大坑這個小區有一種醉人的魅力,總想在這裏探索一下不同的餐廳和咖啡店。今天來到朋友介紹的和牛燒肉店,也很久沒有到訪日本了,就來吃一頓燒肉解解嘴饞。這間日式小店看起來雅緻,店員用心介紹新推出的壽喜燒和涮涮鍋套餐,那就試試deluxe sukiyaki set。特上壽喜燒套餐 $688/person⚫️前菜三點⚫️刺身三點⚫️天婦羅⚫️季節野菜盛盒⚫️壽喜燒⚫️鵝肝三文魚籽丼⚫️甜品首先前菜有醬油漬枝豆及三點 — 凍番茄、螺肉、冷涓豆腐,其中非常喜歡螺肉的鮮甜。而刺身三點則包括肥美的中拖羅、鯛魚及深海池魚,尤其喜愛油脂分佈均勻,吃下去融於舌上的中拖羅,魚味香濃。天婦羅有海蝦、番薯和南瓜三款,沾上天婦羅醬汁,美味しい!重頭戲壽喜燒來了。分別有和牛西冷、和牛肉眼及和牛三角。跟一般的壽喜燒有別,店員會先端上浸著壽喜燒湯底的野菜鍋,讓食物先熱一下,然後客人自行在鍋內把和牛焯一下。生雞蛋當然不能少,和牛煮好後就沾上生雞蛋醬,吃起來更滋味。最後,鹹食還有鵝肝三文魚子丼飯作結。甜品則有櫻花大福和日本長崎蛋糕,為精彩的一餐畫上句號。還未步出餐廳,已忍不住推介了幾位朋友過來試試 ʕ •ᴥ•ʔ

特上壽喜燒套餐 $688/person
⚫️前菜三點
⚫️刺身三點
⚫️天婦羅
⚫️季節野菜盛盒
⚫️壽喜燒
⚫️鵝肝三文魚籽丼
⚫️甜品

天婦羅有海蝦、番薯和南瓜三款,沾上天婦羅醬汁,美味しい!

重頭戲壽喜燒來了。
分別有和牛西冷、和牛肉眼及和牛三角。

生雞蛋當然不能少,和牛煮好後就沾上生雞蛋醬,吃起來更滋味。

最後,鹹食還有鵝肝三文魚子丼飯作結。

甜品則有櫻花大福和日本長崎蛋糕,為精彩的一餐畫上句號。

還未步出餐廳,已忍不住推介了幾位朋友過來試試 ʕ •ᴥ•ʔ
2023-02-13 30 瀏覽
講起大坑,好多人都唔知呢度係邊度🤣 但其實呢到有好多好嘢食!今次就嚟到呢間又係居酒屋又係燒肉店嘅日式餐廳🇯🇵 非常有驚喜💓🥗蟹子忌廉芝士沙律($108)蟹子沙律份量都幾多👍🏻蟹子份量亦唔孤寒😽 加埋一粒粒嘅忌廉芝士,味道同口感都豐富咗!忍唔住食咗好多🤣🤣!🐟黑鯥魚刺身($136)好少聽到呢種魚,店員推介話係期間限定,所以嗌嚟試試😋結果完全冇失望,刺身有微微燒過,有火炙嘅味道,魚油更加迫晒出嚟😍😍 非常新鮮肥美!🍱 軍艦三貫($188)軍艦三貫包括海膽、香蔥吞拿魚腩、松葉蟹肉,全部食材都好新鮮,尤其係海膽,唔腥唔苦,甜甜地好creamy😝!🍣吞拿魚三貫($228)呢款包括吞拿魚唔同嘅部位,吞拿魚腩、中吞拿魚腩、赤身,魚油好多,口感好豐富,同樣鮮甜☺️!🧀芝士免治雞肉棒($48)呢個可以話係必食嘅串燒,真係好好好食!面頭鋪住燒過嘅芝士,雞肉棒一食就知係自家製!免治雞肉入面仲食到雞軟骨,有咬口🥹!加埋日本蛋,更加昇華咗😍~🍢蘆筍豚肉卷($38)豚肉包住蘆筍,外面鹹鹹地,面入蘆筍爽口,不錯😉~🍗雞翼($28)雞翼正常發揮😮,燒得香脆,調味唔會太鹹~🍲和牛壽喜燒($688)今次嘅mvp‼️和牛完全係

🥗蟹子忌廉芝士沙律($108)

🐟黑鯥魚刺身($136)

🍱 軍艦三貫($188)

🍣吞拿魚三貫($228)

