2021-09-21 112 瀏覽
中秋節前與家人訂了皇廷工房包場,一來是為中秋節,2是為了媽媽的生日,我們全家有18人,下午5点到達,佈置傾計一返後,6点開始有美食出場,先來頭盤什果沙律,鹵水鵝拼盆,鹵水鹅有水準,跟着蝦餃,燒賣,接着有果皮蒸鮑魚,蒜蓉蒸聖子,金銀蒜蒸龍蠆翅,媽咪說第一次食6,7O斤的龍躉翅位,皮下的骨膠好好味,還有什菌西蘭花,炒飯麵,炸春卷,最後還有我的致愛甜點薑汁糕紅棗糕!非常美味只是6千元有找,真是超值!
2021-09-21 52 瀏覽
今日中秋節,我同同事都唔想食茶餐廳,所以我地去左公司附近的皇廷工房點心專門店飲茶嘆點心。餐牌有單點或午市套餐,午市套餐好抵食,飯或麵+點心+飲品只係$54 午市套餐松露野菌炒蛋飯炒蛋入面加了好多松露野菌,好香蛋和野菌味道,再加上甜豉油撈飯食,味道不錯鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋燒賣有3粒,包裹著完整的鵪鶉蛋,咬下蛋香四溢我地另外點了4款點心柱候牛腩、蟹籽燒賣皇、蒜蓉蝦春卷、鬼馬炸兩腸,其中柱候牛腩,牛腩好腍好入味,個汁好好食,另外蒜蓉蝦春卷,炸到脆卜卜,入面有蝦肉爽口彈牙。檸檬茶

午市套餐
松露野菌炒蛋飯

鵪鶉蛋燒賣
鵪鶉蛋燒賣有3粒,包裹著完整的鵪鶉蛋,咬下蛋香四溢

我地另外點了4款點心

檸檬茶

2021-09-14 588 瀏覽
🫖 絕對係觀塘抵食好味點心🥧!🧆🫖1️⃣松露野菌餃🥟 $26👍🏻好好味!細細粒但餡料超豐富!外皮黏韌但一咬就破~入口就是好香嘅松露同菇菌嘅味道😆食落啖啖菇菌仲帶啲汁😛真心覺得值得一試!絕對要食🥺🤩😍2️⃣ 蜜汁叉燒腸粉👦🏻 $28👍🏻腸粉皮薄入面有好多好多甜甜嘅叉燒!🤪超足料自己再淋埋甜鼓油有咩可能唔好食!!!~正😚😚😚3️⃣香煎蓮藕餅😚 $24👍🏻好少係酒樓食到呢樣點心所以試試!雖然食落外皮只是微微的脆🥺但勝在煎得好香又不油膩!😆食落入面的蓮藕粒粉粉糯糯~配上隔離嘅喼汁又係另一翻風味!幾好😚4️⃣ 鮮蝦菜苗餃🥟 $26👌🏻一樣足料~!餃皮薄到可以見到入邊綠油油嘅菜苗同蝦餡🥲略嫌食落陣時菜苗嘅味道比較突出!~蝦味不是太重但都幾正常的好味😚5️⃣皇廷蝦餃皇(3粒)🦐 $28👌🏻皮薄蝦肉幾爽口~不過蝦味再重啲同蝦肉再大粒啲就好😇味道就正常好食嘅蝦餃 😆6️⃣養顏紅棗糕 🟥 $22👌🏻 紅棗糕就係要分開一層層食先過癮!質地黏黏韌韌食落帶點紅糖嘅甜味~正常好味!7️⃣松露野菌炒蛋飯 🍳 $38👌🏻飯前放上大大塊松露野菌炒蛋~😚食落蛋不老有陣松露香~不過野菌擺得不算太均衡所以會有一兩啖只食到炒蛋!但加完豉油再撈飯食都OK🤣
🫖 絕對係觀塘抵食好味點心🥧!🧆🫖

1️⃣松露野菌餃🥟 $26

2️⃣ 蜜汁叉燒腸粉👦🏻 $28

👍🏻腸粉皮薄入面有好多好多甜甜嘅叉燒!
🤪超足料自己再淋埋甜鼓油有咩可能唔好食!!!~正😚😚😚

3️⃣香煎蓮藕餅😚 $24
👍🏻好少係酒樓食到呢樣點心所以試試!

