九龍城的食店真是不少,對心太軟的香濃熱哄哄的朱古力湶漿真令人難以忘懷。今晚放工後我與妹妹再到九龍城食宵夜,再試探新的甜品店。今晚決定去「皇室甜品」…入到去要坐到好內裡才有座位, 好似被人忽略的感覺, 不過都好友善, 我們問他們取兩杯熱水都好樂意效勞打開餐牌好多dessert 都是有雪糕為主, 但都有些熱的糖水, 所以都不敢order 太多甜品, 怕食得太多雪糕, 妹妹order了個傾城之戀, 而我order 了個心太軟, 雪糕可以有兩球, 可以選擇芒果, 草莓, 雲呢拿, 曲奇, 及朱古力, 而我點了個草莓及 曲奇雪糕, 不久不足5分鐘, 傾城之戀先上枱. 朱古力雪糕+朱古力布甸+香蕉造成傾城之戀,首先朱古力雪糕好明顯是牛奶公司, 所以雪糕的奶味好重, 香蕉份量不多而且不是好夠熟, 朱古力布甸更是不夠朱古力的香濃味道, 好淡口不香甜, 不能滿足自己的甜品慾望朱古力心太軟等了約十五分鐘終於上枱, 賣相真是太單調又不吸引, 沒有裝飾真是馬虎之作, 心太軟又細粒, 好似迷係版??外面不算太脆而且朱古力味不香濃不香醇, 好淡口而且不是好夠熱, 勝在只夠流心, 雪糕方面都是奶味重, 雪糕又細球,
皇室甜品
凍的糖水及甜品都有, 可是都是雪糕為主
熱的糖水都有
傾城之戀$26, 朱古力布甸沒有朱古力的香濃味道而且香蕉不夠熟
, 心太軟又細粒, 好似迷係版??外面不算太脆而且朱古力味不香濃不香醇, 好淡口而且不是好夠熱, 勝在只夠流心, 雪糕方面都是奶味重, 雪糕又細球, 真是不抵食
心太軟的賣相真是太單調又不吸引, 沒有裝飾真是馬虎之作
心太軟雪糕$45, 都好流心但朱古力味不濃又不香甜
兩個甜品合共$71, 不過都是失望而回
埋單合共$71, 不過真是不是太滿足, 雖然甜品款式都不少, 但多是有雪糕, 想order多個甜品都要猶豫一下, 只可以order沒有雪糕的甜品(但選擇不多),甜品質素不完美, 食完餐甜品都未能滿足
2012-05-20
$35 (宵夜)
皇室甜品
兩個甜品合共$71, 不過都是失望而回
熱的糖水都有
凍的糖水及甜品都有, 可是都是雪糕為主
2012-04-19 36 瀏覽
繼上次聚餐後,趁著清明節與復活節中間一日空檔,立志大伙兒再去美食一番,今次同樣選址九龍城,我想與飯後想找個好甜品吃有關。千選萬選,最後決定一行五人試試此甜品店。由於晚飯實在好飽,於是欲找點清新而不至於很膩。我選的士多啤梨黑馬王子,賣相非常吸引,色澤鮮艷之士多啤梨,加強了進食時之滿足感;配上琉璃珠、黑珍珠同珍珠,增添了口感,且味道不太甜,雖然可能與士多啤梨不是時令或選材問題,但整體很是滿意。正當友人同棣表示很飽之時,我卻見他選了宇治金時。綠茶雪糕香但甜,與很多日本出產的相距甚遠,欠缺當中雪糕應有之香滑,仿佛已減退此甜品之精髓。而其妻選了白雪黃金卷,即人稱芒果豬腸粉。由於本人對於錯配之FUSION菜式有點抗拒,但友儕均愛其煙韌質感之特別。最後友夫婦兩人選了心太軟,味道一般,沒甚驚喜,可能與雪糕之選用有關,欠香滑,而朱古力蛋糕部份亦不見香濃味,流心程度只屬一般。

2012-04-05
$40 (其他)
2012-03-08 11 瀏覽
由開張已幫襯到而家都有4-5年,其實都會去食其他甜品店,但間中都要返來,完全係因為呢度獨有嘅"龍珠2世"~~芒果底唔會得個甜字,最難得係加埋新鮮原粒龍眼肉,值得一讚佢真係用黑珍珠,並非普通舖頭用"青蛙下蛋"當珍珠,佢個朱古力雪糕係特登搵朋友幫佢做嘅,濃而不甜仲有朱古力粒~~~整個配搭清甜有咬口仲要有雪糕,滿足味覺同口感。但要一提4-9月最好食,因為芒果同龍眼當灶,冬天去有時芒果比較酸,如果唔好彩龍眼會無貨要用椰果代替,整個味覺口感都會差好遠。

