2021-09-22 19 瀏覽
碗盛天后是我之前翻工的地方,一路都知道天后多嘢食,今日呢就嚟到一間新開嘅日本餐廳,佢個裝修非常之揼本,坐得非常之舒服。入面擺咗唔同嘅小裝飾,椅子下面又有籃俾你去擺嘢,仲有USB插頭位比你充電,十分之貼心。今日我哋嗌左都幾多嘢食㗎,有以下嘅:炒枝豆 38 (*10級推介)雞尾。25沖繩水雲漬 68雞心 28鹽燒雞中翼 28紫蘇芥末豬五花腩 32厚燒牛舌 58燒白鱔68鵪鶉蛋22串燒豆腐28雜錦天婦羅108火炙牛小排拉麵 黑蒜油豬骨湯底 128總共$ 621 我超鍾意食佢個炒枝豆,枝豆本身入味加上,炒煮後一股牛油味道,十分開胃。另外,佢啲串燒全部非常之香口,又唔會話好油,價錢亦都非常之合理,聽講嗰啲材料全部都係日本進口,所以不論牛舌、白鱔,咬落去有溶化既感覺;佢仲有好多其他少見嘅串燒提供,例如:雞尾、紫蘇芥末豬五花腩(推介!新鮮紫蘇葉加上黃芥末,適當地解膩)。雜錦天婦羅,天婦羅裹粉用量適中,用料都非常新鮮,推介!拉麵嘅牛小排同豬骨湯底都十分高質,但係個人覺得麵底可以做好啲(例如:用硬身細麵代替用中太麵,或者用極太麵配搭更濃嘅湯底)。離開嘅時候先發覺佢有兩間大房,入面裝修都偏向日本風,分別以
碗盛

今日我哋嗌左都幾多嘢食㗎,有以下嘅:

炒枝豆 38 (*10級推介)
雞尾。25
串燒豆腐28
雜錦天婦羅108
火炙牛小排拉麵 黑蒜油豬骨湯底 128

總共$ 621

離開嘅時候先發覺佢有兩間大房,入面裝修都偏向日本風,分別以「竹」同「櫻」做主題,可惜打唔到卡。相信日後,如果一大班人去食嘅話, book間房仔,會係一個非常之好嘅選擇!

總括來講:
味道 🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟
推薦度 🌟🌟🌟🌟🌟
尋日中秋節,今日訓到好晏先起身,去左天后清風街既碗盛食日本野。碗盛係一間居酒屋,環境非常正,入面有榻榻米房,裝修得好靚,要除鞋入去,仲可以關埋門,好有私隱度,多人黎可以包房。餐牌有前菜,沙律,串燒,一品料理,炸物,燒物,主食,飲品同酒,選擇好多。麻醬棒棒雞沙律 $68 另加一先黎一個沙律。棒棒雞即係雞肉切長條形,份量唔少,撈埋好多超幼身嘅爽脆青瓜絲,仲有生菜墊底,上面仲有京蔥絲。麻醬勁多,味道偏濃。芥辣八爪魚 $48 另加一芥辣八爪魚用左個靚靚嘅青色嘅兜裝住,再加一塊薄荷葉墊底。八爪魚切左細塊,好需要咬,芥辣味好濃,真係有啲辣。醬油漬奶油芝士 $48 另加一呢款前菜係推介。奶油芝士一客五件,好似迷你豆腐磚。粒粒芝士嘅芝士味好濃又滑,加左醬油漬所以味道偏鹹,作為一個送酒小食應該會唔錯。串燒主打黎自日本嘅雞,另外都有豬肉,海鮮同蔬菜串燒。一共叫左6串串燒,全部一齊上,伴碟有一塊檸檬,一粒車厘茄切開兩半同薑蓉。(左起)串燒豆腐 $28 另加一串燒豆腐一客三磚,燒得外脆內軟,塊皮少少燶。免治雞肉棒 $40 另加一免治雞肉棒採用來自日本嘅雞肉,服務員仲特別推介加埋隨碟嘅蛋黃加醬汁一齊食會滑啲。免

