2017-08-10
三母女收工決定唔煮飯出去撐枱腳,突然好想食芒果糯米飯,seach下openrice就黎左"真心"💓之前食過朗晴坊分店(好食😋)呢間位置就細少少,但收工時段人流好旺,個下安心左好多🤣畢竟多人食多數冇中伏😆點餐時間!我地唔大食叫左個晚市2人套餐(店員表示已經足夠3人份量)一開始係"泰式咖哩炒蝦"係我食泰國菜必點既茶式😎另外重加左一客"蒜容包"濃稠岩岩好,充滿椰汁味甜甜地又有蝦既香味完全冇俾咖哩汁蓋過!超正!蝦肉彈牙有口感,同蒜容包一齊食係最佳配撘!一d都唔會浪費💪🏻"青檸梳打水"解渴神水🤣"泰式燒豬頸肉"入口有一股炭香味,雖然好似凍左少少,但味道good最值得一讚係個汁,酸酸甜甜有少少辣,感覺同泰國好似😋"泰式芒果蟹肉炒飯"芒果肉令整體感體覺好fresh配撘得意,蟹肉味道偏淡,但清清地媽咪好中意💓"泰式炒通菜"呢味菜正常永冇失手🤤通菜好嫩上枱重係好翠綠,加左蝦醬同少少辣椒好惹味🥗最後當然以"芒果糯米飯"結尾,係我最中意既白糯米😍d飯食落重好暖d椰汁好香,芒果肉好甜一d都唔酸🍮
一開始係"泰式咖哩炒蝦"
"青檸梳打水"解渴神水🤣