. ❍˚ ·* . 加上木格子盤的日式料理感覺似多了一份儀式感平日的午市提供多款熟食套餐 前菜+小食+餐湯+主食 份量也相當『碗盛』友人首點的鰻魚飯味道正常 魚身肥潤軟腍食下去感覺較一般的略為油膩 醬汁也偏濃稠加上巨型份量 完全足夠三人分享反而本身期望不高的吉列拼盤 味道卻意外不錯魷魚 蝦 池魚 材料的鮮度和口感不俗 有驚喜池魚更是完整的厚肉 高温油炸鎖住魚脂肉汁 三款的炸衣輕薄且平均 嚐岀新鮮即炸的薄脆乾身幼身蕎麥麵沾上不太鹹的自家製醬汁 頓然清爽舒適感大增若果再訪 必要訂上他們家的榻榻米房間 • 竹 當是滿足一下對京都嵐山的慾望𓌄 𓌄𓌄𓏭𖤥 碗盛天后清風街9-11號寶德樓地舖༶ 原條日本蒲燒鰻魚丼飯 ₁₆₈༶ 日本滑蛋吉列芝士豬扒定食 ₉₈༶ 日本吉列拼盤配自家製醬汁蕎麥麵 ₁₀₆༶ 巨峰梳打₊₁₆༶ 乳酸梳打₊₁₆𓏭
. ❍˚ ·* .

加上木格子盤的日式料理
感覺似多了一份儀式感
平日的午市提供多款熟食套餐
前菜+小食+餐湯+主食 份量也相當『碗盛』
友人首點的鰻魚飯味道正常 魚身肥潤軟腍

༶ 巨峰梳打₊₁₆
༶ 乳酸梳打₊₁₆
𓏭
2022-06-17
人生就好似啤牌咁,起手副牌係好係壞,就注定你係贏定輸。既然係命運,咁咪順其自然,活在當下囉。當然你可以打逆境牌,輸少當贏,又唔係話唔得,但人本是人,不必刻意去做人,倒頭來自討苦吃,呢D咪苦行僧囉。👇📌前 菜 -▪️ 麻 辣 果 仁 沙 律  - $72▪️ 日 本 醬 油 魷 魚 軟 骨 - $42▫️ 前菜嗌左兩款,一款係「麻辣果仁·沙律」,另一款係「日本醬油·魷魚軟骨」。前者沙律夾雜住沙律菜再連埋果仁一齊食,帶少少自家製麻辣醬汁,清新得黎風味十足;而後者魷魚軟骨食落煙煙韌韌,好有咬口,加埋日本醬酒調鮮,整體份外惹味!📌小 食 -  ▪️ 日 本 燒 鱈 魚 棒 - $48▪️ 焗 芝 士 忌 廉 三 文 魚 大 啡 菇 - $68▪️ 北 海 道 薯 蓉 芝 士 年 糕 - $38/2件▫️ 小食方面亦絕對無失望,事關樣樣都咁出色,「日本·燒鱈魚棒」燒得岩岩好,入口夠爽身,魚乾鮮味亦夠突出,唔錯;「焗芝士·忌廉三文魚大啡菇」份量夠大,兩個人share岩岩好,大啡菇本身夠juicy,加上面頭有火炙過既三文魚同忌廉、芝士,口感相當豐富;最後「北海道薯蓉·芝士年糕」裡面帶住食到半溶既芝士香,加上薯蓉口
人生就好似啤牌咁,起手副牌係好係壞,就注定你係贏定輸。

既然係命運,咁咪順其自然,活在當下囉。當然你可以打逆境牌,

輸少當贏,又唔係話唔得,但人本是人,不必刻意去做人,

倒頭來自討苦吃,呢D咪苦行僧囉。👇
📌前 菜 -
▪️ 麻 辣 果 仁 沙 律  - $72

▪️ 日 本 醬 油 魷 魚 軟 骨 - $42
日本醬油·魷魚軟骨

前者沙律夾雜住沙律菜再連埋果仁一齊食,帶少少自家製麻辣醬汁
麻辣果仁·沙律

清新得黎風味十足;而後者魷魚軟骨食落煙煙韌韌,好有咬口,
加埋日本醬酒調鮮,整體份外惹味!

