2021-10-06 21 瀏覽
魷魚蒜蓉沙律花朵般漂亮的造型, 爽口彈牙的魷魚, 就像雪白的花瓣, 赤色的溏心蛋像紅寶石 那麼吸引。 薯蓉幼滑加入少許蔬菜粒 增添口感。店員推介的串燒配搭😀😀:明太子雞肉串紫蘇芥末豬五花腩厚燒牛舌燒白鱔串燒豆腐燒冬菇串燒質素甚高, 店員推薦的配搭有心思, 明太子雞肉串 和 紫蘇芥末豬五花腩 絕對是招牌串燒。 五花腩爽口彈牙, 紫蘇芥末平衡了五花腩的油膩感, 味道清新。 微辣的明太子醬, 配上嫩滑多汁的雞肉,惹味又開胃。鮑魚山藥鐵板燒營養豐富的山藥, 蘊含多種維他命, 煮熟後的質感棉黏軟滑, 以大阪燒的方式呈現, 風味獨特 十分吸引。櫻花蝦海鮮炒飯鮮甜美味的元貝, 鮮豔奪目的櫻花蝦, 炒飯 飯質爽身又彈牙, 熱辣辣香噴噴 非常滿足。日本Asahi生啤原裝入口日本生啤, 味道清純甘厚, 特別好味 味道更突出。吟香梅 般若刀店員推介 很特別的梅酒,清酒釀造使用南高梅,特別加入辣椒,甘酸之餘,還帶點辛辣味道。
魷魚蒜蓉沙律

燒冬菇

鮑魚山藥鐵板燒

櫻花蝦海鮮炒飯

日本Asahi生啤
原裝入口日本生啤, 味道清純甘厚, 特別好味 味道更突出。

吟香梅 般若刀
2021-10-05 24 瀏覽
比起繁華熱鬧嘅銅鑼灣,港島約朋友食飯我更鍾意去到小店林立別樹一格嘅天后,而呢一間店無論係裝修、菜式、店員態度都好似令你去咗日本一樣🎏🎏首先入到去就聽到店員熱情嘅用日文同你打招呼,當你踏入佢哋嘅大門就好似去咗銀座地道居酒屋一樣🇯🇵🏮螢光魷魚( $68 )🦑🦑第一次食螢光魷魚,估唔到口感係咁豐富🔥🔥一啖咬落去首先你會感受到海水嘅鹹味,然之後魷魚嘅鮮甜就係你口中爆發🤪以呢個為前菜釋放味蕾實在不錯😝😝餐廳門口位置你會見到有開放式大玻璃廚房望住師傅喺度努力燒烤🔥🍢睇到都流口水,就叫咗幾樣試吓:包括雞腎( $28 )、大蔥雞肉( $28 )、明太子雞肉串( $32)、日本青椒仔( $28 )、串燒豆腐( $28)、紫蘇芥辣豬五花腩( $38 )、厚燒牛舌( $68 )、鹽燒雞中翼( $36 )所有串燒都係即叫即燒,所以等嘅時間有少少耐,但係等待係值得嘅,全部火候拿捏得剛好🥰🥰絕對唔會有燒到乾爭爭嘅情況,其中想特別推介厚燒牛舌💕簡單地用咗少許黑椒調味,師傅手勢好好燒得啱啱好🥓🥓外面唔會太韌,一咬開,牛舌嘅肉汁依然保存咗喺入邊,口腔中充滿咗牛味好正🥳🥳紫蘇芥辣五花腩又係另一必食推介,一啖咬落去有濃郁紫

所有串燒都係即叫即燒,所以等嘅時間有少少耐,但係等待係值得嘅,全部火候拿捏得剛好🥰🥰絕對唔會有燒到乾爭爭嘅情況,其中想特別推介厚燒牛舌💕簡單地用咗少許黑椒調味,師傅手勢好好燒得啱啱好🥓🥓外面唔會太韌,一咬開,牛舌嘅肉汁依然保存咗喺入邊,口腔中充滿咗牛味好正🥳🥳紫蘇芥辣五花腩又係另一必食推介,一啖咬落去有濃郁紫蘇香味,油脂喺口中溶化,加上芥辣同時又可解膩,配搭得好有心思🤩

原條鰻魚丼飯( $188 )🍚一上枱真係嚇親😲😲佢係我見過最大條嘅原條鰻魚丼飯,足足有成隻前臂咁長,而且好肥美,同朋友一開始都話有啲飽可能食唔晒,但最尾都係太好味K.O.晒🤫應該好欣賞佢嘅麵豉湯係好多料,包括左有肉片,蘿蔔,同埋比較少見嘅蒟蒻粒🤗🤗另外有個好得意嘅碗仔裝住左鰻魚肝,都幾好咬口,味道甘香,啱用嚟送酒,估唔到一個鰻魚飯會有咁多驚喜😜

