2021-10-23 143 瀏覽
數一數原來已經差唔多兩年無去過旅行,好掛住日本既居酒屋同埋串燒🍢,所以朋友今晚就特意帶左我去呢間裝修日系既小店開餐。😋😋食串燒又點少得飲酒呢,我地各自點左一杯梅酒同埋日本版既Asahi 啤酒,啤酒入口好清純,而梅酒飲落會有辣辣地既後勁都幾得意。🥃🍻✨麻醬棒棒雞沙律食串燒前先來個前菜,麻醬同口感彈牙嫩滑既雞肉好夾,酸酸地好開胃。✨厚燒牛舌牛舌好厚身但估唔到食落一啲都唔韌,火候控制岩岩好,燒完都保持到又嫩又多汁,配上簡單的黑椒同鹽做調味已經很好吃。👍👍✨免治雞肉棒免治雞肉入面食到有少少雞軟骨粒粒,令整體口感更加豐富!✨紫蘇芥末五花腩燒完既五花腩充滿豬肉油香味,而紫蘇葉同芥末就減輕左五花腩既油膩感,味道好平衡。✨煙肉廣島蠔串廣島蠔每隻都脹卜卜好飽滿,夾住煙肉一齊食好惹味,不過蠔食到有少少腥,如果唔腥就更好吃了。✨串燒豆腐豆腐烤到外脆內軟,面頭落左醬汁所以唔怕味道淡同單調。✨火灸牛小排拉麵湯底唔油膩,順滑唔會死咸,拉麵麵質正正常常唔會太腍,但就無咩麵香。牛小排既油花分布平均,肉唔硬好易咬開,牛肉味道都算濃郁。拉麵有醬油溏心蛋做配菜,雞蛋都腌得好夠味。💕💕✨汁燒一口牛柳粒牛肉粒嫩口多汁,面頭加有

✨麻醬棒棒雞沙律

✨厚燒牛舌

✨免治雞肉棒
免治雞肉入面食到有少少雞軟骨粒粒,令整體口感更加豐富!

✨紫蘇芥末五花腩

✨煙肉廣島蠔串

✨串燒豆腐
豆腐烤到外脆內軟,面頭落左醬汁所以唔怕味道淡同單調。

✨火灸牛小排拉麵

✨汁燒一口牛柳粒
牛肉粒嫩口多汁,面頭加有炸蒜片,食落帶點蒜香,一粒接一粒唔經唔覺就食哂成碟,好適合用來送酒飲。

小店座位舒適,仲有包廂可以約埋一班朋友邊食串燒邊慶祝生日添!😋😋
  • 燒白鱔
  • 紫蘇芥末豬五花腩
2021-10-22 32 瀏覽
去天后東岸公園主題區打卡,途經清風街見到一間日本居酒屋-碗盛,店舖裝修好新,又掛滿燈籠好搶眼,好有日式裝潢,於是決定今晚響度解決我地既晚餐。坐底就順便網上搵咗資料,都推薦串燒,於是就點咗幾樣嘢試下明太子雞肉串$32,紫蘇梅醬雞肉串$32,厚燒牛舌$68,大葱五花腩$36,燒白鱔$78,煙肉廣島蠔串$48,煙肉糖心蛋串$28,串燒全部都滿意,上枱時熱辣辣,味道好,難怪咁多推薦。魷魚薯蓉沙律$88,超中意食哩個沙律,溏心蛋好靚又啱熟,特別啲薯蓉混醬得好好味。豚角煮$78,醬汁好多但唔會好咸,豚肉炆得夠腍夠入味,唔錯明太子牛油撈飯$28,睇落好普通但食落原來好香好好味
坐底就順便網上搵咗資料,都推薦串燒,於是就點咗幾樣嘢試下
豚角煮$78,醬汁好多但唔會好咸,豚肉炆得夠腍夠入味,唔錯
明太子牛油撈飯$28,睇落好普通但食落原來好香好好味
2021-10-22 33 瀏覽
一早看到呢間鋪裝修就有興趣試,諗住過多一排再睇食評,近來見食評都唔錯,就打算打電話去訂位。點知:……我:「唔該我想訂今晚兩位7點」職員:「今晚最快要8點先有位」我:「8點有啲晏..」職員:「咁一係你7點黎食,8點埋單」我;「一個鐘點食到呀(心諗:食拉麵一個鐘都啱啱夠),咪玩啦」點知職員答:「咁係咁架啦⋯⋯」只係聽電話訂位呢位哥哥仔都咁有型,竟然可以講出嚟叫顧客居酒屋晚餐食一個鐘,食放題麵比90分鐘啦🤬🤬🤬香港地居酒屋多的是🤬🤬🤬
點知:……
我:「唔該我想訂今晚兩位7點」
職員:「今晚最快要8點先有位」
我:「8點有啲晏..」
職員:「咁一係你7點黎食,8點埋單」
點知職員答:「咁係咁架啦⋯⋯」

