2023-05-10 121 瀏覽
平時行過見咁多人排隊, 所以水咗朋友陪我食。 今日試完差啲要洗腎, 石窩烏冬個湯勁咸, 真係搞唔掂。朋友要咗個咖喱底嘅,我就要咗個黑蒜,兩個都偏咸。但黑蒜個味唔太出。烏冬係好食嘅,份量夠, 都足料。 係個湯做咸,食完真係要飲番幾升水洗洗胃。今晚仲叫咗個黑胡椒煮花甲,啲花甲大隻應該係新鮮嘅,但可惜佢冇吐乾淨啲沙,食落索索聲。但湯飲落同黑蒜個湯底差唔多無乜黑胡椒味。🥹🥹另外都叫咗兩款串燒,燒帶子同埋燒牛舌 … 不過不失

烏冬係好食嘅,份量夠, 都足料。
係個湯做咸,食完真係要飲番幾升水洗洗胃。

另外都叫咗兩款串燒,燒帶子同埋燒牛舌 … 不過不失

2023-05-09
15 分鐘 (堂食)
2023-05-03 106 瀏覽
平日夜晚去咗呢間喺旺角嘅石鍋堂食烏冬😳就算係平日夜晚呢間店都要排一陣 大概15分鐘左右😆 呢間啲烏冬全部都係用石鍋上 熱辣辣好好味🔥🔥▫️安格斯牛肉烏冬 黑松露湯底黑松露香湯底係勁香 再加上有少少牛肉味嘅加持 我覺得兩樣嘢係好夾💕▫️照燒雞扒烏冬 配黑蒜油湯底黑蒜油湯底就偏向濃味少少 個雞扒好好味 我自己好鍾意食日式照燒汁🥰另外都想讚吓,我覺得呢間餐廳嘅服務態度好好呀❤️價錢又唔貴 好值得嚟食😚😚😚😚

呢間啲烏冬全部都係用石鍋上 熱辣辣好好味🔥🔥

▫️安格斯牛肉烏冬 黑松露湯底

▫️照燒雞扒烏冬 配黑蒜油湯底

我同我老友都係烏冬迷,可以話係食烏冬多話食飯🤣聽講呢到手打烏冬都唔錯,終於同個大忙人夾到時間黎試下!!!🛎 $102 燒鰻魚石燒手打烏冬 黑蒜油豚骨湯既然叫石鍋堂,就必定要試下個石鍋烏冬吧😏石鍋上台時係冒曬煙+啫啫聲,非常夠熱🔥冬天食一定超舒服有5款湯底揀,我地就試左黑蒜油豚骨湯~濃濃既蒜香撲鼻而來,而豚骨湯既基底飲得出厚厚既骨膠原👍🏻燒鰻魚好大條,而且好厚肉😳肉質淋滑,無骨,可以好放心咁大啖大啖食!🛎 $84 雪國冷手打烏冬 配冷麵汁、汁燒牛仔骨、吉列豬扒呢到既手打烏冬真係幾煙韌😝凍食甚至更彈牙~冷麵汁夠凍,仲有昆布醬油香味如果配料只揀一款就$68,兩款就$84,性價比幾高😳同朋友咩都想試下就揀左兩款汁燒牛仔骨好淋😍好易咬開,牛味亦幾濃而吉列豬扒亦都好香脆,唔會覺得好油🐷 沾埋沙律醬食就岩岩好👍🏻份量好多,男仔都覺得夠食🛎 $14 OOHA 白桃烏龍茶🌐 環境/服務晚上客人都幾多,可能要排隊不過都好快有得入座👍🏻店員有禮,亦好幫得手
我同我老友都係烏冬迷,可以話係食烏冬多話食飯🤣
聽講呢到手打烏冬都唔錯,終於同個大忙人夾到時間黎試下!!!

