餐廳: 百樂潮州酒樓
資訊:

2017-08-06 907 瀏覽
又一個朋友的聚會,另一個星期六晚上。同樣的朋友圈,不同的話題及不同的餐廳。我們今晚選了潮州酒家,由打電話預約開始,員工很有禮貌,感覺不錯。我們一入座,周圍客人不太多,6:30pm 時間尙早吧。點了鵝片,鵝肝,炒鴿崧,芋蓉帶子卷,兩面黃,水瓜烙,綠豆白果爽及馬蹄爽。鵝肝十分正,甘香可口。帶子卷外層十分鬆脆,水瓜烙尤其出色....未吃過這麼好吃的水瓜烙。兩面黃比較油膩,但是配上糖醋味道比較平衡。鵝片比較硬,炒鴿崧未見出色,可能不是我杯茶吧。單尾甜品,白果爽能夠突出白果的味道。只是可惜吃不到反沙芋,侍應姐姐貼心地提醒,下次可以早叫後上。這小小的遺憾反成為下次重臨的契機。時間過得很快,客満時亦不見混亂。侍應們工作有條不紊,可以感受到管理的能力及員工的努力。相對於收費相若宜品質參差的食肆,相信食客們都有一雙雪亮的眼睛。😋
2017-08-05
  • 鹵水鵝肝
2017-07-31 736 瀏覽
今日又約咗一大班朋友食飯,首選當然是中菜,坐得舒服之餘食物選擇有多。 朋友之中有人是潮州人,提議不如去吃潮州菜,地點最好在旺角,最後就選擇了這間百樂潮州,地點亦方便住新界的朋友。 酒樓式的裝修,金碧輝煌,另外某些枱有屏風隔着,令客人更有私隱。 來吃潮州菜第一件事當然是飲功夫茶。 凍花蟹好大隻的花蟹,已經被預先拆開,蟹肉豐富,不用沾上任何醬汁,直接吃已經吃到蟹肉的鮮甜味。 豪華大拼盤拼盤內有炸蝦棗、炸蟹棗、滷水鵝片、及海蜇。我較喜歡的是蟹棗,入面釀有馬蹄,口感十足。鵝片充滿滷水味,而且啖啖肉,而海蜇亦好爽口,這個拼盤滿足了大家不同需要。 胡椒咸菜豬肚湯豬肚湯胡椒味香濃,豬肚沒有腥味,入口亦好爽口,湯底鹹香十足。 沙爹牛肉炒芥蘭採用沙茶醬,味道濃郁,令整碟菜十分惹味,牛肉腍身而且芥蘭入口爽甜。 糖醋麵糖醋麵一向最考功夫,平常吃到的都很油,但這裏做得乾身而且很脆,入口不會好油膩,邊吃邊聞到麵底的香味。 水晶包水晶包有奶黃與紅豆兩款味道,製作得晶瑩剔透,記得趁熱吃才好吃,我較喜歡的是奶黃味,甜而不膩,配上薄薄的水晶皮,令人好滿足。

來吃潮州菜第一件事當然是飲功夫茶。

糖醋麵

• 水晶包
2017-07-29 611 瀏覽
頭盤凍蟹賣相吸引,食落鮮甜新鮮,之後滷水鵝片,一貫潮洲菜之選,豪華大拼盤 ,蝦丸蟹丸好正,質素高足料杏汁白肺湯,呢個最正,料多又香碧綠川椒雞球,賣相吸引,食落香口好味,d 雞又嫩口金華四寶菜,比想像中更好,賣相吸引,而且因四寶所以種類夠多不會太dry,瓜同蘿白都岩晒炎炎夏日香煎蠔仔烙,聞到香噴噴,而且蠔仔又夠多,不會像街外般太多炸粉,而且用韭菜比用蔥正!沙爹炒牛河,味濃牛肉夠鬆軟份量又夠甜品鴛鴦水晶包皮薄涵正我奶黃同豆沙都好味而反沙芋就最正,熱辣辣又鬆化,我本身唔食芋頭既都照食