香港地居酒屋多的是🤬🤬🤬
2021-10-22
2021-10-21 31 瀏覽
今日放工同咗朋友去天后「碗盛」食晚餐。首先叫咗魷魚薯蓉沙律,外相好精緻,中間個層夾住咗青瓜同魷魚,十分特別。之後就叫咗明太子雞肉串、紫蘇梅醬雞肉串同厚燒牛舌,而我最鍾意嘅就係明太子雞肉串,每啖雞肉都食到明太子嘅味,十分好吃。而紫蘇梅醬雞肉串亦很特別,首先食到啖紫蘇香味,之後就食到梅醬味,有少少酸,十分開胃。等咗好耐之後終於黎咗天婦羅同拉麵。個雜錦天婦羅很豐富,入面有炸蝦、南瓜、茄子、冬菇等,啲天婦羅揸得啱啱好,食落口唔會話太油膩,食物亦唔會乾身,點埋豉油就一絕。最後仲叫咗個出名火炙牛小排拉麵,牛小排一共有五塊,咬落有牛香味,而且個湯底亦都好濃郁,估唔到牛肉同拉面都可以咁夾。
今日放工同咗朋友去天后「碗盛」食晚餐。

難得一場嚟到天后見到小巷入面有間deco非常精緻、食串燒為主嘅日式居酒屋,出面已經聞到好香就一於入去試吓:3前菜:麻醬棒棒雞沙律雞肉嫩滑又大舊,適合鍾意麻醬大大力轟落去嘅朋友😆好在有洋葱同青瓜平衡返 😉燒物:免治雞肉棒配上生蛋撈特製醬汁 啱晒中意食生蛋黃嘅人(我)免治雞肉好綿密 口感新類🤨🤓紫蘇芥末五花腩半肥瘦五花腩 上面抹層薄薄地嘅芥末配上紫蘇葉碎,好味又唔膩 出奇地清淡 一陣五花腩嘅餘香🥰厚燒牛舌燒得啱啱好,厚肉又唔太老 外面微脆 肉芯帶軟多汁😋😋燒白膳皮外脆內軟 略有魚香又唔腥 魚肉鮮滑串燒豆腐外皮炸到外脆內軟 豆味幾出 甜甜地 味道有啲似台式滷豆干🤣煙肉廣島蠔串juicy 煙肉唔太鹹唔會搶走蠔嘅鮮味🥰煙肉好香煙燻味 夠厚身!私心推介~主食:豚角煮大大舊五花腩好有層次感 肥瘦間隔 皮下脂肪層仲入口即溶😋奧買尷~ 如果有多碗飯就完美啦🥺🥳 仲有芥末中和返油膩嘅感覺同濃郁嘅醬油味😛火炙牛小排拉麵好香濃蒜油豬骨沙底 掛汁彈牙拉麵條 嫩滑牛小排牛脂味香 咁簿都依然做到五成熟嘅感覺!🤪滷過嘅半熟蛋有陣醇香 😍吟香梅 般若刀梅酒梅酒 第一次飲到辣嘅梅酒(都幾辣🥵🔥),先甜後辣 好新奇嘅感覺