麻醬棒棒雞沙律 $68 另加一

芥辣八爪魚 $48 另加一
芥辣八爪魚

芥辣八爪魚

醬油漬奶油芝士 $48 另加一

醬油漬奶油芝士

(左起)串燒豆腐 $28 另加一

串燒豆腐一客三磚,燒得外脆內軟,塊皮少少燶。
串燒豆腐,免治雞肉棒,燒白鱔,大蔥五花腩,紫蘇梅醬雞肉,日本青椒仔

免治雞肉棒 $40 另加一

免治雞肉棒採用來自日本嘅雞肉,服務員仲特別推介加埋隨碟嘅蛋黃加醬汁一齊食會滑啲。免治雞肉質感鬆鬆哋而唔會死實,點左蛋黃汁真係滑啲,入面嘅雞肉碎都仲好多汁。

燒白鱔 $78 另加一

呢款串燒係推介。燒白鱔一客兩件,果然係皮脆肉鮮,味道已經調好,加左好多鹽花喺外皮燒,所以加返啲檸檬汁味道會平衡啲。

大蔥五花腩 $36 另加一

五花腩豬味濃又脆脆哋,大蔥燒完都唔韌。

紫蘇梅醬雞肉 $32 另加一

雞肉幾嫩滑,上面加左紫蘇梅醬同葉碎,味道鹹鹹酸酸咁。

日本青椒仔 $28 另加一

日本青椒仔一客四隻,好鮮甜,上面加左好多木魚碎。

火炙牛小排拉麵 $118 另加一

火炙牛小排拉麵

火炙牛小排六小塊,薄切,牛味濃又嫩口,好正。其他配料有香甜滑溜糖心蛋一開二,爽脆黑木耳絲,洋蔥,紫菜兩塊,蔥花同京蔥。拉麵係幼身麵,都幾有咬口。湯底係黑蒜油豬骨湯底,都重口味。

明太子汁蛋卷 $68

明太子汁蛋卷

明太子汁蛋卷一客八件,熱辣辣上枱。玉子燒好嫩滑仲有少少蛋汁,上面勁多鹹鹹哋嘅明太子汁。伴碟仲有紫菜碎同木魚碎。

我哋今次兩個人坐四人卡位,座位舒適,仲有三個usb插頭。牆上嘅燈泡都係用碗黎裝飾。
2021-09-22
2021-09-20 30 瀏覽
魷魚薯蓉沙律 • HKD$88底部嘅薯蓉係日式家常小菜之一,喺日本居酒屋都好常見🥗用嚟喺飲酒前墊下個胃都唔錯🤪雞中翼 • HKD$28外皮非常脆,好啱送酒😋免治雞肉棒 • HKD$38醬汁咸淡適中👍🏽而且雞肉棒加咗雞軟骨碎,口感豐富☺️紫蘇芥末豬五花腩 • HKD$32配埋紫蘇葉同芥末食完全唔覺油膩~紫蘇梅醬雞肉串 • HKD$32梅醬微酸再配紫蘇葉,味道獨特🧐燒白鱔 • HKD$68肉質唔算勁彈牙,但都唔會霉,就咁加鹽燒完都幾香口~鵪鶉蛋 • HKD$22表面搽咗日式豉油再燒,蛋黃好嫩😚串燒豆腐 • HKD$28表面掃上醬汁後再燒,燒到外皮脆脆地,但入面仲係幾嫩,又幾好食🤤日本Asahi生啤 • HKD$78比起清酒,個人更喜歡喺居酒屋飲啤酒🍻呢度嘅生啤係日本運黎嘅,飲落麥味都OK出~吟香梅鬼若梅酒 • HKD$68呢個梅酒嘅口感真係好特別😍佢係飲落喺喉嚨會有啲辛辣嘅感覺,但又完全唔覺得辛苦,最尾仲感覺好舒服🤯所以推薦比鍾意飲梅酒嘅朋友仔試吓🥳北海道海鮮拉麵 • HKD$98湯底係蝦油麵豉湯,一開頭蝦味比較淡,但越食越濃🦐😋拉麵配有北海道帶子、墨魚、蟹柳同溏心蛋🍜整體不過不失~日本黑豚
魷魚薯蓉沙律 • HKD$88
底部嘅薯蓉係日式家常小菜之一,喺日本居酒屋都好常見🥗
用嚟喺飲酒前墊下個胃都唔錯🤪