4️⃣ 鮮蝦菜苗餃🥟 $26

5️⃣皇廷蝦餃皇(3粒)🦐 $28

6️⃣養顏紅棗糕 🟥 $22

7️⃣松露野菌炒蛋飯 🍳 $38

仲有得飲涷檸茶奶茶~~幾正

📝推薦,位置有點隔涉離地鐵站有啲距離但店鋪都算闊落好坐,
碗筷乾淨,點心選擇雖然不算起多,但嗌親嘅都足料又味道幾好,
價錢又不貴好抵食😛幾好~😍🤣(6.5/10)

📍 皇廷工房點心專門店 - 觀塘敬業街55號皇廷廣場地下4號舖
2021-09-10 58 瀏覽
作為點心控嘅我,最鍾意就係周圍試,酒樓就食得多,今次就去咗位於官塘工廈附近嘅 #皇廷工房點心專門店,雖然價錢平,但估唔到會有驚喜!我哋11:30am前到,所以仲可以叫早餐孖寶,$37有兩款點心加飲品好抵食!不過兩個點心當然夠食,所以我哋就叫咗午市套餐,再散嗌左啲點心。點心全部即叫即蒸熱辣辣,特別推介:😋蟹粉小籠包:加$13就食到,蟹粉再加上濃濃嘅湯汁真係好滋味😋皇廷蝦餃皇:蝦大大隻而且仲好彈牙😋蟹子蒸燒賣:大大粒,蝦肉夠彈牙,加上半肥瘦豬肉好正😋牛肉腸粉:腸粉做得好香滑😋紅棗糕:食落夠煙韌,Q彈清甜😋蟲草花蒸雞飯:大大碗好足料,雞肉嫩滑,飯嘅硬度啱啱好,配埋豉油一流兩個人食咗好多嘢都唔使二百蚊,而且仲好好味,性價比高值得一試!

點心全部即叫即蒸熱辣辣,特別推介:

😋皇廷蝦餃皇:蝦大大隻而且仲好彈牙

😋蟹子蒸燒賣:大大粒,蝦肉夠彈牙,加上半肥瘦豬肉好正

😋牛肉腸粉:腸粉做得好香滑

😋紅棗糕:食落夠煙韌,Q彈清甜

2021-09-09 55 瀏覽
早前約咗個朋友去食個lunch,我就成日都係食西餐,今次試下一盅兩件。竟然係觀塘工業區都有得食點心,仲唔洗加一,唔錯👍午市時間佢哋有套餐套餐係 主食(飯/麵)🍜+ 點心🥧 +飲品🍹($54起)。不過我同朋友都係鍾意食點心多啲,決定散叫點心😊 一盅兩件大家通常會食咩?我哋就點咗幾樣好傳統又大眾化嘅點心:皇廷蝦餃皇($28)蟹籽燒賣皇($24)豉汁蒸鳳爪($22)蜜汁叉燒包($22)香煎蓮藕餅($24)韮王鮮蝦腸粉($35)養顏紅棗糕($22)最欣賞佢哋嘅鮮蝦腸粉,腸粉幼滑晶瑩,蝦肉彈牙,值得一試👍整體唔錯,即叫即蒸,熱騰騰,味道和賣相都唔錯😋

午市時間佢哋有套餐

皇廷蝦餃皇($28)

蟹籽燒賣皇($24)

豉汁蒸鳳爪($22)

蜜汁叉燒包($22)

香煎蓮藕餅($24)

韮王鮮蝦腸粉($35)

養顏紅棗糕($22)

