2022-07-05 33 瀏覽
見到咁多好評,本身都有好大期望,但原來..日式义燒拉麵放了麻油,只係似出前一丁味,蝦拉麵非常普通,兩個麵質好諗,只係似諗左既公仔麵,蝦唔新鮮,而且非常污糟,完全不值得一試。
見到咁多好評,本身都有好大期望,但原來..
2022-07-04 38 瀏覽
碗盛天后居酒屋,環境幾清幽舒服,仲有包箱 夜晚店鋪燈飾好靚 係碗入面裝住小燈泡胡麻雞肉沙律 $62雞胸肉軟嫩吾會太乾硬,酸酸甜甜,很開胃醬油魷魚軟骨 $48 好特別係未食過既菜式軟骨入口甜甜地好有咬口 有小小偏咸 送酒會一流昆布吞拿魚 $38吞拿魚好fresh 口感微酸 好味開胃菜豚肉豆腐鍋配豬骨濃湯 $138牛肉壽喜燒食得多今次試下豚肉豚肉鮮嫩,配上滑豆腐、蒟蒻、金菇&娃娃菜 好豐富雜菜吸晒豬骨湯好甜日式冷烏冬 $68 &蕎麥麵 $68各配上唔同既汁點點上汁醬好爽口彈牙2種面都好有口感芝士白汁帆立貝焗南瓜盅 $88有特色既小菜細細個南瓜仔入面有3隻帆立貝口感creamy 有d似白汁意粉既味道連南瓜蓉都軟糯可口 吉列薯仔串 $30炸到好脆口 入面係好軟滑嘅薯蓉 好特別甜心粟米 $48粟米香甜 再加上用牛油炒過好香口

胡麻雞肉沙律 $62
雞胸肉軟嫩吾會太乾硬,酸酸甜甜,很開胃

醬油魷魚軟骨 $48

甜心粟米 $48
粟米香甜 再加上用牛油炒過好香口
2022-06-21
2022-07-03 28 瀏覽
天后清風街是條食街,有好多野食,我喜歡日本料理,今晚收工朋友相約去清風街9-11號地鋪碗盛品嘗日本料理。典型日式木結構裝修,舒適企理。柚子豆腐沙律開胃。海鹽枝豆,夠健康。虎蝦天婦羅,蝦鮮甜彈牙又香口。香煎蒜片一口牛粒,肉質軟腍,加上蒜片和洋蔥香味口感一流。芝士白汁帆立貝焗迷你南瓜盅,芝士好邪惡包著3大粒帆立貝好好味,吃出西菜的味道。肥牛壽喜燒,熱辣辣微甜的湯底,肥牛肥瘦相夾,牛肉味濃郁,配有滑嫩的豆腐、豆卜、金針菇、木耳和蔬菜等,出色的和風特色。餐廳服務也超nice,座位裝有USB插口方便客人,以後還會光臨。
2022-07-02 1087 瀏覽
七日假期前夕,梗係要食返d好野啦!搵咗好多間日式居酒屋,發現唔少人都推介呢一間天后小店。首先叫咗個豆腐沙律🥗,豆腐再加芝麻醬本身已經冇得輸,再加上小店自製嘅柚子醬油,識落十分之清新開胃。再試多個海鹽枝豆做小食,枝豆本來就嚟到居酒屋必嗌小食,慢慢食送酒一流!加上少少海鹽,食落十分舒服。主食方面,首先嚟咗個豚肉豆腐鍋,整體而言,成個鍋都有唔小配菜,湯底豚骨湯又清新,豚肉質素都唔錯,性價比幾話既鍋物!然後就黎左野菜天婦羅,有紫薯、冬菇、茄子🍆,要特別讚佢真係即叫即炸,粉漿亦做得唔錯,配上佢哋自製嘅蘿蔔蓉醬汁,唔太油膩亦食到食材本身嘅新鮮味道。相比之下,一口牛就相較濃味同埋啖啖肉。配上濃味燒汁、洋蔥,一口牛燒得剛剛好,部分帶有小小肥,香味四溢,作為喜歡食牛既我,食得好滋味🤤。最尾見唔少人推介佢嘅南瓜帶子,叫埋佢黎試試,用成個小南瓜作為裝盤,入面有濃郁嘅忌廉汁帶子,食落十分滿足。整體而言,食物質素中上,食得出每個小菜嘅心機,有日式居酒屋嘅感覺。裝修上都有唔小細心位,如每張台都有叉電位置,環境、服務、食物都唔錯👍🏻👍🏻,真係冇信錯人丫!

