2017-08-10 65 瀏覽
三母女收工決定唔煮飯出去撐枱腳,突然好想食芒果糯米飯,seach下openrice就黎左"真心"💓之前食過朗晴坊分店(好食😋)呢間位置就細少少,但收工時段人流好旺,個下安心左好多🤣畢竟多人食多數冇中伏😆點餐時間!我地唔大食叫左個晚市2人套餐(店員表示已經足夠3人份量)一開始係"泰式咖哩炒蝦"係我食泰國菜必點既茶式😎另外重加左一客"蒜容包"濃稠岩岩好,充滿椰汁味甜甜地又有蝦既香味完全冇俾咖哩汁蓋過!超正!蝦肉彈牙有口感,同蒜容包一齊食係最佳配撘!一d都唔會浪費💪🏻"青檸梳打水"解渴神水🤣"泰式燒豬頸肉"入口有一股炭香味,雖然好似凍左少少,但味道good最值得一讚係個汁,酸酸甜甜有少少辣,感覺同泰國好似😋"泰式芒果蟹肉炒飯"芒果肉令整體感體覺好fresh配撘得意,蟹肉味道偏淡,但清清地媽咪好中意💓"泰式炒通菜"呢味菜正常永冇失手🤤通菜好嫩上枱重係好翠綠,加左蝦醬同少少辣椒好惹味🥗最後當然以"芒果糯米飯"結尾,係我最中意既白糯米😍d飯食落重好暖d椰汁好香,芒果肉好甜一d都唔酸🍮

一開始係"泰式咖哩炒蝦"

"青檸梳打水"解渴神水🤣

2017-08-09 33 瀏覽
呢個菠蘿炒飯,除左面戈幾粒小菠蘿,入面完全都冇喇!邊邊啲菠蘿都被切走晒,我完全冇得食菠蘿,好多人叫菠蘿飲品嗎?菠蘿殼都不太新鮮,其他料都唔係好豐富,叫做每樣有少少,甘樣$108,雖然味道算正常,但冇菠蘿呢個重點,失晒分,真的失望呢泰式炒貴刁正常啲,普普通通冇乜特別,但偏乾,所以最後都食唔晒,不過好過菠蘿炒飯,建議叫炒貴刁多過菠蘿炒飯呢個豬頸肉千萬不要叫,睇相都見到,超級無敵乾,加上豬頸肉偏瘦,冇肥膏,乾上加乾,點左汁都好難食得晒。最後呢個甜品都好難食我每樣咬左一啖,一塊係椰汁菜糕,另一塊係類似芝麻菜糕?真係食唔出,因為味道非常淡,得顏色,好似食緊只落左糖既菜糕
菠蘿炒飯

炒貴刁

豬頸肉

晚市甜品

最後呢個甜品都好難食
2017-08-09
2017-08-07 34 瀏覽
夏天-炎炎夏季 不期然想起東南亞地方 東南亞食物 泰國都係我的最愛 真心泰國菜就試試有幾真心內部佈置的確很有東南亞風情,一把把倒掛的傳統傘子 頓時感到一絲絲涼快Menu經過精心選擇, 爰了一個set C可選的$29飲品都有不少泰式椰汁 - 微甜, 富有椰香, 不錯不錯泰式凍奶茶 - 比港式奶茶甜, 入口更滑, 好快就飲完冬陰椰汁雞湯 - 不得之了!!! 雞肉大大件, 入口不太辣, 微微椰香, 即使是夏天, 都不住地飲, 椰汁中和了冬陰味, 所以辣度減少肉碎生菜包 - 辣辣的,大叫過引, 生菜份量絕不少, 足夠食完所有肉碎, 大大塊包起來都很客易!西蘭花炒鮮蝦 - 一道簡單不過的小菜, 蝦肉爽口夠彈, 西蘭花甜味足, 但不得不說有一中菜感覺.....炒貴刁(雞肉) - 不過不失, 不會太濕, 入口剛剛好, 味道正宗最後就是甜品, 清清口腔
Menu
經過精心選擇, 爰了一個set C
可選的$29飲品都有不少
泰式椰汁
泰式椰汁 - 微甜, 富有椰香, 不錯不錯
泰式凍奶茶
泰式凍奶茶 - 比港式奶茶甜, 入口更滑, 好快就飲完
冬陰椰汁雞湯
肉碎生菜包
炒貴刁(雞肉)

