2023-02-21 96 瀏覽
屋企人之前話食過一間唔錯既韓國野話帶我食,但又唔記得咩名,係通菜街行黎行去憑記憶終於搵到🤣本身擔心星期日要排隊(個時1pm),好好彩咁岩有位,一坐低出面開始排隊叫左兩個石鍋飯,一個係鯖魚雞扒($74),一個係燒牛仔骨($78),額外加流心蛋(每隻$10)相對抵食既話我推薦鯖魚雞扒,入面有3塊小雞扒同2塊鯖魚,有魚有肉有菜👍🏻而牛仔骨就有3塊,有少少韌,同人share食 d餸就豐富d加3蚊有凍飲,叫凍紅棗桂圓同凍蜂蜜蘋果,正常啖啖飯都熱辣辣同埋飯量多,冬天去食就正同埋店員好好,我地問收銀姐姐有冇廁所,姐姐話要出巷仔,不過去前面商場好D,仲教我地去,啊媽問多幾次又教多幾次,我鍾意咁有溫度既交流☺️
而牛仔骨就有3塊,有少少韌,同人share食 d餸就豐富d
加3蚊有凍飲,叫凍紅棗桂圓同凍蜂蜜蘋果,正常
啖啖飯都熱辣辣同埋飯量多,冬天去食就正
鯖魚雞扒石鍋飯(加流心蛋)
燒牛仔骨石鍋飯(加流心蛋)
紅棗桂圓茶,蜂蜜蘋果茶
2023-02-04
鯖魚雞扒石鍋飯(加流心蛋)
  • 鯖魚雞扒石鍋飯
2023-02-21 65 瀏覽
遊客到此一遊~用呢個app一次都未寫過食評,平時都係睇開多,今次都忍唔住寫返個食評!睇返之前既食評都係話有個呀姐態度服務差,今次都同樣遇到戈個呀姐,又大聲又冇禮貌!做飲食業做到咁都算極品!坐得逼都算,點知連態度都差過人!咁都有人食都勁!我都永遠backlist佢!香港好食的店都唔差佢一間!好心個老世見到啲食評就改善下啦!仲要比加一服務費,真心俾唔落冇服務有冇得扣一服務費架?仲差二十幾字先有得評分,肯定就一星架啦
冇服務有冇得扣一服務費架?

仲差二十幾字先有得評分,肯定就一星架啦

2023-02-19
2023-02-21 58 瀏覽
我今晚同三個朋友去食,我第二次去食你好趕時間咩,趕客走D野食未食完,就要我地三個人走-D禮貌都冇,個位女職員D野食好食都唔使咁呀!真離譜!😠😠,相反其他員工好過你多多聲
我今晚同三個朋友去食,我第二次去食
你好趕時間咩,趕客走
D野食未食完,就要我地三個人走
-D禮貌都冇,個位女職員

D野食好食都唔使咁呀!
真離譜!😠😠,相反其他員工好過你多多聲

2023-02-20
5 分鐘 (堂食)
  • 岩鹽燒牛舌
  • 安格斯牛肉石燒手打烏冬
  • 鮮活蜆石燒手打烏冬
  • 絕味燒雞翼
  • 低溫慢煮流心蛋
2023-02-16 398 瀏覽
晚上約了老公去旺角吃飯,我們選了位於女人街的石鍋堂。我們6:30到達,餐廳已經座無虛席,門口還有不少人等候。幸好,等了大概10分鐘就有位了。餐廳環境尚可,座位有點狹窄,但價錢非常吸引,食物份量也驚人,服務也不錯。安格斯牛肉石燒手打烏冬—山地獄辛辣湯 $80上桌時湯還在翻滾,熱騰騰、香氣四溢。湯底味道濃郁,又辣又香,讓人垂涎欲滴。牛肉很嫩,肉味豐富。烏冬很滑,軟硬適中。唐揚炸雞蛋包飯配咖喱汁 $66唐揚炸雞外皮酥脆香口,一點也不油膩,雞肉很嫩很新鮮。蛋很嫩滑,蛋味很香。飯是珍珠米,晶凝通透,口感煙韌。胡麻冷菠菜 $35份量很多,菠菜翠綠鮮嫩,加入濃香胡麻醬,味道更清新可口。

