除夕夜放工後有事要到旺角辦,順便約了兩位好友在附近吃飯,在旺角鄰近的食肆都肯定人頭擁擁,近日打邊爐又太多了,又想試吓菜以寫好食評,在街上躊躇應往都兒就餐,惟有用電子手帳以 Wifi上網查一查OR的紀錄,突然靈光一閃記起久違的石岐佬,位置又就近從新界坐火車出來的朋友,便決定去食順德河鮮。到達後立即被安排坐一張靠邊的六人枱,我們只有三人所以座位很從動,桌上有四張菜牌,可散叫或要稍平的河鲜套餐,蒸縮骨魚套餐其它配菜不是全對口胃,最後都是a la carte 好了。 花了一番功夫再加上侍應的推介,最後叫了冬蟲草菌絲燉烏雞,啫啫爽肉芥蘭煲,藥膳海蝦煑草雞,豆豉拍蒜蒸魽魚及一隻鴒。冬蟲草菌絲燉烏雞先上侍應推薦的燉湯,以這個價位冬蟲草當然不是野生的,而是那種在內地運用生物工程用培養基培殖的冬蟲草菌,表面没有蝙蝠娥幼蟲的蟲體,之前往内地旅遊也參觀過高新科技工厰時買過一盒煲湯,味道跟天然的差不多,但藥效不知是否一樣。 這盅湯的材料真的很豐富,除冬蟲草及烏雞外還有蜜棗、杞子、紅棗、圓肉、廋肉等多種材料,深褐色的湯水湯味香濃,富有冬蟲草獨有的清香味,非常好味。啫啫爽肉芥蘭煲 (必叫推介)以前在這裹都食

冬蟲草菌絲燉烏雞

啫啫爽肉芥蘭煲 (必叫推介)
以前在這裹都食過多次,是石歧佬的招牌菜,今天的砂煲比舊時大很多,份量也同樣較前多了很多,除了爽肉、芥蘭切段外還有大隻的蝦干和蝦醬,因為鍋身巳預先燒至熱辣辣,上枱時一打開煲蓋伙記立即用大匙快速攪拌幾下,蝦醬的鹹鲜香味伴隨白煙四散,又好玩又香口,味道比順德河鮮酒家的好,這是我每次來都必叫的菜。

藥膳海蝦煑草雞
冬蟲草菌絲燉烏雞的味道好,想不到這客藥膳海蝦煑草雞也非常满意,一大湯鍋以石臘爐一路加熱及保温,湯内加了不少米酒,酒味香濃四溢,最啱寒冬時享用,既然名中有藥膳兩字,當然鍋中有如沙蔘、玉竹、淮山、杞子、紅棗等藥材,除大海蝦及草雞件外還有很多雞脾菇、冬菇片等材料,大家都欣賞鲜味而口感香滑的草雞肉,可能是店東用了在内地採購的走地雞來煑,如果人數不多,還可以當成一鍋雞湯來喝。

豆豉拍蒜蒸魽魚
淡水魚一般食味較海水魚淡,主要是吃較滑口的肉質,濃味豆豉拍蒜蒸是其中一個理想的造法,還可選子薑欖角蒸、豉汁蒸等煑法;之前吃過仙骨大頭魚,今日要了魽魚試食,友人初時擔心魽魚多骨,其實它不像鯉魚都麽多幼骨,只有軟身的長骨,實在不用怕吃時容易哽到骨。 以一隻大鹅旦碟上枱,厨師已預先將魚身背面整條肉起出來放在魚身旁,上面鋪滿豆豉和芜荽,碟上有豉油、熟油,魚肉很滑加上香口的蒜頭、豆豉,又係令大家食到停唔到口,真的有水準、好味。

石岐軟骨妙龄乳鴿
羅渣自己不識貨還嫌乳鸽太細隻,他平日可能是食大鴒多,不曉得這才是可連骨都可食埋落肚的正宗的軟骨妙龄乳鴿,這裹做的是紅燒乳鴒,不是鹵水乳鴒。

大家對今晚的食物都滿意得無話可說,只是找數共銀四百七十個大洋,大家就感覺有點偏貴了,我算過茶芥等下欄錢不少,不過食嘢最重要好味道,不好食的話幾平都冇意思;偏貴的話最多不經常來光顧,但必定會安哥,其實我巳經安哥了! GOOD!