2022-06-29
2022-07-02 38 瀏覽
今晚趁住打風前夕,黎到天后食晚餐,當然又係由地膽朋友帶路,推介呢間日本料理,除左有外面座位,仲有VIP房。牆上有日本油畫,日式風格鮮明。日本醬油魷魚軟骨第一次食魷魚軟骨,口感就好似平時食既雞軟骨咁,用醬油醃既魷魚味好惹味呢個前菜為今晚晚餐帶來好既開始。胡麻雞肉沙律胡麻醬酸酸地好開胃,配沙律永遠都一流,加上新鮮既沙律菜,雞肉肉質嫩滑,肉汁香濃,呢個前菜為今晚晚餐帶來好既開始。吉列炸池魚吉列池魚都係第一次食,外層炸到香脆可口,裡面魚肉依然鮮甜。焗芝士忌廉三文魚大啡菇大啡菇非常juicy,上面舖滿芝士同三文魚,芝士溶化左落去,可以拉絲。香煎蒜片一口牛粒牛柳粒煎到啱啱好,外表香味濃郁,裡面仲係粉紅色,配上煎過既蒜片一齊食,唔會太膩!豚肉豆腐什菜鍋 配日式冷烏冬、日式冷蒿麥麵見到個個黎到都會叫個鍋食,就知呢道既鍋物應該好出名,湯底果然鮮甜,豚肉好香,豆腐嫩滑,再配埋爽口彈牙既日式冷烏冬,同埋蒿麥麵就岩岩好。
日本醬油魷魚軟骨
胡麻雞肉沙律
吉列炸池魚
吉列池魚都係第一次食,外層炸到香脆可口,裡面魚肉依然鮮甜。
焗芝士忌廉三文魚大啡菇
香煎蒜片一口牛粒
豚肉豆腐什菜鍋 配日式冷烏冬、日式冷蒿麥麵
2022-06-30
2022-07-02 38 瀏覽
前菜我哋叫咗胡麻雞肉沙律,用料新鮮,火箭菜、生菜、沙律菜全部都有,胡麻醬果然係最佳沙律醬哈哈,朋友想食啲炸物,就叫左個外面餐廳未見過既吉列炸池魚,本身有擔心過會唔會好多骨,之前淨係食過池魚刺身,原來成塊都係啖啖肉,唔識食骨嘅朋友仔完全唔使擔心會哽骨,即叫即炸,外脆內軟,出色!😋😋另一道菜好難忘就係日本醬油魷魚軟骨,都係因為未試過同未見過就食下,佢個賣相有啲似螺肉,廚師選用日本醬油,甜甜地,魷魚軟骨10分爽口,可以話係呢到既特色小食,焗芝士忌廉三文魚大啡菇,熱溶咗嘅計時加埋三文魚碎,口感非常juicy,香煎蒜片一口牛粒都大讚,肉質嫩滑,醬汁好惹味啊辣辣地又甜甜地,有啲似我哋中菜嘅豉椒汁😋😋至於主菜叫咗豚肉豆腐雜菜鍋,基本上你想像到嘅蔬菜都有,湯底用甜醬汁,食完一啲都唔會口渴,日式冷烏冬同日式蕎麥麵,餐廳都係搭配自家製汁,我個人好中意食個烏冬口感煙韌幼滑,埋單每人都係三百蚊only,又坐得舒服,正☺️☺️
2022-07-01 35 瀏覽
疫情停左堂食晚市好耐,開返之後想約朋友坐低慢慢傾計吹水,佢就介紹去天后碗盛,居酒屋既裝修,環境非常舒適,好似置身喺日本既感覺。麻辣果仁沙律先嚟個沙律開下胃先,通常都係酸酸甜甜,辣味既沙律都係第一次食,出奇地又好夾。吉列串揚拼盤熱辣辣脆卜卜,粉漿非常薄,外脆內軟,我就最鍾意食紫薯,炸得唔乾身,食完好想嚟多round。肥牛壽喜燒鍋物材料豐富,勁多蔬菜,味道濃厚唔油膩。日式冷烏冬醬汁酸味醒胃,食哂都唔覺飽滯。