📌小 食 -
▪️ 日 本 燒 鱈 魚 棒 - $48

▪️ 北 海 道 薯 蓉 芝 士 年 糕 - $38/2件

日本·燒鱈魚棒

兩個人share岩岩好,大啡菇本身夠juicy,加上面頭有火炙過既三文魚忌廉
焗芝士·忌廉三文魚大啡菇

加上薯蓉口感軟綿綿,一啖過過足口癮。

📌主菜 -
▪️ 香 煎 三 文 魚 鰭 - $78

▪️ 海 鮮 什 菜 鍋 - $168
海鮮·什菜鍋

▫️ 最後主菜不得不食呢個「香煎·三文魚鰭」,魚肉煎得岩岩好,
口感滑溜得黎,中間油香同肉汁夠平均,絕對係我食過暫時最高質之一;

而「海鮮·什菜鍋」一次過食勻冬菇豆腐娃娃菜甘荀腐皮青口
海鮮·什菜鍋

赤蝦日本蒟蒻,全部配菜吸收哂成個蝦味噌煮過既湯底,果種鮮味
海鮮·什菜鍋

真係濃郁到食唔到停口,加上赤蝦肉質爽彈,蝦頭滿滿既蝦膏,
呢個價錢食到咁高質素既日本菜,認真唔話得!
2022-06-16
2022-06-16 991 瀏覽
天后A2一帶好多好嘢食 今次黎呢個matane 試吓舖頭外觀俾人感覺幾high class 好似人哋omakase咁🏮入面好暖色系 有lunch menu 主要分飯或麵 麵就拉麵 冷麵 冷烏冬 每個可以跟set 包一個前菜 時令小食 精選餐湯▶️ 海鮮拉麵配蝦油味噌湯 ($118)賣相相當靚仔 隻蝦俾想像中巨型🦐仲要有兩隻麵份量都好多 之後仲有隻半熟蛋蝦油味噌湯蝦味非常香濃👍🏻一上枱已經聞到 仲要遍杰 掛住啲麵入口🤤同埋感覺唔太鹹🍜拉麵質感一般 少少煙韌但未至於好出色 不過就真係多謝個湯令佢好入味🦐兩隻大蝦都好正!雖然狼狽少少 要用手搣殼 然後啲殼都幾痴肉 搞咗五分鐘😂不過佢肉質非常彈牙爽口 食落有蝦嗰種海水鮮味 仲包埋蝦膏添 一搣爆槳其實另外仲有兩隻蜆肉🦪但係比較失色 肉細而無味🫢🥚温泉蛋都幾好食 做到半熟半流心效果 而且明顯有浸到佢入味▶️ 前菜 時令小食 精選餐湯前菜係泡菜 有啲失望 唔係因為味道 而係覺得冇乜特別 然後時令小食係一片盒裝冷豆腐配咗啲柚子醋油咁🤨有啲唔夾精選餐湯就係麵豉湯配啲香菇同娃娃菜🥬味道正正常常所以我覺得跟餐其實唔抵 雖然係感覺上加$10 但其實只不過係捉住人既
天后A2一帶好多好嘢食 今次黎呢個matane 試吓
入面好暖色系

▶️ 海鮮拉麵配蝦油味噌湯 ($118)
賣相相當靚仔 隻蝦俾想像中巨型🦐仲要有兩隻

▶️ 前菜 時令小食 精選餐湯
前菜係泡菜 有啲失望 唔係因為味道 而係覺得冇乜特別
然後時令小食係一片盒裝冷豆腐配咗啲柚子醋油咁🤨有啲唔夾
精選餐湯就係麵豉湯配啲香菇同娃娃菜🥬味道正正常常
所以我覺得跟餐其實唔抵 雖然係感覺上加$10 但其實只不過係捉住人既心理🤓將原本飯/麵價錢調高 然後做到好似跟餐平啲