炸蝦天婦羅($98)🦐🦐用上咗刺身級嘅蝦來做天婦羅,大大隻蝦肉又唔會炸得過老,下次要試埋佢其他款式嘅天婦羅先得!
2021-10-04 29 瀏覽
適逢中秋佳節相約友人到維園賞燈, 去之前決定在附近醫一醫肚😋由天后站出發,很快便到了清風街.這裏食肆林立, 眼利的我很快便發現這一間近半年新開的日本居酒屋, 見外面裝潢簇新, 裏面又坐滿客人,便決定一試..見到串燒種類繁多, 忍不住一口氣點了九種嘗試🤩 燒五花腩肥美香脆,配上紫蘇葉芥末可以消除油膩感😌爽口清脆嘅大葱配上汁燒雞肉亦配搭適中 👍燒雞皮,雞軟骨,同埋雞中翼調味剛剛好,重返日本居酒屋嘅味道🇯🇵.🐮👅🐟個人極力推薦燒牛舌和燒白鱔, 兩者皆是厚切,食落啖啖肉. 調味沒有過份花巧,只是簡單的粗鹽和黑椒,便能帶出肉質本身的鮮味🥰.小食方面我們點了明太子汁蛋捲, 蛋捲香滑配上惹味的明太子汁,並可自行灑上柴魚碎和紫菜碎增添風味🤗.主食是火灸牛小排拉麵, 小排牛味香濃,肉質軟淋,配上自家淆製豬骨濃湯, $118絕對係超值之選😎.⭐️性價比:4/5星💰人均:$250港元

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$250港元
2021-10-03 21 瀏覽
門口以淺色嘅木為店門裝修,掛上一排燈籠,再以一個相當日系嘅座地燈箱作為店名招牌,簡單而隆重地帶出一陣日和情調。事前book咗位,但去到好好彩有房坐榻榻米座位,環境好舒服,夠安靜得嚟幾有私隱,好適合都朋友喺到邊食邊傾。店員都好熱心咁推介左啲佢哋餐廳嘅特色菜。首先點左份魷魚薯蓉沙律為前菜,賣相雖然唔算好有驚喜,薯蓉沙律份量夠多,味道夠新鮮。食住前菜都諗住叫杯酒,店員介紹左佢哋店精選嘅梅酒,係款幾特別係梅酒,叫吟香梅般若刀,味道飲落似一般梅酒,夠清甜有梅味,但特別在於後勁,會有一陣辣辣地刺激喉嚨,所以飲落又幾過癮,隻辣又唔會持續太耐,為好飲嘅梅酒加多一個層次。佢哋都如一般居酒店咁都不同嘅串燒,雞豬牛各款都有唔同種類,咁我哋都點左幾款嚟食下。整得火喉都控制得幾好,其中比較出色嘅係燒白膳,入口啖啖肉,又夠肥美;另外紫蘇梅醬雞肉串味道都幾有特色,重濃濃嘅紫蘇味。然後到主食點左個長崎拉麵,店員都有提到佢哋拉麵湯底係唔用味精,果然食落又真係幾清,但又唔會唔夠味,不過就唔係好岩平時食開濃烈口味嘅人。另外成碟拉麵都加左好多菜做湯料,令到呢個都算係清清地健康之選。最後加左客鮑魚山芋鐵板燒,以圓形鐵板上,份量

最後加左客鮑魚山芋鐵板燒,以圓形鐵板上,份量都算幾多,鮑魚切片鋪面,配埋沙律醬同燒汁,食落感覺似大阪燒。因為用鐵板上,餅底增加左份焦香感,更加惹味。
2021-09-13
【串燒一流🍡🍢居酒屋🏮】明天開始又連放3天!開心仔~🤩🤩🤩 今晚一於食餐好既~ 為美好假期展開序幕🕺💃🏻💃🏻📍麻醬棒棒雞沙律開胃嘅麻醬配爽脆嘅青瓜絲同埋嫩滑嘅雞肉,雞肉有調過味,食起嚟都幾開胃🍢🍡🍢嚟得居酒屋梗系要食串燒,餐廳計好時間,一次過送上枱🪄📍免治雞肉棒 🐓系雞肉入邊有啲雞軟骨,識落口感豐富,點埋生雞蛋醬油食幾好食📍雞中翼(鹽燒)雞皮燒到脆卜卜。咸咸香香幾惹味📍厚燒牛舌 ❤️外脆內軟,食落系爽口彈牙📍紫蘇芥末豬五花腩食咗芥辣嘅味道但系唔算攻鼻,估唔到夾埋紫蘇葉個感覺又幾特別📍燒白鱔最鐘意就系燒白鱔,皮脆肉嫩,少少調味更加帶出到鱔嘅鮮味📍串燒豆腐外邊脆口,加埋醬汁都好惹味📍煙肉廣島蠔串🦪估唔到煙肉+廣島蠔呢個配搭原來系match,煙肉嘅味帶出到蠔嘅鮮味~📍明太子汁蛋捲 🍳 分量都唔少,入口軟滑嘅蛋捲食落有蛋香味,加埋明太子醬汁,少少辣份外惹味📍火炙牛小排拉麵湯底系黑蒜油豬骨湯,好香嘅黑蒜味,湯底幾濃,牛小排軟淋有油香,食完都唔覺得油膩。拉麵都煮得啱啱好,爽口彈牙另外餐廳都仲有一間VIP房,消費夠指定嘅金額就可以book嗰間房,考慮緊下次同屋企人慶祝生日嘅時候嚟☺️☺️☺️碗盛📭 天后清風
【串燒一流🍡🍢居酒屋🏮】