🧀芝士免治雞肉棒($48)

🍢蘆筍豚肉卷($38)
豚肉包住蘆筍,外面鹹鹹地,面入蘆筍爽口,不錯😉~

🍗雞翼($28)
雞翼正常發揮😮,燒得香脆,調味唔會太鹹~

🍲和牛壽喜燒($688)
今次嘅mvp‼️和牛完全係入口即溶,食第一啖嘅時候真係被驚艷到😱,盡量都唔少,仲有豆腐、唔同種類嘅菇、粉絲…… 開頭會諗值唔值呢個價,但食完一塊牛肉,就知值了
2023-01-30 47 瀏覽
睿和牛燒肉地址: 大坑安庶庇街8號地舖電話: 25232888隱世高級居酒屋餐廳門口很隱世FEEL, 用了大地色系木材門, 再擺放了很多植物。先來個日本煮枝豆,用醬油煮的,本身豉油就是由長大了的枝豆(黃豆釀製成)一家親。黑豚肉壽喜鍋(因不吃牛,問店家可以轉成豬肉)個壽喜汁是偏甜的醬油,放了肉片,豆腐,菇及蔬菜,當吸了醬汁即可享用。附生雞蛋可當沾汁,豚肉片脂肪加蛋超好吃沙甸魚乾烤到好香脆薄身,點沙律醬吃,滋味香口小食和風汁煮螺,個煮汁是曰式甜醬汁,因加了紅椒有丁點辣,是冷盤,螺肉很鮮肉質彈牙。時令魴鮄魚魚刺身,配酸汁同吃,肉質紮實,入口有股魚的清甜。還要了碗木魚海帶蜆湯,暖暖的。食完超飽同滿足。
睿和牛燒肉
地址: 大坑安庶庇街8號地舖
電話: 25232888
隱世高級居酒屋

沙甸魚乾烤到好香脆薄身,點沙律醬吃,滋味香口小食

時令魴鮄魚魚刺身,配酸汁同吃,肉質紮實,入口有股魚的清甜。

還要了碗木魚海帶蜆湯,暖暖的。

食完超飽同滿足。
2023-01-28 46 瀏覽
同朋友本身好期待食呢間燒肉, 點知成個飲食體驗極差, 本身Menu價錢已經偏貴,但係食材竟然冇解凍,而且唔新鮮, 份量亦都非常少, 極度離譜!🥵食材差都算, Service一樣咁差😅落完單之後竟然要等超過一個鐘先有嘢食, 食材本身已經唔使煮,完全冇諗過可以等咁耐😅😅啲雞肉凍到硬骨骨, 燒極個心都係硬, 我問過待應哥哥之後先知原來係未解凍, 完全冇做過任何準備功夫就送俾客人, 仲要我哋三催四請先叫到佢哋上菜🥺😥食個飯原來可以咁痛苦😰
食個飯原來可以咁痛苦😰
2023-01-25 36 瀏覽
約左朋友初四食飯勢估唔到真係會食到初四咁嘅樣…大家準時7點坐低即刻叫野食之後等到 8點都完全無野黎咁梗係問咩事啦係咪我地食燒肉喔,自己燒嘅燒肉喔燒味舖燒肉都整到出黎喇喔應該———以下展開同阿姐嘅對話———「我想問下d肉點解仲未到嘅?」「因為今日得兩個廚,佢地係隔黎整野食(隔離係居酒屋),所以佢地過唔切黎切肉」「咁可唔可以問下要等幾耐」—————————————————最後擾攘左起碼三個字阿姐都避開我嘅眼神最後終於比我捕捉到阿姐佢話「而家切比你喇」咁即係幾耐姐?我再問下吖幫你……………..好喇,最後總算叫上左d野食但係竟然係完全未解凍嘅雞講緊係一上已經見到d雞件上面有雪花入面係全硬燒極入面都係硬———以下展開同侍應哥哥嘅對話———「想問急凍雞應該要燒幾耐」「雞最好全熟」「但係… d雞入面係硬架喔..燒極都係硬架喔」「吖…頭先唔記得解凍,等我拎入去叮一叮」—————————————————[插曲]之後上d燒肉醬汁比我地話因為我地嗌左好多野食 所以四個人淨係上左兩碟汁好,算之後到真係上d肉(講緊已經係8:15喇下)嘩,當堂嚇一跳單點左三款牛,但原來每款得6塊全部放埋係同一隻碟度上你同我講話咁
約左朋友初四食飯
勢估唔到真係會食到初四咁嘅樣…

大家準時7點坐低即刻叫野食
之後等到 8點都完全無野黎
咁梗係問咩事啦係咪
我地食燒肉喔,自己燒嘅燒肉喔
燒味舖燒肉都整到出黎喇喔應該

———以下展開同阿姐嘅對話———

「我想問下d肉點解仲未到嘅?」
「咁可唔可以問下要等幾耐」

—————————————————

最後擾攘左起碼三個字
阿姐都避開我嘅眼神
最後終於比我捕捉到阿姐
佢話「而家切比你喇」
咁即係幾耐姐?
我再問下吖幫你

……………..