冬蟲草菌絲燉烏雞 ($28一盅)
啫啫爽肉芥蘭煲 ($65)
藥膳海蝦煑草雞 ($58)
豆豉拍蒜蒸魽魚 ($118 斤四重)
冬蟲草菌絲燉烏雞 ($28一盅)
啫啫爽肉芥蘭煲 ($65)
藥膳海蝦煑草雞 ($58)
豆豉拍蒜蒸魽魚 ($118 斤四重)
  • 啫啫爽肉芥蘭煲,藥膳海蝦煑草雞,豆豉拍蒜蒸魽魚,冬蟲草菌絲燉烏雞
2008-12-15 7 瀏覽
周五晚即遇爆棚的場面, 在魚池邊抵了半小時西北風後入場. 是晚人腳四人, 其中一友人口味更狹, 原則上羶腥之物統統拒諸. 但畢竟身在河鮮店, 豈可桌上無魚? 避重就輕下, 點了以下幾道:1. 鼓油王乳鴿還好炸鴿售罄, 否則必然落錯注. 質素與炸鴿相比居然差天共地. 鴿肉嫩可以輕易用筷子撕開! 肉味鮮甜, 醬油卤煮入味. 每人一件頗不夠喉.2. 清湯牛白腩明爐上能保持溫度, 在冬曰實在有其必要. 牛腩軟入味, 味道可以了. 湯頗濁, 且咸有餘清甜不足, 有失清湯之名. 蘿白煮得也過火, 糊了, 還好無渣也甜. 3. 鼓汁蒸魽魚斤二魚, 肉鮮嫩, 全無腥味, 平日不吃魚的友人亦可以開懷大嚼.4. 菜膽走地雞走地雞系列的其中一道, 七十五元半邊. 不吃嫩, 想啖鮮雞味者, 不得錯過. 不時不食, 當然以十月芥菜做膽.5. 芥蘭爽肉煲大失昨晚的水準, 材料切件太細, 油太多又太咸. 人多易有閃失乎?

1. 鼓油王乳鴿

2. 清湯牛白腩

3. 鼓汁蒸魽魚

4. 菜膽走地雞

5. 芥蘭爽肉煲
  • 菜膽走地雞
2008-12-13 19 瀏覽
記上月連續兩夜的晚飯...第一晚僅與友人一名, 場面尚算熱鬧但沒有人龍. 點了兩小點兩煲仔菜. 經理即示意"夠矣, 兩個人也未必吃得下", 如此倒米的溫韾提示實屬少見. 原來經理所言非虛, 碟的確大到無朋友, 三個菜的確過火. 餐後經理更親切地詢問我們的意見, 主動拉攏, 謂小館以街坊生意為主, 望坊眾多加支持. 今時今日, 如此服務態度委實難得.1. 酒煮牛展牛展薄如紙片, 厚度均一. 妙在筋絡分細密如樹榴, 嚼勁更強. 酒香滲入味道微甜. 上佳的冷菜.2. 蝦醬芥蘭爽肉煲煲仔大火燒紅, 上台時滋滋作響, 還可自己兜炒幾下過過手癮. 份量極多, 似十人菜, 別的館子絕對可以做兩鍋. 蝦醬味咸香無人可擋, 沾上爽肉條已是絕配. 芥蘭爽甜, 全無澀味. 此道絕對需與白飯只食.3. 薑葱魚鰾煲爽滑的魚鰾本是咬口極好的食材, 與高熱的煲仔接觸後稍稍烙焦後更見風味. 去腥的功夫實在到家, 怕腥味覺針銳如鯊魚的友人亦欣然起筷大嚼. 好.4.炸乳鴿石歧名菜當然要一試. 不過雖然等候良久(吃哂先嚟, 有半小時吧?), 但皮脆肉不嫩, 感覺只是翻炸之作. 食得開心, 如是者隔晚翻叮一次.
記上月連續兩夜的晚飯...