雞中翼 • HKD$28
外皮非常脆,好啱送酒😋

免治雞肉棒 • HKD$38
醬汁咸淡適中👍🏽
而且雞肉棒加咗雞軟骨碎,口感豐富☺️

紫蘇芥末豬五花腩 • HKD$32
配埋紫蘇葉同芥末食完全唔覺油膩~

紫蘇梅醬雞肉串 • HKD$32
梅醬微酸再配紫蘇葉,味道獨特🧐

燒白鱔 • HKD$68
肉質唔算勁彈牙,但都唔會霉,就咁加鹽燒完都幾香口~

鵪鶉蛋 • HKD$22
表面搽咗日式豉油再燒,蛋黃好嫩😚

串燒豆腐 • HKD$28

日本Asahi生啤 • HKD$78
比起清酒,個人更喜歡喺居酒屋飲啤酒🍻
呢度嘅生啤係日本運黎嘅,飲落麥味都OK出~

吟香梅鬼若梅酒 • HKD$68
呢個梅酒嘅口感真係好特別😍
所以推薦比鍾意飲梅酒嘅朋友仔試吓🥳

北海道海鮮拉麵 • HKD$98
湯底係蝦油麵豉湯,一開頭蝦味比較淡,但越食越濃🦐😋
拉麵配有北海道帶子、墨魚、蟹柳同溏心蛋🍜
整體不過不失~

日本黑豚煙肉 • HKD$138
呢個非常適合做下酒菜❣️
食落鹹鹹地,夾埋表面嘅蔥絲同芥末醬一齊食好惹味~
2021-09-16
  • 日本黑豚煙肉
  • 免治雞肉棒
  • 雞中翼
  • 鵪鶉蛋
清風街一向大家都知有好多好嘢食,最近就開咗一間新居酒屋,就叫咗屋企人一齊去食麻醬棒棒雞沙律 $68份量好足既沙律,雞肉嫩滑,青瓜絲加雞肉再撈埋麻醬,口感一流,如果醬汁份量少一點就更好,略嫌太多醬汁🙈串燒方面,我哋總共叫咗六串,串燒嘅火候同調味都啱啱好明太子雞肉串 $32滿滿既明太子醬係上面,帶少少既辣味,非常開胃紫蘇梅醬雞肉串 $32酸酸甜甜,很醒胃😋.厚燒牛舌 $58牛舌夠晒厚身🤤爽口又有口感,肉嫩多汁大蔥五花腩 $30五花腩唔會過熟,幾好食.燒白鱔 $68特別推薦🥰白鱔肥美,唔會過熟,而且價錢合理.粟米 $58原條粟米燒,香甜唔會過熟長崎拉麵 (豬骨湯底) $108店舖嘅招牌菜之一,用咗濃郁嘅豬骨湯,店員話呢一碗拉麵兩邊廚房都要幫手整,非常花功夫,值得一試,材料方面有海鮮同埋好多好多椰菜,初初諗住份量好少,但最後爭啲食唔晒,湯底係一碗拉麵嘅精髓,呢度嘅湯底真係好濃郁,令我飲晒成個湯。

麻醬棒棒雞沙律 $68

串燒方面,我哋總共叫咗六串,串燒嘅火候同調味都啱啱好

明太子雞肉串 $32
滿滿既明太子醬係上面,帶少少既辣味,非常開胃

紫蘇梅醬雞肉串 $32
酸酸甜甜,很醒胃😋
厚燒牛舌 $58
牛舌夠晒厚身🤤爽口又有口感,肉嫩多汁

大蔥五花腩 $30
五花腩唔會過熟,幾好食
燒白鱔 $68
特別推薦🥰白鱔肥美,唔會過熟,而且價錢合理
粟米 $58
原條粟米燒,香甜唔會過熟

長崎拉麵 (豬骨湯底) $108
2021-09-15
2021-09-19 16 瀏覽
今日去天后接朋友放工就諗住喺附近搵間就腳嘅餐廳去傾吓計,環境都幾日式而且每一台都有玩具可以玩,幾特別㗎麻醬棒棒雞沙律麻醬配上新鮮嘅沙律菜,加上雞肉,作為一個開胃嘅前菜嗌左幾款唔同嘅串燒厚燒牛舌有時有一定嘅厚度,但係咬落去呢非常有口感串燒豆腐豆腐邊燒得香香脆脆,配上日式嘅醬油,蠻有口感的!燒白鱔呢個係必食!因為呢白鱔非常之香滑,而且肉汁成功咗喺魚肉入面!日本黑豚煙肉呢款煙肉幾特別,唔似我哋平時喺出面食到嘅!煙肉有一定程度嘅厚度,但係咬落又唔會好油膩。配上芥末醬係一個幾唔錯嘅小食!拉麵🍜我哋最後呢決定食一碗熱辣辣嘅拉麵估唔到上枱嘅時候都真係幾大碗🙊兩個人食啱啱好,拉麵嘅口感彈牙,而且掛汁能力高總括而言呢度都幾適合同朋友把酒談心嘅好地方!

麻醬棒棒雞沙律
麻醬配上新鮮嘅沙律菜,加上雞肉,作為一個開胃嘅前菜

嗌左幾款唔同嘅串燒

厚燒牛舌
有時有一定嘅厚度,但係咬落去呢非常有口感
串燒豆腐
豆腐邊燒得香香脆脆,配上日式嘅醬油,
蠻有口感的!
燒白鱔
呢個係必食!因為呢白鱔非常之香滑,
而且肉汁成功咗喺魚肉入面!