味道上主食係好掂嘅👍🏻前菜 小食就麻麻哋啦
幾鍾意佢拉麵湯底同大蝦😍
環境ok 可惜就係多數四人枱 如果多過四個要分枱🥲否則都舒服嘅
服務ok 有一個女侍應好nice好有禮貌
價錢上我覺得有貴 加咗一之後$130 跟餐又唔值 唔跟又好似唔係咁…
勝在賣相靚仔 打卡可以
海鮮拉麵配蝦油味噌湯
2022-06-16 22 瀏覽
雖然呢度地方比較偏,但入到去環境都幾日式幾正宗,茶可以任飲而且濃茶味都周到💖但服務員可以快啲回應到客人就更好啦😉日本吉列拼盤 配蕎麥麵 $106吉列拼盤炸得還好,但自家製醬汁味道不太濃,配蕎麥麵稍為遜色😝😝日本滑蛋吉列豬扒芝士定食 $98正如頭先講過,炸物做得唔錯,吉列豬扒都幾香脆,有更多芝士會更好,滑蛋份量都可以多啲👍🏻👍🏻好食指數:🤩🤩🤩大份指數:🤩🤩🤩打卡指數:🤩🤩🤩🤩性價比指數:🤩🤩🤩

日本吉列拼盤 配蕎麥麵 $106

日本滑蛋吉列豬扒芝士定食 $98

好食指數:🤩🤩🤩
大份指數:🤩🤩🤩
打卡指數:🤩🤩🤩🤩
性價比指數:🤩🤩🤩
餐廳環境裝修勁日本和式風,職員制服都好日系同服務態度都超nice好親切,好有去左日本既感覺最特別係餐廳每個座位都有USB插頭,會唔會太貼心🤣🤣胡麻雞肉沙律 $62雞肉主要雞胸肉為主,但肉質完全唔柴身反而仲有啲嫩滑,胡麻醬酸酸甜甜好開胃,每一塊沙律菜沾滿胡麻醬既味道,爽口清香,作為前菜非常不錯吉列魷魚圈 $48魷魚圈炸粉唔會好厚身,炸得好香脆仲完全無油膩既感覺,魷魚肉身亦好厚實多肉,口感Q彈焗芝士忌廉三文魚大啡菇 $68呢個真係真係必叫!勁好食,勁大塊芝士鋪係上面,一切開大啡菇,啲菇汁爆哂出黎,釀大啡焗的餡料係忌廉同三文魚,仲有洋蔥粒,食菇勁鮮甜好味,配埋大啡菇本身極其濃烈既香味,有口感之餘,味道都勁出色肥牛壽喜燒 $168壽喜燒湯底顏色比較淡身,但味道非常清甜甘香,配料墊底有好多既娃娃菜,煲到滾湯就勁入味,蒟蒻亦成扭紋狀,食落咬口更Q彈,就咁菇類都有3種金針菇,大冬菇同柳松菇,油豆腐亦完全索哂湯既精華勁好食,最重點既肥牛,肥牛肉質好嫩滑,愈咬會愈有牛味,配埋湯汁既加持,成個都好出色日本醬油淮山漬 $28淮山漬既口感好好,爽脆爽脆咁,食落好爽口,搭配埋日式醬油既甜鹹味道好夾好開胃日式炒什