麻辣果仁沙律

吉列串揚拼盤

肥牛壽喜燒
鍋物材料豐富,勁多蔬菜,味道濃厚唔油膩。

日式冷烏冬
醬汁酸味醒胃,食哂都唔覺飽滯。
2022-06-29 42 瀏覽
清風街嘅碗盛,出咗地鐵站🚉向天橋直行,到天橋底向右👉望就見到。室內都以日式佈置,座位舒服。全日套餐1)日本和風照燒雞扒定食。2)日本原條香煎花魚定食。有麵豉湯,濃淡適中,入面有蔬菜,呢個湯唔錯。凍豆腐,又滑又凍,夏天必食。泡菜,開胃,唔太辣。照燒雞,雞皮香脆,加埋有照燒雞汁淋上面,配白飯(珍珠米)好食😋。香煎花魚,要落檸檬汁,食落冇咁膩 ,好大條👍又冇乜魚骨,啖啖魚肉。飲品:乳酸梳打同烏龍茶。小食:日本燒雪魚棒,好薄嘅脆片,香口野👍 日式芝麻雞翼(咬落熱辣辣出緊煙)👍佢又夠味,加上佢有芝麻香,好想食多兩隻。📱📲如果你手機冇電,佢每枱有得叉,但你要記得帶叉電線😜
室內都以日式佈置,座位舒服。
全日套餐
1)日本和風照燒雞扒定食。
2)日本原條香煎花魚定食。
有麵豉湯,濃淡適中,入面有蔬菜,呢個湯唔錯。
凍豆腐,又滑又凍,夏天必食。
泡菜,開胃,唔太辣。
飲品:乳酸梳打同烏龍茶。
小食:日本燒雪魚棒,好薄嘅脆片,香口野👍
📱📲如果你手機冇電,佢每枱有得叉,但你要記得帶叉電線😜
2022-06-24 44 瀏覽
於天后站的碗盛,有著文青風的木式裝潢,今晚點幾道料理來小酌吹水胡麻雞肉沙律雞胸肉軟嫩不乾硬,酸酸甜甜,很開胃香煎蒜片一口牛粒一口牛軟嫩多汁,配上蒜片和洋蔥好適合做下酒菜焗芝士忌廉三文魚大咖菇烤大菇,靚又美味,大菇上夾了三文魚和cheese,搭配的恰當好處,本日之最海鮮什菜鍋好大的鮮蝦,鍋裡有幾種菇類、豆腐、蔬菜,雖說是海鮮鍋,湯底比較像醬油,*海鮮*的部分只有兩隻大蝦和兩個青口喔餐廳環境走文青風格,乾淨舒適,屬明亮的居酒屋,當天坐在吧台,位置有點太小來訪的朋友記得訂檯時要求卡位

胡麻雞肉沙律
雞胸肉軟嫩不乾硬,酸酸甜甜,很開胃

香煎蒜片一口牛粒
一口牛軟嫩多汁,配上蒜片和洋蔥好適合做下酒菜

焗芝士忌廉三文魚大咖菇

海鮮什菜鍋

來訪的朋友記得訂檯時要求卡位
𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛 𝑁𝑖𝑔ℎ𝑡 🇯🇵🗯⇣今日黎咗一間好靚既居酒屋🎌裝修好別致呀,餐廳仲設有獨立房間,係塌塌米座位,多人聚會可以預先預約定,私隱度極高❀🏮海鹽枝豆$28🏮甜心栗米 $48🏮吉列薯仔🥔2串 $30🏮吉列蓮藕2串 $30🏮焗芝士忌廉三文魚大啡菇 $68🏮豚肉豆腐什菜鍋 $138🏮香煎蒜片一口牛粒 $98🥘豚肉鍋好出色💫佢用咗唔同蔬菜做咗鍋底,所以好鮮甜,入面竟然仲有紅菜頭,甜甜地 ⎐ 仲有腐皮🫔另外都喜愛芝士忌廉焗菇,依個好特別,唔係好似其他普通芝士焗菇咁,切一刀芝士已經流緊啲忌廉出黎ღ🌽栗米唔怪得叫甜心栗米 因為真係好甜🧀食到有落牛油🧈啲器皿好靚 好想屋企都入番套依啲碗🙈🙈香煎一口牛粒 - 肉質好嫩滑 入口即融 ∩
𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛 𝑁𝑖𝑔ℎ𝑡 🇯🇵🗯