1. 酒煮牛展

2. 蝦醬芥蘭爽肉煲

3. 薑葱魚鰾煲

4.炸乳鴿

食得開心, 如是者隔晚翻叮一次.
  • 酒煮牛展
  • 蝦醬芥蘭爽肉煲
2008-11-24 8 瀏覽
約了家人一起晚飯, 一行五人訂了7:00pm枱. 準時到達, 好快就安排了位置. 坐下後即時叫餸:-酸薑欖角蒸魚咀: 約有6-7件魚咀, 蒸得很滑, 酸薑欖角帶出鮮味.紅燒乳鴿: 皮脆, 肉滑, 有些細骨亦軟到可吃.蝦醬芥蘭煲: 菜雖然有少許老身, 但味道很甜, 蝦醬味足.污糟雞半隻: 去骨雞肉加紅棗, 炸菜蒸, 味道無乜特別.砵仔焗魚腸: 魚腸洗得好乾淨, 但蛋焗得唔夠香, 一般.加多三碗白飯及兩支啤酒, 埋單$477.環境比較迫, 環生程度一般, 似做街坊生意, 但服務好好, 加水及追單亦快手.
約了家人一起晚飯, 一行五人訂了7:00pm枱.
準時到達, 好快就安排了位置.
坐下後即時叫餸:-
紅燒乳鴿: 皮脆, 肉滑, 有些細骨亦軟到可吃.
蝦醬芥蘭煲: 菜雖然有少許老身, 但味道很甜, 蝦醬味足.
污糟雞半隻: 去骨雞肉加紅棗, 炸菜蒸, 味道無乜特別.
砵仔焗魚腸: 魚腸洗得好乾淨, 但蛋焗得唔夠香, 一般.
加多三碗白飯及兩支啤酒, 埋單$477.
  • 紅燒乳鴿
  • 蒸魚咀
2008-11-08 5 瀏覽
跟太座一家吃個家常便飯。週末來此處,雖然已有訂座,但聽見下面人聲沸騰,便知少不免一定要等一等了。幸好只是等了十來分鐘,還可接受....來這裏,自然是專攻魚類了。相對起其他同類菜館如樂壽、順德公或肇順,這兒可挑的選擇是少了點,但大路的如縮骨魚或魽魚等,還是齊備的。是夜就叫了個縮骨魚兩吃 --- 魚身用來煎焗,魚腩則以拍蒜加上豉汁清蒸。魚身吃上去啖啖肉,汁收得剛好,肉是挺入味的,再加上大量薑葱蒜同焗,很香很惹味;魚腩蒸得也夠火路,蒜及豆豉皆吾之所好,用來拌飯吃,一流....來石歧佬,自然是要叫隻豉油王乳鴿來應一應景。可惜水準卻是强差人意,肉瘦骨嶙峋之餘連毛也是沒有除清的,光是看已是不想吃了;而且豉油汁好像有一點怪味,咬了一口就馬上停筷了....玉蘭炒臘味也是大失所望。獻下得太多太杰身,而且臘味(特別是臘腸)吃上去好像有點凝固的油層在上,很倒胃.....還是吃回魚的菜式較穩陣。焗魚腸有點驚喜 --- 蛋及魚腸挺滑,亦吃得出陳皮味,表皮亦焗得脆脆的,做法是對路了 (通常是先將魚腸加蛋先蒸至半熟後再連砵仔放進滾油半煎炸至表面略脆及全熟)。唯獨有缺失的是為了僻腥而下多了一點胡椒,但總體上也是可以的

還是吃回魚的菜式較穩陣。焗魚腸有點驚喜 --- 蛋及魚腸挺滑,亦吃得出陳皮味,表皮亦焗得脆脆的,做法是對路了 (通常是先將魚腸加蛋先蒸至半熟後再連砵仔放進滾油半煎炸至表面略脆及全熟)。唯獨有缺失的是為了僻腥而下多了一點胡椒,但總體上也是可以的....

XO薑葱炒魚卜勝在薑葱下得夠多,只要有xo醬就必然惹味,魚卜份量足,不錯....

吃魚倒是可以的,其他就....
2008-08-23 12 瀏覽
阿爸約左幾個朋友同細佬食飯當慶祝生日, 原定去始創海港, 但因太多人而黎左呢間. 我初時見要落地牢, 八十年代裝修, 樓梯口更有三個新鮮大魚頭, 俾佢嚇親! 坐低就話冬瓜盅買哂, 我地唯有叫咸豬骨胡椒芥菜煲, 再點幾個菜, 心諗呢間都係普通料姐, 求其啦!此時隔離枱有餸上, 嘩, 啲香味攻到埋黎, 估唔到個廚房咁夠鑊氣, 拍得住以前啲大排檔! 咸豬骨胡椒芥菜煲足料, 陣陣胡椒味的湯水唔會太咸; 爽肉炒芥蘭煲連一個熱辣辣嘅石鍋同鐵鏟一齊上, 俾你親自露兩手炒兩炒; 牛仔骨軟身惹味; 蒜蓉蒸開邊蝦, 底下啲粉絲最正, 索哂兩種味; 豉油王炒麵同薄餐都幾好味; 相對乳鴿同芥蘭苗就失色少少, 流沙包就真係流喇....啲皮....(都唔知點解會叫左兩樣芥蘭)整體唔錯, 值得再黎! 當晚電視屏幕直播緊奧運女排四強戰--中國對巴西, 令餐飯加添幾分刺激!!