好喇,最後總算叫上左d野食
但係竟然係完全未解凍嘅雞
講緊係一上已經見到d雞件上面有雪花
入面係全硬
燒極入面都係硬

———以下展開同侍應哥哥嘅對話———

「想問急凍雞應該要燒幾耐」
「雞最好全熟」
「但係… d雞入面係硬架喔..燒極都係硬架喔」
「吖…頭先唔記得解凍,等我拎入去叮一叮」

—————————————————

[插曲]
之後上d燒肉醬汁比我地
話因為我地嗌左好多野食
所以四個人淨係上左兩碟汁
好,算

之後到真係上d肉(講緊已經係8:15喇下)
嘩,當堂嚇一跳
單點左三款牛,但原來每款得6塊
全部放埋係同一隻碟度上
你同我講話咁叫叫左好多野?

結局
最後伴碟嘅蔬菜係多過曬我地叫嘅肉加埋
飽,真係飽
係嬲到飽
2023-01-25
大坑出名多好野食,今日黎維園花市前黎到呢間小店食野,見到菜式都係行高檔路線,年尾就食餐勁既!前菜:枝豆見枱枱都會送,但質素一d都唔差。唔單止有烤過,而且仲用左壽喜燒醬汁㷫過,非常多汁鮮味!生水母刺身唔係時時有,但見今次黎有就叫左,爽口之選,醬汁用梅去調味,開胃得黎有獨特既海味味淋河豚魚乾肉質唔會韌唔痴牙,香魚加上甜味淋,都係開胃之選!主菜西京燒銀雪魚份量唔少,汁燒仍然保持嫩滑,魚味甜味十分配搭,加唔加沙律醬都咁好食!(加左就味道更豐富)刺身組合:今次叫左個大拖羅、深海池魚、牡丹蝦、白鯛、海螺同魷魚組合大拖羅非常肥美,size 都唔小,食完有魚油回甘,建議放最後食!魷魚入面釀左魚子,食落去好有驚喜!質感有魷魚彈性同魚子既嚼口,味道鮮甜,正!另外深海池魚擺盤好靚,味道比我之前食既要更加有鮮魚味而非淡到要靠醬汁搭救,都係大推!三貫(海膽 灸燒吞拿魚 赤身)海膽大塊唔腥,配壽司飯一流;赤身魚味比較濃,都係配壽司飯較好;惟獨係灸燒吞拿魚我選擇左分開食,魚腩部份都係喜歡單獨食,肥美oishi!最後叫左四串串燒,分別係白鱔、牛舌、雞腿肉、雞腎,配埋蛋黃非常有誠意!成個用餐體驗都係好舒服,因為係小店,

前菜:
枝豆

生水母刺身

味淋河豚魚乾
肉質唔會韌唔痴牙,香魚加上甜味淋,都係開胃之選!

主菜
西京燒銀雪魚

刺身組合:
今次叫左個大拖羅、深海池魚、牡丹蝦、白鯛、海螺同魷魚組合

三貫(海膽 灸燒吞拿魚 赤身)