最後就是甜品, 清清口腔
2017-08-02
泰式椰汁
泰式凍奶茶
冬陰椰汁雞湯
肉碎生菜包
炒貴刁(雞肉)
2017-08-05 22 瀏覽
通菜街兩邊不嬲都多隱世餐廳,同朋友心血來潮想食泰國菜,就入了去。入門口被頭頂的裝飾吸引著,有好多把撐起的雨傘,都幾有心思,而且知道廚師是泰國人,期待呀!首先點了豬頸肉,燒得不錯,有炭烤香味,又不會太乾巴巴,唔點醬油食都夠惹味。幸好朋友願意陪我吃辣,就不客氣的叫了細冬蔭功湯,雖然我不吃海鮮,但喜歡有點鮮蝦味伴入湯中,而且香茅加微辣真是絕配!雖說二人份量,其實每人都喝了不少!抵最後要啲澱粉質補充體力,點了拿手炒金邊粉,酸酸甜甜好開胃,幸好沒有成碟油,感覺上健康啲嗎!成餐飯每人130到,都算一分錢 一分貨,不錯不錯。

細冬陰公湯

Phad  thai

成餐飯每人130到,都算一分錢 一分貨,不錯不錯。
2017-07-27
細冬陰公湯
Phad  thai
  • Phad  Thai
2017-07-20 62 瀏覽
好耐無去旺角食飯,因為朋友約左睇塔羅牌所以係旺角食完野先過去,女人街好多野食,求其食泰國野念住平平地今日人唔算多~~~~~~豬頸肉,估唔到有驚喜~~~睇樣真係好普通,但燒得勁靚,表面有少少鬆化肉質好爽,唔係淋身果種真係意料之外炒西蕑花,都幾夠獲氣~~~好香,好清!!濕炒海鮮,好多海鮮,~~~河粉好滑,加上大量配菜~~~~~真係好抵食!!!!雖然餐廰外表唔超眼,但都真係唔錯!!!!!!每人都係$100,真係唔錯,可以再試
好耐無去旺角食飯,因為朋友約左睇塔羅牌
所以係旺角食完野先過去,
女人街好多野食,求其食泰國野念住平平地
今日人唔算多~~~~~~
豬頸肉,估唔到有驚喜~~~

睇樣真係好普通,
但燒得勁靚,表面有少少鬆化
肉質好爽,唔係淋身果種
真係意料之外
炒西蕑花,都幾夠獲氣~~~
好香,好清!!

濕炒海鮮,好多海鮮,~~~
河粉好滑,加上大量配菜~~~~~
真係好抵食!!!!
雖然餐廰外表唔超眼,但都真係唔錯!!!!!!
每人都係$100,真係唔錯,可以再試
2017-07-14 306 瀏覽
Sawadeeka! Dii chan chuee Catgirl ka! 中文即是,你好,我的名字是 Catgirl.由於泰國菜真的常常令我覺得很驚豔,但不能常常回去我的泰國家鄉,所以常常會在香港找泰國菜舖去回味。這間位於女人街中的泰國店,門口已擺設了泰國特色的裝飾。店內環境亦十分泰式,座位亦寛鬆,不會太逼狹。而店員也是泰國人,便馬上對這間餐廳的信心十足。主食聽聞這間乾炒河十分好吃,故此我們點了 乾炒雞河 $38 果然,河粉炒得十分彈牙,不會濕pat pat。 而味道很足夠,十分惹味。 鹹中帶甜,十分泰式。配料亦十足。推薦!沙爹肥牛肉粉絲 $38 沙嗲湯十分惹味,有濃濃的沙嗲花生香味。 而蘿蔔超入味,很冧,可惜只有一片。而粉絲煮得剛剛好,不會太溶。 同時亦煮得很入味,會把沙嗲的精華吸收。牛肉亦有數大片。當中有大量芽菜,令到口感十分爽口, 增加了整個粉絲的層次感,值得一讚!小食我們點了一份小的 泰式燒豬頸肉 $58雖然這是小份,是份量卻不少。豬頸肉烤得皮脆肉嫩,很少香港的餐廳會把豬頸肉的皮烤得這麼脆。配上辣醬,一再能嚐到道地泰式的風味。泰式串燒牛和雞 $75牛肉串燒得有點乾,所以肉質也
中文即是,你好,我的名字是 Catgirl.

這間位於女人街中的泰國店,門口已擺設了泰國特色的裝飾。

店內環境亦十分泰式,座位亦寛鬆,不會太逼狹。

而店員也是泰國人,便馬上對這間餐廳的信心十足。

主食
聽聞這間乾炒河十分好吃,故此我們點了 乾炒雞河 $38
沙爹肥牛肉粉絲 $38

牛肉亦有數大片。

小食
我們點了一份小的 泰式燒豬頸肉 $58

雖然這是小份,是份量卻不少。

泰式串燒牛和雞 $75

牛肉串燒得有點乾,所以肉質也較靭。

而雞肉則燒得剛剛好, 肉十分嫩滑。加上燒的時候塗了咖哩,味道很好, 除了有雞肉味,也會有咖哩香草的芬芳味! 配上它的沙嗲醬,簡直一流!! 沙爹醬十分夠惹味,花生亦很多!