安格斯牛肉石燒手打烏冬—山地獄辛辣湯 $80

唐揚炸雞蛋包飯配咖喱汁 $66

胡麻冷菠菜 $35
份量很多,菠菜翠綠鮮嫩,加入濃香胡麻醬,味道更清新可口。
2023-02-12 161 瀏覽
天氣凍當然要吃些熱騰騰的,朋友介紹這間出名食石鍋飯或烏冬的, 當然還有其他選擇,例如蛋包飯、茶漬飯等,還有其他小食。我們點了煎餃子🥟一份有五件,餃子啖啖肉餡,肉汁飽滿😋外皮薄薄的一層,配上木魚絲及沙律醬,是日式餃子的味道。一鍋裏面有雞扒有鰻魚,一次過滿足貪心的我兩個願望🤭看圖就知足料啦!鰻魚也是啖啖肉。石鍋上枱時還是很熱的,要小心呢,趁熱的時候撈一下個飯,想吃脆飯焦的可以把少許飯輕壓在石鍋邊,薄薄一層就可以,待一會吃完了飯就有飯焦吃。說到最出名的當然是石鍋烏冬啦,用的是讚岐烏冬,上枱的時候湯底還是滾的。烏冬有幾款湯底選擇,因為一進店就聞到濃濃的黑松露味,所以就決定選黑松露香菇湯,烏冬吸收了湯底的味道,非常入味😋,烏冬控必試呢。這間店很適合天氣凍時暖暖胃,下次再試試蛋包飯和茶漬飯😝

蒲燒鰻魚雞扒石鍋飯

吉列豬扒石燒手打烏冬
黑松露香菇湯底

這間店很適合天氣凍時暖暖胃,下次再試試蛋包飯和茶漬飯😝

蒲燒鰻魚雞扒石鍋飯
吉列豬扒石燒手打烏冬
黑松露香菇湯底
2023-02-12 35 瀏覽
石鍋堂 (旺角)旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖蒲燒鰻魚雞扒石鍋飯 $84熱辣辣上枱,石燒聲音炸炸聲,熱氣不停冒岀,材料足夠,鰻魚同雞扒大大份,夠兩人食。蒲燒鰻魚醬汁相當惹味,雞扒肉好滑。飯香撲鼻,有飯焦,正。黑胡椒煮活花甲 $72黑胡椒煮湯超好飲,暖身,花甲超大隻,夠過癮爽口,清甜冇沙。脆味軟殼蟹 $45酥炸原隻軟殼蟹,未食已聞到勁香的蟹味,炸軟殼蟹香鮮可口,熱辣辣,討人歡喜,蟹肉軟滑細嫩。酥炸原隻軟殼蟹,勁脆,肉軟滑細嫩。
石鍋堂 (旺角)
旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖

蒲燒鰻魚雞扒石鍋飯 $84

飯香撲鼻,有飯焦,正。

黑胡椒煮活花甲 $72

黑胡椒煮湯超好飲,暖身,花甲超大隻,夠過癮爽口,清甜冇沙。

脆味軟殼蟹 $45

2023-02-05 1963 瀏覽
趁天氣仲係陰陰寒, 今晚同丫妹又再encore石鍋堂。係坊間食過好幾間石鍋, 但印象中唔係間間都可以做到石鍋滾滾下上檯。所以石鍋堂亦係我地bookmark會encore嘅餐廳。餐廳樓面小, 座位有限亦唔算闊落, 要預時間等位啊!八款手打鳥冬選擇, 配搭自選五款湯底, 總有一款啱口味另有石鍋飯、冷烏冬、追加配料、蛋包飯、茶漬飯、小食等…最最最吸引嘅當然係呢度嘅石鍋手打烏冬【安格斯牛肉石燒手打烏冬】HK$82湯底揀咗和風咖哩濃湯, 上檯時湯底還是熱得滾下滾下, 咖哩香甜微辣濃郁, 非常惹味; 烏冬好滑帶少少口感, 新鮮嫩紅嘅安格斯牛肉放面, 熱辣辣湯底令牛肉滾至自己想食嘅熟度, 即時入口, 口感嫩滑。+$8 追加粟米粒放入湯底配搭同時入口, 增加層次, 多一份粟米清甜。【海鮮石燒手打烏冬】HK$86湯底揀咗魚介豚肉濃湯, 充滿魚介鹹鮮味, 海鮮包括有帶子、兩隻原隻海蝦、蟹棒、日式魚片、蠔, 蝦爽口實肉, 帶子大大粒, 所有海鮮吸了湯汁, 令每款海鮮夠哂入味。

餐廳樓面小, 座位有限亦唔算闊落, 要預時間等位啊!