成個用餐體驗都係好舒服,因為係小店,所以店員服務都好周到~
大坑一向俾我感覺好神秘,好多隱藏美食等着去發掘!今日見到一間好有日本風味,裝修到好似日本屋咁嘅餐廳😎好有特色!!前菜生水母店員話唔係成日都有,飛機未必送到😚今日我哋好幸運yeah! 頂層有海葡萄,充滿柚子香味,好清新!! 生水母第一次食,口感好爽口,咬落去爽爽聲,好重梅味!枝豆里個就平時都會有!!好入味啲枝豆!佢用咗好多鰹魚汁去浸(我估)所以連個皮都入哂味,好高質👍🏼小食味淋河豚魚乾佢上面用咗一類甜甜地嘅醬去燒,好香又甜甜地好食!最正係佢唔會好似普通肉乾一樣好硬,點埋千島醬一流呀!西京燒銀雪魚Wahh上嘅時候熱辣辣!我哋趁熱食個皮好脆🤭而且好多魚油攻出黎!好食😋仲要好靚咁有啲沙律菜拌碟!好吸晴!刺身組合我地叫咗大拖羅 牡丹蝦 白海鯛 深海池魚 海螺 子池魷魚🤤其中大拖羅同白海鯛係最肥美!!建議最後先食,可以將aftertaste留耐啲👍🏼海螺爽甜!牡丹蝦好貼心去咗蝦腸,而且超鮮甜,咬落去好彈牙!子池魷魚入面有啲魚春,個味道有啲似腸仔🤣我最鐘意白海鯛🤭唔係度度有得食㗎,仲要係腩位!軍艦三貫(海膽 灸燒吞拿魚腩 赤身)海膽係出乎意料地濃味🤩好鮮好食😋灸燒吞拿魚腩就唔算太肥美嘅,但勝在厚切!

前菜
生水母

枝豆

小食
味淋河豚魚乾

西京燒銀雪魚

刺身組合
我地叫咗大拖羅 牡丹蝦 白海鯛 深海池魚 海螺 子池魷魚🤤

軍艦三貫(海膽 灸燒吞拿魚腩 赤身)
海膽係出乎意料地濃味🤩好鮮好食😋灸燒吞拿魚腩就唔算太肥美嘅,但勝在厚切!至於赤身,魚味最濃最香,聞說係最多鐵質添👍🏼健康又好食

串燒(白鱔 牛舌 雞腿肉 雞腎)
店員仲送咗蛋黃for 點白鱔用🤣點咗之後多咗蛋香同口感唔同咗!不過我都係鍾意食脆嘅所以我之後就無咗點啦😝

牛舌超juicy,都有番咁上下厚度好食!
佢將雞腿肉切成細細粒,一啖一口,啱啱好,唔怕失禮!雞腎就一向咁好食🤭
  • 枝豆
2022-12-16 29 瀏覽
大坑一向都有好多唔同種類既餐廳,之前朋友試過睿居酒屋覺得唔錯,所以今次試埋隔離間和牛燒肉,餐廳位於橫街入面,好有日本隱世居酒屋既感覺。燒肉店坐位唔多,有4張枱,如果黎食都係book 定穩陣啲。前菜- 支豆 $28支豆用醬油煮過,好入味,食既時候好易將殼豆分離。鱈魚魚干 $68魚干烤到好香脆,係好好既佐酒小食。冰頭甘醋漬 $78侍應介紹係三文魚頭軟骨既時候都覺得好新奇,估唔到食落又幾好食,口感有啲似蒟蒻,比較有咬口,配埋香橙同醋調味,酸酸甜甜,好開胃!深海池魚薄切 $268每塊池魚厚薄均勻,睇得出師傅既刀工,口感比較爽口,配左香蔥柚子醬汁同wasabi 醬,店員推介自家製既柚子醬汁,酸酸地,好清新。雜錦壽司盤(10貫)$588由於同居酒屋相連,所以係燒肉店都可以食到壽司,而且都幾高質。赤貝鮮甜爽口,帶子大大粒好厚身,大拖羅色澤粉嫩,完全無根,入口即溶,魚脂香濃。赤身肉質比較實在,無油脂,魚味比較濃。鯖魚係冬季既時令刺身,當造既鯖魚魚脂豐富,肉質細嫩,相當肥美。甜蝦肉質鮮甜, 油甘魚、深海池魚同鯛魚都係白身魚,味道較淡,建議先食,個人比喜歡深海池魚,肉質爽口略帶點魚油香。海膽反而較為一般。

前菜- 支豆 $28
支豆用醬油煮過,好入味,食既時候好易將殼豆分離。

鱈魚魚干 $68
魚干烤到好香脆,係好好既佐酒小食。

冰頭甘醋漬 $78

深海池魚薄切 $268

雜錦壽司盤(10貫)$588

中吞拿魚腩刺身 $190
中拖羅既肥瘦度介乎大拖羅同赤身中間,魚脂比例岩岩好,食得多都唔覺膩。

白蝦刺身 $128
店員推介既當季時令刺身,蝦身比較細,肉質非常柔軟,味道鮮甜。

特上和牛盛合 $1388
燒肉拼盤好豐富,有六款唔同部位既肉,包括和牛西冷,和牛肉眼,和牛三角嫩肉,和牛嫩肋眼上蓋,和牛牛排肉,厚切牛舌。每款有4塊,全部都好厚切。個人比較喜歡和牛三角嫩肉同嫩肋眼上蓋,肋眼上蓋係順著肋眼牛肉既筋膜切落黎既肉,數量稀少,雪花紋理最靚,肉質軟嫩,入口油花同肉汁交錯。三角嫩肉係牛隻肩肋骨肉中既一部份,肥肉較少,雪花紋理均勻,牛味濃郁。平時麻麻地牛舌,因為覺得好靭,但依度既牛舌燒完口感幼嫩又帶點爽口,不錯!