前菜:麻醬棒棒雞沙律

燒物:

紫蘇芥末五花腩

厚燒牛舌
燒得啱啱好,厚肉又唔太老 外面微脆 肉芯帶軟多汁😋😋

燒白膳
皮外脆內軟 略有魚香又唔腥 魚肉鮮滑

外皮炸到外脆內軟 豆味幾出 甜甜地 味道有啲似台式滷豆干🤣

主食:
豚角煮

吟香梅 般若刀梅酒
梅酒 第一次飲到辣嘅梅酒(都幾辣🥵🔥),先甜後辣 好新奇嘅感覺!🤪
仲有日本製大大杯嘅Asah生啤,啱晒配重口味野一齊食~

每個座位仲附有自家設計嘅電話座同叉電位,太貼心了吧
2021-10-14 32 瀏覽
魷魚薯蓉沙律:好有層次!溏心蛋好正☺️酸酸甜甜既薯蓉超開胃~又綿滑~下層仲有有魷魚同青瓜 超豐富紫蘇芥末豬五花腩、豚肉蘆筍串:呢兩隻豬肉咬落去好多汁,而且燒得啱啱好唔會韌,各自配上唔同嘅料,味道都唔同啲燒白鱔:白鱔好少燒嚟食,原來食落去質地好脆之餘魚味亦都會保留得返,唔錯!明太子雞肉串:明太子同雞肉好夾,明太子鮮味帶出雞肉肉味!厚燒牛舌:牛舌真係勁厚切,勁有有咬口,加埋少少調味已經好好食牛小排配蘿蔔蓉醋 :牛小排肉味超香濃,食落都juicy 配埋蘿蔔蓉醋一齊食😋火炙牛小排拉麵:湯底係勁濃郁既黑蒜油豬骨湯,一上枱好香嘅黑蒜味撲鼻而來!仲有幾塊大大塊既牛小排!滿滿又油脂超滿足🥰
明太子雞肉串:明太子同雞肉好夾,明太子鮮味帶出雞肉肉味!
2021-10-14 32 瀏覽
最近朋友介紹咗一間天后居酒屋,於是就同媽咪去試試.🟥什錦天婦羅🍤🟧啱哂貪心的我可以每樣試 d, 有海老及蔬菜類,如南瓜茄子蕃薯。炸漿超薄,亦唔會太油或有油溢味~推介✨.🟨串燒🍢🟩紫蘇芥末豬五花腩⏩紫蘇帶來清新的感覺,Balance番肉的膩,而豬肉充滿油香,芥末亦加點刺激~惹味😋.燒白鱔⏩外皮脆,內有魚油香,嫩滑☺牛舌⏩厚肉超 juicy! 入咬即化✨推介燒豆腐⏩看似簡單,但真正外脆内滑,加上甜甜的燒汁好好味~仲有燒鵪鶉蛋及雞翼,都好高質.🟦長崎拉麵🍜🟪有什錦海鮮及什菜,超級多料,粒粒蝦及魷魚等海鮮,而湯底偏重薑味,食完個人暖笠笠☺.見到人地如果坐房,係榻榻米日式包廂😍(入面仲有櫻花樹裝修) 好吸引~下次要 book位加埋飲酒先!
最近朋友介紹咗一間天后居酒屋,於是就同媽咪去試試
🟥什錦天婦羅🍤🟧
🟨串燒🍢🟩
燒白鱔⏩外皮脆,內有魚油香,嫩滑☺
牛舌⏩厚肉超 juicy! 入咬即化✨推介
燒豆腐⏩看似簡單,但真正外脆内滑,加上甜甜的燒汁好好味~
仲有燒鵪鶉蛋及雞翼,都好高質
🟦長崎拉麵🍜🟪