日本黑豚煙肉

拉麵🍜

我哋最後呢決定食一碗熱辣辣嘅拉麵
估唔到上枱嘅時候都真係幾大碗🙊
兩個人食啱啱好,拉麵嘅口感彈牙,
而且掛汁能力高

總括而言呢度都幾適合同朋友把酒談心嘅好地方!
2021-09-17 125 瀏覽
朋友推薦我先知小區有間環境同食物質素都唔錯嘅居酒屋😆👍🏻多人用膳嘅話仲有榻榻米房選擇真係好有日本旅行feel😍講起點菜 店員落單時好親切問我哋飲食口味 再相應推介有咩美食必試😌-📌明太子雞肉串$32明太子嘅鹹香配雞肉好夾 店員話用上日本雞肉 食落都特別嫩滑☺️📌雞中翼$28外層燒得好香脆 調味適中📌厚燒牛舌$58必點嘅串燒之一📌煙肉車厘茄$38食落有驚喜嘅串燒款式 外脆內juicy 食嘅時候要小心車厘茄爆汁會好熱📌燒白饍$68魚皮脆 肉嫩😋我同友人都推薦📌串燒豆腐 $28另一驚喜串燒 外層烤得好香脆 內裡豆腐仍然嫩滑 如果掃多少少醬汁去燒豆腐效果更好 因為豆腐本身味淡📌麻醬棒棒雞沙律 $68開胃沙律之選👍🏻👍🏻📌芝士年糕$22外脆內軟糯😋😋📌吉列珍寶蠔$58炸得香脆而唔覺得油膩 配埋醬汁(大阪燒醬嘅味道)效果都唔錯😆📌餃子$48冰花餃子🥟配蛋黃醬原來都唔差📌叉燒拉麵$88拉麵配上濃郁嘅豚骨魚介湯叉燒肉質比較肥美 而且炙燒過帶一點焦香減低油膩感 另外要讚溏心蛋賣相💯同時內外滷得好入味 同湯底好夾特別推薦:中意食辣嘅朋友仔可以加埋個醃菜 少許辣味更能帶出湯底嘅鮮味 會令人一口接一口咁食🤣🤣🤣
📌明太子雞肉串$32
  • 吉列珍寶蠔
  • 燒白鱔
  • 明太子雞肉串
2021-09-17 17 瀏覽
同老公二人拍拖來到天后,搵到呢一間居酒屋,有串燒有拉麵,食品選擇多,味道質素亦都很高。火炙牛小排沙律因為我哋點左唔少串燒,所以點左一個沙律作為清新嘅starter。牛肉燒到半熟,油脂感覺豐富,牛肉嫩滑。日本銀杏平時我好少食銀杏,糖水嘅我都唔食,因為好怕杏仁嗰種味道。點知原來串燒嘅日本銀杏,完全沒有奇怪味道,上面帶有少少鹽,燒到香口,原來係咁好食。免治雞肉棒免治雞肉棒點上日本嘅雞蛋,雞肉棒入邊有少少軟骨,增加左口感。日本雞蛋半醬油汁,更加能提升雞肉棒嘅味道。燒白鱔白鱔燒得香脆,肉質厚實,表皮燒到香脆,有魚油香。紫蘇梅醬雞肉平時食紫蘇通常都係配左口魚,原來紫蘇配上雞肉又係另一種風味。獨特嘅香氣減少雞肉嘅油膩感覺。雞尾雞尾即是雞pat pat,平時好少地方會食到。佢有啲類似食雞皮,但係雞尾是外表香脆裏面有少少軟身。鮑魚山芋鐵板燒上面見到一片片嘅鮑魚,一份用山芋製成嘅大阪燒,仲有拉絲,多種口感,味道吸引。蒜片牛柳粒牛柳嘅份量不少,每一粒都係煮得剛剛好唔會過熟入邊仲有少少粉紅色。配上片,香氣十足。

火炙牛小排沙律

日本銀杏

免治雞肉棒

燒白鱔
白鱔燒得香脆,肉質厚實,表皮燒到香脆,有魚油香。

紫蘇梅醬雞肉

雞尾

鮑魚山芋鐵板燒

蒜片牛柳粒
2021-09-12 21 瀏覽
碗盛 (天后)📍天后清風街9-11號寶德樓地舖聽聞天后清風街有間日本嘢嘅新貴今日約咗朋友嚟食晚餐食物嘅選擇好多有串燒 天婦羅 拉麵等等原來入面仲有間好靚嘅包廂 人多嚟呢度都唔錯食居酒屋當然要啤啤佢🍻Asahi生啤呢度供應嘅係日本版比香港嘅更加順滑 酒精咁冇咁高 好適合女仔飲🍺梅酒🥃侍應哥哥介紹咗佢哋呢款特別嘅梅酒飲落去係先係梅酒嘅甜味After taste竟然係辣味 幾有趣🥗火炙牛小排沙律$118作為前菜好清新 沙律菜好新鮮放咗隻牛小排肉 我幾鍾意個沙律汁 甜甜地幾開胃呢度嘅串燒十分之唔錯🍢每款都叫咗啲嚟試吓大蔥雞肉 紫蘇芥末豬五花腩 燒白鱔 厚燒牛舌 冬菇 串燒豆腐呢度必點一定係牛舌👅咬落爽脆又入味燒白鱔🐟肉質嫩滑 一啲泥味都冇 用上高級貨串燒豆腐🍡都有驚喜 外皮燒到好脆 有啲似炸豆腐嘅感覺🥚芝士蟹柳汁蛋卷$72食日本嘢叫蛋卷 最可以試出廚師嘅真功夫呢度嘅蛋卷做得好Juicy 唔會太熟上面放咗蟹柳同芝士 啱啱上枱嘅時候仲可以拉絲😍🍜長崎拉麵豬骨湯底$108呢度嘅拉麵都唔錯 豬骨湯底濃厚拉麵係比較有幼身嗰種面入面仲加入左大量嘅蔬菜 食起上嚟幾有口感😙
碗盛 (天后)