頭盤凍蟹賣相吸引,食落鮮甜新鮮,
之後滷水鵝片,一貫潮洲菜之選,
豪華大拼盤 ,蝦丸蟹丸好正,質素高足料
杏汁白肺湯,呢個最正,料多又香
碧綠川椒雞球,賣相吸引,食落香口好味,d 雞又嫩口
沙爹炒牛河,味濃牛肉夠鬆軟份量又夠
甜品
鴛鴦水晶包皮薄涵正我奶黃同豆沙都好味
而反沙芋就最正,熱辣辣又鬆化,我本身唔食芋頭既都照食
2017-07-14 772 瀏覽
今天約了同事食飯,不想經常在葵涌附近吃,所以特地約了在旺角吃頓潮州菜,我們就選了這間百樂潮州酒樓。這兒也頗新,裝修很華麗奪目,是傳統的中國酒家風格。在叫了菜等吃的時候,會有功夫茶招呼我們,很特別的服務呀!這還是我頭一次到酒樓吃飯會有功夫茶喝!功夫茶的味道比一般的茶特別,頗不錯的體驗!等了一會,先來了兩客小食,分別是生醃螄蚶及涼拌魚皮,一開始水準已極高了!說實話,我從來也未吃過螄蚶的,因為家人一直說生螄蚶不太容易清潔,所以我也從來沒有吃過。今天一試,實在是著了魔,味道可說是鮮甜得很呢!而且用鉗開螄蚶的殼也很有趣,而我吃完回家也沒有肚子痛哦!而魚皮簡直是我的最愛!本來吃蒸魚的話,魚皮是我最討厭的,那種質感實在是令人顫抖呀!然而這裏的魚皮是令人停不了口的!它的調味已經非常恰當,另外入口爽口彈牙,我吃了好幾片呢!然後就是重點啦!1隻24両的凍花蟹,真的很巨型哦!我吃了蟹腳,味道非常鮮甜,而且肉也很多,令人吃得非常滿足呢!我相信吃蟹鉗的同事一定感到非常滋味!滷水鵝片的表現亦非常不錯,鵝片不會太厚,薄薄的一片,吃下去不會太韌。而且鵝不會有太多皮下脂肪,令人吃得很安心,因為不會肥嘛,哈哈!我

我很愛喝湯!胡椒鹹菜豬肚湯很好喝!味道非常清甜,可以看到湯中的油也不多,可見一定熬了很久。
喝完湯,當然不少得再吃鹹菜和豬肚啦!豬肚很軟腍哦!

豪華大拼盤可以一次試四種不同的食物,除了豆腐和鵝片外,還可以吃到炸蟹棗和炸蝦棗。一次能滿足幾個願望,當然值得叫啦!而且每款的份量也不少,吃得我肚子鼓鼓的!

下面的是碧綠川椒雞球,雞球的煮法是挺特別的,配川椒我還是頭一次吃,很惹味哦,好吃!而且純肉的感覺太好了!可以不斷地吃!

豉油王煎䱽魚球也是我第一次嘗試的菜式,味道不會很濃,淡淡的鼓油味道挺吸引的。而且純肉又是其吸引所在呀,要知道如果吃的魚多骨的話,吃起來真的頗掃興的。

乾煎糖醋麵也是非常特別的潮州食物,煎香了麵餅已經非常香脆,然後再蘸砂糖和醋來吃。這簡直是人間一大美味呀!鹹、甜、酸交織在一起的味道居然出奇地和諧哦!

最後的甜品是鴛鴦水晶包,芋頭和奶皇口味我也吃了,感覺還不錯,起碼不太甜,最怕甜得過份的甜品了。今次感覺還不錯,希望下次再來過吧!

2017-07-03
10 分鐘 (堂食)
2017-07-13 8560 瀏覽
一班朋友仔圍埋一齊食飯最重要可以傾下計。我見其中一個係潮洲人,我就搵一間潮州酒家比他們品嘗。我見大部份評語好評居多。酒樓位於旺角新世紀廣場內,交通方便,下面又有個大shopping mall.秘制生醃螄蚶$98,原來螄蚶係潮洲菜有名氣,用個尖咀蚶就好易整到粒紛紅色肉,它是生的但真的好甜品,我之前去泰國見過但因衛生環境嘅關係,我真不恐進食,現在好有食禁果感覺,欲罷不能。另一小食魚涼伴魚皮($98),非常爽口,再配合酸酸辣辣的汁真係一流呀!我不會食平時蒸魚魚皮,但涼伴口感真的有小小似豬皮,完全同魚質感無關。食潮州野點可以少得滷水鵝片($188),個鵝片入味,不帶少許油花,滷水鵝大大片好有口感,個滷水汁帶小許香料有陳年滷水汁味道。到我最期待的主角出場凍花蟹(24両$1200)雖然現在不是食蟹時節但非常包滿。蟹肉一絲絲,凍食帶出蟹鮮味,記住要點他們提供的陳醋非常合襯。不過蟹肉有些貴,我只分到一嚿仔,真係小食多滋味,我們叫了支白酒開心分享分外開心🤗豪華大栟盤($840),分別有鵝片、海蜇、蝦棗(圓形),蟹棗(長形),我覺得蝦棗同蟹棗好出色,尤其蟹棗全粒都是蟹肉釀成,味道濃郁。有好多人怕蟹要拆肉不

豪華大栟盤($840),分別有鵝片、海蜇、蝦棗(圓形),蟹棗(長形),我覺得蝦棗同蟹棗好出色,尤其蟹棗全粒都是蟹肉釀成,味道濃郁。有好多人怕蟹要拆肉不食但一定愛上這粒小丸子。