• 雜錦天婦羅
  • 串燒
朋友話想食串燒,放工就同佢過咗嚟天后,入到去已經感覺到日本🇯🇵嘅風格,我哋坐房,完全係日本嘅裝修同擺設🎋即刻可以止下渴✈️我地點左幾款串燒同小食,同叫左清酒🍶🤭呢個清酒combo可以試三款唔同嘅🍶又幾好喎,可以試吓其他口味~我覺得我哋唔算食得多野,食完我都仲有空位😂不過如果食串燒要食到飽嘅話,就肯定唔平🥲我哋兩條友都食左七百幾,不過味道同環境黎講真係唔差,不過可能係我太大食😅值得一提嘅就係佢哋嘅service好好👍🏻
2021-08-16
2021-10-13 345 瀏覽
麻醬棒棒雞沙律($68),醒胃前菜,酸酸甜甜既麻醬混合於青瓜之中,好清新既口感,而且放入左雞絲食落就唔會咁"寡"。免治雞肉棒($40),雞肉唔會完全剁得好碎,帶少少粒狀,咬落就可以更有口感,而蛋汁有錦上添花作用,令雞肉更加滑身。牛小排配蘿蔔蓉醋($45),牛肉容易咬開,肉質好嫩,每一口都有香噴噴既黑椒味散發出。燒白鱔($78),肉質軟綿綿,魚皮燒至脆口,兩者一齊食口感層次豐富,同樣帶有黑椒味道。鵪鶉蛋($22),店鋪係用自家調製既醬汁再搽上鵪鶉蛋,味道好突出。紫蘇梅醬雞肉串($32),哩款食物同樣可以令人有開胃既感覺,因為梅醬酸尾尾,雞肉有肉汁唔乾身。紫蘇芥茉豬五花腩($38),燒完之後,肉汁難免會流失少少水分,但五花腩有油脂,可以中和返,而且原來配合芥茉醬味道都幾夾。炸雞軟骨($68),每粒都好爽脆,佐口小食一流,如果店家調製出一款配合炸雞軟骨既醬汁就更加一流。雜錦天婦羅($108),有炸蝦、茄子、蕃薯、南瓜、冬菇,每款各2件,我個人覺得最好食係炸蝦和茄子,蝦肉有彈牙口感,茄子就咬落先經過外層酥脆既炸漿,之後會食到茄子既軟腍,一脆一軟口感豐富。火灸牛小排拉麵($118),選左黑蒜油豬

