朋友好鐘意食日本野於是前幾日放工就同佢係天后食去唔到日本唯有當去旅行啦門口裝修已經好有feel首先叫左兩杯飲品分別叫左辣椒梅酒好特別又容易入口,Asahi 生啤夜晚飲一杯,好享受😆叫左松二人前食前菜有火灸赤身柚子沙律吉列池魚2件 炸到好香我同朋友都覺得好好食時令刺身刺身看當日有邊幾款全部都係日本空運到港帶子勁大粒😍刺身全部都好新鮮鼓油係師父特別配製既,所以配上刺身更鮮味😋炸天婦羅有松葉蟹蟹棒 虎蝦 蕃薯 南瓜 金菇 炸到金黃色,熱辣辣好正👍🏻重頭戲 🦀松葉蟹膏甲羅燒同蒲燒鰻魚串😍😍超正,🥰🥰好食鮮味😋時令押箱壽司4件有tuna 同三文魚🍣好令呀整得☺️和牛海鮮鍋 我地揀左日本壽喜燒湯底有日本A5和牛南非鮑魚日本帆立貝海鮮勁大件,個鮑魚仲識郁~蘇格蘭大鲤子時令甜品釣魚燒 紅豆味

朋友好鐘意食日本野
於是前幾日放工就同佢係天后食
去唔到日本唯有當去旅行啦
門口裝修已經好有feel

首先叫左兩杯飲品
分別叫左辣椒梅酒
好特別又容易入口,
Asahi 生啤
夜晚飲一杯,好享受😆

叫左

時令刺身

刺身看當日有邊幾款
全部都係日本空運到港
帶子勁大粒😍刺身全部都好新鮮
鼓油係師父特別配製既,
所以配上刺身更鮮味😋

炸天婦羅有
松葉蟹蟹棒 虎蝦 蕃薯 南瓜 金菇
炸到金黃色,熱辣辣好正👍🏻

重頭戲 🦀松葉蟹膏甲羅燒同蒲燒鰻魚串😍😍

超正,🥰🥰好食鮮味😋

時令押箱壽司4件
有tuna 同三文魚🍣好令呀整得☺️

和牛海鮮鍋 我地揀左日本壽喜燒湯底
有日本A5和牛
南非鮑魚日本帆立貝
海鮮勁大件,個鮑魚仲識郁~
蘇格蘭大鲤子

時令甜品
釣魚燒 紅豆味

聖誕節前夕同朋友食定聖誕大餐,今次我地揀咗「竹」二人前套餐~前菜有北寄貝沙律🥗吉列日本珍寶蠔🦪名符其實嘅珍寶蠔,蠔肉十分飽滿,吉列粉唔會太厚,咬落去蠔汁爆發出嚟,好好食😋日本空運時令刺身🥢今日嘅時令刺身係油甘魚、赤身同埋甜蝦,大大片厚切嘅刺身食落好滿足,蝦肉好甜美,侍應介紹話刺身都係日本飛機貨,所以每日唔同~雜錦天婦羅 🍤天婦羅包括虎蝦、蕃薯、南瓜,金菇炸出嚟就好似一把扇,相當吸睛!精選串燒係蒲燒三文魚以及原條醬燒鯖魚🐟時令刺身冬甩壽司🍣壽司整成可愛嘅冬甩形狀,有三文魚同埋油甘魚,望落頗有新意👌海鮮涮涮鍋🥢海鮮整體都相當高質,有南非鮑魚、松葉蟹棒、日本帆立貝同埋虎蝦,大大而且好新鮮,湯底吸收晒海鮮精華,越煮越好食👍甜品係鯛魚燒