胡椒鹹菜豬肚湯($60/位),出來做時常懷念住家湯水,我對湯水喜愛不能講少。大量胡椒味道加入湯水再加上減菜及豬肚做湯料不野少。我連渣都食埋。

鴛鴦水晶包($96),飲後點可以無甜品,水晶皮分別包住紅豆或奶黃口味。紅豆蓉不太甜,剛剛好。奶黃做餡料被朋友一掃而空,一定不錯。

我們以公夫茶做完結,正呀!
  • 鴛鴦水晶包
  • 滷水拼盤
  • 涼拌魚皮
2017-07-11 624 瀏覽
今曰同屋企人慶生,同爸爸試潮州菜式。凍花蟹 - 簡直係今餐重點,個蟹蓋啲膏好鮮甜。未算爆肉,但內質並不鬆散,可見其新鮮程度。豪華大拼盤 -有海蜇、蝦棗、蟹棗和滷水鵝片特別出色的是那個蟹棗,蟹味好濃仲啖啖肉,岩曬我呢種吾願拆蟹的懶人。杏汁白肺湯 -老公指定要叫,落足料,係屋企飲要洗豬肺唔容易。香煎蠔仔烙 呢個蠔餅完全吾多油,但香脆。蠔多。沙爹炒牛河 夠大碟、惹味。以下兩款甜品媽媽欽點。反沙芋內脆外軟、熱辣辣。水晶包軟硬度適中、吾太甜。反沙芋 鴛鴦水晶包 整體食物味道和服務質素也不錯,下次再去。
今曰同屋企人慶生,同爸爸試潮州菜式。

豪華大拼盤 -有海蜇、蝦棗、蟹棗和滷水鵝片

香煎蠔仔烙
呢個蠔餅完全吾多油,但香脆。蠔多。

沙爹炒牛河
夠大碟、惹味。

鴛鴦水晶包

整體食物味道和服務質素也不錯,下次再去。
  • 碧綠川椒雞球
2017-07-11 546 瀏覽
潮洲菜,通常好多人會聯想起地舖既打冷檔,一班良朋知己,一打啤酒,不同既滷味。但今次我地一班人,就揀左位於商場專做潮洲菜既酒樓。坐低左侍應就會送上功夫茶。首先黎既係兩碟前菜-涼伴魚皮$98,秘制生醃獅蚶$98。魚皮好爽脆,係大熱天時,先食一個又爽又凍既前菜,真係令人胃口大開。獅蚶,係一味久違了既菜式,對上一次食,都應該係去泰國旅行時食了,同泰國菜相比,我比較鍾意潮洲既做法,佢地生醃用既醬料,帶出左獅蚶獨有既鮮甜,獅蚶比起其他既貝殻類,係較為鮮甜,呢個做法,尤其能夠突出獅蚶既優勢。再加上個專用開殻鉗,食果時就方便好多!必試食潮洲菜,梗係唔少得鹵水鵝片啦。除左面頭幾塊,連下面果D都係一塊塊既鵝片,每塊都皮連肉,無話下面就用碎肉過關,夠老實。食落口有香濃既鹵水味,唔咸。$188咸菜胡椒豬肚湯$128,如果自己屋企煲呢個湯,我覺得幾麻煩,淨係洗豬肚都要唔少時間。豪華大拼盤$840,有海蜇,鵝片,蝦棗,蟹棗。兩種炸物做得十分出色。啖啖蝦肉,啖啖蟹肉,炸完仲保留住蝦蟹既鮮甜味,下次來要再encore。凍蟹($50/兩)而家去到街市,都已經唔容易買到咁大隻紅蟹,去到潮洲菜館,點可以錯過。肉質飽滿,鮮甜
但今次我地一班人,就揀左位於商場專做潮洲菜既酒樓

