢度竟然由頭帶到尾, 係好味WOR!!雖然呢度唔會有侍應分菜, 不過都OK啦~自己黎都冇大問題~大家都好客氣!潮州四喜大拼盤~ 蝦棗, 蟹棗, 海蜇, 薰蹄~蝦棗, 蟹棗冇得輸~ 正~翡翠花枝桂花蚌. 普通, 冇話好好又冇話好差, 份量夠, 唔會食得一塊就冇.石榴帶子粒.呢個應該功夫野, 我地研究塊皮係咩黎. 我地估係魚同蛋整出黎既~紅燒花膠海皇翅. 好足料~蠔皇花菇原隻鮑魚鵝掌. 個鮑魚好香夠淋入味...要讚呀!清蒸沙巴龍躉班 我PASS 左~川椒脆皮雞, 都係PASS 左..竹瑤雙喜蔬 都係落足料~ 糖醋麵 全場最期待~WKAKAKA 好少有得食呢味, 所以好期待, 主人家特登加錢REQUEST 呢味~好過食炒飯個D行貨~美點雙輝. 薑汁紅棗糕 呢個好夠薑, 但同時都太甜~美點雙輝.桂花糕 呢個都係甜既~福果芋泥呢兜野勁呀, 一上黎好震撼!!!! 嚇親呀.未見過咁大兜芋泥, 未食都膩左.雖然分出黎都係一小碗, 係香既, 同埋都係功夫野~不過就唔對我口味, 始終小小一兩啖就夠. 1/3
紅燒花膠海皇翅. 好足料~
蠔皇花菇原隻鮑魚鵝掌. 個鮑魚好香夠淋入味...要讚呀!
清蒸沙巴龍躉班 我PASS 左~
川椒脆皮雞, 都係PASS 左..
竹瑤雙喜蔬 都係落足料~
美點雙輝. 薑汁紅棗糕 呢個好夠薑, 但同時都太甜~
美點雙輝.桂花糕 呢個都係甜既~

1/3 碗對我黎講都太多...哈~當然有人好BUY 呢味就好開心~
2018-11-01 3863 瀏覽
百樂集團一向都有保証,旺角哩間仲有個星期一至四的潮洲風味套餐,其他分店唔係間間有做。個套餐選擇都算多,主食都有好多款,仲有得揀至喜歡的咸菜胡椒豬肚湯。主食揀左兩個,沙茶牛肉炒芥蘭同埋川椒龍鳳球。當然招牌的鵝片係另外點的。鵝片併牛展都幾野味,肉質嫩滑,還有豆腐滑嫩。週中來晚飯都唔算好多人,服務貼心,有主動過來跟進起菜進度,同埋加湯。座位距離也算適中,聚會傾計都舒服。套餐餐牌咸菜胡椒豬肚湯沙薑雞 半隻 (套餐)招牌鵝片雙併 ($260)

套餐餐牌

咸菜胡椒豬肚湯

沙薑雞 半隻 (套餐)

招牌鵝片雙併 ($260)

