2022-05-25 1143 瀏覽
之前黎過碗盛食午餐同晚餐,今次第一次黎食甜品,原來呢度都可以黎個甜品下午茶。每人叫左一份窩夫同一杯飲品。藍莓窩夫 $88 另加一藍莓窩夫一客兩件,擺盆好似一個笑臉。每件窩夫用一支雪條棍插住,方便好似食雪條咁用手食。呢度既窩夫本身係凍同偏煙韌既質感。窩夫上面加左一層藍莓果醬同大量鮮忌廉,再加上大大粒新鮮藍莓同彩色碎朱古力,最後灑上少量糖霜。伴碟有藍莓醬同彩色朱古力碎。食落藍莓醬十足,甜甜地又有大量忌廉,好邪惡。綠茶窩夫漢堡 $88 另加一聽個名都已經好有氣勢,原來係將窩夫擺到好似漢堡。下底個塊窩夫搽上大量紅豆,加上白玉同綠茶丸子各兩粒,同大量好滑溜既綠茶忌廉,最後灑上糖霜同綠茶粉。丸子非常煙韌,同紅豆,香滑綠茶忌廉同窩夫一齊食就有多種口感同味道。伴有兩件綠茶蕨餅,質素都唔差,同更多綠茶忌廉。呢個甜品都唔錯。清爽乳酸特飲 $28 另加一清爽乳酸特飲係神秘既紫色,上面有一條裝有紅色液體既膠管,服務員叫我地擠落去先飲,另外仲有一件檸檬。一定要攪拌好先飲,飲落提子味重,唔過甜,下底仲有透明爆珠食,爆珠入面係乳酸味,正喎。百香果烏龍凍茶 $28 另加一百香果烏龍凍茶飲落帶淡淡茶味,唔會太苦,最正係

每人叫左一份窩夫同一杯飲品。

藍莓窩夫 $88 另加一

綠茶窩夫漢堡 $88 另加一

清爽乳酸特飲 $28 另加一

百香果烏龍凍茶

百香果烏龍凍茶 $28 另加一
百香果烏龍凍茶飲落帶淡淡茶味,唔會太苦,最正係配爆珠一齊食,酸甜乳酸味中和一下茶味非常夾,入面仲有兩片青檸。

總括而言,窩夫款式有創意,窩夫同飲品定價都唔會太高。
2022-05-25
百香果烏龍凍茶
2022-05-24 72 瀏覽
見到呢間居酒屋裝潢幾日式又有榻榻米幾特別, 就入黎試吓~ Set lunch用木製格仔盒裝住好有日式便當🍱feel 好得意🥰👉🏻叉燒拉麵配無味精豬骨濃湯$108前菜:凍豆腐好fresh 時令小食:泡菜微辣叉燒拉麵有3塊半肥瘦叉燒, 有炭燒味, 調味唔錯麵條有嚼勁, 唔係細麵亦唔係沾麵個隻咁粗. 豬骨湯幾香, 唔油膩, 應該真係無味精👉🏻海鮮拉麵配蝦油味噌湯 $118有2隻大蝦, 2 隻青口 湯底幾香, 同樣地唔油膩+唔厚重, 飲完唔會口渴呢兩個lunch set 係幾抵食, 再飲埋個蔬菜麵豉湯, 食完好飽🤣👉🏻北海道芝士年糕 $36有兩件, 新鮮炸起, 皮薄身, 冇乜麵粉, 芝士入口即溶總括卡位坐得好舒服, 個後生男waiter主動+有禮貌居酒屋嘅拉麵黎講算幾好 Lunch set 其實除左有拉麵, 仲有soba/udon/飯, 都幾多選擇幾吸引. 網上睇dinner menu 好似仲正, 如果一班frd黎食, book 榻榻米房個vibe仲更加日本風情🥰
見到呢間居酒屋裝潢幾日式又有榻榻米幾特別, 就入黎試吓~
👉🏻叉燒拉麵配無味精豬骨濃湯$108