坐低左侍應就會送上功夫茶。

首先黎既係兩碟前菜-涼伴魚皮$98,秘制生醃獅蚶$98。

再加上個專用開殻鉗,食果時就方便好多!必試

食落口有香濃既鹵水味,唔咸。

豪華大拼盤$840,有海蜇,鵝片,蝦棗,蟹棗。

凍蟹($50/兩)
肉質飽滿,鮮甜。蟹肉紋理清晰。好美味

豉油皇煎䱽魚球$280,䱽魚肉質比較結實,採用左起球半煎炸既方法,大大舊既魚肉,沾d沙律醬,配搭得宜

潮洲菜另一不可少既煎蠔烙$108,呢味菜式最怕係食到蠔殼,呢度無呢個問題,而且蠔肉飽滿賬卜卜添

另一潮洲特色菜,乾煎糖醋麵$128,兩面脆卜卜,一面沾醋,一面灑糖,正

反沙芋$108,外面係脆卜卜糖脆外層,入面係熱辣辣芋頭件,一口咬落去有兩種質感。

總結:除左去打冷,又多一個選擇食潮洲菜
  • 潮陽炸雙棗
  • 滷水鵝片拼豆腐
  • 潮式白烚凍花蟹
2017-07-10 1445 瀏覽
對潮菜一直有份情義結,全因小妹是個潮洲人而已。飲食的文化有很多種,潮洲菜又名手工菜,完全有一種用心度。是夜想約朋友到旺角東站-百樂潮洲酒樓品嘗懷念很久的食物。 旺角店可能不及銅鑼灣、尖沙咀或元朗那麼大,但不過仍保留幽雅的環境, 不像中式酒樓般嘈吵, 沒有高談闊論的喧嘩, 也沒有刺耳的碰杯聲。來到潮式酒樓功夫菜及酸菜是不可缺少的一部分。每次有這兩者都能夠胃口大開,是為主菜添上序幕。 凍花蟹24両潮州菜代表之一莫過於凍花蟹,差不多有斤半重的花蟹, 份量十足, 肥美而顏色鮮明。蟹肉很豐滿地呈現,每口盡是蟹肉肉質飽滿紮實,味道鮮甜非常美味。 沾上蟹醋令蟹肉更提升層次突顯鮮甜。 浄滷水鵝片 $188鵝肉切成薄片層層疊放著帶獨有的羶香, 每口都充滿鵝肉的腍軟, 甘香醇厚的滷水汁入味又惹味, 加上鵝肉連少許脂肪的誘惑味道,沾上白醋的鵝肉更多了份滋味感。鵝肉還有滷水豆腐, 滑溜的豆腐吸收了滷水的精華變得深色入味! 豪華大拼盤 $840第一口蟹棗感受到那份鮮味,別以為只有蟹肉但原來有馬蹄內;完全佈滿驚喜帶有口感。蝦棗炸至金黃色,外脆內裡亦有馬蹄在內;配上少許甜酸汁大為惹味。 鵝肉切成薄片層層疊放著帶獨有
凍花蟹24両
浄滷水鵝片 $188

豪華大拼盤 $840
第一口蟹棗感受到那份鮮味,別以為只有蟹肉但原來有馬蹄內;完全佈滿驚喜帶有口感。蝦棗炸至金黃色,外脆內裡亦有馬蹄在內;配上少許甜酸汁大為惹味。 鵝肉切成薄片層層疊放著帶獨有的羶香, 每口都充滿鵝肉的腍軟, 甘香醇厚的滷水汁入味又惹味, 加上鵝肉連少許脂肪的誘惑味道,沾上白醋的鵝肉更多了份滋味感。鵝肉還有滷水豆腐, 滑溜的豆腐吸收了滷水的精華變得深色入味!
胡椒咸菜豬肚湯 $128
咸菜胡椒豬肚湯,一兜可分出5-6碗,胡椒香氣十分香濃。豬肚不太硬,胡椒味道濃烈不俗。湯水清澈不混濁鮮而不腥, 亦沒有過多的油份。
碧綠川椒雞球 $108
那股香濃的川椒味道, 紫蘇葉炸得輕盈薄脆, 嫩滑的雞肉跟雞皮黏附著炒香了的川椒絲, 味道與口感都是相當惹味不俗, 是伴飯的最佳選擇。
碧綠川椒雞球
沙爹牛肉炒芥蘭 $98
爽甜的芥蘭淋上惹味濃郁的沙茶醬, 濃稠程度控制得恰到好處, 整碟菜式的靈魂牛肉片的份量令人也吃得相當美味。
香煎蠔仔烙 $108
剛煎好的蠔仔餅,蛋香味確是令人垂涎。飽滿的蠔仔份量多且鮮甜,蛋餅外表煎至燶香內裡仍嫩滑平常打冷檔的蠔餅是非常油膩, 而百樂這片沒有多餘的滲出不錯。
乾煎糖醋面 $128
香口的東西永遠人見人愛,選擇「乾煎糖醋麵 」是最好不過。坊間的乾煎麵,底部都偏油或是煎至燶底。但「百樂」完全做到恰到好處,底部煎度得宜帶有脆身!底層加醋,上層加糖;一甜一醋倍感美味。
乾煎糖醋面
反沙芋 $108
兒時最愛甜品反沙芋,反沙芋其實考師傅功力!芋頭頭尾都是不要的,只採用中間最「粉」的部分。白砂糖要炒至恰到好處:太過火會變硬,火喉未到砂糖會呈水狀!看似很容易,但其實要熟練到爐火純青。
鴛鴦水晶包 $48半打
「鴛鴦水晶包」水晶包,其實水晶包與反沙芋一樣考師傅的巧手,需要皮薄餡靚為上乘之作。蛋黃與紅豆甜度得宜,每粒都晶瑩通透確實不俗。
碧綠川椒雞球
乾煎糖醋面
2017-07-07 447 瀏覽
同朋友食飯,佢地最中意飲茶因為人多,今次食呢間,味道都唔錯服務好,出品正,要食多幾次先凍花蟹 - 24両(每両$50)潮式的凍花蟹,真係令人心心眼同朋友一起分享最實際,大隻厚肉又鮮甜浄滷水鵝片 - $188呢個係好下飯既潮州菜,必點滷水鵝片薄身入味又夠肉香,好多時都好考師傅同滷水之間既默契索汁的豆腐亦非常搶手,被掃光光豪華大拼盤有蝦棗、蟹棗、海蜇、滷水鵝片有人剛才食滷水鵝片未夠喉,我比較傾心蝦棗、蟹棗炸得外脆內香,出面少有杏汁白肺湯 - $150($60/位)杏汁湯唔係間間店子好飲,呢間做得乾淨飲落杏汁味好香濃,味道好之餘亦對身體好好要飲多幾碗!香煎蠔仔烙 - $108同台式的唔同,好有潮州的煙煙韌韌口感,別有一番風味準備左魚露同胡椒粉,齌加胡椒粉已夠香口沙爹炒牛河 - $90有鑊氣之外又夠多汁,牛肉嫩口,配上滑河粉同秘製沙爹醬仲食到粒粒花生,認真惹味反沙芋 - $108名菜要趁熱食先好味材料簡單,用芋頭與白糖製作,但非常花工夫要把握火候令糖漿變成一層白霜般包在芋頭外層入口熱辣辣,但係好味到震!
同朋友食飯,佢地最中意飲茶
因為人多,今次食呢間,味道都唔錯
服務好,出品正,要食多幾次先