鵪鶉蛋

紫蘇梅醬雞肉串

紫蘇芥茉豬五花腩

炸雞軟骨

雜錦天婦羅

火灸牛小排拉麵($118),選左黑蒜油豬骨湯底,上菜熱辣辣散發住黑蒜油既味道,好衝擊嗅覺既香味,蛋黃係糖心,半流心半固體,牛肉同樣邊位帶有油脂,食落有油份在口腔而且牛味濃,麵質煙煙韌韌好有咬口。
火灸牛小排拉麵
鵪鶉蛋
紫蘇梅醬雞肉串
紫蘇芥茉豬五花腩
炸雞軟骨
火灸牛小排拉麵
2021-10-12 62 瀏覽
朋友最近都瘋狂OT,找他吃飯都一直沒空,最近終於可以休息一下,準時下班了,那就趕緊約他吃飯放鬆一下,順便聊一下他究竟發生什麼事有多忙!這次就選了一間裝潢不錯非常有日式氣氛的一間餐廳,吃吃串燒吃吃拉麵!火炙牛小排拉麵(118元)這個湯底叫了黑蒜油湯,黑蒜油味非常濃,每一口都能感受到黑蒜油的香,因為太濃的關係會感覺到有一點澀,介意的人就不要選了!而火炙牛小排吃起來非常不錯,油香十足,肉質嫩滑!而且這個價錢也不錯,可以試試!長崎拉麵(108元)這個拉麵還是第一次見,所以就想試試是什麼味道,這個選了豬骨湯,味道沒有想像中的濃,是走清淡口味的,而且我還喝出帶點魚味,不知道是不是我感覺錯了!而其他配菜有豚肉,魷魚,魚糕和大量的椰菜,整體感覺非常豐富,不怕吃完配菜!麻醬棒棒雞沙律(68元)這個沙律的雞是用上日本雞的,所以吃起來比平常的更嫩滑,而且挺香,配上濃厚的麻醬跟大量的清瓜和蔬菜,吃起來清爽中帶點肉香!最重要的是雞肉的份量挺多!燒白鱔(78元)我最愛的燒白鱔,這裡沒作什麼調味,直接燒的,燒得白鱔表面帶點焦香,內裡嫩滑,且充滿油香,滿滿白鱔的甜味,非常不錯!煙肉廣島蠔串(48元)這個也非常不錯,蠔
火炙牛小排拉麵(118元)
火炙牛小排拉麵
長崎拉麵(108元)
長崎拉麵
麻醬棒棒雞沙律(68元)
麻醬棒棒雞沙律
燒白鱔(78元)
燒白鱔
煙肉廣島蠔串(48元)
這個也非常不錯,蠔被煙肉包裹住再拿去燒,煙肉的油滲透進去蠔裡面,吃起來既有蠔的鮮甜嫩滑,又有豬肉的油香,相輔相成的感覺!
煙肉廣島蠔串
牛小排配蘿蔔蓉醋(45元)
這個我覺得燒得有點熟,跟剛剛的火炙牛小排比會少了一點油香,但仍然非常嫩滑,有牛味!
牛小排配蘿蔔蓉醋
五花腩(32元)
這個油香十足,吃起來嫩滑,豬肉味挺濃!
五花腩
雞腎(28元)
這個是帶點辣味的,吃起來爽脆!
雞腎
雞皮(28元)
這個也燒得挺不錯,外面焦焦,內裡還有雞皮嫩滑的感覺,不會只有脆的感覺!
雞皮
雞尾(25元)
這個非常意外,單看名字不知道是什麼,來到看到也不知道是什麼,就是吃起來才知道是雞肉,但肉質真的是比想像中的嫩滑多汁,而且雞肉味非常香,感覺比雞腿肉更好吃!有點像非常高級的雞肉那樣!
雞尾
串燒豆腐(28元)
這個燒得外脆內嫩的,而且燒完以後,豆香味更濃了!
串燒豆腐
日本青椒仔(28元)
很多人會怕青椒那股獨特的味道,但這個完全沒有,而且帶點甜味,再加上木魚的香味!
日本青椒仔
2021-10-11
長崎拉麵
五花腩
雞腎
雞皮
雞尾
日本青椒仔
店內環境設計得好舒適 坐得好舒服佢值得一讚既係佢地既員工服務同態度都滿分😊 💯💯💯💁🏻‍♀️ 麻醬棒棒雞沙律 $68威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)天氣熱辣辣 最岩食道涼菜開下胃清清爽爽既青瓜拌上濃郁芝麻醬仲有入味到位又香嫩既手撕雞絲清爽中帶點濃郁😋開胃又不膩真係天然~健康~美味💁🏻‍♀️ 芝士年糕 $22威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)芝士控千萬不要錯過 非常美味 中間既流心芝士味非常濃郁好鐘意佢個芝士既咸香味好軟糯🥰🥰🥰💁🏻‍♀️ 燒白鱔 $78威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)肥美既白鱔鱔肉質滑溜凝脂烤香後入口脆而不膩肉質乾身卻仍保存魚汁好想再encore😍😍💁🏻‍♀️ 串燒豆腐 $28威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)外脆內軟最岩就係形容佢😍😍表皮經燒烤過後醬汁更加入味充滿豆香味💯💯💁🏻‍♀️ 明太子沙律醬免治雞肉棒 $50威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅(👍🏻=👅x 6-10👎🏻=👅x 1-5)免治雞肉棒吃起來好嫩好滑口感好豐富 充滿肉汁 外皮烤得微微焦香加