飲料
海底椰冰 (跟餐)$5

椰汁味不錯,而當中亦有海底椰,增加咬感。

泰式咖啡 (跟餐)$5

味道超級特別,味道是泰式奶茶加了很多奶。茶味帶甘醇, 配上奶的甜味,令口感多層次。苦中有甜, 這不就是人生嗎?

最後,還有兩小個甜點,真的很窩心。

總括而言,這間餐廳的味道很好,與真正的泰國菜相差不遠, 比起香港很多的泰國菜也正宗好吃。而且價錢適中,份量亦很夠。絕對會再來吃!
  • 泰式咖啡
2017-07-03 72 瀏覽
出咗旺角,家人特然想食泰國菜,即刻搜尋下附近有無合適嘅餐廳,就搵咗最近嘅呢間。店內佈置很有泰國特色。好似真係去咗泰國咁。餐牌封面很特別,是木製的。內頁圖文並茂,方便選擇。坐下即奉上暖水,啱晒鍾意飲熱嘢嘅我。泰式菠蘿炒飯 $108泰國餐廳必有嘅菜式。賣相很有睇頭,配料有腰果、肉鬆、雞肉、菠蘿、提子乾、炒蛋、青豆、甘筍粒。菠蘿好多汁,酸酸甜甜,飯炒得乾爽。西蘭花炒鮮蝦 $72香氣撲鼻,西蘭花好翠綠,熱呼呼的煙久久不散。夠鑊氣。泰色生牛肉湯河 $48好大碗,湯好香甜,芫茜香味,牛肉份量好多,食極都仲有,好似仲多過啲河粉。如有需要,可以問店員拎調味品。附送咗碟小甜品,有點像西米糕同大菜糕,有啲椰汁味。

餐牌封面很特別,是木製的。內頁圖文並茂,方便選擇。

坐下即奉上暖水,啱晒鍾意飲熱嘢嘅我。

泰式菠蘿炒飯 $108
泰式菠蘿炒飯

西蘭花炒鮮蝦 $72
香氣撲鼻,西蘭花好翠綠,熱呼呼的煙久久不散。夠鑊氣。

泰色生牛肉湯河 $48
泰色生牛肉湯河
泰色生牛肉湯河

如有需要,可以問店員拎調味品。

附送咗碟小甜品,有點像西米糕同大菜糕,有啲椰汁味。

2017-06-27
2017-06-25 63 瀏覽
同朋友行完波鞋街買波鞋,黎到女人街睇下去邊間餐廳食午餐,朋友一向歡喜泰國菜,見到呢間叫真心泰國菜館嘅泰國餐廳外觀好有泰國feel,餐牌寫住午市大特價幾吸引,所以入去試下。餐廳真係好有泰國特色,門口擺放泰國女孩木雕;一入去見到泰國皇室嘅畫像,入面裝修佈置都好有泰國feel,天花板上掛住一把把五顏六色嘅油紙傘;大象雕刻嘅掛畫手工非常細緻;牆上仲掛左好多幅泰國神像畫。泰國侍應為我地送上水同餐牌,餐牌封面係好特別嘅木雕畫,餐牌內泰國菜式種類繁多,最後同朋友叫左一人一個套餐,午餐套餐附送甜品及一杯餐飲,都幾抵食。泰式菠蘿炒飯菠蘿炒飯好香,入面有好多材料,有新鮮菠蘿肉、嫩滑雞肉、提子乾、紅蘿蔔粒、青豆、肉鬆、青瓜,炒得好香又唔會油淋淋,有菠蘿鮮味又有少少咖喱香味,香甜味道令人好開胃。泰式海南雞飯朋友嘅泰式海南雞飯,雞肉幾鮮嫩,配上泰式辣醬,油飯好香口,仲附上一碗熱湯。泰式西施椰青一人一個大椰青,椰青好大個好多水,椰汁非常清甜解渴,椰青入面仲有好多果肉。套餐附送泰式甜品雖然唔知道名字,但口感應該似係大菜糕之類,味道清清地,唔太甜,用黎做飯後甜品都唔錯。