🏮海鹽枝豆$28
🏮甜心栗米 $48
🏮吉列薯仔🥔2串 $30
🏮吉列蓮藕2串 $30
🏮焗芝士忌廉三文魚大啡菇 $68
🏮豚肉豆腐什菜鍋 $138
🏮香煎蒜片一口牛粒 $98

天后不嬲隱藏咗好多唔錯既餐廳🤓依間居酒屋🍱嘢食款式幾多仲有榻榻米房,好適合同班朋友gathering食唔同嘅嘢❣️🐙醬油魷魚軟骨 $48 ;🥗麻辣果仁芥辣沙律 $62呢兩款前菜都好特別係未食過既菜式😆軟骨入口甜甜地好有咬口😋個沙律真係有麻辣味㗎❣️好好食好開胃😻🍲海鮮什菜鍋 $148呢個鍋有兩隻大蝦同青口🦐湯底好濃✨仲有好多唔同嘅配菜,最特別嘅係有紫椰菜同好多款式既菇👍🦐日本清酒煮赤蝦 $68睇相都見到有兩隻大蝦🦐呢個湯超級濃蝦味,又帶點清酒味🍶同什菜鍋既蝦唔同口味😛好爽口清甜!🎃芝士白汁帆立貝焗南瓜盅 $88最鍾意係呢道菜❣️有3大粒帆立貝,有啲西式意粉嘅高級味道🤣個汁忍唔住食晒😆🍤吉列串揚拼盤 $88🍜冷烏冬 $52 ;冷蕎麥麵 $46如果多人食嘅話開心share吉列拼盤同唔同既麵食🥰咁就可以試吓唔同嘅嘢啦👍

🐙醬油魷魚軟骨 $48 ;🥗麻辣果仁芥辣沙律 $62

🍲海鮮什菜鍋 $148

🦐日本清酒煮赤蝦 $68

🎃芝士白汁帆立貝焗南瓜盅 $88

🍤吉列串揚拼盤 $88
🍜冷烏冬 $52 ;冷蕎麥麵 $46
2022-06-23 24 瀏覽
今日同女朋友黎到天后想食日本野經過見到呢間裝修好有日本地道居酒屋感覺就決定入去試下餐牌包羅萬有,咩菜式都有沙律,刺身,壽司,串燒,主食,甜品等肥牛壽喜燒因為呢道需要時間煮就一早上菜有好大量既肥牛見住壽喜燒汁燒滾再煮熟牛肉係一種享受肥牛肉味重,肉質軟淋吸收左壽喜燒汁變得好入味,好juicy日式冷烏冬有肥牛又點可以無烏冬呢道冷烏冬貌似平凡但大有學問凍食就食到烏冬原始既味道同口感點上汁醬好爽口彈牙食到停唔到!吉列串揚拼盤6串炸得剛好,外脆內軟保留到內裡食材既味道師傅既功力好深厚香煎三文魚鰭三文魚煎香後d油香爆發哂出黎充斥住成個口腔估唔到可以咁好食
今日同女朋友黎到天后
想食日本野
經過見到呢間裝修好有日本地道居酒屋感覺
就決定入去試下

餐牌包羅萬有,咩菜式都有
沙律,刺身壽司,串燒,主食,甜品

因為呢道需要時間煮
就一早上菜
有好大量既肥牛
見住壽喜燒汁燒滾再煮熟牛肉係一種享受

肥牛肉味重,肉質軟淋
吸收左壽喜燒汁
變得好入味,好juicy

日式冷烏冬

d油香爆發哂出黎
充斥住成個口腔
估唔到可以咁好食
2022-06-22 43 瀏覽
天后清風街一向都出名多好野食今晚放工朋友約去食日本野呢間大部分都係卡位幾好坐 仲有tatami房 幾有日本feel吉列薯仔串炸衣好脆口 入面係好軟滑嘅薯茸 超好味吉列蓮藕串第一次食咁嘅煮法幾得意 蓮藕炸完依然爽口 關東煮最鍾意佢嘅蘿蔔好清甜又冇渣竹輪同魚餅都煮得好入味 甜心粟米粟米本身好香甜 再加上用牛油炒過夠晒香口香煎三文魚鰭魚鰭位魚油好豐富 煎得好香脆 咬落脆卜卜芝士白汁帆立貝焗迷你南瓜盅細細個南瓜入面有成四隻帆立貝塞到滿晒芝士面焗到焦香白汁夠晒creamy 同帆立貝好夾豚肉豆腐雜菜鍋豚肉份量都幾多 仲有好多材料雜菜吸晒豬骨湯好甜好好味呀
天后清風街一向都出名多好野食