店內環境設計得好舒適 坐得好舒服

同時亦可分開品嚐各食材的獨有滋味

個梅酒好特別
飲落有少少辣味 但係唔會令到喉嚨唔舒服
反而覺得係好好飲好爽💯💯💯😍

#hkfoodie #hongkong #天后 #天后美食 #碗盛 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
2021-10-06
為了慶祝轉新工book左呢間餐廳食晚飯 餐廳環境幾舒適,很有格調餐牌好多選擇,今次主要都係想輕食送酒,所以大部份都叫左串燒螢光魷魚- 配薑蔥,很有鮮味Asahi superdry生啤 - 冰凍又清爽唐辛子吟香梅酒 - 好特別嘅梅酒,入口既甜又辣,層次豐富,幾適合配肉類嘅串燒煙肉廣島蠔 - 有驚喜,煙肉嘅咸味帶出蠔嘅鮮味燒白鱔 - 很出色,白鱔燒肥美,燒得剛好,外皮香脆,甘香可口厚燒牛舌 - 爽口彈牙,肉質嫩 燒五花腩 - 油脂跟肉的比例均勻,燒得好香口,調味適中燒鵪鶉蛋 - 燒完外皮有點像鐵蛋,但裏面像溏心蛋般流心鹽燒雞中翼 - 皮脆肉嫩 免治雞肉棒 - 雞肉來自日本,肉質嫩滑,鮮甜 長崎拉麵 - 豬骨湯底清甜,拉麵彈牙。配料方面有蝦、魷魚、魚蛋片、溏心蛋、豬肉和很多椰菜,很豐富
為了慶祝轉新工book左呢間餐廳食晚飯
餐廳環境幾舒適,很有格調

餐牌好多選擇,今次主要都係想輕食送酒,所以大部份都叫左串燒
螢光魷魚- 配薑蔥,很有鮮味

Asahi superdry生啤 - 冰凍又清爽
煙肉廣島蠔 - 有驚喜,煙肉嘅咸味帶出蠔嘅鮮味
厚燒牛舌 - 爽口彈牙,肉質嫩

燒五花腩 - 油脂跟肉的比例均勻,燒得好香口,調味適中
燒鵪鶉蛋 - 燒完外皮有點像鐵蛋,但裏面像溏心蛋般流心
鹽燒雞中翼 - 皮脆肉嫩
免治雞肉棒 - 雞肉來自日本,肉質嫩滑,鮮甜

2021-10-10
2021-10-09 17 瀏覽
呢日朋友book左天后清風街嘅碗盛呢間居酒屋食飯 入到去,有單邊嘅2人卡座、4人卡座、仲有榻榻米嘅箱房,私隱度都高,環境好舒服,啱晒約埋朋友一齊飲酒、食飯、傾計。 可惜我第二日要返早,所以今次無飲酒… 前菜,我地先叫左個魷魚薯蓉沙律 - 造型可愛,煮熟左嘅魷魚好鮮甜,而且一啲都唔un 😄本身以為薯蓉只係夾雜左青瓜同紅蘿白,好似無咩特別咁…點知食落先知原來仲有洋蔥、魷魚等,難怪薯蓉都自帶鮮味😋雖然今日唔飲酒,但去到居酒屋,串燒又點少得? 所以我地一口氣叫左好多串燒🤩🤩雞中翼 - 店員話餐廳選用日本雞翼,話好值得試一試。果然,無令我失望 👍🏻厚燒牛舌 - 燒牛舌的話一定要食厚燒! 點解? 因為厚燒,先會食到表面鹹、香、脆同內里腍、滑、Juice嘅口感沖擊 ❤️❤️雞皮 - 香脆又無脂肪嘅雞皮,用黎送酒就真係一流~ 😍日本青椒仔 - 火侯剛好,青椒一啲都唔乾,配埋木魚花,fresh得黎又帶少少木魚嘅鮮味 🤤豚肉蘆荀串 - 薄薄嘅豚肉包住蘆荀,份量嘅配搭令到味道剛剛好,互相都唔會搶左對鋒頭 😆串燒豆腐 - 朋友好意食。不過我本身唔太鐘意食豆腐,但食落左一啖,又幾好味喎 燒白鱔 - 又係我必點之
呢日朋友book左天后清風街嘅碗盛呢間居酒屋食飯