2008-06-10 12 瀏覽
昨晚跟太太到了石岐佬酒家吃飯.店員很殷勤招待.所以我們叫了招牌的風味污糟雞,順德煎焗魚咀,及啫啫爽肉芥蘭煲.先上的是啫啫爽肉芥蘭,很有蝦醬味,但是爽肉有較大豬味.芥蘭在這時候則仍好吃.跟著是上順德煎焗魚咀,魚咀比想像中小,味道則可.最後是風味污糟雞,是全晚最喜歡吃的一道餸.風味污糟雞雞肉嫩滑.
跟著是上順德煎焗魚咀,魚咀比想像中小,味道則可.
2008-05-25 24 瀏覽
月初時約了朋友晚上在旺角飯聚,想起了石歧佬便帶朋友來,這星期是母親節前夕,沒有任何特價菜式,客人也少了一些,上次吃的拍蒜縮骨魚今天要以重量算,索偠八蚊一兩,價餞算起來比特價的要貴了差不多五成。 今天我們叫了一味上次想吃的啫啫爽肉炒芥蘭煲、一隻中山妙齡乳鴿、花膠海參煲、雲南風花雪月啤等幾款菜。啫啫爽肉炒芥蘭煲是這裹的招牌菜,很多客人都點這味餸爽肉以蝦醬醃後加上芥籣度,放進一個大砂鍋燒熱原鍋上檯,開蓋後以附上的鐵匙兜亂爽肉和芥蘭,熱氣和香味四溢滋滋聲作響, 芥蘭剛剛煮熟入口爽脆,保留芥蘭本身的菜味和營養; 不肥的爽肉加上蝦醬的鹹香味,實在色香味俱全!風花雪月啤是雲南出產的,曾經在阿詩瑪喝過,以地下水釀製味道清淡較為順喉,但其實酒精度不低,我跟朋友兩杯落肚,大家都感到有點上腦了。

風花雪月啤
中山石歧妙齡乳鴿
風花雪月啤
中山石歧妙齡乳鴿
  • 啫啫爽肉炒芥蘭煲,風花雪月啤
2008-04-11 4 瀏覽
今天約了朋友一起在太子附近吃晚飯,想起很久之前吃過在地庫中的石歧佬,不知這店和石歧鎮的石歧佬是否同一位老細。這裹買的是地道的中山和順德的家鄉菜,有很多淡水的食品,進口處放了幾個斗大的魚頭以作招徠,今天二人叫了以下食物:1. 红僥乳鴿($28)2. 拍蒜蒸縮骨魚(1斤重)3. 沙爹牛肉粉絲煲4. 三碗白粥乳鸽是真的幼鸽,香口骨脆,可惜較油膩,食落有油咇出來;拍蒜蒸縮骨魚非常好食,魚肉切成一件件以蒜頭豆豉歧蒸,白粥到剛鬧開米花,非常好食。

1. 红僥乳鴿($28)
2. 拍蒜蒸縮骨魚(1斤重)
3. 沙爹牛肉粉絲煲
4. 三碗白粥

拍蒜蒸縮骨魚
(非會員)
2007-12-29 9 瀏覽
嘩... d菜進步左... 值得一嚐再嘗.. 有下次!!! 個場都試正左, 比心機, 石岐佬. 石岐佬, 比心機!! 唔怪得之食神肥滔都話good!! 冇得頂.
2007-12-17 7 瀏覽
來過多次下午茶,飯餐好食,油菜靚,但其他點心好咸,蝦鮫和炒米粉勁味精,下次來時唔會再食點心.
2007-12-15 3 瀏覽
太子站附近, 發現不少抵食茶樓, 石岐佬便是其中一家.又是陪阿姨飲茶其中一個熱點, 這裡又是經濟抵食, 點心只是一般貨色. 因為方便就腳, 成為一個聚腳點.地庫酒家, 環境實在麻麻, 侍應們衣著參差, 但服務OK!價錢, 唔平我阿姨唔會介紹的.
太子站附近, 發現不少抵食茶樓, 石岐佬便是其中一家.