📍麻醬棒棒雞沙律

🍢🍡🍢嚟得居酒屋梗系要食串燒,餐廳計好時間,一次過送上枱🪄

📍免治雞肉棒 🐓

系雞肉入邊有啲雞軟骨,識落口感豐富,點埋生雞蛋醬油食幾好食

📍雞中翼(鹽燒)

雞皮燒到脆卜卜。咸咸香香幾惹味

📍厚燒牛舌 ❤️

外脆內軟,食落系爽口彈牙

📍紫蘇芥末豬五花腩

食咗芥辣嘅味道但系唔算攻鼻,估唔到夾埋紫蘇葉個感覺又幾特別

📍燒白鱔

最鐘意就系燒白鱔,皮脆肉嫩,少少調味更加帶出到鱔嘅鮮味

📍串燒豆腐

外邊脆口,加埋醬汁都好惹味

📍煙肉廣島蠔串🦪

📍明太子汁蛋捲 🍳

📍火炙牛小排拉麵

碗盛

📭 天后清風街9-11號寶德樓地舖
☎️ 29876900
2021-09-29 31 瀏覽
平時唔多黎天后依邊搵食🤣,今日影Dee gor@error😍影到黎中央圖書館附近,咁就search下天后有咩好食,行下行下就見到間幾靚既居酒屋,原來係新開既😲,咁就比佢既裝修吸引左入去😜。🔻麻辣凍豆腐🔻平時麻醬豆腐食得多,依個多埋麻辣🌶,幾過癮🥶。麻香麻辣幾惹味,加埋豆腐凍凍地,一啖食落凍辣麻香齊晒👍🏻🔻火炙牛小排沙律🔻個汁酸甜帶麻香芥末味,完全地帶出左牛小排既味道🤤,食落減少左油膩感之餘又開胃😆,加埋沙律🥗菜,真係開胃之選😋🔻厚燒牛舌,燒白鱔,大葱五花腩,雞翼,雞頸肉,牛油翠玉瓜🔻新鮮熱辣燒起❤️‍🔥,雞頸肉幾得意🤪,食落彈牙煙韌😋,原來幾好食‼️‼️必試‼️‼️,白鱔都係好正😋,魚皮燒得香脆,魚肉實淨鮮甜彈牙👍🏻。牛舌爽口🤤軟綿,翠玉瓜牛油味香濃,真係無介紹錯👍🏻🔻芝士年糕🔻芝士年糕本身都係正野😍,經過燒烤同醬油加持😍,真係想食多幾件🤤🤤,年糕面掛住焦香咸甜既醬油😋,用紫菜包住食,降低膩感👍🏻提升芝士香味,不得了😍🔻牛油明太子拌飯🔻依個正到痴晒線😂,牛油🧈味勁香,同明太子拌勻🤤,食落辣辣地,啖啖明太子充滿牛油香氣‼️‼️推介‼️‼️🔻日本黑豚煙肉🔻依個好特別,少少咸味既煙肉🤤,配搭黃芥辣,幾香幾惹味