雞皮 - 香脆又無脂肪嘅雞皮,用黎送酒就真係一流~ 😍
燒白鱔 - 又係我必點之選,因為…我真係好鐘意食鱔🤪 白鱔好厚身,香甜、外皮燒得香脆嘅惹味 😆

豚角煮 - 用醬汁炆煮嘅五花腩,一啲都唔油膩,Yummy 😋😋

諗食咁多肉,於是叫左碟蔬菜黎平衡返下。全隻茄子燒 - 係去皮嫁! 我都係第一次食🤪無皮茄子滑嘟嘟、而且入口即溶。最最最估唔到嘅係,配埋薑蓉,仲食出另一種風味,比原味配木魚更突出呢😆😆😆

其實呢間居酒屋仲有個特別之處,就係佢可以叫拉麵食,唔使出去再續一波。我地呢次就叫左個餐廳推介嘅 明太子牛油撈飯 - 細細嘅一碗放了大大份嘅明太子,同飯底嘅牛油撈勻后,香氣撲鼻,牛油同明太子真係絶配

下次等我星期五黎,放開懷抱飲下酒,一定更正~!
2021-10-08 211 瀏覽
好朋友生日飯唔敢馬虎,search IG睇倒天后有高質居酒屋決定試下~餐廳地點喺清風街,menu 種類都幾多,有串燒、一品料理、炸物、燒物同主食等。 傳統日式裝潢,座位濶落舒適,店員細心介紹有禮,讚!我地兩個都想食串燒,點左D店員推介嘅(由左至右): 🍢黑松露醬雞肉棒 🐓 $55 香濃嘅黑松露醬,配搭軟嫩嘅雞肉加上雞軟骨,食落口感豐富仲好juicy!🍢明太子沙律醬雞肉捧🐓 $50 , 同黑松露醬相比味道相對清新爽口,吃出雞肉捧另一番味道!  🍢紫蘇芥末豬五花腩🐷$38紫蘇葉香氣撲鼻!配上芥末一齊食中和左五花腩嘅油脂!相當美味!🍢雞皮🐓$28 去日本食串燒最愛嘅雞皮,呢度燒到好鬆脆!唔錯!🍢豚肉蘆筍串 🥬$32  鹽燒嘅豚肉加上蘆筍嘅鮮味,清爽!🍢燒白鱔🐟$78個人推介燒白鱔,唔好睇佢白雪雪!咬落去簡直驚喜!薄薄嘅外皮十分脆口,肉裡嘅魚肉非常嫩滑!輕輕調味就引出鱔嘅鮮味!正!🍢牛小排配蘿蔔蓉醋 $45 牛小排肉味香濃,保留豐富肉汁!配埋蘿蔔蓉醋一齊食好清新!🍢汁燒雞中翼🐓$36 冇人唔鐘意食嘅雞翼無敵好味!🍢大蔥雞肉串 $28 大蔥燒到剛剛好,雞肉加上鮮甜醬汁!好味!🥗魷魚薯蓉沙律 HK

我地兩個都想食串燒,點左D店員推介嘅(由左至右):

🍢豚肉蘆筍串 🥬$32  鹽燒嘅豚肉加上蘆筍嘅鮮味,清爽!