最欣賞佢哋嘅鮮蝦腸粉,腸粉幼滑晶瑩,蝦肉彈牙,值得一試👍

整體唔錯,即叫即蒸,熱騰騰,味道和賣相都唔錯😋
2021-09-08 45 瀏覽
平時 #飲茶 🫖通常去酒樓,但估唔到 #點心專門店 都好有水準,而且好抵食。#皇廷工房點心專門店 睇落似餐廳,除咗飲茶食點心,仲有西式奶茶、咖啡等飲品。啱晒想食點心又唔想飲中茶嘅朋友😂,店內裝修同樣咁新潮。午市套餐有一個米線/飯+點心和飲品☕️,同朋友點左2人餐再加點心,都已經好飽了。今次試左 #雞肉雲吞米線 同 #蒜蓉雞翼米線 🍜。雞肉雲吞皮薄,餡料有雞肉同菜都幾清新。雞翼炸得外脆內嫩,食落惹味香口。米線配有半隻蛋同栗米,加上清淡豬骨湯底,睇落唔算大碗但好足料。點心款式好多,而且味道唔錯👍,今次試左以下幾款:🥟 #皇廷蝦餃皇:蝦肉爽口彈牙,皮薄軟熟🥧 #古法馬拉糕:唔會太甜,又夠鬆軟🐮 #喇沙牛柏葉:牛柏葉爽口,有香濃喇沙味,比一般酒樓用咖喱汁更好味🥚 #鵪鶉蛋燒賣:比較少有的點心,食落剛好一啖一粒,燒賣唔會太鹹搶走蛋味✨ #擂沙煎堆球:食落皮脆軟糯,芝麻餡料好香,甜度適中飲品凍檸茶就正常味道,不過主要食點心都唔緊要☺️。食物整體比酒樓無咁油膩同濃味,感覺較健康。除咗飲茶,原來 #皇廷工房 係黃昏、晚上及星期日或假期提供「包埸派對」🎉,星期一至六 (5pm - 10pm),星期日 (11

點心款式好多,而且味道唔錯👍,今次試左以下幾款:
🥟 #皇廷蝦餃皇:蝦肉爽口彈牙,皮薄軟熟
🥧 #古法馬拉糕:唔會太甜,又夠鬆軟
✨ #擂沙煎堆球:食落皮脆軟糯,芝麻餡料好香,甜度適中

除咗飲茶,原來 #皇廷工房 係黃昏、晚上及星期日或假期提供「包埸派對」🎉,星期一至六 (5pm - 10pm),星期日 (11am - 10pm),有興趣朋友可以睇下。

星期六去開駱駝漆行街,shopping之前就去咗皇廷工房點心專門店醫肚因為男朋友話佢10級肚餓,所以我哋兩個人叫咗一個麵同5個點心,overall嚟講食物味道不過不失,我們呢間點心專門店坐得幾舒服,有別於傳統酒樓,所以都有幾pair後生情侶。抵食之選我會介紹嘅就係午市套餐,一個飯/米線,再配一個點心同飲品,都只係$54,仲要個飯/米線份量真係超多見主食比較多人推介嘅係雞肉雲吞米線,所以我哋就即管試試佢啦。我想講,個雞肉雲吞米線份量大到2個人都食到,佢仲有5粒雲哋同半粒雞蛋 味道方面,佢個湯底清清地唔會好濃味,雲吞餡料有雞肉、木耳絲,一啖一粒,口感滋味油菜 (套餐+$8)加8蚊雞就有一大碟生菜,真心抵食,鼓油可以自己落皇廷蝦餃皇 $26餃皮厚薄均勻、蝦肉好彈牙,不過真心建議要趁熱食蟹子燒賣皇 $24豬肉無肥膏,蝦肉彈牙,超正!香芋蒸排骨 $26排骨份量好多仲好入味,芋頭都好林身,好好食喇沙牛栢葉 $26出邊酒樓食多數都係薑蔥牛栢葉,佢個喇沙唔算太辣,但食落我就覺得佢似咖喱味多D,不過口感幾過癮春風得意腸粉($30/3條)多數酒樓都會喺腸粉入邊加油炸鬼,但呢個入邊係炸春卷,都幾特別,食落好

油菜 (套餐+$8)
加8蚊雞就有一大碟生菜,真心抵食,鼓油可以自己落

皇廷蝦餃皇 $26
餃皮厚薄均勻、蝦肉好彈牙,不過真心建議要趁熱食

蟹子燒賣皇 $24
豬肉無肥膏,蝦肉彈牙,超正!