題外話/補充資料: 唔知點解iPhone upload 唔到相,sorry😔
2012-03-08
  • 龍珠二世
2012-01-27 75 瀏覽
年初一去開九龍城拜年,順便想去食甜品,搵晒附近的甜品店,只有依間開門,抵讚---->勤力冰天雪地的情況下,先來:雖然冰好似淡左D,抹茶雪糕又不像抹茶,但加上甜甜的紅豆,還可以。榴槤味好重好香,離遠已經嗅到。現在不是榴槤季節,所以榴槤不甜,但不苦。加上珍珠和雪葩,口感一流,是愛榴槤者的首選!最後,最期待的心太軟終於出現!!配上朱古力,有心思!很流心,外皮厚度適中,有非常香濃的朱古力味,加上曲奇味的雪糕,是筆墨難以形容的

冰天雪地的情況下,先來:
榴槤忘返
心太軟 ($45)

題外話/補充資料: 請不要選擇芒果味的雪糕,跟朱古力很不配:mad:
2012-01-23
榴槤忘返
心太軟 ($45)
  • 心太軟,榴槤忘返
2012-01-10 40 瀏覽
在九龍城食晚飯,飯後少不了食甜品糖水,從open rice找到這間甜品店,看到門口有人排隊,而且還要登記,那了號碼後正在尋找其他甜品店,因為我真的不想等候,等候對於我來說太浪費時間,而且又不是什麼人間美食,正當我要走之際就輪到我了,命中註定我要寫這篇食評~選擇這店最重要的原因就是想食芒果河粉,原來還可配鮮什果,所以選擇了鮮什果配芒果河粉,冬天我其實比較喜歡熱食甜品,看餐牌選了百花蜜燉柿貝蘋果,餐廳比較迫,所以十分嘈吵,幾乎沒轉身地方,坐在入面必須其他客人搬開椅子才能進出~先來了百花蜜燉柿貝蘋果,我真的有點失望!跟圖片的簡直是兩碼子的事,請大家看一下附加的相片就知道了!只得一塊蘋果,一小塊柿餅及小許百合,先喝一口糖水,淡而無味,跟本不像燉品!再試我最愛食的柿餅,立刻吐了出來,十分苦澀!就像食生柿子一樣,舌頭會嚡嚡的!百合一點也不夠粉及軟,想不到差到如此程度!鮮什果配芒果河粉,先說那個芒果河粉,河粉口感似苟蒻,煙煙韌韌,味道不錯,但是那個芒果汁底就差了,加了大多冰令原本充滿芒果香味的汁變成芒果沙冰,又加了糖,所以味道麻麻,沒有芒果天然的味道,鮮什果只要新鮮就好了,通常不會太差,可惜不幸的我
食,正當我要走之際就輪到我了,命中註定我要寫這篇食評~
燉柿貝蘋果,
開椅子才能進出~
,請大家看一下附加的相片就知道了!
只得一塊蘋果,一小塊柿餅及小許
立刻吐了出來,十分苦澀!就像食生柿子一樣,舌頭會嚡嚡的!
百合一點也不夠粉及軟,想不到差到如此程度!
只要新鮮就好了,通常不會太差,可惜不幸的我...西瓜太熟了,奇異果太
酸了,蜜瓜及哈蜜瓜只可用不甜來形容,全晚最好味就是芒果了,夠甜又
充滿果香~
這店確實麻麻,下次我可試別家的糖水了~
2012-01-07
2011-12-01 19 瀏覽
晚上與朋友聚會後,去左皇室繼續吹水食糖水。平時食開刨冰或綿綿冰之類,一於就試下其他口味結果就選擇了意國濃情上檯賣相尚算唔錯,椰子布甸上放著一球雪糕再以椰汁及紅豆涼粉伴碟。布甸相信是自家製作,淡淡入口都感覺到香濃的椰子味,但紅豆就覺得平淡了少少,不太夠甜。不過整體都算唔錯
結果就選擇了意國濃情
不過整體都算唔錯

2011-11-22
$28 (宵夜)
2011-11-24 39 瀏覽
今晚返到九龍城附近食宵夜!!因為有現金卷優惠既關係,所以就揀左皇室甜品來試試喇!!是關小弟係個紅豆+綠茶痴!!所以一入到去就Order左個宇治金時,真係好味道呢, 令人不斷回味!!之後見到餐牌有個大熱之選,就係下面呢個心太軟+雪糕!!個心太軟最好之處就係入面溜晒心之餘,仲有少少熱到出煙既效果,成件事有對比, 口感好好!! 正!!如果夜晚行開呢頭就去試下啦, 唔錯架!!
今晚返到九龍城附近食宵夜!!
因為有現金卷優惠既關係,
所以就揀左皇室甜品來試試喇!!