最特別係餐廳每個座位都有USB插頭,會唔會太貼心🤣🤣

胡麻雞肉沙律 $62

吉列魷魚圈 $48

焗芝士忌廉三文魚大啡菇 $68

肥牛壽喜燒 $168

日本醬油淮山漬 $28

日式炒什菜 $65
炒什菜醬汁好清甜,什菜種類都好多,紫甘藍,娃娃菜,紅蘿蔔,洋蔥等等,全部蔬菜都炒得入味,口感爽脆清甜,非常豐富

甜心炒粟米 $48
每一粒粟米都好金黃飽滿,味道好香甜仲好均勻,粟米口感亦充滿奶油感,好好食,簡簡單單既一道菜都煮得好有口感同味道一流,真係好加分

2022-06-15 27 瀏覽
今日星期二,難得早收工就約朋友去天后食飯. 友人提議試食一家較新既居酒屋.我個人最歡喜試新野,到埗後就覺得門口的日式裝潢充滿左日本感覺. 就算冇得去旅行,在用餐時間感受一下日本也好.餐廳設有包廂, (共有2間) 非常日式.內裡裝潢簡潔,完全附合日本風今晚點餐的責任交比朋友.叫左幾個小食.第一款為<和風汁豆腐> $22豆腐嫩滑加上有少少微辣的醬汁,不錯不錯第二款為<吉列串揚拼盤6串>$88以蔬菜為主,亦有一甜蝦. 第三款為<原隻蒜味蕃茄>$36此乃醒胃小食,在主菜前享用有開胃之用.第四款為<日本清酒煮蜆>$68蜆肉非常之嫩滑.湯底清甜.喝一口非常暖胃 第五款為<豚肉豆腐雜菜鍋>$116此鍋非常足料,其實食到呢度都開始有7成飽,2人前但加埋前段的小食都非常之滿足.第六款 <冷日式蕎麥麵(1人前)$46第七款<冷日式烏冬(1人前)$52兩者之中我個人較喜歡烏冬,不過其實2款都很好吃.絕非一般行貨.軟硬度適中配以烏冬汁蕎麥麵汁都非常好吃.第八款為<焗芝士忌廉三文魚大啡菇>$68這款菜

餐廳設有包廂, (共有2間) 非常日式.

內裡裝潢簡潔,完全附合日本風

今晚點餐的責任交比朋友.
叫左幾個小食.
第一款為<和風汁豆腐> $22
豆腐嫩滑加上有少少微辣的醬汁,不錯不錯

第二款為<吉列串揚拼盤6串>$88
以蔬菜為主,亦有一甜蝦.

第三款為<原隻蒜味蕃茄>$36

此乃醒胃小食,在主菜前享用有開胃之用.

第四款為<日本清酒煮蜆>$68
蜆肉非常之嫩滑.湯底清甜.喝一口非常暖胃

第五款為<豚肉豆腐雜菜鍋>$116

第六款 <冷日式蕎麥麵(1人前)$46
第七款<冷日式烏冬(1人前)$52
軟硬度適中配以烏冬汁蕎麥麵汁都非常好吃.

第八款為<焗芝士忌廉三文魚大啡菇>$68

這款菜式曾經在其他申燒店吃過.但配上忌廉三文魚則是首次
由於三文魚跟忌廉是很配再加上大啡菇的味道,絕對令此昇華
如果唔係仲有其他食物,我定必再叫一個
2022-06-14
2022-06-14 23 瀏覽
天后清風街一向食肆林立,雲集各式各樣的人間美食,今晚朋友帶小編🐰特意來這邊覓食,小編🐰一向鍾情日本菜,於是去了這間價錢親民的日式居酒屋,小店裝潢以木系為基調,還設有兩間別緻的榻榻米貴賓房,牆身塗上了充滿日本🇯🇵風情的圖畫,整間小店都洋溢著濃濃的日本氣團。🦋日本清酒煮蜆 $68蜆肉肥美鮮甜,一粒接一粒,食不停口,小編推介。🦋焗芝士忌廉三文魚大啡菇 $68芝士跟大啡菇乃無得輸的組合💯,三文魚只能看作第三者🤣。🦋吉列串揚拼盤 $88炸物食得多,吉列串燒第一次見,有吉列蝦、吉列蓮藕、吉列蠔、吉列鵪鶉蛋、吉列薯餅,佐酒不俗,炸物控可以一試。還有其他抵食小食🦋肥牛壽喜燒 $138🦋吉列炸池魚 $36🦋和風汁豆腐$22🦋原隻蒜味蕃茄 $36🦋冷日式烏冬 $52🦋牛油焗金菇 $68