🔻日本黑豚煙肉🔻依個好特別,少少咸味既煙肉🤤,配搭黃芥辣,幾香幾惹味,送酒一流👍🏻

🔻豚角煮🔻半咸甜既醬汁係日本🇯🇵既特色😍,豚角煮我會叫佢做日牌東坡肉😂,豚肉煮得軟林入味,帶部份豬軟骨👍🏻,食落有多個口感,配個飯真係唔錯🤤

餐廳係主打食串燒,拉麵同和食,員工安排左個和式房比我地😍,好日本feel 啊🇯🇵,睇餐牌個陣,員工都入黎介紹下佢地既招牌菜,仲會關心下客人個肚餓程度同喜好去推介🥰,好貼心,服務態度好好啊👍🏻
2021-09-28 23 瀏覽
--麻醬棒棒雞沙律💰68作為開胃前菜,相當適合,嫩滑的雞肉和麻醬,還有青瓜絲等搭配的剛好-五花腩💰32瘦肥相間的五花腩肉,是烤肉的不錯之選-大蔥雞肉💰28雞肉很嫩滑,大蔥一起烤時的蔥油也滲透進去雞肉中,推薦喜歡吃烤肉的朋友-雞中翼(鹽燒)💰36是貼心的開邊烤中翼,每一口都很入味-串燒豆腐💰28外酥里嫩,最後還加了醬汁,甜甜的,趁熱吃外皮還有點脆脆的-厚燒牛舌💰68厚切的牛舌,烤得很入味,爽口又不會硬-粟米💰58平平無奇的外表下,是用黃油烤的粟米,讓粟米本身的甜更突顯,意料之外的好吃-原條鰻魚丼飯💰188比巴掌還大還長的鰻魚,份量足,誠意滿滿,整個造型也相對吸精!適合打卡之餘也很好吃,搭配蛋和醬汁味道更濃郁,推薦!

麻醬棒棒雞沙律💰68

五花腩💰32
瘦肥相間的五花腩肉,是烤肉的不錯之選
大蔥雞肉💰28

雞中翼(鹽燒)💰36
是貼心的開邊烤中翼,每一口都很入味
串燒豆腐💰28
外酥里嫩,最後還加了醬汁,甜甜的,趁熱吃外皮還有點脆脆的
厚燒牛舌💰68
厚切的牛舌,烤得很入味,爽口又不會硬
粟米💰58

原條鰻魚丼飯💰188

2021-09-28 19 瀏覽
🍴麻醬棒棒雞沙律 HK$68麻醬已經撈好晒,慳返唔少功夫,雞絲好嫩滑,原來餐廳雞類菜式一律採用日本雞,勝在用料上盛。🍴魷魚薯蓉沙律 HK$88薯蓉唔係西式落重牛油去煮,但都好軟滑,薯味濃,仲夾雜咗甘筍清甜,魷魚都幾柔軟。🍴炒枝豆 HK$38用牛油、黑蒜炒香,送酒一流。🍴日本青椒仔 HK$28、鵪鶉蛋 HK$22、雞尾 HK$25、雞皮 HK$28、燒白鱔 HK$78、厚燒牛舌 HK$68、紫蘇芥末豬五花腩 HK$38、燒明太子 HK$68青椒香而不辣。鵪鶉蛋外層煙韌,内裡軟熟,口感特別。雞尾、雞皮香而不膩,雞尾更多咗一股獨特油香,令我諗起台灣夜市嘅燒七里香。我唔食白鱔,朋友話比平時嗰啲油香更重,似銀雪魚。牛舌夠厚,口感令人滿足,牛味濃郁。五花腩油香豐富,紫蘇芥末清新解膩。明太子充滿鹹香,齋食太濃,配青瓜剛好。🍴火炙牛小排拉麵 HK$118香港非拉麵店出品嘅拉麵多數都好伏,但我呢碗就絕非一般貨色,黑蒜油豬骨湯底由餐廳自己熬煮,無味精,帶沉厚香氣,唔算好鹹,頂級牛小排雪花平均,火炙後油香更突出,牛油令湯底更香,溏心蛋軟滑富蛋香,曲麵條尚算彈牙。🍴Asahi生啤(每杯) HK$78生啤由日本

🍴麻醬棒棒雞沙律 HK$68

🍴魷魚薯蓉沙律 HK$88

🍴炒枝豆 HK$38
用牛油、黑蒜炒香,送酒一流。

🍴火炙牛小排拉麵 HK$118

🍴Asahi生啤(每杯) HK$78
生啤由日本直送,入口清甜爽口,比罐裝辛口更易入口。

📍碗盛
天后清風街9-11號寶德樓地舖
2021-09-28 19 瀏覽
朋友同我都鍾食日本野,今日就去到清風街居酒屋「碗盛」開餐餐廳裝修以和式設計,內部坐位唔算多,有二人為主嘅bar枱、可坐四人卡位,還有一間以榻榻米坐席嘅房間食物選擇多,有沙律、串燒、天婦羅、炸物、板燒、日式小食、拉麵、飯等魷魚薯蓉沙律魷魚新鮮脆口,溏心蛋咸咸地帶蛋香,青瓜爽脆,薯蓉入口綿密,清爽前菜日式串燒,除食材好之外,醬汁調配都非常重要厚厚牛舌軟嫩彈牙,雞翼香脆肉滑,配以黃芥末微酸,令炭燒過的香味更突出白鱔鮮嫩、五花腩油脂清晰,就簡單配以檸檬汁,可減低油膩感,又可帶出白鱔鮮甜免治雞肉棒配醬油加蛋黃免治雞肉棒,配上蛋黃、醬油打勻做成的醬汁,甜甜咸咸又帶蛋香,配搭特別,又好好食芝士年糕,以香脆紫菜包嚟食,口感脆口軟糯,層次豐富明太子汁蛋卷入口先食到明太子咸香味,加上面層微微燒香、嫩滑口感嘅玉子,真係好好食(鍾意食日式玉子的人,一定要試)炸蠔炸蠔香脆,入口蠔味清甜,蘸上特別調配沙律醬,超惹味雜錦天婦羅蝦、冬菇、南瓜、茄子、蕃薯,配以薄薄天婦羅粉漿,清爽唔油膩,尤其南瓜🎃、蕃薯天婦羅,甜甜地,非常好食😋