前菜有北寄貝沙律🥗

吉列日本珍寶蠔🦪

日本空運時令刺身🥢

雜錦天婦羅 🍤

精選串燒係蒲燒三文魚以及原條醬燒鯖魚🐟

時令刺身冬甩壽司🍣
壽司整成可愛嘅冬甩形狀,有三文魚同埋油甘魚,望落頗有新意👌

海鮮涮涮鍋🥢

甜品係鯛魚燒
2021-12-23 42 瀏覽
今晚和朋友在天后用餐,選了門面吸引的碗盛,入到去座位多數係卡位同包廂,坐得舒服,食物質素亦有驚喜。叫了一個套餐,再散叫兩樣料理share,套餐$680/位,有沙律、小食、刺身、串燒、天婦羅、壽喜燒鍋物和甜品。沙律用咗柚子醬油,味道清新,沙律菜既種類都多,加埋絹豆腐,口感豐富。刺身方面店員話係每日既時令刺身,早一晚由飛機日本空運到港當地最新鮮既海產,今日就係甜蝦同油甘魚,甜蝦鮮甜,油甘魚厚切又肥美,食落好滿足。小食係炸芝士薯仔年糕,炸漿好薄,芝士超流心,好食~串燒係翠肉瓜、雞肉同雞尾,雞尾似雞軟骨,酥酥脆脆既,翠肉瓜超juicy天婦羅有虎蝦、南瓜同蕃薯,炸漿一樣好薄身,水準唔錯壽喜鍋既重點係三塊A5和牛,點蛋漿食真係入口即溶,其他配菜亦都好好食甜品既鯛魚燒就略微粉漿偏厚,比較似蛋糕。散叫既部分包括自家製醬汁燒豆腐同埋意式白酒牛油蒜片煮蜆,豆腐個汁似味噌煮出黎既,好香濃;蜆好大隻,但亦因為佢好大隻,好快就比我地清晒🤣店員推介我地試下佢地既辣椒梅酒,入口好順滑,但後勁真係幾有辣椒味,唔算太刺激但幾開胃,推介~

小食係炸芝士薯仔年糕,炸漿好薄,芝士超流心,好食~

天婦羅有虎蝦、南瓜同蕃薯,炸漿一樣好薄身,水準唔錯

甜品既鯛魚燒就略微粉漿偏厚,比較似蛋糕。

2021-12-21 961 瀏覽
松2人前松之和牛海鮮鍋日本壽喜燒湯底日本A5和牛算係當中最屈機,有成三大塊!一般來講,我覺得將黃牛放喺火鍋係好浪費,因為及不上燒肉咁好食。但今次我真係悔改:因為黃牛本身嘅脂肪比例非常之平均,所以即使係火鍋自從,上水之後仍然非常好食😋 南非鮑魚、日本帆立貝、蘇格蘭大鏗子火灸赤身柚子沙律之前喺其他西餐廳都食過類似嘅火炙三文魚,但喺呢度嘅魚類同埋刺身就比較新鮮,能夠做到外面係赤身有溫度資源,裏面仍然保留到刺身嘅鮮味,不至於淪為罐頭吞拿魚嘅口感吉列池魚 2件將魚類變做吉列之做法,感覺非常之英式。味道還可以,炸粉唔會太厚身,炸得香脆。不過再加埋雜錦天婦羅就係真係邪惡熱氣😝 刺身三款二切~油甘魚 ~三文魚 ~赤身店員非常之殷勤咁特別講,刺身都係空運抵港,非常新鮮。喺食油甘魚嘅時候,我就感受到,比起平時食嘅油甘魚,油分真係更加豐富,水份亦都好足夠,非常新鮮!松之精選海鮮串燒分別係三文魚腩以及海鰻串燒。就咁睇,應該係搽上差唔多嘅醬汁,但係三文魚腩本身就比較多脂肪,識落香口啲!鰻魚嘅肉質夠鬆軟,外面燒得香脆時命押箱壽司 4件 🍣有兩款,分別係三文魚和赤身吞拿魚。形狀就似一個細細的木箱,兩塊飯團中間夾住左
松2人前

