今日為朋友慶祝生日,在openrice找到了這家餐廳它是位於中環皇后大道中118號的樓上鋪門口外貼滿很多報張雜誌報道這才發現原來街坊廚神早前就有來拍攝過了立刻感覺菜式一定很不簡單!!餐廳室內的燈光較暗,很有氣氛情調而且還有不對外開放的室外露台Pan Fried Watermelon with Smoked Oyster Toast 賣相很精緻的頭盤完全看不出材料有用了西瓜味道很特別,好像在吃燒過的西瓜,感覺又甜又爽口可能是因為加了洋蔥、杏仁碎,所以感覺很有咬口,非常不錯Foie Gras Salad沙律菜新鮮爽口,味道較甜,味道主要來自自家製黑醋鵝肝煎至金黃色,入口即溶,好吃!!Scallop Sashimi with White Truffle看見openrice上很多人都讚好這道菜,所以特別order了果然非同凡響,味道一流帶子新鮮嫩滑,入口滿滿的都是松露醬層次豐富配搭一流,非常有驚喜Mixed Mushroom Soup with Black Truffle (忘了拍照)這個湯是餐廳另一個招牌菜入口有大陣濃郁的菇菌和淡淡的松露味,香氣四溢Sorbet法國菜單每道菜都經過細心安排吃
今日為朋友慶祝生日,在openrice找到了這家餐廳

它是位於中環皇后大道中118號的樓上鋪

門口外貼滿很多報張雜誌報道

這才發現原來街坊廚神早前就有來拍攝過了

立刻感覺菜式一定很不簡單!!

餐廳室內的燈光較暗,很有氣氛情調

而且還有不對外開放的室外露台

賣相很精緻的頭盤

完全看不出材料有用了西瓜

味道很特別,好像在吃燒過的西瓜,感覺又甜又爽口

可能是因為加了洋蔥、杏仁碎,所以感覺很有咬口,非常不錯
Foie Gras Salad

沙律菜新鮮爽口,味道較甜,味道主要來自自家製黑醋

鵝肝煎至金黃色,入口即溶,好吃!!

果然非同凡響,味道一流

帶子新鮮嫩滑,入口滿滿的都是松露醬

層次豐富配搭一流,非常有驚喜

這個湯是餐廳另一個招牌菜

入口有大陣濃郁的菇菌和淡淡的松露味,香氣四溢
Sorbet

法國菜單每道菜都經過細心安排

吃完前菜最好來個柚子味雪葩

清一清味蕾準備吃主菜
US Beef Tenderloin

主菜選了美國牛柳,要了5成熟

賣相很不錯,牛味很香,肉質好軟淋,完全沒有‘鞋口’的感覺

原汁原味,口感很不錯,絕對是另一水準之作
2016-11-16 384 瀏覽
見到中環有新餐廳可以食lunch,價錢好似好抵,$138食牛扒,滿心期待~個餐包咗個沙律,沙律都新鮮爽口,d汁都好味,落咗少少黑胡椒更加清新~今日嘅湯係南瓜湯,都OK好味,不過好細柸~反而叫咗個main course牛扒有啲失望,冇諗過嚟到係細得咁交關,跟住番茄好大個重大過個扒,番茄上面嗰pat魚子最後我都冇食到,因為下面嗰啲係好大浸洋蔥味,我就最唔鍾意食洋蔥~個餐仲包埋茶/咖啡/橙汁/汽水~咁嘅價錢,係中環$138已計左加一都算係咁囉~

今日嘅湯係南瓜湯,都OK好味,不過好細柸~

個餐仲包埋茶/咖啡/橙汁/汽水~

咁嘅價錢,係中環$138已計左加一都算係咁囉~
2016-11-16
2016-11-10 503 瀏覽
值得一試 聽同事介紹話皇后大道中118號開左間新野,幾好食,做緊開張優惠,試下無防。打電話訂位,餐廳會用whatsapp confirm booking。餐廳位於3樓,fine dinning格局,坐位分佈唔逼,有音樂,都幾舒服。set lunch有8款,3個course加杯飲品。Order左法式油封鴨腿,先來沙律同野菌湯,味道okay,食完主菜都送到,waitress介紹呢道菜用左低溫煮3粒鐘,鴨皮經輕煎後金黃色,好香。入口鴨皮酥脆,鴨肉好嫩滑,但有小小鹹,而配菜焗薯沾上鴨油更好味。飲品點了咖啡,味道還可以,但可以再濃一點。下次會再來。
值得一試