是關小弟係個紅豆+綠茶痴!!
所以一入到去就Order左個宇治金時,
宇治金時
真係好味道呢, 令人不斷回味!!
之後見到餐牌有個大熱之選,
就係下面呢個心太軟+雪糕!!
我都係揀左綠茶雪糕球!!
個心太軟最好之處就係入面溜晒心之餘,
仲有少少熱到出煙既效果,
成件事有對比, 口感好好!! 正!!

如果夜晚行開呢頭就去試下啦, 唔錯架!!
2011-11-23
10 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
用餐優惠
其他
宇治金時
我都係揀左綠茶雪糕球!!
  • 心太軟
1K
2011-09-14 28 瀏覽
同go又去九龍城食野,愛上左去九龍城食,喱次又去試甜品,不過唔知試邊間好,見到經過有間好似唔錯,於是就試下了~!岩岩係下午時間,冇乜人~即睇有咩食,多算多款既,揀左一陣先揀到~!宇治金時~$28,因為太熱之下,好想食冰呀,好凍,透心涼既感覺,個刨茶同雪糕都幾香抹茶味,加上有小丸子同紅豆,可以滋潤返點同有咬口,唔會只係得冰咁寡,整體來講都唔錯,不過食晒成杯之後真係好凍呀~!芝麻糊燉奶,$20,個燉奶都幾滑,唔算重奶味,最初以為佢得少少芝麻糊係面而已,原來入面係好多芝麻糊,味道一般啦~!夏天食冰好消暑呀~!
夏天食冰好消暑呀~!

2011-09-13
2011-08-23 17 瀏覽
炎炎夏日行到流哂汗,正想嘆返過甜品冰黎解解暑,見到城南道竟有成4、5間甜品屋,我一時間到唔知choice邊間好,唯有揀間近路口的試下得5得 呢間門面其實麻麻地,室內decoration亦唔見得很美,No Problem - 最梗要好食maa ....此刻為4:00pm左右,店內一個客人都無,感覺坐得寬廣,可以慢慢揀 場上和 Menu 都列左好多款 dessert,樣樣都吸引非常,但我最后都要左個宇治金時 ( kekeee ... 貪佢有雪花冰、又有嚥嚥unun嘅白玉、紅豆、Ice-cream & 宇治綠茶 ) Everything is my favourite !雪花冰份量好足,1人吃剛好,宇治綠茶好重綠茶味、唔苦而甘香 ( 從鋪內嘅貨盒仲見到綠茶係日本原品 tim )。紅豆大粒而不大甜,感覺 not heavy;白玉有咬口配埋 Yummy 嘅綠茶雪糕真係 perfect!食完真係好滿足,$28蚊咁嘅質數唔貴,可以番試呢 4:30pm埋單,鋪內已見6成滿了。

Everything is my favourite !

食完真係好滿足,$28蚊咁嘅質數唔貴,可以番試呢

4:30pm埋單,鋪內已見6成滿了。

2011-08-23
  • 宇治金時
2011-08-12 22 瀏覽
After Thai food with friends in Kln city, looking for dessert. Try this one cos we did'nt have to wait.The warm chocloate cake was not rich in chocolate taste & not very well done. The mango taste so fakeof the mango icy dessert. The strawberry pudding was so misleading, no strawberry taste only milk, thestawberries were just on the side of the pudding. The banana split looked so ugly, did'nt feel like eating.The worst dessert I ever had in my life. Will NEVER go there again.