松之和牛海鮮鍋
日本壽喜燒湯底
南非鮑魚、日本帆立貝、蘇格蘭大鏗子

火灸赤身柚子沙律

吉列池魚 2件

刺身三款二切
~油甘魚 ~三文魚 ~赤身

松之精選海鮮串燒

時命押箱壽司 4件 🍣
有兩款,分別係三文魚和赤身吞拿魚。形狀就似一個細細的木箱,兩塊飯團中間夾住左一雙紫菜,上面有少少甜甜地嘅櫻花鹽🌸

火鍋野菜
時命甜品🍮 就係綠茶慕絲卷蛋
2021-12-20
聖誕節
  • 和牛海鮮壽喜燒
2021-12-01 121 瀏覽
一坐低已經每人一位前菜呢一碟絕對係誠意之作 又有少少似沙嗲,微微辣,的確幾開胃而且牛利一啲都唔韌 絕對值得推介呢佢個超好食! ❤️❤️❤️煙肉溏心蛋串雖然簡單,但真係好特別而且糖心蛋啱啱好!一啲都唔腥鹽燒牛舌牛舌一定係必點架😍 前菜的都咁好食串燒一樣無令我失望 加上厚切牛舌夠晒juicy芝士年糕本身以為好普通但係佢嘅芝士年糕有別於一般放題出邊左好香脆但係好可惜我哋想再encore已經截咗單不過不失啦 但係佢個賣點係有埋鰻魚肝定係依一樣已經好特別!

一坐低已經每人一位前菜
呢一碟絕對係誠意之作
又有少少似沙嗲,微微辣,的確幾開胃
而且牛利一啲都唔韌 絕對值得推介

呢佢個超好食! ❤️❤️❤️
煙肉溏心蛋串
雖然簡單,但真係好特別
而且糖心蛋啱啱好!一啲都唔腥

但係佢嘅芝士年糕有別於一般放題
出邊左好香脆
但係好可惜我哋想再encore已經截咗單

不過不失啦 但係佢個賣點係有埋鰻魚肝
定係依一樣已經好特別!
2021-11-21 839 瀏覽
話說有個朋友成日出入喺炮台山,而我咁啱去開嗰頭,於是叫佢帶我去食好西⋯⋯🤭 佢話俾我知天后同炮台山中間,有好多隱世美食喺度~😙 於是就揀咗呢間有好多唔同顏色嘅燈籠🏮,充滿和式感覺嘅日本餐廳🍴🇯🇵胡麻醬棒棒雞沙律🥗本身都鍾意食胡麻醬,再加上啖啖肉嘅棒棒雞,夾埋爽脆清甜嘅沙律幼菜絲,口感十足!! 疊起咗嘅沙律菜絲,就咁睇好有藝術感~ 有美感嘅~😬 甜甜酸酸嘅味道,係一碟唔錯嘅appetiser!! 😋串燒sssss🔥🔥🔥叫咗好幾款我自己鍾意食嘅串燒,包括免治雞肉棒、厚燒牛舌同鹽燒雞中翼,跟住又叫咗啲個frd又鍾意食嘅串燒。好欣賞店員哥哥,為我哋介紹佢哋各自獨有嘅食法。就好似鹽燒雞中翼,佢俾咗一小部份檸檬🍋我哋加落去食;跟住厚燒牛舌,又安排咗少少黃芥辣俾我哋試吓加埋嚟食。咁我覺得加咗又真係好食啲,少少酸酸辣辣係可以整走到佢哋嘅油膩感。最令我深印象嘅,應該都係蛋漿連埋獨有嘅醬汁,要自己先撈勻晒,再淋上串燒面,口感同味道都唔錯又好新奇喎~雜錦天婦羅🍤天婦羅炸得脆口、熱辣辣就點都好食!😋咁當然最緊要係夠乾身,嗰張吸油紙唔好全張都係油淋淋咁就已經好足夠~ 再加上獨有嘅天婦羅汁,加埋之後真係食落去冇咁

