2021-09-30 605 瀏覽
疫情前成日見排長龍食唔到,後疫情再黎等位快左但都滿場,食左幾次,每次食完都想下次再食!😌食左幾次沾麵,屋企人話沾麵比較鹹,今次試下拉麵!好鍾意佢既湯底,明知肥唔可以飲咁多,但都係忍唔住飲左大半碗,加上麵質彈牙,有種喺日本食麵既感覺!加配優惠叫左芝士煎餃及巨峰提子特飲,今次煎餃多左好多芝士,啱晒芝士控!炒野菜話要等20分鐘,所以轉左和風萍果沙律。萍果爽口清甜,配火腿都幾好味,及加左少少粟米片及麥片,食落有口感!😌加埋個夠脆炸雞翼,飽晒,好滿足!😌

食左幾次沾麵,屋企人話沾麵比較鹹,今次試下拉麵!
黑蒜油拉麵

芝士煎餃

萍果火腿沙律

加埋個夠脆炸雞翼,飽晒,好滿足!😌
炸雞翼

巨峰提子特飲

2021-09-24
10 分鐘 (堂食)
黑蒜油拉麵
芝士煎餃
萍果火腿沙律
炸雞翼
  • 和風蘋果沙律
2021-09-28 349 瀏覽
好久不見,但可惜的是水準似乎下降了。以往常點的蕃茄叉燒拉麵,已沒有以往般好吃。另一個以前常點的蘋果沙律,無論青瓜或蘋果都好像有點不夠新鮮。為什麼?至於同伴點的招牌神山豚肉沾麵,湯也不夠熱,不喜沾麵的我試了一口,可以話有點「難吃」。⋯至於最後上枱的炸春卷,也炸得不夠鬆脆。吃時竟然是「淋淋地」。有點兒令人失望呢⋯⋯希望下次改善。至於服務嘛,那位貌似經理的高大成熟先生,還有一位身材矮小的女服務員,一向都是「粗聲粗氣」的,倒也早習慣了。無奈地算是可以「接受」吧。(註:以前奉上的熱米茶,變成一壺自斟凍開水,節省成本之舉,也明白的)
2021-09-28
5 分鐘 (堂食)
2021-09-23 530 瀏覽
痴線架!足料到一個點🤣🤣🤣次次黎都係食沾面,今次都唔例外,不過見佢新出左二人叉燒山⛰️決定試試新屎坑看圖說故事👇🏼叉燒名乎其實一座山咁高👅而且係用咗黑椒調味,好香,肥瘦均勻!山裡面係洋蔥、芽菜,而山底就係麵。講得係二人餐當然係分返開兩碗沾湯,裡面仲有清蔥,荀,半熟糖心蛋,同埋角粒豚肉😚😋😋湯底非常之濃郁而且好夠溫度,唔會話食兩啖個湯就開始凍。再配合埋個辣醬,真係非常重口味👍🏻今餐冇100分都有90分呀😻
痴線架!足料到一個點🤣🤣🤣

看圖說故事👇🏼

2021-09-15 258 瀏覽
【 拉麵夠彈牙出色 】🍜係APM同仔仔行完街,又到左晚餐時間,仔仔想食拉麵,我地就揀左「神山麵屋」,6點唔使等位就可以入座。🥚我同仔仔兩個點了一碗白神山豚肉片拉麵,湯底好厚身,偏稠身,唔會好咸,豚肉片好薄好滑,好有肉味。仲有粒勁好味的糖心蛋,拉麵還是要配糖心蛋先至完美。🧀也點了一份北海道流心芝士球,外脆內軟,一咬開芝士真係會流出嚟,好正!🥤另外惠顧任何麵類或飯類加$38,就可以有一碟芝士餃子,和一杯青檸梅子梳打,咁當然要加啦!芝士餃子面層有一整塊芝士,好正,但個餃子食落比較乾身,無咩肉汁,有小小失望。青檸梅子梳打好解渴,味道唔錯。
【 拉麵夠彈牙出色 】

2021-09-03
2 分鐘 (堂食)
TEA
2021-09-14 196 瀏覽
今次午餐係一個人的過江龍拉麵呢度提供拉麵或沾麵食法 黑神山拉麵 加招牌餃子 &特飲黑蒜湯底特濃香氣,入口帶點焦蒜香氣 湯底豚湯濃湯入口甘甜順口不油膩麵條係選用特粗既麵條,特別掛湯,濃香既湯汁滿滿掛上在彈牙爽口既麵條上十分滋味醬油蛋係溫泉蛋狀態流心質感 叉燒係選用肥瘦平均既豚肉 入口柔軟嫩滑肉味鮮甜份量相當大碗,相當有水準評分8/10消費$150觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
今次午餐係一個人的過江龍拉麵
呢度提供拉麵或沾麵食法
黑神山拉麵 加招牌餃子 &特飲
份量相當大碗,相當有水準
評分8/10
消費$150
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
2021-09-09 442 瀏覽
面是相对较粗,且劲道爽滑的面,直径大约0.3-0.5cm。很适合喜欢吃硬面的人。这次尝试的是夏日限定山葵鸡肉冷面。沾面汤汁是凉的,质地很清澈,山葵味很足,吃着很凉爽。面的部分是配有鸡肉,腌黄瓜,水波蛋,蔬菜,且本身是淋有清新挂的酱汁,直接吃也没问题。套餐本身配有饮品,味道酸甜可口。推荐!!但是,招牌的神山沾面,面的分量有点少,不过配的肉倒是挺大两块
这次尝试的是夏日限定山葵鸡肉冷面。
沾面汤汁是凉的,质地很清澈,山葵味很足,吃着很凉爽。
套餐本身配有饮品,味道酸甜可口。
推荐!!