香芋蒸排骨 $26
排骨份量好多仲好入味,芋頭都好林身,好好食

喇沙牛栢葉 $26

春風得意腸粉($30/3條)
多數酒樓都會喺腸粉入邊加油炸鬼,但呢個入邊係炸春卷,都幾特別,食落好似比平時更加香脆
2021-09-04 44 瀏覽
在觀塘工業區,酒樓絕對不缺乏,但便宜的點心專門店卻是少之又少在這算是後街的地方,一籠點心不過$30,外賣更抵只要$40 兩籠,抵!環境:乾淨企理的點心店,感覺坐得舒服服務:正常點心店水平食物:蟹粉小籠包$26帶蟹粉香的小籠包,口味濃郁,而且熱烘烘,不俗上湯雞肉雲吞$28八大隻皮超薄餡夠多的雲吞,雞湯底超creamy,很正!喇沙牛柏葉$26口味微辣而帶柏葉香,好惹味!蝦餃王$28大大隻蝦仁🍤的蝦餃夠彈牙!蟹籽燒賣$$24肉質爽彈而又不肥膩,滿不錯的豉汁蒸鳳爪$22煮得夠稔,非常入味!牛腩米線$38這個算是普普通通的主食,湯底不錯

在這算是後街的地方,一籠點心不過$30,
外賣更抵只要$40 兩籠,抵!

環境:
乾淨企理的點心店,感覺坐得舒服

服務:
正常點心店水平

食物:

蟹粉小籠包$26
帶蟹粉香的小籠包,口味濃郁,而且熱烘烘,不俗

上湯雞肉雲吞$28
八大隻皮超薄餡夠多的雲吞,雞湯底超creamy,很正!

喇沙牛柏葉$26
口味微辣而帶柏葉香,好惹味!

蝦餃王$28
大大隻蝦仁🍤的蝦餃夠彈牙!

蟹籽燒賣$$24
肉質爽彈而又不肥膩,滿不錯的

豉汁蒸鳳爪$22
煮得夠稔,非常入味!

牛腩米線$38
這個算是普普通通的主食,湯底不錯
午餐
2021-08-26 59 瀏覽
昨日母親大人約了很多朋友在家中聚會,決定晚餐叫外賣到會,早上即致電皇廷工房訂晚餐,雖然店營業時間到4点幾,但我問她們可否訂晚上外賣到會,居然回答我能做到!內心感激!家人非常滿意!因晚上也能食到新鲜点心及西式美食!
2021-08-25
同事介紹係觀塘食午餐唔使$50 仲要係好食既蒸飯加點心 ,店舖環境好乾淨,會唔會太著數 ?完全係打工仔恩物,平時觀塘食個茶記都要60幾,仲要係普普通通嘢坐得唔舒服,所以希望貴店可以一直做落去
  • 鵪鶉蛋燒賣
2021-08-26 26 瀏覽
有成半年無黎過觀塘~呢間之前經過食過點心,又平又好味,選擇多,不過今次叫左個雞翼米線,脆邊雞翼真係好正🥰有圖有真相📸仲有半粒滷水蛋,估唔到米線都做得好出色~🤗佢$40有個蒸飯加一款點心,係觀塘區返工黎講確實係不二選擇👍🏻👍🏻仲有入面位姐姐好Nice😆😆好期待下次再去
雞翼米線
雞翼米線
  • 鵪鶉蛋燒賣
  • 皇廷蝦餃皇
2021-08-08 245 瀏覽
今朝係觀塘 想食點心 第一次食呢間因為見幾多好評 又好似坐得舒服咁首先 間野冇咩人 入到嚟一陣 但完全冇人招呼我自己order完都等左好耐先有野食 肉餅飯簡直不知所謂 完全唔知食緊咩 完全唔係肉餅 係一塊膠咁 冇口感 我成塊冇食到 點心 賣相 好差+ 唔好食真係唔明點解咁多好評 寧願係酒樓食 整體我真係比1/10 分 衛生 0/10 碗碟好唔乾淨 同埋價錢唔特別抵食 態度惡劣 不知所謂 冇咩禮貌 人唔會再幫襯 希望之後有改善啦 各位可以慬重考慮既 我就唔會再食啦
今朝係觀塘 想食點心 第一次食呢間