胡麻醬棒棒雞沙律🥗

串燒sssss🔥🔥🔥

天婦羅炸得脆口、熱辣辣就點都好食!😋
咁當然最緊要係夠乾身,嗰張吸油紙唔好全張都係油淋淋咁就已經好足夠~ 再加上獨有嘅天婦羅汁,加埋之後真係食落去冇咁油膩,感覺亦都冇咁熱氣!!🤓 咁梗係要提埋最吸睛嘅,就係用魚造型嘅竹籃🧺去裝住啦~

明太子汁蛋卷🍳
熱辣辣加埋蛋香,我覺得好唔錯~ 上面淋咗啲明太子汁,咁我覺得有少少明太子嘅鹹鮮味,再加本身燒蛋卷嘅甜味,跟住仲有木魚同紫菜絲俾你on top加埋嚟食。 開心開心!!😆😃

山崎拉麵🍜
我自己本身呢就麻麻哋拉麵,但係我個frd鍾意食就冇辦法。🤭🤭 即管叫嚟試吓!!但係嚟到食完之後又覺得ok woh~ 首先我覺得啲面係彈牙嘅,而且份量都夠,仲有唔少嘅海鮮配料。兩個大男人食都夠分,唔使爭食。同埋佢個豬骨湯底都好濃,會忍唔住飲返幾啖湯,食得出廚師嘅用心。☺️
2021-11-14
  • 麻醬棒棒雞沙律
  • 鹽燒牛舌
2021-11-21 90 瀏覽
日系木裝潢嘅居酒屋🏮唔只得外表食物質素仲要好坐得又舒服柑橘醋沖繩水雲漬 $68酸酸哋,加埋薑蔥,口感好特別!好值得嗌串燒方面,明太子雞肉串 $32免治雞肉棒 $40 (配雞蛋一齊食)串燒豆腐 $28煙肉溏心蛋串 $28燒白鱔 $78紫蘇芥末五花腩$73調味恰到好處,臣臣推薦串燒豆腐,燒得唔乾,仲有汁流出來明太子汁蛋卷$82呢碟好掂,好少餐廳可以整得咁軟滑。魚介豬骨湯叉燒拉麵$98咁大碗麵一百蚊唔使,抵食梅酒 $68手工黑啤 $78職員好有活力,又細心。令成個用餐體驗好難忘,值得再去!
日系木裝潢嘅居酒屋🏮
唔只得外表
食物質素仲要好
坐得又舒服

柑橘醋沖繩水雲漬 $68

酸酸哋,加埋薑蔥,口感好特別!

好值得嗌

串燒方面,
明太子雞肉串 $32
免治雞肉棒 $40 (配雞蛋一齊食)
串燒豆腐 $28
煙肉溏心蛋串 $28
燒白鱔 $78
紫蘇芥末五花腩$73
調味恰到好處,臣臣推薦串燒豆腐,
燒得唔乾,仲有汁流出來

明太子汁蛋卷$82
呢碟好掂,好少餐廳可以整得咁軟滑。

魚介豬骨湯叉燒拉麵$98
咁大碗麵一百蚊唔使,抵食

梅酒 $68
手工黑啤 $78

職員好有活力,又細心。
令成個用餐體驗好難忘,
值得再去!

串燒sssss
明太子汁蛋卷
長崎拉麵🍜
2021-11-19 45 瀏覽
碗盛在清風街,幾有日本道地感,好有feel, 店員都幾nice,日本制asahi冰凍香純,泡泡夠綿!6點後既啤飲特別好飲,非常relax. 蟹籽腐皮沙律,腐皮帶鮮甜,蟹籽脆口,好爽脆,係我食過腐皮沙律最好食。煙肉廣島蠔,估唔到效果幾夾,煙肉咸香配上蠔既鮮味,幾正!燒得幾好 keep到 juicy感。免治雞棒,配上雞蛋醬汁更香口,雞棒內有少少雞軟骨,感覺更香脆有口感!厚燒牛舌,相當tender, 牛味好濃沃,又帶爽口感覺,再拼上芥辣醬帶有層次感!燒白鱔,魚皮微微焦香,白鱔好香又夠厚肉!明太子蛋卷,topping木魚,沙律醬幾有味,再加有明太子更有香辣鮮味感!蛋卷幾滑又有質感!熱辣辣夠蛋香好好食。牛小排拉麵,賣相幾得,温泉蛋既橙色好吸晴,拉麵好吸味,湯頭香濃!牛小排燒得幾有焦香感。keep到嫩滑,幾有 heart既拉麵。