朋友同我都鍾食日本野,今日就去到清風街居酒屋「碗盛」開餐

魷魚薯蓉沙律

日式串燒,除食材好之外,醬汁調配都非常重要

免治雞肉棒配醬油加蛋黃

芝士年糕,以香脆紫菜包嚟食,口感脆口軟糯,層次豐富

炸蠔
炸蠔香脆,入口蠔味清甜,蘸上特別調配沙律醬,超惹味

• 雜錦天婦羅
  • 明太子汁蛋卷
2021-09-27 19 瀏覽
〰️蒲燒鰻魚丼 $138鰻魚皮帶有微微焦香,肉質肥美。鰻魚汁調味得啱啱好,唔會太重掩蓋左鰻魚本身嘅鮮味~就咁用嚟撈飯都食到停唔到口😆除咗鰻魚之外仲有鰻魚肝,帶點微苦嘅同時有一陣甘香。味增湯入面有肉片、蒟蒻同蘿蔔粒。鰻魚仲長過個盒🤨 $138真係抵到喊〰️日式中華冷面套餐 $113配料多到幾乎將面都覆蓋。面條軟硬適中,配搭上日式芝麻醬,啱哂依個天氣~〰️吉列珍寶生蠔 $45蠔味突出,肉夠飽滿。炸得夠酥脆。〰️日式餃子四件 $38餃子皮薄而且夠香脆,餡料嘅肉汁鮮甜。就咁食唔使加沙律醬都已經好好食😋〰️芝士年糕 $36年糕烤得外面帶點卜卜脆,入面就軟糯,仲有流心芝士。〰️乳酸梳打 💗餐廳設有榻榻米包廂,成個feel好似去左日本咁啊真係!〰️〰️📍 碗盛 (天后)天后清風街9-11號寶德樓地舖
〰️蒲燒鰻魚丼 $138
鰻魚皮帶有微微焦香,
肉質肥美。
鰻魚汁調味得啱啱好,
唔會太重掩蓋左鰻魚本身嘅鮮味~
就咁用嚟撈飯都食到停唔到口😆

除咗鰻魚之外仲有鰻魚肝,
帶點微苦嘅同時有一陣甘香。
味增湯入面有肉片、蒟蒻同蘿蔔粒。

鰻魚仲長過個盒🤨
$138真係抵到喊

〰️日式中華冷面套餐 $113
配料多到幾乎將面都覆蓋。
面條軟硬適中,
配搭上日式芝麻醬,
啱哂依個天氣~

〰️吉列珍寶生蠔 $45
蠔味突出,肉夠飽滿。
炸得夠酥脆。

〰️日式餃子四件 $38
餃子皮薄而且夠香脆,
餡料嘅肉汁鮮甜。
就咁食唔使加沙律醬都已經好好食😋

〰️芝士年糕 $36
年糕烤得外面帶點卜卜脆,
入面就軟糯,仲有流心芝士。

〰️乳酸梳打

💗餐廳設有榻榻米包廂,
成個feel好似去左日本咁啊真係!
〰️〰️📍 碗盛 (天后)
天后清風街9-11號寶德樓地舖

2021-09-27 264 瀏覽
我地今次專登包房嚟慶祝生日,一入到去已經覺得好正感覺好舒服~嗌嗰陣以為係普通梅酒,原來係辣椒梅酒,吞落去先有少少辣幾特別~可以試吓!明太子汁蛋卷:自己加木魚同紫菜上去,蛋卷唔會過老吉列珍寶蠔:侍應叔叔講笑話如果讀得出啲字就請我地食呢碟,我地緊係即刻讀到啦可惜只係講笑不過呢碟炸蠔真係好食!炸得好脆,蠔又唔腥五味雞肉棒拼盤:五味係黑松露醬、柚子芥末醬、韓式辣醬、蛋黃味噌醬同明太子沙律醬,啱啱好一人一條,我唔記得自己食咗咩味,不過印象中都唔錯茄子:正正常常~雜錦天婦羅:炸得好食!唔油膩厚燒牛舌:易咬山芋鐵板燒:呢個有啲飽肚,味道正常鵪鶉蛋:蛋上面有𠝹幾行,等啲汁入到去好味紫蘇芥末豬五花腩:超好食!芥末味唔會好勁,五花腩燒得啱啱好,唔會過老,好味到我地再叫多一次!紫蘇梅醬雞肉:中間係大蔥,即刻好fresh咁芝士年糕:好味!!!個醬甜甜地,年糕好煙韌,芝士都仲係流心咁燒白鱔:我麻麻地白鱔,朋友話好食炸雞軟骨:炸得好脆除咗上面嗰啲,仲叫咗燒翠玉瓜、炸雞皮、炒雜菜同雞泡魚干味道都唔錯!串燒好似都要兩串起,我地幾個都食到好滿足包房有最低消費,大約係二千,我地都輕鬆過到到最後食埋生日蛋糕就超級大滿足,侍
我地今次專登包房嚟慶祝生日,一入到去已經覺得好正
感覺好舒服~