泰式菠蘿炒飯
泰式海南雞飯
泰式西施椰青
套餐附送泰式甜品
2017-05-29 64 瀏覽
我係超鐘意冬陰公嘅,好想不停發掘香港嘅好味冬陰公手上已有兩間心水addex to list, 今次食完 list上又多一間今次朋友約嘅 我都係第一次黎呢度早左半個鐘,夜晚6半,無客!我都幾驚!入到去,已經可以order,大概7點 陸逐有唔少年青人入座我當然食最愛的海鮮冬陰公好足料 比我之前食過嘅湯杰少少 椰漿應該比較多 但香味香料完全正宗 唔會特別辣 辣度好適中海鮮豐富 正常要有嘅都有咁都add to list? 正正常常好味濃郁嘅冬陰公一d都唔容易咖!下次再黎食睇下有無變質!
我係超鐘意冬陰公嘅,好想不停發掘香港嘅好味冬陰公
今次朋友約嘅 我都係第一次黎呢度
早左半個鐘,夜晚6半,無客!我都幾驚!
入到去,已經可以order,大概7點 陸逐有唔少年青人入座
我當然食最愛的海鮮冬陰公
海鮮豐富 正常要有嘅都有
睇下有無變質!
2017-05-28 72 瀏覽
今日同朋友喺旺角行完街,就喺附近搵嘢食。好耐未食過泰國菜,見到Menu都吸引,就揀咗呢間啦。「晚市二人套餐」Set B $385泰式咖喱炒蝦咖喱味甜甜地,可惜蝦得四隻,唔係好夠喉。椰菜苗炒蒜蓉吵得幾惹味,唔錯。泰式燒豬頸肉個醬汁好好味,不過豬頸肉肉質略為乾身,有少少硬。泰式芒果蟹肉炒飯炒飯幾出色,芒果好甜,份量都多。喇沙雞絲米粉 $65喇沙充滿椰香、香茅味,又香又辣,值得一讚。青檸水$29(跟set加$5)、泰式椰汁$29 (跟set加$0)我哋嗌咗三人份量嘅嘢食,但大家都好似唔係好飽肚,好彩最後有甜品,椰汁糕大大件,不錯。雖然呢度嘅泰國菜未必係最top ,但地點方便就腳,都不失為一個好選擇。

「晚市二人套餐」Set B $385

泰式咖喱炒蝦
咖喱味甜甜地,可惜蝦得四隻,唔係好夠喉。

椰菜苗炒蒜蓉
吵得幾惹味,唔錯。

泰式燒豬頸肉
個醬汁好好味,不過豬頸肉肉質略為乾身,有少少硬。

泰式芒果蟹肉炒飯
炒飯幾出色,芒果好甜,份量都多。

喇沙雞絲米粉 $65
喇沙充滿椰香、香茅味,又香又辣,值得一讚。

2017-05-25
2017-05-27 64 瀏覽
今日幾左Friend收工之後去旺角行街,行過女人街見到呢間餐廳外型好特別,價錢合適就入去試下。一坐低已經比餐廳的裝潢吸引住,周圍都掛著充滿泰國風格的畫象,而且播住泰國的音樂!我地叫咗1個2人套餐set B ($385)包一份泰式咖喱炒蝦、蒜蓉炒椰菜苗、泰式燒豬頸肉、泰式芒果蟹肉炒飯,另外包2杯$29的飲品和甜品。咖啡炒蝦,蝦好大隻,數量唔好,得5隻,但係幾好食,個咖喱汁如果拎黎撈飯食一流蒜蓉炒椰菜苗,好香口豬頸肉個汁辣辣地,相當惹味炒飯好好食,有好多芒果餐飲叫咗紅豆冰和青檸水,味道ok。甜品係1件泰式榚點,唔知係咩做,不過都幾好食!價錢算可以接受,如果想食泰國菜,可以一試!

蒜蓉炒椰菜苗,好香口

豬頸肉個汁辣辣地,相當惹味

炒飯好好食,有好多芒果

餐飲叫咗紅豆冰和青檸水,味道ok。

甜品係1件泰式榚點,唔知係咩做,不過都幾好食!

價錢算可以接受,如果想食泰國菜,可以一試!

2017-05-26
2017-05-26 53 瀏覽
When I arrived, the place felt damp and the chairs had this wet cling to it.The noodles were rather sweet for my liking,The fried rice with Chinese olives and pork was a bit too salty and sweet.The tossed noodles were also too salty.Anyway, what annoyed me was that one of the meals came with a drink which I did not know so I ordered a drink and ended up getting an extra same drink and being charged for it.I wish the communication could be better as who would order two same drinks.