蟹籽腐皮沙律,腐皮帶鮮甜,蟹籽脆口,好爽脆,係我食
過腐皮沙律最好食。

燒白鱔,魚皮微微焦香,白鱔好香又夠厚肉!

2021-11-16 46 瀏覽
😋麻醬棒棒雞沙律 $68酸酸甜甜嘅麻醬,配上清新嘅青瓜同肉質鮮嫩嘅雞柳,感覺一D都唔會膩,反而十分開胃。‼️好食指數 8/10‼️推介指數 9/10😋免治雞肉棒 $40面層有燒香嘅雞油味,而內裡肉質亦緊實,唔會鬆泡泡。再加埋甜醬油撈生雞蛋做醬汁,食落更加惹味嘅呢!‼️好食指數8/10‼️推介指數8/10😋紫蘇芥末豬五花腩 $38五花腩充滿油脂香味,而且肉質嫩滑,而紫蘇芥末將油膩感降低,好食!‼️好食指數7/10‼️推介指數8/10😋厚燒牛舌 $68塊牛舌真係勁厚身,外層燒至脆口,入面肉質好有嚼口,一D都唔會乾身,有肉汁!!‼️好食指數8/10‼️推介指數9/10😋燒白鱔 $78外層嘅白鱔皮同樣燒得好香脆,加上少許調味粉,淨係層皮已經惹味香口,而魚肉肉質都嫩滑。‼️好食指數8/10‼️推介指數8/10😋鹽燒雞中翼 $36雞皮相當香脆,有雞油嘅香燒味。‼️好食指數7/10‼️推介指數7/10😋煙肉廣島蠔串 $48煙肉燒到好脆身,包住嘅蠔好有蠔鮮味!‼️好食指數7/10‼️推介指數8/10😋明太子汁蛋卷 $82面層係燒至焦香嘅明太子,而且蛋卷中間仲係嫩滑嘅半熟蛋狀態!一食落口,原來明太子嘅焦香,同蛋卷味好夾,蛋卷嘅口

😋麻醬棒棒雞沙律 $68

😋厚燒牛舌 $68

‼️推介指數9/10

😋燒白鱔 $78

😋鹽燒雞中翼 $36
雞皮相當香脆,有雞油嘅香燒味。

‼️推介指數7/10

😋煙肉廣島蠔串 $48
煙肉燒到好脆身,包住嘅蠔好有蠔鮮味!

😋明太子汁蛋卷 $82

面層係燒至焦香嘅明太子,而且蛋卷中間仲係嫩滑嘅半熟蛋狀態!一食落口,原來明太子嘅焦香,同蛋卷味好夾,蛋卷嘅口感亦十分豐富!!!

‼️好食指數 8/10
‼️推介指數 8/10

😋原條鰻魚丼飯 $188

一上枱個下,即刻驚嘆!咁幸福,得唔得架?!

真係原條鰻魚!!!有我手掌連上臂咁長!

面層係鰻魚標誌性嘅焦紅色,一睇已經食指大動。而另一邊黑黃色嘅魚皮,都燒得好香脆好食!

鰻魚肉質嫩滑多汁,加上甜甜地嘅鰻魚汁,真係食十碗飯都冇問題!