前菜:凍豆腐好fresh
時令小食:泡菜微辣

叉燒拉麵有3塊半肥瘦叉燒, 有炭燒味, 調味唔錯

👉🏻海鮮拉麵配蝦油味噌湯 $118
有2隻大蝦, 2 隻青口
湯底幾香, 同樣地唔油膩+唔厚重, 飲完唔會口渴

👉🏻北海道芝士年糕 $36
有兩件, 新鮮炸起, 皮薄身, 冇乜麵粉, 芝士入口即溶

總括
卡位坐得好舒服, 個後生男waiter主動+有禮貌
居酒屋嘅拉麵黎講算幾好
而家越出越多唔同嘅日式便當餐🍱,打卡靚之餘,又啱晒細食一族,因為每樣餸少少哋份量啱啱好😚 而身為拉麵控嘅我今次同樣都係介紹拉麵!不過係拉麵crossover便當盒,性價比仲要幾高下!🍜 招牌叉燒拉麵 配 無味精豬骨濃湯 $108身為肉類愛好者嘅我,梗係嗌返招牌叉燒拉麵!一上到嚟,真係俾佢三大塊叉燒嚇親😱 遮住哂成碗麵,叉燒肥瘦均勻,加上都幾厚身,咬落去油脂好香,好滿足😌️ 麵係幼麵嚟,幾彈牙,而湯底真係無落到任何味精,偏淡少少🤔 成個便當仲跟咗兩款配菜同好足料嘅麵豉湯,食完勁飽!🍜 海鮮拉麵 配 蝦油味噌湯 $118另一款拉麵都唔輸蝕,男友嗌咗呢個海鮮拉麵又係好多配料!以為佢得一隻大蝦🦐?其實入面仲收埋多隻同樣size嘅蝦🫢 仲有兩隻青口仔加溏心蛋,呢碗拉麵根本就係食餸🤣 麵質係一樣,但佢個湯底就相對濃好多,蝦味好重,幾好飲!🍹清爽乳酸特飲 $28另外仲嗌咗乳酸飲品,嚟到原來係蝶豆花益力多,仲加咗啲爆爆珠,酸酸甜甜咁,夏天飲啱哂😎總括而言,呢間日式餐廳環境好靚,係和風嘅設計,而嘢食性價比又幾高,無諗過百零蚊鬆啲嘅拉麵竟然有咁多餸,食到超飽😝

🍜 招牌叉燒拉麵 配 無味精豬骨濃湯 $108

🍜 海鮮拉麵 配 蝦油味噌湯 $118

🍹清爽乳酸特飲 $28

招牌叉燒拉麵 配 無味精豬骨濃湯
海鮮拉麵 配 蝦油味噌湯
招牌叉燒拉麵 配 無味精豬骨濃湯
海鮮拉麵 配 蝦油味噌湯
清爽乳酸特飲
和風竹林/櫻花主題🎋爆餡芝士豬扒🧀日系家庭定食!-日本終於開關了,跟小型旅行團就可以去,田中早兩日都跟團去咗,不過下一站係天后。除咗竹林主題,呢到仲有櫻花主題,不過田中就冇入到。而嘢食方面,田中揀咗全日套餐定食,午餐晚餐都啱!-🍜叉燒拉麵定食 配無味精豬骨濃湯 ($108)睇相都見到,叉燒肥瘦分明,帶微微焦香,豬骨湯底出奇地濃郁,非常驚喜。🍱日本原條香煎花魚定食 ($118)肥美甘香花魚,嫩滑又帶魚油脂香,而每個套餐都係全套定食,配前菜、小食、吸物,非常精緻。🍖芝士吉烈豬扒 ($48)極邪惡嘅芝士豬扒,外酥脆內嫩滑,足料芝士唔留手,如果更流心就更好,不過芝味一樣濃厚。🦪日本珍寶吉烈炸蠔 (2件 $58)非一般大嘅珍寶炸蠔,呢到嘅炸物非常酥脆,而炸蠔外脆內Juicy,值得一試。🧀北海道芝士年糕 (2件 $38)田中最愛嘅邪惡炸物,外脆內軟,煙韌外層,滿滿流心芝士。🍹清爽乳酸特飲、🍵百香果烏龍凍茶 ($28)而飲品方面非常打卡able,除咗顏色豐富,兩杯都有爆爆珠,非常有層次。👍🏻8/10
和風竹林/櫻花主題🎋爆餡芝士豬扒🧀日系家庭定食!