八款手打鳥冬選擇, 配搭自選五款湯底, 總有一款啱口味
另有石鍋飯、冷烏冬、追加配料、蛋包飯、茶漬飯、小食等…

最最最吸引嘅當然係呢度嘅石鍋手打烏冬
【安格斯牛肉石燒手打烏冬】HK$82

+$8 追加粟米粒
放入湯底配搭同時入口, 增加層次, 多一份粟米清甜。
粟米粒

【海鮮石燒手打烏冬】HK$86
湯底揀咗魚介豚肉濃湯, 充滿魚介鹹鮮味,
2023-02-05
2023-02-04 59 瀏覽
今日同男朋友去左食呢間餐廳,本身都期待已久,因為聽講都好好食,果然完全唔會失望!我叫左一個安格斯牛肉烏冬,男朋友叫左豚肉烏冬,兩個烏冬黎到都熱辣辣,過左陣都仲係咁熱😋 個湯好正,我地兩個都係叫黑蒜油豬骨湯,本身諗住冇乜特別,就係平時拉麵店咁嘅味,點知我地兩個個湯個味有d唔同,我果個一飲就發現好有牛味,豚肉烏冬嘅湯就好有豚肉嘅味道,好有驚喜🤣 豚肉烏冬個湯味道比牛果個濃d,但係我都係鍾意牛肉烏冬嘅湯多dd牛肉都好食但唔算好特別,d烏冬好滑,overall 呢間烏冬真係好好食啊!我地另外都叫左個鹽燒牛舌,都幾好味,不過個人略顯texture韌左D咁der

安格斯牛肉烏冬
5 分鐘 (堂食)
安格斯牛肉烏冬
  • 安格斯牛肉石燒手打烏冬
  • 岩鹽燒牛舌
2023-01-31 71 瀏覽
今日寒流襲港,天寒地凍我和同事重要去旺角見客,辦完事經過石鍋堂,見到有不少客人在等位,咁凍天氣食返個熱辣辣石鍋烏冬,真係想起都暖笠笠,我哋即刻加入排隊行列等入座。店內地方不大,環境整潔乾淨。主打的日式石鍋烏冬之外還有石頭鍋飯及其他日式料理。吉列豬扒石燒手打烏冬,石燒手打烏冬可配五款不同自家泡製濃湯底,揀咗黑蒜油豚骨湯,湯係用石鍋上,所以夠晒熱辣辣,上枱時仲滾起泡泡,湯底係用咗日本青森縣黑蒜,配以自家製豚骨湯底熬製,飲落帶有黑蒜獨特嘅酸甜味道,濃郁香醇。而另上嘅吉列豬扒係厚切,外脆肉嫩好香口。手打烏冬口感彈牙。石鍋堂海鮮石燒手打烏冬,湯底係魚介豚骨濃湯,用咗柴魚乾、小魚乾、鰹魚乾、魚乾粉、乾貝粉、昆布等熬煮10多小時而成,味道濃郁鮮甜。海鮮亦好豐富,有鮮蝦、帆立貝、蟹柳、蠔和蜆,味道鮮甜。唐揚炸雞,炸雞炸得不油膩,一口咬下外酥內軟保留肉汁原味。