‼️好食指數9/10
‼️推介指數9/10

🍽️ 碗盛
📌 天后清風街9-11號寶德樓地舖
☎️ 29876900
⏰星期一至日 11:30 – 23:00
2021-11-14 37 瀏覽
碗盛 - 滋味日本菜今日嚟到天后區一間日本菜專門店,從餐廳門面、內裏裝修已經感受到非常地道正宗的日本裝潢風格,餐廳提供多款菜式,有串燒、定食、拉麵和丼飯。明太子雞肉串 $32煙肉廣島蠔 $48厚燒白膳 $78厚燒牛舌 $68鹽燒雞中翼 $36大蔥五花腩 $36芝士溫泉蛋大啡菇 $58非常精緻的日式串燒,當中最喜歡係厚燒白鱔,脆卜卜魚肉啖啖肉;煙肉廣島蠔飽滿油香十足。雜錦天婦羅 $108金黃色炸得十分香口的天婦羅,有大蝦、冬菇、茄子、南瓜和蕃薯,用別緻的魚形藤藍盛著。火炙牛小排拉麵 $118湯底是超濃郁的黑蒜油豚骨湯,入口即溶的火炙牛小排,加上溏心蛋。鮑魚山芋鐵板燒 $168超級邪惡的鐵板燒,拉絲的熱溶芝士和煙煙韌韌的山芋,爽口的鮑鮑,還有大阪燒醬汁和蛋黃醬。
碗盛 - 滋味日本菜

雜錦天婦羅 $108

火炙牛小排拉麵 $118

鮑魚山芋鐵板燒 $168
2021-11-13 524 瀏覽
天氣涼左,除左食火鍋,串燒🍡🍡係我其中最favorite 嘅選擇,諗起食串燒呢🤔,今晚就想起去天后嘅 碗盛。店舖裝修以木系為主打,感覺好和風,除左眼見嘅座位外,仲有兩間廂房,私隱度極高。🥗麻醬捧捧雞沙律麻醬同青瓜絲、沙律菜一向都係最佳配搭今次仲有埋雞絲,雞嘅嫩滑度我比滿分💯夾雜埋青瓜青菜一口吃,口感同味道更加有層次。🍡串燒 order左雞中翼、明太子雞肉串、紫蘇芥末豬五花腩、燒白鱔、厚燒牛舌、串燒豆腐、豚肉蘆筍…. 串燒部份各款都好滿意,尤其白鱔,外皮燒得蕉脆,燒至油份浸出,入口非常油潤,肉質仍持爽脆嫩滑👍🏻厚燒牛舌,夠厚身,中間粉嫩未原全熟透,入口軟淑,牛舌味極濃紫蘇芥末豬五花,五花肉肥瘦層疊,油花甘香,肉類同紫蘇味道亦係非常好嘅配搭😋。🥢明太子汁蛋卷明太子撈上沙律醬放在蛋卷上,再微微炙至微蕉,再因應自己喜好,放上碎紫菜或木魚碎蛋卷入口滑溜,明太子咸咸香香平衡整齊味道,加上碎紫菜或木魚碎令味道更有層次,木魚碎更可令鮮度提升。🍜火焰小牛排拉麵熱騰騰上枱,食拉麵之前先喝一口湯底,黑蒜油湯底味道實在強勁,蒜香油潤小牛排有5片,份量都算多,入口嫩滑牛味濃郁,拉麵口感有韌度,黏上熱湯入口更順滑