凍花蟹 - 24両(每両$50)
潮式的凍花蟹,真係令人心心眼
同朋友一起分享最實際,大隻厚肉又鮮甜

浄滷水鵝片 - $188
呢個係好下飯既潮州菜,必點滷水鵝片
薄身入味又夠肉香,好多時都好考師傅同滷水之間既默契
索汁的豆腐亦非常搶手,被掃光光

豪華大拼盤
有蝦棗、蟹棗、海蜇、滷水鵝片
有人剛才食滷水鵝片未夠喉,我比較傾心蝦棗、蟹棗
炸得外脆內香,出面少有

杏汁白肺湯 - $150($60/位)
杏汁湯唔係間間店子好飲,呢間做得乾淨
飲落杏汁味好香濃,味道好之餘亦對身體好好
要飲多幾碗!

香煎蠔仔烙 - $108
同台式的唔同,好有潮州的煙煙韌韌口感,別有一番風味
準備左魚露同胡椒粉,齌加胡椒粉已夠香口

沙爹炒牛河 - $90
有鑊氣之外又夠多汁,牛肉嫩口,配上滑河粉同秘製沙爹醬
仲食到粒粒花生,認真惹味

反沙芋 - $108
名菜要趁熱食先好味
材料簡單,用芋頭與白糖製作,但非常花工夫
要把握火候令糖漿變成一層白霜般包在芋頭外層
入口熱辣辣,但係好味到震!
2017-07-01
2017-07-05 349 瀏覽
潮州菜,簡稱潮菜。潮州菜的特點有善烹海鮮、崇尚清淡等。近呢幾年其實我真係比較小食潮州菜, 但我對潮州菜的興趣其實真係非常之大,特別佢哋嘅海鮮菜式相當出色,但香港吃得正宗一點的潮州菜選擇也不算太多。所以難得朋友介紹這間百樂潮州酒樓,除咗地方舒適外,食物就更加出眾,所以今晚一定要試下啦。去到新世紀廣場之後去5樓已經好快到餐廳。同朋友一坐底,店員已經好快手放底功夫茶,非常貼心。爽滑鮮魚皮真係香港愈來愈少餐廳有的菜式,鮮魚皮爽脆,口感嫩滑,真係要一試。生醃螄蚶是潮菜中的代表之一,今次食嘅螄蚶亦非常乾淨,一口一隻,加上酸辣醬汁相當惹味。潮州凍花蟹花蟹好大隻,而且蟹肉鮮甜非常新鮮,肉蟹拑啖啖肉,真係唔錯。潮陽炸雙棗拼盤分別有:炸蝦棗、炸蟹棗、滷水鵝片 、海蜇,份量都算好多,而且味道亦唔錯。特別鍾意佢個炸蝦棗、炸蟹棗,香脆而不油膩,且內裡海鮮豐富彈牙。真係蝦有蝦味,蟹有蟹味。豉油皇煎鯧魚鯧魚表面煎得乾身,內裡魚肉鮮嫰,非常惹味反沙芋反沙芋係中國潮州的一道講究烹調功夫的甜點,把切成手指般大小的芋頭,加入沙糖炒勻至芋頭塊乾身及香脆。食果陣要趁熱食,而佢嘅甜度適中,中間部份亦非常「粉」。
潮州菜,簡稱潮菜。潮州菜的特點有善烹海鮮、崇尚清淡等。
去到新世紀廣場之後去5樓已經好快到餐廳。
同朋友一坐底,店員已經好快手放底功夫茶,非常貼心。
爽滑鮮魚皮真係香港愈來愈少餐廳有的菜式,
鮮魚皮爽脆,口感嫩滑,真係要一試。
生醃螄蚶是潮菜中的代表之一,今次食嘅螄蚶亦非常乾淨,
一口一隻,加上酸辣醬汁相當惹味。
潮州凍花蟹
花蟹好大隻,而且蟹肉鮮甜非常新鮮,
肉蟹拑啖啖肉,真係唔錯。
潮陽炸雙棗拼盤
分別有:炸蝦棗、炸蟹棗、滷水鵝片 、海蜇,
份量都算好多,而且味道亦唔錯。
特別鍾意佢個炸蝦棗、炸蟹棗,
香脆而不油膩,且內裡海鮮豐富彈牙。
真係蝦有蝦味,蟹有蟹味。
豉油皇煎鯧魚
鯧魚表面煎得乾身,
內裡魚肉鮮嫰,非常惹味
2017-07-04 879 瀏覽
有食開潮州菜的朋友一定會留意到潮州菜館大多是小本經營,多數都沒有分店。以連鎖經營的百樂,融合酒樓同潮菜,在潮菜中都算是頗具規模。曾經到過元朗分店,當時已經有不錯的印象,所以絕對有再光顧的理由。這次來到旺角新世紀的分店,一貫酒樓的裝修,地方都幾大。餐牌上的潮菜都是熟悉的面孔,可惜今次晚飯人數不多,未能叫晒全部想食既食物。涼伴魚皮 $98作為魚皮的粉絲,經常都會食炸魚皮,但涼伴魚皮的確很少接觸。而我認為炸魚皮和涼伴魚皮絕對是兩個世界既人,炸魚皮香脆,涼伴魚皮爽滑。雖然如此,但我可以肯定既係兩者都一樣咁好食。