呢度嘅拉麵都唔錯 豬骨湯底濃厚
拉麵係比較有幼身嗰種面
入面仲加入左大量嘅蔬菜 食起上嚟幾有口感😙
2021-09-12 15 瀏覽
碗盛(天后)魷魚薯蓉沙律 $88🥗魷魚薯蓉沙律好好食,薯蓉好夠味,魷魚又彈牙,夾埋一齊好食😆😆串燒 $24-68 一串🍢🍡紫蘇梅醬雞肉串、明太子雞肉串、牛小排蘿蔔蓉醋串、紫蘇芥末豬五花腩、燒白鱔、燒冬菇、串燒豆腐 (8串) 🥰🥰⭐串燒好味,雞肉串好香口,仲有醬汁好食,夾埋一齊100分😆⭐牛小排好濃牛肉味,肉汁多😋⭐豬五花腩啖啖肉,腩同肥肉份量剛剛好,正👍⭐燒白鱔好鮮甜,魚肉新鮮彈牙🍴😆⭐燒冬菇、串燒豆腐好好惹味,串燒控最愛🥢雜錦天婦羅 $108🍤賣相好吸引,滿滿的天婦羅,有蝦、冬菇、南瓜、蕃薯,好香口又好味,喜歡炸物的朋友一定要試!! 😚😚叉燒拉麵$88🍜叉燒拉麵湯底係魚介豬骨湯,好濃味,份量十足,叉燒每塊都大大塊加埋半熟日本蛋,正 😆😆🍲🍜餐廳環境⛱️🏖️餐廳是居酒屋的設計,仲有獨立房好日本風🥰🥰地址:天后清風街9-11號寶德樓地舖整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:5/5
碗盛(天后)

魷魚薯蓉沙律 $88🥗

串燒 $24-68 一串🍢🍡
⭐串燒好味,雞肉串好香口,仲有醬汁好食,夾埋一齊100分😆
⭐牛小排好濃牛肉味,肉汁多😋
⭐豬五花腩啖啖肉,腩同肥肉份量剛剛好,正👍
⭐燒白鱔好鮮甜,魚肉新鮮彈牙🍴😆
⭐燒冬菇、串燒豆腐好好惹味,串燒控最愛🥢

雜錦天婦羅 $108🍤

叉燒拉麵$88🍜

餐廳環境⛱️🏖️
餐廳是居酒屋的設計,仲有獨立房好日本風🥰🥰

地址:天后清風街9-11號寶德樓地舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
2021-09-10 21 瀏覽
【碗盛】#天后 #居酒屋呢間位於天后嘅居酒屋門面裝修非常新穎,簡潔嘅設計極具和風格調,非常適合忙碌工作一日之後嚟好好獎勵自己一下。魷魚薯蓉沙律( $88)高質嘅一到前菜。薯蓉整得非常之柔滑,柔軟外脆內軟,口感爽口。喺最頂端嘅糖心蛋亦都極度香口,蛋黃半流質嘅狀態反映出火候控制啱啱好,好食!紫蘇梅醬雞肉串( $32 )|牛小排蘿蔔蓉醋串( $45 )|豚肉蘆筍串( $32 )|燒白鱔( $68 )|鵪鶉蛋( $22 )|串燒豆腐( $28)|雞尾( $25 )呢度嘅串燒算係最令人印象深刻嘅菜式之一,所有串燒嘅炭香都非常誘人,而各種肉類串燒嘅口感亦都好煙韌,燒完依然保持到多汁嘅肉地,完全唔會有低質串燒嗰種太乾太硬嘅不適感。如果唔到即時係飛肉類嘅串燒亦都有令人印象深刻嘅點,譬如話豚肉蘆筍串、鵪鶉蛋都非常正,前者除咗有清爽嘅口感,每咬落去都會有好多汁飆出嚟,驚艷。至於鵪鶉蛋就控制到比較爽口嘅蛋白以及比較軟爛嘅蛋黃,口感上同樣帶嚟驚喜。雜錦天婦羅( $108 )總共有五款嘅天婦羅,大蝦、南瓜、番薯、茄子、冬菇,每款各兩舊,包保你食得飽足。菜肉餃子( $48 )總共有四隻餃子,沿用嘅係典型日式餃子做
【碗盛】#天后 #居酒屋

魷魚薯蓉沙律( $88)

雜錦天婦羅( $108 )

菜肉餃子( $48 )
總共有四隻餃子,沿用嘅係典型日式餃子做法,喺餃子面頭會有一層薄薄脆脆嘅表皮,在上面會有一啲沙律醬同埋柴魚片。每隻餃子嘅餡料都算豐富,菜肉比例均勻,加上有實淨嘅外皮,食起上嚟喺味覺同口感上都有各種刺激。

長崎拉麵( $108 )
呢款拉麵喺香港算係罕見,喺廚師炒菜嘅時候拉麵會先回鍋,較少嘅餐廳會採用呢種相較獨特嘅料理方法。口感上,呢款拉麵唔算特別韌口,同時亦都唔會太軟淋淋,算係喺軟硬度上取一個比較中間位置嘅日本拉麵。至於配菜上,都有大量嘅椰菜,同埋海蝦,加上味道濃郁嘅湯底,層次都算豐富。