嗌嗰陣以為係普通梅酒,原來係辣椒梅酒,吞落去先有少少辣
幾特別~可以試吓!
辣椒梅酒

明太子汁蛋卷:自己加木魚同紫菜上去,蛋卷唔會過老

可惜只係講笑
不過呢碟炸蠔真係好食!炸得好脆,蠔又唔腥

吉列珍寶蠔

五味雞肉棒拼盤

茄子:正正常常~
茄子

雜錦天婦羅:炸得好食!唔油膩

厚燒牛舌:易咬

厚燒牛舌

山芋鐵板燒:呢個有啲飽肚,味道正常
山芋鐵板燒

鵪鶉蛋:蛋上面有𠝹幾行,等啲汁入到去
好味

紫蘇芥末豬五花腩

紫蘇梅醬雞肉:中間係大蔥,即刻好fresh咁

紫蘇梅醬雞肉

芝士年糕

燒白鱔:我麻麻地白鱔,朋友話好食

炸雞軟骨:炸得好脆

除咗上面嗰啲,仲叫咗燒翠玉瓜、炸雞皮、炒雜菜同雞泡魚干
味道都唔錯!
串燒好似都要兩串起,我地幾個都食到好滿足
包房有最低消費,大約係二千,我地都輕鬆過到

到最後食埋生日蛋糕就超級大滿足,侍應由頭到尾嘅服務都非常好,氹到壽星女好開心

有機會一定再嚟
紫蘇梅醬雞肉
芝士年糕
  • 燒茄子
2021-09-25 23 瀏覽
自從上星期經過天后發現多左好多新餐廳進駐後,今個星期我又趁住假期黎到呢間上次已經bookmark左既日式居酒屋店試下.醬油漬奶油芝士粒粒奶油芝士入口creamy又帶住濃郁既芝士香.加上醬油後唔會過鹹膩,反而帶出一陣鮮味,呢種食法好有新鮮感.燒明太子切成一片片既明太子燒香後係底下放上一片青瓜一齊食輕輕中和一下鹹度.明太子帶住一陣煙燻既鹹香及鮮味,當中帶點微辛口感.作為送酒小食好夾!鹽燒雞中翼雞翼燒得香脆香口,唔會燒得過乾,咬開內裏肉質仍然保持嫩滑及鎖住肉汁.大蔥雞肉雞肉嫩香,雞肉面上塗上一層燒汁,香甜惹味.配上日本大蔥,爽脆又夠甜.厚燒牛舌牛舌火喉掌握得啱啱好,唔會煙得過韌.牛舌入口彈牙爽脆,內裏充滿陣陣牛脂香味.面上灑上少少七味粉令味道更香唔會單調.豚肉蘆筍串外層既豚肉包住翠綠既蘆筍,入口香感受到豚脂香,面豚脂慢慢滲入蘆筍中令蘆筍味道鮮甜得黎又帶有肉香.燒白鱔白鱔肉質香滑不帶魚骨,入口啖啖肉而且帶點魚油香.串燒豆腐豆腐燒得外脆內軟,豆味香濃而且加上燒汁後增添一陣甜香既醬油味.日式soba冷麵成個presentation都好豪華!底下裝住乾冰,送上枱既時候充滿仙氣.除左冷麵外,配料亦有炙

醬油漬奶油芝士
醬油漬奶油芝士

燒明太子
燒明太子

鹽燒雞中翼

大蔥雞肉

豚肉蘆筍串

燒白鱔
白鱔肉質香滑不帶魚骨,入口啖啖肉而且帶點魚油香.

串燒豆腐

日式soba冷麵
成個presentation都好豪華!底下裝住乾冰,送上枱既時候充滿仙氣.除左冷麵外,配料亦有炙燒豚肉叉燒及醬油漬雞蛋.麵條掛上冷麵醬油及日式芥末,味道微甜帶點辛香,清爽得黎又唔會好heavy好適合夏天食!豚肉叉燒入口充滿濃厚豚脂香,油份香而不膩.雖然醬油漬雞蛋黃內裏唔算完全流心,但蛋黃同樣濃郁充滿蛋香.