唔會再幫襯
希望之後有改善啦
各位可以慬重考慮既
我就唔會再食啦

放大假,成日留係屋企,就嚟屈到傻咗,終於等到老公放假,當然最好就係去搵食啦!😋😋😋我哋去到觀塘,見到呢間點心工房專門店,就吸引咗我哋入去。睇完個餐牌,我哋就叫咗兩個午餐,再散叫咗三個點心,真係攬住個肚走。🙈🙈🙈@皇廷工房點心專門店地址:觀塘敬業街55號皇廷廣場地下4號舖午餐 ($54 凍飲+$3)鳯爪排骨蒸飯 蟹子蒸燒賣(3粒)凍咖啡排骨有骨又有肉,好有味,飯軟硬適中,燒賣唔會太多肥肉,都算彈牙。😃😃😃香剪豬扒米線喇沙牛栢葉凍抽子蜜豬扒係煎,比較健康,唔係炸,唔熱氣,米線就啱晒我,比較偏向淋身,喇沙牛栢葉就超出色,嚟到嘅時候,好似好少咁,原來佢成碟都只得牛栢葉,唔同其他用蘿蔔、南瓜墊底,相對嚟講,真係比出面嘅多,味道方面,超正,超野味,好爽口,呢個真係要去食。😝😝😝加配油菜一碟 $8講真,呢個真係好抵食,加$8超大碟,仲要係西生菜,抵呀!🙂🙂🙂工房抄手個汁就較得好味,但皮就厚咗少少,同埋入面以肉為主,鐘意食肉就一定好鐘意,我個人就差少少啦!😁😁😁春風得意腸粉佢係用腸粉包住原條春卷,春卷夠脆,但比我感覺係有d失望嘅,我會諗會係好特別嘅腸粉,冇諗過只係腸粉包春卷就好似冇乜誠意咁。🤭🤭🤭皇廷