🍜叉燒拉麵定食 配無味精豬骨濃湯 ($108)

🍱日本原條香煎花魚定食 ($118)

🍖芝士吉烈豬扒 ($48)

🦪日本珍寶吉烈炸蠔 (2件 $58)

🧀北海道芝士年糕 (2件 $38)
田中最愛嘅邪惡炸物,外脆內軟,煙韌外層,滿滿流心芝士。

🍹清爽乳酸特飲、🍵百香果烏龍凍茶 ($28)

👍🏻8/10
2022-05-21 59 瀏覽
近日日yen好平,不過未返得鄉下 一 日本,唯有去天后碗盛吃個特式日本料理,幻想自己去了日本。餐廳很光猛潔淨,怖置優雅,充滿日式風情。食物選擇不少,我豪不猶豫先點了招牌叉燒拉麵配無味精豬骨濃湯套餐。嘩,招牌叉燒三大塊,舖滿成碗拉麵,拉麵份量大,果然是「碗盛」,名符其實!每片叉燒都有烤過,糖心蛋亦是剛剛好,豬骨湯香濃,吃得出厨師用心製作。朋友喜歡海鮮拉麵配蝦油味餐,對它讚口不絕。兩隻彈牙大蝦,舖滿整碗拉麵,份量十足,湯底也是用心製作,性價比高。

餐廳很光猛潔淨,怖置優雅,充滿日式風情。

遠遠被餐廳門外一排燈籠🏮吸引咗為食妹👧🏻入去幫襯🥰。款款午市套餐包括有前菜+時令小食+精選餐湯+主食😍。選擇多多有十二款套餐。唔夠飽仲可以點埋小食😬。兩款定食配搭嘅前菜小食餐湯絕不欺場❤️‍🔥。海鮮拉麵配蝦油味噌湯🍜有大大隻蝦。蝦頭仲有蝦膏Tim🤤。拉麵有嚼勁。隔咗陣先食都唔會淋bear bear👏。原條日本蒲燒鰻魚定食🍱Omg…霹靂無敵大鰻魚🤩。上枱見到真係嚇親。香甜鰻魚肉厚嫩滑。忍唔住一啖接一啖🤤。
遠遠被餐廳門外一排燈籠🏮吸引咗為食妹👧🏻入去幫襯🥰。
兩款定食配搭嘅前菜小食餐湯絕不欺場❤️‍🔥。
海鮮拉麵配蝦油味噌湯🍜
原條日本蒲燒鰻魚定食🍱
2022-05-20 59 瀏覽
餐單上的格仔錦盒套餐有不同的組合,包括冷熱、麵飯、肉類海鮮都有,賣相都很精緻。 今次試一試招牌推介的「招牌叉燒拉麵配無味精豬骨濃湯」套餐 $108,包含前菜、時令小食、餐湯及主食。用木製格仔錦盒盛載,賣相很和風。 這個拉麵標榜無味精湯底,感覺健康,吃後不覺口喝。雖然看似細細碗,但原來份量頗多,叉燒又大又厚,對我來說夠飽肚呢。 這裏環境舒適,除了有卡座位、二人面壁位,還有幾間私人日式和室,適合各種組合的聚餐,可以偽遊日本。

2022-05-19 46 瀏覽
平時,去天后食野,通常預左要差唔多人均$400左右,又估唔到係清風制呢頭竟然會有間日本餐廳夜晚都仲有dinner set🥰性價比好高!招牌叉燒拉麵🍜:叉燒食落軟淋又入味,仲有成2大片。而個湯底係用左無味精既豬骨濃湯,所以食完之後唔會覺得口渴,以呢個價錢黎講又估唔到咁真材實料,不錯!另外,成個set仲伴有凍豆腐、泡菜同埋麵豉湯,份量十足日本吉列拼盤配自家製醬汁蕎麥麵🍱入面有2件吉列炸蝦、2件魷魚同埋一大件炸魚,食落香脆,炸漿適中。炸蝦幾爽彈、而炸魚既肉身都好嫩滑!配合健康既蕎麥麵,好滿足!成個定食仲有凍豆腐、麵豉湯做前菜,食完真係已經飽曬!