最後餐廳送左蕨餅做甜品,口感柔軟Q彈。

成餐飯都好滿足,好適合慶祝特別節日黎食!
2022-12-14 17 瀏覽
📍大坑 睿和牛燒肉📍天氣開始凍,好啱Shabu Shabu😆!去開大坑就嚟埋呢間睿系列嘅和牛燒肉食個Shabu Shabu🤭🤭,暖笠笠,正啊!✨和牛涮涮鍋 $688✨赤雞 $188✨黑豚薄片 $288和牛片入口即溶,油脂分布平均,極致嘅享受🤤!豚肉片有好香嘅原豚肉味,配搭餐廳調配嘅微酸醬汁,解膩清新😳。赤雞雞肉都係一流,切咗薄片,好快熟。食雞肉最驚老,但薄片反而令雞肉唔易老,仲保持到嫩肉質感 而且極香雞味,唔使點醬汁都已經好好食!極致嘅Shabu Shabu享受😆✨另外再嗌咗個池魚刺身 $268配搭柚子豉油,令到池魚嘅魚香更加突出🥺🥺勁好食!同埋蟹子Cream Cheese沙律 $108用Cream Cheese配沙律係第一次食,估唔到出奇地來😳😳!作為Cream Cheese控,真係好開心😭,啖啖Cream Cheese呢🤤🤤!仲有前菜枝豆🤭🤭 $28
📍大坑 睿和牛燒肉📍

天氣開始凍,好啱Shabu Shabu😆!

✨和牛涮涮鍋 $688
✨赤雞 $188
✨黑豚薄片 $288

和牛片入口即溶,油脂分布平均,
極致嘅享受🤤!

豚肉片有好香嘅原豚肉味,
配搭餐廳調配嘅微酸醬汁,解膩清新😳。

赤雞雞肉都係一流,切咗薄片,好快熟。
食雞肉最驚老,但薄片反而令雞肉唔易老,
仲保持到嫩肉質感 而且極香雞味,
唔使點醬汁都已經好好食!

極致嘅Shabu Shabu享受😆✨

另外再嗌咗個池魚刺身 $268
配搭柚子豉油,
令到池魚嘅魚香更加突出🥺🥺
勁好食!

同埋蟹子Cream Cheese沙律 $108
用Cream Cheese配沙律係第一次食,
估唔到出奇地來😳😳!
作為Cream Cheese控,真係好開心😭,
啖啖Cream Cheese呢🤤🤤!

仲有前菜枝豆🤭🤭 $28

睿和牛燒肉 - 高級日式小店賣點: 1. 新鮮、高質食材 2. 小店優質服務 3. 極細心日式料理之前食過睿居酒屋,已經覺得整個體驗非常之咁好,覺得物有所值!今次係天口凍,係睿和牛燒肉但就唔係食燒肉,係shabushabu! 打邊爐!😀環境: 大坑整個area都好chill,有日本街頭嘅感覺,嗰晴唔洗等位直入,一入感覺好舒服,細細間 四枱,唔逼,如果包場應該幾正!餐具都好靚😍服務:專業、友善、反應快、有禮貌,好識介紹唔同嘅嘢,講埋今日咩食材新鮮!食物:先叫咗個 雜錦壽司(8件)油甘魚 池魚 赤身 金目鯛 鯖魚 赤貝 白蝦 甜蝦全部都好新鮮!油份好足,每一塊魚你會睇到有界紋,亦有柚皮提鮮,好有心機!兩個人食咗一份 和牛餐、加一份雞同一份豬醬料有心思湯底- 好清香嘅木魚昆布湯!麻醬配和牛- 口入面融化嘅感覺,油花極靚,高級和牛!酸汁配豬肉片: 極重豬香,味濃,唔輸和牛,難得赤雞: 薄切- 唔會過老,雞油都好香! 最尾個粉炎絲吸哂啲湯底,好鮮!不容錯過嘅一間高級日式料理
睿和牛燒肉 - 高級日式小店

食物:
先叫咗個 雜錦壽司(8件)
油甘魚 池魚 赤身 金目鯛 鯖魚 赤貝 白蝦 甜蝦

兩個人食咗一份 和牛餐、加一份雞同一份豬

醬料有心思

湯底- 好清香嘅木魚昆布湯!
麻醬配和牛- 口入面融化嘅感覺,油花極靚,高級和牛!
酸汁配豬肉片: 極重豬香,味濃,唔輸和牛,難得
赤雞: 薄切- 唔會過老,雞油都好香!
最尾個粉炎絲吸哂啲湯底,好鮮!