涼伴魚皮醬汁酸酸辣辣,配上爽滑魚皮,食得非常開胃,絕對會令人愛上。凍花蟹 每両$50咁大隻既凍花蟹一般街市的確好難買到,因為多數已經預留左比餐廳食肆。完整的花蟹上枱時已經拆成小件,入口蟹味鮮甜又多肉。胡椒咸菜豬肚湯 $128豬肚清洗乾淨,再配以強勁胡椒味,完全感覺不到豬肚的腥味。湯中除了爽口豬肚,還有大量咸菜。沙爹牛肉炒芥蘭 $98沙爹味道香而不過份,不會太咸,與牛肉非常配合。牛肉本身又大塊又夠腍,而且份量夠多,加上清爽芥蘭,在沙爹醬的加持下十分惹味。香煎蠔仔烙 $108咁多蠔仔既蠔烙的
這次來到旺角新世紀的分店,一貫酒樓的裝修,地方都幾大。
1918 瀏覽
涼伴魚皮
涼伴魚皮 $98
凍花蟹 每両$50
胡椒咸菜豬肚湯 $128
沙爹牛肉炒芥蘭 $98
香煎蠔仔烙 $108
咁多蠔仔既蠔烙的確非常吸引,市面吃到的蠔烙大多是蛋多過蠔,而這裡就"蠔不吝嗇"。蠔仔烙入口煙煙韌韌,啖啖蠔仔肉,蘸一蘸醬汁,非常開胃。
反沙芋 $108
能吃到反沙芋的地方的確買少見少,因為製作絕不容易,是好考師傅手工的菜式。反沙芋的味道香,入口香脆,內裡夠粉。
水晶包 $48半打
晶瑩的水晶包大約是乒乓球的大小。外層皮簿並透現出內裡的餡料,個人就比較喜歡紅豆蓉,香甜而不膩。記得襯熱食,因水晶包凍了會變硬,影響口感。

魚皮作為一樣不起眼不貴重的食物,的確好少發揮的空間。估唔到今晚係呢度可以食到炸魚皮以外的出色魚皮。
涼伴魚皮
水晶包
Pak lok is my go to chiu chow restaurant everytime i return to hong kong. Must eat include marinated goose, fried shrimp and crab balls, squab and taro dessert. Walked in at 9pm and finished by 9:45. Speed and service is good. Like any good chiu chow place, it come with 功夫茶to end the meal. I dined at quite a few locations and quality has been consistent. (wish they have one in the sf bay area - will go all the time!)
2017-03-21
C+搵食團 || 簡單好味開年飯 - 百樂潮州酒樓 新年都係中國人 重要既日子 公司就好重視開年飯 希望新一年樣樣好 所以開年飯當然要食得好 -- 今年開年飯 公司就揀左去太子既 \\ 百樂潮州酒樓 原因係貪呢個位置方便 無論住香港九龍定新界既同事 交通方便 飲多左都知點回家 -- 食飯之前,先歎杯必備功夫茶 -- 人未齊 先黎幾個小食 \\ 雞絲水晶粉皮 - $98 粉皮係我的摯愛 呢到既雞絲水晶粉皮 勁多醬 -- 粉皮煙韌 唔會好似出面咁碎嚴嚴 配上香滑麻醬 唔會太膩 -- \\ 浄滷水鵝片 - $198 食潮洲菜 當然唔少得食 滷水野 鵝片當然係唔錯的選擇 好香的滷水味道 味道適中 唔會過濃 / 過咸 -- 鵝片既肥瘦適中 唔會太油膩 -- \\ 潮州凍花蟹 - $1728(36兩) 食潮州野 凍蟹當然唔少得 平時自己好少叫(因為價錢都幾貴) 難得開公數 當然即叫 上枱時已經拆件 -- 猜贏左有蟹鉗食 食落蟹肉好結實厚身 一般都會沾醋食 不過就咁食 食到蟹肉的鮮味 & 淡淡的咸味 咁都好正 -- \\ 潮陽炸雙棗 - $120 開年飯都要取d好意頭菜 潮陽炸雙
C+搵食團 || 簡單好味開年飯 - 百樂潮州酒樓