🥗麻醬捧捧雞沙律
麻醬同青瓜絲、沙律菜一向都係最佳配搭
今次仲有埋雞絲,雞嘅嫩滑度我比滿分💯
夾雜埋青瓜青菜一口吃,口感同味道更加有層次。

🍡串燒
厚燒牛舌,夠厚身,中間粉嫩未原全熟透,入口軟淑,牛舌味極濃

🥢明太子汁蛋卷

🍜火焰小牛排拉麵
小牛排有5片,份量都算多,入口嫩滑牛味濃郁,拉麵口感有韌度,黏上熱湯入口更順滑。
2021-11-12 73 瀏覽
✨腐皮蟹子沙律💰68💫評分: 9/10📝呢個combination第一次食🤣,腐皮好似隻船包住涼浸浸嘅蟹子沙律,蟹子沙律好新鮮,青瓜絲爽口,滿滿嘅蟹子同蟹柳,切得好幼細,食落又甜又爽,幸福嘅味道😋✨免治雞肉棒 💰40💫評分: 7.4/10📝雞肉棒啲肉打碎做到好似漢堡扒嘅口感,比平時食嘅厚身啲,外表煎到微脆,搭配雞蛋一齊食 ✨大蔥五花腩 💰36💫評分: 7.9/10📝大蔥同五花腩依個搭配就會令到我想叫黎食😋五花腩肉質肥美可口🥳✨厚燒牛舌💰68💫評分: 8/10📝幾厚切嘅牛舌,有咬口同有牛味 ✨燒白鱔 💰78💫評分: 7.8/10📝皮燒得外脆內軟,食到有魚香唔會腥✨煙肉廣島蠔串 💰48💫評分: 8.7/10📝煙肉🥓香脆,蠔🦪鮮甜嫩滑,蠔被煙肉包住再去燒,可以減去煙肉嘅油膩感 ✨明太子雞肉串💰32💫評分: 8.2/10📝滿滿嘅明太子喺juicy嘅雞肉上✨炸蝦天婦羅 💰98💫評分: 7.7/10📝炸得香脆唔會好厚粉, 蝦都彈牙 ✨豚角煮💰78💫評分: 7.5/10📝醬汁有少少咸但配埋飯食就啱啱好,豚肉炆夠腍同入味,一層層好邪惡,入口即溶😋,仲有芥末點,同埋有一隻流心溏心蛋🥳✨明太子牛油撈飯💰2
腐皮蟹子沙律

✨大蔥五花腩 💰36
💫評分: 7.9/10

✨厚燒牛舌💰68
💫評分: 8/10
📝幾厚切嘅牛舌,有咬口同有牛味

✨燒白鱔 💰78
💫評分: 7.8/10
📝皮燒得外脆內軟,食到有魚香唔會腥

✨煙肉廣島蠔串 💰48
💫評分: 8.7/10

✨明太子雞肉串💰32
💫評分: 8.2/10
📝滿滿嘅明太子喺juicy嘅雞肉上
炸蝦天婦羅

✨炸蝦天婦羅 💰98
💫評分: 7.7/10
📝炸得香脆唔會好厚粉, 蝦都彈牙
豚角煮

✨豚角煮💰78
💫評分: 7.5/10
明太子牛油撈飯

✨明太子牛油撈飯💰28
💫評分: 7/10
📝第一次食,好多明太子令飯更有鹹香

碗盛 𝕄𝕒𝕥𝕒𝕟𝕖
📍天后清風街9-11號寶德樓地舖
(天后🚇A2出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.9/10
💬串燒熱辣辣,配埋小樽麥啤(💰78)同辣梅酒(💰68)一流,第一次試呢款梅酒,每一啖飲完都會覺得有啲辛口,價錢喺居酒屋嚟講係中高價位,價錢係對得住食物質素,希望有機會可以試下麻醬棒棒雞沙律同玉子燒,餐廳仲有房可以book,所以一班人想有個private啲嘅地方食野都可以嚟,木嘅日式裝修令我覺得有少少去咗日本🇯🇵🤣,仲有個電話左俾你擺個電話上去🤣