下次會再來。
2016-11-03
2016-11-04 401 瀏覽
因為過去中環有D 野攪, 所以襯Lunch 早少少就鼠出來, 但估計要攪好耐點知好快攪定, 所以見到剛有好幾間樓上餐廳就Spot 一間來吃~叫了lunch Set前菜, 是沙律, 菜都新鮮, 黑醋汁好味. 而湯我就點了西瓜蕃茄湯, 好少吃用西瓜做的湯, 甜甜地, 味道有點像龍蝦湯, 好特別, 有趣.  主菜是普羅旺斯烤澳洲羊架配紅酒汁 (HKD128) , 只了5成熟剛剛好是半熟狀態, 表面香脆, 內裡充滿肉汁, 肉質鮮嫩, 配上紅酒汁唔錯!而份量唔算多, 中途waiter走過來問夠唔夠食, 唔夠食可以額外煮個意粉或沙律, 細心服務, 抵讚! 不過我就說不用了, 因為其實羊架食完都好飽啦~最後飲品叫了熱情果茶, 係TWG茶包, 好香. 不過因為又要鼠回去繼續做野所以食完就快快結賬回去做野啦~價錢~HKD120, 坐得舒服, 食物質素頗高, 服務很滿意, 可以下次帶埋相公來吃呢~

2016-11-03
5 分鐘 (堂食)
  • 普羅旺斯烤澳洲羊架配紅酒汁
2016-10-11 675 瀏覽
上星期係好朋友JW 26歲生日,所以帶左佢去我同老公嘅星級飯堂皇室盛宴,我覺得呢間餐廳嘅食物好有驚喜,決定要帶JW黎品嚐一下。呢間中環店跟銅鑼灣店格局差不多,不過環境較暗,感覺更有情調。頭盤係必試既招牌菜煎西瓜,朋友未聽過,覺得幾surprise,以為係正方形既三文魚。第二次食暖既西瓜,同上次一樣煎左既西瓜加上洋蔥杏仁碎等感覺奇特,與黑魚子醬多士幾match,的確花左唔少心思。鵝肝沙律,賣相okay,鵝肝大舊,從鵝肝既油份睇得出煎既時間掌控得不錯。沙律菜新鮮,剛煎起的鵝肝與黑醋香味久久不散,黑醋提升左菜既味道,有一點點甜,令鵝肝吃落不太油膩。白松露帶子剌身 – 西日fusion菜式,每碟有4片,帶子上全是松露醬及松露油,入口成個口都是松露,好好食。  黑松露野菌湯 – 好香松露味 (又係松露),菇菌味好香濃,口感creamy,味道幾好,份量都適中。柚子雪葩 – 好香柚子味,入口即融,作用是清清味蕾準備吃主菜。最後當然係切蛋糕,JW Happy Birthday!
最後當然係切蛋糕,JW Happy Birthday!
2016-10-04
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 白松露帶子剌身
2016-10-08 527 瀏覽
Lunch time同同事去開幢大廈食晏,喜見Royal Feast 係中環開左,因為上年黎過,印象最深刻係煎西瓜,決定試試佢整既lunch。一開門見到宣傳單張,原來岩岩開張,做緊每款減廿蚊。裝修幾靚,牆身以白色為主,感覺寬敞,唔趕時間食晏既可以靜靜坐低休息一下。Menu 有8款,3 courses lunch set其實有4樣野,分別有沙律、湯、主菜、飲品 。Waiter推介食腐乳煙鴨胸意粉,我覺得okay可以試試。沙律菜份量都幾多,有西瓜,味道水準keep到,好味 黑松露野菌湯,份量不多,用杯上,好大陣菌味,真材實料 腐乳煙鴨胸意粉,睇落個汁係普通白汁,但食落口就會食到陣腐乳味,好有趣,想不到腐乳配白汁都幾好味,煙鴨胸都有少少腐乳同芝士,好味 P.S. 上年黎食晚飯 每道菜都有介紹 估唔到lunch繁忙時間都會走過黎簡單介紹services好好 下次再試下其他。

Waiter推介食腐乳煙鴨胸意粉,我覺得okay可以試試。

沙律菜份量都幾多,有西瓜,味道水準keep到,好味

黑松露野菌湯,份量不多,用杯上,好大陣菌味,真材實料

腐乳煙鴨胸意粉

services好好

下次再試下其他。
2016-10-06
用餐優惠