唐揚炸雞炸雞炸得不油膩,一口咬下外酥內軟保留肉汁原味。
2023-01-12 188 瀏覽
過多十天八天就新年了,有什麼想食,就食了再算,減肥?等新年後,再減吧,哈哈。所以昨天外出食晚餐都食個飽飽的,有沙律,有石鍋烏冬,而且豬手特別大,食過飯後,感覺150分飽滿,超級飽,哈哈。醬油豬手石燒手打烏冬 $108配低溫慢煮流心蛋$10配赤板魚蛋 $8平時食手打烏冬都是配雞扒豬扒,今天就想食別的,所以就叫了豬手。醬油甜甜的,讓豬手的皮帶有甜度,易入口又開胃。另外,想說的是,豬手超級大,相當於三個拳頭大喔,真的一個人很難食完,不過我食量大,全都食在肚子裏,哈哈。肉質嫩又不老,帶微咸感,配熱騰騰的烏冬,也是很滿足的,很有飽肚感。蟹棒青瓜沙律$38這碟沙律我食得一絲不剩,挺特別的,裡面有平常食沙律的青瓜絲,又有沙律菜,又有其他椰菜絲等,再加粟米粒和少許蟹籽,當然也有切到一塊一塊的蟹棒,全部攪拌一起食,清新又爽翠。再加一罐Zero $14,實在滿足的一個晚餐。

醬油豬手石燒手打烏冬 $108
配低溫慢煮流心蛋$10
配赤板魚蛋 $8

蟹棒青瓜沙律$38

2023-01-11
3 分鐘 (堂食)
首先一開頭因為比咗風口位我地坐,之後我地見有人走就想轉去嗰張二人枱,個waiter就話落咗單轉唔到位,仲話陣間食烏冬會好熱就唔會凍。好明顯係懶,都算,諗住如果食物好食就算。兩碗烏冬到咗,一試啖湯,完全係劣質味精湯,仲衰過出前一丁/辛辣即食麵,兩碗都係味精到爆。一碗係雞扒烏冬,d雞扒雞皮好厚,係嗰d頹雞扒。另一碗係蜆烏冬,d蜆好多沙,食到我成口沙。同老闆反映咗蜆有沙既問題,佢話佢地d蜆不嬲都係咁處理,會叫伙記下次浸耐d,hea9我地就算,冇誠意。總結,唔明d like係點黎,因為真心差,仲要唔係特別平,生意唔係咁做的。講真要食味精湯底我番屋企煮個即食麵都得。
一碗係雞扒烏冬,d雞扒雞皮好厚,係嗰d頹雞扒。
另一碗係蜆烏冬,d蜆好多沙,食到我成口沙。

鮮活蜆石燒手打烏冬(黑蒜油豚骨湯)
照燒雞扒石燒手打烏冬(辛辣湯)
照燒雞扒石燒手打烏冬(辛辣湯)
2022-12-30 123 瀏覽
天氣轉涼,👦🏻👧🏻係旺角買完野,想揾間食完個人會暖笠笠既餐廳~ 咁岩見到通菜街呢邊有間鋪頭排長龍,主打石燒烏冬和石頭鍋飯,就試吓佢~ 排隊等候個時,店員會俾張點餐紙你揀陣間食咩,☑️好之後,俾番店員~ 到你入去個時,等5至10分鐘食物就到~小店天花掛咗好多日式燈籠,牆壁有幅可愛壁畫,充滿日本風情。店舖面積不大,座位坐得較擠迫。安格斯牛肉石燒手打鳥冬配黑松露香菇湯 $86上枱時超級熱騰騰,湯底仲不斷滾緊,要逐啖吹凍,先入到口😂 湯底方面,好重冬菇味,唔係好食到黑松露味… 烏冬煮得太耐,好淋,無咗彈牙既口感。牛肉重牛味,不錯。吉列豬扒石燒手打鳥冬配魚介豚骨濃湯 $77魚介豚骨濃湯味道清清地,幾好。吉列豬扒皮脆但肉質偏乾身。📍 石鍋堂 (旺角)旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖

安格斯牛肉石燒手打鳥冬配黑松露香菇湯 $86

吉列豬扒石燒手打鳥冬配魚介豚骨濃湯 $77

魚介豚骨濃湯味道清清地,幾好。吉列豬扒皮脆但肉質偏乾身。

📍 石鍋堂 (旺角)
旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖
安格斯牛肉石燒手打鳥冬配黑松露香菇湯
吉列豬扒石燒手打鳥冬配魚介豚骨濃湯
2022-11-11
25 分鐘 (堂食)
2022-12-21 190 瀏覽
這天晚上我約了朋友在旺角吃晚飯,經過家人的介紹,我們便決定來到這間日本菜餐廳試一試,店內清潔衛生,店內客人很多,證明食物質素應該有一定保證照燒雞扒石燒手打鳥冬黑蒜油豚骨湯($74)紅蘿蔔爽口,栗米粒鮮甜,食物是即點即煮所以夠熱,湯底經過長時間熬製,十分入味,有很香的黑蒜油味,照燒雞扒用黑芝麻白芝麻鋪面,十分香稔軟嫩十分新鮮,烏冬軟彈煙韌,整體份量十分多原條鰻魚蛋包飯($98)用紫菜碎鋪面,鰻魚軟彈煙韌,十分大條,蛋包飯,軟綿綿的蛋,日本米飯飯粒分明,質素十分高,份量非常多,非常抵食關西風石燒流煎餃子($38)用新鮮的章魚鋪面,豬肉餡餃子口感煙韌,十分新鮮,這個價錢吾貴脆味軟殼蟹($45)軟殼蟹十分新鮮,炸得很脆口,份量十分多,配上沙律醬,味道酸酸甜甜,令人十分開胃整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇廷多,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物都是即叫即做,食物的定價十分合理,而店員亦有良好的服務態度,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

照燒雞扒石燒手打鳥冬黑蒜油豚骨湯($74)

原條鰻魚蛋包飯($98)

關西風石燒流煎餃子($38)

脆味軟殼蟹($45)

照燒雞扒石燒手打鳥冬黑蒜油豚骨湯
脆味軟殼蟹
原條鰻魚蛋包飯
2022-12-19
照燒雞扒石燒手打鳥冬黑蒜油豚骨湯
脆味軟殼蟹
原條鰻魚蛋包飯
  • 脆味軟殼蟹,原條鰻魚蛋包飯,照燒雞扒石燒手打鳥冬黑蒜油豚骨湯
2022-12-18 142 瀏覽
天氣凍除咗打邊爐食雞煲之外,仲可以食石鍋烏冬😗都有一排冇食,但都好多人排隊。不過2人既話好快就入,始終間鋪位置細同埋都比較窄🥲如果4個人既話就可能要等耐少少今次食返好耐冇食既魚介湯烏冬,朋友就食咖哩烏冬。魚介湯上菜個陣仲好滾,要等一陣先可以食。食落味道會似拉麵既湯底,不過食完成個就覺得好鹹而咖喱湯就係日式咖喱味嚟,唔算好特別既湯底配菜整體上算少,得紅蘿蔔少量蔬菜。朋友食完話好似唔夠飽🥲感覺好似冇以咁好食,但凍冰冰嚟食想暖吓身都係唔錯既選擇
天氣凍除咗打邊爐食雞煲之外,仲可以食石鍋烏冬😗

如果4個人既話就可能要等耐少少

今次食返好耐冇食既魚介湯烏冬,朋友就食咖哩烏冬。

魚介湯上菜個陣仲好滾,要等一陣先可以食。
食落味道會似拉麵既湯底,不過食完成個就覺得好鹹
而咖喱湯就係日式咖喱味嚟,唔算好特別既湯底

配菜整體上算少,得紅蘿蔔少量蔬菜。朋友食完話好似唔夠飽🥲

感覺好似冇以咁好食,但凍冰冰嚟食想暖吓身都係唔錯既選擇

15 分鐘 (堂食)
石鍋堂顧名思義主打石鍋系列烏冬或飯🥘主要用石鍋盛載可以保持食物熱度♨️而揀烏冬有5種湯底可以自選😂一上枱見到湯底不停滾到起泡🫧開始食的時候要小心唔好辣親😳鮮活蜆石燒手打烏冬+黑松露香菇湯🍄🥘湯底用雜菇🍄去熬成,再加1湯匙黑松露醬令味道更加濃郁,蜆肉味道鮮甜約有12隻份量都算多,烏冬質感煙韌彈牙,索晒湯汁更入味😋 吉列豬扒石燒手打烏冬+山地獄辛辣湯🐷🥘湯底用左泡菜去熬成,覺得辣度唔夠辣🌶,反而酸味比較重,好開胃😋吉列豬扒🐷炸得好脆,雖然無肥膏但食落唔會覺得柴口太乾,再配埋沙律醬更滋味😋
石鍋堂顧名思義主打石鍋系列烏冬或飯🥘
主要用石鍋盛載可以保持食物熱度♨️