🦋日本清酒煮蜆 $68
蜆肉肥美鮮甜,一粒接一粒,食不停口,小編推介。

🦋焗芝士忌廉三文魚大啡菇 $68
芝士跟大啡菇乃無得輸的組合💯,三文魚只能看作第三者🤣。

🦋吉列串揚拼盤 $88

🦋原隻蒜味蕃茄 $36

🦋冷日式烏冬 $52

🦋牛油焗金菇 $68
2022-06-14 35 瀏覽
做嘢做得攰攰地 又係時候獎勵吓自己😂K小編成日lunchtime 行過呢間餐廳都好想入去試吓 奈何次次都冇去到🙈但今次終於說服到同事一齊去🥳🥳🥳見到佢既menu就每樣嘢都想食🫣可惜得兩個人….入到去發現原來佢有兩間房係塌塌米既房 不過已經有人坐左😫唯有下次再去啦日本吉列拼盤🍤配自家製醬汁蕎麥麵🍱 (套餐:$106,單點:$95)天氣甘熱叫個冷蕎麥麵食下都幾好 套餐係會包左前菜、時令小食、餐湯同埋主食👍🏼今日既前菜係凍豆腐伴柚子汁,酸酸甜甜幾開胃😝小食係泡菜就正常水準 而湯係麵豉湯入面仲有好多料😍吉列拼盤就有炸蝦🍤炸魷魚圈🦑同埋炸池魚🐟每樣野都好出色 鬆脆得來又唔會太厚粉而且更加唔覺得油☺️尤其個炸魷魚圈都仲係好Q 彈😂有時出面果d係會淋哂🤷🏻‍♀️蕎麥麵配埋佢哋個醬汁真係好岩天氣熱嘅時候食 有一種清爽嘅感覺🌬日本滑蛋吉列豬扒定食(套餐:$98,單點:$85)話說menu上話佢係招牌推介所以就一試☺️前菜小食餐湯都一樣 不得不講佢係豬扒真係炸得好好👍🏼皮薄而且又脆 同埋咬落去都有肉汁 唔會乾爭爭🤤每一啖飯都配埋d滑蛋🍳果啖飯真係好好食😋PS:員工都好友善同埋好主動甘斟茶

日本吉列拼盤🍤配自家製醬汁蕎麥麵🍱
(套餐:$106,單點:$95)

日本滑蛋吉列豬扒定食
(套餐:$98,單點:$85)

PS:員工都好友善同埋好主動甘斟茶
2022-06-14 23 瀏覽
之前朋友推介呢間簡約木系日式餐廳,仲話有榻榻米房,不過坐房好似有最低人均消費,呢日放工就黎一戰🤓▪️豚肉豆腐雜菜鍋 (7/10)💲116豚肉肥瘦均勻,不過要留意唔好煮太耐會老🙈另外仲有好多配料,特別值得一提既係有比較少見滑身Q彈既蒟蒻粉,其餘算係大路野,包括腐皮、金菇、蘑菇、冬菇、蘿蔔、椰菜、娃娃菜、大蔥、豆腐,壽喜燒湯底鹹甜適中,整體都夠入味🤫▪️火炙醋鯖魚沙律(7.5/10)💲86平時食鯖魚多數都係全熟,但呢個係呈半生熟狀態,有輕輕火炙過,都唔會話腥,配上切粒蕃茄同埋提子,再加上黑醋幾清新🐟▪️北海道薯蓉芝士年糕(7.5/10)💲38外層係薄薄既炸皮,咬落有軟糯煙韌年糕同埋粉身薯蓉,包裹住滿滿既流心芝士,富有濃郁鹹香,配上沙律醬減低肥膩感好夾🧀️▪️錦上天婦羅拼盤(7/10)💲88炸粉頗為薄身,食落乾身微脆,無咩油溢感🍤有蝦、南瓜、蕃薯、茄子、冬菇,不過蔬菜味道較淡,要靠個調得唔錯既鰹魚汁🫣▪️日本清酒煮蜆(7.5/10)💲68蜆肉大粒飽滿,個湯底又幾清甜😌▪️芝士白汁帆立貝焗迷你南瓜盅(7.5/10)💲88一個超得意既迷你南瓜盅,面頭既芝士白汁焗到帶拉絲效果,濃稠但會略鹹,帆立貝口感鮮嫩唔韌,