2017-05-17 71 瀏覽
今日天氣有d熱,突然之間勁想食泰國菜於是,我男朋友就介紹去通菜街食其實我第一眼望落個招牌寫住真心泰國餐廳,我心諗係咪真心好食先😞😞😞結果入到間舖頭好有泰國風味的擺設一睇個餐牌價錢幾平唔錯,有set dinner 包埋飲品同甜品都係56-70蚊左右,其他小菜個d都係百零蚊。咁我同男朋友就叫左個馬拉盞通菜炒豬頸肉飯喇沙雞絲米必叫的冬陰功湯炸蝦球而個馬拉盞通菜炒豬頸肉,味道差少少,欠缺馬拉盞醬料,好似食緊清炒通菜,好彩個豬頸肉救返一命,超勁脆的豬頸肉加左袐製的醬料烤後,嘩真係好鬼正。。。撈飯超好食喇沙雞絲,而個簡直一流,個汁夠味岩岩好,甜度適中,雞絲夠嫩,勁香椰汁味,加埋一啖米線、一匙汁、一件雞絲,一啖過,超正,勁正,超勁正無辦法用言語表達,強烈推薦而個喇沙雞絲米。。。。。。。下次再食一定會翻叫。冬陰功就普普通通,都係大蝦,辣椒,草菇丫,飲完之後爽YY,不過個湯偏辣左少少,唔食得辣記得要叫佢小辣,個湯好飲過九龍城某d泰國餐廳,起碼個較濃,多料。個蝦球就108蚊,個人就覺得有d貴,但係佢一送到泥,嘩粒粒都好大兼唔油膩先係重點丫下次一定一定會再食多次,試其他唔同菜式。
今日天氣有d熱,突然之間勁想食泰國菜
於是,我男朋友就介紹去通菜街食

咁我同男朋友就叫左個馬拉盞通菜炒豬頸肉飯
喇沙雞絲米
必叫的冬陰功湯
炸蝦球

而個馬拉盞通菜炒豬頸肉,味道差少少,欠缺馬拉盞
真係好鬼正。。。撈飯超好食

個蝦球就108蚊,個人就覺得有d貴,但係佢一送到泥,嘩
粒粒都好大兼唔油膩先係重點丫

下次一定一定會再食多次,試其他唔同菜式。
2017-05-01
  • 喇沙雞絲米粉
2017-05-08 112 瀏覽
今日同朋友去開旺角,行完街再去食晚餐~就試吓呢間泰國菜~室內裝修都好特別~前菜我地叫咗個酸辣脫骨鳳爪,酸酸辣辣好開胃,鳳爪爽口,配埋青瓜同埋配菜,感覺都幾清新~我朋友食頭幾件鳳爪都仲可以,再食就唔係好得,佢都唔係太食得辣~泰式芒果蟹肉炒飯,估唔到芒果同炒飯既配搭都襯~芒果甜甜地,加埋落啲飯到食極唔膩~蟹肉都好多好平均咁佈滿成個炒飯,幾乎每啖飯你都食到蟹肉~~西蘭花炒鮮蝦,蝦彈牙唔會'梅',西蘭花略為硬~味道唔算太濃,恰到好處~

酸辣脫骨鳳爪

2017-04-29
酸辣脫骨鳳爪
2017-05-06 96 瀏覽
泰國癮又發作啦😆😆耐唔耐就會掛住泰國,掛住泰國的美食,所以要係香港周圍搵泰國野食下止下咳先😜這間位於通菜街的"真心泰國菜館"入去試下好唔好味先🤔泰式咖哩雜錦豬扒配白飯 - 咖哩汁超多,咖哩很香但偏甜不辣,豬扒很多塊,還有腸仔很特別😁泰式蝦醬炒飯 - 蝦醬未食已聞到陣陣鹹香,炒得非常野味火喉十足,加上洋蔥和臘腸還有嫰嫰的雞蛋,好味到停不了口在這初夏的天氣,實在令人胃口大增。泰式炸蝦餅 - 蝦餅炸到熱辣辣,外脆內彈牙,而且有蝦味,不錯!菠蘿紅毛丹冰 - 菠蘿味比較淡青檸水 - 青檸水酸酸甜甜很清新,很開胃👍🏻附送的甜品 - 椰汁西米糕真的不錯,不太甜而且西米大大粒😋
泰式咖哩雜錦豬扒配白飯

泰式蝦醬炒飯

泰式炸蝦餅

菠蘿紅毛丹冰,青檸水

菠蘿紅毛丹冰 - 菠蘿味比較淡
青檸水 - 青檸水酸酸甜甜很清新,很開胃👍🏻

附送甜品

附送的甜品 - 椰汁西米糕真的不錯,不太甜而且西米大大粒😋
泰式炸蝦餅
附送甜品