日本黑豚煙肉
點豚煙肉充滿住陣陣鹹香既smoky香氣,入口唔好好似平時d煙肉咁重油脂,烤香後變得乾身但肉又唔會過柴.加左少少黃芥末減輕肉膩感.
日本黑豚煙肉

Asahi生啤
由日本進口既Asahi入口重麥香唔會過甜,入口夠dry.配搭串燒相當搭配又解渴.
  • 日式soba冷麵
  • 燒牛舌
  • 大蔥雞肉
  • 串燒豆腐
2021-09-24 120 瀏覽
中秋節正日大批市民無懼疫情和限聚令,紛紛湧到觀塘海濱觀賞及跟巨型月球「水中月」打卡,事後卻遺下一大堆垃圾,影響市容;而只有數天壽命的巨型月球最終爆破洩氣,展現「沉沒湖底欣賞月圓」的最高境界。一晚過後,絢麗多彩的熱鬧氣氛過後,在一片凌亂中終歸寂靜,好比「銀碗盛雪」;稀罕難得的銀碗,遇上稍縱即融的白雪,是僅僅短暫的交接,要永恆地留下這一刻是困難的。但在天后的「碗盛」,這裏每晚也重複上演人們湊在一起,吃着美味料理、喝着酒的熱鬧畫面,譜寫盛放團聚時刻。環境:✨門面及店面裝潢均採用簡約的全木設計,近天花的地方擺放了不同品牌的日本酒瓶,配搭日本風情牆身、木桌椅、木屏風跟和風趟門,成功營造出風格一致的和風空間,氣氛寧靜舒適。✨店內亦設有包廂,私隱度高,可滿足食客用餐時的低調與自在。服務:✨職員大多年輕、有活力,態度友善親切,勤力為客人添茶,每次上菜均會耐性地為我們介紹餐點。食物:🥗 麻醬棒棒雞沙律 ($68)✨筆者非常討厭只有綠色蔬菜的沙律,這一碟招牌沙律蠻合筆者胃口!雞肉份量超多,配上爽脆的綠色蔬菜,再淋上冷凍的胡麻醬,清爽開胃。🍗 鹽燒雞中翼 ($28)✨金黃焦脆的雞皮緊緊包覆細緻雞肉,鹽的鹹香

環境:
✨店內亦設有包廂,私隱度高,可滿足食客用餐時的低調與自在。

服務:

食物:
🥗 麻醬棒棒雞沙律 ($68)

🍗 鹽燒雞中翼 ($28)

✨金黃焦脆的雞皮緊緊包覆細緻雞肉,鹽的鹹香滲進肌理每絲纖維,一口咬下肉汁四溢。

🐔 雞頸肉 ($38)
✨相對雞中翼,雞頸肉的肉質更富彈性及嚼頸,味道鮮美。

👅 厚燒牛舌 ($58)

✨可以輕易咬斷的厚燒牛舌蠻柔軟,質地綿密多汁,口感有彈力,在口腔內散發出穿透力強的牛香,鹹味恰到好處。

🐷 紫蘇芥末豬五花腩 ($32)
✨ 經過職人以純熟的手藝去翻面燒烤的五花腩滋滋冒油,肉質柔嫩脆韌,配上紫蘇芥末,多了一份清新的辣勁。

🐟 燒白鱔 ($68)

✨肥美的白鱔被火烤得兩面變色,微微收縮,入口脂香淡淡,肉質鮮美。

🍄 冬菇 ($24)
✨燒冬菇火喉恰到好處,表現平穩,沒有苦澀味。

🍢 串燒豆腐 ($28)
✨抹上醬汁的串燒豆腐有點像臭豆腐的口感,鹹鹹甜甜,合香港人口味。

🍤 雜錦天婦羅 ($108)

✨麵衣炸得酥脆爽口,粉醬不會過厚;食材包括兩件南瓜、兩件茄子、兩隻菇、兩件番薯。
✨當天的組合並沒有海老,較為清淡,適合素食人士。

🍜 長崎拉麵 ($108)