地庫酒家, 環境實在麻麻, 侍應們衣著參差, 但服務OK!

價錢, 唔平我阿姨唔會介紹的.
(非會員)
2007-09-17 3 瀏覽
o者o者煲仔菜好吃~ 很香很有風味!!!門面雖然有點"up - dup" 但食物味道不錯,而且size也ok.那個聞名的冬瓜中只是很一般.....不過我還會再去~~ 中秋做節再吃!!8個人共8百多元,連大啤數支
o者o者煲仔菜好吃~ 很香很有風味!!!
那個聞名的冬瓜中只是很一般.....

不過我還會再去~~ 中秋做節再吃!!

8個人共8百多元,連大啤數支
2007-09-05
星期六, 又返屋企大戰, 見時間差不多, 都係晚飯的時候. 媽媽竟然有提議,係去她之前吃過的石歧. 難得叫到, 當然要試試.位處地庫, 人客也不少, 入夜後更加係一位難求. 環境就一般, 不太靚, 也不算差. 來得這裡, 都係叫一些大路招牌先.八寶冬瓜盅$118: 7分, 要了個清熱消暑老少皆宜的孖寶, 包括一個八寶冬瓜盅, 另外揀了石岐大良炒鮮奶. 先講冬瓜盅, 賣相係奇差, 一大條黃黃黑黑的毛巾墊在個盅, 感覺上係好久好久沒有洗過. 加上幾舊蟹柳, 又真係麻麻吸引. 不過冬瓜湯係好鮮甜, 飲落又真係幾清熱消暑的. 不過糊塗無來, 又唔知是否老少皆宜了.石岐大良炒鮮奶: 2分, 完全不行的炒鮮奶, 仲要係招牌, 更令人失望. 鮮奶係唔滑的, 又唔香的, 食落口係淡淡的.石歧軟骨妙齡鴿$22: 1分, 另一招牌, 又繼續拆招牌. 乳鴿炸得好乾, 完全唔脆, 仲係幾濕, 明顯係之前炸過, 然後再番炸, 仲要唔夠熱. 肉質好差, 死實實的.豉油皇乳鴿$22: 1分, 一樣不行, 豉油皇唔香, 味道仲有點怪, 肉質繼續係死實的. 兩隻乳鴿都係極差.口者口者爽肉芥蘭煲$58: 5分, 相當多人

口者口者爽肉芥蘭煲$58: 5分, 相當多人叫, 差不多一臺一煲, 看來這個反而係這裡的名物. 爸媽大為讚賞, 小弟就覺得只係一般. 那些爽肉太鹹, 令到芥蘭都變鹹. 適量的鹹香係好香口, 但過多就第二回事了.

大良雙皮奶$10: 2分, 跟石岐大良炒鮮奶一樣: 唔滑, 唔香, 不成.

香芒布甸$8: 2分, 香芒太酸了, 布甸好粉.

除了冬瓜盅之外, 其他食物都係水平以下, 尤其係一眾石歧大良的名菜, 更加令人失望. 點解? 仲要人山人海. 真係怪誕.

沒有下次了.
2007-08-24 8 瀏覽
今日係亞公聚會日子,去左太子石岐酒家食飯:白灼蝦:頗新鮮及肥美的海蝦花枝鳳片:例牌菜啦~~芥蘭煲椒鹽脆四寶:呢個唔錯,有我最愛的九肚魚,豆腐及雞軟骨海參螺片鵝掌煲:超大碟!碟翅好似粉絲唻既@@咩野係縮骨魚呢?第一次食,因淡水魚,味道好似鯇魚多d喎~~~霸王雞:無咩雞味,已飽飽地~~少食@@仲有個馬拉糕,最好食係呢個
今日係亞公聚會日子,去左太子石岐酒家食飯:

白灼蝦:頗新鮮及肥美的海蝦
花枝鳳片:例牌菜啦~~
芥蘭煲
椒鹽脆四寶:呢個唔錯,有我最愛的九肚魚,豆腐及雞軟骨
海參螺片鵝掌煲:超大碟!
碟翅好似粉絲唻既@@
霸王雞:無咩雞味,已飽飽地~~少食@@
仲有個馬拉糕,最好食係呢個