2011-08-01
$30 (宵夜)
2011-07-08 14 瀏覽
夏天當然係去食糖水啦~今日經過九龍城,見到一間未試過既糖水鋪~因為太熱,所以入去試下~燈光柔和,之後叫左個,味道特別,榴槤味帶住一D焦糖味,之後仲有奶凍係底~有4分~之後叫左個拎走~總數49蚊,抵食~
夏天當然係去食糖水啦~

今日經過九龍城,見到一間未試過既糖水鋪~

因為太熱,所以入去試下~

燈光柔和,之後叫左個[榴槤公主],味道特別,榴槤味帶住一D焦糖味,之後仲有奶凍係底~有4分~

之後叫左個[芝麻糊]拎走~總數49蚊,抵食~
2011-07-08
$49 (其他)
  • 芝麻糊
  • 榴槤公主
2011-06-18 14 瀏覽
初次到訪,店內燈光明亮,有數十個位子,適合大夥人聊天。大概由於剛開門營業不久,店內除我以外只有一枱食客。招待的姨姨相當有禮,很積極地解釋有不同口味的雪榚和各款配搭的利弊。首先點了芒果河粉撈。「河粉」構造成分與「腸粉」雷同,均由蒟蒻和椰果肉製成,數年前還誤以為是真正的河粉和腸粉。「河粉」質感滑溜,有別於椰果肉的爽口,也有異於真正的河粉。入口過程像河粉一樣,咀嚼過程則像吃扁條狀的布甸,味道主要來自芒果。芒果肉正如菜單所說,大小是XL的(Extra Large),極其鮮甜,鮮有酸的果肉。另外,「湯底」是濃稠的芒果汁和芒果冰構成。「湯底」的芒果味異常濃厚,甜度十足,芒果冰也不乏濃郁的芒果味,它的存在並沒有稀釋「湯底」的濃郁,而且十分冰涼。總括來說,這款甜品絕對是消暑不可或缺的,也有其獨特之處。吃畢,感覺這家店的甜品比想像中還要出色,於是追加一客傾城之戀。其實就是朱古力布甸、雪榚和香蕉片組合而成,雪榚的口味有曲奇、綠茶、朱古力和雲呢拿等等。先說伴碟的香蕉。只想到成熟、有韻味兩個形容詞來描述這隻被切片的香蕉小姐,蕉皮大概已經出滿黑點,甜美非常。朱古力配香蕉這種配搭,只在這種時候能被我所接受。再說雪
初次到訪,店內燈光明亮,有數十個位子,適合大夥人聊天。
大概由於剛開門營業不久,店內除我以外只有一枱食客。
首先點了芒果河粉撈
「河粉」質感滑溜,有別於椰果肉的爽口,也有異於真正的河粉。
另外,「湯底」是濃稠的芒果汁和芒果冰構成。
總括來說,這款甜品絕對是消暑不可或缺的,也有其獨特之處。
先說伴碟的香蕉
朱古力配香蕉這種配搭,只在這種時候能被我所接受。
再說雪榚,是次雪榚雲呢拿味
以這個價位大概只能提供雀巢公司的雪榚,理應不是Dreyer's或是Haagen Dazs,也吃不出任何特別之處。
不過質感帶點黏稠,入口柔滑,不管是哪家公司出品,也能令我滿足。
最後,主角朱古力布甸
肉眼觀測布甸的質感像是魚膠粉過剩的貨色,事實不然。
雖然並未到達入口即溶,也不像鵝毛般輕盈滑溜,但也並不失色,如半硬豆腐般。
質感未夠滑溜的原因大概出在可可粉過多或朱古力含量過高,皆因朱古力味極其濃郁。
底部奇異的硬塊也是朱古力味,但我想那不是故意凝造的層次,只是沉澱物。
綜合以上,雖然質素並非十分出色,但綜合價格來說,也是值得嚐嚐。
這裡心太軟和宇治金時看似不錯,到哪天更炎熱,必定再來嚐嚐。
2011-06-18
  • 芒果河粉撈
(非會員)
2011-06-06 22 瀏覽
次次食都選擇有紫米的"清湖映月"+椰汁(好香..食得出係貴價D GE)同花奶=人生一大樂也(P.S我好中意紫米)D配搭好好,,..一碗野裡面:好韌頭的,軟軟GE..好有感覺GE雪糕(任撿).......又有芒果..紅豆....OK抵..我LIKE GE還有.....XXX西米...都成日食..總之食5厭...服務好,,價$比人便宜朋友們...有機會試...\ 有多個選擇

.....又有芒果..紅豆....OK抵..

我LIKE GE還有.....XXX西米...都成日食..