❣️再訪?🅈🄴🅂
腐皮蟹子沙律
炸蝦天婦羅
2021-11-11 44 瀏覽
門口掛滿一個個🏮。一間充滿日本風居酒屋🎏。裝潢日系。仲有他他mi廂房。私隱度極高。猶如置身日本🇯🇵。黎到居酒屋一定要啤一啤🍻。🍺係日本北海道小樽直送。係一款飲落超順滑麥味重嘅黑啤😍。🥗麻醬棒棒雞沙律棒棒🐔mix青瓜絲。清新自然。一道開胃前菜。🥢黑蒜牛油炒枝豆平時食開白烚枝豆。用黑蒜牛油炒好好食😛。🍢串燒幾多款式。揀咗六款試試。紫蘇芥茉豬五花腩厚燒牛舌雞中翼燒白鱔煙肉廣島蠔串免治雞肉棒👅👅白鱔皮脆焦香👏煙肉廣島蠔串蠔大大粒配上鹹香煙肉好鬼夾👏免治雞肉棒沾蛋食好香滑🤪。火炙牛小排拉麵🍜牛小排嫩滑無比。拉麵彈牙。湯頭非常濃郁👍🏻。鮑魚山芋鐵板燒擺盤精美🤩。鮑魚灑上面。極具奢華🥰。山芋味道偏淡。配上惹味醬汁一齊食。味道昇華不少😜。仲可以拉起長長芝士❤️。
門口掛滿一個個🏮。一間充滿日本風居酒屋🎏。
裝潢日系。仲有他他mi廂房。私隱度極高。猶如置身日本🇯🇵。
🥗麻醬棒棒雞沙律
棒棒🐔mix青瓜絲。清新自然。一道開胃前菜。
🥢黑蒜牛油炒枝豆
平時食開白烚枝豆。用黑蒜牛油炒好好食😛。
🍢串燒幾多款式。揀咗六款試試。
紫蘇芥茉豬五花腩
厚燒牛舌
雞中翼
燒白鱔
煙肉廣島蠔串
免治雞肉棒

👅👅白鱔皮脆焦香👏煙肉廣島蠔串蠔大大粒配上鹹香煙肉好鬼夾👏
免治雞肉棒沾蛋食好香滑🤪。
火炙牛小排拉麵🍜
牛小排嫩滑無比。拉麵彈牙。湯頭非常濃郁👍🏻。
鮑魚山芋鐵板燒
  • 火炙牛小排拉麵
  • 燒白鱔
偶然經過天后一條小街,見碗盛幾靚又未試過就食佢啦😛 入面好闊落好坐,每枱都有搓手液,連洗手間都好乾淨抵讚😂🍻酒類朋友一嚟就叫Asahi 生啤($78),係日本版香港超少有😍我就嗌咗店員推介帶辣椒味嘅吟香梅 般若刀($68),食開譚仔清湯嘅朋友話好辣🤣我自己反而覺得甜味濃郁,冇飲開酒嘅我居然有少少in love🥰🥗前菜佐酒必食梗係枝豆,呢度有黑蒜牛油炒枝豆($38),好香口食到停唔到😝再加日本青椒仔($28)同麻醬棒棒雞沙律($68),幾清新唔錯🍢串燒去居酒屋最期待就係串燒🤤 大推燒白鱔($78),外皮香脆魚肉鮮嫩,應該就算冇調味都好食🥺厚燒牛舌($68)肉質揀得好好,極重牛味🤤 另外嗌咗明太子/紫蘇梅醬雞肉串(各$32)丶紫蘇芥末豬五花腩($38)同串燒豆腐($28),估唔到紫蘇梅配上肉類係咁夾!🍜主食成日覺得拉麵冇咩餸唔抵食🤣但係見長崎拉麵($118)張相好多配菜覺得要試吓🤣 有豚肉丶海鮮同大量蔬菜真係幾generous,豬骨湯底屬於清淡啲嘅拉麵湯,啱我口味👍🍘小食芝士年糕($22)芝士勁澎湃,包埋紫菜太正了!雞泡魚干($98) 燒得啱啱好,入口仲係moist 又有魚香,只能話份量唔

🍻酒類

雞肉串

🍜主食

長崎拉麵

🍘小食
芝士年糕($22)芝士勁澎湃,包埋紫菜太正了!雞泡魚干($98) 燒得啱啱好,入口仲係moist 又有魚香,只能話份量唔夠喉,忍唔住追加炸墨魚咀($68)(上圖)🤪

雞泡魚干

2021-11-07