✨豬骨湯底鮮味香濃,不會太濃稠,入口順喉,溏心蛋出色,而海量的蔬菜加上粗麵條,絕對足以填飽兩個人的肚皮。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-09-19
-碗盛🍢為左想營造去日本旅行既感覺果日除左食左古今食Lunch 仲去左天后食碗盛一日2餐日本野😌🇯🇵蘿蔔先生表示:日本野係唔會厭多的呢間碗盛係我之前係附近面試完果陣見到的餐廳裝修係走Minimal 日式寺廟風格入面有好多Zen / Sakura / 竹 / 木既元素畀人一種好peaceful 舒適既感覺睇instagram 見到其實餐廳有2個裝飾得好令既包廂 但好似要特登book 先有🥲🦑魷魚薯蓉沙律 ($88)賣相幾特別 好少可會見到用日式薯蓉、溏心蛋同魷魚去砌成一個塔而薯蓉仲撈埋洋蔥、蘿蔔、青瓜口感層次更加豐富 非常開胃仲要都幾大份😊😊😊🍢串燒 (最印象深刻 真心好出色✨)| 牛小排 ($45) 炭香味好突出 肉汁超豐富 牛香味極重 唔會太乾太硬 幸福滿滿💕配埋柚子蘿蔔醋 完全去左油膩感| 燒白鱔 ($68)皮脆肉嫩 肉質肥美 不用多説✨| 豚肉蘆筍 ($32)口感清爽 燒得好惹味 好正!| 紫蘇葉梅醬雞肉串 ($32)紫蘇葉既香 令雞肉味道提升左一個層次 😌| 明太子雞肉串 ($32)調味剛好 配合得好好味 雞肉仲要多汁✨| 燒粟米 ($58)因為聞到隔離枱好香 所以我地都試下燒
碗盛🍢

呢間碗盛係我之前係附近面試完果陣見到的
餐廳裝修係走Minimal 日式寺廟風格
入面有好多Zen / Sakura / 竹 / 木既元素
畀人一種好peaceful 舒適既感覺

🦑魷魚薯蓉沙律 ($88)
而薯蓉仲撈埋洋蔥、蘿蔔、青瓜
口感層次更加豐富 非常開胃
仲要都幾大份😊😊😊

🍢串燒 (最印象深刻 真心好出色✨)
| 牛小排 ($45)
炭香味好突出 肉汁超豐富
牛香味極重 唔會太乾太硬 幸福滿滿💕
配埋柚子蘿蔔醋 完全去左油膩感
| 燒白鱔 ($68)
皮脆肉嫩 肉質肥美 不用多説✨
| 豚肉蘆筍 ($32)
口感清爽 燒得好惹味 好正!
| 紫蘇葉梅醬雞肉串 ($32)
紫蘇葉既香 令雞肉味道提升左一個層次 😌
| 明太子雞肉串 ($32)
調味剛好 配合得好好味 雞肉仲要多汁✨
| 燒粟米 ($58)
因為聞到隔離枱好香 所以我地都試下
燒到焦糖色 食落真係不得了!
有燒汁既甜+ 粟米既清甜 好味呢~~

🍜灸燒牛小排拉麵 ($118)
好少可會食到牛小排拉面
灸燒牛小排都燒得岩岩好 唔係全熟👍
有少少咬口 但牛肉份量如果再多啲就好🤭
湯底係黑蒜湯 飲落濃郁
但就算我番到屋企都唔覺口渴
應該好似佢地所講既係無味精拉麵 欣賞✨

🦪珍寶炸蠔 ($58/2)
蠔係新鮮而且大大粒的
炸粉係用左麵包糠 唔會太厚
配上日式沙律豬扒醬 滋味呢~

🐙炸墨魚咀 ($58)
墨魚咀煙煙韌韌 同樣炸粉唔厚 都唔錯!

整體黎講

• 燒粟米
  • 串燒
  • 火炙牛小排拉麵
2021-09-23 19 瀏覽
碗盛 - 濃厚日本風居酒屋今日嚟到港島區天后的一間日本菜餐廳,從門面已經看到是日式居酒屋的風格,木系元素加上日式的燈籠,內裏有著和室的設計,更加有榻榻米的座位,濃厚的日本風。魷魚薯蓉沙律$88綿綿的薯蓉加上軟腍的魷魚,還有精髓的溏心蛋。黑蒜牛油炒枝豆 $38香濃的黑蒜味和牛油香炒成的枝豆。紫蘇梅醬雞肉 $32明太子雞肉串 $32牛小排配蘿蔔蓉醋$45汁燒豆腐 $28煙肉溏心蛋 $28燒白鱔 $78蘆筍豚肉串 $32非常精美的串燒擺盤,串燒燒烤時間剛好,完全不會有過乾過柴的感覺。原條鰻魚丼飯 $188超級誇張的鰻魚飯,原條鰻魚,長度足足有手臂一樣咁長,鰻魚啖啖肉,又冇骨,配上鰻魚汁一流。鮑魚山芋鐵板燒 $98仲點咗日式經典的鐵板燒,加入咗健康的山芋,配上大阪燒醬汁、沙律醬和紫菜碎。
碗盛 - 濃厚日本風居酒屋

魷魚薯蓉沙律$88
綿綿的薯蓉加上軟腍的魷魚,還有精髓的溏心蛋。

黑蒜牛油炒枝豆 $38
香濃的黑蒜味和牛油香炒成的枝豆。

紫蘇梅醬雞肉 $32
明太子雞肉串 $32