2018-10-11 2392 瀏覽
今天友人約在百樂門潮州酒家,在購物商業中心內,午市可以訂位,人不是太多,坐位舒適,傾計、商務套餐是絕對不錯的選擇。唯食物質素真的是一般般。又或是我還是記掛著從前長沙廣場潮豪城的味道?!又或是九龍城的各家潮州菜館的味道...... 又或是我未食到它的招牌菜了吧!
2018-10-11
午餐
2018-10-06 2181 瀏覽
跟家人找地方飲茶,點知到到都好多人,就黎左試一試。唔洗等位,但內裡位置比較逼,行出去去廁所都要講好多句唔該。食物方面,幾好食,有驚喜,個腸粉好滑,有水準,但可惜選擇比較少,都係黎黎去去個幾味。
跟家人找地方飲茶,點知到到都好多人,就黎左試一試。
唔洗等位,但內裡位置比較逼,行出去去廁所都要講好多句唔該。
2018-10-01 4835 瀏覽
今日係十.一假期,遲咗起身但係又想去飲茶,老人家決定去新世紀廣場嘅樂潮州酒樓.既然係公眾假期,我又十一點先至出到旺角,都預咗起碼要等一粒鐘㗎啦,估唔到去到竟然即刻有位,出乎意料.呢度嘅粉果又唔錯喎,餡料同其他地方也一樣,但係嗰層皮唔會好似其他茶樓咁樣一係太黏黐住筷子,一係太林一夾就散.蘿蔔糕其中一塊煎得燶咗少少,其餘嗰兩塊火喉啱啱好,最重要嘅係呢度有潮州辣椒油,唔係一般酒樓嘅豆瓣醬.有咗辣椒油,件蘿蔔糕就算佢煎到好似炭咁我都會覺得好食.另外仲叫咗一個鹵水拼盤,有鵝腎拼豬青肉,當然仲有豆腐墊底,令到成碟餸好似大分好多啦~豬頸肉幾爽,肉幾香,味道唔錯,鴨腎切得太薄唔係好食得出味...墊底既豆腐又唔算厚喎,起碼夠滑嫩.煎糯米大腸係失敗作,外表真係睇唔出係乜.灰灰地色唔似大腸.既冇大腸嘅味道,亦都食唔出係糯米.糯米一啲都唔軟糯,反而係硬同埋黏,殘渣黐喺牙縫中間真係好難頂.色香味冇一樣合格.蒜香肉排骨,即係炸排骨,香口唔肥膩,略為淡味.細細件得嚟又幾多骨,好味但係食得唔滋味.最後仲有一碟潮州炒麵,上枱嗰陣時唔算好熱,肉絲份量足,蝦仁爽爽地起碼冇冰鮮味,咁熱嘅天氣食碟清清哋嘅炒麵都唔錯.去到12:

去到12:20既時候,已經自動自覺幫我哋埋咗單,話要12:30交枱.明明攞枱嗰陣係11:15,侍應話可以坐個半鐘,即係可以留到12:45啦.最後急急腳飲埋啖茶去埋廁所就迫住要走喇,雖然理解依個安排,但係對侍應嘅表達方法有啲不滿.
2018-10-01
午餐
2018-09-29 1835 瀏覽
今晚中秋佳節,難得與親朋戚友聚一聚,到潮州百樂這中式餐廳吃是每年必做的。今年有些不同,便是多了小情人,親戚又帶她的孫女來,比較熱鬧一些。⭐️潮式拼盤非常地道,我最愛的是他們的豆腐,很入味!⭐️千島醬(?)蝦球因為菜單不在我手,吃下去酸酸甜甜有點像千島醬的味道,大大隻蝦球,啖啖肉,好吃⭐️豆醬(?)雞這隻雞的醬很特別,我第一次吃便愛上,非常值得推介👍🏻⭐️欖菜豆角炒飯跟平時街外的一樣,普通⭐️桂花糕

⭐️潮式拼盤
非常地道,我最愛的是他們的豆腐,很入味!

⭐️千島醬(?)蝦球

⭐️豆醬(?)雞
這隻雞的醬很特別,我第一次吃便愛上,非常值得推介👍🏻

⭐️欖菜豆角炒飯
跟平時街外的一樣,普通

⭐️桂花糕
2018-09-24
慶祝紀念
團年飯
2018-09-22 1078 瀏覽
晚飯訂枱時並沒有說明要8pm還枱。8點未夠就走嚟話要埋單,我們表示訂抬時都無講還枱時間,該女部長卻多次說無可能,一定有講,死口話係我地錯,一句唔好意思都無。咁即係佢講漏嘅係客人錯!我一直沒有表示我唔埋單要瀬死坐響度,但佢呢d兇客、指責客人的口吻真係做衰成間酒樓的名聲!我覺得客人俾錢幫襯就真係大錯特錯!貼錢買難受!所有百樂都無下次!!食物質素與價錢不符,蝦棗涷的、個糖醋麵又諗。未食過咁難食的潮菜。

所有百樂都無下次!!

2018-09-22
  • 滷水鵝片拼豆腐
昨晚的不愉快晚餐 👇服務態度差,落單時粗聲粗氣, 餸菜未食完就問你收唔收得, 重要 一個待應問完,不到5分鐘另外一個又問; 食到一半又收咗枱上有牙籤的座枱架,九點半就話要埋咗你張單, 晚上十點鐘就把冷氣關掉,當時仍有五六枱客, 我以為商場要收,但是旁邊的北京樓仍有客人,而且人家冷氣仍然開放。餸菜質素一般, 但價錢不算便宜, 重點係價錢不便宜沒有問題,但服務質素真的太差, 不會有下次。👎👎👎👎👎👎👎👎👎
昨晚的不愉快晚餐 👇