🛎 $102 燒鰻魚石燒手打烏冬 黑蒜油豚骨湯
既然叫石鍋堂,就必定要試下個石鍋烏冬吧😏
石鍋上台時係冒曬煙+啫啫聲,非常夠熱🔥冬天食一定超舒服
有5款湯底揀,我地就試左黑蒜油豚骨湯~
濃濃既蒜香撲鼻而來,而豚骨湯既基底飲得出厚厚既骨膠原👍🏻

🛎 $84 雪國冷手打烏冬 配冷麵汁、汁燒牛仔骨、吉列豬扒
呢到既手打烏冬真係幾煙韌😝
凍食甚至更彈牙~
冷麵汁夠凍,仲有昆布醬油香味
如果配料只揀一款就$68,兩款就$84,性價比幾高😳
同朋友咩都想試下就揀左兩款
汁燒牛仔骨好淋😍好易咬開,牛味亦幾濃
份量好多,男仔都覺得夠食

🛎 $14 OOHA 白桃烏龍茶

🌐 環境/服務
晚上客人都幾多,可能要排隊
不過都好快有得入座👍🏻
店員有禮,亦好幫得手
  • 雪國冷手打烏冬
2023-04-25 109 瀏覽
聽講石鍋堂手打烏冬好好食,嗰日路過見有午市有優惠就行咗入去試。牛肉餃子烏冬 $52烏冬口感彈牙, 配豬骨湯一流餃子好足餡料,大大隻咁幾抵食。除咗餃子仲有牛肉, 性價比高味道: 8/10

牛肉餃子烏冬 $52
烏冬口感彈牙, 配豬骨湯一流
餃子好足餡料,大大隻咁幾抵食。除咗餃子仲有牛肉, 性價比高

味道: 8/10
牛肉餃子烏冬
2023-04-20 129 瀏覽
今晚來到旺角通菜街一帶購物,見「石鍋堂」人流興旺,便入內嚐嚐。店子不大,日式裝飾。餐牌上主要都是不同款式的石鍋飯和烏冬,烏冬湯底還有多種選擇。“蒲燒鰻魚雞扒石鍋飯”,一鍋熱騰騰的鰻魚雞扒飯,特別香。鰻魚鮮嫩多汁,雞扒也不錯,飯底微焦,非常香脆。“海鮮石燒手打烏冬(魚介豚骨濃湯)”,滾住上菜,熱度十足。海鮮材料豐富,有大蝦、蜆、蠔、鮮帶子等。大蝦鮮甜爽口,蠔又鮮味,加上非常可口的濃湯底,又爽又滑的烏冬,簡直完美,是這裏必食之選。這裏的石鍋以味道取勝,晚餐時間座無虛席,受歡迎程度,可見一斑。

店子不大,日式裝飾。

2023-04-13 159 瀏覽
咁啱去到旺角食嘢,今次我就選擇咗一間喺旺角都幾受到推介嘅餐廳享用晚餐。呢間餐廳係出名食石鍋系列為主,當中都有好多唔同款可以選擇。厚切鵝肝野菌石鍋飯既然嚟得石鍋堂,就一定叫食佢嘅石鍋飯。一送上枱真係好澎湃,成個飯都出晒煙,確保食嘅時候都仲熱辣辣。鵝肝嘅份量好多,口感綿滑,帶有油脂嘅香味。鍾意食飯焦嘅話,就適合叫石鍋飯啦!石鍋堂照燒雞扒照燒雞扒好有驚喜,雞扒好大件。照燒嘅製作方法令雞扒變得水潤,雞扒口感嫩而滑,醬汁嘅調味都剛剛好。唐揚炸雞4粒唐揚炸雞附上沙律醬點嚟一齊食,炸雞口感脆卜卜,少少嘅辛味都好開胃,可以一口一件確實完美。如果大家都鍾意食石鍋系列嘅話,就唔可以錯過呢間餐廳啦。

厚切鵝肝野菌石鍋飯

石鍋堂照燒雞扒

唐揚炸雞4粒

如果大家都鍾意食石鍋系列嘅話,就唔可以錯過呢間餐廳啦。
2023-04-09 99 瀏覽
带滑蛋的饭差点没把我潮汕胃滑走…(胶地人表示真的吃不惯洋葱炒的蛋!)乌冬面还可以,跟往常不一样的 带点嚼劲吃起来挺好玩儿呀~ 最好吃也就叉烧肉(4块),汤底也是挺不错的呀
汤底也是挺不错的呀
2023-04-09
2023-04-04 109 瀏覽
同女朋友次次行完旺角都諗唔到食咩,雖然旺角多餐廳但心水餐廳真係好少,今次佢帶左我去女人街搵食。見網上食評都唔錯,當晚大約7點左右到達都係等左大約十分鐘就可以入座,店員係您出面等既時候會幫大家落定單,所以好快就有得食可以放心。石鍋堂海鮮石燒魚介豚骨濃湯手打烏冬 $92石鍋熱湯沸騰,海鮮份量多,湯底魚介味唔太重,手打烏冬夠煙韌。蒲燒鰻魚雞扒石鍋飯 $ 86我就叫左個石鍋飯上枱時熱辣辣,jarjar聲熱氣不停冒岀,最正就係有飯焦。蒲燒鰻魚肉質厚實,照燒雞扒燒得岩岩好,皮香肉嫩但枱邊醬汁如果係照燒會更加好。