不容錯過嘅一間高級日式料理
1K
2022-12-10 269 瀏覽
之前晏晝同朋友去過隔離居酒屋食, 今次同朋友黎試埋燒肉. 因為係附近, 餐牌同居酒屋互通, 所以除燒肉外亦可點刺身、壽司、炸物、熱食等, 選擇更多元化~ 前菜 $28枝豆用甜醬油煮過, 甜甜哋.深海池魚薄切 $268池魚係白身魚, 魚脂唔算好多. 薄切口感都係較為爽帶淡淡魚香. 配左特調sauce 帶lime 清香醬油, 幾refreshing.冰頭甘醋漬 $78第一次食呢個, 係用左魚頭軟骨, 一片片口感爽又帶有咬口, 有少少海帶感覺. 而加埋醋同香橙調味, 上面灑上紫蘇花, 酸酸哋好清新, 加埋口感係好正開胃菜鱈魚魚竿 $68一向蠻喜歡呢個佐酒小食, 燒過甜甜哋香香嘅特上雜錦件壽司併盤10件🍣$588當日壽司分別有大拖、 赤身、 鯖魚 、赤貝、 帶子、 甜蝦、 北海道海膽 、油甘魚、 深海池魚同海鯛壽司睇色水都見到好高質😍大拖呈淺粉紅色, 油脂豐富分佈平均, 入口係滿滿天然魚脂嘅甘香, 入口即溶又無筋, 好食.鯖魚軟嫩細膩, 配上薑蓉帶獨有魚味. 赤身少魚脂, 肉質較實微帶咬口赤貝爽脆、帶子厚肉, 口感軟腍好鮮甜.甜蝦口感微黏軟甜美. 油甘魚、 深海池魚同鯛魚都係白身魚. 其中鯛魚
之前晏晝同朋友去過隔離居酒屋食, 今次同朋友黎試埋燒肉. 因為係附近, 餐牌同居酒屋互通, 所以除燒肉外亦可點刺身壽司、炸物、熱食等, 選擇更多元化~

前菜 $28
枝豆用甜醬油煮過, 甜甜哋.

深海池魚薄切 $268

冰頭甘醋漬 $78

鱈魚魚竿 $68
一向蠻喜歡呢個佐酒小食, 燒過甜甜哋香香嘅

特上雜錦件壽司併盤10件🍣$588
壽司睇色水都見到好高質😍
鯖魚軟嫩細膩, 配上薑蓉帶獨有魚味.
赤身少魚脂, 肉質較實微帶咬口

赤貝爽脆、帶子厚肉, 口感軟腍好鮮甜.
甜蝦口感微黏軟甜美.

油甘魚、 深海池魚同鯛魚都係白身魚. 其中鯛魚較有口感, 油甘魚魚香味較出.
咁多款都好滿意, 反而係海膽遜色, 唔夠鮮甜.

中吞拿魚刺身 $190
中拖蘿雖然無大拖咁肥美, 但油脂都好豐富. 刺身厚切一啖入口更滿足.

季節刺身 $128
當日係白蝦, 顏色乳白半透明中略帶點粉, 口感細綿黏口, 而且好鮮甜.

特上和牛盛盒 $1388
超級豐富, 而且可以一次過品嚐多款和牛部位, 包括特選和牛厚切西冷、特選和牛厚切肉眼、和牛三角嫩肉、和牛嫩肋眼上蓋、和牛牛排肉及厚切牛舌.
當中牛舌真係好厚切, 口感好爽口彈牙

全部都有均勻雪花紋理,其中特別係和牛三角嫩肉同和牛嫩肋眼, 前者係肋骨上端三分之一左右周邊的肉, 後者用左肋眼牛排最嫩部份.