2022-05-19 33 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑 每次行過天后都見到呢間裝修精緻嘅日本餐廳🇯🇵今次終於有機會食到啦!餐廳入面裝潢偏日式和室風格,以木系簡約設計為主,感覺好舒適🪵座位寬敞,有四人卡座,仲有兩間榻榻米房,極具私隱度,啱哂一班朋友聚會🙋🏼‍♀️✅叉燒拉麵配無味精豬骨濃湯餐廳推出咗lunch set🍱前菜、味噌湯等豐盛嘅菜式裝係一個木盒入面,風味十足✨拉麵湯底非常濃郁,層次豐富,而且無落味精,可以感受到師傳嘅用心👨🏻‍🍳拉麵麵質軟韌適中,配埋兩大塊半肥瘦嘅叉燒更滿足🐷✅日本吉列拼盤配自家製醬汁蕎麥麵有炸蝦、魷魚同池魚🦐每樣食材都被薄薄一層吉列炸衣包裹,口感鬆脆同時保持肉質滑嫩,特別係池魚天婦羅🐟魚肉炸完依然軟嫩同唔乾身,出色👍🏻蕎麥麵有一股獨特嘅清香味,沾上冷麵汁後滑溜爽口,好適合夏天消暑☀️

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅叉燒拉麵配無味精豬骨濃湯

✅日本吉列拼盤配自家製醬汁蕎麥麵
2022-05-18 26 瀏覽
天后又有新食肆,日本菜啊!香港人的至愛。暫時去不了日本旅行,食住日本野當去咗先啦。地方不算大,裝潢設計好有日本風格。新味の體驗前菜 + 時令小食+ 餐湯+主食海鮮拉麵,蝦油味噌湯濃,濃….飄過鮮香。味噌湯底己經濃味,再加入蝦湯原素,濃郁鮮香另人難以抗拒。麵條爽彈,掛湯不錯。二隻大蝦,啖啖肉,又爽又彈,蝦膏爆燈。全隻流心蛋,蛋香四溢。前菜是蓮藕泡菜,辣辣地,爽口惹味。另一款是豆腐,香滑,少少酸醋汁,開胃。
天后又有新食肆,日本菜啊!香港人的至愛。
暫時去不了日本旅行,食住日本野當去咗先啦。
地方不算大,裝潢設計好有日本風格。

新味の體驗
前菜 + 時令小食+ 餐湯+主食
海鮮拉麵,蝦油味噌湯
濃,濃….飄過鮮香。
味噌湯底己經濃味,再加入蝦湯原素,濃郁鮮香另人難以抗拒。
麵條爽彈,掛湯不錯。
二隻大蝦,啖啖肉,又爽又彈,蝦膏爆燈。
全隻流心蛋,蛋香四溢。

前菜是蓮藕泡菜,辣辣地,爽口惹味。

另一款是豆腐,香滑,少少酸醋汁,開胃。
2022-05-18
2022-04-08 173 瀏覽
負責人說這就是他們的豬排。1mm 厚的豬肉片,中間夾不知所謂的芝士,飲粉炸了就叫吉列豬排?沒吃過不是豬排的豬排。疫情之後再開店,第一次幫襯。不知疫情之前是什麼樣? 叫我怎麼相信OpenRice的評價?
2022-02-24 202 瀏覽
There are quite a few izakayas in Tin Hau and Matane is one of the newer ones. Came here for lunch. Ordered Japanese Kabayaki whole eel donburi set 原條日本蒲燒鰻魚丼飯 $148 . The set comes with soup, salad and a snack to choose from the menu. What a happy surprise 😀 to be getting such a huge plate of Japanese eel (unagi) on rice. I thought it would have come the usual bento 🍱 box style 🤣 . The eel was quite delicious but I was rather disappointed as the rice was a little raw (not well cooked).

Japanese Kabayaki whole eel donburi 原條日本蒲燒鰻魚丼飯 Set
2022-02-24 100 瀏覽
暫時未有晚市,如果必要外出食飯都盡量揀啲比較少人流既餐廳,又或者座位比較寛闊,感覺會安全少少。說回碗盛,上次到訪是晚餐,不曉得下午也會有lunch set, 地理位置方便,裝潢也是走日式簡約風,串燒日食也高質。軟殼蟹配蟹子清酒忌廉意大利飯 $128 Fusion得來好出色既日式risotto!驚喜既係除左蟹子,飯與飯粒中間都有好多蟹肉,即刻覺得好抵食,而且飯粒軟硬適中,估唔到一間日式餐廳都可以handle到慢煮豬軟骨配日本豬骨濃湯稻庭烏冬 $98超腍既豬軟骨肉而且好入味,啖啖肉,湯底濃郁仲煮到烏冬都索哂啲味小食:吉列炸蠔、流心芝士薯仔年糕 、吉列次魚配三文魚子海鮮沙律醬 - 好喜歡個醬酸酸味味好開胃,亦可中和炸物之油膩感—————————————————碗盛 (天后)天后清風街9-11號寶德樓地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography

軟殼蟹配蟹子清酒忌廉意大利飯 $128

慢煮豬軟骨配日本豬骨濃湯稻庭烏冬 $98

小食:

—————————————————

碗盛 (天后)
天后清風街9-11號寶德樓地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #天后美食

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2022-02-12
  • 芝士年糕
  • 麻醬棒棒雞沙律
2022-02-20 59 瀏覽
上次喺天后食飯已經留意到依間喺清風街別樹一格、日系裝修嘅碗盛-今次適逢午市有唔少丼飯同日式西餐等嘅選擇,一於試一試😋午市套餐包餐湯、沙律、小食,麵豉湯正常發揮,和風沙律有油醋汁外仲落咗少許黑胡椒同七味粉,冇咁單調。小食揀咗炸餃子同炸芝士-餃子餡有胸軟骨,咬落脆口幾得意;一口芝士就用咗金文拔芝士,唔係拉絲而係軟滑creamy咁嘅,我幾鍾意呢!嚟到主食蒲燒鰻魚飯,原條上夠wow!平時覺得鰻魚飯好難會唔好食,不過餐廳亦冇馬虎,鰻魚邊燒得脆脆地,上面鋪上紫菜木魚絲,下面就墊住蛋絲,另外附上蒲燒醬汁可以自由添加,食晒啲飯仲有好大舊鰻魚可以慢慢食~天使麵除咗兩隻蟹鉗外仲混咗蟹肉蟹籽喺裏面,加上味道較重嘅蘆筍、蒜片、紫洋蔥同蕃紅花,雖然湯汁未算濃但都夠味。巨峰梳打、乳酸梳打加咗冰所以唔會太甜,解渴啱晒~順帶一提餐廳入面幾多卡位,疫情下想出去食都係一個比較放心嘅選擇👍🏻

炸一口芝士、日本炸胸軟骨餃子

原條日本蒲燒鰻魚丼飯
原條日本蒲燒鰻魚丼飯

日本松葉蟹肉配蘆筍蟹籽濃湯天使麵

巨峰梳打、乳酸梳打加咗冰所以唔會太甜,解渴啱晒~
巨峰梳打、乳酸梳打

2022-02-11 76 瀏覽
最近少食日本菜,見清風街有一間新開嘅就去試😆 裝修以木系為主,下午去有定食😆 最近仲有新年午餐錦盒🍱 有幾款前菜、主食同甜品😍 賣相精美,性價比高😋.🐅多虎虎添翼.午餐錦盒 : 新年午餐錦盒包括:-日式金箔豚肉生薑燒飯-自家製蒜味蕃茄沙律-角切魚生-日式天婦羅(吉列蝦&吉列池魚)-日本時令甜品.❤️原條日本蒲燒鰻魚飯 $148: 炸一口芝士-配日式麵豉湯+時令沙律+$6 可口可樂.鰻魚大厚肉👍🏼 油脂豐富🤤 大條到要卷起😇沾滿濃郁醬汁嘅鰻魚肉,甜度剛好之餘,份量又多,配日本珍珠米同蛋絲一流😋上面仲有紫菜絲同木魚碎好滿足☺️
🐅多虎虎添翼.午餐錦盒
: 新年午餐錦盒包括:
-日式金箔豚肉生薑燒飯
-自家製蒜味蕃茄沙律
-角切魚生
-日式天婦羅(吉列蝦&吉列池魚)
-日本時令甜品

❤️原條日本蒲燒鰻魚飯 $148
: 炸一口芝士
-配日式麵豉湯+時令沙律
+$6 可口可樂

鰻魚大厚肉👍🏼 油脂豐富🤤 大條到要卷起😇
沾滿濃郁醬汁嘅鰻魚肉,甜度剛好之餘,
份量又多,配日本珍珠米同蛋絲一流😋
上面仲有紫菜絲同木魚碎好滿足☺️