所以好快就有得食可以放心。

石鍋堂海鮮石燒魚介豚骨濃湯手打烏冬 $92

蒲燒鰻魚雞扒石鍋飯 $ 86
2023-02-13
2023-04-03 96 瀏覽
安格斯牛肉烏冬,係生牛肉上,個石鍋非常熱,反一反啲牛肉就熟,牛肉分量都多,叫咗黑松露香菇湯底,味道OK不過可以再濃啲。得罐裝飲品可以選擇,$14罐。普遍座位都非常窄,除咗入門口嗰兩枱。
2023-03-28 88 瀏覽
中午喺旺角又唔知食咩,之後去咗間好多人喺外面等嘅舖頭仔到試吓石鍋烏冬。咁啱天氣涼涼哋緊去食啲暖粒粒嘢啦。我哋兩個人,一個就叫咗吉列豬扒黑蒜油豚骨湯烏冬,同一杯蘋果茶。令一個就叫咗照燒汁雞扒蛋包飯加一杯俾涷奶茶。 首先講吓個烏冬先,一上枱啲煙標晒出嚟。真係熱辣辣如果想暖笠笠真係要試呢個湯烏冬啦。湯味濃郁,烏冬就好煙靭,吉列豬扒就好脆,加埋個沙律汁一絕啦。 吉列豬扒黑蒜油豚骨湯烏冬熱蘋果茶就不過不失啦,都幾好飲,又買啲蘋果碎喺度。照燒汁雞扒蛋包飯另一款要講嘅就係佢哋嘅照燒汁雞扒蛋包飯。雞扒皮都好脆,雞肉配埋啲照燒汁都冇得輸㗎啦。如果想中午食飽飽嘅話可以揀呢個因為真係滿滿嘅澱粉質。飲品:奶茶(不過不失)呢間食中午飯都幾滿意

咁啱天氣涼涼哋緊去食啲暖粒粒嘢啦。

吉列豬扒黑蒜油豚骨湯烏冬

吉列豬扒黑蒜油斷骨湯烏冬

熱蘋果茶就不過不失啦,都幾好飲,又買啲蘋果碎喺度。

照燒汁雞肉蛋包飯

照燒汁雞扒蛋包飯

飲品:奶茶(不過不失)

呢間食中午飯都幾滿意
吉列豬扒黑蒜油斷骨湯烏冬
照燒汁雞肉蛋包飯
2023-03-26 57 瀏覽
黎到旺角,突然心血來潮想食石鍋堂。記得以前成日要等好耐先位,咁岩今次又有位喎,即刻沖左入去食。🍲安格斯牛肉石燒手打烏冬黎到石鍋堂當然要食石鍋烏冬啦。石鍋烏冬有5個湯底選擇,我就揀左我至愛嘅黑松露香菇湯底啦。石鍋烏冬上枱係熱辣辣嘅,而牛肉就係半生嘅,可以碌到你想要嘅熟度黎食。當然唔可以唔提烏冬!烏冬好滑、軟硬度適中。🥟關西風石燒流煎餃子以為只係普通嘅煎餃子,點知原來上面有一層章魚小丸子嘅醬汁同魷魚絲,味道又真係估唔到咁夾喎。