兩款肉質軟嫩, 大理石油脂花紋分佈精緻, 兩邊略燒幾秒牛脂香肉汁係口腔爆發, 差唔多入口即化, 好正. 盛盒仲有菇同南瓜、粟米可以燒~

佢有燒肉汁、味噌, 不過靚肉我就prefer 就咁點少少鹽, 食到原汁原味已經好滿足

甜品有蕨餅 灑左黃豆粉都唔錯
餐廳座位不多, 提前預先訂座就最隱陣
  • 和牛嫩肋眼上蓋
  • 大拖羅
  • 冰頭甘醋漬
  • 特上和牛盛盒
2022-11-15 24 瀏覽
今日專程黎到大坑一試睿和牛燒肉!今日既目標係和牛同刺身門口好有日本既感覺因為同友人都好鐘意深海池魚所以分別點左厚切同薄切先黎薄切, 好鮮甜! 中間既wasabi醬勁夾想特別一讚特製既香蔥柚子醬汁超好味深海池魚刺身 北寄貝刺身 牡丹蝦刺身 同季節刺身中間既白蝦十分出色 好爽口同鮮甜全部都食得出好新鮮吞拿魚三貫 (吞拿魚 中拖同大拖)3款各有特色 但總括都係好食去到戲玉係好正宗既和牛燒肉油脂分佈好平均 入口超香 加小小燒汁簡直完美!我最欣賞和牛三角嫩肉而友人就最喜歡牛舌
今日專程黎到大坑一試睿和牛燒肉!
今日既目標係和牛同刺身

門口好有日本既感覺

因為同友人都好鐘意深海池魚所以分別點左厚切同薄切

先黎薄切, 好鮮甜!
中間既wasabi醬勁夾
想特別一讚特製既香蔥柚子醬汁超好味

深海池魚刺身 北寄貝刺身 牡丹蝦刺身 同季節刺身
中間既白蝦十分出色 好爽口同鮮甜
全部都食得出好新鮮

吞拿魚三貫 (吞拿魚 中拖同大拖)
3款各有特色 但總括都係好食

去到戲玉
係好正宗既和牛燒肉

油脂分佈好平均 入口超香 加小小燒汁簡直完美!
我最欣賞和牛三角嫩肉而友人就最喜歡牛舌
2022-11-02 23 瀏覽
未能飛就自己製造每一個小旅行。大坑-銅鑼灣的花園。這個小社區只離繁忙的銅鑼灣十分鐘走行路程,然後小社區充滿著濃濃的居住氣味。也有著不同的美食,車店,雜貨店,咖啡廳。 對日本就是拒絕不了。$1880就不用想東想西,餐廳就幫你想好食什麼的有誠意吧?刺身五點每一件都是厚切的,也非常新鮮,有赤貝,牡丹蝦,池魚,左口魚,拖羅豐富到不行,在差不多完成刺身時店員就幫忙熱爐烤肉,及上昆布蜆湯,可以把湯慢慢喝,清清甜甜不錯。重頭戲來了,肉滿滿厚厚的,怖滿和牛油膩。特選和牛厚切西冷和牛牛柳和牛三角嫩肉和牛上肩胛肉和牛嫩肋眼上蓋厚切牛舌在肚子充滿豐富的食物黎最後有一件焦糖芝士蛋糕作總結
未能飛就自己製造每一個小旅行。
對日本就是拒絕不了。

$1880就不用想東想西,餐廳就幫你想好食什麼的

有誠意吧?
刺身五點(2切)-赤貝 牡丹蝦 池魚 油甘魚 拖羅

湯-

重頭戲來了,肉滿滿厚厚的,怖滿和牛油膩。
特選和牛厚切西冷
和牛牛柳
和牛三角嫩肉
和牛上肩胛肉
和牛嫩肋眼上蓋
厚切牛舌
燒肉-特選和牛厚切西冷,和牛牛柳,和牛三角嫩肉,和牛上肩胛肉,和牛嫩肋眼上蓋,厚切牛舌