———————————————

#碗盛

碗盛 (天后)
天后清風街9-11號寶德樓地舖
2021-09-10 27 瀏覽
今天和朋友相聚, 找到了這間位於天后清風街的日式居酒屋試一試枝豆 - 前菜點了枝豆熱騰騰的, 用了黑松露炒份外香氣撲鼻中華沙律 - 份量非常多, 有半熟蛋, 蛋絲, 蟹柳絲, 青瓜絲, 豚肉和泠麵。泠麵比較幼身, 但混了秘製的泠麵汁來吃,份外清新燒冬菇和日本小青椒 - 是簡單而清新的美味,配上自調的日式燒烤汁及木魚,味道立即昇華。串燒點了雞翼,牛舌,煙肉車厘茄,白鱔和雞頸肉燒雞翼 - 外皮燒得香脆可口,雞肉肉質鮮嫩燒牛舌 - 牛舌是厚切的, 非常有咬口,加上胡椒鹽簡單的調味,更能帶出牛肉的鮮味燒煙肉車厘茄 - 車厘茄滿滿水份, 口感十足燒白鱔 - 白鱔肉非常厚實, 配上秘製燒汁, 十分惹味燒雞頸肉 - 肥瘦比例剛好, 吃下去帶點焦香明太子汁蛋卷 - 份量很多, 半熟煎得軟綿綿的蛋卷配了明太子來吃, 十分好味芝士燒大啡菇 - 大啡菇中間有一隻溫泉蛋, 上面加了半熔芝士, 是邪惡的配搭牛小排拉麵 - 湯底是黑蒜豬骨湯底, 非常濃郁牛小排有入口即溶的感覺, 滿滿油脂的滿足這間日式居酒屋食物味道高質, 是和朋友相聚的好地方

枝豆

枝豆 - 前菜點了枝豆熱騰騰的, 用了黑松露炒份外香氣撲鼻
中華沙律

燒冬菇和日本小青椒

串燒

串燒點了雞翼,牛舌,煙肉車厘茄,白鱔和雞頸肉
燒雞翼 - 外皮燒得香脆可口,雞肉肉質鮮嫩
燒煙肉車厘茄 - 車厘茄滿滿水份, 口感十足
燒白鱔 - 白鱔肉非常厚實, 配上秘製燒汁, 十分惹味
燒雞頸肉 - 肥瘦比例剛好, 吃下去帶點焦香

牛小排拉麵

牛小排拉麵 - 湯底是黑蒜豬骨湯底, 非常濃郁
牛小排拉麵

牛小排有入口即溶的感覺, 滿滿油脂的滿足

這間日式居酒屋食物味道高質, 是和朋友相聚的好地方
枝豆
中華沙律
燒冬菇和日本小青椒
串燒
  • 火炙牛小排拉麵
  • 炒枝豆
2021-09-10 19 瀏覽
天后越黎越多美食,依間居酒屋主打串燒及自家製濃湯拉麵,以木系和風風格為主調,裝修得好有格調。店內有獨立bar位及卡位,仲有兩間以「竹」及「櫻」為主題既榻榻米房,想坐榻榻米房記住要先預約呀~✨前菜❀ 麻醬棒棒雞沙律 🥗份量好足,沙律有嫩滑既日本雞肉及新鮮清爽既青瓜絲,配埋麻醬食好開胃~✨串燒❀ 鹽燒雞中翼 🐥雞皮香脆可口,肉質鮮嫩,鹽燒令雞翼更滋味❀ 雞軟骨 🐥雞軟骨燒得好爽脆,調味得唔錯❀ 燒白鱔 🐟外皮燒得好香脆,質感比平時食開既白鱔嫩滑,而且鮮味又juicy,完全無腥味❀ 牛小排蘿蔔蓉醋串 🐮牛小排燒得好香,牛味重,口感嫩滑,配埋酸酸甜甜既蘿蔔蓉醋,味道更有層次❀ 大蔥五花腩 🐷五花腩肥美肉嫩,配埋清甜爽口既大蔥可減低油膩感❀ 翠玉瓜 🥒燒得啱啱好,爽脆多汁,有陣陣牛油香❀ 串燒豆腐 🍢豆腐外皮脆卜卜,入面好滑溜,配埋醬汁更滋味❀ 冬菇 🍢冬菇燒得幾好,唔會好乾,上面塗上一層醬汁及加入木魚碎,味道香濃❀ 明太子汁蛋卷 🍳份量十足,蛋卷熱辣辣,嫩滑又香蛋味,上面仲加了明太子醬,火炙後焦香及鹹香味突出。另外仲可以自己加紫色及木魚碎,食落更有風味~❀ 火炙牛小排拉麵 🍜湯底係自家製黑蒜油