\\ 百樂潮州酒樓 原因係貪呢個位置方便

無論住香港九龍定新界既同事

交通方便

飲多左都知點回家

食飯之前,先歎杯必備功夫茶

人未齊

味道適中

唔會過濃 / 過咸

鵝片既肥瘦適中

唔會太油膩

\\ 潮州凍花蟹 - $1728(36兩)

食潮州野

凍蟹當然唔少得

平時自己好少叫(因為價錢都幾貴)

難得開公數

2017-02-07
杏汁白肺湯
潮州蠔仔肉碎粥
2017-02-08 10098 瀏覽
自從新世紀廣場大裝修後很久未再來這裡吃飯了旺角雖然食肆林立,但往往都需要等位反而這邊裝修後食肆增多了不但不需要等太久,而且環境也更為寬敞就算要等位也更為舒適浄滷水鵝片 (HKD 198/ 例)切得很薄,所以就算吃上少許鵝皮也不會感到太肥膩鵝肉滷得很入味甘香,肉質鬆軟潮州凍花蟹 (HKD 2016/ 42両)蟹肉彈牙鮮甜,肉蟹拑啖啖都是肉豉油皇煎鯪魚球 (HKD 280/ 例)雖然外表看起來好像很乾但內裡魚肉鮮嫰,仍保留到魚汁而且收乾的豉油包裹住整塊魚肉,非常惹味香煎蘿蔔烙 (HKD 108/ 例)蘿蔔烙很薄,有各式配料,口感豐富胡椒咸菜豬肚湯 (HKD 128/ 例)豬肚湯很清,不會有很濃郁的豬肚味胡椒味也不會過濃過辣胡椒、咸菜、豬肚,三者的味道合而為一三者相輔相成,搭配得很合宜碧綠川椒雞球 (HKD 108/ 例)雞球切得細細塊,很是入味不過好辣的朋友,會感覺略為不夠辣沙爹牛肉炒芥蘭 (HKD 98/ 例)牛肉切得大而薄透每片牛肉都掛滿沙爹汁,香濃惹味方魚肉碎粥 (HKD 120/ 例)粥煮得粒粒分明,很有咬口配上方魚肉及其他配料口感豐富而味道鮮甜乾煎糖醋麵 (HKD 128/ 例)
自從新世紀廣場大裝修後

很久未再來這裡吃飯了

旺角雖然食肆林立,但往往都需要等位

反而這邊裝修後食肆增多了

不但不需要等太久,而且環境也更為寬敞

就算要等位也更為舒適
浄滷水鵝片 (HKD 198/ 例)
切得很薄,所以就算吃上少許鵝皮也不會感到太肥膩

鵝肉滷得很入味甘香,肉質鬆軟
潮州凍花蟹 (HKD 2016/ 42両)
蟹肉彈牙鮮甜,肉蟹拑啖啖都是肉
豉油皇煎鯪魚球 (HKD 280/ 例)
雖然外表看起來好像很乾

但內裡魚肉鮮嫰,仍保留到魚汁

而且收乾的豉油包裹住整塊魚肉,非常惹味
香煎蘿蔔烙 (HKD 108/ 例)
蘿蔔烙很薄,有各式配料,口感豐富
胡椒咸菜豬肚湯 (HKD 128/ 例)
豬肚湯很清,不會有很濃郁的豬肚味

胡椒味也不會過濃過辣

胡椒、咸菜、豬肚,三者的味道合而為一

三者相輔相成,搭配得很合宜
碧綠川椒雞球 (HKD 108/ 例)
雞球切得細細塊,很是入味

不過好辣的朋友,會感覺略為不夠辣
沙爹牛肉炒芥蘭 (HKD 98/ 例)
牛肉切得大而薄透

每片牛肉都掛滿沙爹汁,香濃惹味
方魚肉碎粥 (HKD 120/ 例)
粥煮得粒粒分明,很有咬口

配上方魚肉及其他配料

口感豐富而味道鮮甜
乾煎糖醋麵 (HKD 128/ 例)
麵砌成心型,非常有心思

兩面都煎得香脆,內裡則微濕

香口得來又不會過乾

而且還可以自行調節糖和醋的比例
鴛鴦水晶包 (HKD 48/ 半打)
水晶包皮薄餡多

黃奶及豆沙都不會過甜

口道軟糯,味道濃郁
反沙芋 (HKD 108/ 例)
食潮州菜又怎能少得反沙芋呢?!