▪️豚肉豆腐雜菜鍋 (7/10)💲116

北海道薯蓉芝士年糕

▪️錦上天婦羅拼盤(7/10)💲88

▪️日本清酒煮蜆(7.5/10)💲68

日本清酒煮蜆

蜆肉大粒飽滿,個湯底又幾清甜😌

▪️芝士白汁帆立貝焗迷你南瓜盅(7.5/10)💲88
日本清酒煮蜆

一個超得意既迷你南瓜盅,面頭既芝士白汁焗到帶拉絲效果,濃稠但會略鹹,帆立貝口感鮮嫩唔韌,會有中日式Fusion既感覺😛

▪️ 黃花魚一夜干(7.5/10)💲188
黃花魚一夜干

每檯都有塊期間限定既牌仔,出到黎大條啖啖肉,而且煎到好香脆,又帶有鹹香🫢

🔎 整體評分(7.5/10)
豚肉豆腐雜菜鍋
火炙醋鯖魚沙律
北海道薯蓉芝士年糕
黃花魚一夜干
2022-06-10 69 瀏覽
天后真係好多好嘢食今次就嚟到清風街呢間碗盛食日本餐真心好食, 比起銅鑼灣同GRADE嘅餐廳嘅話價錢又平一截日系裝修有特色用, 餐時感覺舒服 兩個人都比咗張大卡位我地, 坐得寬倘又可以暢所欲言清酒煮蜆 $68蜆肉食得出鮮味十足連湯汁都鮮甜完全無食到沙係加分位天婦羅拼盤$88有炸蝦, 紫薯, 茄子等炸得酥脆可口, 而且一D都唔油膩和風汁豆腐 $22 蒜味蕃茄油醋汁沙律 $68非常開胃嘅菜式, 滑身嘅豆腐食完好涼感十足我平時唔鍾意食蕃茄但佢整到酸酸甜甜好好食帆立貝焗南瓜3大粒帆立貝彈牙好食, 仲食到南瓜嘅甜味, 估唔到咁夾豚肉豆腐雜菜鍋 $116呢個價錢嚟講真係抵食, 食材新鮮豐富雜菜吸哂湯汁令味道更提升豚肉都唔少侍應服務好好, 我同友人傾夜咗, 成日都留意到要添茶成晚都係愉快嘅進餐體驗
天后真係好多好嘢食
今次就嚟到清風街呢間碗盛食日本餐
真心好食, 比起銅鑼灣同GRADE嘅餐廳嘅話價錢又平一截
日系裝修有特色用, 餐時感覺舒服
兩個人都比咗張大卡位我地, 坐得寬倘又可以暢所欲言

清酒煮蜆 $68
蜆肉食得出鮮味十足
連湯汁都鮮甜
完全無食到沙係加分位

天婦羅拼盤$88
有炸蝦, 紫薯, 茄子等
炸得酥脆可口, 而且一D都唔油膩

和風汁豆腐 $22
但佢整到酸酸甜甜好好食

帆立貝焗南瓜
3大粒帆立貝彈牙好食, 仲食到南瓜嘅甜味, 估唔到咁夾

豚肉豆腐雜菜鍋 $116
呢個價錢嚟講真係抵食, 食材新鮮豐富
雜菜吸哂湯汁令味道更提升
豚肉都唔少

侍應服務好好,
我同友人傾夜咗, 成日都留意到要添茶
成晚都係愉快嘅進餐體驗

2022-06-04 83 瀏覽
套餐有前菜、小食、餐湯、主食🍱小食分開細細碟非常精緻:凍豆腐配左柚子汁好正👍🏻泡菜小小辣好開胃👍🏻麵豉湯好濃好多材料。日本吉列拼盤配自家製醬汁蕎麥麵🍱吉列拼盤有炸魷魚圈、炸蝦🍤炸池魚,炸到唔會有多餘嘅油份,而且唔會好乾,食物仲有佢本身種味道,好有質素👍🏻蕎麥麵點埋個汁好啱夏天食。海鮮拉麵配蝦油味增湯🍜湯底非常之濃郁,麵條適中吸晒d湯好味,蝦🦐兩大隻又鮮又甜,仲有青口、蛋係糖心蛋,正到呢….
套餐有前菜、小食、餐湯、主食🍱