自問係個鐘意食拉麵/沾麵既人, 呢間店已經幫襯左幾次, 每次我都係食同一款麵. 原因係食過第一次之後覺得好食, 掛住佢既味道, 下次嚟又係食同一款麵.黑神山叉燒沾麵 (黑蒜豚骨湯底) 個人喜好, 我鐘意食黑色湯底既拉麵/沾麵, 無論係墨魚汁定係黑蒜湯底, 我都鐘意點嚟試一試.第一次嚟到呢間店, 食左黑蒜豚骨湯底既黑神山叉燒沾麵就鐘意左, 湯底好濃. 我先將肉同埋蛋放去麵既碗, 然後我習慣性將每一口要食既麵去點汁然後食. 味道好好, 蛋好流心. 下次去, 我諗我既選擇依然係同一款麵

黑神山叉燒沾麵 (黑蒜豚骨湯底)

黑神山叉燒沾麵 (黑蒜豚骨湯底)

味道好好, 蛋好流心.

下次去, 我諗我既選擇依然係同一款麵
  • 黑神山叉燒沾麵 (黑蒜豚骨湯底)
2021-08-27 237 瀏覽
一向中意食沾麵嘅我嚟到 apm 當然要試吓呢間神山麵屋啦~打開menu 就叫咗第一頁嘅神山沾汁麵,再加咗$38 配埋個芝士餃士同青檸梅子梳打因為當時仲未夠12 點,入座人數唔多,所以野食都好快嚟到首先講下個沾麵先,麵質唔錯而且都幾爽口,湯底就比我平時食開嘅味道甜咗少少同稀咗啲,攪到啲麵條唔係好掛到湯😅但好彩沾面舊腩肉加番唔少分,一上枱就聞到好香嘅燒肉味,肥瘦適中又稔身,堅正😋至於個餃子都係一般水準,不過不失,另外杯青檸梅子梳打就真係麻麻,完全飲唔到青檸味,粒梅仲幾咸添,所以下次可以淨係食沾麵,唔使跟餐😂
一向中意食沾麵嘅我嚟到 apm 當然要試吓呢間神山麵屋啦~
因為當時仲未夠12 點,入座人數唔多,所以野食都好快嚟到
2021-08-21
午餐
2021-08-11 720 瀏覽
神山麵屋主打豚骨沾麵同豚骨拉麵,係apm入面價錢就唔會太平,大約$80左右一碗麵。係香港食拉麵黎講都算合理價錢今次我地叫左一個沾麵同拉麵,味道算係偏甜但可以接受。拉麵既湯底都算好味但麵質就比較普通,唔特別驚喜。反而沾麵既麵就幾得意,每條麵中間都有條坑,掛汁能力好強,不過沾汁都係略甜。總結如果口痕想食下拉麵沾麵,都可以食下止下癮,麵既份量都夠飽肚。

今次我地叫左一個沾麵同拉麵,味道算係偏甜但可以接受。
拉麵既湯底都算好味但麵質就比較普通,唔特別驚喜。

2021-08-06 465 瀏覽
#大食小公主觀塘區出動👸🤪 超級濃味沾麵❤️🚩 神山沾汁麵 $89沾麵超掛湯😋而且沾麵嘅汁超級濃味重口味嘅朋友一定唔可以錯過❤️沾麵好有咬口👍👍值得一提嘅仲有兩舊厚燒豚肉‼️‼️食到微微焦香之餘仲有好正嘅肉汁 重點係超大舊肥豬肉‼️‼️ 但係唔會食到成口都係好油膩溏心蛋嘅流心都整得好好食 做到留心嘅感覺👏🤘🏼🚩芝士餃子 $38仲配左杯特飲普通青檸梳打餃子大約有五隻 配合埋芝士同埋醬汁一齊食好食如果有兩個人一齊食 呢個餐值得一試 可以share🙌🏼🙌🏼總結時間🥰次次經過APM都見到呢間拉麵店超有人氣今次終於可以試到佢嘅沾麵完全俾佢舊豚肉吸引咗😋😋😋之前食過好食嘅沾麵有一生懸麵😋而家又可以多一間選擇啦😂‼️評分時間👅(5️⃣個👸為滿分)
#大食小公主觀塘區出動👸🤪