🍢汁燒雞中翼🐓$36 冇人唔鐘意食嘅雞翼無敵好味!

🥗魷魚薯蓉沙律 HK$88
頂層有搶鏡嘅溏心蛋,中間嘅薯蓉波波唔會超重牛油味!食落軟綿細滑薯仔味濃,下一層有爽口魷魚!口感豐富清新!

🍱原條鰻魚丼 $188
上枱時睇倒一條比丼飯盒仲要巨型嘅原條鰻魚,當堂比佢嚇一嚇!實在性價比太高!鰻魚除左長之外,仲係幾厚肉!外皮燒到焦香,魚肉新嫩軟滑非常肥美。鰻魚汁味道啱啱好,食時唯一小心好多細骨,加埋飯食真係一流!飯量適中,跟飯仲有鰻魚肝同味增湯!

最後點埋日式炒雜菜 $68,同埋  Asahi生啤🍻 啤啤佢!超滿足嘅一餐!!
  • 串燒
  • 魷魚薯蓉沙律
  • 原條鰻魚丼
2021-10-06 161 瀏覽
之前行經天后已經留意到有間新開嘅居酒屋叫「碗盛」,皆因佢個木系門面幾靚,又掛滿燈籠🏮。呢日約咗個自稱鄉下喺日本嘅朋友嚟食晚飯,舒緩下佢啲思鄉情懷🤣。餐廳室內環境設計貫徹居酒屋風格🎌,當中更設有包廂,適合一班人聚會。而我哋就坐咗喺吧枱位置,私隱度高,但位置對正冷氣出風口,愈坐愈凍,建議隨身帶定件外套吧。沖繩水雲漬($68),水雲又稱海發菜,係水藻嘅一種。黑色條狀口感滑溜,又帶點爽口,幾得意,而且配上柑橘醋🍊,酸酸哋,幾開胃。牛小排蘿蔔蓉醋串($45),🐮牛小排一串有三粒,肉質燒完都唔韌,而且個蘿蔔蓉醋汁能畫龍點睛,微酸而不搶味。紫蘇芥末豬五花腩($32),🐷五花腩嘅脂肪比例較高,食落好重油香。紫蘇葉嘅味道好出,蓋過咗芥末味,亦無乜辣味。燒白鱔($68)以及串燒豆腐($28),🐟白鱔幾厚肉,魚皮燒至脆身,魚肉就保持鮮嫩。豆腐亦都幾特別,外層係煙煙韌韌嘅豆卜,內層就係嫩滑豆腐。大蔥雞肉($28)以及雞尾($25),本身想要另外兩款雞肉串燒🐔,但售罄,店員介紹我哋食另外兩款雞串。雞肉同大蔥係朋友,好夾。我第一次食雞尾,原來係雞屁股🙈,其實都OK,幾爽口。汁燒一口牛柳粒($88),🥩牛柳粒份量幾
沖繩水雲漬
牛小排蘿蔔蓉醋串
紫蘇芥末豬五花腩
汁燒一口牛柳粒
汁燒一口牛柳粒($88),🥩牛柳粒份量幾多,調味偏鹹少少,但都算幾惹味同埋肉粒夠多汁。佢仲加入咗生洋蔥同乾蒜片,令牛粒份外香口。
叉燒拉麵
叉燒拉麵($88),🍜拉麵質素唔錯,湯底幾好飲,豬骨湯煮至奶白色,唔油唔膩。叉燒有四片,半肥瘦嘅質感喺口中溶化。麵條偏幼身,富有彈性。最後,伴旁仲搭配咗一細碟辣酸菜,酸酸辣辣,就咁食或者加入湯底都一樣正。
總括嚟講,呢間居酒屋賣嘅嘢食包羅萬有,不過我相信串燒係依度嘅招牌,枱枱都有嗌🍢。由於燒串燒需時,大家要耐心等候啊。