在肚子充滿豐富的食物黎最後有一件焦糖芝士蛋糕作總結

甜品-焦糖芝士蛋糕
2022-10-19
刺身五點(2切)-赤貝 牡丹蝦 池魚 油甘魚 拖羅
湯-
甜品-焦糖芝士蛋糕
  • 極上和牛套餐
2022-10-22 274 瀏覽
朋友是個牛魔王😈無肉無歡,相約大坑食燒肉,大坑俾人感覺好chill,好多特式小店。今次揀左睿和牛燒肉店,原來另一面係居酒屋,好多元化。餐廳裝修以木為主,店員哥哥好nice🥰同埋個抽風系統都做得幾好,唔算大陣煙味。.我哋叫左個極尚和牛套餐(HKD1880)🥩非常豐富,由前菜、刺身、主角💁🏻‍♀️六款牛、漬物、飯、湯到甜品都有,真係展示食力嘅時候呀。.先來惹味枝豆,呢個有啲驚喜😲好多居酒屋嘅枝豆都係水煮加鹽但呢度係有用甜醬油煮過,有心思。.前菜(胡麻醬凍豆腐、高糖蕃茄、合核小女子)最喜歡係高糖蕃茄,比一般蕃茄甜好多😍又薄皮.刺身五點(赤貝、牡丹蝦、池魚、油甘魚、拖羅)非常新鮮,赤貝爽脆,牡丹蝦肥美,池魚鮮甜,油甘魚甘香、拖羅油脂豐富.燒肉六款牛(和牛西冷、和牛牛柳、和牛三角嫩肉、和牛上肩胛肉、和牛嫩肋眼上蓋、牛舌)份量好多,全部都厚切。肉色光澤,超粉嫩🤤牛肉入口即溶,油花分佈均勻,一塊牛一口飯,幸福感up! 另有提供醬汁(黑椒鹽、牛汁、麵豉).花甲湯鮮甜,粒粒花甲都大大粒🥰甜品係焦糖芝士蛋糕,好滿足。

前菜(胡麻醬凍豆腐、高糖蕃茄、合核小女子)
最喜歡係高糖蕃茄,比一般蕃茄甜好多😍又薄皮

刺身五點(赤貝、牡丹蝦、池魚、油甘魚、拖羅)

花甲湯鮮甜,粒粒花甲都大大粒🥰甜品係焦糖芝士蛋糕,好滿足。

2022-10-19
前排同朋友試咗一間喺大坑嘅居酒屋燒肉店 大坑俾我感覺幾舒服 係一個小社區💕舖頭環境上都幾舒服 呢一間餐廳其實有分燒肉或者係居酒屋 我哋當日就食燒肉個邊😆特上和牛盛合 $1388呢個燒肉拼盤 總共有六款唔同嘅牛肉 包括牛小排、三角肉、牛舌、肉眼、西冷同牛肩 每一款牛肉都有各有特色 牛味相當重 大部份油脂都係好豐富咖🐮 我個人欣賞以下三款:肉眼肉眼為左一 肉眼脂肪豐富 可以見到佢嘅油脂分布😎 肉眼經過燒過 佢嘅油脂更滲出 成件肉眼都好幼滑 而且保留到大量肉汁🤤 一件有豐富牛味又好有油脂感嘅牛肉三角肉三角肉為中間後面 佢係肋骨部位 油花係最靚💕 佢既有肉味同肉汁流出 油脂亦多 同油脂造成平衡 最香身 入口好滑🤩牛小排牛小排就係前面鮮紅色嘅肉 雖然佢睇落冇咁多油脂 但依然好香同嫩 牛味相對濃郁 不錯😉枝豆 $28作為前菜嘅枝豆 以醬油醃製 鹹得嚟帶甜 唔會有一陣青味 用嚟送酒就好啱😗鱈魚干 $68超高質!下次嚟都會叫😍 鱈魚干烤到好似餅乾咁脆 味道又香😉 必試凍高糖蕃茄配柚子汁 $68係日本高糖度嘅蕃茄🍅 蕃茄好鮮甜 佢上面仲配左柚子啫喱 咬落軟身又香😛 另外 底部為柚子汁 整體甜得嚟 略帶

特上和牛盛合 $1388

肉眼

三角肉

牛小排

枝豆 $28

鱈魚干 $68

凍高糖蕃茄配柚子汁 $68
係日本高糖度嘅蕃茄🍅 蕃茄好鮮甜 佢上面仲配左柚子啫喱 咬落軟身又香😛 另外 底部為柚子汁 整體甜得嚟 略帶少少酸 幾開胃咖🤓

和風汁煮螺 $78
呢一個係凍食嘅東風螺 東風螺被醬油醃製 食落去鹹鹹甜甜 有醬油甜香🤩 另外仲配咗一啲辣椒圈 所以食落帶有一啲微微辣嘅味道🌶 東風螺食落去爽口彈牙👏🏻

大拖羅 $120/per
掛住咗日本咁耐 食拖羅就啱晒😍 大拖羅顏色粉嫩 見到有好靚嘅油脂雪花 超級吸引💕 大拖羅大塊厚身 每一啖都係幸福😚 拖羅入口即化 啲油脂充滿口腔 好香嘅魚味🐟 另外 佢食落完全無筋 每啖都好嫩 正~