✨前菜
❀ 麻醬棒棒雞沙律 🥗

✨串燒

❀ 鹽燒雞中翼 🐥
雞皮香脆可口,肉質鮮嫩,鹽燒令雞翼更滋味

❀ 雞軟骨 🐥
雞軟骨燒得好爽脆,調味得唔錯

❀ 燒白鱔 🐟

❀ 牛小排蘿蔔蓉醋串 🐮
牛小排蘿蔔蓉醋串

❀ 大蔥五花腩 🐷
五花腩肥美肉嫩,配埋清甜爽口既大蔥可減低油膩感

❀ 翠玉瓜 🥒
燒得啱啱好,爽脆多汁,有陣陣牛油香

❀ 串燒豆腐 🍢
豆腐外皮脆卜卜,入面好滑溜,配埋醬汁更滋味

❀ 冬菇 🍢

❀ 明太子汁蛋卷 🍳

❀ 火炙牛小排拉麵 🍜
湯底係自家製黑蒜油豬骨濃湯,而且仲係無味精,所以飲多幾啖都唔會口乾~豬骨湯有好香既黑蒜及豬骨味,味道比平時飲既更鮮味,而且唔油膩。拉麵食落幾彈牙,牛小排牛味濃郁又嫩滑,加埋溏心蛋更滋味~

❀ Asahi生啤 🍺
食串燒最啱配酒,難得見到有香港少有既日本生啤,梗係要試下先~入口順滑清爽,麥香味重,唔慣飲啤酒既人都啱飲,無咩苦澀味,好易入口

❀ 吟香梅 般若刀 🥃
想飲梅酒,店員就推介了依杯辣椒味梅酒比我地試下~第一次飲覺得好特別,入口有濃郁酸甜既梅味,伴隨住少少辛辣口感,先甜後辣,仲會越飲越辣好過癮,鍾意飲梅酒又想試新野既你一定要試下,絕對可以刺激你嘅味蕾👅
Asahi生啤,  吟香梅 般若刀

牛小排蘿蔔蓉醋串
Asahi生啤,  吟香梅 般若刀
  • Asahi生啤
  • 吟香梅 般若刀
  • 吟香梅 般若刀
  • 串燒
2021-09-09 80 瀏覽
今日本來打算去清風街買布丁燒食, 經過見到E間新開嘅居酒屋門面幾靚, 野食又好似幾吸引咁就入左去試下! 入到去坐滿哂人, 環境算大, 裝潢好有日本居酒屋嘅感覺, 店員安排左小妹坐係免跪坐嘅和式包廂, 入面地方寬敞, 和風佈置整齊雅緻!🌟Sake Combo🍶Combo有3款各100ml嘅日本清酒<神威>果味濃偏甜偏輕身, 容易入口, 純飲亦不錯!<望> 同樣偏輕身, 味道屬中甜, 回甘時帶米香!<雁本> 三款當中比較清爽, 入口酒味濃郁, 而且米香味亦係最重!🌟黑蒜牛油炒枝豆小妹第一次食炒枝豆, 上枱時黑蒜味香濃, 食落幾特別🌟冲澠水雲漬水雲係一種海藻嚟, 漬物口感柔軟黏滑, 味道酸爽好開胃!🌟雜錦天婦羅🍤雜錦天婦羅有蝦🦐, 茄子🍆, 蕃薯🍠同南瓜, 天婦羅外層極脆, 炸蝦爽彈, 茄子, 蕃薯同南瓜都好清甜, 即使凍左都依然係咁脆!🌟雞皮🐔雞皮外脆內軟, 咬落去雞油爆哂出嚟🌟雞軟骨🐔雞軟骨炸得幾香口, 口感極脆嗦嗦聲🌟雞腎🐔咬落口感爽脆, 上面撒有七味粉, 辣辣地幾惹味🌟紫蘇芥末豬五花腩🐖入口紫蘇味唔算重, 芥末味相對濃郁, 五花腩油脂甘

🌟Sake Combo🍶
Combo有3款各100ml嘅日本清酒
<神威>果味濃偏甜偏輕身, 容易入口, 純飲亦不錯!
<望> 同樣偏輕身, 味道屬中甜, 回甘時帶米香!

🌟黑蒜牛油炒枝豆
小妹第一次食炒枝豆, 上枱時黑蒜味香濃, 食落幾特別

🌟冲澠水雲漬
水雲係一種海藻嚟, 漬物口感柔軟黏滑, 味道酸爽好開胃!

🌟雜錦天婦羅🍤

🌟雞皮🐔
雞皮外脆內軟, 咬落去雞油爆哂出嚟

🌟雞軟骨🐔
雞軟骨炸得幾香口, 口感極脆嗦嗦聲

🌟雞腎🐔
咬落口感爽脆, 上面撒有七味粉, 辣辣地幾惹味

🌟紫蘇芥末豬五花腩🐖
入口紫蘇味唔算重, 芥末味相對濃郁, 五花腩油脂甘香豐腴, 肉汁多!