總之食5厭...服務好,,價$比人便宜

朋友們...有機會試...\
有多個選擇
2011-06-04
10 分鐘 (堂食)
$28 (宵夜)
2011-04-24 30 瀏覽
響九龍城食飽飯, 通想都離不開食埋糖水。本來想去對行金x堂,亦預左要等,不過有野做等唔得咁耐,就決定過黎皇室睇下有冇位 -門口位姐姐一見我地埋黎話 5 個就「有位,入去啦」,點知朋友入左去就棟晒響門口,因為都唔知個位響邊...姐姐再嗌入去先有另一位姐姐話「未走,走緊」!咁就唔好叫我地入去啦 於是又要走番晒出黎。入到去,講真,環境佢真係唔夠人地好,大家都係咁逼,但一入去見到 D 燈白雪雪唔好睇,個環境好 Cool。講到重點 - 食物。我地嗌左:1. 紅豆沙 (凍)2. 芒果奶凍3. 芝蔴糊燉蛋白 (熱) - 唔知正確名稱係咩,總之係燉蛋白既外層,芝蔴糊既心!4. 芝蔴湯圓5. 心太軟1. 紅豆沙 (凍): - 紅豆都有少少味既,但感覺有 D 似煲過再翻煲既紅豆咁 一-一"- 個糖水底係冇咩味既,加埋 D 紅豆就真係好似翻渣湯勒!2. 芒果奶凍 - 最好食係咩呢? 面頭舊芒果雪糕。- 底下件奶凍係有 D 奶味,但都係好淡... 好淡... 好淡...3. 芝蔴糊燉蛋白 (熱) - 之前響紅磡芝x綠豆食過,感覺好好,諗住黎試下,點知出事。- 個蛋白既味道都算,但芝蔴糊竟然唔香唔滑仲要唔
金玉其外就...
響九龍城食飽飯, 通想都離不開食埋糖水
於是又要走番晒出黎。

講到重點 - 食物。我地嗌左:
1. 紅豆沙 (凍)
2. 芒果奶凍
4. 芝蔴湯圓
5. 心太軟

1. 紅豆沙 (凍):

- 個糖水底係冇咩味既,加埋 D 紅豆就真係好似翻渣湯勒!

2. 芒果奶凍

- 最好食係咩呢? 面頭舊芒果雪糕。

3. 芝蔴糊燉蛋白 (熱)

- 個蛋白既味道都算,但芝蔴糊竟然唔香唔滑仲要唔甜!敗筆。

4. 芝蔴湯圓

- 全晚最好食就係呢幾粒野喇!如果舖頭話我知係佢地自製既,加分。
 如果係外買返黎,當我冇講野。
- 薑糖水就一定要自製喇掛? 結果亦繼續秉承樓上既一貫作風 - 唔甜。
 不過薑味 OK,加上湯圓係甜既,所以本人 OK。

5. 心太軟
有圖。
- 呢個最遲上檯,大家見到都有 D 期望,覺得個外層做得唔錯。叉開佢,古古力漿慢慢流出...
 賣相就真係好出色勒!味道又如何呢?
- 不論係外層定流心既味道都唔夠,古古力味唔夠,甜味唔夠,外層唔夠香,流心唔夠滑。
- 睇番個外層同古古力漿之間既「關係」同兩者既味道,真係不禁令人懷疑 D 古古力漿係注入去既......
 感覺啦~ *只係本人同友人既感覺嘖* 當然我地都唔希望係咁。

總括而言,所有野都唔夠甜。我明白而家講健康,少糖,連鄰家舖都標榜「低糖少甜」,
糖水要有基本既甜味,至於有幾甜就睇個廚既技術,少糖都可以好美味!
可惜皇室好明顯係做唔到。而且,坐響「出菜位」側邊,我地見到各式各樣既甜品上場,
個別既賣相真係教人不敢恭維
店方真係要好好檢討下。

你問我,唔駛排隊我都唔會再去喇,我不如食地茂。
2011-04-23
$25 (其他)
2011-04-09 6 瀏覽
甜品當正餐於我而言並不出奇,就如是晚,也是食甜品為主。我點的甜品叫「櫻桃」,但其實材料跟櫻桃沒有任何關係,只有西瓜粒、小丸子以及乳酸底。西瓜粒多汁,卻不算很清甜;小太子煙韌,不過就沒什麼味道。但都沒關係,因為敗筆是在於乳酸底,不夠酸,拖垮了整個甜品。朋友要的是芒果河粉撈,河粉是由椰肉和蒟蒻做成,口感煙韌,帶點椰香,跟香甜的芒果肉和果汁是幾夾的。這一味比我的那款要好。食完,走下一場,也是吃甜。
甜品當正餐於我而言並不出奇,就如是晚,也是食甜品為主。

食完,走下一場,也是吃甜。