豚肉豆腐雜菜鍋
豚肉份量都幾多 仲有好多材料
雜菜吸晒豬骨湯好甜好好味呀

2022-06-20 35 瀏覽
放工約了朋友來到天后的食街,好一段日子沒有來碗盛,餐牌亦有點轉變,新加入不少菜式。吉列炸池魚+吉列串揚拼盤6串吉列系列都是脆卜卜的,池魚魚味很濃,吉列串揚,有鵪鶉蛋、蝦肉、魚肉、還有一些蔬菜,熱辣辣脆卜卜要趁熱食。焗芝士忌廉三文魚大啡茹菇大大隻啡菇,承載著三文魚,還有香滑 cream cheese,加上一塊大芝士,味道香濃又夠 juicy。牛油焗金菇,非常濃郁的牛油味道,加少少黑胡椒已經很好吃,如果份量多少會比較好。肥牛壽喜燒甜甜的壽喜燒湯底,加上大量蔬菜,豆腐、京蔥、娃娃菜、紅蘿白、金菇、紫色洋蔥、本菇、日式腐皮……好豐富的配料,而且肥牛也肥瘦適中,味道也不錯。日本清酒煮蜆,清酒煮蜆湯底清甜,蜆肉漲卜卜,肉質肥美鮮甜,重點是完全沒有沙。日式蕎麥麵+原隻蒜味味蕃茄+和風醬汁豆腐,還叫了這幾款食物。蕃茄的醬汁幾好味,蕃茄很新鮮,伴隨吃吉列食物,可以帶來清新的口感。

吉列炸池魚+吉列串揚拼盤6串

焗芝士忌廉三文魚大啡茹菇

2022-06-18 27 瀏覽
天后一直都好多嘢食,今次就去咗呢間居酒屋🏮試試佢😚環境幾舒服,仲有包箱添😌私隱度高~·✨豚肉豆腐什菜鍋 $116🐷豚肉份量不少,仲有蒟蒻、腐皮、豆腐、冬菇、金針菇、雜菜等,個湯底都幾鮮甜,又唔會好鹹,呢個價錢嚟講算抵食呀👍🏻·✨吉列串揚拼盤6串 $886串分別有吉列蝦、豚肉、蓮藕、薯仔、鵪鶉蛋、蠔係炸物呀🍤,點蛋黃醬先係皇道👍🏻我最鍾意係蝦同鵪鶉蛋🤤·✨焗芝士忌廉三文魚大啡菇 $68面頭有塊芝士好邪惡,入面仲有三文魚碎,芝士味道濃郁,都好搶味🤣·✨日本清酒煮蜆 $68啲蜆大大粒,冇沙,食落仲好滑😍個清酒湯🍶都好味幾鮮甜,係份量少啲,得8粒😅·✨冷日式蕎麥麵(一人前 ) $46跟一碗醬汁,同蕎麥麵係幾夾,唔錯👌🏻·✨冷日式烏冬(一人前) $52呢個跟嘅醬汁反而冇咩味,反而擺落個鍋到煮好食好多🤤😆·✨和風汁豆腐 $22和風汁為個豆腐加分不少,好輕盈冇負擔😚·✨原隻蒜味蕃茄 $36凍蕃茄🍅,好清甜開胃🤓
天后一直都好多嘢食,今次就去咗呢間居酒屋🏮試試佢😚
環境幾舒服,仲有包箱添😌私隱度高~
✨豚肉豆腐什菜鍋 $116
✨吉列串揚拼盤6串 $88
6串分別有吉列蝦、豚肉、蓮藕、薯仔、鵪鶉蛋、蠔
係炸物呀🍤,點蛋黃醬先係皇道👍🏻我最鍾意係蝦同鵪鶉蛋🤤
✨焗芝士忌廉三文魚大啡菇 $68
✨日本清酒煮蜆 $68
✨冷日式蕎麥麵(一人前 ) $46
跟一碗醬汁,同蕎麥麵係幾夾,唔錯👌🏻
✨冷日式烏冬(一人前) $52
呢個跟嘅醬汁反而冇咩味,反而擺落個鍋到煮好食好多🤤😆
✨和風汁豆腐 $22
和風汁為個豆腐加分不少,好輕盈冇負擔😚
✨原隻蒜味蕃茄 $36
凍蕃茄🍅,好清甜開胃🤓