🌟厚燒牛舌🐂👅
牛舌口感爽脆, 肉汁豐富, 沾少少芥末食落無咁膩

🌟燒白鱔🐟
白鱔味道鮮甜, 咬落去肉質爽口有彈性
2021-07-10
2021-09-09 32 瀏覽
今日約咗朋友去天后食飯,想搵間坐得好少少嘅日本居酒屋,大家都想食下串燒、飲杯啤酒🍻就行去搵早前經過見裝修好企理嘅碗盛上網搵過佢哋出名嘅係串燒同埋拉麵,我哋梗係試呢兩個種類啦~開胃小吃枝豆充滿着牛嘅油脂香我平時未食過呢隻味嘅枝豆,非常開胃!另一款開胃菜泡菜叉燒,泡菜比較腍身的,我又幾鍾意呢款口感同味道💕另外叫咗好幾串串燒用嚟送酒,我最鍾意食嘅係燒白鱔,必點!呢串鱔好肥美,咬落充滿油香厚燒牛舌肉質細嫩,牛味好濃厚,雞頸肉帶有韌勁,肉味清甜,免治雞肉棒夾有少少雞軟骨,又係一度經典下酒菜😋最驚喜係我第一次食嘅雞尾,佢好似雞軟骨上面成日痴住嘅嗰舊黃色爽肉,一啲怪味都冇,咬落外脆內軟,雞油味充斥住個口~建議大家可以喺呢間試吓雞尾,實有驚喜!同行澱粉怪友人去居酒都要食麵,店員推介長崎拉麵,係佢地嘅招牌菜之一🥇首先湯底比好多拉麵店都出色,豬骨湯底非常濃郁!有少少黑椒辣味,店員話配料要全部炒過先得,非常之唔簡單,做法用心💕同埋真係有好多麵,都話食得好飽碗盛嘅食材如雞肉同埋青椒仔等都由日本進口,Asahi 啤酒就好多地方有搵到但係日本直送嘅生啤唔係好多地方有得賣,呢個生啤飲落重麥味而且好滑口!另外,啲串燒
今日約咗朋友去天后食飯,
想搵間坐得好少少嘅日本居酒屋,
大家都想食下串燒、飲杯啤酒🍻
就行去搵早前經過見裝修好企理嘅碗盛

上網搵過佢哋出名嘅係串燒同埋拉麵,
我哋梗係試呢兩個種類啦~
開胃小吃枝豆充滿着牛嘅油脂香
我平時未食過呢隻味嘅枝豆,非常開胃!
另一款開胃菜泡菜叉燒,泡菜比較腍身的,
我又幾鍾意呢款口感同味道💕

另外叫咗好幾串串燒用嚟送酒,
我最鍾意食嘅係燒白鱔,必點!
呢串鱔好肥美,咬落充滿油香
厚燒牛舌肉質細嫩,牛味好濃厚,
雞頸肉帶有韌勁,肉味清甜,
免治雞肉棒夾有少少雞軟骨,
又係一度經典下酒菜😋

最驚喜係我第一次食嘅雞尾,
佢好似雞軟骨上面成日痴住嘅嗰舊黃色爽肉,
一啲怪味都冇,咬落外脆內軟,
雞油味充斥住個口~
建議大家可以喺呢間試吓雞尾,實有驚喜!

同行澱粉怪友人去居酒都要食麵,
店員推介長崎拉麵,係佢地嘅招牌菜之一🥇
首先湯底比好多拉麵店都出色,
豬骨湯底非常濃郁!有少少黑椒辣味,
店員話配料要全部炒過先得,非常之唔簡單,
做法用心💕同埋真係有好多麵,
都話食得好飽

碗盛嘅食材如雞肉同埋青椒仔等都由日本進口,
Asahi 啤酒就好多地方有搵到
但係日本直送嘅生啤唔係好多地方有得賣,
呢個生啤飲落重麥味而且好滑口!
另外,啲串燒比坊間所謂串燒店都出色,
喺呢度食飯真係一種享受,
真係有少少去日本居酒屋嘅感覺

對飲酒冇研究嘅朋友可以問吓店員有咩推介,
今日店員就推介左一款辣味嘅梅酒比我,
我之前未試過飲呢種口味,辣辣地麻麻地幾過癮!

值得一讚係各位店員都熱情有禮,
耐心講解唔同嘅菜式有咩特別,
一餐飯由味道到烹調方法都細心講解,
真係好少見,好佩服佢地對食物嘅熱誠!
泡菜叉燒
Asahi 生啤
吟香梅 般若刀
長崎拉麵
2021-09-08 23 瀏覽
係銅鑼灣維園行去呢間碗盛餐廳大概只係十分鐘時間,地理位置幾好,清風街附近都好多野食。碗盛門口裝修幾別緻,掛左好多日式燈籠,又用白燈箱,感覺好有日本地道風格。入到去原來更加日式風格,好多日本風情畫,有兩間房,應該除鞋入去,聽到其他食客討論,話坐房係有min charge,不過打開門果陣,其中一間房入面係有好多櫻花佈置,如果同朋友慶祝打卡影相都係一個幾好選擇。食物方面,都係同日本居酒屋無異,好多串燒、小食、清酒等。推介泡菜叉燒,係冷盤,啲肉煮到好淋,接近入口即溶,配泡菜食一啲都唔油膩。串燒方面,白鱔係必點,啲香料同個白鱔好搭,煙肉車厘茄都有驚喜,煙肉整到幾脆。