@皇廷工房點心專門店
地址:觀塘敬業街55號皇廷廣場地下4號舖

午餐 ($54 凍飲+$3)
鳯爪排骨蒸飯
蟹子蒸燒賣(3粒)
凍咖啡

講真,呢個真係好抵食,加$8超大碟,仲要係西生菜,

抵呀!🙂🙂🙂

工房抄手

春風得意腸粉

皇廷蝦餃皇(3粒)
皮薄餡靚,全隻都係蝦,好新鮮同彈牙,真係要叫。😚😚😚

總括嚟講,呢間都唔錯嘅,價錢唔貴,味道真係適合注重健康人士食用。大家可以去試下。😛😛😛

仲有呀,原來佢係黃昏、晚上及星期日或假期有「包埸派對」,星期一至六 (5pm - 10pm),星期日 (11am - 10pm),等限聚令過咗後,又多個地方玩返晚啦!👏👏👏
  • 喇沙牛栢葉
2020-12-10 1947 瀏覽
星期六同呀媽去駱駝漆行街,順便食午餐。佢話想食心點(小新叫法🤣),於是我上網就搵咗「皇廷工房點心專門店」同佢食。其實我之前喺觀塘行嚟行去經過餐廳幾次,但次次都閂咗門。因為佢主要做返工日子同早午市🕜,不過原來夜晚時間或者星期日都可以預先包場搞Party🥳。餐廳當然主打點心🥢,不過亦都有麵食🍜。午市套餐相對抵食,$54有一點心加一飯/麵同飲品,啱哂打工仔。點心紙就係枱面張餐紙,想食乜可以就咁同店員落單,或寫上張套餐紙度✍🏻。題外話,餐廳唔收加一服務費。雞肉雲吞米線(原價$34),米線份量唔算多,不過都已經夠飽。米線軟硬度適中,湯底清淡,同時亦落咗唔少粟米粒🌽同有半隻蛋。雞肉雲吞有五隻,🥟雞肉做餡比起豬肉結實,而且中間仲落咗雪耳絲,爽爽的。鵪鶉蛋燒賣(原價$26),呢樣咁傳統嘅點心唔係好多地方有得食,加咗🥚鵪鶉蛋口感好得意。不過燒賣餡好似變咗係魚肉🐟?皇廷蝦餃皇($26),🦐蝦餃王一客有三大隻,餃皮厚薄均勻,唔韌亦唔易穿,而蝦肉就好彈牙。蟹子燒賣皇($24),燒賣亦同樣有三粒,每粒上面加咗啲蟹籽,而下面嘅豬肉無肥膏,抵讚👍。香芋蒸排骨($26),排骨幾入味🤤,係個別兩粒肥膏就多咗啲,而墊底嘅
雞肉雲吞米線
雞肉雲吞
鵪鶉蛋燒賣
皇廷蝦餃皇
蟹子燒賣皇
香芋蒸排骨
香芋蒸排骨($26),排骨幾入味🤤,係個別兩粒肥膏就多咗啲,而墊底嘅芋頭亦好香甜。
鮮蝦腐皮卷
鮮蝦腐皮卷($28),腐皮卷炸得有啲油😳,但外皮非常脆口,餡亦飽滿,唔錯。
韭黃鮮蝦腸粉
韭黃鮮蝦腸粉($32),鮮蝦腸粉有三條,係飽肚之選,可惜有韭黃令到我食得無咁暢快🙈。
茶介每人$5,一盅兩件當然唔少得熱茶啦🍵。
總括嚟講,呢餐點心午餐好豐富,飽到夜晚都唔使食😚。餐廳環境幾大,而且四四正正,真係適合一班人包場聚餐。最後,店員姐姐嘅服務態度亦都幾好,醒目有禮。
2020-12-05
皇廷蝦餃皇
蟹子燒賣皇
香芋蒸排骨
鮮蝦腐皮卷
  • 雞肉雲吞米線
2020-12-09 663 瀏覽
之前假日有朋友喺呢度攪左個包場party,同我哋一齊慶祝生日, 咁知道呢度原來係食點心嘅,咁我就帶咗媽咪一齊喺度食點心。 咁呢度地方都算機寬敞都坐到好多人。咁我要咗個套餐包括鳳爪排骨飯加蟹籽燒賣王飲品熱奶茶, 燒賣的鮮蝦加上蟹籽舖在肉面上, 食落去個口感嘅都唔錯,啲蟹籽好似爆炸糖咁樣喺口中爆破, 令味道更加有層次,我覺得呢個燒賣嘅水準不錯。 至於個鳳爪排骨飯 ,咁個飯就比較乾身,唔算話太油 ,鳳爪同排骨嘅比例亦都算平均, 所以已套餐嚟講我覺得都算係抵食。皇廷蝦餃皇: 呢個蝦餃我覺得細細粒, 可以一嚿擺落個口度食, 蝦餃皮唔算太厚,但係佢個蝦就幾新鮮同爽口的。 如果有埋辣椒油就更加好。韮王鮮蝦腸粉: 呢個腸粉同之前嗰個蝦餃都一樣,啲蝦鮮爽彈牙, 呢個腸粉皮 我覺得都算薄 ,水準唔錯。鮮蝦腐皮卷: 呢一個腐皮卷,我就最鍾意因為裏面嘅腐皮有濃沃嘅鮮竹味, 最令我驚喜就係佢呢個腐皮唔算厚,而且皮薄薄地 仲有就係佢唔係炸到好有諗諗 所以我幾推薦呢個腐皮卷。松露野菌餃: 其實呢個野菌餃同蝦餃差唔多 不過佢就少啲蝦而有多咗好多雜菌 熱最大特色就係有好香嘅松露味 所以我都幾鍾意食呢個野菌餃。豬骨湯鮮竹

豬骨湯鮮竹卷: 鮮竹卷的腐竹比較嫰薄新鮮, 同腐皮卷一樣有濃厚嘅鮮腐竹味道 , 唯一唔同嘅就係佢有豬骨湯,飲落個豬骨湯都幾鮮甜 ,所以我覺得嚟到呢間餐廳,腐竹先係我嘅最愛。

最後呢度啲點心我覺得都幾好食, 我就鍾意腐皮卷或鮮竹卷 , 不過如果佢啲茶可以再濃多少少, 我覺得可能仲好過茶樓 ,而佢哋都有包埸派對,星期一至六 (5pm - 10pm),星期日 (11am - 10pm)。 咁見到呢家疫情同經濟都咁嘅樣,大家可以不妨支持下啲小店。