🍲安格斯牛肉石燒手打烏冬

當然唔可以唔提烏冬!烏冬好滑、軟硬度適中。

🥟關西風石燒流煎餃子
2023-03-25
2023-03-23 2069 瀏覽
晚上天氣仲有啲涼涼地,食番碗滾熱辣嘅烏冬就最啱,同朋友走去旺角嘅石鍋堂,去到見到入面已經坐滿人,等咗一陣先有位坐上到枱仲滾緊嘅 [ 安格斯牛肉石燒手打烏冬 $88 ] 份量好多嘅安格斯牛肉鋪哂係面,新鮮嫩紅嘅顏色,滾熱辣嘅湯低,滾到啲牛肉熟後,入口即溶,口感嫩滑;手打烏冬吸哂啲湯汁,口感順滑;湯底就揀咗香味濃郁嘅黑松露香菇湯[ 照燒雞扒石燒手打烏冬 $80 ] 切得厚身嘅照燒雞扒分開上,每舊雞扒肉質嫩滑,燒汁味道正;手打烏冬吸哂啲湯汁,口感順滑;湯低係黑松露香菇湯,黑松露醬撈落香菇湯,鮮味十足,食完麵仲可以飲埋個湯,真係非常惹味。追加配料,原隻 [ 低溫慢煮流心蛋 +$12 ] 半熟流心蛋,加埋落個烏冬一齊食,真係超正另外叫咗份 [ 炸芝士年糕 (2件) $28 ] 外脆內軟,裡面熱辣辣,咬一口流咗啲流心芝士出嚟,口感煙煙韌韌,超邪惡;[ 黑松露帆立貝 (2件) $52 ] 一串有兩大粒帆立貝,配上黑松露醬特別惹味,帆立貝咬落爽口彈牙,鮮味甘甜石鍋堂旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖

石鍋堂
旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖

2023-03-19
2023-03-22 64 瀏覽
餐廳主打石鍋料理,基本上入面所有嘅菜式都係用石鍋裝著,冬天食好舒服熱辣辣,而且好耐都無會變凍左。叫左石鍋烏冬,湯底好濃但係食完會覺得好口渴,應該落左味精。烏冬口感唔錯,分量都ok。
2023-02-02
肥瘦均稱嫩滑豚肉,成吋厚,4大塊,用力轟落去🤤!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜厚切豚肉石燒手打烏冬 黑蒜油豚骨湯 HK76・味道:肥瘦均稱豚肉好嫩滑。豚骨味湯底出但唔係咸,黑蒜油可以再重啲~・口感:即使用石鍋熱住食到最尾,肉質都唔會變鞋。烏冬未係煙韌type但幾有咬口。朋友嘅吉豬就差咁啲,炸皮同肉一樣厚,但塊肉成張紙咁薄🥲,偏乾亦唔脆~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:平價大份高質烏冬,完美B級美食!環境:小店size要搭枱,都真係幾逼。
肥瘦均稱嫩滑豚肉,成吋厚,4大塊,用力轟落去🤤!
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🍜厚切豚肉石燒手打烏冬 黑蒜油豚骨湯 HK76

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:平價大份高質烏冬,完美B級美食!
環境:小店size要搭枱,都真係幾逼。
厚切豚肉石燒手打烏冬
2023-03-09
10 分鐘 (堂食)
厚切豚肉石燒手打烏冬
2023-03-18 77 瀏覽
冬天食碗熱辣辣嘅烏冬真係好正,每碗石鍋烏冬都係滾住咁上枱,完全唔洗擔心唔夠熱。手打烏冬好煙韌,好好食。有自家泡製靚湯底絕對係一大加分位。可惜配料普通同鋪面空間十分有限,餐廳用盡每寸地方,總有其他食客會同自己擦身而過,扣少少分。-1️⃣安格斯牛配魚介豚骨濃湯石燒手打烏冬黎到個時湯還在滾下滾下。魚介豚骨湯底十分鮮濃、creamy,都幾不錯,飲落唔會覺得膩。更比一般豚骨湯底更多左一重鮮味,可以一試。牛肉黎既時候還是生的,牛肉大大片,睇住佢慢慢變熱都幾開心,肉味普通。-2️⃣吉列豬扒黑松露香菇湯石燒手打烏冬😋香菇湯評分:8/10,😋豬扒評分:5/10Topping放了一些青豆苗還有一大匙黑松露醬,湯底味道用大種雜菇去整成,食落好濃郁。食到底都有好多菇菇粒! 烏冬質感煙韌彈,素晒湯汁更入味。大讚!但吉列豬扒炸得太乾,肉質全瘦,食落較為粗糙,建議選另一款配料。
1️⃣安格斯牛配魚介豚骨濃湯石燒手打烏冬
安格斯牛配魚介豚骨濃湯石燒手打烏冬

黎到個時湯還在滾下滾下。
2️⃣吉列豬扒黑松露香菇湯石燒手打烏冬
😋香菇湯評分:8/10,
😋豬扒評分:5/10
吉列豬扒黑松露香菇湯石燒手打烏冬

安格斯牛配魚介豚骨濃湯石燒手打烏冬
吉列豬扒黑松露香菇湯石燒手打烏冬
  • 安格斯牛肉石燒手打烏冬
  • 石鍋堂海鮮石燒手打烏冬(黑松露香菇湯)