2022-05-31
2022-06-03 59 瀏覽
見今日早收工,又同老公去2人世界,試下間居酒屋先🏮。入到去佢仲有啲房係榻榻米,有feel 有feel~~🥰首先叫個:1️⃣日式涼拌蕃茄同雜菌沙律🍅開下胃,個蕃茄好新鮮☺️配啲甜甜酸酸嘅汁食,勁開胃真係!之後叫左幾串2️⃣炸物🍤🍘,全部都熱辣辣,炸粉又唔厚☺️3️⃣帆立貝焗南瓜🎃個賣相好靚,小南瓜入面裝滿左3 隻三隻帆立貝☺️4️⃣焗大啡菇 🍄 未食以為係芝士🧀同菇,點知內有乾坤——放左d三文魚係中間,味道同岩岩南瓜果個相似,覺得唔錯5️⃣日式清酒煮通常依d 湯煮既食物,都會飲左啖湯先 湯飲落甜,蜆肉新鮮無沙 ,數量仲唔少。5️⃣牛肉豆腐鍋配壽喜燒🍲🍲🍲🍲🥩鍋入面都好多蔬菜🥬🥕,整體味道唔會話好濃 ,清清地食落幾舒服😌6️⃣甜粟米🌽好甜,第一次食到咁甜既粟米,當甜品😂🤣🤣碗盛 (天后)天后清風街9-11號寶德樓地舖
首先叫個:

之後叫左幾串2️⃣炸物🍤🍘,全部都熱辣辣,炸粉又唔厚☺️

3️⃣帆立貝焗南瓜🎃
個賣相好靚,小南瓜入面裝滿左3 隻三隻帆立貝☺️

4️⃣焗大啡菇 🍄

5️⃣日式清酒煮

5️⃣牛肉豆腐鍋配壽喜燒🍲🍲🍲🍲🥩

6️⃣甜粟米🌽
好甜,第一次食到咁甜既粟米,當甜品😂🤣🤣

碗盛 (天后)
2022-05-31 42 瀏覽
呢度嘅餐廳環境都算幾好,店員嘅服務態度亦都唔錯。我喺天后站行出嚟,行三個街口,時間大約3分鐘,就可以嚟到呢度。店舖裏面嘅裝修都非常有日本特色,位置都算寬敞,可以俾四個人一齊坐都OK。我就先叫咗一杯百香果烏龍茶,初頭我會以為係好甜,但係後來當佢嚟到嘅時候,發現其實一啲都唔甜,反而有好香嘅百香果味道。接下落嚟就係下午茶甜品。之後我就叫咗呢個綠茶窩夫漢堡,等咗大概三個字,終於嚟到,窩夫本身唔算話特別大份,但係都算幾精緻,有日式小丸子、厥餅,再配埋溫和左宇治金時嘅忌廉,一啖熱辣辣嘅窩夫,再配埋勁滑嘅忌廉,仲有紅豆,加埋一齊食,就非常好。

2022-05-25
2022-05-31 47 瀏覽
Matcha Waffle Burger綠茶窩夫漢堡 > This restaurant has some nice Japanese-inspired decor, and the dessert looked so damn appealing to make a few cool photo-ops. No doubt the presentation was pretty, as a whole the taste was slightly bland to me, wish there will be more sweetness in my dessert next time. Anyway still a nice afternoon treat
Matcha Waffle Burger

綠茶窩夫漢堡
有無人都覺得一格一格嘅定食特別吸引(^ν^) 感覺有多款嘢食又款款都咁精緻,加上小碗小碟加持令人心情大好~❝日本吉列拼盤 配 自家製醬汁蕎麥麵❞ ($106)吉列炸物有海老、魚、魷魚,每件炸皮都偏薄,完全無皮肉分離情況出現,調味輕手、食得出食材原味。蕎麥麵配合醬汁感覺清新涼爽,適合盛夏熱天時享用。定食仲包括咗其他小碟如豆腐、泡菜等,份外豐富。𓂃𓈒 𓂂𓏸 碗盛 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @matane_hk 天后清風街9-11號寶德樓地舖港鐵天后A2站出口,步行約3分鐘抵達每日12:00 - 23:00營業𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃店鋪裝修以明亮日式風格為主,係休閒用餐類別黎講算係坐得比較舒服嘅餐店,係附近而又食翻餐日本菜可以一試~𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡適合場景 | 休閒用餐𓃗更多同區美食 ☞ #17天后更多同類美食 ☞ #17日本菜𓃗♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日

❝日本吉列拼盤 配 自家製醬汁蕎麥麵❞ ($106)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 碗盛 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @matane_hk

𓃗
更多同區美食 ☞ #17天后
更多同類美食 ☞ #17日本菜
𓃗
♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️