今次終於可以試到佢嘅沾麵
完全俾佢舊豚肉吸引咗😋😋😋
之前食過好食嘅沾麵有一生懸麵😋
而家又可以多一間選擇啦😂‼️

評分時間👅(5️⃣個👸為滿分)

• 神山沾汁麵
2021-07-25 670 瀏覽
假日處處都擠滿人排隊,行過見人不是太多,登記後約10分鐘就坐低啦,因我真係好肚餓,坐下見有麵藏~即係連鎖店。打開餐牌見有沾麵,我估呢間店出名係沾麵,不過我倆都是喜歡湯麵。出餐都算快,湯濃味但一般,肥豬肉幾好夠味及肉質好淋,有荀有糖心蛋~個黃真係流心的,麵質彈牙👍

天氣太熱🥵⋯不太想吃熱飯熱麵,想起就去吃沾麵吧,感覺好像沒那麼熱😆烤至表面微微焦香的厚切燒豚肉,加上秘制醬汁,咬開時帶有肉汁,雖然感覺有點點膩,但這豚肉口感真的很有層次。而帶有特別坑紋的麵條,配上熬制掛上濃濃豚肉湯🍜,非常特別好味~溏心蛋的流心亦制作得好好!😋🍜燒神山豚肉角煮沾汁麵🇭🇰神山麵屋📍香港九龍觀塘歡塘道418創紀之城五期 (APM) 2樓L21B鋪Shop L21B, 2/F, apm Millennium City 5, 418 Kwun Tong Road, Kwun Tong Kowloon, Hong Kong

🍜燒神山豚肉角煮沾汁麵

🇭🇰神山麵屋
2021-06-19
  • 燒神山豚肉角煮沾汁麵
2021-07-15 696 瀏覽
星期日喺APM行街行到咁上下~想搵啲暖胃嘅嘢食下 見到呢一間神山麵屋 裝修睇落都幾日式 7點嘅時候店內都差唔多坐滿曬人 睇完Menu見到價錢幾合理 諗咗一諗就決定入去試吓同行朋友一齊試咗個神山沾麵 ($89)同埋牛舌小食($48)~等咗大約5分鐘就有得食啦先講下個牛舌小食 係有冷熱兩款的 分別有一個甜辣汁炒嘅熱食牛舌片 同埋薄切牛舌片凍食。熱食嗰款有少少難咬 個汁酸酸辣辣好野味~ 凍牛舌片就一般講返個主角沾麵 個湯鮮甜得來唔油膩 面嘅質感適中 豚角有兩大舊 夠份量好多 略嫌豚角有少少老同乾 浸返落啲沾湯食就啱啱好 差唔多食晒啲面可以叫店員幫你加少少魚湯佢將個沾汁開稀嚟當湯飲 飲完感覺元氣滿滿的總括嚟講 味道中上 夠飽肚 價錢合理可以再encore👍🏾👍🏾

等咗大約5分鐘就有得食啦

總括嚟講 味道中上 夠飽肚 價錢合理
可以再encore👍🏾👍🏾
2021-07-06 665 瀏覽
晚飯時間經過,求其唔洗等就入去,無期望之下都可以好失望,兩碗麵一味死咸,炸魷魚鬚層皮又厚又硬,又係死咸,另外拎個碗俾小朋友,睇住響個櫃度拎出黎都可以成層油,唯一好處係員工都好nice,但不可一不可再
2021-07-06
2021-07-01 685 瀏覽
太肚餓 冇睇評語就衝左入去, 一開始要拎飛,填安心出行紙仔已經係受氣既開始行到去佢counter個廢老經理見到我地掉頭走搵唔到同事安排入座又死死地氣行過黎1. 隨手fing 2 fing 好似叫我同我partner「自己行入佢地counter」拎佢地counter既安心出行紙仔填 我地忍唔住問左句 「乜自助服務到咁?我地駛唔駛自己搵位同自已嗌飛?」2. 行到去坐底 有杯擺左唔知幾耐既水係到 叫佢地換一杯 佢地話「入面果啲檸檬肉黎架」大佬 我知 但係我唔知你杯水擺左幾耐 幾多人經過 有冇比隔離檯拎去洗餐具都唔知 換杯水真係咁難?3. 野食難食真係死罪 1. 沾麵唔凍唔熱 個汁又唔凍唔熱 2. 蘋果沙律鹽水味重 沙律又係室溫 3. 牛油炒雜菌冇落鹽 牛油味冇 炒到水都未收就拎出黎 懷重懷疑白烚4. 當叫3樣,3樣都出事既時候真係投訴都冇用,我唔想比人加料, 埋單198蚊,比200蚊,等極唔找錢,廢老經理又發表偉論「咪找緊比你囉」結果都係冇找,唔緊要寫多樣,我都唔明白你憑咩覺得自己值得收貼士

行到去佢counter個廢老經理見到我地掉頭走
搵唔到同事安排入座又死死地氣行過黎