薄脆的沙糖包裹住炸得香脆的芋頭

令人一食難忘
南瓜雪糕 (HKD 90)
雪糕充滿濃濃的南瓜味

口感軟綿細滑
2017-02-02 8589 瀏覽
今次嚟到百樂潮州搵食! 家族聚會越來越多人~要方便大家最好就係油尖旺區~今次屋企人就揀咗新世紀嘅百樂~百樂潮州嘅裝修同上次去嘅百樂小館非常唔同~比較走高級、貴氣路線~潮州凍花蟹 $2016(42両)有家人付錢~當然要食豪啲(笑)兩隻肉蟹加起來有42両~食起來啖啖肉~而且肉質鮮嫩~好味道!浄滷水鵝片 ($396)鵝片入味~但又不會太鹹~而且肥瘦分明~不吃肥的部分可輕易把它分割墊底的豆腐亦見滑溜~潮陽炸雙棗 ($120)看到菜名還以爲是炸紅棗之類的東西⋯原來是炸蝦球跟炸蟹球!蝦球味道比較濃~香脆不油膩!乾煎糖醋麵 ($256)潮洲菜中最最最愛就係糖醋麵!一上枱大家即刻蜂湧影相~竟然係煎成心形!!個麵外脆內少少軟~又可以加糖同醋調味~實在非常喜歡糖醋麵吃一口就可試到甜、酸、鹹之感覺!方魚肉碎粥 ($240)潮洲通常會將材料切得碎碎的~方魚即係大地魚~大地魚可以提鮮~而且仲有冬菇,冬菜、唐芹、芫荽頭,葱頭等帶起味道~不過因為怕芹菜味~所以只試了少少…反沙芋 ($216)反沙芋係將芋頭先切成條~後落油鑊炸~撈上來加糖~係一道非常考手工嘅菜色~百樂身為傳統餐廳~做法非常純正一口咬落去糖層亦唔會散
今次嚟到百樂潮州搵食!
家族聚會越來越多人~要方便大家最好就係油尖旺區~
今次屋企人就揀咗新世紀嘅百樂~
潮州凍花蟹 $2016(42両)
有家人付錢~當然要食豪啲(笑)
兩隻肉蟹加起來有42両~
食起來啖啖肉~而且肉質鮮嫩~好味道!
$2016
浄滷水鵝片 ($396)
鵝片入味~但又不會太鹹~
而且肥瘦分明~不吃肥的部分可輕易把它分割
墊底的豆腐亦見滑溜~
浄滷水鵝片
潮陽炸雙棗 ($120)
看到菜名還以爲是炸紅棗之類的東西⋯
原來是炸蝦球跟炸蟹球!
蝦球味道比較濃~香脆不油膩!
潮陽炸雙棗
乾煎糖醋麵 ($256)
潮洲菜中最最最愛就係糖醋麵!
一上枱大家即刻蜂湧影相~竟然係煎成心形!!
個麵外脆內少少軟~又可以加糖同醋調味~
實在非常喜歡糖醋麵吃一口就可試到甜、酸、鹹之感覺!
乾煎糖醋麵
方魚肉碎粥 ($240)
潮洲通常會將材料切得碎碎的~
方魚即係大地魚~大地魚可以提鮮~
而且仲有冬菇,冬菜、唐芹、芫荽頭,葱頭等帶起味道~
不過因為怕芹菜味~所以只試了少少…
方魚肉碎粥
反沙芋 ($216)
反沙芋係將芋頭先切成條~後落油鑊炸~
撈上來加糖~係一道非常考手工嘅菜色~
百樂身為傳統餐廳~做法非常純正
一口咬落去糖層亦唔會散開~
芋頭亦不太粉~
果然冇令我失望!
反沙芋
鴛鴦水晶包 ($144)
長輩喜愛的傳統潮式甜品
餡料有豆沙同奶黃~
只吃了奶黃~甜而不膩~
鴛鴦水晶包
柚子雪葩 ($45)
堂妹嚷著要食雪糕~我當然唔會放過呢個機會叫埋一份~
共有五款包括南瓜雪糕、椰子雪糕、柚子雪葩、芒果雪葩同香桃雪葩~
飽飽哋所以食比較酸嘅柚子
味道不會太酸~帶有新鮮柚子嘅香氣
甜味亦自然~好味道!
柚子雪葩
飲飽食醉~最後當然要飲杯功夫茶解解膩~
為美味的一餐畫上完美句號!
2016-10-17
$ 2016